Kako napraviti preljev za kosu: savjeti i upute

Kako Napraviti Preljev Za Kosu

Kako Napraviti Preljev Za Kosu

Svaka žena želi imati prekrasnu i zdravu kosu koja će joj pružiti samopouzdanje i stil. Jedan od načina da postignete sjajnu kosu je korištenje preljeva za kosu. Preljev je sredstvo koje može promijeniti boju i teksturu vaše kose, dajući joj svjetlije ili tamnije nijanse, ili jednostavno dodavajući sjaj. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta i uputa kako napraviti preljev za kosu kod kuće.

Prvo, važno je odabrati pravi preljev za kosu koji će zadovoljiti vaše potrebe i želje. Možete odabrati između različitih vrsta preljeva, kao što su trajni, polutrajni ili privremeni preljevi. Također, trebate odabrati boju koja će najbolje odgovarati vašoj prirodnoj boji kose ili boji koju želite postići.

Nakon što ste odabrali pravi preljev, slijedite upute na pakiranju kako biste ga pripremili. Obično ćete morati pomiješati različite sastojke zajedno kako biste stvorili preljev. Važno je pažljivo miješati sastojke i slijediti upute kako biste dobili željenu teksturu i boju preljeva.

Kada ste pripremili preljev, nanesite ga ravnomjerno na kosu. Možete koristiti četku ili češalj za ravnomjerno raspoređivanje preljeva. Pazite da preljev ne dođe u dodir s kožom, jer može izazvati iritaciju. Ostavite preljev na kosi prema uputama na pakiranju, obično oko 30 minuta do sat vremena.

Ne zaboravite da je važno pravilno njegovati kosu nakon što ste koristili preljev. Koristite šampone i regeneratore koji su posebno formulirani za obojenu kosu kako biste produžili boju i održavali kosu zdravom i hidratiziranom.

Nakon što ste isprali preljev s kose, uživajte u novom izgledu i stilu! Ako ste postigli željenu boju i teksturu, možete nastaviti koristiti preljev redovito kako biste održali svoj izgled. Ako želite promijeniti boju ili stil kose, možete isprobati različite nijanse i vrste preljeva kako biste postigli željeni rezultat.

Napravite preljev za kosu kod kuće i uživajte u prekrasnoj i zdravoj kosi koja će vas istaknuti u mnoštvu!

Pravilno pripremite kosu

Jedan od ključnih koraka u procesu bojenja kose je pravilna priprema kose. Pravilno pripremljena kosa će bolje apsorbirati boju i omogućiti vam postizanje željenog rezultata.

1. Operite kosu

Prije nanošenja preljeva, operite kosu šamponom i isperite je toplom vodom. Koristite hidratantni šampon i izbjegavajte agresivne šampone koji mogu isušiti kosu.

2. Nanesite regenerator

Regenerator će pomoći u omekšavanju kose i olakšati češljanje. Nanesite regenerator na kosu i ostavite ga da djeluje prema uputama proizvođača. Nakon toga temeljito isperite kosu toplom vodom.

3. Dobro osušite kosu

Prije nanošenja preljeva, kosu trebate dobro osušiti. Možete koristiti ručnik za uklanjanje viška vlage, a zatim koristite sušilo za kosu ili prirodno osušite kosu. Ako imate gustu kosu, možda će biti potrebno malo više vremena kako biste osigurali da je potpuno suha.

4. Zaštitite kožu

Pre nego što započnete nanošenje preljeva, nanesite neki zaštitni gel ili kremu na kožu oko linije kose. To će spriječiti da boja dospije na kožu i lakše se ukloni ako dođe u kontakt s kožom.

You might be interested:  Kako Znati Da Sam Trudna Bez Testa

5. Češljajte kosu

Pažljivo češljajte kosu prije nanošenja preljeva kako biste uklonili sve zamršene ili zapetljane dijelove kose. To će vam olakšati nanošenje preljeva i osigurati ravnomjerno bojenje kose.

6. Podijelite kosu na sekcije

Podijelite kosu na nekoliko sekcija kako biste lakše nanijeli preljev. Možete koristiti kopču ili gumene trake za kosu kako biste zadržali ostatak kose podalje i olakšali nanošenje preljeva na određene dijelove kose.

Odaberite pravi preljev za kosu

Odabir pravog preljeva za kosu može biti izazovan, jer postoji mnogo različitih opcija dostupnih na tržištu. Važno je uzeti u obzir svoj tip i stanje kose kako biste odabrali pravi proizvod koji će zadovoljiti vaše potrebe. Evo nekoliko savjeta za odabir pravog preljeva za kosu:

1. Razmislite o svom tipu kose

Različiti preljevi za kosu namijenjeni su za različite tipove kose. Ako imate suhu i oštećenu kosu, odaberite preljev koji je hidratantan i obnavljajući. Za masnu kosu, odaberite preljev koji regulira proizvodnju sebuma. Imajte na umu da je svaka kosa jedinstvena, pa možete morati isprobati nekoliko preljeva kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašem tipu kose.

2. Pogledajte sastojke

Sastojci u preljevima za kosu igraju ključnu ulogu u njihovoj učinkovitosti. Pokušajte izbjegavati preljeve koji sadrže štetne kemikalije poput parabena i sulfata koji mogu oštetiti kosu. Umjesto toga, potražite preljeve koji su obogaćeni prirodnim sastojcima kao što su ulja i biljni ekstrakti.

3. Boja preljeva

Ako planirate koristiti preljev za promjenu boje kose, važno je odabrati pravu nijansu. Pogrešna nijansa može rezultirati neželjenim rezultatima. Preporučljivo je konzultirati se s frizerom ili stručnjakom za bojanje kose kako biste odabrali nijansu koja će vam najbolje odgovarati.

4. Učestalost upotrebe

4. Učestalost upotrebe

Razmislite o tome koliko često želite koristiti preljev za kosu. Ako namjeravate redovito koristiti preljev, odaberite proizvod koji nudi dugotrajne rezultate i neće oštetiti kosu. Ako planirate povremeno koristiti preljev, možete se odlučiti za proizvod koji se lako ispire i ne ostavlja trajne posljedice na kosi.

5. Pročitajte recenzije

Prije nego što kupite preljev za kosu, preporučljivo je pročitati recenzije drugih korisnika. Ovo vam može pružiti korisne informacije o učinkovitosti i kvaliteti proizvoda.

Zapamtite da je odabir pravog preljeva za kosu individualan proces. Ono što dobro djeluje na jednoj osobi možda neće djelovati na drugoj. Stoga eksperimentirajte s različitim proizvodima i pronađite onaj koji najbolje odgovara vašoj kosi.

Pripremite radnu površinu

Pre nego što započnete sa pravljenjem preljeva za kosu, važno je pripremiti radnu površinu kako biste bili organizovani i spremni za postupak.

Evo nekoliko koraka koje treba slijediti kako biste pripremili radnu površinu:

 1. Prostor: Osigurajte dovoljno prostora za spremanje i miješanje sastojaka. Idealno je da imate prostirku ili ručnik na kojem možete raditi kako biste lakše očistili eventualnu prosutu smjesu.
 2. Sastojci: Pripremite sve potrebne sastojke i alate unaprijed kako biste bili spremni za brzo miješanje. Ovo može uključivati ​​boje, oksidante, posude za miješanje, četkice za nanošenje i rukavice.
 3. Pokrivanje: Prekrijte radnu površinu plastičnom folijom ili starim novinama kako biste zaštitili svoj stol ili radnu površinu od eventualnih mrlja ili oštećenja.
 4. Osobna zaštita: Obavezno nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od kemikalija koje mogu biti prisutne u sastojcima preljeva za kosu.

Kada ste pripremili svoju radnu površinu, spremni ste da započnete s izradom vlastitog preljeva za kosu. Slijedite daljnje korake i upute kako biste postigli željene rezultate.

Nanesite preljev na kosu

Da biste postigli najbolje rezultate i ravnomjerno nanesli preljev na kosu, slijedite ove korake:

 1. Operite kosu blagim šamponom i isperite ga temeljito.
 2. Nanesite uvjetovanje na kosu i ostavite ga da djeluje nekoliko minuta.
 3. Isperite kosu toplom vodom i nježno je osušite ručnikom. Pazite da ne trljate kosu kako biste izbjegli oštećenja.
 4. Razdvojite kosu u sekcije kako biste olakšali nanošenje preljeva.
 5. Nanesite preljev na kosu koristeći bočicu s aplikatorom ili četku. Počnite od korijena i ravnomjerno ga rasporedite do vrhova.
 6. Pokrijte kosu plastičnom vrećicom ili kapom za tuširanje kako biste zadržali toplinu i osigurali bolje rezultate.
 7. Pustite preljev da djeluje prema uputama na pakiranju. Vrijeme djelovanja može varirati ovisno o vrsti preljeva i željenom rezultatu.
 8. Isperite kosu hladnom vodom kako biste zatvorili kutikule i spriječili ispiranje boje.
 9. Nježno isperite kosu šamponom i kondicionerom namijenjenim obojenoj kosi. Pustite da se kosa prirodno osuši ili je stilizirajte po želji.
You might be interested:  Što Je Pjesnička Slika

Napomena: Prije nanošenja preljeva na kosu, uvijek pažljivo pročitajte upute na pakiranju kako biste postigli najbolje rezultate i izbjegli oštećenje kose.

Pravilno vrijeme djelovanja preljeva

Kada koristite preljev za kosu, bitno je pridržavati se uputa i pravilno odrediti vrijeme djelovanja, kako biste postigli željeni rezultat. Svaki preljev ima preporučeno vrijeme djelovanja koje osigurava optimalne rezultate.

Vrijeme djelovanja preljeva može varirati ovisno o tipu proizvoda i željenom učinku. U većini slučajeva, vrijeme djelovanja se kreće između 20 minuta i 1 sata. Međutim, važno je napomenuti da preljev ne bi trebao ostati na kosi duže nego što je preporučeno, jer to može dovesti do nepoželjnih rezultata.

Da biste pravilno odredili vrijeme djelovanja preljeva, prvo trebate uzeti u obzir svoju prirodnu boju kose i željenu boju koju želite postići. Ako imate tamnu kosu i želite posvijetliti ili obojati kosu u svijetlu boju, vjerojatno će vam trebati više vremena djelovanja kako bi se postigao željeni rezultat. S druge strane, ako želite toniranje ili nijansiranje kose, kraće vrijeme djelovanja može biti dovoljno.

Također je važno pratiti upute proizvođača i točno odrediti vrijeme djelovanja. Na proizvodu će biti naznačeno koliko dugo treba ostaviti preljev na kosi. Osim toga, vrijeme djelovanja može ovisiti o tipu kose i njenom stanju, stoga trebate uzeti u obzir i ove faktore prilikom određivanja vremena djelovanja.

Nakon što je prošlo preporučeno vrijeme djelovanja, preljev treba isprati s kose pažljivo koristeći toplu vodu i šampon. Nakon ispiranja, kosu možete oblikovati kao i obično i uživati u novom izgledu.

Ispelite preliv sa kose

Kada ste završili sa korištenjem preliva za kosu i postigli željeni rezultat, važno je da ga isperete kako biste uklonili sve ostatke preliva i pripremili kosu za daljnje tretmane ili stiliziranje.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste pravilno isprali preliv sa kose:

 1. Temeljno navlažite kosu toplom vodom. Past će vam biti lakše isperite ako je kosa natopljena vodom.
 2. Nanesite šampon za kosu i nježno ga umasirajte u vlasište i kosu. Dobro isperite da biste uklonili sav preliv.
 3. Ako koristite preliv s puno pigmenata, možda će biti potrebne dvije ili više ispiranja da biste uklonili sve ostatke preliva. Ponovite korak 2 po potrebi.
 4. Kada ste osjetili da je preliv uklonjen, nanesite regenerator za kosu i ostavite ga na kosi prema uputama proizvođača.
 5. Pažljivo isperite regenerator i kosu hladnom vodom. Hladna voda pomaže zatvoriti kutikule kose i čini je sjajnom.
 6. Nježno istisnite višak vode iz kose ručnikom. Izbjegavajte prejaku trljanje kako biste spriječili oštećenja kose.
 7. Stilizirajte kosu prema želji i uživajte u boji i sjaju koji vam je preliv pružio!

Redovito održavajte kosu i koristite blage proizvode kako biste održali boju i zdravlje kose. Ako primijetite neželjene promjene ili oštećenja kose nakon korištenja preliva, posavjetujte se s frizerom ili stručnjakom za njegu kose.

Njega kose nakon preljeva

 • Pranje kose: Nakon preljeva, bitno je temeljito oprati kosu. Koristite blagi šampon i toplu vodu kako biste uklonili preostale tragove preljeva i sredstava za bojenje.
 • Korištenje regeneratora: Nakon pranja kose, nanesite regenerator na dužinu i vrhove kose kako biste je hidratizirali. Regenerator će pomoći u obnavljanju vitalnosti kose i ukloniti eventualnu suhoću ili oštećenje.
 • Hranjive maske za kosu: Redovito korištenje hranjivih maski za kosu bit će vrlo korisno nakon preljeva. Ove maske pomažu u obnavljanju i hidrataciji kose te joj pružaju potrebne hranjive tvari.
 • Izbjegavanje topline: Nakon preljeva preporučuje se izbjegavati upotrebu vrućih alata za oblikovanje kose kao što su sušila za kosu, figaro ili pegla za ravnanje. Toplina može dodatno oštetiti kosu koja je već pod stresom od preljeva.
 • Zaštita od sunca: Ako ste napravili preljev na kosu, važno je zaštititi je od štetnih sunčevih zraka. Koristite šešir, kapu ili sprej za zaštitu od sunca koji će spriječiti izbjeljivanje i oštećenje kose.
 • Redovito podrezivanje vrhova: Nakon preljeva, kosu je potrebno redovito podrezivati kako bi se uklonili suhi i oštećeni vrhovi. To će učiniti kosu izgledom zdravijom i spriječiti daljnje oštećenje.
 • Pazite na prehranu: Ishrana također igra važnu ulogu u zdravlju kose. Pobrinite se da vaša prehrana sadrži dovoljno hranjivih tvari poput proteina, vitamina i minerala kako biste osigurali zdrav rast kose.
You might be interested:  Kako Dici Kredit Na Firmu

Trikovi za dugotrajno zadržavanje boje

1. Koristite šampone i balzame za obojenu kosu

Da biste očuvali boju kose što duže, koristite šampone i balzame koji su posebno formulirani za obojenu kosu. Ovi proizvodi imaju sastojke koji pomažu u održavanju boje kose, sprečavajući njen brzi gubitak.

2. Izbjegavajte često pranje kose

Prečesto pranje kose može uzrokovati ispiranje boje. Pokušajte smanjiti frekvenciju pranja kose i koristite suhi šampon između pranja da biste osvježili kosu bez ispiranja boje.

3. Izbjegavajte vruću vodu

Pranje kose vrućom vodom može isprati boju brže. Pokušajte koristiti hladniju vodu kako biste produžili trajanje boje na kosi.

4. Nanesite zaštitu od sunca na kosu

Sunčeve zrake mogu izblijediti boju kose. Kako biste zaštitili kosu od sunca, koristite proizvode sa SPF-om ili nosite šešir ili maramu prilikom izlaganja sunčevim zrakama.

5. Nemojte prečesto koristiti toplinu na kosi

Prečesto oblikovanje kose toplotnim alatima može izblijediti boju. Pokušajte ograničiti upotrebu pegle za kosu, četke za uvijanje i sušila za kosu na najmanju moguću mjeru.

6. Redovito kondicionirajte kosu

Kondicioniranje kose pomaže očuvanju sjaja i boje. Koristite dubinski regenerator ili masku za kosu barem jednom tjedno kako biste održali kosu hidratiziranom i zdravom.

7. Izbjegavajte proizvode s jakim alkoholom

Proizvodi za oblikovanje kose koji sadrže jak alkohol mogu isušiti kosu i učiniti je beživotnom. Pokušajte izbjegavati proizvode s jakim alkoholom kako biste očuvali boju kose što duže.

8. Redovito odlazite na šišanje

Redoviti posjeti frizeru mogu pomoći u očuvanju boje kose. Oštećena kosa može izgledati beživotno i dosadno, pa je važno odsjeći oštećene vrhove kako biste održali zdrav izgled boje kose.

9. Pazite na bazene i morsku vodu

Bazenska i morska voda mogu isprati boju kose. Prije plivanja u bazenu ili moru, pokvasite kosu čistom vodom i nanesite zaštitni sprej za kosu kako biste smanjili mogući gubitak boje.

10. Nanesite poseban sprej za boju kose

Na tržištu postoje sprejevi koji se posebno formuliraju za održavanje boje kose. Nanesite ovakav sprej na kosu prije stylinga kako biste produžili trajanje boje kose.

Slijedeći ove trikove, možete produžiti trajanje boje kose i uživati u svježem izgledu duže vremena.

FAQ:

Koje sastojke mogu koristiti za izradu preljeva za kosu?

Možete koristiti razne sastojke za izradu preljeva za kosu kao što su maslinovo ulje, kokosovo ulje, ricinusovo ulje, med, jaja, limunov sok, avokado, jogurt, kana i druge biljne boje.

Kako napraviti preljev za kosu od maslinovog ulja?

Za izradu preljeva od maslinovog ulja, zagrijte malu količinu maslinovog ulja u mikrovalnoj ili na štednjaku. Nanesite toplo ulje na kosu i vlasište, umasirajte ga i ostavite da djeluje oko 30 minuta. Nakon toga isperite kosu šamponom i regeneratorom.

Kako napraviti preljev za kosu od jaja?

Za izradu preljeva od jaja, pomiješajte 2 jaja s malo vode ili maslinovog ulja. Nanesite smjesu na kosu i vlasište, pa ostavite da djeluje oko 20-30 minuta. Nakon toga temeljito isperite kosu toplom vodom i šamponom.

Kako napraviti preljev za kosu od limunovog soka?

Za izradu preljeva od limunovog soka, iscijedite svježi limun i pomiješajte sok s jednakom količinom vode. Nanesite smjesu na kosu i vlasište, ostavite da djeluje oko 15-20 minuta, a zatim temeljito isperite kosu. Budite oprezni s ovim preljevom jer limunov sok može izazvati suhoću kose.

Kako napraviti preljev za kosu od meda?

Za izradu preljeva od meda, zagrijte malu količinu meda u mikrovalnoj ili vodenoj kupelji. Nanesite topao med na kosu i vlasište, umasirajte ga i ostavite da djeluje oko 30-60 minuta. Nakon toga dobro isperite kosu toplom vodom i šamponom. Med će hidratizirati kosu i dati joj sjaj.