Kako Napraviti Pahuljicu Od Papira | Jednostavni Vodič

Kako Napraviti Pahuljicu Od Papira

Kako Napraviti Pahuljicu Od Papira

Uz zimu dolazi i vrijeme za izradu pahuljica od papira. Ove precizne i simetrične kreacije mogu dodati praznični duh svakom prostoru. Bez obzira jeste li iskusni u izradi pahuljica ili tek počinjete, ovaj jednostavni vodič će vam pokazati kako napraviti prekrasan ukras od papira.

Evo nekoliko koraka kako napraviti pahuljicu od papira:

 1. Materijali: Da biste započeli, trebat će vam papir u boji ili bijeli papir, škare i ljepilo.
 2. Izrežite kvadrat: Prvi korak je izrezivanje kvadrata od papira. Veličina kvadrata ovisi o tome koliko veliku pahuljicu želite napraviti. Preporučuje se početi s kvadratom veličine 15×15 cm.
 3. Savijanje papira: Savijte kvadrat papira na pola kako biste dobili trokut. Ponovno ga presavijte kako biste dobili manji trokut.
 4. Rezanje oblika: Sada dolazi najkreativniji dio – rezanje oblika na presavinutom trokutu. Možete odabrati jednostavne oblike poput krugova i trouglova ili isprobati složenije uzorke. Koristite škare kako biste pažljivo izrezali oblike, ali pripazite da ne prerežete rubove trokuta.
 5. Otkrivanje pahuljice: Nakon što ste završili sa rezanjem oblika, pažljivo otvorite presavijeni trokut da biste otkrili pahuljicu od papira. Ako želite, možete dodatno ukrasiti pahuljicu s malo ljepila i šljokicama.

Napomena: Budite kreativni i eksperimentišite s različitim oblicima i uzorcima kako biste stvorili jedinstvene pahuljice od papira. Možete ih koristiti za ukrašavanje jelke, prozora ili stvaranje visećih ukrasa.

Sada kada znate kako napraviti pahuljicu od papira, možete se zabaviti i stvarati razne oblike i veličine. Uživajte u procesu i stvaranju prekrasnih pahuljica koje će unijeti praznični duh u vaš dom.

Contents

Kako Napraviti Pahuljicu Od Papira

Što je potrebno:

 • Papir (bijeli ili šareni)
 • Škare

Koraci za izradu:

 1. Uzmite papir i presavijte ga na pola.
 2. Zatim presavijte papir na pola još jednom, tako da dobijete četvrtinu veličine originalnog lista papira.
 3. Sada izrežite oblik trougla iz presavijenog papira.
 4. Otpaknite presavijeni papir, i trebali biste dobiti pahuljicu od papira sa šest grančica.
 5. Ako želite dodati dodatne detalje na pahuljicu, koristite škare da napravite male izreze po rubovima grančica.
 6. Ponovite korake 1-5 sa drugim listovima papira kako biste napravili više pahuljica.
 7. Kada završite, možete objesiti pahuljice od papira na prozore, zidove ili druge površine za dekoraciju.

Napomena:

Možete eksperimentirati sa različitim veličinama papira i različitim uzorcima izrezanih iz šarenog papira kako biste dobili različite uzorke pahuljica.

Jednostavni Vodič

Kako napraviti pahuljicu od papira

Da biste napravili pahuljicu od papira, slijedite ove jednostavne korake:

 1. Uzmite bijeli papir i presavijte ga na pola.
 2. Presavijeni papir ponovno presavijte na pola kako biste stvorili kvadrat.
 3. Zatim ponovno presavijte kvadrat na pola kako biste stvorili manji kvadrat.
 4. Na presavijeni kvadrat nacrtajte oblik pahuljice koristeći škare ili nož.
 5. Pažljivo izrežite oblik pahuljice iz papira.
 6. Otvorite presavijeni papir i imat ćete lijepu pahuljicu od papira.
You might be interested:  Kako Vratit Izbrisane Slike

Možete napraviti više pahuljica od papira različitih veličina i boja kako biste ukrasili svoju sobu ili božićno drvce. Pahuljice od papira su jednostavan i zabavan način da dodate blagdansko raspoloženje svom domu!

Tehničke informacije

Pahuljice od papira mogu biti izrađene od običnog bijelog papira ili bojanog papira. Važno je imati oštre škare ili noževe kako bi se dobio precizan i čist rez. Ovisno o veličini i obliku pahuljice, vrijeme izrade može varirati.

Također je važno biti oprezan prilikom rukovanja škarama ili noževima kako biste izbjegli ozljede. Djeca bi trebala obavljati ovaj zadatak pod nadzorom odrasle osobe.

Kreativna upotreba pahuljica od papira

Pahuljice od papira mogu se koristiti na razne načine, uključujući:

 • Ukras za božićno drvce
 • Ukras za prozore
 • Ukras za vrata
 • Ukras za stol

Također ih možete koristiti za izradu vlastitih božićnih čestitki, zidnih ukrasa ili poklona.

Zaključak

Izrada pahuljica od papira je jednostavan i kreativan način da ukrasite svoj dom tijekom blagdana. Slijedeći ovaj jednostavni vodič, možete napraviti prekrasne pahuljice od papira koje će dodati poseban dodir svakom blagdanskom dekoru.

Šta su pahuljice od papira?

Šta su pahuljice od papira?

Pahuljice od papira su ukrasi ili dekoracije koje se prave od papira. One su popularne tokom zimskih meseci, posebno tokom praznične sezone, kada ih koristimo za ukrašavanje jelke, prozora, ili kao opštu dekoraciju.

Pahuljice od papira se prave od tankog papira na kojem se seče specifičan oblik. Ovi oblici su simetrični i podsećaju na pahulje koje padaju sa neba tokom zime. Pahuljice nam omogućavaju da unesemo malo čarolije u naš dom tokom hladnih zimskih dana.

Pravljenje pahuljica od papira je jednostavan proces. Potrebni su vam samo papir, makaze i malo kreativnosti. Možete praviti jednostavne ili složenije oblike, u zavisnosti od vašeg ličnog ukusa i veština. Nakon što ih napravite, možete ih koristiti za ukrašavanje blagovaonskog stola, prozora ili stvaranja zimske atmosfere u vašem domu.

Pahuljice od papira su takođe popularne kao aktivnost za decu, jer im pružaju priliku da razvijaju svoju kreativnost i motoričke veštine. Deca mogu izrezivati oblike, eksperimentisati sa različitim bojama i dodavati ukrasne elemente kako bi njihove pahuljice ličile na prave pahulje koje padaju sa neba.

Zašto praviti pahuljice od papira?

Jednostavni strukturirani listici koji padaju s neba poznati kao pahuljice su jedan od simbola hladnih zimskih dana. Pravljenje pahuljica od papira je zabavna i kreativna aktivnost koju možete uživati sa svojom porodicom ili prijateljima. Evo nekoliko razloga zašto trebate isprobati pravljenje pahuljica od papira:

1. Kreativnost i izražavanje

Pravljenje pahuljica od papira je sjajan način da pokažete svoju kreativnost i izražavanje. Možete eksperimentirati s različitim uzorcima, oblicima i veličinama kako biste stvorili jedinstvene i personalizirane pahuljice. Ova aktivnost će vam omogućiti da se izrazite na jedinstven i umjetnički način.

2. Zabava za sve uzraste

Pravljenje pahuljica od papira je aktivnost koju mogu uživati ljudi svih uzrasta. Od malih djece do odraslih, svi će moći uživati u ovom jednostavnom, ali zabavnom zadatku. Možete se natjecati s prijateljima ili članovima obitelji tko može napraviti najljepšu pahuljicu ili jednostavno uživati ​​u mirnoj i opuštenoj atmosferi tijekom procesa izrade.

3. Dekoracija za blagdane

Pahuljica od papira su sjajne za dekoriranje tijekom blagdana. Možete ih staviti na prozore, vješati ih sa stropa ili ih koristiti kao ukras za bor. Svaka pahuljica može biti jedinstvena i tako stvoriti prekrasan dekorativni element za blagdane.

4. Jeftin i dostupan materijal

Papir je jeftin i lako dostupan materijal koji možda već imate kod kuće. Nema potrebe za posebnim materijalima ili alatima kako biste napravili pahuljice od papira. Samo trebate nekoliko listova papira, škare i malo vještine.

Zato isprobajte pravljenje pahuljica od papira i uživajte u kreativnosti i zabavi koju ova aktivnost pruža. Probudite umjetnika u sebi i dodajte prekrasne pahuljice u svoju zimsku dekoraciju!

Koraci za pravljenje pahuljica od papira

Šta ćete vam trebati:

 • Papir (bijeli ili šareni)
 • Makaze
 • Olovka ili flomaster
 • Lepak ili selotejp
 • Prozirna nit ili konac (opciono)

Koraci:

 1. Preklopite papir na pola dijagonalno kako biste dobili trougao.
 2. Isecite višak papira da biste dobili jednakostranični trougao.
 3. Savijte trougao harmonika stilom. Počnite sa jednom stranom trougla i napravite male savijene preklope, pa pređite na sledeću stranu i ponovite postupak sve dok ne stignete do vrha trougla.
 4. Zavežite prozirnu nit ili konac oko sredine harmonike kako biste formirali prazninu u centru pahuljice od papira.
 5. Pažljivo odsecite vrhove trougala kako biste dobili oblik pahuljice.
 6. Opcionalno, možete iscrtati ili nacrtati šare na pahuljici koristeći olovku ili flomaster.
 7. Proširite pahuljicu pažljivo rasklapajući preklope. Brinite se da ne pocepate papir dok to radite.
 8. Ako želite, možete koristiti lepak ili selotejp da biste zalepili vrhove pahuljice kako bi ostala otvorena i ravnomerno raspoređena.
 9. Vaša pahuljica od papira je sada spremna za ukrašavanje vašeg doma ili druge kreativne projekte.
You might be interested:  Kako Koristiti Kurkumu Kao Lijek

Sada kada znate kako napraviti pahuljice od papira, možete se zabaviti i upotpuniti prazničnu atmosferu ili dodati nešto posebno svakodnevnom prostoru.

Napomena: Budite pažljivi prilikom rukovanja makazicama i pazite da ne povredite sebe ili druge.

Koje materijale i alate je potrebno?

Da biste napravili pahuljicu od papira, trebat će vam sljedeći materijali i alati:

 • Papir – po mogućnosti bijeli, ali možete koristiti i šareni papir za dodatnu kreativnost
 • Škare – oštre škare su potrebne za izrezivanje pahuljice
 • Olovka – za označavanje mjesta na papiru gdje trebate rezati

Općenito, to su osnovni materijali i alati koje ćete trebati za izradu pahuljice od papira. Uz ove osnovne stvari, možete dodati i druge materijale kao što su sjajne naljepnice, flomasteri ili ljepilo ako želite ukrasiti pahuljicu na različite načine. Sve ovisi o vašoj mašti i želji da stvorite jedinstvenu pahuljicu od papira.

Kako izabrati pravu veličinu pahuljica?

Pri izradi pahuljica od papira, važno je odabrati pravu veličinu kako bi pahuljica izgledala proporcionalno i estetski privlačno. Evo nekoliko savjeta kako izabrati pravu veličinu pahuljice:

1. Razmislite o prostoru

Prvo, razmislite o prostoru u kojem će pahuljica biti izložena. Ako je prostor manji, veličina pahuljice trebala bi biti manja kako bi se uklopila proporcionalno. S druge strane, ako je prostor veći, možete odabrati veću veličinu pahuljice kako bi

Kreativne ideje za bojenje pahuljica

1. Upotreba različitih boja

Kada bojite pahuljice od papira, možete koristiti različite boje kako biste im dali živopisnost i šarenilo. Probajte koristiti svijetle i kontrastne boje kako bi pahuljice izgledale privlačno i upečatljivo.

2. Dodajte sjaj

Kako biste pahuljicama dodali dodatnu dimenziju, možete koristiti sjajne boje ili šljokice. Sjajan premaz će oživjeti pahuljice i učiniti ih blistavim, što je posebno efektno kada se pahuljice postave na svijetle površine ili osvijetle reflektorima.

3. Kreirajte uzorak

Umjesto jednobojnih pahuljica, možete iskoristiti svoju kreativnost i napraviti pahuljice sa različitim uzorcima. Možete koristiti šablone ili crtati razne geometrijske oblike po pahuljicama. Ovo će dodati zanimljivost i originalnost vašim pahuljicama od papira.

4. Koristite efekte gradijenta

Još jedan način da vaše pahuljice izgledaju spektakularno je korištenje efekata gradijenta. Nanesite boju na pahuljice od najsvjetlije do najtamnije nijanse ili obrnuto kako biste stvorili efekt postepenog prelaza boja. Ovo će pahuljice učiniti živahnijima i privlačnijima.

5. Dodajte detalje

Ako želite još više dekorirati pahuljice, možete dodati različite detalje. Koristite tanje četkice kako biste nacrtali male pike, linije ili simbole po pahuljicama. Ovo će stvoriti dodatni interes i teksturu na vašim pahuljicama.

Prednosti i nedostatci različitih metoda bojenja pahuljica
Metoda Prednosti Nedostatci
Upotreba različitih boja Lako se može postići šarenilo i raznolikost Boje se mogu pomiješati i prljati radnu površinu
Dodavanje sjaja Pahuljice izgledaju blistavo i efektno Sjajni materijali mogu se lako mrljati
Kreiranje uzorka Pahuljice izgledaju originalno i jedinstveno Zahtijeva preciznost pri crtanju uzoraka
Korištenje efekata gradijenta Pahuljice izgledaju živopisno i spektakularno Može biti teško postići ravnomjeran prelaz boja
Dodavanje detalja Pahuljice dobivaju dodatnu teksturu i interes Moguće je nepravilno nacrtati detalje

Kako koristiti pahuljice od papira za dekoraciju?

Pahuljice od papira su izvrstan način da ukrasite svoj prostor za prazničnu sezonu ili posebne događaje. One mogu biti obješene na jelku, zakačene na prozor, ili upotrijebljene za stvaranje dekoracija na stolu ili zidu. Evo nekoliko načina kako iskoristiti pahuljice od papira za dekoraciju:

1. Ukrasite jelku

Pahuljice od papira su klasičan ukras za jelku. Možete ih objesiti zajedno s kuglicama, vrpcama i drugim ukrasima kako biste stvorili poseban izgled jelke. Pahuljice od papira mogu biti izrađene u različitim bojama i veličinama, što omogućava da prilagodite ukras jelke svojim željama.

2. Napravite viseće ukrase

Možete objesiti pahuljice od papira sa stropa ili na prozor kako biste stvorili efekt letećih pahuljica. Koristite prozirnu ribarsku liniju ili tanku vrpcu kako bi objesili pahuljice od papira na željeno mjesto. Ovo je odličan način da dodate dozu praznične atmosfere u svoj dom.

You might be interested:  Kako Ispeći Odojak U Pećnici

3. Stvorite dekoracije na zidu

Pahuljice od papira mogu biti pričvršćene na zid kako bi stvorile dekorativni uzorak. Možete ih rasporediti u obliku vijenca ili ih zalijepiti izravno na zid. Pahuljice od papira mogu biti izrađene u različitim bojama kako bi se uskladile s dekorom vašeg prostora.

4. Napravite stolnu dekoraciju

Pahuljice od papira mogu biti postavljene na trpeze kao dio stolne dekoracije. Možete ih postaviti na mjesto tanjira ili ih rasporediti po sredini stola zajedno s drugim ukrasima. Ovi tanji pahuljica mogu dodati poseban dodir elegancije vašem stolu.

5. Kombinirajte različite veličine i boje

Da biste postigli zanimljiviji izgled, isprobajte kombinaciju pahuljica od papira različitih veličina i boja. Možete ih grupirati zajedno ili se odlučiti za raspoređivanje po prostoru. Ova kombinacija će privući pažnju i stvoriti vizualni interes.

6. Kombinirajte pahuljice s drugim ukrasima

Pahuljice od papira mogu se kombinirati s drugim ukrasima kako bi se stvorio ukupni tematski izgled. Na primjer, ako je vaša tema ledena kraljica, možete kombinirati bijele pahuljice od papira s kristalnim ukrasima i plavim vrpcama. Kombinacija različitih elemenata stvorit će cjelokupnu dekoraciju.

7. Upotrijebite ih kao poklone

Pahuljice od papira mogu biti odlična zamjena za tradicionalne poklone. Možete ih staviti u male vrećice ili omotati u prozirni papirom kako bi stvorili jedinstven paket. Ova opcija je posebno pogodna za božićne poklone.

Ukrasiti prostor pahuljicama od papira može biti kreativan i zabavan proces. Isprobajte različite tehnike i kombinacije kako biste stvorili unikatne dekoracije. Budite slobodni u izražavanju svoje kreativnosti i uživajte u pravljenju prelijepih dekoracija.

Savjeti za čuvanje pahuljica od papira

Ako želite sačuvati svoje pahuljice od papira i održati ih u dobrom stanju, evo nekoliko savjeta:

1. Pažljivo rukujte sa pahuljicama

Pahuljice od papira su delikatne i lako se mogu oštetiti prilikom rukovanja. Budite pažljivi kad ih premeštate ili čistite.

2. Čuvajte ih u suvom okruženju

Papir je osetljiv na vlagu, pa je važno da čuvate pahuljice u suvom okruženju. Ako primetite da je prostorija vlažna, razmislite o upotrebi odvlaživača vazduha.

3. Izložite ih direktnom svetlu

Previše izlaganje direktnom svetlu može izbledeti boje pahuljica. Ako želite da sačuvate njihovu originalnu boju, držite ih podalje od jakog sunčevog svetla.

4. Ne stavljajte ih na mesto gde mogu biti slomljene

Ako želite da izbegnete oštećenja, ne držite pahuljice na mestima gde postoji rizik da budu slomljene, kao što su ivice stolova, zidni paneli ili ormarići. Odlučite se za sigurno mesto za skladištenje.

5. Pažljivo ih čistite

Kad je vreme za čišćenje, budite oprezni. Koristite mekani četkicu ili pištolj za vazduh kako biste uklonili prašinu i prljavštinu sa pahuljica. Ne koristite hemikalije koje mogu oštetiti papir.

Sledenje ovih savjeta pomoći će vam da duže uživate u svojim pahuljicama od papira. Uživajte u čarima ovog jednostavnog i kreativnog ukrasa!

FAQ:

Koliko vremena je potrebno da se napravi pahuljica od papira?

Vrijeme potrebno za izradu pahuljice od papira ovisi o vašem iskustvu i brzini. Ako već imate iskustva u izradi pahuljica od papira, možda će vam trebati samo nekoliko minuta. Međutim, ako ste početnik, može vam trebati duže, oko 10-15 minuta.

Koje materijale trebam imati da bih napravio pahuljicu od papira?

Za izradu pahuljice od papira trebat će vam samo bijeli papir u obliku kvadrata. U slučaju da želite dodati ukras ili boje, možete koristiti olovke, markere ili šarene papire za izrezivanje oblika.

Kako mogu napraviti pahuljicu od papira većih dimenzija?

Ako želite napraviti pahuljicu od papira većih dimenzija, trebat će vam i veći komad papira. Umjesto kvadrata, možete koristiti veliki papir u obliku pravokutnika ili čak A4 formata. Ostatak procesa izrade pahuljice ostaje isti, samo će dimenzije biti veće.

Mogu li koristiti različite boje papira za izradu pahuljice?

Apsolutno! Možete koristiti različite boje papira kako biste dobili jedinstvene i šarene pahuljice. Umjesto bijelog papira, pokušajte koristiti šareni papir ili papir s uzorkom. Na taj način će vaše pahuljice izgledati još zanimljivije i upečatljivije.

Koje materijale trebam imati da biste napravili pahuljicu od papira?

Za izradu pahuljice od papira trebat će vam samo papir i škare. Možete koristiti bijeli papir ili ukrašeni papir ako želite da pahuljica bude šarenija.