Kako je Hrvatska dobila ime: povijest i značenje

Kako Je Hrvatska Dobila Ime

Kako Je Hrvatska Dobila Ime

Hrvatska, jedna od najmlađih europskih država, ima bogatu i zanimljivu povijest koja seže unatrag tisuće godina. No kako je Hrvatska dobila svoje ime? Postoji nekoliko teorija i legendi koje objašnjavaju podrijetlo naziva Hrvatske.

Jedna od najpoznatijih teorija dolazi od riječi “hrvatski”, koja se vjeruje da potječe od “hrvati”, naziva starog slavenskog plemena koje je naseljavalo ove prostore u ranom srednjem vijeku. Prema legendi, Hrvati su dobili ime po svojem vođi, knezu Hrvatu, koji je bio poznat po hrabrosti i vojničkim vještinama. Naziv Hrvatska prvi put se spominje u 9. stoljeću na rimskim dokumentima.

Druga teorija sugerira da je naziv Hrvatske povezan s riječi “kroati”, što znači “pustiti konje” na staroslavenskom jeziku. Prema toj hipotezi, Hrvatska je dobila ime zbog činjenice da je ovo područje bilo poznato po uzgoju i jahanju konja. Ova teorija nalazi podršku u arheološkim nalazima i prikazima konja na starim ilirskim kovanicama koje su se koristile na ovom području.

U svakom slučaju, ime Hrvatske ima duboko ukorijenjene povijesne i kulturne vrijednosti, te je simbol nacionalnog identiteta i ponosa za sve Hrvate diljem svijeta.

U modernom hrvatskom jeziku, riječ “Hrvatska” koristi se za označavanje ove države od neovisnosti 1991. godine. Naziv je prepoznat širom svijeta i postao je simbol hrvatskog identiteta, kulture i povijesti. Bez obzira na točno podrijetlo naziva Hrvatske, nije se moglo ignorirati njegovo značenje u hrvatskoj povijesti i svijesti.

Poreklo imena

Hrvatska je naziv dobila prema plemenima koja su se naseljavala na ovim prostorima. Prema legendi, ime Hrvati potječe od riječi “hrvat”, koja označava “brdanina” ili “gorštaka”. Ovo ime može biti vezano za činjenicu da su se Hrvati prvobitno naseljavali u planinskim područjima.

Postoji nekoliko teorija o etimologiji imena Hrvati. Jedna teorija sugerira da ime potječe od staroslavenske riječi “hrv”, koja označava ratnika. Druga teorija sugerira da je ime povezano s ilirskim plemenom “arvati”. Treća teorija sugerira da ime dolazi od germanske riječi “charva”, koja označava “slobodnog” čovjeka.

U svakom slučaju, ime Hrvati je duboko ukorijenjeno u povijesti i kulturi ovog područja. Danas se Hrvati identificiraju kao narod s bogatom poviješću i naslijeđem.

Izvor imena

Hrvatsko ime potječe od starohrvatske riječi “hrvati”, što znači “brazde” ili “plodna zemlja”. Ovo ime prvi puta se pojavljuje u 9. stoljeću u doba dolaska Hrvata na ove prostore.

Postoje nekoliko teorija o tome kako su Hrvati dobili ime:

 1. Teorija o etničkom podrijetlu:

  Prema ovoj teoriji, Hrvati su pripadali slavenskom etničkom podrijetlu koje se u ovom kontekstu odnosi na dolazak Slavena na prostor današnje Hrvatske i uspostavu samostalne države.

 2. Teorija o geografskom podrijetlu:

  Druga teorija sugerira da je ime Hrvati povezano s geografskim područjem na kojem su se naselili. Područje Hrvatske ima plodnu zemlju koja je pogodna za poljoprivredu i uzgoj različitih usjeva, stoga se ime Hrvati može povezati s plodnim zemljištem.

 3. Teorija o migracijama:

  Jedna od teorija sugerira da je ime Hrvati povezano s migracijama naroda. Hrvati su se naselili na prostoru današnje Hrvatske nakon što su migrirali s drugih područja.

You might be interested:  Kako Ubrzati Otvaranje Pred Porod

Još uvijek postoji puno rasprava o pravom izvoru imena Hrvati. Znanstvenici i povjesničari nastavljaju istraživati i proučavati povijest i značenje ovog imena kako bi dobili jasniju sliku o njegovoj etimologiji.

Prianja uz ime

Prianja uz ime

 • Prianja uz ime Hrvatska seže stoljećima unatrag.
 • Postoji nekoliko teorija o porijeklu imena Hrvatska.

Starohrvatski etnonim

Jedna od teorija sugerira da ime Hrvatska potječe od starohrvatskog etnonima Hrvati.

Ime Hrvati prvi put se javlja u 9. stoljeću u vremenu kada su Hrvati formirali vlastitu državu.

Starohrvatski etnonim Hrvati vjerojatno potječe od riječi hrvati, što znači ”borci” ili ”ratnici” u ranih slavenskih jezicima.

Veza sa Starim Slovenskim bogom

Druga teorija sugerira da ime Hrvatska može biti povezano sa Starim Slovenskim bogom Hervatom.

Bog Hervat bio je bog ratova i borbe u starim slovenskim vjerovanjima.

Prema ovoj teoriji, ime Hrvatska moglo bi značiti ”zemlja Hervatova” ili ”zemlja bogova borbe”.

Povezanost sa Hrvatima

Povezanost sa Hrvatima

Postoji i teorija koja tvrdi da ime Hrvatska jednostavno potječe od naroda Hrvata koji su naseljavali ove krajeve.

Prema ovoj teoriji, ime je dobiveno od imena etničke grupe koja je naseljavala područje koje je danas poznato kao Hrvatska.

Moderni značaj

Danas, ime Hrvatska koristi se kao službeno ime države, ali također ima veliki značaj za hrvatski narod i kulturu.

 1. Hrvatska je u srcu Slavenskog svijeta.
 2. Hrvatska je članica Europske unije od 2013. godine.
 3. Hrvatska je turistički popularna destinacija zbog svoje prekrasne obale i bogate kulturne baštine.
 4. Poznati sportaši iz Hrvatske često predstavljaju zemlju na međunarodnim natjecanjima.

Ime Hrvatska odražava ponos i identitet hrvatskog naroda, kao i njihovu povijest i kulturu.

Ime Značenje
Hrvatska Zemlja Hrvata
Hervat Bog borbe

Prve pomena imena

Naziv “Hrvatska” prvi put se spominje u 9. veku, u raznim dokumentima koje su pisali hroničari i putopisci toga doba.

Neke od najstarijih pisanih referenci na ime “Hrvatska” su:

 • Papinska bulа iz 852. godine u kojoj se pominje knez Trpimir kao “knez Hrvatske”
 • Trubarov Zbornik iz 1563. godine u kojem se spominje “Ljubljan Croatia”
 • Povijest Salonita od Thomae Archidiaconia iz 13. veka u kojoj se spominje “Hervatia”

U ovim najranijim pomenima, ime “Hrvatska” se odnosilo na teritoriju koju su naseljavali Hrvati.

Postoje i drugi sačuvani dokumenti iz srednjeg veka koji upućuju na ime “Hrvatska”, ali ovi su najstariji pisani tragovi o imenu koje se koristi do danas.

Starohrvatsko ime

Ime Hrvatske ima dugu i bogatu povijest koja seže sve do 9. stoljeća kada je nastala prva hrvatska država. Starohrvatsko ime bilo je Hrovatska, sastavljeno od riječi “hrvatski” i sufiksa “-ska” koji označava pripadnost ili odnos.

Etymologija

Riječ “hrvatski” vjerojatno potječe od etnonima “hrvati”, koji je bio naziv slavenskog plemena koje je naseljavalo područje današnje Hrvatske. Etimologija tog naziva nije potpuno jasna, ali se pretpostavlja da je povezana s riječju “hrb” koja znači brdo ili planina, jer su stara slavenska plemena često nazivala sebe prema zemljopisnim obilježjima.

You might be interested:  Kako Spriječiti Ispadanje Kose

Povijest

Starohrvatsko ime Hrovatska počelo se koristiti za označavanje hrvatske države u 9. stoljeću, kada su se hrvatska plemena udružila i formirala vlastitu državu. Prvi pisani tragovi o imenu Hrovatska nalaze se u dokumentima Bizantskog Carstva koji datiraju iz 9. stoljeća.

Tijekom povijesti, ime Hrovatska prolazilo je kroz različite varijacije i promjene. U 11. stoljeću ime se mijenja u “Chrawatia” ili “Chrovatia”, a u 13. stoljeću postaje “Croatia”. Ovo posljednje ime koristi se i danas za označavanje moderne hrvatske države.

Značenje

Starohrvatsko ime Hrovatska nema precizno značenje na hrvatskom jeziku. Ono je prije svega ime države i pripadnosti hrvatskom narodu. Međutim, u kontekstu etimologije riječi “hrvatski”, moguće je povezati ime s brdima i planinama te ga prevesti kao “zemlja brda” ili “zemlja planina”.

Ime Hrovatska ima snažnu simboliku i predstavlja ponos hrvatskog naroda. Bez obzira na povijesne promjene i varijacije, ime Hrvatske ostaje cjelovito i prepoznatljivo diljem svijeta.

Značaj imena

Ime Hrvatska ima veliki značaj za ljude koji žive u ovom prekrasnom mediteranskom okruženju. Ovo ime je duboko povezano s poviješću, kulturom i identitetom Hrvata.

Povijesni značaj

Naziv Hrvatska prvi put se spominje u 9. stoljeću u časopisu poznatom kao “De Administrando Imperio”, koju je napisao bizantski car Konstantin VII. Ovo ime potječe od stare južnoslavenske riječi “hrvat”, što znači “slobodan” ili “slobodan čovjek”.

Hrvatska ima bogatu povijest, a ime je svjedok njene duge i promjenjive prošlosti. Kroz stoljeća, ime Hrvatska bilo je simbol hrabrosti, otpora i borbe za neovisnost.

Simbol identiteta

Ime Hrvatska odražava duboko ukorijenjen identitet i ponos koji Hrvati imaju prema svojoj domovini. Ovaj naziv ne samo da označava teritorij, već obuhvaća i ljude, kulturu, jezik i tradiciju Hrvatske.

Hrvatska je danas suverena država koja se pridružila Europskoj uniji, ali ime ostaje ključni dio nacionalnog identiteta. Hrvati diljem svijeta prepoznaju i cijene ime Hrvatska kao simbol svoje pripadnosti i ponosa.

Turizam i promocija

Ime Hrvatska ima i važnu ulogu u turizmu i promociji zemlje. Hrvatska je poznata po svojoj prekrasnoj obali, nacionalnim parkovima, kulturnoj baštini i gastronomskoj ponudi. Njeno ime je snažan marketinški alat koji privlači turiste iz cijelog svijeta.

Brendiranje Hrvatske kao turističke destinacije temelji se na imenu Hrvatska i njegovom značaju. Ovo ime odražava sve što zemlja nudi – prirodnu ljepotu, bogatu povijest i gostoljubive ljude.

Značaj imena Hrvatska
Aspekt Značaj
Povijest Simbol hrabrosti i otpora
Identitet Odraz nacionalnog ponosa
Turizam Marketinški alat i atrakcija

Promjene imena kroz stoljeća

Hrvatska je kroz povijest imala različita imena koja su se mijenjala tijekom vremena. Evo pregleda nekih od tih promjena:

1. Raška

U srednjem vijeku, područje današnje Hrvatske poznato je kao Raška. To ime potječe od kneževine Raške koja je vladala tim područjem tijekom 9. i 10. stoljeća.

2. Kraljevina Hrvatska

U 10. stoljeću, područje Raške postalo je Kraljevina Hrvatska. Ovo ime potječe od Hrvata, jednog od najstarijih etničkih skupina koje su naselile to područje.

3. Kraljevina Slavonija

U 11. stoljeću, Kraljevina Hrvatska podijeljena je na nekoliko regija, uključujući Kraljevinu Slavoniju koja je obuhvaćala istočni dio današnje Hrvatske.

You might be interested:  Kako Napraviti Print Screen

4. Kraljevina Dalmacija

Tijekom srednjeg vijeka, dio obalnog područja Hrvatske poznat je kao Kraljevina Dalmacija. Ime potječe od Dalmata, izvorne stanovništva tog područja.

5. Kraljevina Jugoslavija

Nakon Prvog svjetskog rata, Hrvatska se pridružila Kraljevini Jugoslaviji, državi koja je uključivala veći dio Balkana. Hrvatska je bila jedna od kraljevina unutar te države.

6. Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Nakon Drugog svjetskog rata, Jugoslavija je postala socijalistička federativna republika. Hrvatska je bila jedna od šest republika koje su činile tu federaciju.

7. Republika Hrvatska

Nakon raspada Jugoslavije stvorena je samostalna država, Republika Hrvatska. Danas je to službeno ime Hrvatske.

Savremena upotreba imena

Savremena upotreba imena Hrvatska se često odnosi na državu koja nosi ime. Ime Hrvatska koristi se u raznim kontekstima, kako nacionalnim tako i međunarodnim.

U politici

Ime Hrvatska često se koristi u političkom kontekstu kada se raspravlja o političkim pitanjima ili odlukama koje se odnose na državu. Na primjer, politički lideri često koriste ime Hrvatska kada se obraćaju javnosti ili međunarodnoj zajednici.

U sportu

Hrvatska je poznata po svojim sportskim uspjesima, a ime Hrvatska često se koristi u sportskim natjecanjima i događanjima. Hrvatski sportaši predstavljaju Hrvatsku na međunarodnoj sceni i često nose ime Hrvatska na svojim dresovima ili uniformama.

U turizmu

Ime Hrvatska također se često koristi u kontekstu turizma. Hrvatska je popularna turistička destinacija poznata po svojoj prekrasnoj obali, otocima i povijesnim gradovima. Turističke agencije često koriste ime Hrvatska u svojim marketinškim materijalima kako bi privukle turiste da posjete zemlju.

U kulturi i umjetnosti

Hrvatska ima bogatu kulturnu baštinu, a ime Hrvatska često se koristi u kontekstu umjetnosti, književnosti i glazbe. Mnogi umjetnici, književnici i glazbenici koriste ime Hrvatska kao inspiraciju za svoj rad i često promoviraju hrvatsku kulturu i tradiciju.

Izreke o Hrvatskoj
Izreka Značenje
“Mala zemlja, veliki ljudi” Iako je Hrvatska mala država, ima talentirane i uspješne ljude
“Zemlja tisuću otoka” Hrvatska ima veliki broj otoka duž svoje obale
“Sunce, more, ljubav” Hrvatska je poznata po sunčanom vremenu, čistom moru i ljubaznim ljudima

FAQ:

Kako je Hrvatska dobila ime?

Hrvatska je dobila ime od Hrvata, slavenskog plemena koje je naseljavalo područje današnje Hrvatske u 7. stoljeću.

Koji je jezik Hrvata i što znači ime “Hrvatska”?

Jezik Hrvata je hrvatski, koji spada u skupinu južnoslavenskih jezika. Ime “Hrvatska” vjerojatno potječe od staroslavenske riječi “hrvati”, koja može značiti “borac” ili “ratnik”.

Koje su druge zemlje dobile ime po etničkoj skupini?

Neke druge zemlje koje su dobile ime po etničkoj skupini su Njemačka, Francuska i Slovačka.

Koliko dugo Hrvatska nosi svoje ime?

Hrvatska nosi svoje ime već više od tisuću godina, od vremena kada su se Hrvati počeli naseljavati na ovim prostorima.

Jesu li Hrvati uvijek bili u Hrvatskoj?

Ne, Hrvati su se doselili na područje današnje Hrvatske u 7. stoljeću. Prije toga, područje je bilo naseljeno drugim plemenima i narodima.

Kako je Hrvatska dobila ime?

Hrvatska je dobila ime prema Hrvatima, etničkoj grupi koja je naseljavala područje srednje Europe u 6. stoljeću.

Koja je povijest Hrvatske?

Povijest Hrvatske obuhvaća razdoblje od dolaska Hrvata na ovo područje u 6. stoljeću do suvremenih vremena. Tijekom svog postojanja, Hrvatska je prolazila kroz razna politička i društvena uređenja, kao i kroz razne ratove i sukobe.