Kako napraviti dvije e-mail adrese - Korak-po-korak vodič

Kako Napraviti Dvije E Mail Adrese

Kako Napraviti Dvije E Mail Adrese

Ako ste jedna od osoba koja ima potrebu za korištenjem dvije e-mail adrese, možda zbog posla ili privatnih potreba, možete se pitati kako napraviti i upravljati s njima. Srećom, u današnje vrijeme to nije teško napraviti. U ovom korak-po-korak vodiču ćemo vam pokazati kako napraviti dvije e-mail adrese i kako ih učinkovito koristiti.

Jedan od najjednostavnijih načina za izradu dvije e-mail adrese je korištenje besplatnih servisa kao što su Gmail, Outlook ili Yahoo. Ovi servisi nude jednostavnu proceduru za izradu novog e-mail računa. Sve što trebate učiniti je posjetiti njihove web stranice i slijediti upute za registraciju. Bitno je odabrati jedinstveno korisničko ime i snažnu lozinku kako bi vaša e-mail adresa bila sigurna.

Još jedan način za izradu dvije e-mail adrese je putem privatnog domena. S ovim pristupom možete imati profesionalnu e-mail adresu sa svojim vlastitim imenom domene. Prvo, trebat će vam registriran domenski naziv koji odgovara vašem imenu ili imenu vašeg poslovanja. Zatim, trebate pristupiti usluzi e-mail hostinga koja zarađuje na vašem domenu i stvoriti e-mail račun pomoću uputa te usluge. Ovaj pristup vam također omogućuje prilagođavanje izgleda i postavki e-maila prema vlastitim željama.

Registracija na web stranici

Registracija na web stranici je korak koji vam omogućava da steknete pristup različitim funkcijama i servisima koje ova stranica nudi. Registracija je obično besplatna i jednostavna, a u nastavku je korak-po-korak vodič kako da se registrirate.

Korak 1: Posjetite web stranicu

Prvi korak je posjetiti web stranicu na kojoj želite da se registrujete. To možete učiniti tako što ćete unijeti web adresu (URL) u adresnu traku vašeg internet preglednika i pritisnuti tipku Enter.

Korak 2: Pronađite opciju “Registracija” ili “Prijavi se”

Nakon što posjetite web stranicu, potražite opciju “Registracija” ili “Prijavi se” na početnoj stranici. Ova opcija se obično nalazi u gornjem desnom uglu stranice, ali može biti i na drugom mjestu. Kliknite na tu opciju da biste započeli proces registracije.

Korak 3: Popunite registracijski obrazac

Nakon što kliknete na opciju “Registracija” ili “Prijavi se”, pojavit će se registracijski obrazac. U ovom obrascu, bit će vam traženo da unesete određene informacije kao što su vaše ime, prezime, e-mail adresa, korisničko ime i lozinka. Pažljivo pročitajte upute i unesite tražene podatke.

Korak 4: Potvrdite registraciju

Nakon što popunite registracijski obrazac, možda ćete morati potvrditi svoju registraciju. To možete učiniti na nekoliko načina, kao što je klik na link u potvrdnom e-mailu koji vam je poslan na unesenu e-mail adresu ili unos posebnog koda koji vam je prikazan na web stranici. Slijedite upute na web stranici kako biste dovršili potvrdu registracije.

Korak 5: Počnite koristiti web stranicu

Korak 5: Počnite koristiti web stranicu

Nakon što ste uspješno proveli korake registracije i potvrde, možete početi koristiti sve funkcije i servise koje vam ova web stranica nudi. To može uključivati slanje poruka, objavljivanje sadržaja, pristupanje ekskluzivnim ponudama i još mnogo toga. Samo slijedite upute na web stranici i uživajte u svim mogućnostima!

You might be interested:  Kako Se Riješiti Svraba Dole

Odabir korisničkog imena

Pri odabiru korisničkog imena za svoju e-mail adresu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako bi korisničko ime bilo jedinstveno, sigurno i lako za pamćenje.

1. Jedinstvenost

Kako biste se osigurali da vaše korisničko ime bude jedinstveno, odaberite kombinaciju znakova koja nije previše generička. Izbjegavajte korištenje općih izraza poput “korisnik123” ili “imeprezime”, već pokušajte biti malo kreativniji.

2. Sigurnost

Da biste osigurali sigurnost svoje e-mail adrese, izbjegavajte korištenje osobnih informacija poput imena, prezimena, rođendana ili brojeva telefona u svom korisničkom imenu. Umjesto toga, kombinirajte slova, brojeve i posebne znakove kako biste stvorili snažno i sigurno korisničko ime.

3. Lako za pamćenje

Dok želite da vaše korisničko ime bude jedinstveno i sigurno, također je važno da bude lako za pamćenje. Odaberite korisničko ime koje je kratko, jednostavno i lako se izgovara. Izbjegavajte složene kombinacije znakova koje bi bilo teško zapamtiti ili prenijeti.

Nakon što ste uzeli ove faktore u obzir, provjerite dostupnost odabranog korisničkog imena na e-mail platformi koju želite koristiti. Ako je ime već zauzeto, pokušajte s drugačijim kombinacijama kako biste pronašli slobodno korisničko ime koje vam odgovara.

Odabir sigurne lozinke

Kada birate lozinku za svoju e-mail adresu, važno je odabrati sigurnu lozinku koja će zaštititi vaš račun od neovlaštenog pristupa. Evo nekoliko savjeta kako odabrati sigurnu lozinku:

 1. Koristite kombinaciju slova (velikih i malih), brojeva i simbola. Lozinka treba sadržavati najmanje 8 karaktera.
 2. Izbjegavajte korištenje očiglednih lozinki, poput datuma rođenja, imena kućnih ljubimaca ili brojeva telefona.
 3. Izbjegavajte korištenje iste lozinke za više različitih računa. Ako jedan račun bude hakiran, hakera bi mogao pristupiti i vašim drugim računima.
 4. Redovno mijenjajte lozinku kako biste osigurali dodatnu sigurnost računa.
 5. Koristite lozinke-generator kako biste generirali slučajnu i sigurnu lozinku koju ćete teško zaboraviti.

Uvijek imajte na umu da je sigurnost lozinke važna za zaštitu vašeg e-mail računa. Preporučljivo je slijediti ove smjernice kako biste osigurali da vaša privatna informacija ostane sigurna.

Potvrda e-mail adrese

Prilikom kreiranja dvije e-mail adrese, važno je potvrditi svaku od njih kako biste bili sigurni da su ispravno unesene i da ćete primati poruke na pravu adresu. Potvrda e-mail adrese je jednostavan proces koji uključuje slanje i provjeru poruke.

Koraci za potvrdu e-mail adrese:

 1. Prvo, provjerite da ste ispravno unijeli e-mail adresu prilikom kreiranja.
 2. Nakon što ste se prijavili na svoj e-mail račun, otvorite svoj inbox.
 3. Pronađite e-mail poruku od pružatelja e-mail usluga koju ste koristili za kreiranje adrese.
 4. Otvorite poruku i pronađite gumb ili poveznicu za potvrdu adrese. Ova poveznica će vas voditi na stranicu za potvrdu.
 5. Kliknite na gumb ili poveznicu za potvrdu e-mail adrese.
 6. Nakon što kliknete na gumb, vaša e-mail adresa će biti potvrđena i moći ćete početi primati i slati e-mailove sa svoje nove adrese.

Napomena:

Ako ne vidite e-mail poruku za potvrdu, svakako provjerite svoj spam ili neželjenu poštu. Ponekad poruke za potvrdu mogu biti filtrirane u ove mape.

Također je važno napomenuti da postupak potvrde e-mail adrese može varirati ovisno o pružatelju e-mail usluga koji koristite. Ako imate dodatne poteškoće s potvrdom adrese, preporučuje se da se obratite podršci pružatelja e-mail usluga za pomoć.

Podešavanje primarne e-mail adrese

Kada kreirate dvije e-mail adrese, možda ćete želeti da odredite koja će biti vaša primarna adresa. Primarna e-mail adresa je adresa koju ćete koristiti kao glavnu za slanje i primanje poruka.

Evo kako možete podešavati primarnu e-mail adresu:

 1. Uđite u podešavanja svog e-mail naloga. Obično se može pristupiti preko padajućeg menija na vrhu ekrana ili preko opcije “Podešavanja”.
 2. Pronađite opciju “Postavke naloga” ili nešto slično.
 3. Kada otvorite podešavanja naloga, videćete spisak svih vaših e-mail adresa.
 4. Prilagodite podešavanje primarne adrese tako da kliknete na opciju “Postavite kao primarnu” ili nešto slično.
 5. Posle toga sačuvajte promene.
You might be interested:  Kako Posaditi Grah Za Školu

Nakon što postavite primarnu e-mail adresu, svi vaši odlazni e-mailovi će biti poslati sa te adrese i svi dolazni e-mailovi će biti prosleđeni na tu adresu. Vaša primarna adresa će biti vaša osnovna adresa za e-mail komunikaciju.

Važno je napomenuti da neki e-mail provajderi ne podržavaju podešavanje primarne e-mail adrese. U ovom slučaju, možete ručno odabrati koju adresu ćete koristiti kao primarnu svaki put kada šaljete e-mail.

Uživajte u korišćenju svojih e-mail adresa!

Dodavanje sekundarne e-mail adrese

Ako već imate jednu e-mail adresu, a želite dodati i drugu kao sekundarnu, slijedite ove korake:

 1. Prijavite se na svoj e-mail račun.
 2. Pronađite postavke računa. Ovo se obično može naći u meniju s opcijama računa ili profilom.
 3. U postavkama računa pronađite opciju “Dodaj novu e-mail adresu” ili sličnu opciju koja vam omogućuje dodavanje novog e-maila.
 4. Kliknite na tu opciju i slijedite upute za dodavanje nove e-mail adrese.
 5. Nakon što unesete podatke za novu e-mail adresu, provjerite je li ispravno unesena i kliknite na gumb za potvrdu ili spremanje.
 6. Sekundarna e-mail adresa će se sada prikazivati uz vašu primarnu e-mail adresu.

Važno je napomenuti da će vam možda trebati dodatna autentifikacija ili potvrda prilikom dodavanja nove e-mail adrese. Ovo je uobičajena sigurnosna mjera kako bi se osiguralo da samo pravi korisnik dodaje nove e-mail adrese na svoj račun.

Imajte na umu da, ovisno o pružatelju e-mail usluga ili platformi koju koristite, postupak dodavanja sekundarne e-mail adrese može se malo razlikovati. Uvijek slijedite upute i korake specifične za vašu uslugu e-pošte kako biste uspješno dodali svoju sekundarnu e-mail adresu.

Podešavanje sigurnosnih postavki

 • Korak 1: Otvorite postavke svoje e-mail adrese.
 • Korak 2: Uđite u postavke sigurnosti.
 • Korak 3: Aktivirajte dvofaktornu autentifikaciju kako biste dodatno zaštitili pristup svom e-mailu. Dvofaktorna autentifikacija zahtijeva da unesete lozinku i dodatnu provjeru, kao što je jednokratni kôd poslan na vaš mobilni uređaj, prilikom prijave na svoj e-mail. To štiti vaš račun od neovlaštenog pristupa.
 • Korak 4: Postavite snažnu lozinku koja se sastoji od kombinacije slova, brojeva i posebnih znakova. Izaberite lozinku koja je teško pogoditi i nemojte je dijeliti s drugima.
 • Korak 5: Omogućite automatsko odjavljivanje sa svih uređaja nakon određenog vremenskog razdoblja neaktivnosti. Ovo je korisno ako zaboravite odjaviti se s nekog javnog uređaja ili ako vam je ukraden uređaj.
 • Korak 6: Aktivirajte obavijesti o sumnjivim prijavama ili pokušajima pristupa vašem e-mailu. Na taj način ćete biti obaviješteni ako netko pokuša preuzeti vaš račun ili se prijaviti s nepoznatog mjesta.

Pratite ove korake kako biste osigurali da vaša e-mail adresa bude sigurna i zaštićena od neovlaštenog pristupa.

Važnost održavanja i ažuriranja e-mail adresa

Poboljšava komunikaciju

Održavanje i ažuriranje e-mail adresa ključno je za održavanje efikasne komunikacije s klijentima, kolegama i drugim poslovnim partnerima. Korištenje valjane e-mail adrese olakšava primanje i slanje poruka, te pomaže u izgradnji profesionalnog imidža.

Preventivna mjera protiv neželjene pošte

Koristeći ažuriranu e-mail adresu, smanjuje se rizik od primanja neželjene pošte. Ažurirane adrese lakše se filtriraju i pomažu u zaštiti od potencijalno opasnih poruka, kao što su phishing napadi ili malware.

Upotpunjuje sigurnosne mjere

Održavanje i ažuriranje e-mail adresa pridonosi sigurnosti podataka. Aktualizirane adrese pomažu u sprječavanju neovlaštenog pristupa vama ili vašem poslovnom računu. Redovito provjeravanje e-mail adresa također je važno kako biste bili svjesni svih važnih obavijesti ili promjena u politikama i uvjetima korištenja.

Održava organizaciju

Ažurirane e-mail adrese olakšavaju organizaciju i vođenje evidencije. Pomoću ažuriranih adresa lakše je pravilno prepoznati primatelje i svrstati poruke u relevantne mape ili kategorije. Također, održavanje e-mail adresa pomaže u praćenju povijesti korespondencije i olakšava pronalaženje starih poruka u slučaju potrebe.

You might be interested:  Kako Skinuti Ljepilo Za Protezu

Poboljšava profesionalnost

Aktualizirane e-mail adrese pomažu u stvaranju profesionalnog dojma. Korisnici obično preferiraju komunicirati s osobama s valjanim i ažuriranim e-mail adresama, što može poremetiti povjerenje ako e-mail adresa ne djeluje ispravno. Održavanje i ažuriranje e-mail adresa pokazuje važnost detalja i potrebu za kontrolom informacija, što može poboljšati vašu profesionalnost i ugled.

Preduvjet za sudjelovanje u online servisima

Mnoge online usluge, platforme za društvene mreže i web stranice zahtijevaju aktivan e-mail račun za registraciju i korištenje. Kada redovito održavate i ažurirate e-mail adresu, osiguravate se da možete pristupiti tim uslugama, ostvariti komunikaciju s drugim korisnicima i ostvariti pogodnosti koje platforme pružaju. To može biti ključno za poslovne ili osobne svrhe.

Smanjuje rizik od gubitka podataka

Redovno provjeravanje e-mail adresa smanjuje rizik od gubitka važnih poruka i podataka. Neodgovarajuće upravljanje e-mail adresama može dovesti do preskakanja važnih obavijesti ili propuštanja rokova. Održavanje i ažuriranje e-mail adresa pomaže vam da budete svjesni svih ključnih informacija i smanjuje rizik od gubitka važnih poslovnih ili osobnih podataka.

Povzetak važnosti održavanja i ažuriranja e-mail adresa
Važnost Opis
Poboljšava komunikaciju Održavanje valjane e-mail adrese pomaže u efikasnoj komunikaciji s drugima.
Preventivna mjera protiv neželjene pošte Ažurirane adrese smanjuju rizik od primanja neželjene pošte.
Upotpunjuje sigurnosne mjere Ažurirane adrese pomažu u sprječavanju neovlaštenog pristupa i zaštiti od potencijalnih prijetnji.
Održava organizaciju Ažurirane adrese olakšavaju organizaciju i vođenje evidencije.
Poboljšava profesionalnost Aktualizirane adrese doprinose stvaranju profesionalnog dojma i povjerenja.
Preduvjet za sudjelovanje u online servisima Ažurirane e-mail adrese omogućuju pristup raznim online uslugama.
Smanjuje rizik od gubitka podataka Redovito održavanje adresa smanjuje rizik od gubitka važnih poruka i podataka.

FAQ:

Kako mogu napraviti dvije e-mail adrese?

Da biste napravili dvije e-mail adrese, trebate slijediti nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, otvorite svoj internetski preglednik i posjetite web stranicu koja vam omogućuje stvaranje besplatnih e-mail adresa. Zatim slijedite upute na stranici kako biste stvorili prvu e-mail adresu. Nakon što to učinite, ponovite postupak za stvaranje druge e-mail adrese. Na taj način ćete imati dvije odvojene e-mail adrese za različite svrhe ili kontakte.

Koje web stranice preporučujete za stvaranje besplatnih e-mail adresa?

Postoji nekoliko web stranica koje vam omogućuju stvaranje besplatnih e-mail adresa. Neke od popularnih opcija su Gmail, Outlook.com i Yahoo Mail. Sve ove web stranice nude jednostavno sučelje za stvaranje e-mail adresa, brzu registraciju i pouzdanu uslugu.

Koliko vremena je potrebno da se napravi dvije e-mail adrese?

Stvaranje dvije e-mail adrese obično traje samo nekoliko minuta. Ovisno o brzini vaše internetske veze i odabranom web mjestu za stvaranje e-mail adresa, cijeli postupak može biti gotov u roku od 5 do 10 minuta. Nakon što ste dovršili registraciju, možete odmah početi koristiti svoje nove e-mail adrese.

Mogu li koristiti istu lozinku za obje e-mail adrese?

Preporučljivo je koristiti različite lozinke za svaku e-mail adresu radi sigurnosti vaših računa. Ako koristite istu lozinku za obje e-mail adrese, to znači da će netko tko sazna tu lozinku imati pristup oba računa. Pri odabiru lozinki, preporučuje se stvaranje jedinstvenih, sigurnih lozinki koje su teške pogoditi i jednostavne za pamćenje.

Kakve su prednosti imati dvije e-mail adrese?

Imati dvije e-mail adrese može biti vrlo korisno iz nekoliko razloga. Prvo, možete koristiti jednu e-mail adresu za osobne svrhe, kao što su komunikacija s obitelji i prijateljima, dok drugu e-mail adresu možete koristiti za poslovne svrhe, kao što su komunikacija s klijentima ili primanje poslovnih e-poruka. Također, imati dvije odvojene e-mail adrese može vam pomoći u organizaciji i razvrstavanju e-pošte, što olakšava pronalaženje i praćenje važnih poruka.