Kako Napraviti Umak Za Pohano Meso - Recepti i Savjeti

Kako Napraviti Umak Za Pohano Meso

Kako Napraviti Umak Za Pohano Meso

Pohano meso je omiljeno jelo mnogih, ali da bi bilo savršeno, često je potrebno napraviti i ukusan umak koji ga prati. Nudimo vam nekoliko recepata i savjeta za pripremu različitih vrsta umaka za pohano meso.

Jedan od najpoznatijih umaka za pohano meso je tartar umak. Ovaj umak se pravi od majoneze, kapara, sitno sjeckanog luka, senfa, peršina i limunovog soka. Sastojci se miješaju u zdjeli dok se ne dobije glatka smjesa. Tartar umak odlično se slaže s piletinom, puretinom i svinjetinom.

Ako želite malo oživjeti svoje pohano meso, možete probati i umak od gorgonzole. Za pripremu ovog umaka potrebni su vam gorgonzola sir, vrhnje za kuhanje, maslac, bijeli luk i sol i papar po ukusu. Gorgonzola i vrhnje za kuhanje se zagrijavaju na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Zatim se dodaje maslac, bijeli luk i začini. Umak se miješa dok ne postane glatka smjesa, a zatim se prelije preko pohanog mesa.

Jednostavan, ali ukusan umak za pohano meso može se napraviti i od tzatziki umaka. Ovaj umak se tradicionalno pravi od grčkog jogurta, krastavaca, sitno sjeckanog luka, češnjaka, svježe mente i maslinovog ulja. Sastojci se miješaju u zdjeli i ostavljaju da odstoje neko vrijeme kako bi se okusi proželi. Tzatziki umak odlično se slaže s pohanim mesom od piletine i janjetinom.

Savjet: Prilikom pripreme umaka za pohano meso, uvijek koristite svježe sastojke i prilagodite začine prema vlastitom ukusu. Također, uvijek pustite umak da odstoji neko vrijeme kako bi se okusi proželi i da bi dobili najbolji mogući okus.

Nadam se da su vam ovi recepti i savjeti korisni pri pripremi umaka za pohano meso. Uživajte u svom jelu i dobar tek!

Kako napraviti umak za pohano meso – recepti i savjeti

Umak od rajčice

Jedan od najpopularnijih umaka za pohano meso je umak od rajčice. Evo jednostavnog recepta kako ga napraviti:

  • Sastojci:
    • 2 šalice pasirane rajčice
    • 2 češnja češnjaka (sitno sjeckani)
    • 1 žličica suhog bosiljka
    • 1 žličica suhog origana
    • 1 žličica šećera
    • sol i papar po ukusu
    • maslinovo ulje
  • Upute:
    1. U tavu zagrijte malo maslinovog ulja.
    2. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga propržite.
    3. Dodajte pasiranu rajčicu, suhi bosiljak, suhi origano i šećer.
    4. Pomiješajte sve sastojke i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
    5. Dodajte sol i papar po ukusu.
    6. Umak je spreman za posluživanje!
You might be interested:  Kako Izliječiti Iritabilni Kolon

Umak od vrhnja

Još jedan ukusan umak za pohano meso je umak od vrhnja. Evo jednostavnog recepta kako ga napraviti:

  • Sastojci:
    • 1 šalica vrhnja za kuhanje
    • 2 češnja češnjaka (sitno sjeckani)
    • sok 1 limuna
    • sol i papar po ukusu
    • maslac
  • Upute:
    1. U tavu zagrijte malo maslaca.
    2. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga propržite.
    3. Dodajte vrhnje za kuhanje i sok od limuna.
    4. Miješajte umak dok se vrhnje zagrije i postane glatko.
    5. Dodajte sol i papar po ukusu.
    6. Umak je spreman za posluživanje!

Umak od tartara

Umak od tartara je klasični umak koji se tradicionalno poslužuje uz pohano meso. Evo jednostavnog recepta kako ga napraviti:

  • Sastojci:
    • 1 šalica majoneze
    • 2 žlice sitno sjeckanih kapara
    • 2 žlice sitno sjeckanih krastavaca
    • 1 žlica sitno sjeckanog luka
    • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
    • sol i papar po ukusu
  • Upute:
    1. Pomiješajte sve sastojke (majonezu, kapare, krastavce, luk, limunov sok, sol i papar) u zdjeli.
    2. Promiješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
    3. Umak od tartara je spreman za posluživanje!

Tradicionalni umak za pohano meso

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml pileće juhe
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • sol
  • papar

Način pripreme:

  1. Finamente nasjeckajte luk i češnjak.
  2. U tavi otopite maslac i dodajte luk i češnjak. Dinstajte dok luk ne postane staklast.
  3. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Postupno dodajte pileću juhu, miješajući konstantno kako biste izbjegli grudice. Kuhajte umak dok ne postane gusto i glatko.
  5. U umak dodajte senf i Worcestershire umak. Začinite solju i paprom po ukusu.
  6. Promiješajte umak dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Tradicionalni umak za pohano meso je sada spreman za posluživanje. Možete ga poslužiti uz piletinu, puretinu ili neko drugo pohano meso. Uživajte u vašem obroku!

Umak od rajčice za pohano meso

Umak od rajčice je klasični umak koji se odlično slaže s pohanim mesom. Nudi bogat okus i dodatnu dimenziju svakom zalogaju. Evo jednostavnog recepta za pripremu ukusnog umaka od rajčice:

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 500 g passata od rajčice
  • 1 žličica šećera
  • Sol po ukusu
  • Papar po ukusu

Upute:

  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te ih pirjajte dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte pasirane rajčice i šećer te dobro promiješajte.
  4. Smanjite vatru i pustite da umak lagano kuha 15-20 minuta, povremeno miješajući.
  5. Posolite i popaprite umak po ukusu.
  6. Umak možete poslužiti topli uz pohano meso.

Savjeti:

Umak od rajčice možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 3 dana. Također, možete koristiti svježe nasjeckane rajčice umjesto pasiranih. Ako želite intenzivniji okus umaka, dodajte začine po svom ukusu kao što su svježe nasjeckani bosiljak, origano ili peršin. Uživajte u punom okusu umaka od rajčice uz svoje omiljeno pohano meso!

Umak od tartara za pohano meso

Umak od tartara je klasični umak koji se često poslužuje uz pohano meso. Ovaj umak je vrlo jednostavan za pripremu i može biti odličan dodatak vašem jelu.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 2 žlice senfa
  • 1 žličica svježe iscijeđenog soka limuna
  • sol i papar po ukusu
  • 200 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica nasjeckanog kapara
  • 1 žličica usitnjenog povrća po izboru (npr. krastavca, mrkve, luka)

Postupak:

  1. U posudi pomiješajte jaje, senf, sok od limuna, sol i papar.
  2. Postupno dodajte ulje dok se umak ne zgusne. Miješajte energično dok se sastojci ne sjedine.
  3. Umaku možete dodati nasjeckani peršin, kapar i povrće po izboru. Dobro promiješajte.
  4. Po potrebi, umak možete dodatno začiniti solju i paprom.
  5. Poslužite umak od tartara uz pohano meso.
You might be interested:  Kako Očistiti Indukcijsku Ploču

Napomena: Umak se može čuvati do 2-3 dana u hladnjaku.

Količina Sastojak
1 jaje
2 žlice senfa
1 žličica sok limuna
po ukusu sol i papar
200 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
2 žlice svježi peršin, nasjeckan
1 žlica kapar, nasjeckan
1 žličica usitnjeno povrće (npr. krastavac, mrkva, luk)

Umak od vrhnja za pohano meso

Umak od vrhnja je idealan dodatak uz pohano meso. Njegova kremasta tekstura i blagi okus odlično se uparuju s hrskavom vanjštinom pohanog mesa. Ovaj umak je jednostavan za pripremu i može se napraviti s nekoliko osnovnih sastojaka.

Sastojci:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • sol i papar po ukusu

Postupak:

  1. Korak 1: U tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri.
  2. Korak 2: Dodajte brašno u tavu i dobro ga promiješajte sa maslacem kako biste napravili svijetlu zapršku.
  3. Korak 3: Smanjite vatru na nisku i lagano ulijte vrhnje za kuhanje u tavu. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
  4. Korak 4: Kuhajte umak na laganoj vatri 2-3 minute, povremeno miješajući, dok se ne zgusne.
  5. Korak 5: Posolite i popaprite umak prema vlastitom ukusu.
  6. Korak 6: Umak je spreman za posluživanje uz pohano meso.

Savjeti:

  • Za dodatnu aromu, umaku možete dodati malo svježe iscijeđenog limunovog soka ili sitno nasjeckanog peršina.
  • Ako želite bogatiji okus umaka, možete dodati malo sira po izboru (npr. parmezan ili gaudu) u zadnjem koraku kuhanja.
  • Umak od vrhnja također može poslužiti kao preljev za razne vrste mesa i povrća, pa ga možete koristiti i u drugim jelima.

Umak od majoneze za pohano meso

Umak od majoneze je jedan od najpopularnijih umaka za pohano meso. Ovaj umak je lagan, kreman i savršen dodatak s hrskavim i sočnim pohanim mesom. Evo jednostavnog recepta za pripremu ovog ukusnog umaka.

Sastojci:

  • 1 šalica majoneze
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • sol i papar po ukusu

Upute:

  1. U zdjeli pomiješajte majonezu, senf, limunov sok i sitno nasjeckani češnjak.
  2. Dodajte sol i papar po ukusu i dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  3. Ako je umak predebeo, možete dodati malo vode ili mlijeka kako biste ga razrijedili.
  4. Prebacite umak u posudu za posluživanje i ohladite ga u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.

Priprema
Korak Opis
Korak 1 Pomiješajte majonezu, senf, limunov sok i sitno nasjeckani češnjak
Korak 2 Dodajte sol i papar po ukusu i dobro promiješajte
Korak 3 Po potrebi razrijedite umak vodom ili mlijekom
Korak 4 Ohladite umak u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja

Umak od majoneze je spreman za posluživanje! Poslužite ga uz pohano meso po svom izboru i uživajte u savršenoj kombinaciji okusa. Dobar tek!

Umak od senfa za pohano meso

Sastojci:

  • 2 žlice senfa
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica maslaca
  • 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
  • sol i papar po ukusu

Postupak:

  1. U tavi zagrijte maslac dok se potpuno ne otopi.
  2. Dodajte senf i med u tavu i dobro promiješajte.
  3. Postupno dodajte vrhnje za kuhanje dok se ne dobije glatka smjesa.
  4. Pustite da se umak kuha na laganoj vatri 2-3 minute, povremeno miješajući.
  5. Dodajte sol i papar po ukusu.

Savjeti:

Umak od senfa odlično se slaže uz pohano meso poput pohane piletine, svinjetine ili puretine. Možete ga poslužiti hladnog ili toplog, ovisno o vašim preferencijama. Ako želite intenzivniji okus, možete dodati malo više senfa.

Tablica nutritivnih vrijednosti:

Nutrijent Količina
Kalorije 100
Masti 8g
Ugljikohidrati 6g
Proteini 2g
Vlakna 1g
You might be interested:  Kako Prebaciti Whatsapp Poruke Sa Androida Na Iphone

Umak od kiselih krastavaca za pohano meso

Sastojci:

  • 4 kisela krastavca
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
  • sol i papar po ukusu

Postupak:

  1. Operite kisele krastavce i nasjeckajte ih na sitne komadiće.
  2. U zdjeli pomiješajte nasjeckane kisele krastavce, kiselo vrhnje, sok od limuna i nasjeckani svježi kopar.
  3. Dobro promiješajte sve sastojke dok se ne sjedine.
  4. Dodajte sol i papar po ukusu i još jednom promiješajte.
  5. Umak od kiselih krastavaca je spreman za posluživanje uz pohano meso.

Savjeti:

  • Ako volite intenzivniji okus, možete dodati malo nasjeckanog luka u umak.
  • Umak od kiselih krastavaca također odlično ide uz ribu i piletinu.
  • Možete ga pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do posluživanja.

Savjeti za pravljenje umaka za pohano meso

Koristite razne sastojke

Da biste napravili ukusan i aromatičan umak za pohano meso, koristite razne sastojke kako biste obogatili okus. Možete dodati svježe začine poput peršina, vlasca ili bosiljka. Također, možete dodati malo sira, arome dima ili limunov sok kako biste dobili poseban okus.

Kombinirajte slatko i kiselo

Kako bi vaš umak bio savršeno uravnotežen, kombinirajte slatke i kisele sastojke. Na primjer, možete dodati malo šećera kako biste dobili slatkastu notu, dok sok od limuna ili ocat može dodati kiselost. Kombinacija slatkog i kiselog će pružiti bogatstvo okusa umaku za pohano meso.

Prepržite sastojke

Jedan od trikova za dobivanje intenzivnog okusa umaku je prepržiti sastojke prije nego ih dodate. Na taj način će se razviti bogate arome i umak će dobiti dublji okus. Prepržite luk i češnjak na maslacu ili ulju prije dodavanja drugih sastojaka.

Koristite temeljac ili umak od mesa

Koristite temeljac ili umak od mesa

Da biste dodali bogatstvo okusa umaku za pohano meso, koristite temeljac ili umak od mesa. Možete koristiti pileći ili goveđi temeljac, ili čak i umak od mesa. Dodavanje ovih sastojaka će poboljšati okus umaka i dati mu dodatni sloj dubine.

Eksperimentirajte s začinima

Ne bojte se eksperimentirati s raznim začinima kako biste dobili jedinstven okus umaku za pohano meso. Možete dodati malo ljute paprike ili čilija kako biste dobili pikantan umak, ili malo korijandera i kumina za egzotičan okus. Kombinirajte začine prema svojim željama i preferencijama.

Poslužite umak odvojeno

Jedan od savjeta prilikom posluživanja umaka za pohano meso je da ga servirate odvojeno. Na taj način, svatko može dodati umak prema svojim željama i preferencijama. To omogućuje svakom gostu da personalizira svoj obrok i prilagodi okus umaka prema svojim potrebama.

FAQ:

Koje sastojke trebam koristiti za pravljenje umaka za pohano meso?

Da biste napravili umak za pohano meso, trebate koristiti sljedeće sastojke: maslac, brašno, pileći ili povrtni temeljac, vrhnje za kuhanje, sol, papar i začinsko bilje po izboru.

Kako napraviti umak za pohano meso bez glutena?

Da biste napravili umak za pohano meso bez glutena, možete koristiti bezglutensko brašno umjesto običnog brašna. Također, provjerite jesu li ostali sastojci koje koristite bezglutenski.

Koliko dugo kuhati umak za pohano meso?

Vrijeme kuhanja umaka za pohano meso može varirati ovisno o receptu, ali obično se kuha oko 10-15 minuta. Važno je povremeno miješati umak kako se ne bi zagorjel.

Kako aromatizirati umak za pohano meso?

Da biste dodali aromu umaku za pohano meso, možete koristiti začinsko bilje poput peršina, vlasca ili bosiljka. Također možete dodati malo svježeg limunovog soka ili nasjeckanog češnjaka za dodatni okus.