Kako napisati molbu za posao - Korak po korak vodič

Kako Napisati Molbu Za Posao

Kako Napisati Molbu Za Posao

U potrazi za poslom, prvi korak je često napisati molbu za posao koja će izdvojiti vašu kandidaturu od ostalih. Molba za posao je vaša prilika da privučete pažnju poslodavca i da pokažete zašto ste idealan kandidat za tu poziciju. U ovom korak po korak vodiču ćemo vam pokazati kako napisati efektivnu i impresivnu molbu za posao.

Prvi korak u procesu pisanja molbe za posao je pažljivo proučiti oglas za posao. Obratite pažnju na ključne kvalifikacije i vještine koje su neophodne za tu poziciju. Korištenjem ovih informacija, možete prilagoditi svoju molbu kako bi naglasili svoje najjače karakteristike i iskustvo koje odgovaraju poslodavčevim potrebama.

Kada napišete uvod u svoju molbu, važno je da odmah zainteresujete poslodavca. Umjesto dosadnog i generičkog uvoda, možete koristiti uvod koji će izraziti zašto baš želite raditi za tu kompaniju. Na primjer, možete spomenuti vaše impresije o njihovom brendu ili postignućima. Ukoliko ste saznali neke informacije o njima putem istraživanja ili preko poznanika, možete to također spomenuti kako biste pokazali svoj interes.

Contents

Kako napisati molbu za posao

Korak 1: Odabir pravog formata

Iako ne postoji univerzalni format za molbu za posao, važno je odabrati format koji će najbolje istaknuti vaše kvalifikacije i iskustvo. Najčešći formati uključuju hronološki, funkcionalni ili kombinovani format.

Korak 2: Adresiranje pravoj osobi

Prilikom sastavljanja molbe, važno je obratiti pažnju na adresu. Pokušajte saznati ime i poziciju osobe koja će primiti vašu molbu, kako biste je mogli personalizovati. Ukoliko nemate informacije o tome, možete koristiti generičko “Poštovani/a” ili “Dragi/a” u zavisnosti od situacije.

Korak 3: Početak molbe

Početak molbe treba biti uvodni paragraf u kojem se predstavljate i izražavate interes za poziciju za koju se prijavljujete. Takođe, možete spomenuti kako ste saznali za otvorenu poziciju i zašto ste zainteresovani za tu kompaniju.

Korak 4: Prezentacija kvalifikacija

Sledeći korak u molbi je prezentacija vaših kvalifikacija i iskustva. Pobrinite se da istaknete relevantne veštine i dostignuća koja su relevantna za poziciju za koju se prijavljujete. Možete koristiti bilo koji format koji vam najbolje odgovara, kao što su hronološki, funkcionalni ili kombinovani.

Korak 5: Motivacija i razlozi za interesovanje

Pored prezentacije kvalifikacija, važno je istaći svoju motivaciju i razloge za interesovanje za poziciju. Možete opisati zašto se osećate inspirisano i kako bi rad na ovoj poziciji mogao doprineti vašem profesionalnom razvoju.

Korak 6: Završetak molbe

Završni deo molbe treba da ima zahvalnost na pažnji koju su posvetili vašoj molbi, kao i izražavanje želje za daljnju komunikaciju. Takođe, možete dodati svoje kontakt informacije kako bi vam bilo lakše kontaktirati.

Korak 7: Revizija i slanje molbe

Nakon što završite sastavljanje molbe, preporučljivo je da je pregledate i revizirate kako biste bili sigurni da nema grešaka ili nepotpunih informacija. Kada budete zadovoljni, možete je poslati putem pošte ili elektronske pošte u skladu sa uputstvima za prijavu.

Korak 8: Pratite status prijave

Nakon slanja molbe, možete pratiti status vaše prijave tako što ćete kontaktirati kompaniju ili personalnu službu za zapošljavanje kako biste saznali više informacija. Budite strpljivi, ali budite i uporni u svom interesovanju za poziciju.

Primeri molbi za posao

Konkretni saveti

Ispod su neki konkretni saveti koji će vam pomoći da napišete uspešnu molbu za posao:

 1. Budite konkretini i jasni u izražavanju svojih kvalifikacija i iskustva.
 2. Pazite na pravopis i gramatiku kako biste ostavili dobar utisak.
 3. Budite iskreni i autentični u izražavanju svojih motivacija i interesa.
 4. Pripazite na dužinu molbe, pokušajte da bude sažeta, ali informativna.

Konačne misli

Molba za posao je važan dokument koji vas može istaknuti među konkurencijom prilikom apliciranja za posao. Pomoću ovog vodiča i konkretnih saveta, možete napisati efektnu molbu koja će privući pažnju poslodavca i povećati vaše šanse za poziv na razgovor.

You might be interested:  Kako Odrediti Veličinu Grudnjaka

Korak po korak vodič

Korak 1: Pisanje naslova

Prvi korak u pisanju molbe za posao je napisati naslov koji će privući pažnju poslodavca. Naslov treba biti jasan i sažet, izražavajući zainteresovanost za posao i vašu stručnost.

Korak 2: Adresa poslodavca

Nakon naslova, trebali biste napisati adresu poslodavca. Adresa treba biti postavljena na vrhu desne strane, a treba obuhvatiti ime poslodavca, ime organizacije (ako je primenjivo), adresu i poštanski broj.

Korak 3: Podaci o aplikantu

Nakon adresiranja poslodavca, trebali biste napisati svoje podatke. Podaci o aplikantu trebaju uključivati vaše ime, adresu, kontakt telefon i e-mail adresu. Ove informacije trebaju biti postavljene na vrhu leve strane.

Korak 4: Datum

Odmah ispod podataka o aplikantu, trebali biste napisati datum slanja molbe. Datum bi trebao biti postavljen na desnu stranu, ispod adrese poslodavca.

Korak 5: Pozdrav

Nakon datuma, trebali biste započeti svoju molbu za posao s odgovarajućim pozdravom. Uobičajene opcije uključuju “Poštovani” ili “Dragi”. Adresirajte poslodavca koristeći njegovo ime, ako ga znate. Ako ne znate ime, možete koristiti “Gospodin” ili “Gospođa”.

Korak 6: Predstavljanje

Nakon pozdrava, predstavite se i recite poslodavcu zašto ste zainteresovani za posao. Istaknite svoje kvalifikacije i iskustvo koja su relevantna za posao. Ovo je prilika da se istaknete i privučete pažnju poslodavca.

Korak 7: Motivacija

Dalje, objasnite poslodavcu zašto vas motiviše da radite za njihovu kompaniju. Možete spomenuti njihovu reputaciju, vrednosti ili misiju, i kako se te karakteristike podudaraju sa vašim vlastitim ciljevima i vrednostima.

Korak 8: Vrednosti

Navedite svoje vrednosti i veštine koje smatrate da biste mogli doneti poslodavcu, naglasivši kako bi mogli doprineti razvoju kompanije i postizanju ciljeva.

Korak 9: Završetak

Završite molbu tako što ćete se zahvaliti poslodavcu na razmatranju vaše aplikacije i izraziti svoju otvorenost za daljnje razgovore ili intervju. Navedite svoje kontakt informacije opet na kraju.

Korak 10: Potpis

Na kraju, napišite svoje ime i potpišite se ispod završne izjave. Potpis treba biti jasan i čitljiv.

Primjer:

Ime i prezime Adresa Kontakt telefon E-mail adresa
Gospodin Marko Marković Ulica prvog maja 50, Zagreb 01 234 5678 [email protected]

Datum: 1. januar 2022.

Poštovani gospodine/ gospođo,

Moje ime je Marko Marković i želeo/ želela bih da se prijavim za poziciju XXX u vašoj kompaniji. S obzirom na moje iskustvo i veštine, verujem da bih bio/ bila dobar kandidat za ovu ulogu.

Motiviše me vaša kompanija i njen ugled u industriji. Deljenje vrednosti kao što su kvalitet, inovacija i timski rad čini me zainteresovanim/ zainteresovanom za rad u vašem timu. Verujem da bih mogao/ mogla doprineti postizanju ciljeva vaše kompanije svojim stručnim znanjem i usmerenošću na rezultate.

Svoje prethodno iskustvo u sličnim ulogama demonstriralo je moje veštine vodećeg tima, komunikaciju i analitičke sposobnosti. Moj pristup poslu je temeljen na strukturiranom planiranju, prilagođavanju promenama i kontinuiranom unapređenju procesa.

Hvala vam što ste uzeli vreme da razmotrite moju aplikaciju. Bio bih/ bila otvoren/ otvorena za daljnje razgovore i intervju. Možete me kontaktirati putem telefona +381 69 123 456 ili putem e-mail adrese [email protected].

Srdačan pozdrav,

Marko Marković

Pronađite pravi posao

Pripremite se

Pronalaženje savršenog posla zahtijeva određene pripreme. Prije nego što krenete u potragu, razmislite o svojim vještinama, interesima i željenim karijernim ciljevima. Ovo će vam pomoći da se usredotočite na poslove koji najbolje odgovaraju vašem profilu.

Također je važno ažurirati svoj životopis s najnovijim informacijama o radnom iskustvu, obrazovanju i vještinama. Osigurajte da životopis bude jasan, sažet i prilagođen svakom specifičnom radnom mjestu na koje se prijavljujete.

Pretražite oglase za posao

Jedan od načina da pronađete posao je pretraživanje oglasa za posao. Oglasi se mogu pronaći na različitim web stranicama, u tiskovinama ili putem agencija za zapošljavanje. Uzmite vremena da pregledate oglase i identificirate one koji odgovaraju vašem profilu.

Prilikom pretraživanja oglasa svakako provjerite uvjete i zahtjeve za posao. Ako ispunjavate uvjete, možete pripremiti svoju molbu za posao i poslati je poslodavcu.

Iskoristite svoju mrežu

Mreža kontakata može biti vrlo korisna prilikom traženja posla. Obavijestite svoje prijatelje, obitelj i poznanike da ste u potrazi za poslom. Možda imaju informacije o otvorenim radnim mjestima ili mogu preporučiti vašu molbu za posao nekom od svojih poslovnih kontakata.

Također možete se pridružiti profesionalnim mrežama poput LinkedIn-a kako biste ostvarili nove kontakte u industriji u kojoj želite raditi. Ove mreže često nude mogućnosti povezivanja s drugim profesionalcima i pristup informacijama o otvorenim pozicijama.

Posjetite sajmove zapošljavanja

Sajmovi zapošljavanja su odličan način da upoznate potencijalne poslodavce i saznate više o njihovim kompanijama. Na sajmovima zapošljavanja možete postavljati pitanja, predstaviti svoj životopis i izgraditi mrežu kontakata u industriji.

Uzmite vremena da pripremite pitanja koja želite postaviti poslodavcima i prilagodite svoj životopis za svaku kompaniju koju posjetite. Na taj način ćete pokazati svoj interes za njihovo poslovanje i povećati svoje šanse za dobivanje posla.

Koristite online platforme

Online platforme za zapošljavanje mogu biti vrlo korisne prilikom traženja posla. Postoje web stranice i aplikacije koje se specijaliziraju za povezivanje poslodavaca i potencijalnih zaposlenika. Registrirajte se na ovim platformama i postavite svoj profil s relevantnim informacijama o vještinama i iskustvu.

Također, redovito provjeravajte oglase na ovim platformama jer se nova radna mjesta često objavljuju. Ako pronađete interesantan posao, možete direktno slati svoj životopis poslodavcu putem platforme.

Budite istrajni

Pronalaženje posla može biti izazovno i može potrajati neko vrijeme. Važno je održati motivaciju i istrajati u potrazi. Budite strpljivi i uporni – pravi posao može biti samo nekoliko koraka dalje.

Redovito provjeravajte nove oglase za posao i prilagođavajte svoju molbu za posao svakom radnom mjestu. Također, koristite vrijeme između intervjua za daljnje usavršavanje i razvijanje vještina koje su relevantne za posao koji želite dobiti.

Najvažniji koraci za pronalaženje posla
 1. Pripremite se
 2. Pretražite oglase za posao
 3. Iskoristite svoju mrežu
 4. Posjetite sajmove zapošljavanja
 5. Koristite online platforme
 6. Budite istrajni
You might be interested:  Zašto Praviš Slona Od Mene

Istražite kompaniju

Jedan od najvažnijih koraka pri pisanju molbe za posao je istraživanje kompanije u kojoj želite da radite. Ovaj korak vam pomaže da saznate više o kompaniji i pokaže poslodavcu da ste zainteresovani za njihovu organizaciju.

Evo nekoliko načina kako možete istražiti kompaniju:

 • Posetite zvaničnu veb stranicu kompanije i pročitajte o njihovoj misiji, viziji i vrednostima.
 • Proučite kompanijinu historiju i saznajte koliko dugo su već na tržištu.
 • Istražite proizvode ili usluge koje kompanija nudi.
 • Pronađite informacije o kompaniji u medijima, kao što su novinski članci i intervjui sa osnivačima ili direktorima.
 • Pogledajte kompanijski profil na društvenim mrežama i pažljivo pratite njihove objave.

Kada istražujete kompaniju, zapamtite da ne samo da želite da prikupite informacije, već želite i da ih koristite u vašoj molbi. Pokušajte da pronađete tačke povezanosti između vaših veština, iskustva i vrednosti kompanije i istaknite ih u svom pismu. Na taj način dokazujete da ste posebno zainteresovani za rad u toj kompaniji i da imate šta da ponudite.

Ukratko, istraživanje kompanije je ključni korak pri pisanju molbe za posao. Pomaže vam da se pripremite za razgovor za posao i pokažete poslodavcu da ste zainteresovani i angažovani. Iskoristite sve dostupne resurse kako biste se što bolje upoznali sa kompanijom i unapredili svoje šanse za uspeh.

Pripremite svoj životopis

Životopis je dokument u kojem se opisuje vaše radno iskustvo, obrazovanje, vještine i ostale relevantne informacije o vama koje bi mogle biti zanimljive poslodavcu. Evo nekoliko koraka koje biste trebali slijediti kako biste pripremili dobar životopis:

1. Odaberite format životopisa

Postoji nekoliko standardnih formata životopisa koje možete koristiti, poput kronološkog, funkcionalnog ili kombiniranog formata. Odaberite format koji najbolje odgovara vašim potrebama i karijernim ciljevima.

2. Navedite osobne podatke

Na početku životopisa trebali biste navesti svoje ime, prezime, kontakt informacije (adresa, telefonski broj, e-mail) i datum rođenja. Ovo omogućuje poslodavcu da vas kontaktira ako su zainteresirani za vas.

3. Napišite sažetak

U ovom dijelu životopisa trebali biste napisati kratki sažetak o sebi u kojem ćete istaknuti svoje najvažnije vještine i iskustvo. Ovo je prilika da zainteresirate poslodavca i uvjerite ga da pročita dalje vaš životopis.

4. Navodite obrazovanje

Popis škola, fakulteta ili tečajeva koje ste završili. Navedite naziv institucije, razdoblje studija i dodatne relevantne informacije, poput diplomskih radova ili nagrada.

5. Navedite radno iskustvo

Navodite poslove koje ste obavljali, uključujući podatke o nazivu tvrtke, razdoblju zaposlenja i opis zaduženja i postignuća na tim poslovima. Ako nemate puno radnog iskustva, možete napisati i iskustvo stečeno kroz volontiranje ili rad na projektima.

6. Nabrojite vještine

Ovdje biste trebali navesti svoje vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. To mogu biti vještine računalstva, jezika, komunikacije ili bilo koje druge vještine koje bi mogle biti korisne poslodavcu.

7. Dodajte reference

Ako imate osobe koje vam mogu dati preporuku, navedite njihove podatke u ovom dijelu životopisa. To mogu biti bivši poslodavci, profesori ili kolege.

8. Provjerite pravopis i gramatiku

Ne zaboravite provjeriti da li su svi podaci na životopisu ispravni i da nema nikakvih grešaka u pravopisu i gramatici. Ovo je jako važno jer i najmanje greške mogu ostaviti loš dojam o vama.

Kad završite s pripremom svojeg životopisa, svakako ga prilagodite svakom pojedinačnom poslu na koji se prijavljujete. Dodajte ili uklonite određene dijelove kako biste istaknuli vještine i iskustvo koja su relevantna za taj posao.

Izrazite svoje kvalifikacije

1. Obrazovanje i dodatne vještine

Važno je naglasiti svoje obrazovanje i dodatne vještine koje posjedujete koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Navedite sve relevantne diplome, certifikate ili treninge koje ste prošli. Također, spomenite i jezične vještine koje posjedujete, posebno ako su one tražene za posao.

2. Radno iskustvo

Navedite svoje prethodno radno iskustvo, posebno ako je to radno iskustvo u istom ili sličnom području kao posao na koji se prijavljujete. Navodite naziv tvrtke, dužnost koju ste obavljali i ključne odgovornosti koje ste imali. Također, možete istaknuti postignuća koja ste ostvarili tijekom svojeg radnog iskustva.

3. Vještine i sposobnosti

Istaknite svoje vještine i sposobnosti koje su važne za posao na koji se prijavljujete. To mogu biti komunikacijske vještine, timski rad, vođenje projekata, tehničke vještine, problem-solving ili bilo koje druge vještine koje su relevantne za posao. Potkrijepite svoje tvrdnje primjerima iz vašeg radnog iskustva ili drugih aktivnosti.

4. Reference

Ako imate pozitivne reference od prethodnih poslodavaca ili kolega, navedite ih u svojoj molbi. Ovo može poslodavcu pružiti dodatnu sigurnost u vezi vaših kvalifikacija i sposobnosti. Navodite ime i kontaktne podatke referenci, ali uvijek prvo pitajte za dozvolu prije nego što ih navedete u svojoj molbi.

5. Motivacija za posao

Izrazite svoju motivaciju za posao, objasnite zašto vas ova pozicija zanima i kako mislite doprinijeti tvrtki. Budite konkreti i pokažite poslodavcu da ste dobro istražili tvrtku i da razumijete njihove potrebe i ciljeve.

6. Priloge i uzorke radova

Ako imate priloge ili uzorke radova koji mogu dodatno istaknuti vaše kvalifikacije, navedite ih u molbi. To mogu biti primjeri projekata na kojima ste radili, radovi koje ste objavili ili bilo koji drugi materijal koji može pokazati vaše vještine i sposobnosti.

Primjeri obrazovanja, obuka i jezičnih vještina:
Obrazovanje Diploma iz informacijske tehnologije, Sveučilište u Zagrebu
Dodatne vještine Profesionalni certifikat za upravljanje projektima (PMP), Certificiranje za programera Java
Jezične vještine Engleski jezik – C1 razina, Njemački jezik – B2 razina
 • Radno iskustvo:

  • Naziv tvrtke: XYZ d.o.o.
  • Dužnost: Software developer
  • Odgovornosti: Razvoj i održavanje web aplikacija, suradnja s timom, testiranje i implementacija novih funkcionalnosti.
  • Postignuća: Uspješno lansiranje nove verzije aplikacije koja je povećala korisničku bazu za 20%.
You might be interested:  Kako Piti Donat Mg Za Probavu

Vještine i sposobnosti: Odlične komunikacijske vještine, iskustvo u vođenju projekata, napredno znanje u programiranju (Java, Python), poznavanje agilnih metodologija rada.

Reference:

Molim Vas da me kontaktirate za reference.

Motivacija za posao:

Veoma sam motiviran za ovu poziciju jer sam oduvijek bio strastven prema programiranju i zadovoljstvo mi je surađivati s timom na razvoju inovativnih softverskih rješenja. Mislim da bi moje iskustvo i vještine dobro podržale ciljeve vaše tvrtke u razvoju novih aplikacija.

Prilozi i uzorci radova:

U prilogu dostavljam primjere aplikacija koje sam razvio tijekom prethodnih projekata.

Navedite svoje vrline

1. Iskustvo u radu

Imam više od 5 godina iskustva u industriji, što mi je omogućilo da razvijem širok spektar vještina potrebnih za uspješno obavljanje ovog posla. Tokom svoje karijere stekao sam dragocjeno iskustvo u vođenju timova, upravljanju projektima i rješavanju složenih izazova.

2. Komunikacijske vještine

Odlične komunikacijske vještine su moja vrline koju posebno ističem. Uvijek sam bio dobar u slušanju drugih, jasno izražavanju svojih misli i prenošenju informacija na razumljiv način. Ovo mi omogućava da uspješno komuniciram sa kolegama, klijentima i strankama.

3. Timski rad

3. Timski rad

Velika ljubavnica sam timskog rada. Uvijek sam spreman pružiti podršku svojim kolegama i doprinositi zajedničkoj svrsi tima. Volim raditi u inspirativnoj okolini gdje mogu razmjenjivati ideje i surađivati sa drugima kako bi postigli zajedničke ciljeve.

4. Analitičke vještine

Posjedujem snažne analitičke vještine koje mi pomažu razumjeti kompleksne probleme, identificirati trendove i donositi informirane odluke. Mogu brzo analizirati podatke, praviti zaključke i predložiti poboljšanja na osnovu prikupljenih informacija.

5. Organizacijske vještine

Moje organizacijske vještine su od ključnog značaja za uspješno upravljanje projektima i zadacima. Uvijek sam dobro organiziran, sposoban da prioritiziram zadatke i nadmašujem postavljene rokove. S uvjerenjem mogu reći da imam sposobnost efikasnog rješavanja problema i upravljanja vremenom.

Vrlina Opis
Iskustvo u radu Više od 5 godina iskustva u industriji
Komunikacijske vještine Odlične komunikacijske vještine
Timski rad Velika ljubavnica sam timskog rada
Analitičke vještine Posjedujem snažne analitičke vještine
Organizacijske vještine Organizacijske vještine su od ključnog značaja

Zaključite molbu

Nakon što ste pregledali sve prethodne korake i napisali sve detalje o sebi i vašim kvalifikacijama, vrijeme je da zaključite molbu za posao. Ovo je posljednji korak u procesu pisanja molbe i važeći element u osiguranju da ostavite dobar dojam na potencijalnog poslodavca.

3 koraka za zaključivanje molbe

 1. Zahvalite potencijalnom poslodavcu: Započnite zaključak molbe zahvaljujući poslodavcu na njihovom vremenu i pažnji. Izrazite zahvalnost na prilici da se prijavite za posao i izrazite svoje interesovanje za poziciju.
 2. Potvrdite dostupnost: U narednom koraku trebate potvrditi da ste dostupni za intervju ili dodatne informacije. Ovo pokazuje vašu spremnost za daljnje korake u zapošljavanju.
 3. Završite sa pozdravom: Kao posljednji korak, završite molbu sa prikladnim pozdravom. Koristite formalan izraz kao što je “S poštovanjem” ili “Lijep pozdrav”, a zatim svoje ime i kontakt informacije.

Vaš zaključak molbe trebao bi biti kratak, jasan i profesionalan. Ne zaboravite da provjerite sve detalje prije slanja molbe i potvrditi da su svi potrebni dokumenti priloženi.

Primjer zaključka molbe:

Zahvaljujem vam na vrijeme koje ste posvetili pregledu moje molbe za posao. Smatram sebe odgovornom i motiviranom osobom koja bi bila odličan dodatak vašem timu. Dostupan sam za intervju ili dodatne informacije. S poštovanjem,

Ivana Horvat

[email protected]

01-1234-567

Molbu treba pečatiti sa svojim imenom, kontakt informacijama i datumom slanja. Ovo pruža dodatni profesionalan izgled i omogućava poslodavcu da vas kontaktira ako je potrebno.

Sada kada ste uspješno zaključili molbu za posao, pregledajte cijelu molbu još jednom kako biste provjerili pravopisne i gramatičke greške. Budite sigurni da ste dodali sve potrebne informacije i dokumente i spremni ste poslati svoju molbu.

Dodajte svoj potpis

Vaš potpis je važan završni dodatak vašoj molbi i pokazuje da je ona autentična. Potrebno je da potpis bude vaš puni ime i prezime, napisano jasnim i čitljivim rukopisom.

Osim vašeg potpisa, možete dodati i datum kada ste napisali molbu. To također pomaže dajući do znanja da je molba osvežena i aktuelna.

Evo kako možete dodati potpis na svoju molbu:

 1. Na dnu molbe ostavite dovoljan prostor za potpis.
 2. Uzmite olovku kojom će te potpisati, po mogućstvu plavi ili crni mastilo.
 3. Napišite vaše puno ime i prezime jasno i čitljivo.
 4. Nemojte potpisivati ​​užurbanim rukopisom jer može djelovati neprofesionalno.

Opcionalno, možete dodati datum ispod potpisa kako biste označili kada je molba napisana.

Primjer potpisa:
Ime Prezime: Ante Trenutni
Datum: 1. siječnja 2023.

Kada dodate potpis, svakako provjerite da li je sve ispravno napisano i potpuno čitljivo. Na taj način, molba će izgledati profesionalno i stvarno, pružajući dobar dojam potencijalnom poslodavcu.

FAQ:

Koje informacije trebam uključiti u svoju molbu za posao?

U svoju molbu za posao trebate uključiti informacije o svojem iskustvu, obrazovanju, vještinama i motivaciji za rad. Također je važno navesti osobne podatke, kao što su ime, kontakt podaci i datum rođenja.

Kako treba izgledati naslov molbe za posao?

Naslov molbe za posao treba biti jasan i informativan. Možete napisati “Molba za posao” ili “Aplikacija za radno mjesto” te napisati naziv radnog mjesta na koje se prijavljujete.

Koliko dugačka treba biti molba za posao?

Molba za posao treba biti jasna i koncizna, obično duljine između pola i jedne stranice teksta. Važno je da se u molbi iznesu sve bitne informacije, ali da tekst ne bude predugačak i dosadan za čitanje.

Kako mogu napisati dobar uvod u molbi za posao?

Dobro je započeti molbu za posao s pozdravom i kratkim uvodom o sebi i razlozima zašto se prijavljujete na to radno mjesto. Možete napisati nešto poput “Poštovani/a, zovem se [ime i prezime] i zainteresiran/a sam za radno mjesto koje ste oglašavali na [mjesto oglasa]. Imam [broj] godina iskustva u području [područje] i vjerujem da bih bio/la odgovarajući/a kandidat/kinja za ovo radno mjesto.”