Kako napraviti valove na kosi - savjeti i trikovi

Kako Napraviti Valove Na Kosi

Kako Napraviti Valove Na Kosi

Ako želite postići prekrasne valove na svojoj kosi, postoji nekoliko trikova i tehnika koje vam mogu pomoći da postignete željeni izgled. Valovita kosa može dodati volumen i teksturu vašoj frizuri, te naglasiti prirodnu ljepotu vaše kose. U ovom članku pružit ćemo vam korisne savjete i trikove kako napraviti valove na kosi bez štetnih tretmana ili upotrebe vrućih uređaja za oblikovanje.

Prije nego započnete s stiliziranjem kose, važno je imati dobru pripremu. Operite i uvjetujte kosu s proizvodima koji su pogodni za vaš tip kose. Nakon pranja, osušite kosu ručnikom i nanesite malu količinu spreja za termalnu zaštitu kako biste zaštitili kosu od topline koja može uzrokovati oštećenja. Također možete koristiti mousse za oblikovanje kako biste stvorili dodatni volumen prilikom sušenja kose.

Jedna od metoda za postizanje valova na kosi je pletenje. Podijelite kosu na nekoliko dijelova i pletite svaki dio u labave pletenice. Zatim koristite peglu s niskom temperaturom ili fen za kosu kako biste zagrijali pletenice. Ostavite pletenice da se ohlade, a zatim ih otpustite i raščešljajte prstima kako biste stvorili prirodne valove. Ova tehnika je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, ali rezultati mogu biti izvanredni.

Jedan drugi način je upotreba velikih uvijača ili valjaka. Podijelite kosu u srednje deblje dijelove i omotajte svaki dio kose oko uvijača, počevši od korijena prema vrhovima. Ostavite uvijače u kosi nekoliko sati ili preko noći kako biste postigli trajnije valove. Kada skinete uvijače, nježno raščešljajte kosu prstima i oblikujte je prema željenom izgledu. Ova tehnika je odlična za one koji imaju tanju ili ravnu kosu, jer dodaje volumen i teksturu.

Ne zaboravite da važno je imati strpljenja i vježbati kako biste postigli savršene valove na kosi. Isprobajte različite tehnike i proizvode za oblikovanje kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašoj kosi. Ako imate vremena i želite dugotrajne rezultate, možete razmisliti o trajnoj ili polutrajnoj frizuri za valovitu kosu. Bez obzira na to koji način odaberete, valovi na kosi će vam dodati dodatnu dozu samopouzdanja i ljepote!

Savjeti za pravljenje talasa na kosi

Ako želite da imate talase na svojoj kosi, postoji nekoliko savjeta i trikova koje možete koristiti da postignete željeni efekt.

1. Upotrebite morsku so

Morska so je odličan proizvod koji možete koristiti za stvaranje teksture i talasa na kosi. Možete napraviti svoj sprej za morsku so tako što ćete pomiješati morsku so sa vodom i staviti je u bocu sa sprejom. Raspršite proizvod po kosi i koristite prste da je oblikujete u talase.

2. Koristite figaro

Figaro je sjajan alat koji možete koristiti za stvaranje talasa na kosi. Podešavanje temperature figara je važno kako biste izbjegli oštećenje kose. Dijelite kosu na manje sekcije i lagano provlačite figaro kroz kosu, koristeći ga za oblikovanje talasa.

3. Ispletite mokru kosu

Ako želite prirodne talase na kosi, ispletena kosa je odličan trik koji možete koristiti. Nakon pranja i blagog sušenja kose, ispletite je u pletenicu. Ostavite kosu da se osuši prirodno ili koristite sušilo za kosu kako biste ubrzali proces. Kada otpetljate pletenicu, imat ćete prirodne talase na kosi.

You might be interested:  Kada Se Mijenjaju Gume 2022

4. Koristite uvijače za kosu

Uvijače za kosu možete koristiti da biste postigli talase. Dijelite kosu na manje sekcije i umotajte svaku sekciju oko uvijača. Držite uvijače na kosi neko vrijeme, a zatim ih pažljivo uklonite. Imat ćete lijepe talase na kosi.

5. Pomoću proizvoda za oblikovanje kose

Proizvodi za oblikovanje kose, poput pene ili gela, mogu vam pomoći da stvorite talase na kosi. Nanesite malu količinu proizvoda na vlažnu kosu i koristite prste da je oblikujete u talase. Sušite kosu prirodno ili koristite sušilo za kosu kako biste postigli željeni efekt.

Uz ove savjete i trikove, možete lako postići talase na kosi i dobiti željeni izgled. Eksperimentirajte sa različitim tehnikama i proizvodima kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašoj kosi i stilu.

Najbolje tehnike pravljenja talasa na kosi

Ako želite postići prekrasne valove na kosi, postoje različite tehnike koje možete isprobati. Evo nekoliko najboljih tehnika:

Metoda sa pletenicama

 • Isperite kosu i osušite je do polusuho stanja.
 • Podelite kosu na manje delove.
 • Svaki deo kose ispletite u pletenicu i učvrstite gumicom na kraju.
 • Pustite da kosa ostane u pletenicama preko noći ili je fenom kratko ošuškajte da se malo osuši.
 • Kada skinete pletenice, blago raščešljajte kosu prstima kako biste dobili prirodne valove.
 • Ako želite da vaši talasi traju duže, možete koristiti lak za kosu ili neki drugi proizvod za oblikovanje kose.

Koščata metoda

 • Isperite kosu i osušite je do polusuho stanja.
 • Uzmite manji pramen kose i obmotajte ga oko koščice (koverte) od vrha do kraja.
 • Fenom zagrejte obmotanu kosu dok koščica nije potpuno topla na dodir.
 • Pažljivo uklonite koščicu i ponovite postupak sa ostalim pramenovima kose.
 • Kada skinete sve koščice, lagano raščešljajte kosu prstima kako biste oblikovali svoje valove.
 • Za dodatni učvršćivanje i sjaj, možete koristiti lak za kosu ili serum.

Vrući alati

Još jedna opcija za stvaranje valova na kosi je korišćenje vrućih alata za oblikovanje, kao što su pegla ili figaro. Evo kako to možete učiniti:

 1. Isperite kosu i osušite je do kraja.
 2. Uzmite manji pramen kose i uvijte ga oko pegle ili figara, držeći ga nekoliko sekundi.
 3. Pustite pramen kose i ponovite postupak sa preostalim pramenovima.
 4. Kada završite, malo pustite da se kosa ohladi, a zatim je lagano raščešljajte prstima.
 5. Za dugotrajne talase možete koristiti lak za kosu i termozaštitne proizvode.

Uporedni pregled metoda
Metoda Prednosti Nedostaci
Metoda sa pletenicama Jednostavna, ne oštećuje kosu Oduzima više vremena, talasi mogu biti manje definisani
Koščata metoda Daje definisane valove, brzo i jednostavno Zahteva alat za oblikovanje, može oštetiti kosu ako se koristi često
Vrući alati Brzo i efikasno, omogućava precizno oblikovanje Može oštetiti kosu ako se koristi često, zahteva termozaštitne proizvode

Odaberite tehniku koja vam najviše odgovara i uživajte u prekrasnim valovima na kosi!

Priprema kose za pravljenje talasa

Da bi pravljenje talasa na kosi bilo uspešno, potrebno je pravilno pripremiti kosu pre samog postupka. Ovde su neki koraci koje možete slediti za pripremu kose:

 • Perei kosu: Pre pravljenja talasa, prvo trebate oprati kosu šamponom i balzamom. Ovo će ukloniti nečistoće sa kose i pripremiti je za oblikovanje.
 • Sušite kosu: Nakon pranja, koristite peškir da uklonite višak vode sa kose. Zatim koristite fen za sušenje kose. Idealno je da kosu osušite samo do upola, tako da ostane malo vlage. Preterano suva kosa može otežati oblikovanje talasa.
 • Nanesite toplotnu zaštitu: Kada je kosa osušena, nanesite toplotnu zaštitu na kosu. Ovo će zaštititi kosu od oštećenja koja mogu nastati prilikom upotrebe toplotnih uređaja za oblikovanje kose.
 • Razdvojite kosu u sekcije: Pre nego što počnete praviti talase, podelite kosu na nekoliko sekcija. Možete koristiti češalj ili prste da to uradite. Ovo će vam omogućiti da lakše oblikujete i radite na jednom delu kose po jednom.

Sada, kada je kosa pravilno pripremljena, možete nastaviti sa pravljenjem talasa na kosi. Sledite odgovarajuće korake i uživajte u svojim valovima!

Izbor pravog alata za pravljenje talasa

Kada želite napraviti talase u svojoj kosi, izbor pravog alata je ključan. Postoji nekoliko različitih alata koji se mogu koristiti za dobijanje različitih vrsta talasa i efekata. Evo nekoliko alata koje trebate razmotriti prilikom odabira:

1. Loknice za kosu

Loknice za kosu su jedan od najpopularnijih alata za pravljenje talasa. One dolaze u različitim veličinama i oblicima, što vam omogućava da postignete različite vrste talasa. Uz njihovu pomoć, možete kreirati elegantne i prirodne talase ili dublje valove.

2. Ravnoteža za kosu

Ravnoteža za kosu je takođe dobar alat za pravljenje talasa. Može se koristiti za dobijanje blagih kovrča ili struktuiranih valova. Njegova prednost je što može dati ravne i glatke talase koji izgledaju prirodno. Ova opcija je često idealna za one sa kratkom ili srednjom kosom.

You might be interested:  Guščja Mast Kako Koristiti

3. Presa za kosu

Presa za kosu je još jedan alat koji možete koristiti za pravljenje talasa. U zavisnosti od dizajna, prese za kosu mogu pružiti dublje ili blage talase. One su jednostavne za korišćenje i idealne su za one sa već ravnom kosom koji žele dodati malo teksture.

4. Morska so za kosu

Možda vam neće biti potreban specifičan alat za pravljenje talasa – dovoljno je da koristite morsku so za kosu. Ova vrsta proizvoda daje vašoj kosi teksturisan izgled kao da ste izašli sa plaže. Možete jednostavno naprskati malo morske soli po kosi, raščešljati je rukama, i dobiti blage i opuštene talase.

Kada birate alat za pravljenje talasa, važno je uzeti u obzir dužinu i teksturu vaše kose, kao i željeni izgled koji želite postići. Samo odabiranjem pravog alata možete dobiti željene rezultate i postići prelepe talase u svojoj kosi.

Koraci za pravljenje talasa na kosi

 1. Korak 1: Operite kosu šamponom koji odgovara vašem tipu kose i dobro je isperite. Nakon pranja, nanesite regenerator po dužini kose i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim isperite kosu hladnom vodom kako biste zatvorili kutikulu i postigli veći sjaj.
 2. Korak 2: Lagano iscedite višak vode iz kose ručnikom, ali nemojte trljati kosu kako biste izbjegli oštećenja. Nakon toga nanesite malu količinu termo-zaštitnog spreja na kosu kako biste je zaštitili od toplote.
 3. Korak 3: Razdijelite kosu na manje sekcije kako biste lakše radili. Možete koristiti štipaljke kako biste fiksirali gornji dio kose i tada početi raditi na donjem dijelu.
 4. Korak 4: Uzmite pramen kose širine koju želite za vaše talase. Uvijte taj pramen kose oko kovrče i držite nekoliko sekundi. Zatim pažljivo otpustite uvijeni pramen i ponovite proces na preostaloj kosi.
 5. Korak 5: Kada ste uvili sve pramenove kose, nježno protresite kosu rukama kako biste razdvojili talase i postigli prirodniji izgled. Možete koristiti malu količinu laka za kosu kako biste fiksirali talase i produžili njihovu trajnost.

Trikovi za duže trajanje talasa na kosi

Evo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da duže zadržite talase na svojoj kosi:

1. Priprema kose

 • Prvo operite kosu šamponom i regeneratorom kako biste je očistili i omekšali.
 • Nanesite proizvod za oblikovanje kose koji će pomoći da se talasi duže zadrže. Možete koristiti mousse, pjenu ili sprej za teksturu.
 • Isfenirajte kosu dok je još malo vlažna, koristeći difuzor na sušilici za kosu. Ovo će pomoći da se talasi formiraju.

2. Koristite pravilne tehnike

 • Koristite peglu za kosu ili pletenice kako biste stvorili talase. Podešavanje pegle na nižu temperaturu može pomoći da se talasi zadrže duže.
 • Nakon formiranja talasa, pustite kosu da se potpuno ohladi prije nego što je raščešljate ili dodirujete. Ovo će pomoći da se talasi postave i duže traju.
 • Ako koristite pletenice, držite ih u kosi što duže moguće prije nego što ih odvežete. Što su pletenice duže, to će talasi biti izraženiji i trajniji.

3. Upotrijebite odgovarajuće proizvode za oblikovanje

 • Koristite lak za kosu koji pruža srednje do jaku fiksaciju kako bi se talasi zadržali na mestu.
 • Nanesite malu količinu seruma ili ulja na krajeve kose kako bi izgledali glatko i zdravo.
 • Morate koristiti proizvode koji su dizajnirani za vašu vrstu kose i teksturu. Na primer, ako imate tanku kosu, koristite lak koji pruža volumen. Ako imate gustu kosu, koristite proizvod koji joj daje definiciju.

Pokušajte primeniti ove trikove i uživajte u svojim dugotrajnim talasima!

Kako održavati i stilizovati talase na kosi

Da biste održavali i stilizovali talase na kosi, trebali biste slijediti nekoliko koraka:

1. Koristite odgovarajuću šampon i regenerator

Pravilna njega kose ključna je za održavanje i stilizovanje talasa. Koristite šampone i regeneratore koji su namijenjeni texturiranoj kosi kako biste dobili najbolje rezultate. Ovi proizvodi će hidrirati i omekšati talase, čineći ih lakšim za stilizovanje.

2. Nanesite proizvod za oblikovanje

2. Nanesite proizvod za oblikovanje

Nakon pranja i kondicioniranja kose, nanesite proizvod za oblikovanje koji je namijenjen talasastoj kosi. Možete koristiti pjenasti sprej, gel ili kremu za oblikovanje. Ovi proizvodi će pomoći u definisanju talasa i učiniti da duže traju.

3. Koristite difuzor prilikom sušenja kose

Kada sušite kosu, koristite difuzor na svojem fenom za kosu. Difuzor će kontrolisati protok zraka, smanjiti frizz i pomoći u očuvanju talasa. Uz to, kosu možete sušiti na niskoj temperaturi kako biste smanjili rizik od oštećenja kose i izgubljenih talasa.

You might be interested:  Kako Se Moliti Za Nekoga

4. Koristite peglu za talase

Ako želite dodatno stilizovati svoje talase, možete koristiti peglu za talase. Ova specifična vrsta pegle ima oblike koji stvaraju talase na kosi. Pažljivo pritiskajte peglu niz kosu, ostavljajući krajeve slobodne za prirodniji izgled.

5. Koristite lak za kosu

Nakon stilizovanja talasa, možete upotrijebiti malu količinu laka za kosu kako biste osigurali da se talasi ne raspadaju tokom dana. Nanesite lak lagano na kosu, držeći bočicu oko 20 cm udaljenom od glave, kako biste ravnomjerno rasporedili proizvod.

6. Redovno hidrirajte kosu

Da biste održali talase zdravima i definisanim, redovno hidrirajte kosu. Koristite hidratantne maske ili ulja za kosu kako biste održali vlažnost i sjaj talasaste kose.

Prateći ove korake i koristeći prave proizvode, moći ćete održavati i stilizovati talase na kosi s lakoćom.

Alternativni načini za pravljenje talasa na kosi

Kada želite postići talasastu frizuru, ali nemate vremena da koristite figaro ili uvijač za kosu, postoje i alternativni načini da dobijete željeni izgled. Evo nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da napravite talase na kosi bez korištenja toplote ili posebnih alata.

1. Mokra kosa i pletenice

Jedan od najjednostavnijih načina da napravite talase na kosi je da je operete i pletenice dok je još mokra. Nakon pranja kose, rasporedite je na nekoliko pramenova i ispletite labave pletenice. Ostavite pletenice da se osuše prirodno ili ih sušite fenom. Kada uklonite pletenice, dobićete divne talase.

2. Kolutovi od tkanine

Još jedan način da dobijete talase na kosi je korištenje kolutova od tkanine. Isijecite nekoliko traka tkanine i vežite svaku traku u formi koluta. Zatim umotajte po jedan pramen kose oko svakog koluta i vežite krajeve koluta tako da kosa ne može kliznuti. Ostavite kolutove na kosi nekoliko sati ili preko noći, a zatim ih uklonite kako biste otkrili talase na kosi.

3. Slana voda

Ako želite prirodne i opuštene talase na kosi, možete koristiti slanu vodu. Napunite raspršivač sa toplom vodom i dodajte malo morske soli. Dobro promućkajte raspršivač da se sol potpuno otopi. Zatim raspršite ovu slanu vodu po kosi i nežno prstima oblikujte kosu u talase. Ostavite kosu da se osuši prirodno i dobićete prirodne plaže talase.

4. Pjenasta kosa i papilotne

Ako imate pjenasti proizvod za kosu, možete ga nanijeti na vlažnu kosu i zatim koristiti papilotne (valjke za kosu) da napravite talase. Uzmite jedan pramen kose, omotajte ga oko papilotne, a zatim je fiksirajte kako bi se talas formirao. Ostavite papilotne na kosi nekoliko sati ili preko noći, a zatim ih uklonite kako biste dobili talase.

Alternativni načini za pravljenje talasa na kosi vam pružaju mogućnost da eksperimentišete sa različitim tehnikama i stilovima bez korištenja toplote ili skupih alata. Isprobajte ove trikove i pronađite svoj omiljeni način za dobijanje talasa na kosi.

FAQ:

Koji su najbolji trikovi za pravljenje valova na kosi?

Nekoliko najboljih trikova za pravljenje valova na kosi su: upotreba figara ili pegle za kosu, korištenje morske soli ili spreja za teksturu, korištenje papilota ili uvijača za kosu.

Kako pravilno upotrebljavati figaro za pravljenje valova na kosi?

Da biste pravilno koristili figaro za pravljenje valova na kosi, morate prvo pripremiti kosu češljajući je da biste uklonili sve čvorove. Zatim, razdijelite kosu na sekcije i uvijajte svaku sekciju oko figara. Držite figaro nekoliko sekundi, zatim opustite kosu i ponovite postupak po potrebi.

Kako koristiti morsku so ili sprej za teksturu za pravljenje valova na kosi?

Da biste kosi dali valovit izgled koristeći morsku so ili sprej za teksturu, prskajte proizvod na suhu ili lagano vlažnu kosu. Zatim koristite prste da izgužvate kosu kako biste stvorili prirodne valove. Možete pustiti kosu da se osuši ili koristiti fen za sušenje ukoliko to želite.

Šta su papiloti i kako ih koristiti za pravljenje valova na kosi?

Papiloti su meki valjci za kosu koji se koriste za pravljenje kovrči ili valova. Da biste koristili papilote za pravljenje valova na kosi, prvo operite i osušite kosu. Zatim, razdijelite kosu na sekcije i umotajte svaku sekciju oko papilota. Držite ih na kosi neko vrijeme, zatim ih pažljivo uklonite i raščešljajte kosu prstima da biste dobili valovit izgled.

Koliko dugo će valovi na kosi trajati?

Trajanje valova na kosi zavisi od nekoliko faktora, kao što su tip kose, način na koji ste napravili valove i proizvodi koje koristite. U prosjeku, valovi mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Možete koristiti proizvode za fiksiranje kose kako biste produžili trajanje valova.