Kako napisati životopis: najbolji primjeri i savjeti

Kako Napisat Životopis Primjer

Kako Napisat Životopis Primjer

Životopis je dokument koji pruža pregled o podacima, vještinama i iskustvu osobe koja se prijavljuje na određeno radno mjesto. Kvalitetno napisan životopis ključan je korak pri traženju posla i pruža priliku da se privuče pažnja poslodavaca.

Napisati dobar životopis nije uvijek jednostavno. U ovom članku pružit ćemo vam najbolje primjere i savjete koji će vam pomoći da izgradite impresivan životopis. Uključit ćemo korisne smjernice o strukturi, sadržaju i formatiranju kako biste izdvojili iz gomile kandidata.

Prilikom pisanja životopisa, važno je slijediti određene smjernice i prilagoditi ga svakom pojedinom radnom mjestu. Uz to, životopis treba biti jasan, koncizan i privlačan kako bi brzo privukao pažnju poslodavca. U ovom članku ponudit ćemo primjere i savjete kako bismo vam olakšali proces pisanja životopisa i povećali šanse za dobivanje željenog posla.

Ako želite saznati više o važnosti dobro napisanog životopisa i kako se istaknuti, nastavite čitati.

Contents

Najbolji primjeri i savjeti za pisanje životopisa

Kako napisati dobar životopis?

Prilikom pisanja svog životopisa, bitno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih elemenata. Evo nekoliko savjeta kako napisati dobar životopis:

 • Jasno navedite svoje osobne podatke: Počnite životopis navodeći svoje ime i prezime, kontakt informacije kao što su adresa, broj telefona i e-mail adresa.
 • Obrazovanje: Navodite svoje formalno obrazovanje, uključujući naziv škole/fakulteta, smjer studija, godinu diplomiranja.
 • Radno iskustvo: Iskažite svoje prethodno radno iskustvo navodeći naziv kompanije, radno mjesto i trajanje zaposlenja. Obavezno spomenite postignuća i odgovornosti koje ste imali tijekom radnog iskustva.
 • Vještine i kompetencije: Istaknite svoje ključne vještine i kompetencije koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Budite specifični i spomenite primjere koji ilustriraju vaše vještine.
 • Jezične vještine: Ako imate znanje više jezika, navedite ih u životopisu i ocijenite svoju sposobnost govorenja, pisanja i razumijevanja svakog jezika.
 • Reference: Ako želite, možete navesti osobe koje vam mogu dati uvjerljive reference, kao što su bivši poslodavci ili profesori.

Primjeri životopisa

Evo nekoliko primjera životopisa koji vam mogu poslužiti kao inspiracija prilikom pisanja svog vlastitog životopisa:

 1. Životopis za početnike

  Ako nemate puno radnog iskustva, možete napraviti životopis koji se fokusira na obrazovanje i relevantne vještine koje ste stekli. Navedite sve dodatne aktivnosti, volonterski rad ili projekte koji pokazuju vašu motivaciju i angažiranost.

 2. Životopis za iskusne stručnjake

  Ako imate više godina radnog iskustva, naglasite svoje postignuća i odgovornosti tijekom karijere. Koristite konkretne primjere kako biste pokazali svoju stručnost i sposobnost rješavanja problema.

 3. Životopis za promjenu karijere

  Ako se želite prebaciti u drugu industriju ili radno područje, istaknite vještine i iskustvo koje su prenosive na novo područje. Pokušajte pokazati kako će vaše postojeće vještine biti korisne u novom kontekstu.

Kratak sažetak

Pisanje dobrog životopisa može biti ključno za dobivanje poziva na intervju. Pažljivo izaberite informacije koje ćete navesti i prilagodite svoj životopis svakom pojedinom radnom mjestu na koje se prijavljujete. Pratite ove primjere i savjete kako biste stvorili životopis koji privlači pažnju poslodavaca i povećava vaše šanse za uspjeh.

Kako napisati kvalitetan životopis

Životopis je važan alat prilikom traženja posla jer pruža poslodavcima uvid u vaše obrazovanje, iskustvo i vještine. Da biste napisali kvalitetan životopis, slijedite ove korake:

You might be interested:  Kako Se Igra Šah

1. Osobni podaci

Počnite svoj životopis s osobnim podacima kao što su ime, adresa, telefonski broj i e-mail adresa. Ove informacije trebaju biti jasno istaknute na vrhu stranice.

2. Sazetak

Nakon osobnih podataka, dodajte sažetak vašeg profesionalnog profila. Ovdje biste trebali istaknuti svoje ključne vještine, postignuća i ciljeve.

3. Obrazovanje

Navodite svoju obrazovnu povijest počevši od najnovijeg. Napišite naziv škole, diplomu koju ste stekli i godinu diplomiranja.

4. Radno iskustvo

Počevši od najnovijeg posla, napišite popis vašeg radnog iskustva. Navodite naziv tvrtke, period zaposlenja i kratki opis vaših odgovornosti i postignuća.

5. Vještine

Navedite vještine koje posjedujete relevantne za posao koje tražite. To mogu biti jezične vještine, tehničke vještine, interpersonalne vještine itd.

6. Dodatne informacije

Ako imate dodatne informacije koje bi mogle biti relevantne za posao ili koje želite istaknuti, navedite ih ovdje. To može uključivati volonterske aktivnosti, dodatne obuke ili certifikate itd.

7. Reference

Ako želite, možete navesti reference koje su spremne dati preporuke o vama. To mogu biti bivši poslodavci, kolege ili mentori.

8. Format

Prilikom sastavljanja životopisa, koristite jednostavan i čitljiv format. Koristite jasne naslove, odlomke i oznake kako biste informacije učinili preglednijima.

Primjer životopisa:

Osobni podaci
Ime: Ivan Ivanović
Adresa: Ulica 1, Grad
Telefon: 01 2345 678
E-mail: [email protected]
Sažetak
Proaktivni i motivirani profesionalac s iskustvom u prodaji i upravljanju timovima. Stručan u razvoju odnosa s klijentima i postizanju prodajnih ciljeva. Cilj mi je raditi u dinamičnom okruženju i doprinijeti uspjehu tvrtke.
Obrazovanje
Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Magistar ekonomije, 2015.
Radno iskustvo
Prodajni predstavnik, ABC Company 2017 – danas – Upravljanje odnosima sa klijentima – Postizanje prodajnih ciljeva
Vještine
– Izvrsne komunikacijske vještine – Vještine pregovaranja – Timski rad
Dodatne informacije
– Volontiranje u lokalnoj zajednici – Certifikat iz prodajnih tehnika
Reference
Reference dostupne na zahtjev.

Pametno je provjeriti ispravnost, pravopis i gramatiku prije slanja životopisa. Ako je moguće, zamolite nekoga da pregleda vaš životopis prije slanja kako biste se uvjerili da nema grešaka.

Slijedeći ove savjete, možete napisati kvalitetan životopis koji će ostaviti pozitivan dojam na poslodavce i povećati vaše šanse za dobivanje posla.

Koraci za izradu životopisa

 1. Odaberite format životopisa

  Izaberite format životopisa koji vam najbolje odgovara. To može biti kronološki format, funkcionalni format ili kombinirani format.

 2. Kontakt informacije

  Navedite svoje osnovne kontakt informacije na vrhu životopisa. To uključuje vaše ime, adresu, broj telefona i e-mail adresu.

 3. Profesionalni sažetak

  Napišite kratak sažetak svojih vještina, iskustva i ciljeva u profesionalnoj karijeri. Ovo će biti prvi dio životopisa koji će poslodavci pročitati, pa je važno da bude dobro napisan i privlačan.

 4. Radno iskustvo

  Navedite svoje prethodno radno iskustvo počevši od najnovijeg. Napišite naziv pozicije, ime tvrtke, vrijeme provedeno na toj poziciji i opis vaših odgovornosti i postignuća.

 5. Obrazovanje

  Navedite svoje obrazovanje, uključujući ime institucije, stupanj koji ste stekli i godinu diplomiranja.

 6. Vještine

  Navedite svoje vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. To mogu biti vještine vezane uz određeni posao, jezične vještine ili računalne vještine.

 7. Dodatne informacije

  Ovdje možete navesti bilo kakve dodatne informacije koje su važne za posao. To mogu biti certifikati, nagrade, volonterski rad itd.

 8. Referencije

  Ako želite, možete navesti kontakt informacije osoba koje mogu pružiti referencu o vama. Ovo je opcionalno, ali može biti korisno za poslodavce koji žele provjeriti vašu reputaciju.

Što uključiti u životopis

Životopis je dokument koji sadrži sve važne informacije o vama i vašem radnom iskustvu. Prilikom pisanja životopisa važno je uključiti sljedeće informacije:

1. Osobni podaci

 • Ime i prezime
 • Adresa prebivališta
 • Kontakt informacije (broj telefona, e-mail adresa)
 • Datum rođenja
 • Državljanstvo

2. Obrazovanje

 • Naziv škole ili fakulteta
 • Stupanj obrazovanja (npr. srednja škola, preddiplomski, diplomski)
 • Smjer ili studij koji ste završili
 • Godina diplomiranja

3. Radno iskustvo

 • Naziv tvrtke ili institucije
 • Pozicija koju ste obavljali
 • Period zaposlenja (od – do)
 • Opis zaduženja i postignuća

4. Vještine

 • Popis vještina i znanja koje posjedujete relevantne za željeno zaposlenje
 • Navođenje razine vještina (početnik, napredni, stručnjak)

5. Dodatne informacije

 • Jezične vještine
 • Dodatne stručne ili edukativne certifikate
 • Hobiji i interesi

6. Referencije

Ukoliko imate prethodne poslodavce ili mentore koji mogu pružiti reference o vašem radu, možete navesti njihove kontakt informacije.

Bitno je pridržavati se kronološkog redoslijeda pri navođenju informacija te koristiti jasan i pregledan stil i format.

Primjer:

Vrijeme Mjesto Pozicija Opis zaduženja
2018 – trenutno Tvrtka XYZ Programer Razvoj web aplikacija koristeći HTML, CSS i JavaScript
2016 – 2018 Tvrtka ABC Praktikant Asistiranje u razvoju softvera i testiranje funkcionalnosti
You might be interested:  Kako Se Prenosi Crveni Vjetar

Važno je prilagoditi životopis svakom konkursu za posao tako da istaknete relevantne informacije i vještine za tu poziciju. Također, ne zaboravite priložiti i motivacijsko pismo koje će dodatno istaknuti vaše kvalitete i interese.

Kako se istaknuti u životopisu

Kada pišete životopis, važno je da se istaknete među brojnim kandidatima i privučete pažnju poslodavca. Evo nekoliko savjeta kako postići to:

1. Personalizirajte svoj životopis

Prije nego što počnete pisati životopis, istražite poduzeće kod kojeg se prijavljujete. Otkrijte njihovu misiju, vrijednosti i ciljeve. Zatim prilagodite svoj životopis kako bi odražavao vaše vještine i iskustvo koja su relevantna za tu tvrtku.

2. Izdvojite se sa profesionalnim sažetkom

Na vrhu svog životopisa napišite profesionalni sažetak koji će privući pažnju poslodavca. U nekoliko rečenica objasnite svoje najjače vještine, iskustvo i postignuća. Budite jasni i koncizni, ističući ono što vas čini jedinstvenim u odnosu na druge kandidate.

3. Naglasite svoje vještine

U svakom dijelu životopisa naglasite svoje vještine i kompetencije koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Koristite konkretne primjere kako biste pokazali kako ste primijenili te vještine u prošlosti i postigli rezultate. To će pomoći poslodavcu da bolje razumije vaše mogućnosti i kako biste se istaknuli među ostalim kandidatima.

4. Dodajte postignuća i priznanja

4. Dodajte postignuća i priznanja

Ako imate posebna postignuća ili priznanja tijekom svog karijernog puta, svakako ih istaknite u životopisu. To može biti nagrada za rad, priznanje za vaš doprinos ili bilo koja druga relevantna priznanja koja će privući pažnju i pokazati vašu predanost i izvrsnost u radu.

5. Budite organizirani i pregledni

Osigurajte da vaš životopis bude organiziran i pregledan. Koristite jasne naslove, brojeve i bodove kako biste olakšali čitanje i razumijevanje. Također, koristite samo relevantne informacije i izbjegavajte nepotrebne detalje koji neće biti od interesa poslodavcu.

6. Provjerite pravopis i gramatiku

Prije nego što pošaljete svoj životopis, obavezno provjerite pravopis i gramatiku. Čak i najmanje pogreške mogu oštetiti vašu reputaciju i privući negativnu pozornost. Koristite provjeru pravopisa i gramatike ili zatražite od pouzdanog prijatelja ili kolege da pregleda vaš životopis prije nego ga pošaljete.

7. Budite autentični i iskreni

I na kraju, budite autentični i iskreni u svom životopisu. Ne pretjerujte ili lažite o svojim vještinama, iskustvu ili postignućima. Poslodavci cijene iskrenost i autentičnost, pa je važno da svojim riječima odražavate svoju pravu osobnost i profesionalnost.

Slijedeći ove savjete, možete se istaknuti u životopisu i povećati svoje šanse za dobivanje poziva na razgovor za posao.

Primjeri životopisa za različite vrste poslova

1. Primjer životopisa za posao u IT industriji

Ime Prezime

Adresa: Zagreb, Hrvatska

Email: [email protected]

Telefon: 1234567890

Profil

Strastveni programer s više od 5 godina iskustva u razvoju softvera. Svestran i sposoban za brzo prilagođavanje različitim tehnologijama i programerskim jezicima. Snažne analitičke i rješavajuće sposobnosti. Cilj je usmjeriti svoje vještine i znanje kako bi pomogao tvrtki postići svoje ciljeve.

Radno iskustvo

Naziv tvrtke Pozicija Period
Tvrtka XYZ Programer 2015 – trenutno
Tvrtka ABC Stažist 2014 – 2015

Obrazovanje

Diploma Škola Godina
Bachelor Računalne znanosti Sveučilište u Zagrebu 2014
Srednja škola Gimnazija XYZ 2011

2. Primjer životopisa za posao u prodaji

Ime Prezime

Adresa: Split, Hrvatska

Email: [email protected]

Telefon: 1234567890

Profil

Dinamični prodavač s iskustvom u prodaji elektronike. Izvrstan timski igrač sa snažnim komunikacijskim vještinama. Strastveni o prodaji i postizanju ciljeva. Spreman preuzeti inicijativu i pružati vrhunsku uslugu kupcima.

Radno iskustvo

Naziv tvrtke Pozicija Period
Tvrtka XYZ Prodavač 2015 – trenutno
Tvrtka ABC Stažist prodaje 2014 – 2015

Obrazovanje

Studij Fakultet Godina
Bachelor Ekonomije Sveučilište u Splitu 2014
Srednja škola Gimnazija XYZ 2011

Koje vještine istaknuti u životopisu

Vještine su ključni element životopisa koji poslodavci traže kako bi procijenili vašu sposobnost obavljanja određenog posla. Navođenje relevantnih vještina može vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima i povećate svoje šanse za dobivanje posla.

Kako odabrati vještine koje ćete istaknuti

Kada odabirete vještine koje ćete navesti u svom životopisu, fokusirajte se na one koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Razmislite o ključnim vještinama i znanjima koja su potrebna za obavljanje tog posla i istaknite ih na svom životopisu.

Također je važno prilagoditi vještine vašem iskustvu i obrazovanju. Ako ste nedavno završili školovanje ili nemate puno radnog iskustva, naglasak stavite na vještine koje ste stekli tijekom školovanja ili kroz volonterski rad.

Koje vještine mogu biti važne

Postoji mnogo različitih vještina koje poslodavci mogu cijeniti kod svojih zaposlenika. Evo nekoliko primjera koje biste mogli istaknuti u svom životopisu:

 • Komunikacijske vještine: dobre komunikacijske vještine su često tražene u mnogim poslovima. To uključuje sposobnost jasnog i učinkovitog izražavanja misli, kao i slušanje i razumijevanje sugovornika.
 • Vještine timskog rada: mnoge tvrtke traže zaposlenike koji mogu uspješno surađivati s drugima. Navođenje vještina timskog rada može ukazati na vašu sposobnost prilagodbe i suradnje s drugim članovima tima.
 • Vještine rješavanja problema: poslodavci često traže zaposlenike koji su sposobni identificirati probleme i ponuditi kreativna rješenja. Navođenje vještina rješavanja problema može vam pomoći da se istaknete kao proaktivan i sposoban kandidat.
 • Vještine upravljanja vremenom: sposobnost upravljanja vremenom je važna u mnogim poslovima. Navođenje vještina upravljanja vremenom može ukazati na vašu organizacijsku sposobnost i sposobnost prioritizacije zadataka.
You might be interested:  Zašto Je Med Zdrav

Osim ovih ključnih vještina, uvijek je dobro istaknuti i druge vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. To mogu biti vještine specifične za industriju ili softverske vještine koje su neophodne za obavljanje određenog posla.

Prilikom navođenja vještina, važno je biti konkretan i pružiti primjere koji potvrđuju vaše tvrdnje. To može uključivati projekte na kojima ste radili, certifikate koje ste stekli ili druge podatke koji potvrđuju vaše vještine.

Kako priložiti dodatna dostignuća i preporuke

Priložiti dodatna dostignuća i preporuke u vaš životopis može biti veoma koristan način da se istaknete među ostalim kandidatima za posao. Evo nekoliko savjeta o tome kako to najbolje uraditi:

Dodatna dostignuća

Dodatna dostignuća su svi rezultati, nagrade, priznanja ili učesništva u projektima koja nisu direktno vezana za vašu radnu historiju, ali pokazuju vašu strast, entuzijazam i veštine u određenoj oblasti. Ova dodatna dostignuća mogu biti bilo šta što smatrate relevantnim u kontekstu posla za koji aplicirate, ali pazite da ne navedete previše informacija koje nisu relevantne ili koje bi mogle zauzeti previše prostora na životopisu. Evo nekoliko ideja šta možete priložiti:

 • Relevantne nagrade ili priznanja koje ste dobili u vezi sa oblašću ili radnom pozicijom za koju aplicirate
 • Projekti na kojima ste radili van radnog vremena – Ovo može biti bilo šta od volontiranja ili učešća u nevladinim organizacijama, do samostalnog rada na projektima koji su pokazali vaše veštine i strast prema određenoj oblasti
 • Publikacije ili članci koje ste napisali ili u kojima ste bili intervjuisani u vezi sa relevantnom oblašću
 • Učešće na konferencijama, seminarima ili radionicama koje se odnose na radno područje

Preporuke

Preporuke su pisma ili izjave koje potvrđuju vaše veštine, sposobnosti i kvalitete od strane nekoga ko vas poznaje profesionalno. One mogu biti veoma korisne uverenje koje potvrđuje vaše kvalitete kao kandidata za posao. Evo nekoliko saveta o tome kako priložiti preporuke:

 • Potražite preporuke od bivših šefova, kolega ili profesora koji vas dobro poznaju i mogu dati pozitivno mišljenje o vama i vašem radu
 • Pošaljite e-mail sa molbom za preporuku sa jasnim objašnjenjem o tome kakve informacije ili karakteristike želite da preporuka pokrije
 • Priložite preporuku u formi pisma ili e-maila u kojoj se navode ime preporučitelja, njihova pozicija i kontakt informacije
 • Stavite preporuke na kraju vašeg životopisa, nakon informacija o vašem obrazovanju i radnom iskustvu

Važno je da pravilno priložite dodatna dostignuća i preporuke kako bi se istakli među ostalim kandidatima. Nemojte zaboraviti da je kvalitet vašeg životopisa i dostupne dokumentacije ključan faktor pri odlučivanju poslodavca o tome da li će vas pozvati na razgovor za posao.

FAQ:

Kako napisati dobar životopis?

Da biste napisali dobar životopis, trebate se fokusirati na vaše najvažnije vještine, iskustva i postignuća. Trebate biti jasni i koncizni, koristeći kratke i informativne rečenice. Također, važno je prilagoditi životopis svakom pojedinom poslu na koji se prijavljujete.

Koje informacije treba staviti u životopis?

U životopis trebate staviti osnovne informacije o sebi, kao što su ime, kontakt informacije i obrazovanje. Također, trebate navesti svoje radno iskustvo, vještine, stručne certifikate i jezične sposobnosti. Ako imate relevantne hobije ili aktivnosti, možete ih također uključiti u životopis.

Koliko dugo treba biti životopis?

Životopis treba biti jasan i sažet, idealno ne bi trebao biti duži od jedne stranice. No, ako imate mnogo relevantnih iskustava i postignuća, možete produžiti životopis na dvije stranice. Važno je da nije predugačak i dosadan za čitanje.

Koje vrste životopisa postoje i koju treba odabrati?

Postoji nekoliko vrsta životopisa, kao što su kronološki, funkcionalni i kombinirani životopis. Kronološki životopis najčešće koristimo, gdje se radno iskustvo i obrazovanje navode kronološkim redom. Funkcionalni životopis je dobar izbor ako želite naglasiti svoje vještine, a kombinirani životopis kombinira elemente oba stila.

Koje su najčešće greške u životopisu koje treba izbjegavati?

Najčešće greške u životopisu su pravopisne pogreške, nedostatak relevantnih informacija, previše dugačak životopis, nedostatak konkretne i mjerljive informacije o postignućima, kao i neprilagođavanje životopisa svakom pojedinom poslu. Također, treba izbjegavati korištenje uopćenih i neinformativnih izjava.