Kako napraviti walk-in tuš - korak po korak vodič | Najbolji savjeti i trikovi

Kako Napraviti Walk In Tuš

Kako Napraviti Walk In Tuš

Planirate renovirati svoju kupaonicu i želite dodati walk-in tuš? Uz prave alate, materijale i malo strpljenja, možete sami napraviti walk-in tuš u svojoj kupaonici. Walk-in tuševi su popularni zbog svog elegantnog izgleda, praktičnosti i pristupačnosti. U ovom korak po korak vodiču, pružit ćemo vam sve potrebne informacije i savjete kako biste uspješno napravili walk-in tuš u svom domu.

Prvo, trebate odabrati pravi prostor u svojoj kupaonici za walk-in tuš. Idealno mjesto je blizu odvodne cijevi i vodoopskrbnih cijevi kako biste imali lak pristup. Također, trebate odabrati pravi veličinu i oblik za svoj walk-in tuš, ovisno o raspoloživom prostoru i vašim preferencijama. Nakon što odaberete prostor i dimenzije, možete započeti pripremu za izgradnju.

Slijedeći korak je priprema poda za walk-in tuš. Prvo, trebate ukloniti postojeće pločice ili podnu oblogu. Zatim, trebate provjeriti stanje poda i osigurati da je ravno i stabilno. Ako je potrebno, možete dodati cementnu podlogu kako biste izravnali površinu. Nakon što pod bude spreman, možete početi postavljati pločice ili druge materijale koje želite koristiti za oblaganje poda walk-in tuša.

Kada je pod završen, možete početi raditi na zidovima vašeg walk-in tuša. Trebate izmjeriti visinu zida i odabrati pravi materijal za oblaganje. Najčešći materijal je keramička ili staklena pločica, ali možete koristiti i druge opcije poput panela od metala ili plastike. Kada odaberete materijal, možete početi postavljati pločice ili panele na zidove. Važno je osigurati da su zidovi ravni i da koristite odgovarajući ljepilo i fug masu za postavljanje.

Konačno, trebate instalirati očitanje i odvod za vaš walk-in tuš. Očitanje treba biti smješteno na najnižoj točki poda kako bi se osiguralo pravilno odvodnju vode. Možete odabrati različite vrste odvodnih konektora, ovisno o vašem sustavu odvodnje. Nakon instalacije očitanja, možete povezati vodovodne cijevi i prilagodnike te provjeriti jesu li svi spojevi čvrsti i pravilno spojeni.

Kada završite s instalacijom očitanja i vodoopskrbe, možete dodati dodatne elemente kao što su tuš vrata, tuš glava i slavine. Također, možete dodati završnu bravu oko rubova walk-in tuša kako biste osigurali čvrstoću i estetski izgled. Nakon što sve bude završeno, provjerite jesu li svi spojevi zaptiveni i testirajte svoj novi walk-in tuš prije konačnog zatvaranja zida i poda.

Sada imate korak po korak vodič kako napraviti svoj vlastiti walk-in tuš. Slijedite ove savjete i trikove i uživajte u svom novom, modernom walk-in tušu. Bez obzira na vaše vještine i iskustvo, uvijek je bolje potražiti pomoć stručnjaka ako niste sigurni u svoju sposobnost da sami obavite ovu vrstu radova.

Kako napraviti walk-in tuš

Walk-in tuš je moderan i praktičan izbor za kupaonicu. Ovaj stil tuša nema klasičnu kabinu, već je otvoren, što stvara osjećaj prostranosti i lakoće. Ako želite napraviti walk-in tuš u svom domu, slijedite ovaj korak po korak vodič.

Korak 1: Planiranje

Korak 1: Planiranje

Prije nego što krenete u izgradnju walk-in tuša, prvo trebate napraviti plan. Odredite veličinu tuša i njegov položaj u kupaonici. Odlučite se hoće li tuš biti uzdužan ili kvadratni oblik. Također, provjerite postoji li dovoljno prostora za odvodnu cijev i tuš pločice.

Korak 2: Priprema podloge

Prije nego što započnete s izgradnjom tuša, važno je pripremiti podlogu. Prvo uklonite postojeće pločice ili podove. Provjerite je li pod ravna, očistite ga i osušite. Ako je potrebno, dodajte ili uklonite sloj betona kako biste osigurali ravnu površinu.

Korak 3: Postavljanje odvodne cijevi

Sljedeći korak je postavljanje odvodne cijevi. Odabir odgovarajuće odvodne cijevi ovisi o vrsti poda i uvjetima vaše kupaonice. Pazite da točno prilagodite odvodnu cijev veličini i položaju vašeg tuša.

You might be interested:  Kako Dobiti Hrvatsko Državljanstvo

Korak 4: Instalacija keramičkih pločica

Nakon što je odvodna cijev postavljena, vrijeme je za instalaciju keramičkih pločica. Odaberite pločice koje vam se sviđaju i pažljivo ih postavite na pod tuša. Pazite da pravilno nanesete ljepilo i da se pločice ravnomjerno rasprostranjuju.

Korak 5: Postavljanje staklene ograde

Korak 5: Postavljanje staklene ograde

Na kraju, postavite staklenu ogradu za svoj walk-in tuš. Staklena ograda će pružiti zaštitu od prskanja vode i stvoriti elegantan izgled. Pazite da pravilno instalirate staklenu ogradu i da je čvrsto pričvršćena za pod.

Zaključak

Izrada walk-in tuša može biti izazov, ali s pravim planiranjem i koracima to može biti postignuto. Slijedite ovaj vodič kako biste stvorili modernu i praktičnu kupaonicu u svom domu.

Korak po korak vodič

Korak 1: Priprema

Prije nego što počnete s izgradnjom walk-in tuša, prvo morate izvršiti određene pripreme. Evo nekoliko koraka kako započeti:

 • Izradite plan svog walk-in tuša. Odredite veličinu, oblik i raspored.
 • Sigurno postavite sve potrebne alate i materijale za izgradnju.
 • Ako trebate ukloniti postojeći tuš ili kadu, obavite tu radnju prije početka izgradnje.

Korak 2: Demontaža i priprema poda

Nakon što ste sve pripremili, sada možete krenuti na demontažu postojećeg tuša. Evo nekoliko koraka kako to učiniti:

 1. Počnite s uklanjanjem slavine, glave tuša i drugih vodovodnih instalacija.
 2. Uklonite pločice ili drugu vrstu podne obloge. Budite pažljivi kako ne biste oštetili betonsku podlogu.
 3. Očistite pod od svih ostataka i pripremite ga za sljedeće korake.

Korak 3: Izrada panoramskog zida

Sljedeći korak je izrada panoramskog zida za svoj walk-in tuš. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Izmjerite i označite mjesto na kojem želite postaviti panoramski zid.
 2. Izrežite i pričvrstite okvir za panoramski zid prema svojim dimenzijama i dizajnu.
 3. Učvrstite transparentni materijal na okvir panoramskog zida, kao što je staklo ili akril.

Korak 4: Instaliranje odvodnog kanala

Da biste pravilno odvodili vodu iz svog walk-in tuša, trebate instalirati odvodni kanal. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 • Izmjerite i označite mjesto na kojem želite postaviti odvodni kanal.
 • Izrežite rupu u podlozi za prihvat odvodne cijevi.
 • Postavite odvodni kanal na svoje mjesto i spojite ga na odvodnu cijev.

Korak 5: Završni radovi

Nakon što ste završili s glavnim dijelovima izgradnje walk-in tuša, sada možete dovršiti završne radove. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 • Zatvorite sve otvore i spojeve s vodonepropusnom brtvom.
 • Postavite pločice ili drugu vrstu podne obloge.
 • Instalirajte slavinu, glavu tuša i ostale vodovodne instalacije.
 • Testirajte tuš kako biste bili sigurni da je sve ispravno.

Prateći ovaj korak po korak vodič, možete uspješno napraviti svoj walk-in tuš. Slijedite sve upute i budite pažljivi kako biste postigli željene rezultate.

Najbolji savjeti i trikovi

1. Priprema i planiranje

Pre nego što počnete sa izgradnjom walk-in tuša, važno je da napravite plan i pripremite sve što vam je potrebno. Evo nekoliko saveta za pripremu:

 • Izmerite prostor u kojem planirate da napravite walk-in tuš i napravite skicu.
 • Kupite sve potrebne materijale i alate za izgradnju tuša.
 • Proverite da li imate odgovarajuće vodovodne instalacije i da li je podna površina pripremljena za tuš.

2. Instalacija pločica

Pločice su popularan izbor za oblaganje tuš kabina. Evo nekoliko saveta za instalaciju pločica u walk-in tušu:

 • Pažljivo odaberite pločice koje su otporne na vodu i lako se čiste.
 • Pravilno pripremite površinu pre postavljanja pločica, uklanjajući stare pločice i nivelisanjem zidova.
 • Primenite adekvatno lepilo i koristite ispravnu tehniku postavljanja pločica kako biste dobili ravne, čvrste zidove i podove tuša.

3. Montaža tuš kabine

Nakon što ste završili sa pločicama, vreme je da montirate tuš kabine. Evo nekoliko saveta za uspešnu montažu tuš kabine:

 • Pažljivo proučite uputstvo za montažu tuš kabine i obezbedite sve potrebne alate.
 • Osigurajte da je podna površina čvrsta i ravna pre nego što montirate tuš kabinu.
 • Pažljivo pratite korake montaže i osigurajte da su svi spojevi čvrsto zategnuti.

4. Završni radovi

Kada ste završili sa instalacijom tuš kabine, vreme je za završne radove kako biste dobili savršeno izgledajući walk-in tuš. Evo nekoliko saveta za završne radove:

 • Popravite sve manje nedostatke ili pukotine u pločicama uz pomoć fug masa.
 • Zaptite spojeve između tuš kabine i zida kako biste sprečili prodor vode.
 • Proverite da li sve radove radite pažljivo i detaljno, kako biste dobili dugotrajan i kvalitetan walk-in tuš.

Planiranje i priprema

Prikupite potrebne materijale i alate

Prije nego krenete u proces izgradnje walk-in tuša, bitno je prikupiti sve potrebne materijale i alate kako biste osigurali glatku izgradnju. Evo nekih od osnovnih materijala i alata koji će vam biti potrebni:

 • Keramičke pločice
 • Lijepljenje za keramičke pločice
 • Fugir masu
 • Vodootpornu hidroizolaciju
 • Waterproofing sealer
 • Razina
 • Mjerač trake
 • Čekić
 • Električna bušilica
 • Tusra za bušenje
 • Spatula
 • Kurvatura
You might be interested:  Koji Je Najbolji Vazelin

Izraditi plan

Planiranje je ključni korak u izgradnji walk-in tuša kako biste bili sigurni da ćete imati pravilan dizajn i dimenzije. Ovdje su neke ključne stvari koje treba uzeti u obzir pri izradi plana:

 • Prostor: Izmjerite površinu na kojoj planirate postaviti walk-in tuš kako biste odredili veličinu tuš kabine.
 • Dizajn: Odredite željeni dizajn tuš kabine. Ako želite ručku za tuširanje, fontane, police ili druge dodatke, razmislite o tome kako ih integrirati u dizajn.
 • Hidroizolacija: Planirajte kako ćete hidroizolirati površinu ispod i oko tuš kabine kako biste spriječili prodor vlage u ostale dijelove kupatila.
 • Odvod: Odredite gdje će se nalaziti odvod u tuš kabini. Provjerite postoji li mogućnost da se poveže s postojećim odvodnim sustavom.
 • Podloge i zidovi: Odaberite materijale za podloge i zidove tuš kabine. Keramičke pločice su popularan i dugotrajan izbor.

Pročitajte upute

Na kraju, prije nego što započnete, vrijedno je pročitati upute proizvođača za sve materijale koje koristite. Svaki materijal ima svoje posebne zahtjeve za instalaciju i slijediti upute osigurat će da instalacija bude pravilno obavljena i dugotrajna.

Izbor materijala i alata

Prije nego što započnete izgradnju walk-in tuša, važno je odabrati pravi materijal i alate za projekat. Evo nekoliko savjeta o tome šta će vam trebati:

Materijali

 • Pločice za pod – odaberite keramičke ili porculanske pločice koje su otporne na vodu i klizanje. Takođe se možete odlučiti za prirodne kamen ili betonske pločice, ali imajte na umu da će ovi materijali zahtevati dodatnu zaštitu od vlage.
 • Vodootporni malter – koristite vodootporni malter prilikom postavljanja pločica za pod tuša kako biste obezbedili ispravnu hidroizolaciju.
 • Staklo ili pločasti materijal za zidove – možete koristiti kaljeno staklo ili pločasti materijal (npr. akrilik ili PVC) za zidove walk-in tuša. Ovi materijali su otporni na vodu i lako se čiste.
 • Profil za tuš kabine – profil koristite za pričvršćivanje stakla ili pločastog materijala na zidove tuša. Odaberite profil odgovarajuće veličine i boje.
 • Linije za odvod – koristite odgovarajuće linije za odvod kako biste obezbedili pravilno odvođenje vode. Ove linije mogu biti plastične ili PVC, bilo da se radi o običnom odvodu ili linearnom odvodu.
 • Hidroizolacijska traka – koristite hidroizolacijsku traku za zaptivanje spojeva između zida i poda tuš kabine, kao i između stakla ili pločastog materijala i poda.
 • Brzosušeći cement – brzosušeći cement će vam biti potreban za popravku bilo kakvih oštećenja poda pre postavljanja pločica.

Alati

 • Kramp – koristite kramp za uklanjanje postojeće podloge i pripremu terena za izgradnju walk-in tuša.
 • Metar i olovka – koristite metar i olovku za precizno mjerenje površine na kojoj ćete izgraditi walk-in tuš.
 • Električna bušilica sa miješalicom – električna bušilica sa miješalicom će vam biti potrebna za pripremu maltera i ljepila za pločice.
 • Libela – koristite libelu za provjeru ravnoteže i nivelacije poda i zidova tuš kabine.
 • Brusni papir – koristite brusni papir za izravnavanje površine poda i zidova, ako je potrebno.
 • Plastična kanta i lopatica – koristite plastičnu kantu i lopaticu za miješanje i nanošenje maltera i ljepila za pločice.
 • Rezač pločica – rezač pločica je alat koji ćete koristiti za rezanje pločica po potrebnoj veličini i obliku.
 • Pinceta – koristite pincetu za postavljanje i poravnanje pločica na zidovima i podu tuša.

Pre nego što počnete sa izgradnjom, provjerite jesuite li sve potrebne materijale i alate kako biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno za uspešan projekat.

Postavljanje podloge i odvod

Prilikom postavljanja podloge i odvoda za vaš walk-in tuš, morate biti sigurni da je sve pravilno pripremljeno kako bi vaš tuš bio funkcionalan i otporan na vlagu. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

1. Priprema podloge

 • Uklonite postojeću podnu oblogu, kao što su pločice ili linoleum.
 • Očistite područje i uklonite sve ostatke ljepila ili mrlje.
 • Ako je pod neravan, morate ga izravnati pomoću nivelirajućeg materijala.

2. Postavljanje hidroizolacije

 • Nanesite hidroizolacijski premaz na područje tuša kako biste spriječili prodor vlage.
 • Premaz treba nanijeti na cijelo područje na kojem će biti tuš, uključujući zidove.
 • Ostavite da se premaz potpuno osuši prije nego nastavite s daljnjim koracima.

3. Postavljanje odvoda

 • Odredite točnu lokaciju odvoda prema dizajnu vašeg tuša.
 • Izrežite rupu u podlozi kako biste omogućili postavljanje odvoda.
 • Postavite odvod na mjesto i provjerite jesu li svi spojevi čvrsti.
You might be interested:  Kako Znati Da Je Akumulator Pri Kraju

4. Postavljanje mreže za ojačanje

 • Postavite mrežu za ojačanje preko hidroizolacije kako biste pojačali podloge vašeg tuša.
 • Mrežu treba ravnomjerno rasporediti i zalijepiti na pod i zidove.

Nakon završetka ovih koraka, vaša podloga i odvod će biti spremni za daljnje postupke instalacije walk-in tuša. Obratite pažnju na detalje i provjerite jesu li svi dijelovi pravilno postavljeni kako bi vaš tuš bio siguran i funkcionalan.

Postavljanje pločica

Za postavljanje pločica u walk-in tuš, slijedite ove korake:

 1. Pripremite površine: Prije početka postavljanja pločica, provjerite da su površine čiste, ravne i suhe. Uklonite sve ostatke boje, mrlje ili prljavštinu sa zida ili poda. Ukoliko su površine neravne ili nepravilne, koristite ili malter za izravnavanje ili sloj od vodonepropusne mase kako bi stvorili ravnu površinu za postavljanje pločica.
 2. Nacrtajte linije vodovoda: Koristite ravnalo ili vodovodnu libelu kako biste nacrtali horizontalne i vertikalne linije koje će vam pomoći u postavljanju pločica. Ove linije će vam pomoći da osigurate ravnomjerno postavljanje pločica i izbjegnete naginjanje ili zakretanje.
 3. Nanesite ljepilo za pločice: Koristite nazubljenu lopaticu kako biste ravnomjerno nanesli ljepilo na pod ili zid. Ljepilo treba nanositi u malim dijelovima, kako ne bi počelo sušiti prije postavljanja pločica.
 4. Postavite pločice: Stavite pločice na ljepilo jednu po jednu, pažljivo pritiskajući svaku pločicu kako bi se dobro spojila s podlogom. Koristite križeve za pločice kako biste održali jednak razmak između pločica i postigli ravnomjerno postavljanje.
 5. Izvlačenje viška ljepila: Čim postavite nekoliko pločica, provucite ravno daskom preko pločica kako biste izvukli višak ljepila i osigurali ravnomjernu površinu. Pazite da ne pomaknete pločice dok radite ovaj korak.
 6. Završni koraci: Nakon što postavite sve pločice, pričekajte da se ljepilo temeljito osuši prema uputama proizvođača. Nakon toga, primijenite fugiranje kako biste popunili praznine između pločica. Na kraju, očistite površinu od ostataka ljepila ili fugiranja kako biste dobili glatku i čistu površinu.

Slijedeći ove korake, bit ćete u mogućnosti uspješno postaviti pločice u svoj walk-in tuš i stvoriti atraktivan i funkcionalan prostor za tuširanje.

Završni dodaci i detalji

Završetak izgradnje walk-in tuša uključuje dodavanje završnih detalja koji će ga učiniti funkcionalnim i privlačnim. Evo nekoliko važnih koraka i savjeta za završne dodatke:

1. Keramičke pločice

Koristite keramičke pločice za oblaganje unutrašnjosti tuša. Odaberite vrstu pločica koja se dobro uklapa s ostatkom kupaonice i koja je otporna na vodu i klizanje. Pravilno postavite pločice i osigurajte kvalitetan završetak.

2. Tenda ili vrata

Walk-in tuš može biti otvoren ili zatvoren pregradom. Ovisno o vašim željama i prostoru na raspolaganju, možete odabrati tendu ili vrata. Tenda je praktična jer omogućuje otvorenost tuša, dok vrata pružaju veću privatnost.

3. Dodatni stalak i police

Ugradite dodatni stalak ili police u tuš kako biste imali dovoljno prostora za pohranu šampona, sapuna i drugih kupaonskih potrepština. Stalak ili police mogu biti izrađeni od keramike, stakla ili inox materijala, ovisno o vašem stilu i preferencijama.

4. Silikonski brtvila

Kako biste osigurali nepropusnost tuša, koristite silikonska brtvila za spojeve i fuge. Ova brtvila će osigurati da voda ne prodire kroz pukotine i osigurat će trajnost tuša.

5. Tuš glava i slavina

Odaberite tuš glavu i slavinu koja odgovara vašim potrebama i stilu. Pravilno instalirajte tuš glavu i osigurajte da voda teče ravnomjerno i bez curenja.

6. Osvjetljenje

Dodajte odgovarajuće osvjetljenje kako biste stvorili atmosferu u tušu. Odaberite vodootporne svjetiljke i rasporedite ih na način koji će osvijetliti prostor optimalno.

7. Zavjese ili draperije

Za zatvoreni walk-in tuš, možete koristiti zavjese ili draperije kako biste dodali stil i privatnost. Odaberite materijale koji su otporni na vodu i lako se održavaju.

Napomena: Pri izboru i postavljanju završnih dodataka, uvijek se posavjetujte s profesionalcem kako biste osigurali pravilnu instalaciju i sigurnost.

FAQ:

Koliko će me koštati izgradnja walk-in tuša?

Cijena izgradnje walk-in tuša može varirati ovisno o različitim čimbenicima, uključujući vašu lokaciju, veličinu tuša, odabrane materijale i dizajn. Potrebno je uzeti u obzir trošak podloge, odvoda, vrata ili zavjese, pribora za tuširanje i ostalih ukrasnih elemenata koje želite dodati. Da biste dobili točnu cijenu, najbolje je konzultirati stručnjaka ili napraviti detaljan plan i proračun svih troškova.

Koje su prednosti walk-in tuša?

Walk-in tuševi imaju nekoliko prednosti. Prvo, oni su veoma praktični i pružaju veću pokretljivost u tuširanju, jer nema koraka ili visokih ivica kojima bi se trebalo penjati. Također, walk-in tuševi su modernog i elegantnog dizajna, te pružaju prostran i otvoren prostor za tuširanje. Oni su također lakši za čišćenje u poređenju sa tradicionalnim zaklonjenim tuš kabinama.