Kako koristiti Psyllium ljuskice za mršavljenje - Savjeti i recepti

Kako Koristiti Psyllium Ljuskice Za Mršavljenje

Kako Koristiti Psyllium Ljuskice Za Mršavljenje

Psyllium ljuskice, poznate i kao indijski trputac, biljka su koja se često koristi u dodacima prehrani za mršavljenje. Ove male sjemenke su bogate vlaknima koja imaju sposobnost da apsorbiraju vodu i stvore gustu, želatinoznu masu u crijevima. To pomaže u regulisanju probave, smanjenju apetita i povećanju osjećaja sitosti.

Kako bi maksimizirao/la njihove blagodati za mršavljenje, važno je da pravilno koristite psyllium ljuskice. U ovom članku pružamo vam nekoliko savjeta i recepata koji će vam pomoći da iskoristite sve njihove prednosti.

Savjeti za upotrebu psyllium ljuskica:

 • Konzumirajte ljuskice sa dovoljnom količinom vode, kako biste spremili želatinoznu masu u crijevima koja će vam pomoći da ostanete sit/a duže.
 • Počnite sa manjom dozom i postepeno povećavajte kako biste se privikli/le na vlakna. Prevelika doza može izazvati nadutost ili probleme sa probavom.
 • Koristite ljuskice kao dodatak prehrani, ali ne zamjenjujte njima redovna obroka. One bi trebale biti dio zdrave i uravnotežene ishrane.

Što su Psyllium ljuskice?

Psyllium ljuskice su prehrambeni dodatak koji se često koristi za regulaciju probave i mršavljenje. One su napravljene od vlakana koja se dobivaju iz ljuskica sjemenki indijskog trputca, biljke koja se može pronaći u Indiji, Iranu i sjevernoj Africi.

Ove ljuskice bogate su topivim vlaknima koja imaju sposobnost upijanja vode i formiranja guste mase. Kada se konzumiraju, psyllium ljuskice apsorbiraju tekućinu u crijevima i stvaraju gel poput supstance koja pomaže u regulaciji probave.

Psyllium ljuskice su vrlo popularne zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi, kao što su:

 • Poboljšanje probave i regulacija crijevnih pokreta
 • Prevencija i olakšavanje zatvora
 • Smanjenje rizika od srčanih bolesti
 • Kontrola razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom
 • Pomoć u mršavljenju

Zbog svojeg visokog sadržaja vlakana, psyllium ljuskice mogu pomoći kod mršavljenja jer daju osjećaj sitosti i potiskuju apetit. Također, vlakna iz psyllium ljuskica mogu pomoći u smanjenju apsorpcije masti i šećera, čime se mogu smanjiti kalorije unesene hranom.

Uz to, psyllium ljuskice mogu biti korisne i u održavanju zdrave razine kolesterola. Topiva vlakna iz psylliuma vežu se za žučne kiseline u crijevima i pomažu njihovu eliminaciju iz tijela, što može smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Za konzumaciju psyllium ljuskica, preporučuje se njihovo miješanje s vodom ili dodavanje u smoothie, jogurt ili pečenje. Važno je konzumirati dovoljno tekućine uz psyllium ljuskice kako bi se osigurala njihova pravilna probava i djelovanje.

U svakom slučaju, prije nego što uključite psyllium ljuskice u svoju prehranu, važno je konzultirati se sa stručnjakom ili liječnikom kako biste dobili pravilne smjernice i doziranje.

Prirodno sredstvo za mršavljenje

Prirodno sredstvo za mršavljenje je idealan izbor za one koji žele izgubiti višak kilograma na prirodan i zdrav način. Jedna od takvih opcija je korištenje Psyllium ljuskica koje imaju brojne koristi za tijelo i mogu pomoći kod mršavljenja.

Što su Psyllium ljuskice?

Psyllium ljuskice su prirodna vlakna koja se dobivaju iz sjemenki biljke Plantago ovata. Ove ljuskice imaju sposobnost apsorbiranja vode u crijevima, čime stvaraju gel koji pomaže pri regulaciji probave. Također, prisutnost vlakana u organizmu može pomoći da se smanji apetit i kontrolira unos hrane, što može rezultirati gubitkom kilograma.

Kako koristiti Psyllium ljuskice za mršavljenje?

Psyllium ljuskice se često koriste kao dodatak prehrani u obliku praha ili kapsula. Najbolje ih je uzimati sa puno tekućine, poput vode ili soka, kako bi se izbjegla mogućnost gušenja. Preporučena doza psyllium ljuskica za odraslu osobu je jedna do dvije žličice dnevno.

Koristi Psyllium ljuskica za mršavljenje

 • Poboljšava probavu – Psyllium ljuskice pomažu u ublažavanju zatvora i poticanju redovite stolice. To može biti korisno za ljude koji imaju problema s probavom i žele regulirati svoj crijevni trakt.
 • Smanjuje apetit – Zbog svoje sposobnosti formiranja gela u crijevima, psyllium ljuskice mogu pomoći u smanjenju osjećaja gladi i kontroliranju unosa hrane. To može biti korisno u procesu mršavljenja.
 • Regulira razinu šećera u krvi – Psyllium ljuskice mogu pomoći i u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti korisno za ljude s dijabetesom ili osobe koje žele smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.
 • Pruža osjećaj sitosti – Kada se konzumira s dovoljno tekućine, psyllium ljuskice mogu se širiti u želucu i pružiti osjećaj sitosti, što može smanjiti potrebu za prejedanjem.

Ograničenja i upozorenja

Iako su psyllium ljuskice općenito sigurne za konzumaciju, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije početka bilo kakvog dodatka prehrani ili programa mršavljenja. Također, važno je napomenuti da psyllium ljuskice neće same po sebi dovesti do gubitka kilograma – one su samo jedan od čimbenika koji mogu pomoći u postizanju tog cilja. Važno je pridržavati se uravnotežene prehrane i redovito vježbati kako bi se postigli dugoročni rezultati.

Zaključak

Psyllium ljuskice mogu biti korisne u procesu mršavljenja zbog svojih brojnih koristi za tijelo. Međutim, važno je imati na umu da svaki pojedinac može imati drugačije reakcije na ovaj dodatak prehrani. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom prije početka korištenja psyllium ljuskica, kako bi se osiguralo da su sigurne i prikladne za osobne potrebe.

Prednosti konzumiranja Psyllium ljuskica

Psyllium ljuskice, koje se dobivaju iz ljuskica sjemenki indijskog trputca, imaju mnoge prednosti za zdravlje. Dugogodišnja uporaba psylliuma u tradicionalnoj medicini pokazuje da ima pozitivne učinke na probavu, kolesterol, težinu i opću dobrobit tijela.

Poboljšava probavu

Psyllium ljuskice su bogate vlaknima koja apsorbiraju vodu i povećavaju volumen stolice. Ovo svojstvo omogućuje lakše prolazak stolice kroz crijeva i sprječava zatvor. Poboljšana probava može smanjiti natečenost, grčeve i nelagodu u želucu.

Smanjuje kolesterol

Psyllium ljuskice mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi. Vlakna prisutna u psylliumu vežu se za žučne kiseline, koje se zatim izlučuju iz tijela. Kako tijelo koristi kolesterol kako bi proizvelo žučne kiseline, smanjenje razine žučnih kiselina dovodi do smanjenja kolesterola u tijelu.

Pomaže u gubitku težine

Zbog njihovog visokog sadržaja vlakana, ljuskice psylliuma mogu pomoći u gubitku težine. Konzumiranje psylliuma može smanjiti apetit i povećati osjećaj sitosti, što može dovesti do manjeg unosa kalorija i gubitka kilograma. Također, vlakna u psylliumu mogu smanjiti apsorpciju masti iz hrane, pomažući u kontroli tjelesne težine.

Pomaže u održavanju zdravih crijeva

Psyllium ljuskice djeluju kao prebiotički čimbenik u crijevima, potičući rast korisnih bakterija i održavajući ravnotežu crijevne mikroflore. Ovo može poboljšati probavu, apsorpciju hranjivih tvari i opću zdravstvenu ravnotežu crijeva.

Regulira razinu šećera u krvi

Konzumiranje psyllium ljuskica može pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Vlakna iz psylliuma usporavaju apsorpciju šećera, smanjujući rizik od skokova razine šećera u krvi. Ovo je posebno korisno za osobe s dijabetesom ili osobe koje žele održavati stabilnu razinu energije tijekom dana.

Potpomaže detoksikaciju tijela

Psyllium ljuskice imaju sposobnost vezanja i uklanjanja toksina iz tijela. Vlakna iz psylliuma apsorbiraju toksine, metaboličke otpadne proizvode i druge štetne tvari, čime pomažu tijelu da ih izbaci. Ova detoksikacija može pomoći u očuvanju optimalne razine zdravlja.

Kako konzumirati psyllium ljuskice?

Psyllium ljuskice se mogu konzumirati miješanjem s vodom ili dodavanjem u smoothie, jogurt ili žitarice. Važno je konzumirati dovoljno tekućine uz psyllium kako bi vlakna mogla apsorbirati vodu i djelovati u probavnom sustavu.

Svako jutro možete započeti dan s čašom vode i psyllium ljuskica kako biste poboljšali probavu i opću dobrobit tijela. Preporučuje se i redovita konzumacija kako bi se postigle dugoročne zdravstvene prednosti.

Poboljšava probavu

Psyllium ljuskice su odličan dodatak prehrani koji pomaže u regulaciji probave. One su izvor vlakana koja pomažu u održavanju regularnih stolica i sprječavaju zatvor.

Vlakna u psylliumu oblikuju meku i voluminoznu stolicu koja olakšava prolazak kroz crijeva. Kod osoba koje pate od zatvora ili problema s probavom, psyllium ljuskice mogu biti vrlo korisne jer pomažu u omekšavanju stolice i poticanju redovitog pražnjenja crijeva.

Psyllium ljuskice također djeluju kao probiotik, hraneći korisne bakterije u crijevima i promičući zdravu ravnotežu crijevne flore. Ovo je važno jer zdrava crijevna flora igra ključnu ulogu u probavi hrane i apsorpciji hranjivih tvari.

Konzumiranje psyllium ljuskica može pomoći u smanjenju nadutosti i plinova te ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i upalnih bolesti crijeva. Redovita konzumacija može dugoročno poboljšati probavnu funkciju i promicati opće zdravlje crijeva.

Snižava razinu kolesterola

Psyllium ljuskice su biljni pripravak koji može pomoći u snižavanju razine kolesterola u tijelu. Dugoročna konzumacija psyllium ljuskica može imati pozitivan učinak na smanjenje štetnog kolesterola (LDL) u krvi.

Psyllium ljuskice sadrže vlakna koja imaju sposobnost vezanja kolesterola i njegova izlučivanja iz tijela. Ova vlakna djeluju kao spužva u probavnom sustavu, upijajući višak kolesterola i inhibirajući njegovu apsorpciju. Također, vlakna iz psyllium ljuskica potiču rad crijeva i pomažu u izlučivanju kolesterola iz organizma.

Studije su pokazale da redovita konzumacija psyllium ljuskica može rezultirati značajnim smanjenjem razine kolesterola. Preporučuje se uzimanje 5-10 grama psyllium ljuskica dnevno, uz dovoljnu količinu vode.

Psyllium ljuskice se mogu konzumirati na različite načine, kao dodatak smoothijima, žitaricama ili jogurtu. Također, mogu se koristiti i u pripremi pekarskih proizvoda, kao dodatak tijestu ili kao zamjena za jaja u nekim receptima.

Važno je napomenuti da prije početka konzumacije psyllium ljuskica za smanjenje kolesterola trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Pomaže u kontroli apetita

Psyllium ljuskice su prirodni biljni dodatak koji može pomoći u kontroli apetita. Ove ljuskice su bogate vlaknima koja stvaraju osjećaj sitosti i mogu smanjiti želju za prejedanjem.

Vlakna psyllium ljuskica upijaju vodu i povećavaju svoju volumen u želucu, što dovodi do osjećaja punoće. To znači da konzumacija psyllium ljuskica prije obroka može pomoći da se smanji unos hrane i kontrolira apetit. Ova vlakna također usporavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari, što može dodatno produžiti osjećaj sitosti.

Jedan od načina da se koriste psyllium ljuskice za kontrolu apetita je da ih pomiješate s vodom ili sokom i popijete prije obroka. Možete koristiti otprilike 1-2 čajne žličice ljuskica za svaku porciju.

Također, psyllium ljuskice se mogu koristiti u pripremi zdravih obroka i recepata koji su bogati vlaknima. Na primjer, možete dodati ljuskice u smoothieje, juhe, peciva i druge jela kako biste ih obogatili vlaknima i povećali osjećaj sitosti.

Važno je napomenuti da je važno piti dovoljno tekućine prilikom konzumiranja psyllium ljuskica, jer inače može doći do problema s probavom. Također, važno je slijediti preporučene doze i upute za korištenje kako bi se postigli najbolji rezultati i izbjegli mogući nuspojavi.

Ukratko, psyllium ljuskice mogu biti koristan dodatak u kontroli apetita i pomoći u gubitku težine. Međutim, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što započnete bilo koji novi dodatak prehrani ili program mršavljenja.

Kako koristiti Psyllium ljuskice za mršavljenje

Psyllium ljuskice su prehrambeni dodatak koji se često koristi za mršavljenje. One sadrže vlakna koja mogu pomoći u regulaciji probave, smanjenju apetita i gubitku kilograma. Evo nekoliko savjeta i recepata kako koristiti Psyllium ljuskice za mršavljenje.

1. Dodajte ih u smoothie

 • Uzmite blender i dodajte svoje omiljeno voće i povrće.
 • Dodajte jednu ili dvije žlice Psyllium ljuskica.
 • Izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
 • Popijte smoothie kao zamjenu za obrok ili kao užinu.

2. Koristite ih kao zamjenu za jaja u pečenju

Psyllium ljuskice mogu biti izvrsna zamjena za jaja u pečenju, pogotovo ako želite smanjiti unos kalorija. Evo kako ih koristiti:

 1. Pomiješajte jednu žlicu Psyllium ljuskica s tri žlice vode.
 2. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta dok ne postane želatinozna.
 3. Dodajte smjesu kao zamjenu za jedno jaje u receptu za kolače, kruh ili muffine.
 4. Pecite kao što je navedeno u receptu.

3. Dodajte ih u jogurt ili žitarice

Jednostavan način da koristite Psyllium ljuskice je da ih jednostavno dodate u svoj omiljeni jogurt ili žitarice. Evo kako to možete napraviti:

 • Uzmite šaku Psyllium ljuskica i pomiješajte ih s jogurtom ili žitaricama.
 • Miješajte smjesu dok se ljuskice ne ravnomjerno rasporede.
 • Poslužite i uživajte u obroku.

4. Pijte ih s vodom

4. Pijte ih s vodom

Jednostavan način da koristite Psyllium ljuskice za mršavljenje je jednostavno ih popiti s vodom. Evo kako to možete učiniti:

 1. Uzmite jednu do dvije žlice Psyllium ljuskica.
 2. Pomiješajte ih s velikom čašom vode.
 3. Popijte smjesu odmah prije ili poslije obroka.
 4. Pijte dovoljno tekućine nakon što popijete smjesu kako biste izbjegli dehidraciju.

Važno je napomenuti da se Psyllium ljuskice trebaju konzumirati uz dovoljno tekućine kako bi se spriječile moguće nuspojave poput grčeva ili zatvora. Također se savjetuje da se posavjetujete sa stručnjakom prije nego što počnete koristiti Psyllium ljuskice kao dio svog mršavljenja.

Uključite ih u svakodnevnu prehranu

Jednostavan način da iskoristite prednosti Psyllium ljuskica je da ih uključite u svoju svakodnevnu prehranu. Postoji mnogo različitih recepata i načina na koje ih možete konzumirati.

Dodajte ih u smoothieje

Jedan od najjednostavnijih načina je da ih dodate u svoje omiljene smoothieje. Psyllium ljuskice će pomoći da smootie postane gušći i zasitniji, a istovremeno će pružiti vlakna koja su važna za probavu. Jednostavno dodajte žlicu ili dvije Psyllium ljuskica u svoj omiljeni smoothie recept prije miješanja.

Koristite ih kao zamjenu za jaja

Ako tražite vegansku zamjenu za jaja u svojim receptima, Psyllium ljuskice su savršeno rješenje. Samo pomiješajte žlicu Psyllium ljuskica s tri žlice vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Mješavina će postati gelasta i možete je koristiti kao zamjenu za jedno jaje u receptima za kolače ili muffine.

Dodajte ih u jogurt ili žitarice

Još jednostavan način je da ih jednostavno dodate u svoj omiljeni jogurt ili žitarice. Psyllium ljuskice će dodati vlakna i teksturu vašem obroku. Samo pospite žlicu Psyllium ljuskica preko jogurta ili žitarica i promiješajte prije konzumiranja.

Koristite ih u receptima za pečenje

Psyllium ljuskice mogu se također koristiti u pripremi pečenih proizvoda kao što su kruh ili peciva. Dodajte žlicu ili dvije Psyllium ljuskica u tijesto ili smjesu za kruh kako biste poboljšali teksturu i omogućili bolje vezivanje sastojaka.

Napravite chia puding s Psyllium ljuskicama

Jednostavan i zdrav desert može se napraviti kombiniranjem Psyllium ljuskica i chia sjemenki. Pomiješajte žlicu Psyllium ljuskica s dvije žlice chia sjemenki i mlijekom po izboru. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko sati kako bi ljuskice i sjemenke upile tekućinu. Nakon toga imate ukusan puding koji možete uživati u koji god trenutak!

Uključivanje Psyllium ljuskica u svoju prehranu nije samo jednostavno, već će vam također donijeti brojne zdravstvene prednosti, uključujući bolju probavu, reguliranje razine šećera u krvi i mršavljenje. Isprobajte ove različite načine korištenja i uživajte u prednostima koje vam Psyllium ljuskice mogu pružiti!

Pripremite ukusne recepte s Psyllium ljuskicama

Psyllium ljuskice su vrlo korisne za mršavljenje i održavanje zdrave probave. Ove vlaknaste ljuskice mogu se koristiti u raznim receptima kako biste dodali hranjive tvari i poboljšali teksturu hrane. Evo nekoliko ukusnih recepata s Psyllium ljuskicama koje možete isprobati.

1. Psyllium ljuskice u smutiju s bobicama

 • 1 šalica svježih mixiranih bobica (maline, kupine, borovnice)
 • 1 žlica Psyllium ljuskica
 • 1 šalica bademovog mlijeka
 • 1 banane
 • Med ili drugi zaslađivač po želji

U blenderu pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte led po želji. Smjesa će postati gusta zahvaljujući Psyllium ljuskicama. Uživajte u osvježavajućem i zdravom smutiju!

2. Zobene pločice s Psyllium ljuskicama

2. Zobene pločice s Psyllium ljuskicama

 • 1 šalica zobenih pahuljica
 • 1 žlica Psyllium ljuskica
 • 1/4 šalice meda
 • 1/4 šalice maslaca od kikirikija
 • 1/4 šalice sušenog voća po želji (npr. brusnice, grožđice)

U većoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, Psyllium ljuskice, med, maslac od kikirikija i sušeno voće. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte smjesu u pločice i ostavite u hladnjaku da se stvrdnu. Uživajte u zdravom obroku koji će vam dati potrebnu energiju tijekom dana!

3. Psyllium kruh

 • 2 šalice integralnog pšeničnog brašna
 • 1/2 šalice Psyllium ljuskica
 • 1 čajna žličica soli
 • 1 žlica suhog kvasca
 • 1 1/2 šalice tople vode

U velikoj zdjeli pomiješajte integralno pšenično brašno, Psyllium ljuskice, sol i suhi kvasac. Dodajte toplu vodu i miješajte dok ne dobijete mekanu tijesto smjesu. Prekrijte zdjelu krpom i ostavite da tijesto odstoji sat vremena. Nakon što se tijesto diže, premijesite ga i oblikujte u željeni oblik za kruh. Pecite na 180°C oko 30-40 minuta. Pričekajte da se kruh ohladi prije rezanja i posluživanja. Uživajte u mirisnom i zdravom kruhu s psilijem!

Isprobajte ove recepte s Psyllium ljuskicama i uživajte u ukusnim obrocima koji pomažu u održavanju zdrave ravnoteže u tijelu.

Psyllium ljuskice i voda

Psyllium ljuskice su popularan dodatak prehrani koji se koristi za regulaciju probave i mršavljenje. Jedan od najčešćih načina konzumiranja psyllium ljuskica je s vodom. Voda je neophodan sastojak koji pomaže u oticanju ljuskica i olakšava prolazak kroz crijeva.

Kada koristite psyllium ljuskice s vodom, važno je pravilno dozirati i pratiti upute na pakiranju. Uobičajena preporučena doza je 1-2 žličice psyllium ljuskica na 250 ml vode. Ljuskice treba umiješati u vodu i popiti odmah, jer brzo upijaju tekućinu i postaju gelaste.

Voda je važna jer pomaže psyllium ljuskicama da se otapaju i otvaraju u želucu, stvarajući volumen i punoću koja smanjuje osjećaj gladi. Osim toga, voda pomaže u sprječavanju zatvora koji se ponekad može javiti kao nuspojava konzumiranja ljuskica.

Kada konzumirate psyllium ljuskice s vodom, bitno je piti dovoljno tekućine tijekom dana kako bi se spriječila dehidracija. Preporučuje se unositi između 8-10 čaša vode dnevno, a za vrijeme konzumiranja ljuskica možda će biti potrebno povećati unos vode.

Uzimanje psyllium ljuskica s vodom može biti korisno za mršavljenje jer može povećati osjećaj sitosti i kontrolirati apetit. Međutim, važno je napomenuti da psyllium ljuskice nisu čarobno rješenje za mršavljenje i da je kombinacija pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti također ključna.

U zaključku, psyllium ljuskice i voda su popularna kombinacija koja se koristi za potporu zdravoj probavi i mršavljenju. Važno je pridržavati se uputa za doziranje i piti dovoljno tekućine tijekom dana kako bi se osigurali najbolji rezultati.

FAQ:

Što su Psyllium ljuskice i kako mogu pomoći u mršavljenju?

Psyllium ljuskice su vlaknaste ljuskice dobivene iz sjemenki psylliuma, ljekovite biljke koja se tradicionalno koristi kao prirodni lijek za probavne probleme. Vlakna u psyllium ljuskicama apsorbiraju vodu i povećavaju volumen u probavnom sustavu, čime pomažu regulirati probavu i smanjiti osjećaj gladi. Također, psyllium ljuskice mogu pomoći u održavanju zdrave težine jer usporavaju apsorpciju hrane i time smanjuju kalorijski unos.

Kako koristiti Psyllium ljuskice za mršavljenje?

Psyllium ljuskice možete dodati u hranu ili napitke. Preporučuje se uzimanje 1-2 žličice psyllium ljuskica s velikom čašom vode ili drugog tekućeg obroka. Važno je piti dovoljno tekućine dok uzimate psyllium ljuskice kako bi se osigurala normalna probava i izbjeglo zatvor. Također, važno je kombinirati upotrebu psyllium ljuskica s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću kako bi postigli najbolje rezultate u mršavljenju.

Mogu li Psyllium ljuskice izazvati neželjene učinke?

U većini slučajeva, psyllium ljuskice su sigurne i dobro podnošljive. Međutim, neki ljudi mogu imati blage neželjene učinke kao što su nadutost, plinovi, ili promjene u stolici. Ako imate bilo kakve neželjene učinke ili se zabrinjavate zbog uzimanja psyllium ljuskica, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Koliko dugo trebam koristiti Psyllium ljuskice za mršavljenje?

Preporučuje se konzumirati psyllium ljuskice kao deo uravnotežene prehrane i zdravog načina života. Ne postoji ograničenje u trajanju upotrebe psyllium ljuskica, ali je najbolje konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom kako bi se odlučilo koliko dugo trebate koristiti psyllium ljuskice kako biste postigli željeni rezultat u mršavljenju.