Kako Napraviti Video Od Slika: Koraci i Savjeti

Kako Napraviti Video Od Slika

Kako Napraviti Video Od Slika

Snimanje trenutaka posebnih trenutaka u našem životu je nešto što svi volimo raditi. Bilo da je to vjenčanje, rođendanska proslava ili samo običan dan koji želite podsjetiti, stvaranje videozapisa od fotografija može biti sjajan način da pretvorite te slike u nešto posebno. U ovom članku otkrit ćemo vam kako napraviti video od slika korak po korak i pružiti vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da taj proces učinite što jednostavnijim i zabavnijim.

Prvi korak u stvaranju videozapisa od slika je odabir odgovarajućeg softvera ili aplikacije. Postoji mnogo različitih programa koji vam omogućuju da pretvorite svoje slike u videozapise, tako da odaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama može biti izazov. Možete odabrati nešto jednostavno poput Windows Movie Makera za temeljno uređivanje i dodavanje osnovnih efekata, ili nešto složenije poput Adobe Premiere Pro, koji pruža više naprednih mogućnosti i alata.

Nakon što odaberete softver ili aplikaciju, idući korak je odabir slika koje želite uključiti u video. Preporučuje se da organizirate svoje slike na način koji će vam olakšati rad. Možete ih grupirati po temama ili događajima kako biste lakše pronalazili odgovarajuće slike koje želite dodati u video. Također, pripazite na redoslijed slika jer će on odrediti kako će se prikazivati u videozapisu.

Savjet: Kada odabirete slike, pokušajte odabrati one koje su dovoljno raznolike i zanimljive kako bi videozapis bio zanimljiv za gledanje. Također možete dodati efekte, kao što su prelazi između slika ili glazbenu pozadinu kako biste dodali dodatnu dimenziju vašem videu.

Konačno, kada ste odabrali slike i postavili ih prema željenom redoslijedu, možete dodati glazbu, tekst i druge elemente vašem videu. Glazba može biti izvrstan način da dodate emociju i atmosferu svojem videu. Odaberite pjesmu koja se uklapa u temu vašeg videa i koja će ozvučiti vaše slike.

Nakon što ste završili s dodavanjem svih željenih elemenata, možete izvesti svoj video u odabranom formatu i podijeliti ga sa svojim prijateljima i obitelji. Uživajte u stvaranju videozapisa od slika i ne zaboravite se opustiti i zabaviti tijekom procesa! Sada kada znate korake i imate nekoliko savjeta, nadamo se da ćete uživati u stvaranju svojih vlastitih videozapisa od slika.

Kako napraviti video od slika: koraci i savjeti

Korak 1: Priprema slika

Prije nego što napravite video od slika, prvo trebate pripremiti svoje slike. Možete koristiti bilo koji program za uređivanje slika kako biste poboljšali kvalitetu, obrezali ili retuširali slike prema potrebi.

Korak 2: Odabir programa za izradu videa

Sljedeći korak je odabir programa ili alata za izradu videa od slika. Postoji mnogo besplatnih i plaćenih programa dostupnih na internetu. Neke od popularnih opcija su Windows Movie Maker, iMovie za macOS i Adobe Premiere Pro.

Korak 3: Učitavanje slika u program

Nakon što odaberete odgovarajući program, slijedi učitavanje slika u program. Ovisno o programu koji koristite, postupak se može malo razlikovati. Obično možete povući i ispustiti slike izravno u program ili odabrati opciju “Učitaj sliku” ili “Učitaj datoteku”.

Korak 4: Organiziranje slika

Kada učitate svoje slike, morat ćete ih organizirati redoslijedom u kojem će se pojavljivati u videu. Većina programa za izradu videa ima sučelje povlačenja i ispuštanja koje vam omogućava jednostavno premještanje i reorganizaciju slika prema želji.

Korak 5: Dodavanje efekata i prijelaza

Korak 5: Dodavanje efekata i prijelaza

Jedan od načina da vaš video bude zanimljiviji je dodavanje efekata i prijelaza između slika. Mnogi programi za izradu videa imaju izbor efekata i prijelaza koje možete primijeniti na vaše slike. Možete isprobati različite efekte i prijelaze kako biste postigli željeni izgled.

Korak 6: Dodavanje glazbe ili zvučnih efekata

Prednost izrade videa od slika je mogućnost dodavanja zvučnih efekata ili glazbe koja će pratiti vaše slike. Većina programa za izradu videa ima opciju uvoza glazbe ili zvučnih efekata. Možete odabrati vlastitu glazbu ili koristiti neke od ponuđenih zvučnih efekata u programu.

You might be interested:  Kako Se Smiriti Prije Vozačkog Ispita

Korak 7: Izvoz i dijeljenje videa

Nakon što ste završili uređivanje, posljednji korak je izvoziti video u odabrani format i kvalitetu. Većina programa za izradu videa ima opciju izvoza ili dijeljenja koja vam omogućava odabir željenih postavki. Možete odabrati format, rezoluciju, brzinu prijenosa i druge postavke. Nakon toga možete dijeliti video s prijateljima putem društvenih medija ili ga spremiti na svoje računalo.

Savjeti

 • Pazite na redoslijed slika kako bi priča bila jasna i lako razumljiva.
 • Koristite prijelaze i efekte umjereno kako biste izbjegli pretjeranu upotrebu.
 • Odaberite prikladnu glazbu ili zvučne efekte koji će se slagati sa slikama i stvoriti atmosferu koju želite postići.
 • Igrajte se s različitim postavkama kako biste pronašli najbolju kombinaciju za vaš video.
 • Nemojte zaboraviti spremati svoj rad redovito kako biste izbjegli gubitak podataka.
Korak Opis
1 Priprema slika
2 Odabir programa za izradu videa
3 Učitavanje slika u program
4 Organiziranje slika
5 Dodavanje efekata i prijelaza
6 Dodavanje glazbe ili zvučnih efekata
7 Izvoz i dijeljenje videa

Izbor slika

Prije nego što započnete stvaranje videozapisa od slika, morate odabrati slike koje želite koristiti. Evo nekoliko koraka za odabir slika:

 1. Razmislite o temi ili priči koju želite ispričati putem videozapisa.
 2. Istražujte svoju kolekciju fotografija ili pretražujte internetske izvore kao što su besplatne ili plaćene zbirke fotografija.
 3. Odaberite slike koje najbolje odražavaju vašu temu ili priču. Možete koristiti slike koje ste sami snimili ili slikama s autoriziranih internetskih izvora.
 4. Provjerite kvalitetu slika. Pripazite na rezoluciju, kontrast, boje i ostale aspekte koji mogu utjecati na izgled videozapisa.
 5. Organizirajte slike u logičnom redoslijedu kako bi vam pomogle ispričati priču ili prenijeti poruku.

Važno je odabrati slike koje se dobro uklapaju i imaju skladan prijelaz između njih. Na primjer, ako želite stvoriti videozapise s putovanja, odaberite slike koje prikazuju različite lokacije, aktivnosti i emocije.

Također se može koristiti i drugi multimedijski sadržaj kao što su ilustracije, grafike ili animacije kako bi se obogatilo iskustvo gledanja videozapisa.

Prednosti Nedostaci
 • Veća kontrola nad izgledom videozapisa
 • Mogućnost da odaberete najbolje slike
 • Mogućnost da prikazujete različite scene
 • Zahtijeva vrijeme i trud za pronalazak i organiziranje slika
 • Može biti teško pronaći kvalitetne slike koje se besplatno mogu koristiti
 • Može biti izazovno odabrati slike koje se dobro slažu i imaju skladan prijelaz

Kada završite s odabirom slika, spremite ih u jednom direktoriju za lakši pristup prilikom stvaranja videozapisa.

Organizacija slika

Da biste napravili video od slika, prvo je važno organizirati slike koje želite koristiti. Organizacija slika pomaže vam da imate pregled nad sadržajem i olakšava vam pronalaženje određene slike kada vam zatreba.

Evo nekoliko koraka za organizaciju slika:

 1. Stvorite mapu: Započnite stvaranjem nove mape koja će služiti kao vaše glavno mjesto za spremanje slika. Možete nazvati mapu bilo kojim imenom koje vam odgovara, na primjer “Slike za video”.

 2. Kategorizirajte slike: Unutar ove glavne mape možete stvoriti potmape kako biste kategorizirali slike prema određenim temama ili događajima. Na primjer, ako želite napraviti video za rođendansku proslavu, možete stvoriti mapu s imenom “Rođendan 2022” i sve slike vezane uz taj događaj prenijeti u tu mapu.

 3. Koristite logična imena: Kada dajete imena slikama, koristite logična imena koja će vam olakšati pronalaženje određene slike. Na primjer, umjesto da slika bude nazvana “IMG_001.jpg”, dajte joj ime koje pruža informacije o sadržaju slike, na primjer “Rođendan 2022 – Torta”.

 4. Sortirajte slike: Ako imate veliki broj slika, možete ih sortirati prema datumu, vremenu ili drugim kriterijima kako biste imali bolji pregled i organizaciju.

 5. Izuzmite nepotrebne slike: Pregledajte slike i izbrišite one koje nisu relevantne za video ili koje ne želite uključiti. Ovo će vam pomoći da smanjite broj slika koje trebate obraditi i učiniti organizaciju efikasnijom.

Organizacija slika je ključni korak prije stvaranja video od slika. Pravilna organizacija olakšava pronalaženje slika i ubrzava proces stvaranja videa. Pazite da održavate dobar sustav organizacije kako biste kasnije mogli jednostavno pristupiti željenim slikama.

Odabir muzike

Odabir prave muzike za vaš video od slika veoma je važan korak. Muzika ima moć da dodatno obogati i pojača emocije koje želite preneti putem video zapisa. Ovde su neki saveti kako odabrati najbolju muziku:

 1. Razmotrite temu ili poruku vašeg videa: Važno je da muzika odražava temu i emociju koji želite preneti. Ako je vaš video sretan i vesel, odaberite brzu i optimističnu pesmu. Ako je video tužan ili nostalgičan, možete razmotriti sporiju, emotivniju pesmu.
 2. Imajte na umu prava intelektualne svojine: Kada odabirete muziku za svoj video, važno je da se pridržavate zakona o autorskim pravima. Izaberite muziku koja je dostupna za upotrebu putem Creative Commons licenci ili se obratite izdavaču za dozvolu za upotrebu pesme.
 3. Pazite na dužinu pesme: Važno je da muzika odgovara dužini vašeg videa. Ako koristite previše dugačku pesmu, može doći do dosade ili nepotrebnog produženja videa. Sa druge strane, prekratak izbor muzike može ometati priču koju želite ispričati.
 4. Uskladite ritam muzike i tempo videa: Ako planirate ubrzati ili usporiti određene delove videa, potrebno je da muzika prati taj tempo. Usmjerite se ka pesmama koje mogu pratiti promene ritma u vašem video zapisu.
You might be interested:  Što Je Potrebno Za Energetski Certifikat

Prilikom odabira muzike za vaš video, uvek slušajte više pesama i isprobajte kako se svaka pesma uklapa sa slikama i pričom koju želite ispričati. Odabir prave muzike može u velikoj meri uticati na percepciju i doživljaj vašeg video zapisa.

Montaža video klipa

Kada prikupite sve potrebne fotografije i video zapise za svoj video od slika, vrijeme je da krenete s montažom. Montaža je postupak spajanja fotografija i video zapisa u jedinstvenu cjelinu, koja će na kraju postati vaš video.

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći u procesu montaže:

 1. Odaberite video uređivač: Postoji mnogo različitih video uređivača dostupnih na tržištu. Odaberite onaj koji vam najbolje odgovara i instalirajte ga na svoje računalo.
 2. Učitajte svoje fotografije i video zapise: Omogućite pristup svim fotografijama i video zapisima koje želite koristiti u svom video klipu.
 3. Organizirajte materijal: Poredajte svoje fotografije i video zapise u redoslijed u kojem želite da se prikazuju u video klipu. Možete ih razvrstati po temama, vremenskom slijedu ili bilo kojem drugom kriteriju koji vam odgovara.
 4. Postavite trajanje: Odredite trajanje svake slike ili video zapisa. Ovisno o video uređivaču koji koristite, možete dodati prijelaze između slika, stvoriti snimke približavanja i udaljavanja ili dodati druge efekte kako biste poboljšali svoj video.
 5. Dodajte glazbu i zvuk: Ako želite dodati glazbu ili zvučne efekte u svoj video, importirajte ih u video uređivač i postavite ih na željena mjesta u vašem video klipu.
 6. Pregledajte i uređujte: Pregledajte svoj video klip kako biste provjerili jesu li sve slike i video zapisi postavljeni ispravno i jesu li efekti primijenjeni onako kako ste zamislili. Ukoliko želite, možete i dodatno uređivati video klip.
 7. Izvezite i podijelite: Kada završite s montažom, izvezite svoj video klip u željenom formatu i podijelite ga s drugima putem društvenih mreža, e-pošte ili ga objavite na YouTubeu ili drugim platformama za dijeljenje videa.

Slijedeći ove korake, bit ćete u mogućnosti napraviti svoj vlastiti video od slika i podijeliti ga s drugima.

Dodavanje efekata i prelaza

Kada kreiramo video od slika, često želimo da dodamo različite efekte i prelaze kako bi video bio zanimljiviji za gledanje. U ovom odeljku ćemo se pobliže upoznati sa dodavanjem efekata i prelaza u video.

Efekti

Postoji mnogo različitih efekata koji se mogu primeniti na slike u video formatu. Evo nekoliko popularnih efekata koje možete koristiti:

 • PowZoom: Ovaj efekat povećava i smanjuje sliku tokom video prikaza, stvarajući izgled zumiranja.
 • Blur: Ovaj efekat zamagljuje sliku, čime se postiže efekat mekoće i fokusa na detalje.
 • Black and White: Ovaj efekat slike pretvara u crno-belu verziju, stvarajući klasičan izgled.
 • Split Screen: Ovaj efekat deli ekran na dva dela i prikazuje dve slike istovremeno.

Prelazi

Prelazi su efekti koji se primenjuju između dve slike u video formatu, kako bi se postigao glatki prelaz između njih. Evo nekoliko popularnih prelaza koje možete koristiti:

 • Fade: Ovaj prelaz postepeno izbledi prvu sliku, dok se druga slika postepeno pojavljuje.
 • Slide: Ovaj prelaz klizi prvu sliku sa ekrana, dok druga slika klizi na scenu sa strane.
 • Wipe: Ovaj prelaz briše prvu sliku sa ekrana, dok se druga slika postepeno otkriva.
 • Dissolve: Ovaj prelaz prikazuje kratku seriju brzo se menjanjih slika, stvarajući efekat disolucije.

Kada dodajete efekte i prelaze u video od slika, važno je biti umeren. Previše efekata može učiniti da video bude prenatrpan i teško gledljiv. Izbegavajte prekomernu upotrebu efekata i prelaza kako bi video ostao profesionalan i lak za praćenje.

Sinkronizacija muzike i slika

Sinkronizacija muzike i slika je važan deo procesa stvaranja video klipa od slika. Kada pravite video od slika, želite da muzika i slike budu sinhronizovane kako biste postigli željeni efekat i atmosferu. Evo nekoliko koraka i savjeta kako da sinkronizujete muziku i slike u vašem video klipu:

1. Izbor muzike

Prvi korak u sinkronizaciji muzike i slika je izbor odgovarajuće muzike za vaš video. Odaberite pesmu koja odgovara temi klipa i željenom raspoloženju. Pripazite da imate prava za korišćenje muzike, ili koristite royalty-free muziku koja je dozvoljena za korišćenje u video sadržaju.

2. Odrediti tempo

Nakon što odaberete muziku, analizirajte njen tempo i ritam. Ovi elementi su važni za određivanje brzine prikazivanja slika. Ako je muzika brza i energična, možete odabrati brži tempo za prikazivanje slika, dok će sporija muzika zahtevati sporiji tempo prikazivanja slika.

3. Prikaz slika

Prikaz slika treba pratiti ritam muzike i odražavati emociju koju želite preneti. Neka slike budu sinhronizovane s prekidima u muzici ili intenzivnijim delovima pesme. Ovo će stvoriti dinamiku i jačati prikazani sadržaj.

You might be interested:  Kako Se Prijaviti Na E Građani

4. Korišćenje tranzicija

Tranzicije između slika su odličan način da stvorite prelaze između različitih scena i da dodate dodatni vizuelni interes. Pobrinite se da tranzicije budu sinhronizovane s muzikom i prate njen ritam i tempirajte ih tako da se slažu s promenama u pesmi.

5. Umetanje efekata

Umetanje vizuelnih efekata poput zumiranja, rotiranja ili promene boja može oplemeniti vaš video klip. Ovi efekti treba da budu sinhronizovani s muzikom i da prate njen ritam. Koristite efekte umereno, tako da ne pređete granicu između dodavanja vizuelnog interesa i prenapučenosti klipa.

6. Obrada zvuka

Jednom kada ste napravili osnovni video klip, možete dodatno poboljšati sinhronizaciju muzike i slika uređivanjem zvuka. Podesite jačinu zvuka pesme tako da se slaže s intenzitetom prikazane slike. Možete dodati i dodatne zvučne efekte kako biste naglasili važne trenutke klipa.

Uz ove korake i savete, možete postići sinhronizaciju muzike i slika u vašem video klipu i stvoriti efektan i emotivan sadržaj.

Eksportovanje video sadržaja

Nakon što ste završili sa uređivanjem svog videa od slika, vrijeme je da ga eksportujete kako biste ga mogli dijeliti sa drugima ili objaviti na društvenim mrežama. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti kako biste eksportovali svoj video.

Korak 1: Provjerite postavke

Prvo provjerite postavke svog video editora. Možda ćete morati podešavati rezoluciju, kvalitetu slike i audio postavke prije nego što eksportujete video. Ovo će vam pomoći da osigurate da izlazni video bude u skladu sa vašim željama.

Korak 2: Izaberite format

Sljedeći korak je izbor formata u kojem želite eksportovati video. Obično možete izabrati između popularnih formata kao što su MP4, AVI, MOV ili MKV. Razmislite o tome gde planirate da objavite video i provjerite koje formate podržava platforma koju koristite.

Korak 3: Podesite postavke eksporta

Korak 3: Podesite postavke eksporta

Podešavanje postavki eksporta vam omogućava da dodatno prilagodite svoj video. Ovo uključuje podešavanje brzine kadrova, bit rate, rezolucije i drugih karakteristika. Ako niste sigurni kako da postavite ove vrijednosti, možete koristiti predefinisane postavke za eksport koje će vam pomoći da dobijete dobre rezultate bez brige o detaljima.

Korak 4: Izvršite eksport

Kada završite sa podešavanjem postavki eksporta, kliknite na dugme “Eksportuj” ili slično u svom video editoru. Zatim odaberite folder u kojem želite da se sačuva vaš eksportovani video i pričekajte da se proces završi. Vrijeme eksportovanja može varirati zavisno od dužine videa i složenosti postavki koje ste izabrali.

Nakon završetka eksporta, provjerite da li je video pravilno sačuvan i da li izgleda kako ste planirali. Ako je sve u redu, vaš video je sada spreman za dijeljenje ili objavljivanje.

Deljenje video klipa

Kada ste završili sa kreiranjem svog video klipa od slika, vreme je da ga delite sa drugima. Postoji nekoliko načina da to uradite:

 1. Deljenje na društvenim mrežama: Možete da koristite platforme kao što su Facebook, Twitter i Instagram da biste podelili svoj video klip sa svojim prijateljima i pratiocima. Većina ovih platformi vam omogućava direktno otpremanje video sadržaja.
 2. Slanje putem e-pošte: Možete da pošaljete video klip putem e-pošte tako što ćete ga prikačiti kao prilog. Većina modernih e-pošta klijenata vam omogućava da otpremite velike fajlove, uključujući i video zapise.
 3. Otpremanje na platforme za deljenje video sadržaja: Postoje popularne platforme kao što su YouTube i Vimeo koje vam omogućavaju otpremanje i deljenje video zapisa. Ove platforme nude i opcije podešavanja privatnosti, tako da možete kontrolisati ko može da vidi vaš video klip.
 4. Deljenje putem USB fleš drajva ili DVD-a: Ako želite da delite video klip sa osobama koje ne koriste internet, možete ga preneti na USB fleš drajv ili snimiti na DVD i fizički ga predati ljudima.

Izbor metode deljenja zavisi od toga kojoj publici želite da vidljivost vašeg video klipa i da li želite da ga samo određeni ljudi mogu videti. Odlučite se za metodu koja najviše odgovara vašim potrebama i pratite korake kako biste podelili svoj video klip na izabran način.

FAQ:

Koje alate mogu koristiti za izradu videa od slika?

Za izradu videa od slika možete koristiti razne alate, kao što su video uređivači poput Adobe Premiere Pro, iMovie ili Windows Movie Maker. Također možete koristiti online alate poput Animoto ili Kapwinga. Sve ovisi o vašim potrebama i preferencijama.

Kako mogu dodati glazbu svom videu od slika?

Da biste dodali glazbu svom videu od slika, možete koristiti video uređivački alat koji odaberete. Većina video uređivača ima opciju dodavanja glazbe. Jednostavno odaberite pjesmu koju želite koristiti i unesite je u video uređivač. Također možete promijeniti duljinu glazbe kako bi se uklopila u dužinu vašeg videa.