Kako napraviti print screen na računalu - Jednostavan vodič

Kako Napraviti Print Screen

Kako Napraviti Print Screen

Kada koristite računalo, često se suočavate sa situacijama u kojima želite zabilježiti trenutni prikaz zaslona. Ova tehnika se naziva “print screen” i može biti vrlo korisna u različitim situacijama. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni korisnik računala, ovaj jednostavan vodič pomoći će vam da savladate tehniku print screena na računalu.

Postoji nekoliko načina za izvršavanje print screena na računalu, a metoda koju ćete odabrati ovisi o operativnom sustavu koji koristite. Ako koristite Windows, možete koristiti kombinaciju tipki PrtSc ili Windows + PrtSc da biste snimili cijeli ekran ili samo aktivan prozor. Ako koristite Mac, kombinacija tipki Command + Shift + 3 će snimiti cijeli ekran, dok Command + Shift + 4 omogućuje snimanje određenog dijela ekrana.

Print screen vam može biti koristan u mnogim situacijama, kao što su dijeljenje informacija putem e-pošte, izrada tutoriala ili dijeljenje prikaza zaslona s tehničkom podrškom.

Kada napravite print screen, snimka zaslona se pohranjuje u privremenu memoriju i možete je zalijepiti u program za uređivanje slika ili program, poput Microsoft Paint-a. Jednostavno otvorite program, pritisnite Ctrl + V da biste zalijepili snimku zaslona i spremite je na željeno mjesto.

Sada kada znate kako napraviti print screen na računalu, možete se osjećati sigurni da ćete uvijek biti spremni zabilježiti trenutni prikaz zaslona bez poteškoća. Ova tehnika vam može uštedjeti vrijeme i olakšati dijeljenje informacija s drugima. Isprobajte različite metode i odaberite onu koja vam najviše odgovara. Sretno slikanje zaslona!

Contents

Kako napraviti

Print screen na računalu

Ponekad je potrebno napraviti snimku ekrana na računalu kako biste sačuvali određeni trenutak ili podijelili informacije sa drugima. Evo nekoliko načina kako možete napraviti print screen na računalu:

1. Pomoću tipke Print Screen

Jedan od najjednostavnijih načina je pritisnuti tipku Print Screen na tipkovnici. Ova tipka obično ima oznaku “Prnt Scrn” ili “PrtScn”. Kada pritisnete ovu tipku, snimka cijelog ekrana se pohranjuje u međumemoriju.

Nakon što pritisnete tipku Print Screen, otvorite program za uređivanje slika kao što je Paint ili Photoshop. Zatim pritisnite kombinaciju tipki “Ctrl + V” kako biste zalijepili sliku ekrana. Zatim možete spremiti sliku ili je urediti prema potrebama.

2. Pomoću kombinacije tipki Alt + Print Screen

Sometimes, you may only want to capture the active window, not the entire screen. In that case, you can use the Alt + Print Screen key combination. Just make sure that the window you want to capture is active, then press the Alt + Print Screen keys together. The screenshot of the active window will be saved in the clipboard, and you can paste it into an image editing program to save or edit it as needed.

3. Pomoću programa za snimanje ekrana

Postoji i veliki broj programa za snimanje ekrana koji vam omogućuju da napravite snimku ekrana na različite načine. Ovi programi često imaju dodatne značajke kao što su mogućnost snimanja videa ekrana, dodavanje tekstova i strelica na snimku, te dijeljenje slika s drugima putem interneta.

Neki popularni programi za snimanje ekrana su Snagit, Camtasia i Lightshot. Pretražite i izaberite program koji najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama.

You might be interested:  Kako Muškarci Testiraju Žene

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite kako napraviti print screen na računalu. Sada možete lako napraviti snimku ekrana i dijeliti informacije sa drugima.

print screen na računalu

Print screen, ili snimanje zaslona, je funkcija koja omogućava korisnicima da snime sliku zaslona svog računala i spreme je kao slikovnu datoteku. Ova funkcija je korisna za prikazivanje ili dijeljenje šta je prikazano na vašem računalu u trenutnom trenutku.

Postoji nekoliko načina kako napraviti print screen na računalu:

 1. Koristeći tipku Print Screen: Pritisnite tipku “Print Screen” na tastaturi. Ova tipka može biti označena kao “PrtScn” ili slično. Nakon toga, slika zaslona će biti kopirana u međuspremnik računala. Da biste je spremili, otvorite program kao što je Paint ili Word i pritisnite kombinaciju tastera “Ctrl + V” da biste zalijepili sliku. Zatim možete spremi sliku kako biste je kasnije koristili.
 2. Koristeći kombinaciju tipki: Pritisnite kombinaciju tipki “Alt + Print Screen” da biste snimili samo trenutno aktivan prozor, umesto cijelog zaslona. Ova funkcija može biti korisna kada želite snimiti samo jedan prozor, a ne celokupni zaslon.
 3. Koristeći Snipping Tool: Operativni sustavi Windows imaju ugrađeni program koji se zove Snipping Tool. Ovaj alat vam omogućava da odaberete samo određeni dio zaslona koji želite snimiti. Možete ga pronaći pretraživanjem “Snipping Tool” u izborniku Start. Nakon što otvorite alat, kliknite na “Novo” i povucite mišem preko područja zaslona koje želite snimiti. Nakon toga, slika će se prikazati u alatu i možete je spremiti kao slikovnu datoteku.

Izbor načina kako napraviti print screen ovisi o vašim potrebama i preferencama. Sve metode su jednostavne za korištenje i brze za izvođenje. Korištenje funkcije print screen može biti korisno u mnogim situacijama, kao što su dijeljenje slika iz igara, snimanje pogrešaka na računalu ili bilježenje sadržaja na internetu.

Postupak za Windows računalne korisnike

1. Korak: Pritisnite Print Screen (PrtScn) tipku

Da biste napravili print screen svojeg prozora ili cijelog ekrana, pritisnite Print Screen (PrtScn) tipku na tipkovnici. Ova tipka obično se nalazi u gornjem dijelu tipkovnice, iznad tipki sa strelicama.

2. Korak: Spremite snimku zaslona

Kada pritisnete Print Screen (PrtScn) tipku, snimak zaslona će se automatski spremiti u međuspremnik (clipboard). Da biste snimku zaslona spremili kao sliku, trebat ćete je zalijepiti u neki program za uređivanje slika, kao što je Paint ili Microsoft Word.

3. Korak: Otvorite program za uređivanje slika

Otvorite program za uređivanje slika na vašem računalu, kao što je Paint ili Microsoft Word, kako biste zalijepili snimku zaslona. Najlakši način je otvoriti Paint pritiskom na tipku Windows (Start) na tipkovnici, zatim upisivanjem “Paint” i odabirom programa Paint.

4. Korak: Zalijepite snimku zaslona

Kada otvorite program za uređivanje slika, zalijepite snimku zaslona pritiskom na tipke Ctrl + V na tipkovnici ili desnim klikom i odabirom opcije “Zalijepi”. Snimka zaslona će se pojaviti u programu za uređivanje slika.

5. Korak: Spremite snimku zaslona kao sliku

5. Korak: Spremite snimku zaslona kao sliku

Da biste snimku zaslona sačuvali kao sliku, idite na “File” (Datoteka) u gornjem lijevom kutu programa za uređivanje slika. Zatim odaberite “Save” (Spremi) ili “Save As” (Spremi kao) opciju i odaberite željeno mjesto na vašem računalu gdje želite spremiti snimku zaslona. Odaberite format slike (JPEG, PNG, itd.) i kliknite “Save” (Spremi).

6. Korak: Snimka zaslona je spremljena

Nakon što odaberete mjesto i format za spremanje snimke zaslona i kliknete “Save” (Spremi), snimka zaslona će se spremiti na vaše računalo. Možete je otvoriti i pregledati u bilo kojem programu za pregledavanje slika kako biste provjerili je li snimka zaslona uspješno spremljena.

Napomena: Ovi koraci su općeniti i mogu se razlikovati ovisno o verziji operativnog sustava Windows koju koristite.

Postupak za Mac računalne korisnike

1. Korak: Odabir zaslona za snimanje

Kako biste napravili print screen na Mac računalu, prvo trebate odabrati zaslon koji želite snimiti. Ovo može biti cijeli zaslon, određeni prozor ili samo dio ekrana.

2. Korak: Odabir načina snimanja zaslona

Nakon što odaberete željeni zaslon, morate odlučiti na koji način želite snimiti zaslon. Mac računala nude nekoliko načina snimanja zaslona:

 • Cijeli zaslon: Snimanje cjelokupnog zaslona vrši se pritiskom na tipku Command (cmd) + Shift + 3 istovremeno. Snimka će biti spremljena na radnu površinu kao datoteka s imenom “Screenshot”.
 • Određeni prozor: Za snimanje samo određenog prozora na zaslonu, pritisnite Command (cmd) + Shift + 4, a zatim pritisnite Space. Kursor će se promijeniti u kućicu pa jednostavno kliknite na prozor koji želite snimiti. Snimka će biti spremljena na radnu površinu.
 • Dio zaslona: Ako želite snimiti samo određeni dio zaslona, pritisnite Command (cmd) + Shift + 4. Kursor će se promijeniti u pokazivač za odabir, pa povucite kvadrat oko dijela zaslona koji želite snimiti. Snimka će biti spremljena na radnu površinu.
You might be interested:  Što Je Hiperplazija Prostate

3. Korak: Pristupanje snimkama zaslona

Kada napravite snimku zaslona, bit će spremljena na radnu površinu vašeg Mac računala u obliku datoteke sa slikom. Možete pristupiti ovim snimkama tako što ćete otvoriti Finder, otvoriti mapu “Radna površina” i pronaći datoteku s imenom “Screenshot”.

Ovo su osnovni koraci za izradu print screena na Mac računalu. Sada možete lako snimiti zaslone ili dijelove zaslona prema vašim potrebama.

Kako snimiti cijeli ekran

Kada želite napraviti snimku cijelog ekrana, možete koristiti kombinaciju tipki na tipkovnici. Slijedite sljedeće korake:

 1. Pritisnite tipku Print Screen (PrtScn) na tipkovnici. Ova tipka se obično nalazi iznad tipke s brojem 7 na tipkovnici.
 2. Otvorite program za slikovno uređivanje, poput Paint-a, Photoshop-a ili nekog drugog programa slične namjene.
 3. Pritisnite tipke Ctrl + V da zalijepite snimku zaslona u program za slikovno uređivanje.
 4. Snimku zaslona možete sada uređivati ili spremiti kao slikovnu datoteku.

Ovo je jednostavan način da snimite cijeli ekran na svom računalu i koristite snimke zaslona u razne svrhe.

Kako snimiti samo aktivni prozor

Ako želite snimiti samo aktivni prozor na vašem računalu, slijedite ove korake:

 1. Otvorite prozor ili aplikaciju koju želite snimiti.
 2. Osigurajte se da je prozor koji želite snimiti u prvom planu i aktivni prozor.
 3. Pritisnite kombinaciju tipki Alt + Print Screen na tipkovnici.

Kombinacija tipki Alt + Print Screen snimit će samo aktivni prozor i kopirati snimku zaslona u privremenu memoriju (clipboard). Nakon toga, možete otvoriti program za slikanje (npr. Paint) i zalijepiti snimku zaslona. Snimka zaslona će prikazati samo aktivni prozor, a ostatak zaslona bit će zatamnjen ili siv.

Nakon što zalijepite snimku zaslona, možete je spremiti kao sliku ili je koristiti u skladu s vašim potrebama.

Kako izabrati mjesto za spremanje

Kada napravite print screen na računalu, sljedeći korak je odabrati mjesto za spremanje snimke ekrana. Možete odabrati između različitih opcija, ovisno o svojim potrebama i željama.

1. Lokalno računalo

Jedna od najjednostavnijih opcija je spremanje snimke ekrana na lokalno računalo. To možete učiniti tako da odaberete odgovarajuću putanju na vašem računalu gdje želite spremiti snimku.

Primjer: C:\Korisnici\TvojeIme\SnimkeEkrana

2. Vanjski uređaj za pohranu

2. Vanjski uređaj za pohranu

Ako želite spremiti snimku ekrana na vanjski uređaj za pohranu, kao što je USB stick ili eksterni hard disk, samo trebate odabrati odgovarajuću stazu ili direktorij na uređaju.

Primjer: F:\SnimkeEkrana

3. Cloud usluga

Možete odabrati i spremanje snimke ekrana putem cloud usluga poput Google Drive, Dropbox ili OneDrive. Za to će biti potrebno imati račun na odabranoj cloud usluzi i aktivirati sinkronizaciju između računala i cloud prostora.

Primjer: Google Drive/SnimkeEkrana

4. E-pošta

Jednostavan način za spremanje snimke ekrana je slanjem putem e-pošte. Jednostavno otvorite svoj e-mail klijent i prikažite snimku kao privitak svom e-mailu.

5. Aplikacija za snimanje ekrana

Ukoliko koristite aplikaciju za snimanje ekrana, imate mogućnost da unaprijed odaberete mjesto gdje će se snimke automatski spremiti. Aplikacije za snimanje ekrana često imaju unaprijed podešene postavke koje omogućavaju lako spremanje snimki ekrana na odabrano mjesto.

Nakon što odabrete željeno mjesto za spremanje snimke ekrana, samo trebate potvrditi ili pritisnuti gumb “Spremi” kako biste snimku uspješno sačuvali na odabrano mjesto.

Kako urediti snimku ekrana

Kada napravite snimku ekrana na računalu, možda će vam biti potrebno da je uredite prije nego je podijelite ili spremite. Postoji nekoliko alata i softvera koje možete koristiti za uređivanje snimke ekrana, a u nastavku su opisani neki od njih:

1. Paint

Paint je jednostavan program za uređivanje snimke ekrana koji dolazi s operativnim sustavom Windows. Nakon što otvorite snimku ekrana u Paintu, možete koristiti razne alate, kao što su četka, gumica, boje i tekst, kako biste izmijenili ili dodali elemente na snimku ekrana.

2. Snip & Sketch

Snip & Sketch je aplikacija za uređivanje snimki ekrana koja dolazi s Windows 10 operativnim sustavom. Možete je otvoriti pritiskom na tipke Windows + Shift + S. Ovom aplikacijom možete lako izrezati, označiti ili dodati tekst na svoju snimku ekrana. Također možete koristiti razne alate, kao što su automatski oblik, olovka i olovka s ispunom, za uređivanje snimke ekrana.

3. Snagit

Snagit je premium softver za snimanje ekrana i uređivanje snimke ekrana. On vam omogućuje da zabilježite cijeli zaslon, određeni dio zaslona ili čak cijeli web stranice. Nakon što napravite snimku ekrana, Snagit vam nudi širok spektar alata za uređivanje, kao što su kvačice, strelice, tekst, i mogućnosti za mijenjanje veličine, obrezivanje i naglašavanje određenih dijelova snimke ekrana.

4. GIMP

GIMP je besplatni softver za uređivanje slika koji vam omogućuje uređivanje snimki ekrana. Ima mnogo naprednih značajki za uređivanje, kao što su slojevi, alati za kvačenje, kloniranje i alati za mijenjanje boje. GIMP je otvoreni izvor softvera i dostupan je za Windows, Mac i Linux operativne sustave.

You might be interested:  Kako Obnoviti Sluznicu Jednjaka

Ovi alati su samo neki od mnogih koji su dostupni za uređivanje snimki ekrana. Odabir pravog alata za vas ovisi o vašim potrebama i budžetu. Bez obzira na to koji alat odaberete, sada znate da imate mogućnosti za uređivanje svojih snimki ekrana prije nego ih podijelite ili spremite.

Kako dijeliti snimku ekrana

Dijeljenje snimke ekrana korisno je kada želite pokazati ono što se nalazi na vašem računalnom ekranu drugima. Postoji nekoliko načina da podijelite snimku ekrana sa svojim prijateljima, kolegama ili obitelji.

Jednostavan način dijeljenja snimke ekrana

Jedan od najjednostavnijih načina dijeljenja snimke ekrana je slanje slike snimke ekrana putem e-pošte ili poruke. Evo kako to možete učiniti:

 1. Pritisnite tipku Print Screen (PrtSc) na tipkovnici. Ova tipka obično se nalazi iznad tipke Insert (Umetni) ili na tipkovnicama laptopa može biti kombinacija tipki kao što su Fn + Print Screen.
 2. Otvorite program za obradu slika kao što je Paint ili Word.
 3. Pritisnite tipku Ctrl + V da zalijepite snimku ekrana u program za obradu slika.
 4. Spremite snimku ekrana kao sliku na računalu.
 5. Otvorite svoj e-mail program ili aplikaciju za poruke i pošaljite sliku snimke ekrana.

Kako dijeliti snimku ekrana putem servisa za dijeljenje slika

Ako želite podijeliti snimku ekrana s drugim korisnicima interneta, možete je uploadirati na servis za dijeljenje slika i podijeliti dobiveni link. Evo kako to možete učiniti:

 1. Pritisnite tipku Print Screen (PrtSc) na tipkovnici.
 2. Otvorite preglednik i posjetite jedan od servisa za dijeljenje slika kao što su Imgur, Tinypic ili PostImage.
 3. Kliknite na gumb “Upload” ili “Učitaj” na odabranoj web stranici.
 4. Pritisnite tipke Ctrl + V da zalijepite snimku ekrana u odgovarajuće polje na web stranici.
 5. Spremite snimku ekrana klikom na gumb “Upload” ili “Učitaj”.
 6. Pošaljite dobiveni link drugim korisnicima da bi vidjeli snimku ekrana.

Kako dijeliti snimku ekrana putem programa za zajedničko korištenje ekrana

Postoje i posebni programi za zajedničko korištenje ekrana koji omogućuju dijeljenje snimke ekrana uživo s drugim korisnicima. Evo kako to možete učiniti koristeći jedan od programa:

 1. Pritisnite tipku Print Screen (PrtSc) na tipkovnici.
 2. Preuzmite i instalirajte program za zajedničko korištenje ekrana kao što su TeamViewer, AnyDesk ili Microsoft Teams.
 3. Pratite upute programa kako biste stvorili novu sesiju ili pozvali druge korisnike da podijele snimku ekrana s vama.
 4. Snimka ekrana bit će vidljiva drugim korisnicima tijekom sesije zajedničkog korištenja ekrana.

Zaključak

Dijeljenje snimke ekrana omogućava vam da brzo i jednostavno pokažete drugima što se nalazi na vašem računalnom ekranu. Bez obzira koristite li jednostavan način slanja slike snimke ekrana putem e-pošte, postavljanje snimke ekrana na servis za dijeljenje slika ili koristeći posebne programe za zajedničko korištenje ekrana, odaberite najprikladniji način dijeljenja u skladu s vašim potrebama.

FAQ:

Kako napraviti print screen na računalu?

Da biste napravili print screen na računalu, jednostavno pritisnite tipku “Print Screen” na vašoj tastaturi. Tako ćete snimati cijeli sadržaj ekrana.

Kako mogu napraviti print screen samo određenog dijela ekrana?

Ako želite napraviti print screen samo određenog dijela ekrana, možete koristiti kombinaciju tipki “Alt + Print Screen”. Nakon što pritisnete ove tipke, moći ćete odabrati željeni dio ekrana i snimiti ga.

Kako mogu snimiti samo jedan prozor na računalu?

Ako želite snimiti samo jedan prozor na računalu, pritisnite tipku “Alt + Print Screen”. Nakon toga odaberite prozor koji želite snimiti i kliknite ga. Snimka će se pohraniti kao slika u međuspremniku, koju možete zalijepiti u program za uređivanje slika ili u dokument.

Gdje se pohranjuje snimka ekrana?

Snimka ekrana se pohranjuje u međuspremnik, što znači da je možete zalijepiti u program za uređivanje slika (npr. Paint) ili u dokument (npr. Word). Također ju možete spremiti na računalu tako da otvorite program za uređivanje slika, zalijepite snimku ekrana i zatim ju pohranite kao sliku.

Kako mogu napraviti print screen samo jednog programa, a ne cijelog ekrana?

Ako želite napraviti print screen samo jednog programa, a ne cijelog ekrana, pritisnite tipku “Alt + Print Screen”. Nakon toga odaberite željeni program i kliknite ga. Snimka će se pohraniti u međuspremnik, koju možete zalijepiti u program za uređivanje slika ili u dokument.

Koje su metode za pravljenje screenshot-a na računalu?

Postoje različite metode za pravljenje screenshot-a na računalu. Možete koristiti ugrađenu funkciju za snimanje ekrana na računalu ili koristiti posebne programe za snimanje ekrana. Također, možete koristiti prečace na tipkovnici kako biste jednostavno snimili screenshot.