Kako napraviti slime bez ljepila – Korak po korak vodič za uspješan rezultat

Kako Napraviti Slime Bez Ljepila

Kako Napraviti Slime Bez Ljepila

Ako volite rukotvorine i kreativne projekte, vjerojatno ste već čuli za slime – popularnu smjesu koja je postala pravi hit među djecom i mladima diljem svijeta. No, jeste li ikada pokušali napraviti slime bez ljepila? Bez brige, u ovom vodiču ćemo vam pokazati kako to možete uspješno napraviti koristeći jednostavne sastojke koje sigurno imate kod kuće.

Pravljenje slima bez ljepila može biti zabavno iskustvo koje potiče kreativnost i eksperimentiranje. Umjesto tradicionalnog ljepila koje se koristi kao vezivo, koristit ćemo drugu vrstu sastojaka koji će stvoriti isti učinak. Jedan od načina je korištenje djelatne tvari u vidu kukuruznog škroba ili još jednostavnije, tekućine za pranje rublja.

U ovom vodiču ćemo se usredotočiti na metodu s tekućinom za pranje rublja, jer je vjerojatno lakše dostupna sastojka i jednostavnija za korištenje. Ova metoda je također pogodna za osjetljiviju kožu jer ne sadrži potencijalno iritantne tvari prisutne u ljepilu. Sve što vam treba je tekućina za pranje rublja, škrob i voda.

Slime bez ljepila je zabavna alternativa tradicionalnom slimeu koju možete napraviti koristeći sastojke koje već imate kod kuće

Kako napraviti slime bez ljepila

Slime je popularna igračka koja je postala pravi hit među djecom. Dok većina slime recepata koristi ljepilo kao glavni sastojak, postoji i način da napravite slime bez ljepila. U nastavku vas vodimo kroz korake kako napraviti slime bez ljepila.

Sastojci:

 • 1 čajna žličica gustina
 • 3-4 žlice tekućine za čišćenje prozora
 • Boja ili šljokice po izboru

Postupak:

Postupak:

 1. U posudu stavite gustin.
 2. Dodajte tekućinu za čišćenje prozora, po jednu žlicu odjednom, i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
 3. Ako smjesa postane previše ljepljiva, dodajte još malo gustina.
 4. Dodajte boju po izboru i promiješajte.
 5. Ako želite, možete dodati i šljokice kako biste dali slimeu dodatni sjaj.

Savjeti:

 • Ako vam je slime previše ljepljiv, dodajte još malo gustina. Ako je previše čvrst, dodajte malo više tekućine za čišćenje.
 • Igra s slimeom može biti jako zabavna, ali budite oprezni da slime ne ostaje na odjeći ili namještaju jer se može teško ukloniti.
 • Nakon igre s slimeom, dobro operite ruke kako biste uklonili sve ostatke.

Zaključak:

Napraviti slime bez ljepila je jednostavan i zabavan proces. Slijedite navedene korake i uživajte u igri s ovom popularnom igračkom. Slime će vam pružiti satima zabave, a možete ga prilagoditi svojim željama dodavanjem boje ili šljokica. Sada kada znate kako napraviti slime bez ljepila, krenite i isprobajte sami!

Sastojci koje ćeš trebati

Da biste napravili slime bez ljepila, trebat će vam sljedeći sastojci:

 • Kukuruzni škrob – 1 šalica
 • Gel za tuširanje – 1/2 šalice
 • Boja za hranu – po želji
 • Eterično ulje (opciono) – nekoliko kapi
 • Sjaj (glitter) (opciono) – po želji
 • Mješalica ili žlica
 • Posuda za miješanje
You might be interested:  Kako Će Izgledati Hrvatski Euro

Priprema prije početka

 • Prostor: Prije početka pravljenja slimea, osigurajte dovoljno prostora. Ovo će vam omogućiti da se slobodno krećete i spriječiti da se bilo kakve neželjene tvari proliju na namještaj ili pod.
 • Odeća: Obucite staru odjeću ili prekrivač kako biste sprečili oštećenje vaše omiljene garderobe. Također je preporučljivo vezati kosu i nositi plastične rukavice kako biste izbjegli direktni kontakt sa sastojcima.
 • Sastojci: Pripremite sve potrebne sastojke i mjernu opremu prije nego što počnete. Za ovaj recept bez ljepila, trebat će vam alternativni sastojci kao što su tekući škrob, tečnost za kontaktne leće ili gustin. Također, trebat će vam boje i sjaj koji želite dodati u svoj slime.
 • Podloga: Postavite plastičnu podlogu ili staru novinsku hartiju na površinu na kojoj ćete raditi. Ovo će vam pomoći da se lakše čisti nakon završetka pravljenja slimea.

Napomena: Uvijek čitajte i slijedite upute proizvođača za bezbjedno rukovanje sastojcima i čišćenje nakon završetka.

Miješanje ljepila i tekućine

Prvi korak u procesu izrade slime bez ljepila je miješanje ljepila i odabrane tekućine. Ova faza je vrlo važna jer od nje ovisi uspješnost i kvaliteta konačnog proizvoda.

Da biste započeli, trebat će vam odabrano ljepilo bez PVA, kao što su tekuće školsko ljepilo ili ljepilo na bazi škroba. Također ćete trebati odabrati tekućinu koja će se miješati s ljepilom. Ovdje imate nekoliko opcija:

 • Voda – najjednostavnija opcija je miješati ljepilo s vodom. Ova kombinacija će stvoriti mekši i elastičniji slime.
 • Tečni deterdžent – može se koristiti tekući deterdžent za pranje rublja. Ova kombinacija će stvoriti čvršći slime.
 • Tečni očistič za kontaktne leće – još jedna opcija je miješanje ljepila s tekućim očističem za kontaktne leće. Ovo će dodati elastičnost i sjaj vašem slimu.

Kada imate ljepilo i tekućinu, vrijeme je da ih pomiješate. Uzmite posudu za miješanje i ulijte određenu količinu ljepila u nju. Zatim dodajte odabranu tekućinu u ljepilo jednu žlicu po jednu žlicu.

Miješajte sastojke dok se ne sjedine i dobijete konzistenciju koja je malo ljepljiva, ali još uvijek oblikovana. Ako je smjesa previše ljepljiva, možete dodati malo više ljepila. Ako je prečvrsta, možete dodati još malo tekućine.

Važno je pažljivo pratiti proporcije ljepila i tekućine kako biste dobili pravilnu konzistenciju slimu. Ako ignorišete ove proporcije, možete dobiti slim koji je previše tečan ili pretvrd.

Kada se ljepilo i tekućina dobro pomiješaju, vaša smjesa je spremna za dodavanje daljnjih sastojaka kao što su boje, bleštavila ili mirisi. O svim tim koracima možete pročitati u našem vodiču za izradu slimova bez ljepila.

Nakon što dobijete željenu konzistenciju slimu, svakako ga dobro promiješajte i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Na taj način će ostati svjež i dugotrajan.

Dodavanje boje i mirisa

Nakon što ste uspješno napravili osnovni slime bez ljepila, možete dodati boju i miris kako biste ga personalizirali.

Dodavanje boje

Slimeu možete dodati boju koristeći boju za hranu, boju u prahu ili boju za slikanje. Evo nekoliko načina kako dodati boju:

 • Dodajte nekoliko kapi boje za hranu u slime i dobro promiješajte. Dodajte više kapi po potrebi kako biste postigli željenu boju.
 • Ako koristite boju u prahu, dodajte prah u slime i miješajte dok se boja u potpunosti ne rasporedi.
 • Za boje za slikanje, dodajte malu količinu boje u slime i dobro promiješajte. Dodajte više boje po potrebi.

Ne bojte se eksperimentirati s različitim bojama kako biste dobili svoju omiljenu nijansu slima.

Dodavanje mirisa

Mirisne esencije ili eterična ulja mogu dodati ugodan miris vašem slimu. Evo kako dodati miris:

 • Dodajte nekoliko kapi mirisne esencije ili eteričnog ulja u slime i dobro promiješajte.
 • Počnite s nekoliko kapi i dodajte više po potrebi da biste postigli željeni miris.
 • Eksperimentirajte s različitim mirisima kako biste stvorili jedinstveni miris za vaš slime.
You might be interested:  Kako Su Vam Poceli Trudovi

Zapamtite da manje je više kada je u pitanju dodavanje mirisa. Previše mirisne esencije može učiniti da slime postane previše jakog mirisa.

Sada kada znate kako dodati boju i miris svom slimu bez ljepila, možete stvoriti unikatni slime koji će biti i zabavan i mirisan za igranje!

Dodavanje dodatnih sastojaka

Jednom kad napravite osnovnu smjesu slima bez ljepila, imate mogućnost dodavanja raznih dodatnih sastojaka kako biste svoj slim učinili još zanimljivijim i posebnim. Evo nekoliko ideja za dodatke koje možete isprobati:

 • Gliter: Dodajte malo glitera svojoj smjesi kako biste dobili blistavi i šareni slime. Možete koristiti raznobojni gliter ili čak fluorescentni gliter za poseban efekt u mraku.
 • Boje: Dodajte par kapi boje za hranu ili akrilne boje kako biste svoj slim obojili u željenu nijansu. Možete kombinirati više boja kako biste dobili šareni efekt.
 • Malačke kuglice: Dodajte male kuglice za dekoraciju kako biste postigli efekt slatkog ili šarenog slatkog slim. Možete koristiti raznobojne kuglice ili kuglice u bojama koje se podudaraju s bojom slima.
 • Parfem: Dodajte malo parfema ili esencijalnog ulja kako biste svoj slim oplemenili ugodnim mirisom. Možete odabrati miris poput vanilije, jagode ili limuna.

Jednom kad dodate željene dodatke, samo ih lagano umiješajte u osnovnu smjesu slima bez ljepila. Budite pažljivi prilikom dodavanja dodataka kako ne biste promijenili konzistenciju slima. Uživajte u kreiranju svojih vlastitih jedinstvenih slajmova!

Miješanje sve dok ne dobiješ željenu konzistenciju

Da bi dobili željenu konzistenciju slima, potrebno je temeljito miješati sastojke dok se ne sjedine. Ovaj korak je jedan od najvažnijih jer miješanje pruža slizu karakterističnu gumenu teksturu.

Evo koraka koje trebate slijediti za miješanje slima:

 1. Provjera sastojaka: Provjerite jesu li svi sastojci dodani u posudu. Ovisno o receptu, možda ćete trebati dodati ljepilo, boje za hranu ili dodatke poput sjajila.
 2. Miješanje ljepila: Ako koristite ljepilo, počnite miješati ljepilo dok ne postane glatko. Ovo je važno kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
 3. Dodavanje boje: Ako želite obojiti svoj sluz, dodajte boju za hranu ili boju za sluz u posudu. Miješajte dok se boja ravnomjerno ne rasporedi po cijelom sluzi.
 4. Miješanje ostalih sastojaka: Dodajte ostale sastojke prema receptu, poput sjajila, glitera ili mirisnih ulja. Miješajte sve sastojke dok se ne sjedine i dok ne postignete željenu konzistenciju.

Na ovom koraku je važno miješanje temeljito jer ako ne miješate dovoljno, služ može biti previše ljepljiva ili grudasta. Ako primijetite da je vaša sluz suviše tekuća, možete dodati malo više ljepila i miješati dok ne postignete željenu konzistenciju.

Jednom kada ste dobili svoju sluzu s željenom konzistencijom, možete je koristiti za igru, relaksaciju ili kreativne projekte. Uživajte u svojoj sluzi bez ljepila!

Igranje i eksperimentiranje

Igranje s slajmom može biti vrlo zabavno i uzbudljivo iskustvo. Omogućava vam da testirate različite sastojke i tehnike kako biste stvorili jedinstvene teksture i boje slajma. Ovo je idealna prilika za eksperimentiranje i kreativnost!

Evo nekoliko ideja za igranje s vašim slajmom:

 1. Izmiješajte različite boje prehrambenih boja kako biste stvorili novu boju slajma.
 2. Dodajte razne gliterice ili sjajne čestice kako biste dali slajmu sjajni efekt.
 3. Pokušajte napraviti slajm s različitim teksturama dodavanjem čvrstih čestica poput perlica ili kuglica od stiropora.
 4. Isprobajte dodavanje mirisnih ulja kako biste stvorili slajm s ugodnim mirisom.
 5. Eksperimentirajte s različitim omjerima sastojaka kako biste dobili željenu konzistenciju slajma.
You might be interested:  Kako Ocistiti Pluca Od Nikotina I Katrana

Važno je da budete kreativni i otvoreni za eksperimentiranje. Ponekad najbolji slajmovi nastaju kada se malo odstupa od osnovnog recepta i dodaje nešto novo i jedinstveno. Zato se ne bojte isprobati nove ideje i pratiti svoju maštu!

Uz igranje i eksperimentiranje, ne zaboravite da je sigurnost uvijek na prvom mjestu. Pazite da ne upotrebljavate sastojke koji bi mogli biti štetni ili alergeni. Također, nemojte jesti slajm, već ga koristite samo za igranje.

Pohrana i održavanje

Kada napravite svoj slime bez ljepila, bitno je pravilno pohraniti i održavati ga kako biste osigurali da ostane u dobrom stanju i možete nastaviti ga koristiti.

Pohrana

 • Nakon što završite s igranjem sa slimeom, pohranite ga u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu.
 • Držite slime na sobnoj temperaturi i izbjegavajte izlaganje direktnom sunčevom svjetlu ili ekstremnim temperaturama.
 • Potrebno je izbjegavati dodirivanje slimea prljavim ili masnim rukama kako bi se spriječilo onečišćenje i kvarenje.

Održavanje

 • Prije svakog korištenja slimea, provjerite njegovu konzistenciju. Ako primijetite da je previše suh, možete dodati malo vode ili dječjeg ulja kako biste ga omekšali.
 • Ako primijetite da se na slimeu nakuplja prašina ili nečistoće, možete ga očistiti pamučnom krpom ili mokrom maramicom. Budite pažljivi prilikom čišćenja kako ne biste uništili strukturu slimea.
 • Izbjegavajte ostavljanje slimea na tepihu, tkanini ili drugim površinama koje mogu ostaviti tragove ili mrlje. Ako dođe do takvih situacija, brzo reagirajte i očistite površinu kako biste spriječili trajne mrlje.

Pravilnom pohranom i održavanjem, vaš slime bez ljepila može trajati dulje vrijeme i pružiti vam mnogo sati zabave!

FAQ:

Koji su sastojci potrebni za pravljenje slajma bez ljepila?

Da biste napravili slajm bez ljepila, trebat će vam škrob, tekući deterdžent za pranje sudova, boje ili sjajni kolačići po izboru, i voda.

Kako napraviti slajm bez ljepila korak po korak?

Evo jednostavnog koraka po korak vodiča za pravljenje slajma bez ljepila: 1. Uzmite zdjelu i dodajte 1 šolju škroba. 2. Dodajte 1/4 šolje tekućeg deterdženta za pranje sudova i dobro promiješajte. 3. Dodajte malo boje ili sjajnih kolačića po izboru za dodatnu zabavu. 4. Polako dodajte vodu dok ne dobijete željenu konzistenciju slajma. 5. Mijesite slajm dok se ne pretvori u gladak i elastičan materijal.

Koliko vremena je potrebno da se napravi slajm bez ljepila?

Vrijeme koje je potrebno za pravljenje slajma bez ljepila ovisi o brzini i spretnosti osobe koja ga pravi. U većini slučajeva, proces obično traje oko 10-15 minuta.

Mogu li dodati i druge sastojke u slajm bez ljepila?

Da, možete dodati druge sastojke u slajm bez ljepila kako biste dobili različite teksture i efekte. Na primjer, možete dodati sjajne šljokice, mirisna ulja ili male perle za dekoraciju.

Kako čuvati slajm bez ljepila?

Da biste sačuvali slajm bez ljepila, preporučuje se da ga držite u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici kako biste spriječili da se osuši. Također je važno izbjegavati izlaganje slajma bez ljepila direktnom sunčevom svjetlu ili visokim temperaturama.

Koje su alternativne namirnice koje se mogu koristiti umjesto ljepila?

Umjesto ljepila možete koristiti tekući škrob, boca bezopasnog drveta ili šampon.

Koje su druge metode pravljenja slajma bez ljepila?

Pored tekućeg škroba, drveta i šampona, možete isprobati i recepte koji koriste tekući sapun, kondicioner za kosu ili čak pire od krumpira.