Kako izračunati termin poroda: vodič i korisni saveti | Naziv_Sajta

Kako Izračunati Termin Poroda

Kako Izračunati Termin Poroda

Planiranje dolaska bebe na svet je uzbudljivo iskustvo za svaku trudnicu i porodicu. Kako biste se bolje pripremili za taj poseban trenutak, važno je da znate kako izračunati termin poroda. Termin poroda je datum kada se očekuje da će beba doći na svet, a znanje o tome može vam pomoći da se organizujete i pripremite za dolazak novog člana porodice.

Da biste izračunali termin poroda, trebate znati datum poslednje menstruacije. Ovaj datum se koristi kao polazna tačka za izračunavanje termina poroda. Postoje razni načini i formule za izračunavanje termina poroda, ali najjednostavnija metoda je da se od datuma poslednje menstruacije oduzme sedam dana, a zatim se tome doda 280 dana. Ovaj izračun daje približan datum kada se očekuje dolazak bebe.

Na primer, ako je datum poslednje menstruacije bio 1. januar, tada bi se sedam dana oduzelo od tog datuma, što bi bilo 25. decembar. Zatim se 280 dana dodaje na taj datum, što bi dovelo do 10. oktobra kao približnog termina poroda.

Važno je napomenuti da je ovaj izračun samo približan datum i da se bebe ne rađaju uvek tačno na taj dan. Termin poroda može da varira u zavisnosti od različitih faktora, kao što su dužina menstrualnog ciklusa i brzina razvoja bebe. Zbog toga je važno redovno posećivati svog lekara tokom trudnoće radi praćenja razvoja bebe i utvrđivanja tačnog termina poroda.

Uzimajući u obzir ove informacije, imajte na umu da je izračunavanje termina poroda koristan vodič koji vam može pomoći da se bolje organizujete i pripremite za dolazak bebe. Imajte na umu da svaka trudnoća i porođaj mogu biti jedinstveni, pa je važno biti fleksibilan i prilagoditi se promenama koje se mogu javiti tokom ovog posebnog životnog iskustva.

Kako izračunati termin poroda

Kada očekujete dolazak novog člana porodice, jedno od prvih pitanja koje sigurno postavljate je “Kada će se beba roditi?”. Izračunavanje termina poroda može biti korisno kako biste se što spremniji dočekali taj važan dan.

Metoda za izračunavanje termina poroda:

Postoji nekoliko metoda za izračunavanje termina poroda. Jedna od najčešćih je metoda Naegele. Ova metoda se koristi za određivanje termina poroda na osnovu datuma poslednje menstruacije.

Da biste primenili ovu metodu, potrebno je da znate datum početka vaše poslednje menstruacije. Prvo, oduzmite 3 meseca od tog datuma. Zatim, dodajte 7 dana. Na kraju, trebate dodati 1 godinu. Na primer, ako je datum poslednje menstruacije 10. februar 2022. godine, termnin poroda će biti 17. novembar 2022. godine.

Drugi faktori koji mogu uticati na termin poroda:

Važno je napomenuti da izračunati termin poroda koristi kalendar, koji može se razlikovati od stvarnog trenutka začeća i trajanja trudnoće. Takođe, postoje i drugi faktori koji mogu uticati na tačnost izračunatog termina poroda, kao što su:

 • dužina menstrualnog ciklusa (nije kod svih žena ista);
 • dužinu predhodnih trudnoća (kod žena koje su već rađale, trudnoća može trajati kraće);
 • promene u embrionalnom razvoju; i
 • fiziološke razlike između majki.

Zaključak

Uz pomoć metode kao što je metoda Naegele, možete izračunati približan termin poroda. Međutim, treba imati u vidu da izračunati termin nije u potpunosti tačan i da može biti podložan različitim faktorima koji mogu uticati na tačnost izračuna. Uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom kako biste dobili tačne informacije o vašem terminu poroda.

Kalendar trudnoće i termin poroda

Planiranje i praćenje termina poroda ključni su koraci za svaku trudnicu. Kalendar trudnoće vam može pomoći da pratite svoj napredak i saznate tačan datum kada se očekuje dolazak vaše bebe. Ovde su neki korisni saveti i informacije o kalendaru trudnoće i terminu poroda.

Šta je kalendar trudnoće?

Kalendar trudnoće je alat koji vam pomaže da pratite napredak vaše trudnoće. To je obično tabela koja prikazuje svaku nedelju trudnoće sa odgovarajućim informacijama i promenama koje se događaju u telu trudnice i razvoju bebe. Kalendar trudnoće vam takođe može pokazati očekivani termin poroda i kada možete očekivati ​​da osetite određene simptome trudnoće.

Kako koristiti kalendar trudnoće?

Kako koristiti kalendar trudnoće?

Da biste koristili kalendar trudnoće, jednostavno pratite svoju trudnoću i proveravajte nedelje trudnoće u kalendaru. On će vam pružiti informacije o promenama u vašem telu, rastu bebe i važnim događajima koji se očekuju u određenoj fazi trudnoće. Takođe će vam dati predstavu o tome kada možete očekivati ​​da osetite pokrete bebe, kada će biti mogući ultrazvuci i druge korisne informacije.

Kako se izračunava termin poroda?

Termin poroda se obično izračunava na osnovu prvog dana poslednje menstruacije. To se naziva metoda Naegele. Pretpostavlja se da će trudnoća trajati 40 nedelja od tog datuma. Međutim, trebali biste ga potvrditi posetom lekaru i ultrazvučnim pregledom, što će vam pružiti tačniji datum. Termin poroda takođe može biti pomeren ako trudnoća ima komplikacije ili se razvija sporije.

Šta se događa ako se beba ne rodi na predviđeni termin?

Ako se beba ne rodi na predviđeni termin, lekar može odlučiti da puste trudnoću da se nastavi neko vreme ili može preduzeti mere da se izazove porođaj. Ovo će zavisiti od okolnosti i zdravstvenog stanja kako majke tako i bebe. Obično se smatra da je porođaj pre termina ako se dogodi pre 37. nedelje, dok se porođaj posle 42. nedelje smatra kao kasna trudnoća.

Zaključak

Kalendar trudnoće vam može pružiti korisne informacije i pomoći vam da pratite napredak vaše trudnoće. Izračunavanje i praćenje termina poroda takođe je važno kako biste bili spremni za dolazak vaše bebe. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom kako biste dobili tačne informacije i preporuke za svoju trudnoću.

Računanje termina poroda na temelju posljednje mjesečnice

Da biste izračunali termin poroda na temelju posljednje mjesečnice, postoji nekoliko metoda koje možete koristiti. Jedna od najpopularnijih metoda je metoda Naegeleove formule. Ova formula se temelji na pretpostavci da je menstrualni ciklus žene redovan, iznosi 28 dana i da se ovulacija događa 14. dana ciklusa.

Da biste koristili ovu formulu, prvo morate znati datum početka svoje posljednje mjesečnice. Zatim dodajte 7 dana tom datumu i oduzmite 3 mjeseca. Na primjer, ako je prvi dan vaše posljednje mjesečnice bio 1. siječnja, izračunati termin poroda na temelju Naegeleove formule bio bi 8. listopada.

Druga metoda koju možete koristiti je metoda računanja termina poroda putem kalendarne godine. Ova metoda uključuje dodavanje 9 mjeseci i 7 dana datumu početka posljednje mjesečnice. Na primjer, ako je prvi dan vaše posljednje mjesečnice bio 1. siječnja, izračunati termin poroda putem ove metode bio bi 8. listopada.

Ipak, važno je napomenuti da svaka žena može imati različitu duljinu menstrualnog ciklusa i da se ovulacija može dogoditi u različito vrijeme, stoga ovi izračuni mogu biti samo približni. Najbolje je konzultirati se s liječnikom ili primaljom kako biste dobili precizniju informaciju o terminu poroda.

Ulazak u drugo i treće tromjesečje trudnoće

Nakon prvog tromjesečja, trudnice ulaze u drugo tromjesečje trudnoće koje traje od 13. do 28. tjedna. Ovo je vrijeme kada se većina neugodnih simptoma trudnoće poput umora, jutarnje mučnine i promjena raspoloženja smiruje, a buduće majke se obično osjećaju energičnije i bolje.

Drugo tromjesečje je također vrijeme kada se beba počinje brže razvijati. Njene funkcije i organe su sada gotovo potpuno formirani, a rast maternice postaje vidljiv. Buduće majke primjećuju da im se stomak povećava, a osjećaju i prve pokrete djeteta (tzv. trudnički prstići).

Promjene u tijelu

U drugom tromjesečju trudnoće, žensko tijelo prolazi kroz razne promjene. Evo nekih od glavnih promjena koje se događaju:

 • Povećava se težina i veličina maternice
 • Dobiva se na težini zbog rasta djeteta i nakupljanja tekućine
 • Pojavljuju se strije na koži
 • Može doći do pojave bolova u leđima i zglobovima
 • Broj krvnih stanica se povećava radi povećane potrebe fetusa
 • Povećava se količina krvi u tijelu

Njega u drugom tromjesečju

Dok ulaze u drugo tromjesečje, trudnice trebaju nastaviti s vođenjem brige o svom zdravlju i dobrobiti djeteta. Evo nekoliko savjeta za njegu tijekom ovog razdoblja:

 1. Nastavite s redovitim posjećivanjem ginekologa i praćenjem svog zdravstvenog stanja
 2. Pravilno se hranite i konzumirajte raznovrsnu i uravnoteženu prehranu
 3. Vježbajte umjereno i redovito, uz savjetovanje s liječnikom o prikladnim vježbama
 4. Naspavajte se dovoljno, jer je kvalitetan san važan za vaše zdravlje i razvoj djeteta
 5. Uživajte u trudnoći i zapamtite da je vrijeme ovo posebno i važno

Ulazak u treće tromjesečje trudnoće

Treće tromjesečje trudnoće počinje od 29. tjedna trudnoće i traje do samog porođaja. Ovo je kritično razdoblje u kojem dijete postaje sve veće i potrebno je pripremiti se za porođaj.

Tijekom trećeg tromjesečja, trudnoća postaje fizički izazovna za većinu žena. Stomak postaje velik, a može se javiti i nelagodnost, umor, otežano disanje i problemi sa spavanjem. Također, tijelo se priprema za porođaj kroz procese poput proširenja karlice, mekšanja cerviksa i pripreme dojki za dojenje.

Simptomi trećeg tromjesečja

Evo nekih od uobičajenih simptoma i promjena koje se događaju tijekom trećeg tromjesečja trudnoće:

 • Povećanje veličine i težine stomaka
 • Umor i nedostatak energije
 • Poteškoće s disanjem
 • Učestalo mokrenje
 • Promjene raspoloženja
 • Preosjetljive dojke i moguće izlučivanje kolostruma

Priručnik za porođaj

Treće tromjesečje je vrijeme kada trebate razmisliti o svim stvarima koje će vam biti potrebne za porođaj. Evo nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti:

Stvari za porođaj Stvari za bebu
Rodilišna odjeća Odjeća za novorođenče
Lične stvari Deke i pokrivači
Dokumenti Podloge za previjanje
Higijenski proizvodi Bočice i dude
Donje rublje i spavaćica Igračke za bebu

Zapamtite da je svaka trudnoća drugačija, pa su simptomi i iskustva individualni. Važno je slijediti upute liječnika i slušati svoje tijelo tijekom trudnoće kako biste osigurali sigurnost i zdravlje vas i vaše bebe.

Utvrđivanje termina poroda ultrazvukom

Utvrđivanje termina poroda ultrazvukom je jedna od najčešćih metoda koja se koristi u savremenoj medicini. Ova metoda se zasniva na korišćenju ultrazvuka kako bi se odredio tačan termin poroda i pratio razvoj ploda tokom trudnoće.

Kada se ultrazvukom utvrđuje termin poroda, najčešće se koristi metod merenja veličine fetusa. Lekar će meriti dužinu ploda od glave do zadnjice (CRL – Crown-Rump Length) kako bi odredio starost fetusa. Ova metoda je najpreciznija u prvom tromesečju trudnoće, jer je u ovoj fazi razvoja ploda veličina fetusa vrlo predvidljiva.

U kasnijim fazama trudnoće, ultrazvukom se može utvrditi termin poroda na osnovu faktora kao što su veličina stomaka, težina fetusa i položaj ploda. Lekar će uzeti u obzir sve ove faktore prilikom utvrđivanja datuma porođaja.

Važno je napomenuti da ultrazvukom utvrđeni termin poroda može varirati za nekoliko dana u odnosu na prvi dan poslednje menstruacije. Ovo je zato što se ovulacija i začeće obično događaju nekoliko dana nakon menstruacije, a preciznost ultrazvuka zavisi od više faktora.

Saveti:

 • Uvek konsultujte svog ginekologa ili stručnjaka za precizno određivanje termina poroda ultrazvukom. Oni su obučeni da koriste ultrazvuk i interpretiraju rezultate u kontekstu vaše individualne trudnoće.
 • Imajte na umu da su ultrazvukom utvrđeni termini poroda samo procene i da se vreme porođaja može malo razlikovati.
 • Obratite pažnju na simptome i promene u vašem telu koje ukazuju na mogući početak porođaja, kao što su umanjivanje pokreta fetusa, pojava pravilnih i čestih kontrakcija ili gubitka sluznog čepa. Odmah obavestite svog lekara ukoliko se pojave bilo kakve znakove porođaja.

U zaključku, ultrazvuk je pouzdana metoda kojom se može utvrditi termin poroda. Međutim, uvek je važno uzeti u obzir i druge faktore i simptome kako bi se pravilno pratio razvoj trudnoće i obezbedio siguran porođaj.

Važnost praćenja rasta bebe

Praćenje rasta bebe ključno je za zdravlje i razvoj vašeg deteta. Redovno praćenje omogućava doktorima da pravovremeno primete bilo kakve odstupanja ili probleme u rastu.

Zašto je praćenje rasta bebe važno?

Praćenje rasta bebe omogućava vam da:

 • dobijete informacije o tome kako se vaše dete razvija
 • pravovremeno identifikujete moguće probleme u rastu
 • dobijete smernice za ishranu i negu vaše bebe
 • pratite napredak i razvoj vaše bebe

Kako se prati rast bebe?

Rast bebe se prati pomoću tzv. rastavnih krivih. Ove krive prikazuju prosečan rast beba istog pola i uzrasta. Na osnovu ovih krivih, lekar može da utvrdi da li je rast vaše bebe normalan ili je potrebno preduzeti neke dodatne korake.

Prvi korak u praćenju rasta bebe je merenje dužine (ili visine) i težine bebe. Te mere se zatim unose u tabelu rasta, kojom se uporedjuju sa svetskim standardima. Na osnovu rezultata, lekar će moći da proceni da li rast vaše bebe odgovara očekivanim vrednostima.

Pored merenja dužine i težine, lekar će takođe pratiti i obim glave vaše bebe. Ovaj podatak može biti važan pokazatelj razvoja mozga i mozga.

Koliko često treba pratiti rast bebe?

Prvi godinu dana života beba raste najbrže. U tom periodu, preporučuje se praćenje rasta bebe na svakih 1-3 meseca. Nakon prve godine, praćenje može biti ređe – na svakih 5-6 meseci.

Uzrast Broj poseta lekaru
0-1 mesec 1 poseta mesečno
1-6 meseci 1 poseta svaka 2 meseca
7-12 meseci 1 poseta svaka 3 meseca
1-2 godine 1 poseta svakih 4-6 meseci

Ukoliko primetite bilo kakve nepravilnosti u rastu vaše bebe, odmah se obratite lekaru. Rano otkrivanje i tretman problema može imati značajan uticaj na zdravlje i budući razvoj vašeg deteta.

Priprema za porod i dolazak djeteta

1. Priprema prostora

1. Priprema prostora

Prije dolaska djeteta, važno je osigurati da je prostor u kojem će beba boraviti spreman i siguran. Očistite prostor i organizirajte namještaj kako biste osigurali praktičnost i funkcionalnost.

Postavite krevetić, presvlake za previjanje i ostale potrebne stvari na lako dostupna mjesta. Obratite posebnu pažnju na električne utičnice i opasnosti poput oštrih predmeta.

2. Nabavka opreme

 • Kupite svu potrebnu opremu kao što su pelene, bodyevi, pidžamice, deke i ručnici za bebu.
 • Nabavite i hranilicu, kolica, autosjedalicu i ostalu potrebnu opremu za bebu.
 • Provjerite rok trajanja i kvalitetu proizvoda prije nego što ih koristite.

3. Priprema odjeće i higijene

 • Operite bebinu odjeću, pelene i ostale tekstilne predmete prije nego što ih koristite.
 • Nabavite dječji šampon, sapun, ulje i ostale proizvode za njegu bebe.
 • Pripremite prostor za presvlačenje i čišćenje bebe s ručnicima, vlažnim maramicama i pelenama.

4. Priprema emocionalno i psihološki

Trudnoća i dolazak bebe mogu biti emocionalno izazovni periodi. Pripremite se emocionalno i psihološki:

 • Razgovarajte s partnerom o očekivanjima i brigama koje imate.
 • Pričajte s drugim roditeljima o njihovim iskustvima i pitajte za savjete.
 • Pročitajte knjige o roditeljstvu i pohađajte tečajeve kako biste se što više informirali o porođaju i skrbi o novorođenčadi.

5. Organizacija finansija

Porod i skrb o djetetu mogu biti financijski izazovni. Organizirajte svoje financije na sljedeći način:

 • Izradite plan troškova za dolazak bebe, uključujući medicinske troškove, nabavku opreme i svakodnevne potrebe.
 • Potražite informacije o pravima i potpori koje možete dobiti za roditelje u vašoj zemlji.
 • Procijenite vaše dnevne troškove i prilagodite svoj budžet prema novim potrebama bebe.

6. Planiranje za porod

Donijeti odluke o načinu poroda i odabrati bolnicu ili rodilište u kojem ćete roditi. Razgovarajte sa svojim ljekarom o mogućnostima i pripremite se mentalno i fizički za porod.

7. Podrška i pomoć

Organizirajte podršku i pomoć tijekom poroda i nakon dolaska bebe:

 • Razgovarajte s partnerom i dogovorite se oko dijeljenja obaveza i brige o djetetu.
 • Zatražite podršku od obitelji i prijatelja u organizaciji kućanskih poslova.
 • Razmotrite mogućnost angažiranja dadilje ili članova obitelji kako biste imali vremena za sebe.

8. Pakiranje torbe za bolnicu

Prije odlaska u bolnicu, pripremite torbu sa svim potrebnim stvarima za porod i boravak u bolnici:

 • Ponesite odjeću za sebe, bebu i osnovne higijenske proizvode.
 • Ponesite dokumente poput zdravstvenih kartica, identifikacijskih dokumenata i rezultata pregleda.
 • Pripremite dodatne stvari poput komfornih jastuka, knjiga i glazbe kako biste se osjećali što ugodnije tijekom poroda.

9. Nakon dolaska bebe

Nakon dolaska bebe, prilagodite svoj život novom rasporedu i provjerite bebin razvoj i zdravlje. Održavajte redovite preglede s pedijatrom i obratite pažnju na bebine potrebe.

Dajte si vremena da se prilagodite novoj ulozi roditelja i uživajte u čarima roditeljstva.

Korisni savjeti za izračun termina poroda

Evo nekoliko korisnih savjeta kako izračunati očekivani termin poroda:

 1. Brojanje tjedana trudnoće: Prvi korak je odrediti prvi dan posljednje menstruacije. Zatim trebate prebrojati tjedne kako biste odredili koliko ste dugo trudni. Uobičajeno je trudnoća trajati 40 tjedana.
 2. Ultrazvuk: Ultrazvučni pregledi mogu pružiti precizniju procjenu termina poroda. Liječnik će mjeriti veličinu ploda i usporediti je s normalnom veličinom za određeni tjedan trudnoće.
 3. Datum začeća: Ako znate točan datum začeća, možete ga koristiti kao osnovu za izračun termina poroda. Ovaj datum se može odrediti na temelju menstrualnog ciklusa ili poznavanjem datuma kada je došlo do začeća.

Važno je napomenuti da je izračun termina poroda samo procjena, a stvarni datum poroda može biti raniji ili kasniji od procijenjenog termina. Redoviti prenatalni pregledi s liječnikom ili primaljom osigurat će pravilno praćenje razvoja trudnoće i potencijalno prilagoditi procijenjeni termin poroda.

U slučaju nedoumica ili bilo kakvih pitanja, uvijek se obratite svom liječniku kako biste dobili točne informacije i savjete u vezi s vašom trudnoćom.

FAQ:

Kako mogu izračunati svoj termin poroda?

Da biste izračunali svoj termin poroda, koristite formulu koja se zove Naegeleova metoda. Oduzmite 3 mjeseca od prvog dana vašeg posljednjeg menstrualnog ciklusa, a zatim dodajte 7 dana.

Koje su znakovi da se porod približava?

Znakovi da se porod približava mogu uključivati kontrakcije koje postaju redovitije i jače, ispuštanje sluzi iz vagine (poznato kao “pročišćavanje”), bol u leđima ili donjem dijelu trbuha, rupturu vodenjaka i povećanje pritiska u karlici.

Kako se može ubrzati proces poroda?

Ne postoji siguran način da se ubrza proces poroda, ali neke žene pokušavaju sa šetanjem, vježbama sa fitball-om, masažom leđa ili stimulacijom bradavica kako bi povećale proizvodnju hormona oksitocina koji može pomoći pri kontrakcijama.

Koliko je važno znati termin poroda?

Znanje o terminu poroda je važno jer vam pomaže da se organizujete i pripremite za dolazak bebe. To vam omogućuje da planirate odsustvo s posla, obavijestite medicinske profesionalce o vašim očekivanjima i s obitelji i prijateljima podijelite vijesti o dolasku bebe.