Kako izračunati osnovicu za PDV 13 lako i jednostavno - Saveti i uputstva

Kako Izračunati Osnovicu Za Pdv 13

Kako Izračunati Osnovicu Za Pdv 13

Kada se bavite poslovanjem u Hrvatskoj, važno je da razumete kako izračunati osnovicu za PDV 13. PDV, ili porez na dodanu vrijednost, je oblik poreza koji se primjenjuje na svakodnevne transakcije. Osnovica za PDV je iznos na koji se primjenjuje stopa PDV-a od 13%. Da biste točno izračunali osnovicu, morate biti sigurni da razumijete pravila i postupke koji se primjenjuju na određeni proizvod ili uslugu.

Prvo što trebate učiniti je utvrditi cijenu proizvoda ili usluge za koji izračunavate osnovicu za PDV 13%. Ova cijena je neto iznos, odnosno iznos bez uključenog PDV-a. Na taj neto iznos primjenjuje se stopa PDV-a od 13%. Ako je cijena proizvoda ili usluge već uključivala PDV, tada trebate oduzeti iznos PDV-a od ukupne cijene kako biste dobili neto iznos.

Nakon što utvrdite neto iznos proizvoda ili usluge, trebate pomnožiti taj iznos stopom PDV-a od 13%. Rezultat tog množenja je iznos PDV-a koji trebate dodati na neto iznos kako biste dobili ukupnu cijenu proizvoda ili usluge s PDV-om. Na primjer, ako je neto iznos proizvoda 100 kuna, tada je iznos PDV-a 13 kuna. Ukupna cijena proizvoda s PDV-om iznosi 113 kuna.

Ukratko, izračunavanje osnovice za PDV 13 je jednostavan postupak koji zahtijeva poznavanje neto iznosa proizvoda ili usluge, kao i primjene stope PDV-a na taj neto iznos. Pravilno izračunavanje osnovice za PDV važno je kako biste pravilno fakturirali svoje proizvode ili usluge i pridržavali se poreznih propisa u Hrvatskoj.

Šta je PDV 13?

PDV 13 je skraćenica od “Porez na dodanu vrijednost” sa stopom od 13%. Porez na dodanu vrijednost je vrsta poreza koji se plaća na svakodnevne robne i uslužne transakcije u Republici Hrvatskoj. Ova stopa se primenjuje na određenu vrstu dobara i usluga, i odnosi se na njihovu prodaju i isporuku.

PDV 13 odnosi se na dobra i usluge koje su oporezive tom stopom. To uključuje širok spektar proizvoda i usluga, kao što su:

 • Prehrambeni proizvodi
 • Kućanski aparati
 • Elektronika
 • Oprema za sport i rekreaciju
 • Hotelski smještaj
 • Usluge restorana i kafića
 • Kozmetika i parfemi

Da biste izračunali PDV 13 na određenu cenu proizvoda ili usluge, koristite sledeću formulu:

Cena proizvoda/usluge PDV 13 Ukupna cena (sa PDV 13)
Cena bez PDV-a (Cena bez PDV-a) * 0.13 Cena bez PDV-a + (Cena bez PDV-a) * 0.13

Na primer, ako je cena proizvoda bez PDV-a 100 kuna, izračun PDV 13 će biti:

Cena proizvoda/usluge PDV 13 Ukupna cena (sa PDV 13)
100 kuna 100 kuna * 0.13 = 13 kuna 100 kuna + 13 kuna = 113 kuna

Tako da se ukupna cena proizvoda ili usluge, sa PDV 13, iznosi 113 kuna.

Kako se određuje osnovica za PDV 13?

Osnovica za PDV 13 određuje se na osnovu ukupnog prometa ili vrednosti isporučenih dobara i pruženih usluga. PDV (Porez na dodatu vrednost) je indirektan porez koji se naplaćuje na svakoj fazi prometa dobara i usluga, ali se plaća samo na razliku između cene nabavke i cene prodaje.

You might be interested:  Kako Ugasiti Iphone Kad Zablokira

Da biste izračunali osnovicu za PDV 13, potrebno je imati sledeće informacije:

 1. Vrednost isporučenih dobara i pruženih usluga
 2. Porezna stopa od 13% koja se primenjuje

Prvo treba izračunati vrednost isporučenih dobara i pruženih usluga. To možete uraditi sabiranjem svih fakturisanih iznosa za prodaju dobara i usluga. Na primer, ako ste fakturisali 5.000 kuna za prodaju dobara i 3.000 kuna za pružene usluge, ukupna vrednost bi bila 8.000 kuna.

Nakon toga, morate pomnožiti ukupnu vrednost sa stopom PDV-a od 13%. Na primer, ako je ukupna vrednost 8.000 kuna, osnovica za PDV 13 bi bila:

Ukupna vrednost Stopa PDV-a Osnovica za PDV 13
8.000 kuna 13% 1.040 kuna

Dobijenu osnovicu za PDV 13 možete koristiti za dalje obračune PDV-a i izračunavanje završnih iznosa koji se plaćaju na kraju obračunskog perioda.

Važno je napomenuti da se iznos PDV-a od 13% ne dodaje na osnovicu, već se obračunava kao deo osnovice. Osnovica za PDV 13 je samo iznos na koji se primenjuje porezna stopa od 13%.

Kako izračunati PDV 13?

Kako izračunati PDV 13?

PDV 13 je porez na dodanu vrijednost koji se primjenjuje na proizvode i usluge u Republici Hrvatskoj. Da biste izračunali PDV 13, slijedite sljedeće korake:

 1. Prvo morate znati osnovicu za PDV. Osnovica za PDV je iznos na koji se primjenjuje stopa poreza na dodanu vrijednost, u ovom slučaju 13%.
 2. Za izračun osnovice za PDV 13, trebate znati iznos bez PDV-a. To je iznos koji ne uključuje PDV. Ako imate cijenu s uključenim PDV-om, možete je podijeliti s faktorom 1,13 kako biste dobili iznos bez PDV-a.
 3. Da biste izračunali PDV 13, pomnožite iznos bez PDV-a s faktorom 0,13.
 4. Za izračun konačne cijene s PDV-om, dodajte iznos PDV-a na iznos bez PDV-a.

Evo primjera kako izračunati PDV 13:

Iznos bez PDV-a PDV 13% Konačna cijena s PDV-om
100 kn 13 kn 113 kn
200 kn 26 kn 226 kn
500 kn 65 kn 565 kn

Sada kada znate kako izračunati PDV 13, možete primijeniti ove korake za bilo koji iznos bez PDV-a kako biste dobili iznos PDV-a i konačnu cijenu s PDV-om.

Kako primeniti PDV 13 u praksi?

Kada je reč o primeni PDV 13 u praksi, treba imati na umu nekoliko koraka i pravila kako biste uspešno izračunali i primenili ovu poresku stopu. U nastavku su navedeni neki od ključnih koraka:

 1. Provera da li ste u obavezi da plaćate PDV 13: Pre nego što počnete primenjivati PDV 13, morate proveriti da li vaše preduzeće ispunjava uslove za plaćanje ovog poreza. Obično se maksimalni promet, izražen u kunama, koristi kao kriterijum za određivanje obaveze.
 2. Izdavanje računa sa jasno navedenom PDV stopom: Kada izdajete račun ili fiskalni račun, morate jasno navesti da se primenjuje PDV stopa od 13%. Ova informacija treba biti istaknuta na samom računu kako bi bila vidljiva kupcu.
 3. Izračunavanje PDV-a: Da biste izračunali PDV za određenu stavku ili transakciju, koristite sledeću formulu: PDV = Osnovica * 0,13. Osnovica je iznos na kojeg se primenjuje porez.
 4. Deklarisanje PDV-a: PDV koji ste prikupili od klijenata treba pravilno deklarisati prilikom podnošenja poreske prijave. Obično se PDV deklarira na mesečnom ili tromesečnom nivou, u zavisnosti od propisa zemlje.
 5. Prilagođavanje knjigovodstvenih evidencija: Kako biste tačno pratili iznose PDV-a koji ste prikupili i platili, morate ažurirati svoje knjigovodstvene evidencije. Redovno pregledajte pregled PDV-a kako biste bili sigurni da sve cifre tačno odražavaju vaše poslovanje.
You might be interested:  Knedla U Grlu Kako Se Rijesiti

Pravilna primena PDV 13 uključuje pažljivo praćenje poreskih propisa i pridržavanje pravila koje su propisane od strane poreskih vlasti. Ažurirajte se o najnovijim promenama u zakonodavstvu kako biste bili sigurni da pravilno primenjujete ovu poresku stopu.

Važnost tačnog izračuna osnovice za PDV 13

Pravilno izračunavanje osnovice za PDV 13 ima veliku važnost za poslovne subjekte u Hrvatskoj koji su obveznici plaćanja PDV-a. Osnovica za PDV predstavlja iznos na koji se primjenjuje stopa PDV-a kako bi se odredio iznos PDV-a koji je potrebno platiti državi. Netačan ili neprecizan izračun osnovice može dovesti do problema i nepredviđenih troškova za poslovne subjekte.

Zakonski propisi i regulative

 • Prema zakonskim propisima u Hrvatskoj, osnovica za PDV se izračunava na osnovu ukupne cijene dobara ili usluga koje su obuhvaćene oporezivanjem PDV-om. Ovo uključuje i troškove isporuke ili drugih dodatnih troškova koji se odnose na isporuku dobara ili pružanje usluga.
 • Da bi se ispravno izračunala osnovica za PDV, potrebno je voditi računa o pravilnom tretmanu različitih vrsta transakcija, kao što su promet dobara unutar EU, uvoz i izvoz dobara, promet usluga između poreznih obveznika i sl.

Prednosti tačnog izračuna osnovice za PDV 13

 • Tačan izračun osnovice za PDV omogućava poslovnim subjektima da ispravno obračunaju iznos PDV-a koji trebaju prijaviti i platiti državi.The correct calculation of the VAT base allows businesses to accurately calculate the amount of VAT they need to report and pay to the state. To minimizes the risk of errors, penalties, and potential audits by tax authorities.
 • Pravilan izračun osnovice za PDV takođe pomaže poslovnim subjektima da izbjegnu nepotrebno preplaćivanje PDV-a ili gubitak prihoda, što može imati negativan utjecaj na njihovu profitabilnost.
 • Tačan izračun donosi transparentnost i pouzdanost u financijske izvještaje poduzeća, omogućavajući donosiocima odluka da donose pravilne poslovne strategije i planove na temelju stvarnih financijskih podataka.

Stručnost i preciznost

Za pravilan izračun osnovice za PDV 13 i sve pripadajuće transakcije, poslovni subjekti trebaju imati jasnog razumijevanja zakonskih odredbi i propisa vezanih uz PDV. Stručnost u obračunu PDV-a i korištenje adekvatnih alata ili softvera može pomoći u osiguranju tačnosti izračuna.

Primjer izračuna osnovice za PDV 13
Opis Jedinična cijena Količina Ukupno
Dobro 1 100,00 kn 2 200,00 kn
Dobro 2 50,00 kn 3 150,00 kn
Ukupno 350,00 kn

Prema primjeru iz tablice, ukupna cijena dobara iznosi 350,00 kn, a osnovica za PDV 13 bi bila 350,00 kn. Na tu osnovicu primjenjuje se stopa PDV-a od 13%, što rezultira iznosom od 45,50 kn koji treba dodati na ukupnu cijenu kako bi se dobio ukupan iznos za plaćanje kupcu.

Zaključak

Ispravan izračun osnovice za PDV 13 ključan je za uspješno poslovanje i izbjegavanje potencijalnih kazni za poslovne subjekte. Stručnost, preciznost i pažnja pri izračunu osiguravaju točnost podataka i omogućuju poslovnim subjektima da donose informirane poslovne odluke. Pravilno izračunavanje osnovice za PDV takođe pruža transparentnost i pouzdanost financijskih izvještaja poduzeća, što je ključno za dobivanje povjerenja od strane investitora, partnera i regulatornih tijela.

Savjeti za lakši izračun osnovice PDV 13

PDV (Porez na dodanu vrijednost) je oblik poreza koji se primjenjuje na proizvode i usluge u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Izračunavanje osnovice za PDV 13 može biti malo komplicirano, ali uz nekoliko savjeta može postati lakši.

1. Razumijevanje PDV-a

Prvi korak je razumijevanje osnovnih koncepata PDV-a. PDV je zbroj poreza na dodanu vrijednost koji se primjenjuje na prodaju proizvoda ili usluga. PDV stopa od 13% primjenjuje se na većinu proizvoda i usluga u Hrvatskoj.

2. Izrada popisa proizvoda i usluga

Izrada popisa proizvoda i usluga koje prodajete ili pružate je važan korak u izračunavanju osnovice PDV-a 13. Svaki proizvod ili usluga trebaju biti razvrstani i određen je li na njih primjenjiva PDV stopa od 13%.

You might be interested:  Što Mačke Ne Smiju Jesti

3. Primjena PDV stope od 13%

3. Primjena PDV stope od 13%

Kad imate popis proizvoda i usluga, trebate primijeniti PDV stopu od 13% na one koje su obuhvaćene. Potrebno je pomno pratiti koja roba i usluge podliježu ovoj stopi PDV-a kako bi se pravilno izračunala osnovica.

4. Izračunavanje osnovice

Nakon što su primijenjene PDV stope na odgovarajuće proizvode i usluge, možete izračunati osnovicu PDV-a 13. To se radi množenjem svote cijena svih proizvoda i usluga na koje se primjenjuje PDV stopa od 13%.

5. Provjera ispravnosti izračuna

Kao posljednji korak, provjerite ispravnost svog izračuna osnovice PDV-a 13. Ponovno provjerite svoj popis i izračun kako biste bili sigurni da su svi podaci točni.

Slijedeći ove savjete, moći ćete lakše izračunati osnovicu PDV-a 13 i biti sigurni u točnost vaših izračuna. Važno je konzultirati stručnjaka za PDV ili porezno savjetovanje kako biste bili sigurni da ispravno primjenjujete sve zakone i propise.

Uputstva za korišćenje PDV kalkulatora

PDV kalkulator je jednostavan alat koji vam pomaže da izračunate osnovicu za PDV (Porez na dodatu vrednost) određene iznose. U nastavku su navedena uputstva za korišćenje ovog kalkulatora:

 1. Unesite iznos za koji želite izračunati PDV osnovicu. Na primer, ukoliko želite da izračunate osnovicu za PDV od 1000 kuna, unesite 1000 u odgovarajuće polje.
 2. Izaberite stopu PDV-a koju želite primeniti. Na primer, ukoliko je stopa PDV-a 13%, izaberite tu opciju iz padajućeg menija.
 3. Pritisnite dugme “Izračunaj” kako biste dobili rezultate.

PDV kalkulator će izračunati osnovicu za PDV i prikazati rezultate na ekranu. Osnovica za PDV će biti prikazana u odgovarajućem polju.

Ukoliko želite izračunati osnovicu za PDV sa različitim stopama, jednostavno ponovite korake 1-3 za svaku stopu PDV-a koju želite primeniti.

Napomena: Ovaj kalkulator je namenjen samo za informativne svrhe. Pre konačnog izračunavanja PDV-a, preporučuje se konsultovanje profesionalnog poreznog savetnika ili relevantnih zakonskih propisa.

FAQ:

Kako mogu izračunati osnovicu za PDV 13?

Da biste izračunali osnovicu za PDV 13, morate od ukupnog iznosa odbiti iznos PDV-a. Na primjer, ako je ukupan iznos 1300 HRK, a PDV 13% iznosi 169 HRK, osnovica za PDV 13 iznosi 1131 HRK.

Kakva je formula za izračunavanje osnovice za PDV 13?

Formula za izračunavanje osnovice za PDV 13 je: Osnovica = Ukupan iznos / (1 + PDV stopa). Na primjer, ako je ukupan iznos 1300 HRK i PDV stopa 13%, izračunamo: Osnovica = 1300 HRK / 1.13 = 1131 HRK.

Kako se računa PDV 13?

Da biste izračunali PDV 13%, trebate pomnožiti osnovicu za PDV 13 s PDV stopom. Na primjer, ako je osnovica za PDV 13 1000 HRK, izračunamo PDV 13 kao: PDV = Osnovica * PDV stopa = 1000 HRK * 0.13 = 130 HRK.

Imam ukupan iznos i želim izračunati osnovicu za PDV 13. Kako to mogu učiniti?

Ako imate ukupan iznos i želite izračunati osnovicu za PDV 13, morate odbiti iznos PDV-a od ukupnog iznosa. Na primjer, ako je ukupan iznos 1500 HRK, a PDV 13% iznosi 195 HRK, tada je osnovica za PDV 13: Osnovica = Ukupan iznos – PDV = 1500 HRK – 195 HRK = 1305 HRK.

Kako mogu provjeriti je li moj izračun osnovice za PDV 13 ispravan?

Da biste provjerili je li vaš izračun osnovice za PDV 13 ispravan, koristite formulu Osnovica = Ukupan iznos / (1 + PDV stopa). Ako vaš izračun daje rezultat koji je jednak ukupnom iznosu umanjenom za PDV, tada je vaš izračun točan.