Kako naučiti psa da ne mokri po kući - 7 koraka za uspjeh

Kako Nauciti Psa Da Ne Mokri Po Kuci

Kako Nauciti Psa Da Ne Mokri Po Kuci

Imati psa kao kućnog ljubimca može biti divno iskustvo, ali svaki vlasnik se suočava sa izazovom naučiti svog psa da ne mokri po kući. Mokrenje po kući jedan je od najčešćih problema sa kojima se vlasnici pasa suočavaju. Srećom, postoji nekoliko efikasnih koraka koje možete preduzeti kako biste naučili svog psa da obavlja nuždu vani, a ne unutra.

Prvi korak ka sprečavanju mokrenja po kući je uspostavljanje rutine. Redoviti raspored izvođenja psa napolje pomaže mu da razvije naviku obavljanja nužde vani. Odredite vremena u toku dana kada ćete izvoditi psa napolje i držite se tog rasporeda koliko je to moguće. Ovo će pomoći psu da nauči da treba zadržati nuždu dok ne izađe napolje.

Drugi korak je uspostavljanje jasnih i dosljednih znakova za izlazak. Možete koristiti poseban zvuk, kao što je zveckanje ključeva ili pozivni zvižduk, koji će psu signalizirati da je vrijeme za izlazak. Kada primijetite da pas pokazuje znakove da želi van, odvedite ga odmah. Kada pas obavi nuždu vani, pohvalite ga i nagradite poslasticom. Ovo će psu pomoći da poveže obavljanje nužde vani sa pozitivnim iskustvom.

Treći korak je osiguravanje pravilnog mjesta za obavljanje nužde. Obezbijedite psu jasno označeno mjesto u dvorištu gdje želite da obavlja nuždu. Možete postaviti ogradu ili položiti posebnu podlogu. Kada izvodite psa napolje, usmjerite ga prema tom mjestu. Ovo će pomoći psu da nauči da treba obavljati nuždu na tom određenom mjestu.

Da biste naučili psa da ne mokri po kući, bitno je održavati dosljednost i strpljenje. Nemojte kažnjavati psa ako obavi nuždu unutra jer ovo može izazvati strah i anksioznost i otežati proces učenja. Umjesto toga, budite strpljivi i koristite pozitivno ojačavanje kako biste nagradili psa kada obavi nuždu vani. Slijedeći ove korake i budući dosljedan, uskoro ćete naučiti svog psa da ne mokri po kući.

Četvrti korak je održavanje čistote unutar kuće. Operite podove i tepihe posebnim sredstvima koja uklanjaju miris urina kako biste eliminisali potencijalne vonjove koji bi mogli privući psa da obavi nuždu unutra. Održavanje čistog i mirisnog doma važno je za sprečavanje neželjenog mokrenja.

Peti korak je kontrola ishrane psa. Uredno hranjenje psa, sa redovnim obrocima i kontrolisanim pristupom vodi do urednog pražnjenja. Nepravilna ishrana i prekomjerno unos hrane i vode mogu uzrokovati često mokrenje što može dovesti do mokrenja po kući.

Šesti korak je nadgledanje psa u kući. Ako znate da pas ima naviku mokrenja po kući, držite ga pod stalnim nadzorom. Ovo vam omogućava praćenje signala psa da želi obaviti nuždu i voditi ga vani na vrijeme.

Sedmi korak je konsultacija sa veterinarom ili stručnjakom za ponašanje pasa. Ako svi gore navedeni koraci ne uspiju da riješe problem, može biti korisno potražiti pomoć stručnjaka koji će vam pružiti personalizovane savjete i strategije za učenje vašeg psa da prestane mokriti po kući.

Punoljetna kontrola mjehura

Punoljetna kontrola mjehura je važan korak u odgoju psa kako bi se izbjeglo mokrenje po kući. Ovaj dio treninga temelji se na tome da se pas nauči zadržavati mokrenje dok je unutar kuće ili u prostoru gdje ne bi trebao mokriti. Evo sedam koraka koji će vam pomoći u postizanju punoljetne kontrole mjehura kod vašeg psa.

1. Rutina mokrenja

Važno je uspostaviti rutinu mokrenja za psa kako bi se naviknuo na redovito mokrenje vani. Vodite psa u isto vrijeme svaki dan i pohvalite ga kada obavi svoju nuždu na željenom mjestu.

2. Česte pauze za mokrenje

Osigurajte da pas ima dovoljno prilika za mokrenje tijekom dana. To uključuje česte pauze za mokrenje, posebno nakon spavanja, obroka i igre.

3. Supervizija

3. Supervizija

U početku je važno paziti na psa kako biste primijetili znakove da treba mokriti. Ako primijetite da pas pokazuje znakove nemira ili traži izlazak, odmah ga povedite vani.

You might be interested:  Kako Se Glasaju Životinje

4. Unutarnje ograničenje

U vrijeme treninga, kada pas nije pod nadzorom, držite ga na ograničenom prostoru u kojem ne može mokriti po kući. To može uključivati upotrebu ogradice ili druge metode ograničenja.

5. Ignorirajte pogreške

Ako pas ipak napravi grešku i pomokri se unutar kuće, nemojte ga kažnjavati. Umjesto toga, jednostavno počistite mjesto i nastavite s treningom. Kazna može uzrokovati strah i nepoželjno ponašanje.

6. Pojačajte pozitivno ponašanje

Kada pas mokri izvan kuće, pohvalite ga i nagradite ga poslasticom ili igrom. To će ga potaknuti da nastavi s dobrim ponašanjem i zadržavanjem mokrenja vani.

7. Strpljenje i dosljednost

Strpljenje je ključno u treningu punoljetne kontrole mjehura. Svaki pas je drugačiji i može mu trebati više vremena da usvoji ovu naviku. Ostati dosljedan u treningu i biti strpljiv će vam pomoći da postignete uspjeh.

Slijedeći ove korake i uloživši malo truda, brzo ćete naučiti svog psa da zadrži mokrenje dok je unutar kuće. Uživajte u miru i čistoći vašeg doma uz punoljetnu kontrolu mjehura vašeg psa.

Stalna supervizija

Jedan od ključnih faktora u procesu učenja psa da ne mokri po kući je stalna supervizija. Redovito nadgledanje psa pomaže u prepoznavanju znakova kada je potrebno izvesti psa na mjesto gdje smije mokriti.

Stalna supervizija znači da uvijek morate biti svjesni gdje se pas nalazi i što radi. Ako ga ne možete nadzirati izravno, koristite ograničenje prostora pomoću ograde ili kaveza kako biste spriječili nenadzirane trenutke.

Jedan od načina stalne supervizije je vođenje psa na povodniku unutar kuće, tako da možete pratiti njegovo ponašanje i brzo reagirati ako primijetite znakove da se priprema za mokrenje.

Također je važno da se redovito izvodeći psa na toaletno područje, kako u kući tako i izvan nje. U početku to može značiti izvođenje psa van svaki sat ili dva, ali s vremenom možeš povećati razmake između izlazaka kako pas bude usvajao pravilo da se mokrenje obavlja samo na određenim mjestima.

Supervizija je ključna zbog toga što vam omogućuje da spriječite pseću nezgodu prije nego što se dogodi, a također omogućuje pravovremeno nagrađivanje psa kada se ponaša kako treba. Ako pas pokušava mokriti u kući, možeš brzo intervenirati i izvesti ga na određeno mjesto.

Redovite šetnje i unaprijed planirane pauze

Da biste naučili psa da ne mokri po kući, redovite šetnje i unaprijed planirane pauze su ključni koraci. Pseći mjehur ima ograničenu kapacitetu, pa je važno osigurati da vaš pas izlazi na pauze dovoljno često.

Evo koraka koje možete slijediti kako biste uspješno implementirali redovite šetnje i unaprijed planirane pauze u dnevnu rutinu svog psa:

 1. Odredite koliko često vaš pas treba izlaziti napolje. To može varirati ovisno o pasmini, dobi i zdravstvenom stanju psa. Većina pasa će trebati izlaziti barem 3-4 puta dnevno.
 2. Odredite fiksne termine za šetnje i pauze tijekom dana. Na primjer, možete odabrati da šetate psa ujutro, poslije podne i navečer, te da napravite kratke pauze između.
 3. Postavite alarme ili podsjetnike kako biste se sjetili kada je vrijeme za šetnju ili pauzu za vašeg psa. Ovo će vam pomoći da ostanete dosljedni u provođenju ovih aktivnosti.
 4. Prilikom šetnji, osigurajte da vaš pas ima dovoljno vremena za obavljanje nužde. Budite strpljivi i dajte psu priliku da istražuje i nađe odgovarajuće mjesto za mokrenje.
 5. Ako primijetite da vaš pas izražava znakove da treba ići van (npr. češće lizanje usana, nemirno hodanje), odmah ga izvedite.
 6. Nagrađujte svog psa kad pravilno obavi nuždu vani. Ovo će mu pomoći da shvati da je to željeno ponašanje.
 7. Ako se pas ikada slučajno olakša u kući, nemojte ga kažnjavati. Umjesto toga, odvedite ga vani i pohvalite ga kad obavi nuždu na pravom mjestu.

Pametno planiranje i dosljedno izvođenje ovih koraka će pomoći vašem psu da nauči kontrolirati svoju nuždu i smanjiti mogućnost da mokri po kući.

Unaprijed pripremljeni prostor za obavljanje nužde

Kako biste olakšali proces učenja psa da ne mokri po kući, važno je osigurati unaprijed pripremljen prostor za obavljanje nužde. Ovaj prostor treba biti posebno određen i opremljen kako bi se vaš pas naučio da obavlja svoje potrebe na određenom mjestu.

Evo nekoliko koraka za stvaranje unaprijed pripremljenog prostora za obavljanje nužde:

 1. Izaberite odgovarajuće mjesto: Odaberite jedno mjesto u vašem domu koje će služiti kao prostor za obavljanje nužde. To može biti prostorija koja nije često korištena ili dio dvorišta.
 2. Postavite adekvatnu podlogu: Postavite podlogu koju ćete koristiti za obavljanje nužde. To može biti novine, posebna podloga ili tepih za kućne ljubimce. Važno je da podloga bude lako presavijena i zamjenjiva.
 3. Pokažite psu prostor: Vodite psa na unaprijed pripremljeni prostor svaki put kada primijetite da traži mjesto za obavljanje nužde. Vodite ga na prostor i dajte mu naredbu kao što je “Idi na WC”. Osigurajte da prostor bude lako dostupan psu i da ne bude izložen prometu ili buci.
 4. Nagradite psa za obavljanje nužde: Kada vaš pas obavi nuždu na unaprijed pripremljenom prostoru, pohvalite ga i nagradite ga. Može biti korisno koristiti verbalnu pohvalu ili male poslastice kao nagradu.
 5. Izbjegavajte kazne: Važno je da ne koristite kazne kada pas obavi nuždu izvan unaprijed pripremljenog prostora. Kazne mogu stvoriti negativnu asocijaciju i otežati proces učenja.
 6. Održavajte čist prostor: Redovito čistite unaprijed pripremljeni prostor kako biste održali higijenu i sprječavali širenje neugodnih mirisa. Psi često preferiraju čist prostor za obavljanje nužde.
 7. Budite dosljedni: Dosljednost je ključna za uspješno učenje psa da obavlja nuždu na unaprijed pripremljenom prostoru. Budite strpljivi i dosljedni u vođenju psa na isto mjesto svaki put kada treba obaviti nuždu.
You might be interested:  Kada Se Otkriva Vanmatericna Trudnoca

Stvaranje unaprijed pripremljenog prostora za obavljanje nužde može biti korisna metoda kojom ćete naučiti svog psa da ne mokri po kući. Važno je biti strpljiv i dosljedan te koristiti nagradu kao pozitivnu motivaciju za psa. Uz dosljednost i primjenu ovih koraka, vaš pas će naučiti gdje treba obavljati nuždu i olakšati vam život.

Pozitivno pojačanje

Pozitivno pojačanje je jedna od najefikasnijih metoda za učenje psa da ne mokri po kući. Koristeći ovu tehniku, cilj je nagraditi psa kada uradi željeno ponašanje, kako bi se taj obrazac ponavljao u budućnosti. Evo nekoliko koraka za korištenje pozitivnog pojačanja prilikom treninga vašeg psa da ne mokri po kući:

Korak 1: Odredite nagradu

Prvi korak je odabrati nagradu koju ćete koristiti za pozitivno pojačanje. To može biti poslastica za pse, omiljena igračka ili verbalno pohvala. Važno je da nagrada bude nešto što vaš pas voli i što će ga motivirati da se ponaša kako želite.

Korak 2: Odredite željeno ponašanje

Odlučite koje tačno ponašanje želite da vaš pas ponavlja. Na primjer, možete ciljati na to da pas mokri samo vani ili u određenim prostorijama u kući.

Korak 3: Pohvalite i nagradite

Kada primijetite da vaš pas mokri tamo gdje želite, odmah ga pohvalite i nagradite. To može biti verbalna pohvala ili davanje poslastice. Bitno je da nagrada bude instantna kako bi pas povezao ponašanje sa nagradom.

Korak 4: Ignorišite neželjeno ponašanje

Korak 4: Ignorišite neželjeno ponašanje

Kada primijetite da vaš pas mokri po kući, nemojte ga kažnjavati ili vikati na njega. Umjesto toga, ignorišite ga i očistite mjesto gdje je urinirao. Važno je da ne pridajete pažnju neželjenom ponašanju, jer pas može misliti da je to način da skrene vašu pažnju.

Korak 5: Budite dosljedni

Da biste uspjeli u treningu psa da ne mokri po kući, važno je da budete dosljedni u nagrađivanju željenog ponašanja i ignorisanju neželjenog ponašanja. Pas će brže naučiti ako ima jasne i dosljedne signale o tome šta se od njega očekuje.

Korak 6: Povežite nagradu sa ponašanjem

Dok pohvaljujete i nagrađujete svog psa, koristite verbalne komande kako biste povezali nagradu sa željenim ponašanjem. Na primjer, možete reći “Dobro obavljen posao” svaki put kada vaš pas mokri vani. Ovo će pomoći da pas poveže nagradu sa konkretnim ponašanjem.

Korak 7: Vremenom smanjite upotrebu nagrade

Nakon što pas redovno urinira tamo gdje želite, možete postepeno smanjivati upotrebu nagrade. Na početku možete nagraditi svaki put, a zatim preći na svaki drugi put, svaki treći put itd. Na kraju, pas će se naučiti da mokri pravilno bez potrebe za stalnim nagrađivanjem.

Korištenjem pozitivnog pojačanja, zajedno sa strpljenjem i dosljednošću, možete naučiti svog psa da ne mokri po kući. Važno je zapamtiti da svaki pas uči drugačije, pa budite spremni prilagoditi se i koristiti različite metode kako biste postigli uspjeh.

Konsistentno nagrađivanje za pravilno ponašanje

Jedan od ključnih faktora u procesu učenja psa da ne mokri po kući je konsistentno nagrađivanje za pravilno ponašanje. Kada pas pokaže željeno ponašanje, važno je nagraditi ga odmah kako bi razumio da je to ono što se od njega očekuje.

Nagrade mogu biti u obliku verbalne pohvale, milovanja ili ukusnih poslastica. Važno je da nagrada bude nešto što pas zaista voli i da je povezana sa željenim ponašanjem. Na taj način pas će shvatiti da je njegovo pravilno ponašanje izvor zadovoljstva i da će biti nagrađeno.

Da bi nagrada bila efektivna, treba je primjenjivati konsistentno. To znači da pas treba biti nagrađivan svaki put kada pokaže pravilno ponašanje. Čak i kada pas samo pokušava da izvrši željeno ponašanje, treba ga nagraditi kako bi shvatio da je na pravom putu.

You might be interested:  Kako Provjeriti Zdravstveno Osiguranje

Kada psa nagradite za pravilno ponašanje, važno je da nagradu dodelite odmah. Pas ima kratko pamćenje i njegova sposobnost da poveže nagradu sa svojim ponašanjem je najjača kada je nagrada dodeljena odmah nakon izvršenja željenog ponašanja. Također, važno je da nagradu dodelite na način koji je jasan pasu – verbalno pohvalite ga, mazite ili mu dajte poslasticu.

Jednom kada pas shvati vezu između pravilnog ponašanja i nagrade, možete smanjiti upotrebu nagrada i postepeno uvoditi verbalne pohvale i fizičke znakove (kao što su mahanje repom) kao zamjene za poslastice. Međutim, nagrade bi trebale biti prisutne tijekom prvih faza treninga kako bi se osigurao kontinuitet i učvrstio željeno ponašanje.

U procesu učenja psa da ne mokri po kući, konsistentno nagrađivanje za pravilno ponašanje je ključno. Osigurajte da nagrade budu dovoljno privlačne za psa, dodeljujte ih odmah nakon izvršavanja željenog ponašanja i postepeno uvodite druge oblike nagrada kako bi pas shvatio da pravilno ponašanje donosi zadovoljstvo i priznanje.”>Konsistentno nagrađivanje za pravilno ponašanje

Strpljenje i dosljednost

Jedan od ključnih faktora u učenju psa da ne mokri po kući je strpljenje i dosljednost. Oba ova faktora su važna kako bi se psu pomoglo da shvati očekivano ponašanje i da se prilagodi novim pravilima.

Kada počinjete trenirati svog psa da ne mokri po kući, budite strpljivi. Svaki pas je jedinstven i treba vremena da se prilagodi novoj rutini. Nemojte očekivati da će vaš pas odmah naučiti da ide van kada mu se piški. Budite strpljivi i pružite svom psu dovoljno vremena da nauči i prilagodi se novoj situaciji.

Dosljednost je također vrlo važna. Vaš pas treba konzistentne signale i pravila kako bi razumio što se od njega očekuje. Na primjer, odredite jedno mjesto u dvorištu gdje će vaš pas ići mokriti i držite se tog mjesta. Nemojte mijenjati pravila ili signale za mokrenje jer će to samo zbuniti psa.

Pokažite dosljednost i strpljenje u nagrađivanju psa za pravilno ponašanje. Kada pas ode mokriti vani, pohvalite ga i nagradite ga poslasticama ili riječima hvale. Na taj način će pas povezati mokrenje vani s pozitivnim iskustvom i bit će motiviran da to ponavlja.

Savjeti za strpljenje i dosljednost:

 • Budite strpljivi s vašim psom i dajte mu vremena da nauči.
 • Držite se istih pravila i signala za mokrenje.
 • Nagradite i pohvalite psa za pravilno ponašanje.
 • Nemojte biti frustrirani ili kažnjavati psa za greške – on to neće razumjeti.
 • Ponavljajte trening svakodnevno kako bi se psa navikao na novu rutinu.

Uz strpljenje i dosljednost, možete naučiti svog psa da se prilagodi novim pravilima i da ne mokri po kući. Budite uporni i vjerujte u sposobnosti svog psa da nauči i promijeni svoje navike.

FAQ:

Kako mogu naučiti psa da ne mokri po kući?

Postoji nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste naučili svog psa da ne mokri po kući. Prvo, bitno je uspostaviti rutinu za izvođenje psa vani i pohvaliti ga kad obavi nuždu vani. Drugo, ograničite pristup ostatku kuće dok pas ne nauči gdje mu je mjesto za obavljanje nužde. Treće, pazite na signale koje pas šalje kada mu je potrebno vani. Četvrto, neka pas ima dovoljno vremena za obavljanje nužde vani. Peta, redovito čistite podove kako bi izbjegli mirisnu oznaku i potaknite psa da ide vani. Šesto, izbjegavajte kazne, već se koncentrirajte na nagrade i pohvale. Na kraju, budite strpljivi i dosljedni u svojoj obuci.

Koliko je dugo potrebno da pas nauči da ne mokri po kući?

Učenje psa da ne mokri po kući može trajati različito vremensko razdoblje, ovisno o pasmini, dobi i prethodnom iskustvu psa. U prosjeku, pas može naučiti da obavlja nuždu vani za oko šest do osam tjedana pa čak i duže. Bitno je biti strpljiv i dosljedan u svojoj obuci, i ne očekivati ​​da će pas odmah naučiti. Dodatno, praćenje i pridržavanje gore navedenih koraka može ubrzati proces učenja i dovesti do uspjeha u kraćem vremenskom razdoblju.

Što učiniti ako pas i dalje mokri po kući?

Ako vaš pas nastavlja mokriti po kući unatoč obuci, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti. Prvo, pregledajte svoju rutinu izvođenja psa vani i provjerite jeste li dovoljno dosljedni i dosljedni u nagrađivanju i pohvali psa. Drugo, provjerite ima li pas neke zdravstvene probleme koji mogu pridonijeti problemu, poput infekcije mokraćnih puteva ili dijabetesa. Treće, razmotrite je li pas suočen s nekim stresnim situacijama koje mogu utjecati na njegovo ponašanje. Ako se problemi nastave, najbolje je konzultirati se s veterinarom ili stručnjakom za ponašanje pasa koji mogu pružiti dodatnu pomoć i savjete.

Kako naučiti psa da ne mokri po kući?

Postoji nekoliko koraka koji mogu pomoći u učenju psa da ne mokri po kući. Evo 7 koraka koje možete isprobati: