Kako liječiti trovanje hranom - savjeti i metode

Kako Liječiti Trovanje Hranom

Kako Liječiti Trovanje Hranom

Trovanje hranom je uobičajeni problem koji može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Neki od simptoma trovanja hranom uključuju mučninu, povraćanje, proljev, bolove u trbuhu i vrućicu. Srećom, postoje nekoliko korisnih metoda i savjeta koji mogu pomoći u liječenju ovog stanja.

Jedan od glavnih koraka u liječenju trovanja hranom je održavanje hidratacije. Važno je piti puno tekućine kako bi se nadoknadili gubici izazvani povraćanjem i proljevom. Preporučuje se pijenje vode, čaja ili prirodnih sokova, izbjegavajući kofein i alkohol koji mogu dodatno izazvati dehidraciju.

Također je važno paziti na prehranu tijekom liječenja trovanja hranom. Preporučuje se konzumiranje laganog i probavljivog obroka, kao što su krekeri, juhe ili banane. Izbjegavajte masnu, prženu i začinjenu hranu, jer to može iritirati želudac i pogoršati simptome.

Uz održavanje adekvatne hidratacije i pravilne prehrane, odmor je također važan za oporavak od trovanja hranom. Pokušajte odmarati i izbjegavati tjelesnu aktivnost kako biste dali tijelu priliku da se oporavi. Ako simptomi traju duže od nekoliko dana ili su vrlo ozbiljni, svakako se obratite liječniku za daljnje savjete i liječenje.

Važno je napomenuti da trovanje hranom može biti ozbiljno stanje, pogotovo u slučajevima kada su pogođeni mali djece, starije osobe ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. U takvim slučajevima, uvijek se obratite liječniku i slijedite njegove smjernice za liječenje.

Slijedeći ove savjete i metode, možete pomoći svom tijelu u oporavku od trovanja hranom i ubrzati proces ozdravljenja. Važno je slušati svoje tijelo i odmarati se dok se stanje ne poboljša. Uz pravilnu njegu i pažnju, većina ljudi se oporavi od trovanja hranom u roku od nekoliko dana.

Simptomi trovanja hranom

 • Povraćanje: Jedan od najčešćih simptoma trovanja hranom je povraćanje. Može početi odmah nakon unošenja zaražene hrane ili se može pojaviti nekoliko sati kasnije.
 • Proliv: Drugi čest simptom trovanja hranom je proliv. Osoba može imati česte i vodene stolice.
 • Bol u trbuhu: Trovanje hranom može uzrokovati bol u trbuhu i grčeve. Ova bol može biti blaga ili intenzivna, ovisno o uzročniku i ozbiljnosti infekcije.
 • Povišena temperatura: Infekcija uzrokovana trovanjem hranom može rezultirati povišenom tjelesnom temperaturom. Ovo je tijelo način da se bori protiv infekcije.
 • Mučnina: Mučnina je čest simptom trovanja hranom. Osoba može osjećati nelagodu ili osjećaj da će povratiti.
 • Opća slabost: Trovanje hranom može uzrokovati opću slabost i umor. Osoba se može osjećati slabo i bez energije.

Važno je napomenuti da simptomi mogu varirati ovisno o vrsti uzročnika infekcije i ozbiljnosti trovanja hranom. Ako osjetite ove simptome, važno je konzultirati se s liječnikom i dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć.

Rani simptomi trovanja hranom

 • Povraćanje: Jedan od najčešćih simptoma trovanja hranom je povraćanje. Osoba može osjetiti nagli poriv za povraćanjem, koji može biti praćen gubitkom apetita.
 • Probavne smetnje: Trovanje hranom može uzrokovati probavne smetnje poput proljeva, nadutosti, želučanih grčeva ili osjećaja mučnine.
 • Povišena temperatura: Povišena tjelesna temperatura može biti simptom trovanja hranom. Osoba može osjetiti groznicu ili vrućicu.
 • Slabost i umor: Trovanje hranom može uzrokovati osjećaj slabosti i umora. Osoba može osjetiti nedostatak energije i opću iscrpljenost.
 • Glavobolja: Trovanje hranom može uzrokovati glavobolju. Osoba može osjetiti tupu ili pulsirajuću bol u glavi.
 • Dehidracija: Proljev i povraćanje mogu dovesti do dehidracije. Osoba može osjetiti suha usta, smanjenu količinu mokrenja ili umor.
You might be interested:  Kako Vidjeti Svoju Lozinku Na Facebooku Na Mobitelu

Kasniji simptomi trovanja hranom

 • Probavni simptomi: Kasnije simptome trovanja hranom može karakterizirati razni probavni problemi. Osoba može razviti simptome kao što su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev ili nadutost. Ovi simptomi mogu se javiti neko vrijeme nakon konzumiranja zaražene hrane, obično nakon nekoliko sati ili čak dana.
 • Opća slabost i umor: Nakon što se otrovne tvari unesene hranom počnu širiti po tijelu, osoba može osjetiti opću slabost i umor. To je zbog činjenice da trovanje hranom izaziva različite metaboličke promjene u organizmu, što može dovesti do iscrpljenosti tijela.
 • Povišena temperatura: Povišena temperatura može biti još jedan kasniji simptom trovanja hranom. Ova reakcija organizma je pokušaj obrane od infekcije i može se pojaviti kao reakcija na otrovne tvari prisutne u hrani koju smo konzumirali.
 • Promjene u izgledu tijela i kože: U nekim slučajevima, kasnije simptome trovanja hranom može biti vidljiv na koži. Osoba može primijetiti osip, crvenilo, svrbež, ili druge promjene u izgledu kože koje se javljaju kao reakcija na toksine prisutne u hrani.

Ukoliko primijetite bilo koje od ovih kasnijih simptoma trovanja hranom, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će moći precizno dijagnosticirati i liječiti slučaj trovanja hranom te pružiti potrebnu terapiju kako bi se izliječili simptomi i spriječile moguće komplikacije. Pravilno liječenje i brza intervencija mogu biti ključni za oporavak i sprječavanje ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kućni lijekovi za trovanje hranom

Trovanje hranom je stanje uzrokovano konzumacijom hrane ili pića koje je kontaminirano bakterijama, parazitima, virusima ili toksinima. U većini slučajeva, simptomi su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu. Srećom, postoje neki kućni lijekovi koji mogu pomoći ublažiti simptome i ubrzati proces ozdravljenja.

1. Pijte puno tekućine

Gubitak tekućine tijekom povraćanja i proljeva može dovesti do dehidracije. Stoga je važno piti puno tekućine kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i elektrolite. Idealne tekućine za unos uključuju vodu, biljne čajeve, izotonične napitke i juhe.

2. Konzumirajte probiotike

Probiotici su korisne bakterije koje mogu pomoći u obnovi prirodne ravnoteže crijevne flore. Mogu se naći u jogurtu, kiselim krastavcima, kiseloj kupusu i drugim fermentiranim namirnicama. Konzumiranje probiotika može pomoći u smanjenju simptoma trovanja hranom i ubrzati proces ozdravljenja.

3. Izbjegavajte tešku hranu

Tijekom trovanja hranom, probava je oslabljena, stoga je važno izbjegavati tešku hranu koja može dodatno opteretiti probavni sustav. Umjesto toga, konzumirajte lagane obroke koji su lako probavljivi, poput juha, pire krumpira i riže.

4. Uzmite aktivni ugljen

Aktivni ugljen može pomoći u apsorpciji i uklanjanju toksina iz tijela. Može se uzeti kao dodatak prehrani ili se može pronaći u obliku tableta. Prije uzimanja aktivnog ugljena, svakako se posavjetujte s liječnikom, osobito ako uzimate druge lijekove.

5. Neka odmaranje bude vaš prioritet

Povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu mogu iscrpiti vaše tijelo. Stoga je važno da odmarate i dajete tijelu vremena za oporavak. Izbjegavajte prekomjernu tjelesnu aktivnost i pokušajte spavati dovoljno.

Važno je napomenuti da kućni lijekovi mogu olakšati simptome trovanja hranom, ali nisu zamjena za medicinski tretman. Ako imate ozbiljne simptome ili simptomi traju duže vrijeme, trebate potražiti medicinsku pomoć.

Konzumiranje tekućine

Konstantno konzumiranje tekućine je vrlo važno kada se suočavate s trovanjem hranom. Voda i druge tekućine mogu pomoći u ispiranju toksina iz tijela i smanjiti simptome trovanja. Evo nekoliko savjeta o tome kako konzumirati tekućine tijekom trovanja hranom:

1. Voda

Najvažnija tekućina koju biste trebali konzumirati je voda. Pijte male gutljaje vode tijekom cijelog dana kako biste spriječili dehidraciju. Ako imate proljev i povraćanje, gubite više tekućine nego obično, pa je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

2. Bujoni

Bujoni, poput pilećeg ili povrćnog, mogu biti izvrsni izvori elektrolita i nutrijenata koji su vam potrebni tijekom trovanja hranom. Bujoni također mogu biti lagani na želucu i pomoći u smirivanju simptoma kao što su mučnina i povraćanje.

You might be interested:  Kako Napraviti Čaj Od Gospine Trave

3. Čaj

3. Čaj

Bezalkoholni čajevi, poput kamilice ili đumbira, mogu imati umirujući učinak na želudac i probavni sustav. Topli čaj može pomoći u smanjivanju mučnine i povraćanja.

4. Elektroliti

Kada imate proljev i povraćanje, gubite elektrolite poput natrija i kalija. Možete nadoknaditi ove elektrolite konzumiranjem različitih napitaka s visokim sadržajem elektrolita, poput sportskih pića ili elektrolita u prahu koji se mogu miješati s vodom.

5. Izbjegavajte alkohol i kofein

Alkohol i kofein mogu imati iritirajući učinak na gastrointestinalni trakt i pogoršati simptome trovanja hrane. Stoga je najbolje izbjegavati alkohol i kofein tijekom trovanja hrane i fokusirati se na konzumiranje vode i drugih neiritirajućih tekućina.

Konsumiranje probiotika

Probiotici su korisni mikroorganizmi koji pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore i poboljšavaju probavu. Konzumiranje probiotika može biti korisno u slučaju trovanja hranom, jer ovi organizmi pomažu u stabilizaciji crijevne flore koja može biti narušena uslijed trovanja hranom.

Postoji nekoliko načina na koji možete konzumirati probiotike:

 • Probiotički napici: Probiotički napici su jedan od najpopularnijih načina konzumiranja probiotika. Ovi napici obično sadrže mješavinu različitih probiotičkih sojeva koji se uzimaju oralno. Konzumiranje ovih napitaka može pomoći u vraćanju ravnoteže crijevne flore.

 • Probiotički dodatci prehrani: Probiotički dodatci prehrani su dostupni u obliku kapsula, tableta ili praška. Ovi dodatci obično sadrže visoku koncentraciju probiotičkih sojeva i mogu biti korisni za vraćanje normalne crijevne flore nakon trovanja hranom.

Važno je napomenuti da je važno konzultirati se s liječnikom prije konzumiranja probiotika, posebno ako već uzimate druge lijekove ili imate posebne zdravstvene uvjete. Stručnjak će vam pomoći odabrati pravi probiotik i odrediti dozu potrebnu za oporavak od trovanja hranom.

Metode liječenja trovanja hranom

1. Odmaranje i hidratacija

Jedna od ključnih metoda za liječenje trovanja hranom je odmor i hidratacija. Nakon što primijetite simptome trovanja hranom, važno je odmah prestati s unosom hrane i tekućine kako biste dali vremena tijelu da se oporavi. Također, važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu uzrokovanu povraćanjem i proljevom tako da pijete dosta tekućine.

2. Antidiaretički lijekovi

Uzimanje antidiaretičkih lijekova može pomoći u zaustavljanju proljeva koji se javlja kod trovanja hranom. Ovi lijekovi djeluju na crijevne mišiće kako bi smanjili učestalost i intenzitet proljeva. Važno je obratiti se liječniku prije nego što počnete koristiti ove lijekove kako biste dobili odgovarajuće doziranje i upute o primjeni.

3. Simptomatsko liječenje

Trovanje hranom često dolazi s simptomima kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i glavobolja. Uzimanje simptomatskih lijekova može pomoći u otklanjanju ovih neugodnih simptoma. Na primjer, protiv mučnine možete koristiti lijekove za smanjenje mučnine, a protiv glavobolje možete uzeti lijekove protiv bolova. Važno je konzultirati se s liječnikom prije upotrebe tih lijekova.

4. Izbjegavanje određene hrane

Jednom kada ste se oporavili od trovanja hrane, važno je izbjegavati određenu hranu koja je možda uzrokovala trovanje i hranu koja je slična toj. Također, važno je voditi računa o higijeni hrane, dobro je oprati i kuhati hranu prije nego što je konzumirate kako biste smanjili rizik od ponovnog trovanja.

5. Upotreba probiotika

Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u određenoj hrani i dodacima prehrani. Ove bakterije mogu pomoći u obnavljanju normalne crijevne flore nakon trovanja hrane. Najčešći probiotici uključuju jogurt, kefir i probiotičke dodatke prehrani. Uzimanje probiotika može pomoći u reguliranju probave i jačanju imunološkog sustava.

Preporučena hrana i piće za oporavak od trovanja hrane
Hrana i piće Upute
Voda Piti dosta tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.
Piletina ili riba Ove namirnice su lako probavljive i bogate proteinima.
Kuhani krumpir ili riža Ove namirnice su lagane na želucu i mogu pomoći u smirivanju probavnog sustava.
Kravlji jogurt Jogurt sadrži probiotike koji mogu pomoći u obnavljanju crijevne flore.
Banane Banane su bogate kalijem i mogu pomoći u nadoknadi elektrolita.

Važno je napomenuti da se teže slučajeve trovanja hranom treba liječiti pod nadzorom liječnika. Ako imate ozbiljne simptome poput visoke vrućice, jakih bolova u trbuhu ili krvave stolice, odmah se obratite liječniku.

You might be interested:  Kako Skinuti Ljepilo Sa Stakla

Lijekovi protiv mučnine

Kada se suočite s trovanjem hranom, mučnina je čest simptom s kojim se suočavate. Srećom, postoje neki lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju mučnine i olakšavanju vašeg stanja.

1. OTC lijekovi

1. OTC lijekovi

 • Antiemetici: Antiemetici su lijekovi koji se koriste za ublažavanje mučnine i povraćanja. Neke uobičajene OTC opcije su dimenhidrinat i meklizin. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju mučnine, ali se uvijek posavjetujte s ljekarnikom ili ljekarom prije uzimanja.
 • Prometazin: Prometazin je antihistaminski lijek koji se također može koristiti za ublažavanje mučnine. Ovaj lijek može izazvati pospanost, pa budite oprezni pri upotrebi.

2. Receptni lijekovi

 • Ondansetron: Ondansetron je lijek koji se često propisuje za kontrolu mučnine i povraćanja povezanih s kemoterapijom i zračenjem. Može se koristiti i za ublažavanje mučnine izazvane trovanjem hranom. Ovaj lijek može biti u obliku tableta, intravenoznih injekcija ili otopine za oralnu primjenu.
 • Metoklopramid: Metoklopramid je receptni lijek koji pomaže u ublažavanju mučnine i poticanju pokreta crijeva. Može se koristiti u slučajevima trovanja hranom, ali se treba uzimati pod strogim nadzorom ljekara zbog potencijalnih nuspojava.

Važno je da se posavjetujete s ljekarnikom ili ljekarom prije uzimanja bilo kojeg lijeka protiv mučnine, kako biste dobili pravilan savjet i doziranje. Također, imajte na umu da lijekovi za ublažavanje mučnine mogu samo privremeno olakšati simptome, ali neće liječiti osnovni uzrok trovanja hranom. Osim lijekova, važno je i ostati hidriran, odmarati se i pratiti preporuke za ishranu dok se oporavljate od trovanja hranom.

Rehidracija i elektroliti

Rehidracija je ključni dio liječenja trovanja hranom. Kada se javi trovanje hranom, organizam gubi velike količine tekućine i elektrolita koje treba nadoknaditi kako bi se izbjegla dehidracija. Dehidracija može dovesti do brojnih komplikacija i pogoršanja općeg stanja pacijenta.

Jedan od najvažnijih faktora za uspješno liječenje rehidracijom je brzo reagiranje. Potrebno je nadoknaditi izgubljene tekućine što je prije moguće kako bi se održala ravnoteža elektrolita u organizmu.

Znaci dehidracije

 1. Suha usta i usne
 2. Smanjenje količine mokraće
 3. Umor i slabost
 4. Smanjena elastičnost kože
 5. Vrtoglavica i mučnina

Nadoknada tekućine

Da bi se nadoknadila tekućina, preporučuje se konzumiranje veće količine vode i ostalih tekućina koje ne sadrže alkohol ili kofein. Također je preporučljivo konzumirati izotonične napitke koji sadrže elektrolite.

Evo nekoliko praktičnih savjeta za rehidraciju:

 • Pijte male količine tekućine u redovitim intervalima tijekom dana.
 • Konzumirajte juhe, bujone i juhu od povrća.
 • Izbjegavajte hladne napitke jer mogu iritirati želudac.
 • Ako povraćate, pijte tekućinu u malim gutljajima.

Nadoknada elektrolita

Gubitak elektrolita tijekom trovanja hranom može dovesti do neravnoteže u organizmu. Za nadoknadu elektrolita možete koristiti komercijalne oralne otopine koje su dostupne u ljekarnama. Ove otopine sadrže optimalnu koncentraciju elektrolita i šećera koji pomažu u apsorpciji tekućine.

Evo nekoliko namirnica koje su bogate elektrolitima:

Namirnica Količina elektrolita
Banana Kalij
Avokado Magnezij
Kokosova voda Kalij i natrij
Jogurt Kalcij

Uz ove namirnice, također je važno konzumirati hranu bogatu vlaknima kako bi se regulirala probava i ubrzao oporavak.

FAQ:

Što je trovanje hranom?

Trovanje hranom je stanje koje nastaje kao posljedica konzumiranja hrane koja je kontaminirana bakterijama, virusima, toksinima ili drugim štetnim tvarima.

Koji su simptomi trovanja hranom?

Simptomi trovanja hranom mogu uključivati mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, groznicu, umor i gubitak apetita.

Koje su najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje hranom?

Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje hranom su Salmonela, E. coli i Listerija.

Kako se liječi trovanje hranom?

Liječenje trovanja hranom uključuje nadoknadu tekućine i elektrolita, uzimanje lijekova protiv mučnine i proljeva, te odmor i izbjegavanje hrane dok simptomi ne nestanu.

Kako se može spriječiti trovanje hranom?

Trovanje hranom se može spriječiti pravilnom pripremom, kuhanjem i čuvanjem hrane, pranjem ruku prije jela, konzumiranjem svježih namirnica i izbjegavanjem hrane koja je kontaminirana ili koja je bila izložena neprikladnim uvjetima čuvanja.