Kako napraviti Kombucha gljivu: korak po korak vodič | Naziv stranice

Kako Napraviti Kombucha Gljivu

Kako Napraviti Kombucha Gljivu

Jeste li čuli za Kombucha gljivu? Ova zdrava gljiva ima dugu tradiciju u pripremi fermentiranih napitaka. Ako želite naučiti kako napraviti vlastitu Kombucha gljivu, slijedite naš korak po korak vodič.

Prvi korak je nabavka Kombucha startera. Ovo je ključni sastojak za dobivanje kvalitetne gljive. Možete ga kupiti u specijaliziranim trgovinama ili od drugih proizvođača. Važno je da starter bude svjež i zdrav.

Nakon što ste nabavili starter, slijedi priprema čaja. Koristite organski crni ili zeleni čaj i šećer. Kombucha gljiva se hrani šećerom, stoga je važno dodati dovoljnu količinu kako bi se gljiva pravilno razvijala.

Kada pripremite čaj, ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu. Zatim dodajte Kombucha starter i protekle gljive. Pokrijte posudu nekim čistim platnom ili krpom i ostavite na toplom, tamnom mjestu.

Tijekom fermentacije, gljiva će se množiti i proizvoditi fermentirani napitak. Važno je redovito provjeravati stanje gljive i napitka kako biste osigurali da je sve u redu.

Nakon nekoliko tjedana, vaša Kombucha gljiva će biti spremna za konzumaciju. Možete je koristiti za pripremu osvježavajućeg napitka ili je podijeliti s prijateljima. Slijedite ovaj vodič i uskoro ćete naučiti kako napraviti ukusnu, probiotičku Kombucha gljivu.

Kako napraviti Kombucha gljivu: korak po korak vodič

Korak 1: Nabavka opreme

Da biste napravili svoju kombucha gljivu, trebat će vam sljedeća oprema:

 • Staklena posuda (zapremina najmanje 1 litra)
 • Čista pamučna tkanina ili papirnati ubrus za prekrivanje posude
 • Gumena traka ili elastična traka za pričvršćivanje tkanine ili ubrusa
 • Čajnik za zagrijavanje vode
 • Termometar
 • Drvena ili plastična žlica za miješanje

Korak 2: Nabavka sastojaka

Da biste napravili kombucha gljivu, trebat će vam sljedeći sastojci:

 • 1 litra filtrirane vode
 • 4 vrećice crnog čaja
 • 100 g bijelog šećera
 • Kombucha starter tekućina (može se kupiti u trgovini zdrave hrane ili koristiti ranije pripremljena kombucha tekućina)
 • Kombucha gljiva (istovremeno se naziva i SCOBY – sinonim za Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast)

Korak 3: Priprema čaja

U čajniku zagrijte litru filtrirane vode do temperature od 85-90 °C. Dodajte 4 vrećice crnog čaja i ostavite da se natapaju oko 5 minuta. Nakon toga izvadite vrećice čaja i dodajte 100 g bijelog šećera. Promiješajte dok se šećer potpuno ne otopi.

Korak 4: Hlađenje čaja

Pričekajte da se čaj potpuno ohladi na sobnu temperaturu. Ne dodajte kombucha starter tekućinu ili gljivu u vrući čaj, jer to može dovesti do oštećenja organizama.

Korak 5: Dodavanje kombucha starter tekućine

Kad je čaj potpuno ohlađen, dodajte kombucha starter tekućinu u staklenu posudu. Količina starter tekućine ovisi o preporukama proizvođača ili receptu. Uobičajeno, koristite oko 10% starter tekućine u odnosu na ukupnu količinu čaja.

Korak 6: Dodavanje kombucha gljive

Pažljivo stavite kombucha gljivu u staklenu posudu s čajem i kombucha starter tekućinom. Gljiva bi trebala plutati na vrhu tekućine. Ako potone na dno posude, gljiva može biti oštećena ili već mrtva.

You might be interested:  Kako Napraviti Vrhnje Za Kuhanje

Korak 7: Prekrivanje posude

Prekrijte staklenu posudu čistom pamučnom tkaninom ili papirnatim ubrusom. Pričvrstite tkaninu ili ubrus gumicom ili elastičnom trakom. Ovo će omogućiti cirkulaciju zraka, ali spriječiti ulazak insekata ili prašine u posudu.

Korak 8: Fermentacija

Stavite posudu na tamno i toplom mjesto (optimalna temperatura je oko 24-30 °C) i ostavite kombuchu da fermentira 7-14 dana. Ovo je proces u kojem kombucha gljiva hrani šećerom i stvara probiotske kiseline i enzime.

Korak 9: Provjera fermentacije

Nakon 7 dana provjerite napredak fermentacije. Možete pokušati kušati kombuchu kako biste odredili željenu razinu slatkoće i kiselosti. Ako vam kombucha nije dovoljno fermentirana, ostavite je da fermentira još nekoliko dana.

Korak 10: Flaširanje i druga fermentacija

Kada je kombucha dosegla željenu razinu fermentacije, možete je prenijeti u čiste staklene boce za drugu fermentaciju. Možete dodati voće, sok ili začine po želji radi dodatnog okusa. Zatvorite boce i ostavite ih na tamnom i toplom mjestu 1-3 dana kako bi se stvorio prirodni plin i povećala karbonizacija.

Korak 11: Hlađenje i konzumacija

Nakon druge fermentacije, stavite boce u hladnjak kako biste usporili fermentaciju i ohladili kombuchu. Kombucha je spremna za konzumiranje! Poslužite je rashlađenu i uživajte u njezinim blagotvornim učincima na probavu i imunitet.

Priprema i sterilizacija posude

Koraci za pripremu i sterilizaciju posude:

Koraci za pripremu i sterilizaciju posude:

Evo nekoliko važnih koraka za pripremu i sterilizaciju posude prije nego što započnete proces pravljenja Kombucha gljive:

 1. Temeljito operite posudu: Prvi korak je osigurati da je posuda potpuno čista. Operite je temeljito vrućom vodom i deterdžentom kako biste uklonili sve ostatke i nečistoće. Pazite da ne koristite sredstva koja u sebi sadrže jaka antiseptička sredstva, jer to može oštetiti Kombucha gljivu koja očituje neke antimikrobne osobine.
 2. Sterilizirajte posudu: Nakon pranja, sterilizacija je sljedeći korak. To možete učiniti na nekoliko načina. Jedan od načina je kipuća voda. Napunite posudu kipućom vodom i ostavite ju da se kuha najmanje 5 minuta. Zatim pažljivo ispraznite vodu i pustite posudu da se potpuno osuši.
 3. Upotrijebite octenu kiselinu: Ako sumnjate da je posuda dovoljno sterilna samo nakon pranja vrućom vodom, možete koristiti octenu kiselinu za dodatnu sterilizaciju. Pomiješajte jedan dio octa s tri dijela vode i poprskajte unutrašnjost i vanjštinu posude. Ostavite da se osuši prije nego što dodate svoj starter tekućinu za Kombucha gljivu.
 4. Koristite kvalitetnu staklenu posudu: Kombucha gljiva najbolje reagira u staklenoj posudi, pa je najbolje koristiti kvalitetnu staklenu posudu bez ikakvih ogrebotina ili pukotina. Ove mane mogu omogućiti ulazak štetnih mikroorganizama i ometati proces fermentacije.

Nakon što ste dovršili pripremu i sterilizaciju posude, spremni ste za sljedeći korak u procesu pravljenja svoje Kombucha gljive.

Izrada čaja za Kombuchu

Sastojci:

 • 1 litra vode
 • 4-6 vrećica crnog ili zelenog čaja
 • 100 g šećera

Postupak:

 1. Zagrijte litru vode do vrenja.
 2. U vruću vodu dodajte čajne vrećice i ostavite da se kuha 5-10 minuta.
 3. Uklonite čajne vrećice i dodajte šećer u vodu. Dobro promiješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
 4. Pustite čaj da se potpuno ohladi na sobnu temperaturu.

Napomena:

Čaj za Kombuchu treba biti izrađen od crnog ili zelenog čaja i sadržavati šećer kako bi gljiva imala hranjive tvari za fermentaciju. Drugi sastojci, poput voća, bilja ili začina, nisu potrebni u čaju za Kombuchu, ali mogu se dodavati u drugoj fazi fermentacije kako bi se dodali okusi ili arome.

Dodavanje šećera i kulture

Korak 1: Priprema šećernog rastvora

Prvi korak u procesu pravljenja kombucha gljive je priprema šećernog rastvora. Uzimamo 1 litar vode i dodajemo 100g šećera. Dobro promešajte dok se šećer potpuno ne rastopi.

Korak 2: Dodavanje kulture

Nakon što ste pripremili šećerni rastvor, dodajte kombucha kulturu u tečnost. Kombucha gljiva se obično prodaje u obliku diskova ili kvadrata koji se nazivaju “scoby” (symbiotic culture of bacteria and yeast). Stavite scoby u šećerni rastvor i blago ga potopite, tako da ostane na vrhu tečnosti.

Korak 3: Pokrivanje i fermentacija

Nakon dodavanja kombucha kulture, prekrijte posudu gazom ili prozirnom tkaninom i pričvrstite gumicom ili pertlom kako biste sprečili ulazak insekata i prašine. Ostavite posudu na tamnom mestu na sobnoj temperaturi (oko 20-25 stepeni Celzijusa) i pustite da kombucha fermentira najmanje 7 do 10 dana.

You might be interested:  Kako Povecati Anti Mullerov Hormon

Korak 4: Provera fermentacije

Periodično proveravajte kombucha fermentaciju. Možete koristiti čistu kašiku da lagano pomerate scoby i vidite kako napreduje fermentacija. Kombucha će postati kisela i preći u kiseo ukus tokom vremena. Možete probati kombuchu kako biste proverili da li je spremna za konzumaciju ili želite da je fermentirate neko vreme više.

Korak 5: Odstranjivanje kombucha scoby i skladištenje

Kada je kombucha fermentirana dovoljno i dobila željeni ukus, možete odstraniti scoby iz tečnosti. Sklonite scoby iz kombuchine tečnosti i stavite ga na čistu površinu. Možete ga koristiti za nastavak procesa pravljenja novih šarža kombuche ili ga pokloniti nekome drugome ko želi praviti kombuchu. Spremite fermentisanu kombuchu u staklene boce i čuvajte je u frižideru. Možete je konzumirati hladnu ili posluživati sa ledom.

Molimo Imajte na umu:

 • Kada radite sa kombucha kulturom, koristite samo ne-metalne posude i kašike kako biste izbegli oštećenje kulture ili kontaminaciju.
 • Uvek operite ruke pre dodirivanja kombucha kulture kako biste izbegli prenošenje bakterija ili gljivica.
 • Budite strpljivi tokom procesa fermentacije kombuche. Ukus i kiselost kombuche će se razlikovati u zavisnosti od dužine fermentacije.

Napomene:

Šećer Količina
Bijeli šećer 100g
Smeđi šećer 100g
Kokosov šećer 100g

Pokrivanje posude i fermentacija

Nakon što ste dodali kombucha starter tekućinu i šeće

Održavanje temperature i osmatranje fermentacije

Održavanje temperature i osmatranje fermentacije

Za pravilno pripremanje kombuče, važno je održavati konstantnu temperaturu tokom fermentacije. Ovo je ključno kako bi se omogućilo optimalno razmnožavanje i aktivnost kombuča gljive.

Da biste održali željenu temperaturu, možete koristiti termostat ili drugi uređaj za kontrolu temperature. Idealna temperatura za fermentaciju kombuče je oko 24-27°C, ali temperatura može varirati zavisno od ličnih preferencija i uslova vašeg doma.

Tokom fermentacije, bitno je i redovno osmatrati kombuču kako biste bili sigurni da je proces dobro napreduje. Ovo možete učiniti vizuelno proverom kombuče gljive i njenog rasta. Kombuča obično raste i pokriva površinu tečnosti, stvarajući novi sloj koji se naziva kombuča kupola.

Takođe možete primetiti promene u teksturi kombuče, kao što je postizanje “gumaste” konzistencije. Ovakve promene su normalne i ukazuju na pravilan proces fermentacije.

Ako primetite neobičan miris, boju ili teksturu kombuče, to može biti znak da je došlo do kontaminacije fermentacije. U tom slučaju, najbolje je baciti kombuču i početi iznova.

Održavanje pravilne temperature i redovno osmatranje fermentacije kombuče ključni su za postizanje ukusnog i zdravog napitka. Budite strpljivi i pažljivi tokom procesa i uživajte u mnogim blagodetima koje kombuča može pružiti.

Uklanjanje Kombuche gljive

Uklanjanje Kombuche gljive je važan korak u procesu pripreme ove fermentirane napitka. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti prilikom uklanjanja Kombuche gljive:

 1. Pripremite radnu površinu: Prije početka uklanjanja Kombuche gljive, osigurajte čistu radnu površinu. Operite ruke i dezinficirajte sve alate koje ćete koristiti.
 2. Pažljivo izvadite Kombuchu: Izvadite Kombuchu iz posude u kojoj se nalazi. Pazite da je ruke suhe i čiste kako biste spriječili kontaminaciju.
 3. Odvojite stare slojeve: Kombucha gljiva se sastoji od nekoliko slojeva. Odvojite stare, smežurane slojeve od najnovijeg sloja. Možete ih odstraniti rukama ili oštrim nožem.
 4. Isperite gljivu: Nakon uklanjanja starih slojeva, gljivu temeljito isperite pod hladnom vodom. To će ukloniti sve preostale ostatke fermentiranog čaja ili drugih nečistoća.
 5. Ostavite je na zraku: Nakon ispiranja, gljivu možete ostaviti na zraku da se osuši. Pazite da je zaštićena od direktnog sunčevog svjetla i kontaminacije.
 6. Spremite je za iduću upotrebu: Kombucha gljivu možete spremiti za iduću upotrebu kada je potrebno. Najbolje je čuvati je u staklenoj posudi s vlastitom tekućinom, u hladnjaku.

Nakon uklanjanja Kombuche gljive, možete je ponovno koristiti za pripremu novog napitka. Redovito uklanjanje starih slojeva omogućuje gljivi da ostane zdrava i učinkovita u procesu fermentacije. Slijedite ove korake i uživajte u domaćem Kombucha napitku!

Priprema za drugi ciklus fermentacije

Nakon što ste uspješno završili prvi ciklus fermentacije kombucha napitka, vrijeme je da pripremite gljivicu za drugi ciklus. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Izvadite gljivicu iz napitka: Pažljivo izvadite gljivicu iz kombucha napitka. Budite sigurni da je ruke čiste i da imate čistu podlogu za rad.
 2. Pripremite novu šaržu čaja: Pripremite novu šaržu slatkog crnog čaja. Koristite isti omjer čaja i šećera kao i za prvi ciklus fermentacije.
 3. Stavite gljivicu natrag u posudu: Vratite gljivicu natrag u posudu za fermentaciju, zajedno s malo kombucha napitka iz prvog ciklusa. To će pomoći gljivici da brže započne drugi ciklus fermentacije.
 4. Pokrijte posudu i ostavite da fermentira: Pokrijte posudu sa čistom, prozračnom tkaninom i osigurajte je gumicom ili elastičnom trakom. Ostavite posudu na sobnoj temperaturi, daleko od izravne sunčeve svjetlosti, kako bi kombucha mogla fermentirati.
 5. Pratite proces fermentacije: Svaki dan provjeravajte napredak fermentacije. Možete svakodnevno kušati kombucha da biste vidjeli je li postigla željenu kiselost i okus. U prosjeku, drugi ciklus fermentacije traje oko 7-10 dana.
You might be interested:  Kako Se Javiti Curi

Nakon završetka drugog ciklusa fermentacije, možete koristiti napitak i gljivicu za treći ciklus ili možete odlučiti da nastavite s dodatnim ciklusima fermentacije. U oba slučaja, važno je pratiti higijenske uvjete i osigurati da su svi potrebni materijali čisti kako bi se spriječila kontaminacija.

Uživanje u domaćoj Kombucha gljivi

Što je Kombucha gljiva?

Kombucha gljiva je simbiotska kultura bakterija i kvasaca koja se koristi za fermentaciju čaja i šećera. Gljiva stvara napitak bogat probioticima i enzimima, koji mogu imati pozitivne učinke na zdravlje.

Kako uživati u domaćoj Kombucha gljivi?

Evo nekoliko načina kako uživati u domaćoj Kombucha gljivi:

 • Uživajte u samom napitku: Proces fermentacije stvara osvježavajući napitak s blagim okusom kiseline. Kombucha je obično lagano gazirana i može biti slatkasta ili kisela, ovisno o duljini fermentacije.
 • Kreirajte različite okuse: Možete eksperimentirati s raznim dodacima kako biste dodali okus i arome svojoj Kombucha gljivi. Dodajte svježe voće, sokove, ljekovito bilje ili začine po želji.
 • Koristite Kombucha u koktelima: Kombucha može biti odličan dodatak koktelima. Možete je koristiti umjesto tonic vode ili dodati u svoje omiljene mješavine pića.
 • Koristite Kombucha u marinadama: Kombucha može biti odličan sastojak u marinadama za meso, ribu ili povrće. Njeni enzimi mogu omekšati i poboljšati okus namirnicama.

Prednosti uživanja u domaćoj Kombucha gljivi

Uživanje u domaćoj Kombucha gljivi može imati mnoge prednosti za zdravlje, uključujući:

 • Poboljšanje probave: Kombucha je bogata korisnim bakterijama koje mogu pomoći u podržavanju zdrave probave.
 • Jačanje imunološkog sustava: Probiotici u Kombuchi mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od infekcija.
 • Poboljšanje mentalnog zdravlja: Kombucha može imati blagotvorne učinke na mentalno zdravlje, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.
 • Detoksikacija tijela: Kombucha može podržavati detoksikaciju tijela, pomažući u eliminaciji toksina i poboljšanju zdravlja jetre.

Kako napraviti domaću Kombucha gljivu?

Da biste napravili domaću Kombucha gljivu, trebate pratiti određene korake. Možete pročitati detaljan vodič o tome kako napraviti domaću Kombucha gljivu na našoj stranici Kako napraviti Kombucha gljivu: korak po korak vodič.

Zaključak

Uživanje u domaćoj Kombucha gljivi može biti ukusno iskustvo s mnogim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Slijedite upute za pripremu domaće Kombucha gljive i eksperimentirajte s raznim okusima kako biste pronašli svoj omiljeni način uživanja.

FAQ:

Kako mogu napraviti svoju vlastitu kombucha gljivu?

Da biste napravili svoju vlastitu kombucha gljivu, trebate kupiti starter tekućinu i šećerni čaj. Pomiješajte starter tekućinu i šećerni čaj u staklenu posudu, pokrijte rupičastom tkaninom i pustite da fermentira na tamnom mjestu oko 7-10 dana. Nakon tog vremena, kombucha gljiva će se formirati na vrhu tekućine.

Gdje mogu kupiti starter tekućinu za kombuchu?

Starter tekućinu za kombuchu možete pronaći u zdravstvenim trgovinama, specijaliziranim trgovinama za prirodnu hranu ili je možete naručiti putem interneta. Također je moguće dobiti starter tekućinu od prijatelja koji već ima kombucha gljivu.

Koji su sastojci potrebni za izradu kombucha gljive?

Za izradu kombucha gljive potrebni su vam šećer, crni čaj, starter tekućina (kombucha) i voda. Osim toga, trebat će vam i staklena posuda ili tegla, rupičasta tkanina za pokrivanje posude i gumena traka ili elastična traka za fiksiranje tkanine.

Koliko dugo traje proces stvaranja kombucha gljive?

Proces stvaranja kombucha gljive traje otprilike 7-10 dana. Tijekom tog vremena, šećer i čaj se fermentiraju uz pomoć starter tekućine (kombuche) i formira se kombucha gljiva na vrhu tekućine. Vrijeme fermentacije može varirati ovisno o temperaturi i uvjetima okoline.