Kako kuhati šunku u mrežici - recept i savjeti

Kako Kuhati Šunku U Mrežici

Kako Kuhati Šunku U Mrežici

Ako želite pripremiti ukusnu i sočnu šunku u mrežici, imamo za vas sjajan recept i nekoliko korisnih savjeta. Ovaj popularni tradicionalni specijalitet može biti savršen izbor za svečani ručak ili obiteljsku večeru.

Za pripremu šunke u mrežici, potrebno je prvo nabaviti kvalitetnu šunku. Preporučuje se odabrati šunku koja je već odmrznuta, ali svježa. Možete je kupiti u mesnici ili u trgovini, a bitno je paziti da bude svježa i bez ikakvih nepoželjnih mirisa.

Jedan od ključnih koraka u pripremi šunke u mrežici je stavljanje mrežice na šunku. Mrežice možete snagom ruku premažite suncokretovim uljem kako biste spriječili ljepenje. Nakon toga, mrežicu pažljivo stavite na šunku i pritisnite je lagano kako bi se dobro pričvrstila.

Šunku možete kuhati u ekspres loncu ili običnom loncu s poklopcem. Ako koristite ekspres lonac, u njega stavite vodu (prema uputama za lonac) i dodajte šunku i nekoliko dodataka po želji, poput lovorovog lista, papra u zrnu i češnjaka. Na laganoj vatri, kuhajte šunku ovisno o njezinoj veličini.

Pročitajte i: 7 korisnih savjeta za pripremu savršene šunke u mrežici

Kupnja svježe šunke u mrežici

Prilikom kupnje svježe šunke u mrežici, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora kako biste osigurali kvalitetan proizvod.

Kvalitet

Prvi korak je odabrati šunku koja izgleda svježe i ima kvalitetnu mrežicu. Mrežica bi trebala biti čvrsta i ne oštećena, što ukazuje na to da je šunka bila pravilno pohranjena i da nije došlo do gubitka vlage ili kontaminacije.

Nizozemska oznaka kvalitete

Drugi važan faktor je provjeriti oznaku kvalitete koja se nalazi na šunki. Oznaka mora biti priznata i imati Nizozemsku oznaku kvalitete. To je jamstvo da je šunka prošla stroge kontrole kvalitete i da zadovoljava visoke standarde proizvodnje.

Svježina

Svježina je ključna karakteristika svake šunke. Ako je moguće, provjerite datum proizvodnje na ambalaži. Svježa šunka ima intenzivan miris i boju, dok je zastarjela šunka blijeda i ima slab miris.

Količina

Ako planirate pripremiti veći obrok ili imate goste, važno je odabrati šunku koja ima odgovarajuću veličinu i težinu. Ovisno o broju osoba koje će sudjelovati, možete odabrati šunku težine od 2 do 4 kilograma.

Cijena

Naravno, cijena je još jedan faktor koji se mora uzeti u obzir prilikom kupnje. Uvijek provjerite cijene šunke u različitim trgovinama ili na tržnicama kako biste osigurali najbolju moguću vrijednost za novac.

Tabela usporedbe cijena

Trgovina Cijena po kilogramu
Supermarket X 50 kn
Supermarket Y 45 kn
Tržnica 55 kn

Sada kad znate kako kupiti svježu šunku u mrežici, možete nastaviti s pripremom i kuhanjem prema receptima i savjetima koje smo vam pripremili!

Priprema šunke za kuhanje

Sastojci:

  • 1 šunka
  • voda za kuhanje
  • začini po ukusu (npr. crni papar, lovorov list, češnjak)

Postupak:

Postupak:

  1. Šunku operite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili višak soli ili drugih aditiva.
  2. U velikom loncu stavite šunku i prelijte je vodom. Voda treba pokriti cijelu šunku.
  3. Dodajte začine po ukusu, kao što su crni papar u zrnju, lovorov list ili češnjak.
  4. Stavite lonac na štednjak i pustite da voda zakuha.
  5. Kad voda zakuha, smanjite vatru na lagano kuhanje i nastavite kuhati šunku pokrivenu poklopcem.
  6. Kuhanje šunke može trajati oko 1,5 do 2,5 sata, ovisno o veličini šunke. Provjerite upute na pakiranju šunke za točno vrijeme kuhanja.
  7. Kad se šunka skuha, izvadite je iz lonca i ostavite da se malo ohladi prije nego je poslužite. Možete je poslužiti toplu ili hladnu.
You might be interested:  Kako Se Zovu Brojevi Kod Dijeljenja

Savjeti:

  • Ako želite intenzivniji okus, možete šunku ostaviti da se marinira u hladnjaku nekoliko sati prije kuhanja. Marinada može sadržavati vino, sok od naranče, med ili druge sastojke po vašem izboru.
  • Ako vam je šunka preslana, možete je namočiti u hladnoj vodi nekoliko sati prije kuhanja. Ovo će pomoći ukloniti na jednostavan način višak soli.
  • Ukoliko želite šunku s hrskavom kožicom, možete je zarezati nožem prije kuhanja. To će omogućiti da kožica postane hrskava tijekom pečenja ili prženja.

Kuhanje šunke u mrežici

Sastojci:

  • 1 šunka u mrežici, oko 2 kg
  • 2 litre vode
  • 1 glavica luka, narezana na kolutove
  • 3-4 režnja češnjaka, usitnjena
  • 1 grančica svježeg peršina
  • 2-3 lovorova lista
  • 5-6 karanfilića
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu

Postupak:

  1. U velikoj posudi zakuhajte vodu.
  2. Kada voda zakuha, dodajte luk, češnjak, peršin, lovorov list i karanfiliće. Posolite i popaprite po ukusu.
  3. Spuštajte šunku u vodu, polako i pažljivo, tako da se mrežica ne ošteti.
  4. Kuhajte šunku na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, ovisno o veličini šunke. Vrijeme kuhanja može varirati, pa provjerite da je unutarnja temperatura šunke dosegnula barem 70 stupnjeva Celzijusa.
  5. Gotovu šunku izvadite iz posude i ostavite je da se malo ohladi prije nego je narežete.

Savjeti:

  • Prije kuhanja, možete šunku napuniti klinčićima kako bi bila aromatičnija.
  • Možete dodati i druge začine po želji, poput sušenog timijana ili ružmarina.
  • Ako želite šunku s hrskavom koricom, nakon kuhanja je možete peći u pećnici na visokoj temperaturi oko 15-20 minuta ili dok ne dobije željenu boju i teksturu.
  • Poslužite šunku toplu ili hladnu, uz priloge poput kruha, senfa i kiselih krastavaca.

Nutritivne vrijednosti šunke u mrežici (100g)
Nutrijent Količina
Energija 151 kcal
Protein 20 g
Masti 7 g
Ugljikohidrati 0 g
Vlakna 0 g
Natrij 700 mg

Savjeti za posluživanje šunke

Evo nekoliko savjeta za posluživanje šunke koja je kuhana u mrežici:

  • Šunku prije posluživanja obavezno ohladite. To će omogućiti da se reže lakše i da se zadrži svojstvena tekstura.
  • Preporučljivo je koristiti oštar nož za rezanje šunke kako bi se dobili ravni i tanki komadi. Na taj način će se šunka bolje sljubiti s ostalim sastojcima na tanjuru.
  • Možete poslužiti šunku na velikom tanjuru kako bi izgledala ljepše i kako bi bila dostupna svima.
  • Za dodatnu aromu i okus, servirajte šunku s raznim umacima. Neki popularni umaci koji se slažu s šunkom su senf, hren, majoneza ili voćni umaci poput umaka od brusnica.
  • Šunka je sjajan dodatak sendvičima. Narezane tanke šnite šunke mogu se koristiti u sendvičima s raznim dodacima poput povrća, sira i umaka.

Uz šunku možete poslužiti i priloge poput kuhanih krumpira, kiselih krastavaca, salate od kupusa ili tjestenine. Ovisno o prigodi i preferencijama, možete prilagoditi priloge i umake.

Uživajte u ukusnoj i sočnoj šun

Recept za umak za šunku

Evo jednostavnog recepta za umak koji će savršeno upotpuniti okus šunke:

  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar

Za pripremu umaka slijedite ove korake:

  1. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.
  2. U tavi otopite maslac, dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete smjesu boje kave.
  4. Dodajte pileći temeljac postepeno, miješajući kontinuirano kako bi se umak zgusnuo.
  5. Ulijte vrhnje za kuhanje i nastavite miješati.
  6. Po potrebi posolite i popaprite umak.
  7. Kuhajte umak još nekoliko minuta da se svi okusi sjedine.
You might be interested:  Kako Uci Na Fb Profil Bez Sifre

Vrući umak prelijte preko šunke u mrežici i poslužite. Uživajte u ovoj slasnoj kombinaciji okusa!

Kombinacije s ostalim jelima

Povrće na žaru

Šunka u mrežici odlično se slaže s raznim vrstama povrća na žaru. Možete ispeći tikvice, papriku, patlidžane, šampinjone ili luk na roštilju i poslužiti ih kao prilog šunki. Povrće će dodati svježinu i bogatstvo okusa jelu.

Pire krumpir

Klasični pire krumpir savršeno se sljubljuje s pečenom šunkom. Napravite kremasti pire krumpir i poslužite ga uz šunku. Okus pire krumpira će se savršeno nadopuniti s masnoćom i slanoćom šunke.

Salata od krumpira

Ako želite osvježavajući prilog uz pečenu šunku, pripremite salatu od krumpira. Skuhajte krumpir, isjeckajte ga na komadiće i pomiješajte s nasjeckanim lukom, kiselim krastavcima, svježim peršinom i majonezom. Ova hrskava i kremasta salata bit će savršena uz šunku.

Svježe pečeni kruh

Ništa ne može nadmašiti miris i okus svježe pečenog kruha. Pripremite domaći kruh i poslužite ga uz pečenu šunku. Uz hrskavu koricu i mekanu sredinu kruha, šunka će doći do izražaja. Dodajte malo maslaca i uživajte u ovoj savršenoj kombinaciji.

Gratinirani krumpir

Gratinirani krumpir s maslacem i vrhnjem odličan je prilog uz pečenu šunku. Skuhajte krumpir i narežite ga na kolutove, zatim složite u posudu za pečenje. Prelijte vrhnjem i posipajte naribanim sirom. Pecite u pećnici dok ne dobije zlatno-smeđu koru. Ova bogata i ukusna kombinacija bit će hit na vašem stolu.

Salata od miješanog povrća

Za laganu i osvježavajuću kombinaciju, pripremite salatu od miješanog povrća. Pomiješajte listove zelene salate s cherry rajčicama, krastavcima, paprikom, mrkvom i drugim omiljenim povrćem. Dodajte preljev po želji i poslužite uz šunku. Ova salata će donijeti svježinu i boje na vaš tanjur.

Grčka salata

Grčka salata s feta sirom, maslinama, krastavcima, rajčicama i paprikom može biti odličan prilog uz šunku. Domaći dressing od maslinovog ulja, limuna i začina nadopunit će okus salate. Ova egzotična kombinacija će vaš obrok pretvoriti u pravu gozbu.

Pečeni krumpir sa začinima

Ako volite aromatičan prilog, pripremite pečeni krumpir sa začinima. Narežite krumpir na kriške, pospite solju, paprom, češnjakom u prahu i ružmarinom, te ga pecite u pećnici dok ne dobije hrskavu koru. Ovaj ukusni prilog savršeno će se sljubiti s pečenom šunkom.

Kukuruzna salata

Za slatko i osvježavajuće ukuse, pripremite kukuruznu salatu. Pomiješajte kukuruz šećerac s cherry rajčicama, svježim peršinom, maslinovim uljem i sokom od limuna. Dodajte sol i papar po želji i poslužite uz šunku. Ova salata će vas osvježiti i razveseliti svojim šarenim sastojcima.

Pečena bundeva s medom

Pečena bundeva s medom i začinima odlično će se kombinirati s pečenom šunkom. Narežite bundevu na komade, prelijte medom i pospite kokosovim brašnom i cimetom. Pecite u pećnici dok bundeva ne omekša i ne dobije slatku karameliziranu koru. Ovaj slatko-slani prilog bit će pravi hit na blagdanskom stolu.

Čuvanje i ponovno zagrijavanje šunke

Čuvanje i ponovno zagrijavanje šunke

Šunka je ukusno jelo koje se može konzumirati odmah nakon pripreme, ali ponekad ima situacija kada je potrebno sačuvati ili ponovno zagrijati preostalu šunku. Kako biste održali svježinu i kvalitetu šunke, slijedite ove savjete:

Čuvanje šunke

  • Ohlađenu šunku stavite u hermetički zatvorenu posudu ili uvijte u plastičnu foliju kako biste spriječili gubitak svježine i sušenje.
  • Čuvajte šunku u hladnjaku na temperaturi između 0°C i 4°C.
  • Ne držite šunku na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, jer se može pokvariti.

Ponovno zagrijavanje šunke

Ponovno zagrijavanje šunke je jednostavan postupak koji će vam omogućiti da uživate u toplom obroku i iskoristite preostalu šunku. Evo nekoliko načina kako to učiniti:

  • Mikrovalna pećnica: Stavite šunku u mikrovalnu pećnicu i zagrijte je na visokoj temperaturi od 1 do 2 minute. Provjerite je li dovoljno zagrijana prije nego je poslužite.
  • Pećnica: Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite šunku u posudu za pečenje i prekrijte folijom. Pecite šunku oko 15-20 minuta ili dok se potpuno ne zagrije.
  • Tava: U tavi zagrijte malo ulja ili maslaca. Dodajte šunku i pecite je na srednjoj vatri oko 5-7 minuta sa svake strane ili dok se potpuno ne zagrije.
You might be interested:  Kako Smanjiti Čvor Na Štitnjači

Napomena: Pri zagrijavanju šunke uvijek provjerite je li unutrašnjost dovoljno zagrijana kako biste bili sigurni da je potpuno topla i spremna za konzumaciju. Također, pazite da ne zagrijavate šunku više od jednog puta kako biste izbjegli gubitak okusa i teksture.

Kako iskoristiti ostatke šunke

Ako vam je ostala šunka nakon kuhanja, ne očajavajte – možete je iskoristiti na različite načine. Ovdje je nekoliko ideja kako upotrijebiti ostatke šunke:

1. Sendviči

Iskoristite ostatke šunke u sendvičima. Možete ga poslužiti ohlađenog ili ga kratko zagrijati na tavi. Dodajte svježe povrće, sir i omiljene umake za ukusan sendvič.

2. Salate

Dodajte male kriške šunke u svoje omiljene salate za malo dodatnog okusa. Možete je dodati u zelenu salatu, tjesteninu salatu ili salatu od krumpira.

3. Quiche

Iscijedite ostatke šunke u quicheu. Dodajte je u smjesu s jajima, mliječnim proizvodima i povrćem i pecite dok ne bude zlatno smeđa. Poslužite quiche topao ili hladan.

4. Omlet

Dodajte male komadiće šunke u vaš omlet. Pecite omlet sa šunkom i druge omiljene sastojke kao što su povrće, sir ili gljive za hranjiv doručak ili ručak.

5. Tjestenina s šunkom

Iscijedite male komadiće šunke u tjesteninu. Stavite šunku u umak od vrhnja ili paradajza i poslužite preko tjestenine. Za dodatnu aromu možete dodati i začine po svom ukusu.

6. Pizza

Iskoristite ostatke šunke kao nadjev za pizzu. Dodajte je na premazanu podlogu za pizzu sa umakom od rajčice i dodajte ostale omiljene sastojke poput sira, povrća i začina.

7. Pršutrol

Pršutrol je popularna hrvatska slana rolada koja se priprema s mljevenim mesom i pršutom. Iskoristite ostatke šunke kao nadjev za pršutrol. Jednostavno umotajte šunku u mljeveno meso i pecite u pećnici.

8. Fritatta

Fritatta je slična omletu, ali je malo gušća zbog dodataka kao što su povrće, sir i meso. Dodajte ostatak šunke u fritattu za obilan obrok koji možete poslužiti za doručak, ručak ili večeru.

9. Rižoto

Iscijedite male kriške šunke u rižotu za dodatni okus. Dodajte šunku u rižot zajedno s povrćem i začinima i kuhajte dok riža nije kremasta i šunka dobro ukomponirana.

10. Grah s šunkom

Dodajte šunku u svoj omiljeni recept za grah. Šunka će dodati dodatan okus i teksturu grahu. Poslužite topli grah s šunkom uz kruh ili tjesteninu.

Kad imate ostatke šunke, mogućnosti su beskrajne. Budite kreativni i iskoristite ih u raznim jelima za raznoliko i ukusno jelo.

FAQ:

Koje su sastojke potrebne za kuhanje šunke u mrežici?

Za kuhanje šunke u mrežici potrebni su sljedeći sastojci: šunka, mrežica, lovorov list, crni papar u zrnu, češnjak, sol i voda.

Kako pripremiti šunku prije kuhanja?

Šunku je potrebno prvo oprati i staviti u veliku posudu s hladnom vodom. Zatim je treba ostaviti u vodi oko 6 sati kako bi se izvukla suvišna sol i poboljšala okus šunke.

Kako kuhati šunku u mrežici?

Da biste skuhali šunku u mrežici, trebate je staviti u lonac s hladnom vodom, dodati lovorov list, crni papar u zrnu i češnjak. Zatim trebate zagrijati vodu do vrenja i smanjiti vatru tako da šunka lagano kuha oko 1,5-2 sata. Nakon toga je potrebno izvaditi šunku iz vode i ostaviti da se ohladi prije nego što je narežete.

Koliko dugo se kuha šunka?

Šunka se kuha oko 1,5-2 sata. Nakon toga je potrebno izvaditi šunku iz vode i ostaviti da se ohladi prije nego što je narežete.

Koje su moguće varijacije recepta za kuhanje šunke u mrežici?

Varijacije recepta za kuhanje šunke u mrežici mogu uključivati dodavanje različitih začina, poput muškatnog oraščića ili paprike, za dodatni okus. Također, umjesto vode, možete koristiti pileći ili povrtni temeljac za kuhanje šunke. Također, neki recepti predlažu dodavanje šećera ili meda za karamelizaciju šunke tijekom kuhanja.