Kako napisati životopis primjer: savjeti i upute | Napripremi se za uspješnu karijeru

Kako Napisati Životopis Primjer

Kako Napisati Životopis Primjer

Planirate li svoju karijeru ili ste u potrazi za novim poslom, dobar životopis je ključna stvar koju trebate imati. Bez obzira na to jeste li student ili iskusni profesionalac, prvi korak prema uspješnoj karijeri je napisati dobar životopis. U ovom članku ćemo vam pružiti savjete i upute kako napisati životopis uz primjer koji će vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima.

Prilikom pisanja životopisa, važno je imati na umu da će on predstavljati vašu prvu komunikaciju s potencijalnim poslodavcem. Stoga je važno da vaš životopis bude dobro strukturiran i jasan. Počnite s osobnim podacima kao što su ime, adresa i kontakt informacije. Nakon toga, dodajte kratak sažetak o sebi i svojim vještinama. Ovo je vaša prilika da se istaknete i privučete pažnju poslodavca, stoga budite jasni i precizni.

Vještine koje posjedujete trebaju biti istaknute na vašem životopisu. Ovdje možete navesti svoje jezične vještine, tehničke vještine i sve druge vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete.

Nakon što ste naveli svoje vještine, možete dodati svoju radnu povijest. Ovdje navodite sve prethodne poslove koje ste obavljali, počevši s najnovijim. Navedite naziv tvrtke, dužnost koju ste obavljali i ključne zadatke koje ste obavljali tijekom tog razdoblja. Također možete navesti projekte na kojima ste radili i postignuća koja ste ostvarili. Poslodavci su zainteresirani za rezultate koje ste postigli, stoga budite konkretni i objektivni u opisu svojih postignuća.

Contents

Kako napisati životopis primjer: savjeti i upute

1. Osobni podaci

Prvi korak u pisanju životopisa je navođenje vaših osobnih podataka. To uključuje vaše ime i prezime, kontakt informacije kao što su broj telefona i e-mail adresa, kao i vašu adresu stanovanja.

2. Sazetak

Sazetak se koristi za opisivanje vašeg profesionalnog profila u nekoliko rečenica. Ovdje biste trebali istaknuti svoje vještine, iskustvo i ciljeve. Napišite sažetak koji će privući pažnju poslodavca i istaknuti vašu vrijednost.

3. Obrazovanje

Slijedi dio o vašem obrazovanju. Navodite sve relevantne informacije o vašim akademskim postignućima, uključujući škole, fakultete ili tečajeve koje ste završili. Također, možete navesti dodatna stručna usavršavanja koja ste pohađali.

4. Radno iskustvo

Sljedeći korak je nabrajanje vašeg radnog iskustva. Ovdje biste trebali navesti naziv pozicije, ime tvrtke i vrijeme koje ste proveli na toj poziciji. Također, opisujte svoje zadatke i postignuća tijekom tog razdoblja.

5. Vještine

Vrlo je važno navesti svoje vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. To može uključivati vještine u radu s računalom, jezicima, komunikacijske vještine i slično. Budite precizni i konkretni.

6. Dodatne informacije

Ovaj dio životopisa je opcionalan, ali možete ga iskoristiti kako biste naveli dodatne informacije kao što su jezične vještine, certifikate ili volonterski rad. Navođenje relevantnih hobija i interesa također može dati dojam o vama kao osobnosti.

You might be interested:  Zašto Je Faust Vrančić Hrvatski Jezik Nazvao Dalmatinskim

7. Reference

7. Reference

Ako imate reference koje potvrđuju vašu stručnost i radne sposobnosti, napišite njihove kontakte i naziv pozicije koju su obavljali. Ovo je također opcionalno, ali može biti korisno poslodavcima koji žele provjeriti vašu pouzdanost.

Završna napomena: Važno je da svaki dio životopisa bude jasan, koncizan i prikladan za poziciju na koju se prijavljujete. Prilagodite životopis svakom poslu tako da istaknete vještine i iskustvo koji su najrelevantniji za taj posao.

Priprema za uspješnu karijeru

1. Odabir odgovarajuće karijere

Prije nego što započnete svoju karijeru, važno je napraviti pravi odabir. Razmislite o svojim interesima, vještinama i vrijednostima kako biste utvrdili što želite raditi. Istražite različite mogućnosti karijere i saznajte o potrebnim kvalifikacijama i vještinama za određena zanimanja.

Upoznajte se s tržištem rada i trendovima. Razgovarajte s ljudima koji već rade u području koje vas zanima i saznajte više o njihovim iskustvima i savjetima.

2. Stjecanje relevantnih vještina i znanja

Da biste bili uspješni u karijeri, važno je stjecati relevantne vještine i znanja. Upisivanje na tečajeve ili programe obrazovanja može vam pomoći da razvijete vještine potrebne za vaše područje interesa.

Također je važno da se kontinuirano educirate i pratite nove trendove i tehnologije u vašem području. Sudjelovanje na radionicama, konferencijama i seminarima može vam pružiti priliku za usavršavanje i proširenje vaših znanja i vještina.

3. Izgradnja mreže kontakata

Mreža kontakata može vam pomoći u pronalaženju posla i napredovanju u karijeri. Upoznavanje s ljudima iz vaše industrije, sudjelovanje u strukovnim organizacijama i povezivanje s kolegama i mentorama može vam pružiti priliku za stjecanje vrijednih informacija i podršku.

Razvijanje dobrih odnosa s kolegama i suradnicima može vam pomoći u izgradnji reputacije i ostvarivanju uspješne karijere. Budite otvoreni i komunikativni te pokažite interes za suradnju s drugima.

4. Priprema životopisa i motivacijskog pisma

Životopis je važan dokument koji predstavlja vašu profesionalnu povijest i vještine. Važno je prilagoditi svoj životopis svakom poslu na koji se prijavljujete i istaknuti svoje najrelevantnije iskustvo i vještine.

Motivacijsko pismo je prilika da izrazite svoj interes za određeno radno mjesto i objasnite zašto ste pravi kandidat. Važno je napisati motivacijsko pismo koje je prilagođeno određenoj poziciji i poslodavcu.

5. Stalno usavršavanje

Karijera je dinamična i zahtijeva stalno usavršavanje. Slijedite trendove u svojoj industriji i budite spremni prilagoditi se promjenama. Nastavite se educirati i usavršavati kako biste ostali relevantni i konkurentni na tržištu rada.

Revidirajte svoje ciljeve i postavite si nove izazove kako biste ostvarili kontinuirani rast i napredak u karijeri.

Popis važnih koraka pri pripremi za uspješnu karijeru
Korak Opis
Odabir odgovarajuće karijere Razmislite o svojim interesima, vještinama i vrijednostima kako biste utvrdili što želite raditi.
Stjecanje relevantnih vještina i znanja Upisivanje na tečajeve ili programe obrazovanja kako biste razvili vještine potrebne za vaše područje interesa.
Izgradnja mreže kontakata Povežite se s ljudima iz vaše industrije i razvijte odnose kako biste stekli vrijedne informacije i podršku.
Priprema životopisa i motivacijskog pisma Prilagodite vaš životopis i motivacijsko pismo svakom poslu na koji se prijavljujete kako biste istaknuli svoje najrelevantnije iskustvo i vještine.
Stalno usavršavanje Budite spremni prilagoditi se promjenama i kontinuirano se usavršavajte kako biste ostali relevantni na tržištu rada.

Napomena: Ovi koraci su općeniti savjeti i mogu se prilagoditi vašim specifičnim potrebama i ciljevima.

Osnovni elementi životopisa

1. Osobni podaci

Svaki životopis treba početi osobnim podacima koji će vam omogućiti da vas poslodavac prepozna i kontaktira. Ove informacije uključuju:

 • Ime i prezime
 • Adresa prebivališta
 • Kontakt broj telefona
 • E-mail adresa

2. Cilj karijere

U ovoj sekciji životopisa trebate navesti koji su vaši ciljevi u karijeri i koje vrste poslova ili uloga želite postići. Ovaj dio pomaže poslodavcu da razumije zašto ste zainteresirani za određenu poziciju i kako možete doprinijeti tvrtki.

3. Radno iskustvo

Navođenje radnog iskustva je ključno jer dokazuje vaše sposobnosti i iskustvo u određenom području. Za svako prethodno radno mjesto navedite:

 • Naziv tvrtke
 • Vašu poziciju
 • Datum zaposlenja
 • Ključne odgovornosti i postignuća

Najnovije iskustvo bi trebalo biti navedeno prvo.

4. Obrazovanje

Ovdje trebate navesti svoje obrazovne kvalifikacije, uključujući vašu najvišu kvalifikaciju. Za svako dostignuće u obrazovanju, navedite:

 • Naziv škole, fakulteta ili institucije
 • Stupanj ili diploma koju ste stekli
 • Datum završetka ili očekivani datum završetka

5. Vještine

Ovdje biste trebali navesti svoje vještine i kompetencije koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. To može uključivati ​​tehničke vještine, jezične vještine ili vještine softvera. Navedite samo one vještine koje su relevantne za posao.

6. Dodatne informacije

Ovdje možete navesti sve dodatne informacije koje nisu uključene u prethodne dijelove životopisa. To može uključivati ​​certifikate, radionice, volonterski rad ili hobije koji mogu biti relevantni za posao.

You might be interested:  Kako Dobiti Crvenu Boju

7. Reference

Reference nisu obavezne, ali možete navesti nekoliko osoba koje će biti spremne dati vašu preporuku. Navedite njihova imena, poziciju i kontaktne informacije.

Primjer životopisa:
Osobni podaci
Cilj karijere
Radno iskustvo
Obrazovanje
Vještine
Dodatne informacije
Reference

Struktura životopisa

Struktura vašeg životopisa je ključna za pružanje jasnih informacija o vašem obrazovanju, radnom iskustvu i vještinama. Ova struktura pomaže poslodavcima brzo pregledati i procijeniti vašu prikladnost za radno mjesto na koje se prijavljujete.

1. Osobni podaci

Na vrhu vašeg životopisa trebaju biti navedeni vaši osobni podaci, uključujući ime i prezime, adresa, telefonski broj i e-mail adresa. Također možete uključiti bilo kakve relevantne društvene mreže na kojima ste prisutni, poput LinkedIn profila.

2. Sažetak kvalifikacija

Nakon osobnih podataka, trebali biste uključiti sažetak kvalifikacija. Ovaj dio treba biti kratak i jasan, ističući vaše najvažnije vještine i postignuća koja su relevantna za posao na koji se prijavljujete. Ovo je prilika da zainteresirate poslodavca za daljnje čitanje vašeg životopisa.

3. Obrazovanje

Slijedi odjeljak o obrazovanju, u kojem ćete navesti nazive obrazovnih institucija koje ste pohađali, stupnjeve ili diplome koje ste stekli te vremenski period u kojem ste pohađali te institucije. Ako imate dodatne relevantne certifikate ili tečajeve, također ih možete uključiti u ovaj odjeljak.

4. Radno iskustvo

Nakon odjeljka o obrazovanju trebali biste navesti svoje radno iskustvo, počevši od najnovijeg. Uključite naziv tvrtke, vašu poziciju, vremenski period u kojem ste radili i opis vaših odgovornosti i postignuća na tom radnom mjestu. Ako imate iskustva iz različitih industrija, možete ovaj odjeljak podijeliti na više pododjeljaka, svaki s nadnaslovom za tu određenu industriju.

5. Vještine i jezične sposobnosti

Nakon radnog iskustva trebali biste navesti svoje vještine i jezične sposobnosti. Ovdje ćete navesti sve vještine koje smatrate relevantnima za radno mjesto na koje se prijavljujete, kao i stupanj vještine za svaku od njih. Ako znate više jezika, navedite ih ovdje i navedite svoju razinu znanja za svaki jezik.

6. Dodatne informacije

Na kraju svog životopisa možete uključiti odjeljak s dodatnim informacijama koje smatrate važnima. To mogu biti volonterski rad, hobiji, nagrade ili postignuća koja nisu spomenuta u prethodnim odjeljcima. Ovo je prilika da poslodavcu pružite bolji uvid u vašu osobnost i interese.

7. Reference

Kao posljednji odjeljak vašeg životopisa možete navesti kontakte za reference. Ovo su osobe koje mogu potvrditi vaše vještine i radno iskustvo. Navedite ime, poziciju, tvrtku i kontakt informacije za svaku referencu.

Nemojte zaboraviti prilagoditi strukturu svog životopisa prema radnom mjestu na koje se prijavljujete i uvjetima oglasa. Vaš životopis treba biti jasan, koncizan i lagano čitljiv. Dobro organizirana struktura pomoći će vam da istaknete ono najvažnije i pružite poslodavcu sve potrebne informacije o vama.

Osobni podaci i kontakt informacije

 • Ime i prezime: Marko Marković
 • Datum rođenja: 15. travnja 1990.
 • Adresa: Ulica Marka Marulića 10, 10000 Zagreb
 • Broj telefona: 091 123 4567
 • Elektronička pošta: [email protected]

Osobne vještine

Osobne vještine

 • Pouzdanost i odgovornost
 • Komunikacijske vještine
 • Timski rad
 • Organizacijske vještine

Obrazovanje

Razdoblje Obrazovna ustanova Stupanj obrazovanja
2008 – 2012 Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Bacc.ing.comp.
2004 – 2008 Gimnazija “Ivan Gundulić”, Zagreb Opća gimnazija

Edukacija i stručne vještine

Edukacija

Fakultet društvenih nauka, Sveučilište u Zagrebu

 • Smjer: Ekonomija
 • Diploma: Magistar ekonomskih znanosti
 • Godina završetka: 2010

Stručne vještine

Financijska analiza i planiranje

 • Iskusan u analiziranju financijskih izvještaja i izradi planova
 • Poznavanje raznih financijskih instrumenata

Projekt menadžment

 • Vodio različite projekte od ideje do realizacije
 • Poznavanje metodologija upravljanja projektima

Komunikacijske vještine

 • Dobro razvijene verbalne i pisane komunikacijske vještine
 • Iskustvo u vođenju prezentacija i pregovaranju

Timski rad

 • Dugogodišnje iskustvo u radu u timovima
 • Vodio razne timove i uspješno surađivao s kolegama

Radno iskustvo

1. XYZ d.o.o. (2018 – 2020)

Pozicija: Voditelj prodaje

Opis posla: U XYZ d.o.o. bio sam odgovoran za vođenje tima prodajnih predstavnika, postavljanje prodajnih ciljeva, izgradnju odnosa s klijentima i identifikaciju novih poslovnih prilika. Održavao sam redovite sastanke s prodajnim timom za praćenje postignutih rezultata i provođenje potrebnih koraka za postizanje ciljeva.

2. ABC banka (2015 – 2018)

Pozicija: Financijski savjetnik

Opis posla: U ABC banci bio sam odgovoran za pružanje financijskih savjeta klijentima, izravnu prodaju bankarskih proizvoda i usluga, kao i upravljanje portfeljem klijenata. Pružao sam podršku klijentima u donošenju financijskih odluka i pomagao im u postizanju njihovih financijskih ciljeva.

3. PQR d.o.o. (2012 – 2015)

Pozicija: Marketing koordinator

You might be interested:  Kako Vratit Izbrisane Slike

Opis posla: U PQR d.o.o. bio sam odgovoran za koordinaciju marketinških aktivnosti, kao što su planiranje i provedba marketinških kampanja, upravljanje društvenim medijima, organizacija događanja i suradnja s vanjskim partnerima. Također sam pripremao marketinške izvještaje i provodio istraživanja tržišta kako bih identificirao nove poslovne prilike.

Popis odabranih projekata
Naziv projekta Godina
Projekt A 2020
Projekt B 2019
Projekt C 2018

Projekti i postignuća

1. Projekt ABC

Datum: 2020 – 2021

Opis: Vodio sam tim od 5 ljudi za razvoj softvera XYZ. Zadužen sam bio za upravljanje projektnim planom, koordinaciju tima i kontrolu kvalitete. Na kraju smo uspješno završili projekt unutar postavljenih rokova i budžeta. Softver XYZ je dobio pohvale od korisnika i povećao je učinkovitost poslovanja naše tvrtke.

2. Postignuće DEF

Datum: 2019

Opis: Osvojio sam nagradu “Najbolji mladi inovator” za svoj doprinos razvoju novog proizvoda u tvrtki GHI. Moj tim i ja smo uspješno razvili patentirani proizvod koji je poboljšao rješenje problema X u industriji. Moja uloga je bila voditi istraživanje i razvoj te koordinirati timski rad. Nagrada je priznanje za našu inovativnost i uspješan rad.

3. Projekt JKL

Datum: 2018 – 2019

Opis: Bio sam ključni član tima koji je implementirao novi sustav upravljanja skladištem za tvrtku MNO. Zadužen sam bio za analizu zahtjeva, dizajniranje arhitekture i testiranje sustava. Projekt je bio izazovan zbog veličine skladišta i broja artikala, ali uspješno smo ga implementirali unutar postavljenih rokova i budžeta. Sustav je rezultirao poboljšanjem procesa unutar skladišta i smanjenjem grešaka u inventurama.

4. Postignuće PQR

Datum: 2017

Opis: Dobio sam priznanje “Najbolji zaposlenik godine” za svoj izvanredan doprinos tvrtki STU. Moja predanost poslu, inicijativa i kreativnost vidljivi su bili kroz moje povećanje produktivnosti i unaprjeđenje procesa. Također sam se istaknuo u mentoriranju kolega i sudjelovanju u timskim projektima.

Dodatna postignuća
Godina Nagrada
2016 Priznanje za inovaciju u industriji
2015 Osvojeno drugo mjesto na natjecanju mladih stručnjaka

Dodatne informacije i interesi

Strani jezici

Fluentno govorim engleski jezik, te osnovno poznajem njemački i francuski jezik.

IT vještine

Odlično se snalazim s računalima i ima veliko znanje o Microsoft Office paketu – Word, Excel, PowerPoint. Također, imam iskustvo u radu s programima za uređivanje fotografija poput Adobe Photoshopa.

Timski rad

Iako sam sposobna raditi samostalno, također volim raditi u timu i surađivati s kolegama na projektima. U timskom okruženju, volim preuzeti odgovornost za određene zadatke i raditi na postizanju zajedničkih ciljeva.

Sport

Imam veliki interes za sport i redovito se bavim različitim sportskim aktivnostima. Volim trčanje, plivanje i igranje tenisa.

Putovanja

Putovanja su mi velika strast i volim istraživati različite kulture i destinacije. Do sada sam posjetila mnoge zemlje u Europi i nadam se da ću nastaviti istraživati nove destinacije širom svijeta.

Volontiranje

Volontiram u lokalnim humanitarnim organizacijama već nekoliko godina. Volontiranje mi pruža zadovoljstvo i osjećaj da svojim radom mogu pomoći drugima i doprinijeti zajednici.

FAQ:

Koje su osnovne informacije koje moram imati na životopisu?

Na životopisu morate imati osnovne informacije kao što su osobni podaci, obrazovanje, radno iskustvo, vještine i jezične sposobnosti.

Koje su najčešće pogreške koje ljudi rade na životopisu?

Najčešće pogreške koje ljudi rade na životopisu su nepotpune ili netočne informacije, loše formatiranje, nedostatak relevantnih vještina i iskustva, ili neprilagođavanje životopisa poslu za koji se prijavljuju.

Kako mogu istaknuti svoje vještine na životopisu?

Da biste istaknuli svoje vještine na životopisu, možete ih napisati kao posebne sekcije ili ih integrirati u opise svojeg radnog iskustva. Također možete navesti konkretna postignuća koja ste postigli koristeći te vještine.

Koji je najbolji format za životopis?

Najbolji format za životopis je onaj koji je pregledan i jasan. Obično se koristi kronološki ili funkcionalni format. Kronološki format prikazuje vaše radno iskustvo po vremenskom redu, dok funkcionalni format ističe vaše vještine i postignuća bez obzira na redoslijed.

Koliko dugačak treba biti životopis?

Životopis obično treba biti jedna do dvije stranice. Važno je biti koncizan i jasan te istaknuti najvažnije informacije koje će privući pažnju poslodavca.

Koja je svrha pisanja životopisa?

Svrha pisanja životopisa je pružiti informacije o svom obrazovanju, radnom iskustvu, vještinama i postignućima kako bi se poslodavac dobio dojam o kandidatu i odlučio hoće li ga pozvati na intervju.

Koje su osnovne informacije koje treba uključiti u životopis?

Osnovne informacije koje treba uključiti u životopis su osobni podaci, obrazovanje, radno iskustvo, vještine i postignuća. Također, možete dodati i dodatne informacije kao što su jezične vještine, hobiji i interesi.