Kako napraviti luk od balona: korak po korak vodič

Kako Napraviti Luk Od Balona

Kako Napraviti Luk Od Balona

Luk od balona je zabavan način da dodate neobičan i elegantan dodatak dekoraciji na vašem slavlju. Bez obzira da li je to rođendanska proslava, venčanje ili neka druga svečanost, luk od balona će sigurno privući pažnju gostiju.

Da biste napravili luk od balona, potrebno vam je nekoliko osnovnih materijala i alata. Prvo, nabavite balone u bojama koje odgovaraju temi vašeg događaja. Takođe će vam biti potrebna pumpa za balone kako biste ih napunili vazduhom ili helijumom.

Kada imate sve potrebne materijale, možete početi sa pravljenjem luka. Prvi korak je da napravite dugu traku od balona. Da biste to uradili, napušite nekoliko balona i pažljivo povežite ih zajedno. Možete koristiti tanku vrpcu ili najlon konac da biste ih povezali.

Nakon što napravite traku od balona, sledeći korak je da oblikujete luk. Dobićete željeni oblik savijanjem trake i povezivanjem krajeva. Možete pomoći samolepljivim trakama ili vrpcama da biste obezbedili luk. Obavezno prilagodite oblik luka prema svojim željama i potrebama.

Kada završite sa oblikovanjem luka, možete dodati dodatne ukrase po vašem izboru. Na primer, možete koristiti cvetove, mašne ili svetleće trake da biste dodali više boje i sjaja luku. Takođe možete dodati traku ili konopac sa obe strane luka kako biste ga mogli pričvrstiti na željenu poziciju.

Nakon što završite sa dekoracijom luka od balona, postavite ga na mesto koje ste odabrali. Možete ga postaviti iznad ulaza, na pozornici ili bilo gde drugde gde želite da privučete pažnju gostiju. Luk od balona će sigurno dodati

Kupite potrebne materijale

Da biste napravili luk od balona, trebat će vam sljedeći materijali:

 • Dva velika balona
 • Flaša s vodom
 • Braon selotejp
 • Škare
 • Crepe papir u boji po izboru

Napomena: Možete koristiti i druge materijale prema vašem izboru, kao što su trake od tila ili cvijeće za dekoraciju luka.

Pripremite balon

 • Korak 1: Prije nego što započnete s izradom luka od balona, trebat ćete pripremiti balon. Najbolje je koristiti običan lateks balon koji je dovoljno velik da se može oblikovati u luk.
 • Korak 2: Provjerite jesu li balon i vaše ruke suhe. Vlažne površine mogu otežati rad s balonom.
 • Korak 3: Napušite balon dok ne postane dovoljno velik da se može oblikovati u luk. Ostavite dovoljno mjesta na vrhu balona kako biste mogli pričvrstiti luk na nešto kasnije. Balon možete napuhati ručno ili pomoću pumpe.
You might be interested:  Kako Nadoplatiti Bon Telemach

Napravite lepk

Dok pravite luk od balona, trebat će vam odgovarajući lepak za papir-maše. Evo kako možete napraviti jednostavan i jeftin lepak kod kuće:

Sastojci:

 • ½ šalice brašna
 • ½ šalice tople vode
 • 1 žlica šećera
 • ¼ žličice soli
 • 1 šalica vode

Postupak:

 1. U maloj posudi pomiješajte brašno i toplu vodu dok ne dobijete glatku pastu.
 2. U drugoj posudi prokuhajte šalicu vode, šećer i sol dok se šećer i sol potpuno ne otope. Ostavite da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu.
 3. Postepeno umiješajte brašnu pastu u ohlađenu smjesu vode, šećera i soli. Dobro promiješajte da se svi sastojci kombiniraju.
 4. Kad sve sastojke dobro izmiješate, prebacite lepak u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Vaš lepak je spreman za upotrebu!

Ovaj jednostavan lepak od brašna, vode, šećera i soli je idealan za izradu lukova od balona. Možete ga nanijeti na slojeve papira i omogućiti im da se stvrdnu kako biste dobili čvrst i stabilan luk od balona. Uživajte u izradi!

Prekrijte balon slojem lepka

Kada imate napuhan balon pravilne veličine, prvi korak je prekriti ga slojem lepka kako biste osigurali da se luk ne raspadne. Ovo je važan korak jer će lepak ojačati balon i omogućiti mu da zadrži svoj oblik kada balon bude ispisan.

Evo kako možete prekriti balon slojem lepka:

 1. Postavite pripremljenu smesu lepka u posudu veličine u kojoj će moći stajati napuhan balon.
 2. Pažljivo uronite balon u lepak, osiguravajući se da je potpuno prekriven lepkom. Možete koristiti ruke ili četku za ravnomernu raspodelu lepka.
 3. Ostavite balon da se osuši na sušilici ili na mestu gde neće biti u kontaktu s drugim predmetima koji bi mogli oštetiti lepak. Vreme sušenja može varirati i zavisi od vrste lepka koji koristite, pa proverite uputstva na etiketi proizvoda.
 4. Kada je lepak potpuno suv i balon više nije lepljiv na dodir, možete prijeći na sledeći korak i dekorišite luk po želji.

Važno je napomenuti da treba biti oprezan prilikom rukovanja balonom prekrivenim lepkom, kako ga ne biste slučajno probili ili oštetili. Takođe, provjerite da li je suv lepak pre nego što pređete na sledeći korak, kako biste bili sigurni da je luk dovoljno snažan.

You might be interested:  Kako Pripremiti Zobene Pahuljice

Ostavite da se osuši

Nakon što ste napravili luk od balona, trebate ga ostaviti da se potpuno osuši prije nego što krenete na sljedeći korak. Ovaj korak je izuzetno važan kako biste osigurali da luk bude čvrst i stabilan.

Kada je luk napravljen od balona, možete ga ostaviti da se osuši na zraku. Vrijeme sušenja može varirati ovisno o vlažnosti zraka i temperaturi. Uobičajeno je da luk treba ostaviti da se suši oko 24 sata.

Da biste luk brže osušili, možete koristiti i različite trikove. Na primjer, možete ga postaviti na mjesto s boljom cirkulacijom zraka kao što je blizu otvorenog prozora ili na sušilicu za rublje. Također možete koristiti i sušilo za kosu kako biste ubrzali sušenje luka. U tom slučaju, budite oprezni da ne preblizu sušilici i da ne slučajno probušite luk.

Kada primijetite da je luk potpuno suh, možete ga pažljivo izvaditi iz balona. Ako je luk još uvijek malo mekan, pustite ga da se malo dulje osuši. Provjerite luk pažljivo kako biste bili sigurni da je potpuno suh i čvrst prije nego što nastavite s daljnjim koracima izrade luka.

Ponovite postupak

Kada napravite prvi luk od balona, možete ponoviti postupak i napraviti više lukova.

 • Napunite još jedan balon helijem, ali ovaj put koristite drugu boju balona.
 • Ponovite korake 2 i 3 iz prethodnog vodiča za izradu luka od balona.
 • Kad spojite drugi luk s prvim lukom, pazite da dobro zavežete krajeve trake kako bi se lukovi čvrsto držali zajedno.
 • Ponovite postupak s još balona dok ne postignete željenu duljinu luka.

Kada završite s izradom luka od balona, provjerite jesu li svi baloni dobro pričvršćeni i ravnomjerno raspoređeni. Ako je potrebno, prilagodite ih kako biste dobili ravnomjerni i lijepi luk.

Probijte balon

Korak 4:

Kada ste završili sa namakanjem trake u ljepilo i smjestili je na balon, trebate pričekati dok se ljepilo osuši. To može potrajati oko 24 sata. Nakon što se ljepilo potpuno osušilo, možete probiti balon kako biste dobili oblik luka.

Korak 5:

Da biste probili balon, nježno ga pritisnite prstima kako biste oslobodili zrak. Budite pažljivi da ne oštetite traku od ljepila. Kada je balon potpuno ispumpa, možete ga potpuno odvojiti od luka.

Probijanje balona može biti vrlo uzbudljivo, ali budite oprezni kako ne biste oštetili traku od ljepila koja drži luk zajedno. Ako je potrebno, možete koristiti oštar predmet poput igle ili sigurnosne igle kako biste lagano probušili balon.

You might be interested:  Kako Se Uzima Biološka Terapija
Potrebni materijali: Potrebni alati:
 • 1 balon
 • traka od ljepila
 • igla
 • škare

Ukrasite luk od balona

Ukrasite luk od balona

Kada ste napravili luk od balona, vrijeme je da ga ukrasite i dodate svečanu notu. Evo nekoliko ideja:

 • Koristite trake i mašne – Svezivanje šarenih traka i mašni na luk od balona dodat će mu šarm i boje. Možete koristiti trake od različitih materijala poput satena, organskog pamuka ili tila. Birajte boje koje se slažu s temom vašeg događaja.
 • Ukrašavanje cvijećem – Postavite svježe cvijeće na luk od balona kako biste mu dali elegantan izgled. Možete koristiti jednostavne cvijeće poput ruža ili gerbera ili se odlučiti za cvjetne aranžmane.
 • Upotrijebite šarene perle – Izrežite šarene perle i nizite ih na konac. Zatim ih povežite s lukom od balona kako biste stvorili efektan ukras. Možete koristiti perle u različitim bojama ili se odlučiti za određenu shemu boja.
 • Dodajte trakoce na luk – Ogrnite trakicom luk od balona i stavite male trakice vertikalno po cijeloj dužini luka. Možete koristiti trake od papira ili tanke trakice tkanine.

Budite kreativni i koristite svoju maštu kako biste ukrasili luk od balona. Dodavanje malih detalja može napraviti veliku razliku i pretvoriti običan luk u prekrasan ukras za sve vrste događaja.

FAQ:

Koje materijale trebam za izradu luka od balona?

Za izradu luka od balona trebat će vam baloni u različitim bojama, pumpa za naduvavanje balona, balon-stalak, traka i škare.

Jesu li baloni koji se koriste za izradu luka od balona posebni?

Da, za izradu luka od balona koriste se posebni baloni koji su malo veći od standardnih balona i mogu se lako oblikovati i naduvati u oblik luka.

Koji je prvi korak u izradi luka od balona?

Prvi korak u izradi luka od balona je da naduvate balone pomoću pumpe za naduvavanje balona. Balone možete naduvati u različitim veličinama kako biste dobili različite oblike luka.

Trebam li neko predznanje za izradu luka od balona?

Ne, za izradu luka od balona ne trebate nikakvo posebno predznanje. Sve što trebate je malo kreativnosti i vještine u rukovanju balonima.

Kako mogu ukrasiti luk od balona?

Možete ukrasiti luk od balona na različite načine. Možete koristiti traku, cvjetove, vrpce, mašne ili bilo koje druge ukrase koje želite. Možete se zabaviti s raznim bojama i uzorcima da biste stvorili unikatan i atraktivan luk od balona.