Kako napraviti vrhnje za kuhanje - recepti i savjeti

Kako Napravit Vrhnje Za Kuhanje

Kako Napravit Vrhnje Za Kuhanje

Vrhnje za kuhanje je neizostavni sastojak mnogih jela, posebno u kremastim i umacima. Međutim, vrhnje koje se prodaje u trgovinama često sadrži aditive i konzervanse. Za one koji žele kontrolirati sastojke i kvalitetu svoje hrane, jednostavan i ukusan način izrade vrhnja za kuhanje kod kuće može biti savršen izbor.

Postoji nekoliko različitih recepata za izradu vrhnja za kuhanje kod kuće. Jedan popularan recept uključuje mješavinu mlijeka i maslaca koji su zajedno skuhani dok se maslac potpuno ne otopi i smjesa se zgusne. Drugi recept koristi kombinaciju slatkog vrhnja i mlijeka koje se zagriju s malo limunovog soka ili octa kako bi se stvorila kisela krema. Bez obzira na recept koji odaberete, ključno je temeljito miješati i kuhati smjesu kako bi se osigurala pravilna tekstura i gustoća.

Vrhnje za kuhanje može se koristiti u raznim jelima, poput juha, tjestenina, umaka, i slastica. Može se dodati u juhu da bi joj dao kremastu teksturu, u tjesteninu kao bazni umak ili u slasticama za dodatnu aromu i teksturu. Također može biti zamjena za mlijeko ili vrhnje u receptima za pečenje, što rezultira bogatim okusom i kremastom teksturom.

Isprobajte neki od ovih recepata za izradu vrhnja za kuhanje kod kuće i uživajte u potpuno kontroli nad okusom i sastojcima vaše hrane. Vaša jela će biti ukusna i kremasta, a vi ćete znati da su napravljena s ljubavlju i pažnjom prema kvaliteti hrane.

Recept za domaće vrhnje za kuhanje

Sastojci:

  • 500 ml svježe slatkog vrhnja
  • 1 žličica limunovog soka

Upute:

  1. U posudu ulijte svježe slatko vrhnje.
  2. Dodajte žličicu limunovog soka.
  3. Miksajte smjesu na srednjoj brzini dok ne postane gusta i kremasta, otprilike 5-7 minuta.
  4. Prebacite domaće vrhnje za kuhanje u čistu staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku do upotrebe.

Savjeti:

  • Koristite svježe slatko vrhnje s barem 30% mliječne masti za najbolje rezultate.
  • Limunov sok pomaže stabilizirati vrhnje i produžiti mu trajnost.
  • Ako želite dodati dodatni okus vrhnju, možete dodati malo vanilije ili šećera po želji.

Kako koristiti domaće vrhnje za kuhanje:

Domaće vrhnje za kuhanje može se koristiti kao zamjena za biljno vrhnje u raznim receptima. Možete ga dodati u umake, juhe, tjestenine ili ga koristiti za pripremu raznih slastica poput kolača i sladoleda. Budite kreativni i uživajte u domaćem vrhnju za kuhanje!

Nutritivne vrijednosti domaćeg vrhnja za kuhanje (na 100 ml)
Nutrijent Količina
Kalorije 345 kcal
Ugljikohidrati 2 g
Masti 36 g
Proteini 2 g
Vlakna 0 g

Vrhnje od biljnog mlijeka

Potrebni sastojci:

  • 500 ml biljnog mlijeka po izboru (sojino, bademovo, zobeno itd.)
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 žlice javorovog sirupa ili meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Metoda pripreme:

  1. U zdjeli, pomiješajte kukuruzni škrob s malo biljnog mlijeka dok se potpuno ne otopi.
  2. U lonac stavite preostalo biljno mlijeko i zagrijte ga na srednjoj vatri do vrenja.
  3. Dodajte smjesu kukuruznog škroba u biljno mlijeko, neprestano miješajući dok se ne zgusne.
  4. Maknite lonac s vatre i umiješajte javorov sirup ili med i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte sve sastojke.
  5. Prebacite smjesu u staklenku ili posudu i pustite je da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Kada se smjesa ohladi, stavite je u hladnjak i pustite da se dobro ohladi najmanje 2 sata prije upotrebe.
You might be interested:  Kako Izvaditi Krpelja Bez Pincete

Kako koristiti:

Vrhnje od biljnog mlijeka možete koristiti na isti način kao i obično vrhnje za kuhanje. Možete ga dodavati u umake, juhe, kolače i druge recepte koji zahtijevaju vrhnje. Uživajte u varenju i probajte različite vrste biljnog mlijeka za različite okuse.

Savjeti i napomene:

  • Ako želite da vrhnje bude još kremastije, možete dodati malo kokosovog ulja tijekom kuhanja.
  • Ako želite manje slatko vrhnje, smanjite količinu javorovog sirupa ili meda prema vašem ukusu.
  • Prije upotrebe, dobro promiješajte vrhnje kako biste osigurali ravnomjerno raspoređivanje sastojaka.
Vrijeme pripreme 2 sata
Težina pripreme Lako

Vrhnje od kokosovog mlijeka

Vrhnje od kokosovog mlijeka je odlična veganska alternativa klasičnom vrhnju za kuhanje. Kokosovo mlijeko daje bogat i kremast okus, te je odlično za pripremu raznih jela.

Sastojci:

  • 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1/4 šalice agavinog sirupa
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Upute:

  1. Potrebno je da limenka kokosovog mlijeka bude dobro ohlađena. Stavite je u hladnjak barem 24 sata prije pripreme.
  2. Otvorite limenku i izvadite samo tvrdu kremastu masu kokosovog mlijeka koja se stvorila na vrhu. Ostavite tekućinu (kokosovu vodu) za drugu upotrebu.
  3. Stavite kremastu masu kokosovog mlijeka u zdjelu i dodajte agavin sirup i ekstrakt vanilije.
  4. Miksajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta. Možete koristiti štapni mikser ili miksati ručno pomoću žlice.

Upotreba:

Vrhnje od kokosovog mlijeka možete koristiti na isti način kao i klasično vrhnje za kuhanje. Dodajte ga u umake, juhe, deserte ili koristite kao preljev za voćne salate. Budite kreativni i uživajte u kremastom okusu kokosa!

Vrhnje od soje – recepti i savjeti

Recept za domaće vrhnje od soje

Sastojci:

  • 250 ml sojinog mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica škroba (npr. kukuruznog škroba)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica agavinog sirupa (ili drugog zaslađivača po želji)
  • Prstohvat soli

Postupak:

  1. U maloj zdjelici pomiješajte škrob sa malo sojinog mlijeka dok se škrob ne otopi.
  2. U loncu zagrijte preostalo sojino mlijeko na srednje jakoj vatri. Kada mlijeko počne ključati, smanjite vatru na najnižu razinu.
  3. Dodajte smjesu škroba u mlijeko i neprestano miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zgusne, što će trajati oko 5 minuta.
  4. Maknite lonac s vatre i dodajte limunov sok, maslinovo ulje, agavin sirup (ili drugi zaslađivač po želji) i sol. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Prebacite smjesu u posudicu i pustite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći kako bi se smjesa stvrdnula i postala vrhnje.

Savjeti za korištenje vrhnja od soje

  • Vrhnje od soje može se koristiti kao zamjena za obično vrhnje u raznim jelima i desertima.
  • Određene vrste vrhnja od soje mogu biti blago slatkaste ili neutralnog okusa, pa se prilagodite receptima prema vlastitom ukusu.
  • Ako želite svježiji okus vrhnja od soje, možete dodati malo limunovog soka ili drugog soka od agruma.
  • Ukoliko želite da vam vrhnje od soje bude čvršće, možete dodati i malo želatine ili agar agar praha tijekom pripreme.

Sada kada znate kako napraviti domaće vrhnje od soje, isprobajte ga u raznim receptima i uživajte u zdravoj i biljnoj alternativi tradicionalnom vrhnju.

Vrhnje od badema – jednostavi recepti

Recept 1: Vrhnje od badema s vanilijom

Za pripremu ovog jednostavnog recepta za vrhnje od badema s vanilijom, trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 1 šalica badema
  • 2 šalice vode
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica meda (opcionalno)

Postupak:

  1. Bademe stavite u posudu i prekrijte vodom.
  2. Pustite da bademi namoče najmanje 4 sata ili preko noći.
  3. Nakon što su bademi namočeni, ocijedite vodu i stavite bademe u blender.
  4. Dodajte vodu, ekstrakt vanilije i med u blender.
  5. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. Vrlo pažljivo izlijte smjesu preko guste gaze ili čiste pamučne krpe u drugu posudu.
  7. Stisnite gazu ili krpu da izvučete sok od badema.
  8. Dobivenu tekućinu možete koristiti kao zamjenu za vrhnje u raznim slasticama ili jelima.
You might be interested:  Kada Dijete Moze U Booster

Recept 2: Vrhnje od badema s kokosovim uljem

Ovaj recept za vrhnje od badema s kokosovim uljem pruža bogat i kremasti okus. Evo što će vam trebati:

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica vode
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta badema (opcionalno)
  • 1 žličica meda (opcionalno)

Postupak:

  1. Bademe stavite u posudu i prelijte vodom. Neka namoče najmanje 4 sata ili preko noći.
  2. Nakon što su bademi namočeni, ocijedite vodu i stavite ih u blender.
  3. Dodajte vodu, kokosovo ulje, ekstrakt badema i med u blender.
  4. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Smjesu stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se stisnula.
  6. Nakon što se vrhnje stisnulo, možete ga koristiti u raznim receptima ili ga jednostavno jesti samostalno.

Recept 3: Vrhnje od badema s malinama

Ovaj recept za vrhnje od badema s malinama idealan je za ljubitelje voćnih okusa. Evo što će vam trebati:

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica vode
  • 1 šalica svježih malina
  • 2 žlice meda

Postupak:

  1. Bademe stavite u posudu i prelijte vodom. Neka namoče najmanje 4 sata ili preko noći.
  2. Nakon što su bademi namočeni, ocijedite vodu i stavite ih u blender.
  3. Dodajte vodu, maline i med u blender.
  4. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Smjesu stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se stisnula.
  6. Nakon što se vrhnje stisnulo, možete ga koristiti kao preljev za sladoled, palačinke ili bilo koju drugu slasticu.

Recept 4: Vrhnje od badema s cimetom

Ovaj recept za vrhnje od badema s cimetom pruža topli i aromatični okus. Evo što će vam trebati:

  • 1 šalica badema
  • 2 šalice vode
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žlica meda (opcionalno)

Postupak:

  1. Bademe stavite u posudu i prekrijte vodom.
  2. Pustite da bademi namoče najmanje 4 sata ili preko noći.
  3. Nakon što su bademi namočeni, ocijedite vodu i stavite ih u blender.
  4. Dodajte vodu, cimet i med u blender.
  5. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. Vrlo pažljivo izlijte smjesu preko guste gaze ili čiste pamučne krpe u drugu posudu.
  7. Stisnite gazu ili krpu da izvučete sok od badema.
  8. Dobivenu tekućinu možete koristiti u receptima koji zahtijevaju vrhnje od badema s cimetom ili je jednostavno koristiti kao preljev za kolače i slastice.

Vrhnje od riže – kako napraviti kod kuće

Vrhnje od riže je odlična alternativa klasičnom vrhnju za kuhanje jer je vegansko i ne sadrži laktozu. Ova vrsta vrhnja može se koristiti u raznim jelima kao zamjena za klasično vrhnje. Evo jednostavnog recepta kako napraviti vrhnje od riže kod kuće.

Sastojci:

  • 1 šalica riže
  • 4 šalice vode
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica biljnog ulja

Postupak:

  1. Rižu operite pod tekućom vodom kako biste uklonili višak škroba.
  2. Stavite rižu u lonac i dodajte vodu, sol i biljno ulje.
  3. Kuhajte rižu na srednjoj temperaturi dok ne omekša (oko 15-20 minuta).
  4. Kada je riža kuhana, procijedite je, ali zadržite tekućinu u kojoj se kuvala.
  5. Prebacite kuhanu rižu u blender i miksajte dok ne dobijete glatku pastu.
  6. Postupno dodajte tekućinu od kuhanja riže u blender dok miksate, sve dok ne dobijete željenu konzistenciju vrhnja.
  7. Procijedite vrhnje kroz cjedilo kako biste uklonili eventualne mrvice riže.
  8. Vrhnje od riže je sada spremno za upotrebu. Možete ga koristiti u raznim jelima, kao zamjenu za klasično vrhnje.

Napomena: Vrhnje od riže može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3-4 dana.

Kako napraviti vegansko vrhnje za kuhanje

Ako ste veganski ili jednostavno želite izbjeći mliječne proizvode, možete napraviti vegansko vrhnje za kuhanje! Ova ne-mliječna alternativa često se koristi u veganskim jelima kao zamjena za obično vrhnje. Evo nekoliko recepata i savjeta kako napraviti vegansko vrhnje za kuhanje kod kuće.

1. Kokosovo vegansko vrhnje za kuhanje

Kokosovo mlijeko značajka je mnogih veganskih recepata, uključujući i vrhnje za kuhanje. Evo kako možete napraviti kokosovo vegansko vrhnje za kuhanje:

  1. Uzmite limenku punomasnog, bez šećera kokosovog mlijeka i stavite je u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
  2. Kad otvorite limenku, trebali biste primijetiti da se kokosovo mlijeko odvojilo na čvrstu kremu i tekući dio. Pažljivo uklonite čvrstu kremu i prebacite je u posudu za miješanje.
  3. Miksajte kremu nekoliko minuta dok ne postane lagana i pjenasta.
  4. Dodajte po želji malo sladila ili arome po izboru i miksajte još malo.
  5. Vegansko vrhnje za kuhanje spremno je za upotrebu! Možete ga koristiti u juhama, umacima ili bilo kojem drugom jelu gdje se inače koristilo obično vrhnje.
You might be interested:  Kako Podesiti Pante Na Vratima

2. Bademovo vegansko vrhnje za kuhanje

Druga mogućnost za vegansko vrhnje za kuhanje je bademovo vrhnje. Evo kako ga napraviti:

  1. Namakajte šalicu badema u vodi preko noći.
  2. Isperite bademe i stavite ih u blender zajedno s jednim i pol šalicom svježe vode.
  3. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.
  4. Procijedite smjesu kroz gazu kako biste odstranili ostatke badema.
  5. Dobivenu bademovu mlijeko stavite u posudu i zagrijte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje.
  6. Kada se bademovo mlijeko zgusne i smanji na pola, sklonite s vatre i pustite da se ohladi.
  7. Bademovo vrhnje za kuhanje spremno je za upotrebu! Možete ga koristiti na isti način kao i obično vrhnje u raznim jelima.

Kao što vidite, izrada veganskog vrhnja za kuhanje kod kuće nije komplicirana. Isprobajte ove recepte i uživajte u veganskim jelima bez mliječnih proizvoda!

Upotreba vrhnja za kuhanje – savjeti i trikovi

Kremasto jela

Vrhnje za kuhanje ima bogatu teksturu koja može dodati kremastu notu vašim jelima. Možete ga koristiti za pripremu umaka, juha, tjestenina i drugih jela. Dodavanje vrhnja za kuhanje će dati vašem jelu bogatstvo i potpunu okus.

Zamjena za vrhnje za kuhanje

Ako nemate vrhnje za kuhanje pri ruci, možete ga zamijeniti mješavinom mlijeka i maslaca. Za svakih 240 ml vrhnja za kuhanje, koristite 180 ml mlijeka i 60 g otopljenog maslaca. Pomiješajte mlijeko i maslac dok se maslac potpuno ne otopi, a zatim koristite ovu smjesu kao zamjenu za vrhnje za kuhanje u svojim receptima.

Dodajte vrhnje za kuhanje u juhu

Dodajte vrhnje za kuhanje u juhu

Ako želite dodati kremastu teksturu svom jelu, možete dodati vrhnje za kuhanje u juhu. Dodajte vrhnje za kuhanje u juhu prije serviranja i promiješajte dok se dobro ne izmiješa. Vrhnje za kuhanje će dodati bogat okus juhi i učiniti je ukusnijom i kremastijom.

Vrhnje za kuhanje kao umak za tjesteninu

Vrhnje za kuhanje može biti osnova za jednostavan i ukusan umak za tjesteninu. Kombinirajte vrhnje za kuhanje s parmezanom, nasjeckanim češnjakom, soli i paprom. Lagano zagrijavajte smjesu na laganoj vatri dok se sir potpuno ne otopi. Prelijte ovaj umak preko kuhane tjestenine i poslužite za brzi i ukusan obrok.

Upotreba vrhnja za kuhanje u slasticama

Vrhnje za kuhanje može dodati bogatstvo i kremasti okus slasticama. Možete ga dodati u puding, kolače, muffine i ostale slastice. Vrhnje za kuhanje će pružiti kremastu teksturu i dodati šarm vašim desertima.

Pjenjenje vrhnja za kuhanje

Da biste napravili šlag od vrhnja za kuhanje, stavite vrhnje za kuhanje u hladnjak najmanje 24 sata. Zatim ga izvadite iz hladnjaka i stavite u veliku zdjelu. Koristite mikser ili pjenjaču za tučenje vrhnja dok se ne stvori mekana i pjenasta tekstura. Dodajte šećer po želji dok miksate za slatki šlag.

Recepti s vrhnjem za kuhanje
Recept Vrsta jela
Krem juha od gljiva s vrhnjem za kuhanje Juha
Piletina u vrhnju od čilija Meso
Tjestenina s vrhnjem od limuna i šparogama Tjestenina
Kolač s vrhnjem od vanilije Slastica

FAQ:

Koji su sastojci potrebni za izradu vrhnja za kuhanje?

Za izradu vrhnja za kuhanje potrebni su samo dva sastojka – vrhnje za šlag i mlijeko.

Kako pravilno izraditi vrhnje za kuhanje?

Za izradu vrhnja za kuhanje potrebno je miješati vrhnje za šlag i mlijeko dok se ne sjedine i postanu kremasta tekstura. Zatim, smjesu treba staviti na laganoj vatri i kuhati dok se ne zgusne.

Koje su mogućnosti prilagodbe recepta za vrhnje za kuhanje?

Recept za vrhnje za kuhanje može se prilagoditi prema preferencijama i potrebama. Može se dodati više vrhnja za šlag kako bi bilo kremastije, ili manje mlijeka za gušću konzistenciju. Također, može se dodati začini ili arome po želji.

Kako koristiti vrhnje za kuhanje u receptima?

Vrhnje za kuhanje može se koristiti na različite načine u receptima. Može se dodati u umake kako bi se postigla kremasta tekstura, koristiti kao zamjena za vrhnje u kolačima ili dodati u juhu za bogatiji okus. Također, može se koristiti kao preljev za voće ili desert.