Kako liječiti trnjenje ruku: prirodni tretmani i vježbe

Kako Liječiti Trnjenje Ruku

Kako Liječiti Trnjenje Ruku

Trnjenje ruku je neugodan osjećaj koji može biti uzrokovan raznim faktorima, kao što su loša cirkulacija, pritisak na živce ili oštećenja živaca. Srećom, postoje prirodni tretmani i vježbe koje mogu pomoći u olakšavanju ovog problema.

Jedan od prirodnih tretmana za trnjenje ruku je masaža. Masaža može pomoći poboljšati cirkulaciju i opustiti mišiće, smanjujući pritisak na živce. Možete sami izvoditi masažu koristeći ruke ili možete posjetiti stručnjaka koji će vam pružiti kvalitetnu masažu. Također, aromaterapija može biti učinkovita u ublažavanju trnjenja ruku. Koristite esencijalna ulja poput lavande ili eukaliptusa i nježno masirajte ruke s njima.

Jedna od vježbi koje možete izvoditi kako biste smanjili trnjenje ruku je istezanje. Istegnite ruke i prste što je više moguće, držeći ih u tom položaju nekoliko sekundi. Ponavljajte ovo nekoliko puta dnevno kako biste poboljšali protok krvi i smanjili trnjenje. Također, možete prakticirati vježbe disanja koje će vam pomoći opustiti mišiće i poboljšati cirkulaciju.

U slučaju da trnjenje ruku ne nestane ili postane sve češće, važno je posjetiti liječnika radi daljnje dijagnostike i tretmana. Liječnik može propisati lijekove ili fizikalnu terapiju kako bi se riješio temeljni uzrok trnjenja. Također, važno je voditi zdrav način života, izbjegavati stres i pravilno se zagrijavati pri izvođenju fizičkih aktivnosti kako biste smanjili rizik od trnjenja ruku.

Također, može biti korisno izbjegavati dugo sjedenje ili stajanje u istom položaju, jer to može pritisnuti živce i uzrokovati trnjenje ruku. Pokušajte često mijenjati položaj i premjestiti se kako biste održali cirkulaciju. Također, pobrinite se da vam ruke budu tople, posebno tijekom hladnih mjeseci, jer hladnoća može smanjiti cirkulaciju i uzrokovati trnjenje.

U zaključku, trnjenje ruku može biti neugodan problem, ali postoje prirodni tretmani i vježbe koje mogu pomoći u njegovom olakšavanju. Masaža, aromaterapija, istezanje i vježbe disanja mogu poboljšati cirkulaciju i opustiti mišiće. U slučaju da trnjenje ruku ne nestane ili postane sve češće, važno je posjetiti liječnika radi daljnje dijagnostike i tretmana.

Uzroci trnjenja ruku

Trnjenje ruku je osjećaj koji se javlja kada osjetimo utrnulost, trnci ili slabost u rukama. Postoji nekoliko mogućih uzroka trnjenja ruku, uključujući sljedeće:

 • Tunelski sindrom – Uzrokovan kompresijom živaca u zapešću, najčešće zbog dugotrajnog ponavljajućeg pokreta ili pritiska na zglob. To može uzrokovati trnjenje, utrnulost i slabost u rukama.
 • Pritisak na živce u vratu – Problemi s vratnom kralježnicom, kao što su hernija diska ili osteoartritis, mogu pritiskati živce koji idu u ruke, uzrokujući trnjenje i slabost.
 • Dezalinijski zglobovi – Ako su zglobovi u rukama dezaliniirani, to može dovesti do iritacije živaca i trnjenja ruku.
 • Raynaudov sindrom – Uzrokovan sužavanjem krvnih žila, obično kao odgovor na hladnoću ili stres. To može uzrokovati trnjenje, bol i promjenu boje kože na rukama.
 • Komprimirani živci u ramenu – Problemi s ramenom, poput zamrznutog ramena ili ozljede rotatorne manžete, mogu dovesti do kompresije živaca i trnjenja ruku.

Ako trnjenje ruku postane često ili se pogoršava, važno je potražiti medicinsku pomoć radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Prirodni tretmani za trnjenje ruku

Masaža

Masaža može biti izuzetno korisna u ublažavanju trnjenja i ukočenosti u rukama. Masaža pomaže poboljšati cirkulaciju krvi i opustiti mišiće, što može smanjiti osjećaj trnjenja. Masaža trnjenja ruku može se izvoditi kod kuće ili uz pomoć profesionalnog terapeuta.

You might be interested:  Kako Potaknuti Mlijeko Nakon Poroda

Sjedeće rastezanje

Sjedeće rastezanje je jednostavna vježba koju možete izvoditi za ublažavanje trnjenja ruku. Sjednite uspravno sa ispravljenim leđima, ispružite ruku ispred sebe i lagano je povucite prema sebi, osjećajući lagano istezanje u podlaktici i prstima. Držite ruku u tom položaju 15-30 sekundi, a zatim opustite. Ponovite vježbu nekoliko puta za svaku ruku.

Topla i hladna terapija

Topla i hladna terapija može pomoći smanjiti trnjenje ruku. Možete koristiti vrećicu leda obavijenu u ručnik za smanjenje otoka i upale u rukama. Također možete koristiti toplu vodu ili grijač za smanjenje napetosti i poboljšanje cirkulacije. Kombinacija tople i hladne terapije može biti vrlo učinkovita u ublažavanju trnjenja ruku.

Vježbe snage za ruke

Vježbe snage za ruke mogu pomoći poboljšati mišićnu snagu i izdržljivost, što može smanjiti trnjenje ruku. Možete koristiti razne vježbe kao što su stiskanje ruke s loptom, dizanje utega ili vježbe s elastikom. Redovito vježbanje snage za ruke može pomoći u smanjenju trnjenja i poboljšanju općeg zdravlja ruku.

Prirodni protuupalni lijekovi

Postoje mnogi prirodni protuupalni lijekovi koji mogu pomoći smanjiti trnjenje ruku. Neki od njih uključuju đumbir, kurkumu, riblje ulje i omega-3 masne kiseline. Ove tvari imaju protuupalna svojstva koja mogu ublažiti oticanje i upalu u rukama, što može dovesti do smanjenja trnjenja.

Prirodni tretmani za trnjenje ruku
Prirodni tretmani Opis
Masaža Pomaže poboljšati cirkulaciju krvi i opustiti mišiće
Sjedeće rastezanje Pomaže ublažiti trnjenje u rukama
Topla i hladna terapija Pomaže smanjiti otok i poboljšati cirkulaciju
Vježbe snage za ruke Pomažu poboljšati mišićnu snagu i izdržljivost
Prirodni protuupalni lijekovi Đumbir, kurkuma, riblje ulje i omega-3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva

Uz prirodne tretmane, važno je također obratiti pažnju na svoj položaj i držanje tijela, izbjegavati naprezanje ruku i redovito vježbati. Ako se trnjenje ruku i dalje pojavljuje ili se pogoršava, važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnoze i adekvatnog liječenja.

Vježbe za ublažavanje trnjenja ruku

Trnjenje ruku može biti uzrokovano raznim faktorima kao što su loša cirkulacija, živčane kompresije ili stiskanje živaca. Vježbe mogu pomoći u oslobađanju pritiska i poboljšanju cirkulacije u rukama, smanjujući tako trnjenje i utrnulost.

1. Vježba širenja i stiskanja prstiju

Ova jednostavna vježba pomaže poboljšati cirkulaciju i opuštanje ruku. Evo kako je izvesti:

 1. Ispružite ruke ispred sebe s dlanovima prema dolje.
 2. Postepeno otvorite ruke i raširite prste što je više moguće.
 3. Zatim lagano stisnite šaku dok vam dlanovi ne dodirnu.
 4. Ponovite ovu vježbu 10-15 puta.

2. Vježba zglobne fleksije

Ova vježba pomaže u oslobađanju pritiska na zglobu i poboljšanju pokretljivosti. Evo kako je izvesti:

 1. Raširite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore.
 2. Lagano savijte ručni zglob prema dolje, kao da šakama povlačite prema dolje.
 3. Držite ovu poziciju 10-15 sekundi, a zatim se vratite u početni položaj.
 4. Ponovite ovu vježbu 10-15 puta.

3. Vježba istezanja mišića podlaktice

Ova vježba istezanja pomaže opuštanju mišića podlaktice i poboljšanju protoka krvi u rukama. Evo kako je izvesti:

 1. Ispružite ruku ispred sebe s dlanom okrenutim prema dolje.
 2. Stavite drugu ruku na nadlakticu i lagano pritisnite dolje.
 3. Držite ovu poziciju 15-20 sekundi.
 4. Ponovite ovu vježbu s drugom rukom.
 5. Ponovite vježbu 2-3 puta s obje ruke.

Redovito izvođenje ovih vježbi može pomoći u ublažavanju trnjenja ruku. Međutim, ako trnjenje i dalje traje ili se pogoršava, svakako se obratite svom liječniku radi daljnje evaluacije.

Masaža kao terapija za trnjenje ruku

Masaža je jedna od najučinkovitijih terapija za ublažavanje simptoma trnjenja ruku. Masažom se poboljšava cirkulacija krvi i protok limfe, opušta mišiće i ublažava napetost koja može uzrokovati trnjenje.

Kako izvesti masažu za trnjenje ruku

 1. Pripremite se: sjednite na udobnu stolicu i opustite se.
 2. Zagrijte ruke: trljajte dlanove zajedno dok ne osjetite toplinu, kako biste poboljšali protok krvi u rukama.
 3. Koristite prste: koristite palac i ostale prste da masirate različite dijelove ruku.
 4. Masirajte prste: laganim kružnim pokretima masirajte svaki prst posebno, počevši od korijena prema vrhu.
 5. Masirajte dlanove: koristite palčeve da masirate dlanove kružnim pokretima, krećući se od sredine prema van.
 6. Masirajte zglobove: laganim pritiskom masirajte zglobove prstiju i ručnog zgloba kako biste opustili mišiće i ublažili napetost.
 7. Jednostavne vježbe: kombinirajte masažu s jednostavnim vježbama za ruke, poput stiskanja i otpuštanja šake, istezanja prstiju i okretanja ručnog zgloba.
You might be interested:  Kolači Koji Mogu Stajati

Koliko često treba izvoditi masažu?

Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se izvoditi masažu za trnjenje ruku barem jednom dnevno. Možete je izvoditi sami kod kuće ili posjetiti stručnjaka za masažu koji će vam pružiti dodatnu podršku i iskustvo.

Važno upozorenje

Prije nego što započnete s masažom ili bilo kojom drugom terapijom za trnjenje ruku, preporučuje se konzultacija s liječnikom kako biste isključili ozbiljnije stanje kao uzrok problema. Također, uvijek prilagodite intenzitet masaže svojim individualnim potrebama i osjetljivosti.

Aromaterapija za smanjenje trnjenja ruku

Aromaterapija je prirodan i holistički pristup liječenju koji koristi mirise i ulja različitih biljaka kako bi poboljšala fizičko i mentalno zdravlje. Kada je riječ o trnjenju ruku, određeni mirisi i ulja mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju cirkulacije. Ovo su neki od najčešće korištenih mirisa i ulja u aromaterapiji za smanjenje trnjenja ruku:

Eterično ulje ružmarina

Eterično ulje ružmarina poznato je po svojim stimulativnim svojstvima i poboljšava cirkulaciju. Možete koristiti ulje ružmarina tako da ga razrijedite u baznom ulju (poput bademovog ulja) i nježno masirate ruke. Također možete koristiti difuzor s nekoliko kapi ulja ružmarina kako biste udisali njegov miris.

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande ima umirujuća svojstva i pomaže smanjiti napetost i stres koji mogu uzrokovati trnjenje ruku. Možete dodati nekoliko kapi ulja lavande u toplu kupku i opustiti se. Također možete pomiješati ulje lavande s baznim uljem i nježno masirati ruke.

Limunova trava

Miris limunove trave osvježava i pomaže poboljšati cirkulaciju. Možete dodati nekoliko kapi limunove trave u difuzor ili zagrijati malo vode, dodati nekoliko kapi ulja i inhalirati pare. Također možete koristiti mješavinu limunove trave s baznim uljem za masažu ruku.

Geranij

Geranij

Ulje geranija ima protuupalna svojstva i pomaže poboljšati cirkulaciju. Možete pomiješati nekoliko kapi ulja geranija s baznim uljem i nježno masirati ruke. Također možete dodati ulje geranija u toplu kupku.

Važno je napomenuti da prije upotrebe bilo kojeg aromaterapijskog ulja provjerite jeste li alergični na njega i slijedite upute za sigurnu upotrebu. Ako simptomi trnjenja ruku potraju ili se pogoršaju, uvijek se posavjetujte s liječnikom.

Biljni dodaci za liječenje trnjenja ruku

Trnjenje ruku može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući lošu cirkulaciju krvi, napetost u mišićima i problem s živcima. Biljni dodaci mogu biti korisni u liječenju i ublažavanju simptoma trnjenja ruku. Evo nekoliko biljnih dodataka koji se mogu koristiti za tretiranje ove nelagode:

Ginko biloba

Ginko biloba je biljka koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini već stoljećima. Smatra se da poboljšava cirkulaciju i protok krvi u ekstremitetima, uključujući ruke. Može se uzimati kao dodatak prehrani u obliku tableta ili kapsula.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji, ali također ima i ljekovita svojstva. Istraživanja su pokazala da kurkuma može imati protuupalno djelovanje i pomoći u ublažavanju napetosti i oticanja mišića. Može se uzimati kao dodatak prehrani u obliku tableta, praha ili kapsula.

Biljni ekstrakti za cirkulaciju

Postoje razni biljni ekstrakti koji su poznati po svom pozitivnom učinku na cirkulaciju krvi. To uključuje ekstrakte kao što su divlji kostanj, ginko biloba i list borovnice. Ti ekstrakti mogu pomoći poboljšanju protoka krvi prema rukama i smanjenju simptoma trnjenja. Mogu se uzimati kao dodaci prehrani u obliku tableta, kapi ili čajeva.

Riblje ulje

Riblje ulje

Riblje ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama koje su poznate po svojem protuupalnom djelovanju. Može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju protoka krvi u rukama. Riblje ulje može se uzimati kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili tekućine.

Uvijek se savjetujte s liječnikom prije početka uzimanja bilo kojeg biljnog dodatka kako biste bili sigurni da je siguran za vas i nema interakcije s drugim lijekovima koje možda uzimate.

Promjena životnog stila za sprečavanje trnjenja ruku

1. Vježbanje i istezanje

Redovito vježbanje i istezanje ruku može pomoći u prevenciji trnjenja ruku. Nekoliko jednostavnih vježbi može se izvoditi svakodnevno, uključujući:

Rotacija zglobova: Okretanje zgloba ruke u krugu u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru, nekoliko puta za svaki zglob.

You might be interested:  Sitni Kolači Koji Se Ne Peku

Istezanje prstiju: Lagano povlačenje prstiju prema natrag, jedan po jedan, držeći svaki prst nekoliko sekundi.

Stisak ruku: Stegnuti i otpustiti šaku nekoliko puta kako bi se aktivirala cirkulacija u rukama.

2. Pauze i radna ergonomija

Ako vaš posao zahtijeva dugotrajno sjedenje ili rad na računalu, važno je poduzeti redovite pauze kako biste se odmorili i razgibali svoje ruke. Tijekom pauze možete izvoditi navedene vježbe ili jednostavno istezati ruke i zglobove.

Također, posvetite pažnju radnoj ergonomiji kako biste smanjili stres na vašim rukama. Osigurajte da vaš radni stol i stolica budu pravilno postavljeni kako bi omogućili neutralan položaj ruku i zglobova tijekom rada.

3. Pridržavanje zdrave prehrane

Hrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima može poboljšati cirkulaciju i zdravlje zglobova. Uključite u svoju prehranu hranu poput:

 • Riba bogata omega-3 masnim kiselinama
 • Svježe voće i povrće
 • Orasi, bademi i sjemenke
 • Sjemenke lana ili laneno ulje

Također je važno unijeti dovoljno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju, koja može utjecati na cirkulaciju i zdravlje zglobova.

4. Održavanje zdrave tjelesne težine

Prekomjerna tjelesna težina može staviti dodatan pritisak na zglobove, uključujući ruke. Pridržavanje zdrave prehrane i redovito vježbanje može vam pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu i smanjite opterećenje na zglobove.

Kada trebate potražiti medicinsku pomoć

 • Ako imate jaku i konstantnu bol u rukama. Ova vrsta boli može biti znak ozbiljnijeg stanja, poput kompresije živaca ili ozljede.
 • Ako osjećate trnce ili utrnulost u rukama koje traje dulje vrijeme. Utrnulost koja se ne povlači može ukazivati na probleme sa živcima ili cirkulacijom.
 • Ako primijetite oticanje ili otečene zglobove na rukama. Oteklina može biti simptom upale ili ozljede zglobova.
 • Ako imate problema s kontrolom pokreta ili slabost u rukama. Gubitak snage ili motoričke funkcije može ukazivati na ozbiljnije stanje, poput oštećenja živaca ili mišića.
 • Ako trnjenje ruku prati vrtoglavica, otežano disanje ili gubitak svijesti. Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljnu ozljedu ili medicinsko stanje i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Ako imate bilo koje od ovih simptoma, važno je potražiti medicinsku pomoć. Vaš liječnik može provesti pregled i dijagnostičke testove kako bi utvrdio uzrok trnjenja ruku i preporučio odgovarajući tretman. Ne zanemarujte ove simptome i ne pokušavajte sami dijagnosticirati ili liječiti problem. Stručno mišljenje i savjet stručnjaka su ključni za pravilnu dijagnozu i tretman.

FAQ:

Koji su uzroci trnjenja ruku?

Trenjenje ruku može imati različite uzroke, uključujući stiskanje živaca, trauma, sindrom karpalnog tunela, lošu cirkulaciju, prekomjerno korištenje mišića ili čak neke zdravstvene probleme poput dijabetesa ili multiple skleroze.

Kako ublažiti trnjenje ruku prirodnim tretmanima?

Postoje neki prirodni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju trnjenja ruku. To uključuje primjenu tople i hladne komprese, masažu ruku i zglobova, korištenje biljnih ulja poput ulja lavande ili eukaliptusa, vježbanje i istezanje ruku i pružanje odmora rukama.

Koje vježbe mogu pomoći u liječenju trnjenja ruku?

Postoje neke vježbe koje mogu pomoći u liječenju trnjenja ruku. To uključuje fleksiju i ekstenziju zglobova, palmarne i dorzalne fleksije, vježbe stiskanja ruke i vježbe istezanja ruku. Važno je konzultirati se s fizioterapeutom ili stručnjakom za rehabilitaciju kako biste dobili pravilan program vježbanja.

Kako može prehrana utjecati na trnjenje ruku?

Prehrana može imati utjecaj na trnjenje ruku. Važno je konzumirati hranu bogatu antioksidansima i protuupalnim svojstvima kako bi se poboljšala cirkulacija i smanjilo upalno stanje. Hrana bogata vitaminima i mineralima, poput voća, povrća, ribe i orašastih plodova, može pomoći u smanjenju trnjenja ruku.

Kada se trebam obratiti liječniku zbog trnjenja ruku?

Ako trnjenje ruku traje dulje vrijeme, pogoršava se ili popraćeno drugim simptomima poput slabosti mišića ili gubitka osjeta, trebate se obratiti liječniku. Liječnik će moći provesti detaljan pregled i postaviti dijagnozu kako bi odredio najbolji način liječenja.

Koje su moguće prirodni tretmani za trnjenje ruku?

Prirodni tretmani za trnjenje ruku uključuju vježbe istezanja i jačanja mišića, masažu, primjenu topline i hladnoće, kao i upotrebu prirodnih sastojaka poput ulja lavande ili eukaliptusa.

Koje vježbe mogu pomoći u liječenju trnjenja ruku?

Vježbe koje mogu pomoći u liječenju trnjenja ruku uključuju istezanje ruku i ručnih mišića, rotaciju zgloba, stiskanje i otpuštanje loptice za stres, kao i vježbe jačanja mišića podlaktice.