Kako kuhati slanutak iz konzerve – korak po korak vodič

Kako Kuhati Slanutak Iz Konzerve

Kako Kuhati Slanutak Iz Konzerve

Ako volite slanutak i želite ga kuhati, ali nemate vremena ili prilike za pripremu slanutka od sirovog graha, konzervirani slanutak je savršeno rješenje. Kuhanje slanutka iz konzerve je brzo, jednostavno i pruža vam isti ukus i teksturu kao i svježe skuhan slanutak. Za sve one koji žele naučiti kako kuhati slanutak iz konzerve, evo korak po korak vodiča.

Prvi korak u pripremi slanutka iz konzerve je isprati slanutak pod tekućom vodom. Ovo je važno kako bi se uklonili višak soli i tekućina iz konzerve. Nakon što ste isprali slanutak, ocijedite ga u cjedilo ili gazu kako bi se riješili viška tekućine.

Zatim, stavite slanutak u lonac i prelijte ga svježom vodom. Količina vode treba biti barem dvostruko veća od količine slanutka koje kuhate. Dodajte malo soli u vodu kako bi se poboljšao okus slanutka.

Nakon što ste stavili slanutak u lonac s vodom, stavite lonac na štednjak i pustite neka voda zakuha. Nakon što zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se slanutak kuha na laganoj vatri oko 10-15 minuta, dok ne postane mekan i svilenkast na dodir.

Kada je slanutak kuhan, ocijedite ga i pustite da se malo ohladi prije nego što ga poslužite ili koristite u vašim omiljenim receptima. Sada kada znate kako kuhati slanutak iz konzerve, možete uživati u ovoj zdravoj i ukusnoj namirnici u bilo kojem trenutku.

Priručnik za pripremu slanutka iz konzerve

Korak 1: Priprema sastojaka

Prvo što ćete trebati učiniti je pripremiti sve potrebne sastojke za kuhanje slanutka iz konzerve. Evo što će vam biti potrebno:

  • 1 konzerva slanutka (400 g)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevene kurkume

Korak 2: Priprema luka i češnjaka

Sljedeći korak je pripremiti luk i češnjak. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak usitnite ili naribajte. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte luk i češnjak. Pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu staklasti.

Korak 3: Dodavanje začina

Nakon što luk i češnjak postanu staklasti, dodajte začine – mljeveni papar, sol, kumin i kurkumu. Dobro promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili po tavi.

Korak 4: Dodavanje slanutka

Sada je vrijeme da dodate slanutak. Otvorite konzervu slanutka, ocijedite tekućinu i dodajte slanutak u tavu. Ponovno dobro promiješajte kako bi se slanutak obložio začinima.

Korak 5: Kuhanje slanutka

Smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte slanutak oko 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok se svi okusi ne sjedine i slanutak ne postane mekan.

Korak 6: Posluživanje

Slanutak iz konzerve je spreman za posluživanje! Možete ga poslužiti kao prilog uz glavno jelo, dodati ga u juhu ili salatu, ili ga koristiti kao sastojak u raznim receptima.

Savjeti:

  • Ako želite intenzivniji okus, možete pržiti začine zajedno s lukom i češnjakom prije dodavanja slanutka.
  • Eksperimentirajte s dodatnim začinima i dodacima kako biste prilagodili slanutak svom ukusu. Možete dodati svježe začinsko bilje, kao što su peršin ili korijander, ili dodati malo limunovog soka za osvježavajući okus.
You might be interested:  Kako Jesti Dimljeni Losos

Tablica sastojaka:

Sastojak Količina
Slanutak (iz konzerve) 1 konzerva (400 g)
Luk 1 komad
Češnjak 2 češnja
Maslinovo ulje 2 žlice
Mljeveni papar 1 žličica
Sol 1 žličica
Mljeveni kumin 1 žličica
Mljevena kurkuma 1 žličica

Kako koristiti slanutak u konzervi

Slanutak iz konzerve je praktičan sastojak koji se može koristiti na različite načine u pripremi jela. Evo nekoliko načina kako ga možete iskoristiti:

Salate

Slanutak je odličan sastojak za pripremu raznih salata. Možete ga dodati u zelenu salatu za dodatnu teksturu i protein, ili napraviti samostalnu salatu od slanutka sa svježim povrćem i začinima. Dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka za osvježavajući okus.

Gulaši i variva

Slanutak može biti zamjena za meso u gulašima i varivima. Dodajte ga u lonac zajedno sa svježim ili konzerviranim povrćem i začinima. Možete ga kombinirati sa grahom, krumpirom i mrkvom za ukusno i hranjivo jelo.

Pire od slanutka

Slanutak se može pretvoriti u ukusan pire. Jednostavno ga ocijedite iz konzerve i stavite u posudu s malo maslinovog ulja, soli, papra i začina po želji. Zatim ga izgnječite viljuškom ili miješalicom dok ne postane glatko. Ovaj pire možete koristiti kao namaz za kruh ili kao prilog uz glavno jelo.

Falafel

Slanutak je glavni sastojak tradicionalnog jela falafel. Da biste napravili falafel, smrvite slanutak u blenderu zajedno s lukom, peršinom, češnjakom i začinima. Oblikujte smjesu u male loptice i pržite ih u tavi s malo ulja dok ne postanu zlatno smeđe. Poslužite ih u pita kruhu ili kao prilog uz rižu i umak.

Kolači i slastice

Da, slanutak se može koristiti i u slatkim receptima! Možete dodati kuhan i pasiran slanutak u brownije, kolačiće ili smoothieje kako biste dobili dozu proteina i vlakana. Slanutak će im dati kremastu teksturu, ali nećete ga previše osjetiti u okusu.

Nutritivne informacije

Slanutak je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Također je niske kalorijske vrijednosti i ne sadrži zasićene masti. To ga čini izvrsnim izborom hrane za vegetarijance i vegane, kao i za one koji žele diversificirati svoju prehranu.

Nutrijent Količina na 100g
Proteini 8.9g
Vlakna 5.6g
Željezo 2.89mg
Magnezij 48mg
Fosfor 168mg
Vitamin C 1.3mg

Sada kada znate kako koristiti slanutak iz konzerve, možete eksperimentirati s raznim receptima i uživati u njegovom bogatom okusu i nutritivnim prednostima.

Najbolji način za kuhanje slanutka iz konzerve

Slanutak je veoma popularno povrće koje se često koristi u raznim jelima. Ako nemate mogućnost da koristite svež slanutak, konzervirani slanutak može biti odlična zamena. Evo korak po korak vodiča kako skuvati slanutak iz konzerve na najbolji način.

Korak 1: Priprema slanutka

Prvo što trebate uraditi je da otvorite konzervu slanutka i stavite je u cediljku. Isperite slanutak pod mlazom hladne vode kako biste uklonili višak soli i konzervansa.

Korak 2: Kuhanje slanutka

Uzmite veliki lonac i napunite ga vodom. Stavite slanutak u lonac i dovedite vodu do ključanja. Smanjite vatru i pustite da slanutak lagano kuha oko 1 sat. Vreme kuvanja može varirati, pa povremeno proveravajte da li je slanutak mekan. Može biti potrebno i malo duže vrijeme kuhanja.

Korak 3: Dodatne opcije

Kad je slanutak skuvan, procedite ga i isperite pod hladnom vodom da biste zaustavili proces kuvanja. Sada možete koristiti skuvani slanutak u raznim receptima. Možete ga dodati u salate, čorbe, variva ili ga korištena kao dodatak jelima od mesa.

Napomena: Ako želite da dodate malo ukusa slanutku, možete ga marinirati pre kuvanja u mešavini maslinovog ulja, limunovog soka, soli, bibera i začina po želji.

Kuvanje slanutka iz konzerve je veoma jednostavan proces, a skuvani slanutak može biti vrlo svestran sastojak u vašoj kuhinji. Isprobajte ovaj najbolji način kuhanja slanutka iz konzerve i uživajte u njegovom ukusu i hranjivim vrednostima.

Kako pripremiti slanutak iz konzerve za salate

Kako pripremiti slanutak iz konzerve za salate

Slanutak je jedan od popularnih sastojaka u salatama. Može dodati bogatstvo teksture i ukusa svakom jelu. Ako koristite slanutak iz konzerve, nije potrebno da ga kuvate. Evo koraka kako pripremiti slanutak iz konzerve za salate:

  1. Otvorite konzervu slanutka i isperite ga pod vodom. Ovo će ukloniti višak soli i šećera koji se koriste prilikom konzerviranja.
  2. Proverite slanutak i uklonite sve nepoželjne sastojke, poput ljuski ili oštećenih slanutaka.
  3. Slanutak možete ostaviti celi ili ga možete prepoloviti, u zavisnosti od vaše preferencije.
You might be interested:  Ljudi Koji Prodaju Ogledala

Slanutak možete koristiti u svojim salatama kako god želite. Možete ga dodati celog ili ga možete smrviti da biste dodali teksturu i ukus vašim salatama. Slanutak je takođe odličan izvor proteina i vlakana, što ga čini sjajnim dodatkom vašoj ishrani.

Koraci za pripremu slanutka iz konzerve za juhe

Slanutak iz konzerve je sjajna opcija za brzu pripremu juhe. Evo nekoliko koraka kako pripremiti slanutak za juhu:

  1. Pripremi sastojke: Za juhu od slanutka iz konzerve, trebat će vam slanutak iz konzerve, luk, češnjak, povrće po izboru (npr. mrkva, celera, paprika) i začini poput soli, papra i suhog bilja.

  2. Iscijedi slanutak: Otvori konzervu slanutka i procijedi tekućinu. Dobro isperi slanutak pod hladnom vodom kako bi se riješio višak soli.

  3. Izreži povrće: Oguli i nasjeckaj luk i češnjak. Očisti i nareži ostalo povrće na male komade.

  4. Prži povrće: Zagrij malo ulja u loncu i dodaj nasjeckani luk i češnjak. Prži ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekani i lagano zlatni.

  5. Dodaj povrće: Dodaj nasjeckano povrće u lonac i pirjaj ga nekoliko minuta dok ne omekša.

  6. Dodaj slanutak i tekućinu: Dodaj procijeđeni slanutak i promiješaj s povrćem. Zatim dodaj dovoljno tekućine (npr. povrtnog temeljca ili vode) da pokrije sastojke.

  7. Kuhanje: Pusti juhu da zavrije, smanji vatru i kuhaj 15-20 minuta ili dok povrće ne omekša.

  8. Začini: Začini juhu solju, paprom i suhim biljem po svom ukusu. Promiješaj i kušaj juhu kako bi prilagodio začine prema vlastitom ukusu.

  9. Serviranje: Posluži toplu juhu od slanutka iz konzerve s kriškom kruha ili tostom. Uživaj!

Slanutak u konzervi kao sastojak u glavnim jelima

Slanutak je popularan sastojak u mnogim kuhinjama i može se koristiti na različite načine. Ako nemate vremena ili ne želite kuhati slanutak od nule, konzervirani slanutak je odlična alternativa. Evo nekoliko ideja kako možete koristiti slanutak iz konzerve u glavnim jelima.

1. Slanutak curry

Jedna od popularnih opcija za pripremu glavnog jela s konzerviranim slanutkom je slanutak curry. Možete koristiti gotovu curry pastu ili napraviti vlastitu. Dodajte slanutak iz konzerve, povrće po želji i kokosovo mlijeko. Kuhajte sve zajedno dok se sastojci dobro ne sjedine i poslužite s rižom ili naan kruhom.

2. Slanutak salata

2. Slanutak salata

Slanutak iz konzerve također može poslužiti kao glavni sastojak hladne salate. Pomiješajte slanutak s narezanim povrćem poput krastavaca, rajčica i crvenog luka. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar po ukusu. Ukrasite svježim biljem kao što je peršin ili korijander i poslužite kao prilog ili glavno jelo uz hrskavu salatu zelene salate.

3. Slanutak burgeri

Slanutak iz konzerve može se koristiti kao zamjena za meso u pripremi veganskih burgera. Samljeti slanutak u blenderu s dodatcima poput nasjeckanog luka, češnjaka, svježeg peršina i krušnih mrvica kako bi burgeri dobili teksturu i okus. Oblikujte smjesu u obliku burgera i pecite na tavi ili u pećnici. Poslužite u pecivu s preljevom po želji i salatom.

4. Slanutak curry wrap

Jednostavno i ukusno jelo koje možete pripremiti s konzerviranim slanutkom je slanutak curry wrap. Zagrijte tortilje i premažite ih s curry umakom. Dodajte slanutak iz konzerve, nasjeckano povrće poput špinata, rajčice i krastavaca, te prekrijte svježim peršinom ili korijanderom. Zamotajte i uživajte u ovom brzom i zdravom obroku.

Konzervirani slanutak je izvrstan sastojak za pripremu glavnih jela jer je praktičan i brzo se priprema. Nadamo se da su vam ove ideje pružile inspiraciju za upotrebu slanutka iz konzerve u vašoj kuhinji.

Kako iskoristiti slanutak iz konzerve u umacima i namazima

Slanutak umak s tahinijem

Slanutak iz konzerve je odličan sastojak za pripremu raznih umaka i namaza. Jedan od najpoznatijih i najukusnijih umaka koji se može napraviti s ovim slatkim grahom je slanutak umak s tahinijem. Evo kako ga pripremiti:

  1. Iscjedite ili isperite slanutak iz konzerve i stavite ga u blender.
  2. Dodajte žlicu tahinija, sok od pola limuna, malo soli i papra po ukusu.
  3. Pokrenite blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  4. Ako je umak pregust, dodajte malo vode ili maslinovog ulja.
  5. Poslužite umak s povrćem, kruhom ili kao preljev za salatu.

Slanutkov humus

Humus je popularan namaz koji se obično priprema od slanutka. Evo jednostavnog recepta za pripremu slanutkovog humusa:

  1. Iscijedite ili isperite slanutak iz konzerve.
  2. Stavite slanutak, sok od limuna, češnjak, maslinovo ulje, sol i papar u blender.
  3. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode.
  5. Poslužite humus sa svježim povrćem, kruhom ili kao preljev za sendviče.
You might be interested:  Kako Obrisati Instagram Racun

Slanutkova salata

Slanutak iz konzerve također možete koristiti za pripremu ukusne salate. Evo jednostavnog recepta za slanutkovu salatu:

  • Iscijedite ili isperite slanutak iz konzerve.
  • U zdjeli pomiješajte slanutak s nasjeckanim svježim povrćem (npr. krastavce, rajčice, papriku).
  • Dodajte sitno nasjeckani luk, sjeckani peršin i svježi limunov sok.
  • Po ukusu dodajte sol, papar i maslinovo ulje.
  • Promiješajte sve sastojke i ostavite da se okusi prožmu.
  • Poslužite slanutkovu salatu kao lagani obrok ili prilog uz meso.

Savjeti za svačiji uspjeh u pripremi slanutka iz konzerve

Ovdje je nekoliko savjeta koje možete slijediti kako biste osigurali uspjeh u pripremi slanutka iz konzerve:

  1. Izaberite kvalitetnu konzervu slanutka: Prije nego se bacite na pripremu jela, važno je odabrati kvalitetnu konzervu slanutka. Provjerite datum isteka, integritet konzerve i sadržaj slanutka prije otvaranja.
  2. Isperite slanutak prije upotrebe: Unatoč tome što je slanutak već kuhan i spreman za upotrebu, važno je temeljito isprati slanutak prije dodavanja u jelo. To će pomoći ukloniti višak soli i konzervansa te omogućiti da se slanutak bolje poveže s drugim sastojcima.
  3. Prilagodite začine prema svom ukusu: Slanutak iz konzerve može biti neutralnog okusa, pa ga možete prilagoditi svojim željama dodavanjem različitih začina. Dodajte začine poput češnjaka, papra, kurkume, kumina ili čili papričica kako biste pojačali okus jela.
  4. Testirajte konzistenciju slanutka: Konzistencija slanutka može se razlikovati ovisno o proizvođaču i načinu kuhanja. Provjerite konzistenciju slanutka tijekom kuhanja i produžite kuhanje za nekoliko minuta ako je potrebno. Slanutak treba biti mekan, ali ne i pretjerano skuvan ili razbijen.
  5. Pažljivo pratite vrijeme kuhanja: Većina recepata za slanutak iz konzerve sugerira kuhanje slanutka samo nekoliko minuta kako bi se zagrijao. Međutim, ako želite bogatiju teksturu i okus, vrijeme kuhanja može biti produljeno. Budite pažljivi i pratite vrijeme kuhanja kako ne biste prekuhali slanutak.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati da će vam priprema slanutka iz konzerve biti uspješna i rezultirati ukusnim jelom.

FAQ:

Kako kuhati slanutak iz konzerve?

Da biste skuvali slanutak iz konzerve, otvorite konzervu i procedite slanutak kroz cediljku. Potom slanutak isperite pod mlazom vode. Zatim stavite slanutak u šerpu sa vodom, dodajte so i kuvajte oko 40 minuta ili dok slanutak ne postane mekan. Dobro ga ocedite pre upotrebe.

Koje su prednosti kuvanja slanutka iz konzerve?

Kuvanje slanutka iz konzerve ima nekoliko prednosti. Prvo, konzervirani slanutak je već kuvan i spreman za upotrebu, što štedi vreme i trud. Drugo, kada kuvate slanutak sami, imate više kontrole nad nivoom soli i začinima koji se dodaju. Takođe, kuvanjem slanutka sami možete kontrolisati njegovu konzistenciju i teksturu.

Koliko dugo treba kuvati slanutak iz konzerve?

Slanutak iz konzerve treba kuvati oko 40 minuta ili dok ne postane mekan. Vreme kuvanja može varirati u zavisnosti od veličine i starosti slanutka, tako da je najbolje proveriti da li je slanutak dovoljno mekan pre nego što ga skinete sa šporeta.

Koje začine mogu dodati u slanutak tokom kuvanja?

Možete dodati različite začine u slanutak tokom kuvanja kako biste mu dali dodatnu aromu i ukus. Neke od popularnih opcija uključuju beli luk, crni luk, kari prah, kumin, korijander i peršun. Možete eksperimentisati sa začinima i prilagoditi ukus slanutka prema svojim željama.

Kako pripremiti slanutak za salatu?

Da biste pripremili slanutak za salatu, prvo ga dobro ocedite nakon kuvanja. Zatim slanutak stavite u veću posudu i dodajte ostale sastojke po vašem izboru, kao što su iseckano povrće (paradajz, krastavac, paprika), luk, maslinovo ulje, sirće, so i biber. Dobro promešajte sve sastojke i salata je spremna za serviranje.

Koliko dugo treba kuhati slanutak iz konzerve?

Slangnutak iz konzerve treba kuhati oko 1-2 sata. Nakon što ste ga isprali pod mlazom hladne vode, stavite ga kuhati na jaku vatru. Kad voda zakuha, smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte slanutak sve dok ne postane mekan. Periodično provjeravajte mekoću slanutka i dodajte vodu ako je potrebno. Nakon što ste zadovoljni mekoćom slanutka, procijedite ga i isperite hladnom vodom.