Kako obrisati Instagram račun - detaljan vodič

Kako Obrisati Instagram Racun

Kako Obrisati Instagram Racun

Instagram je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, ali možda ste odlučili da je vreme da zatvorite svoj nalog. Bez brige, u ovom detaljnom vodiču otkrićemo vam kako da obrišete Instagram račun korak po korak.

Pre nego što pređemo na sam proces brisanja računa, bitno je istaći da se ova radnja ne može poništiti. To znači da kada jednom obrišete svoj Instagram račun, sve vaše slike, poruke i podaci će zauvek biti izgubljeni. Razmislite dobro pre nego što nastavite sa ovim postupkom.

Da biste obrisali Instagram račun, prvo morate pristupiti svojim postavkama. Otvorite Instagram aplikaciju i idite na svoj profil. U gornjem desnom uglu ekrana kliknite na tri tačke, što će otvoriti meni sa postavkama. Zatim, se spustite do “Pomoć” sekcije i odaberite “Pomoćni centar”.

U Pomoćnom centru, u traci za pretragu, ukucajte “obrisati račun” i odaberite “Kako da obrišem svoj Instagram račun?”. Ovde ćete dobiti link koji vas vodi direktno na stranicu za brisanje računa. Kliknite na taj link i sledite dalje instrukcije kako biste obrišili svoj račun zauvek.

Korak 1: Prijavite se na Instagram

Da biste izbrisali svoj Instagram račun, prvo se morate prijaviti na vaš postojeći račun.

Evo kako da se prijavite na Instagram:

 1. Otvorite Instagram aplikaciju na svom mobilnom uređaju.
 2. Na početnom ekranu aplikacije pronađite i dodirnite ikonu “Prijava”.
 3. Unesite vaš korisničko ime i lozinku, a zatim dodirnite “Prijavite se”.
 4. Ako ste uneli tačne podatke, biće vam omogućen pristup vašem Instagram profilu.

Važno je da budete sigurni da ste se prijavili na pravi Instagram račun pre nego što nastavite sa procesom brisanja računa.

Imajte na umu da će brisanje Instagram računa trajno izbrisati sve vaše fotografije, video snimke, poruke i druge podatke. Pre nego što nastavite sa brisanjem, možda biste želeli da napravite rezervne kopije važnih podataka koje želite da zadržite.

U sledećem koraku, saznajte kako da pristupite podešavanjima računa kako biste mogli da započnete proces brisanja Instagram računa.

Korak 2: Posjetite postavke profila

Nakon što se prijavite na svoj Instagram račun, trebate posjetiti postavke profila da biste pristupili opciji brisanja računa. Evo kako to učiniti:

 1. Otvorite Instagram aplikaciju na svom mobilnom uređaju.
 2. Prijavite se na svoj račun ako već niste prijavljeni.
 3. Kad se preglednik otvori, dodirnite ikonu profila u donjem desnom kutu zaslona. To je ikona oblika osobe.
 4. Kada se otvori vaš profil, pronađite i dodirnite ikonu s tri vodoravne crte u gornjem desnom kutu zaslona. To je ikona postavki.
 5. Spustit će se izbornik postavki. Na kraju tog izbornika vidjet ćete opciju “Postavke” sa zupčanikom. Dodirnite tu opciju.
 6. Kada se otvore postavke, kliznite prema dolje i pronađite opciju “Pomoć”. Dodirnite tu opciju.
 7. U izborniku “Pomoć” pronađite i dodirnite opciju “Pomoćni centar”.
 8. U pomoćnom centru potražite opciju “Račun” i dodirnite je.
 9. U opcijama računa pronađite i dodirnite opciju “Brisanje računa”.
You might be interested:  Kada Je Najpovoljnije Ići U Mirovinu

Na ovoj stranici bit ćete upozoreni da će brisanje računa trajno izbrisati vaš profil, fotografije, videozapise, komentare i sve ostale informacije. Provjerite jeste li sigurni da želite izbrisati račun, a zatim slijedite upute da biste dovršili postupak brisanja.

Korak 3: Odaberite “Pomoć” ili “Help”

Nakon što se prijavite u svoj Instagram račun, sada trebate odabrati “Pomoć” ili “Help” kako biste pristupili podešavanjima za brisanje računa.

Ovisno o verziji aplikacije koju koristite, možete pronaći “Pomoć” ili “Help” u odjeljku Postavke računa ili Profil.

Da biste pronašli “Pomoć” ili “Help” koristite sljedeće korake:

 1. Otvorite aplikaciju Instagram na svom uređaju.
 2. Prijavite se u svoj račun ako to već niste učinili.
 3. Kliknite na ikonu Profila koja se nalazi u donjem desnom kutu zaslona.
 4. Na vrhu profila pronađite i dodirnite ikonu tri vodoravne crte ili tri točke, ovisno o verziji aplikacije koju koristite.
 5. U izborniku koji se otvori potražite opciju “Pomoć” ili “Help” i dodirnite je.

Ovisno o verziji aplikacije i uređaja koju koristite, postoji mogućnost da će “Pomoć” ili “Help” biti naznačen kao “Pomoćni centar”, “Pitanja i odgovori”, “Podrška” ili slično.

Odabirom “Pomoć” ili “Help” otvorit će vam se nova stranica ili prozor s opcijama za upravljanje vašim Instagram računom.

Varijanta Opis
Pomoćni centar Otvaramo stranicu sa člancima i uputama za rješavanje problema i upravljanje računom.
Pitanja i odgovori Otvaramo popis često postavljanih pitanja i odgovora koji se tiču brisanja računa.
Podrška Otvaramo obrazac za kontaktiranje Instagram podrške putem e-pošte.

Nakon što pronađete “Pomoć” ili “Help”, bit ćete korak bliže brisanju vašeg Instagram računa. Slijedite daljnje upute u vodiču kako biste potvrdili brisanje računa i trajno uklonili svoj profil s platforme.

Korak 4: Kliknite na “Dohvatite centar za podršku”

Nakon što ste pristupili postavkama računa, potrebno je kliknuti na opciju “Dohvatite centar za podršku” koja se nalazi na dnu stranice.

Ova opcija će vam omogućiti pristup Instagram centru za podršku, gdje možete pronaći odgovore na česta pitanja i rješiti eventualne probleme s vašim računom. Također, putem centra za podršku možete dobiti pomoć i kontaktirati tim za podršku ukoliko imate neka specifična pitanja ili probleme.

Klikom na ovu opciju, bit ćete preusmjereni na odgovarajuću stranicu centra za podršku gdje možete pretraživati razne teme kako biste pronašli onu koja vam je potrebna.

Ukoliko ne pronađete odgovor na vaše pitanje ili vam treba dodatna pomoć, možete kontaktirati tim za podršku putem opcije “Kontaktirajte nas”.

Važno je imati na umu da, iako je centar za podršku dostupan na raznim jezicima, odgovori na vašem odabranom jeziku možda neće biti uvijek dostupni. U tom slučaju, možete pokušati pretraživati pitanja na engleskom jeziku ili se obratiti timu za podršku na engleskom jeziku.

You might be interested:  Kako Podesiti Univerzalni Daljinski Za Klimu

Korak 5: Odaberite “Otvaranje centra za podršku”

Nakon što odete na stranicu za podršku, pronaći ćete opciju “Otvaranje centra za podršku”. Kliknite na tu opciju kako biste pristupili centru za podršku.

Centar za podršku pruža različite savjete i rješenja za probleme s računom i drugim pitanjima. Možete pretraživati ​​pojmove i pronaći relevantne članke ili čak kontaktirati tim za podršku ako imate posebne probleme koji zahtijevaju njihovu intervenciju.

Kada odaberete “Otvaranje centra za podršku”, bit će vam prikazan popis najčešćih problema s kojima se korisnici susreću. Možete odabrati problem koji najbolje odgovara vašem i pružiti vam će se dodatne informacije o tome kako riješiti taj problem.

Ako ne možete pronaći traženu informaciju u centru za podršku, možete kontaktirati tim za podršku. Na stranici za podršku bit će vam ponuđene opcije za kontaktiranje, kao što su slanje poruke ili zahtjev za povrat poziva. Odaberite željenu metodu i opišite svoj problem što detaljnije možete kako bi tim za podršku mogao bolje razumjeti situaciju i pružiti vam odgovarajuću pomoć.

Korak 6: Odaberite “Brisanje računa”

Nakon što ste se prijavili na svoj Instagram račun, sada je vrijeme za korak brisanja računa. Slijedite ove korake:

 1. Otvorite izbornik postavki u aplikaciji Instagram.
 2. Na dnu izbornika pronađite opciju “Postavke” i dodirnite je.
 3. Na sljedećem zaslonu, pomaknite se prema dolje i pronađite opciju “Pomoć”. Dodirnite je.
 4. Na zaslonu “Pomoć” pomaknite se prema dolje i pronađite opciju “Centar za pomoć”. Dodirnite je.
 5. U “Centru za pomoć”, pronađite opciju “Račun” i otvorite je.
 6. Pronađite i dodirnite opciju “Brisanje računa”.
 7. Na sljedećem zaslonu, kliknite na vezu “Kako izbrisati svoj račun?”
 8. Otvorit će se članak s detaljnim uputama. Pročitajte ga pažljivo kako biste bili sigurni da razumijete postupak brisanja računa.
 9. Na kraju članka pronaći ćete vezu “obrazac za brisanje računa”. Kliknite na nju.
 10. Na sljedećem zaslonu bit ćete upitani da objasnite razlog za brisanje računa. Odaberite odgovarajuću opciju iz padajućeg izbornika.
 11. Zatim će vam biti ponuđeno da unesete svoju lozinku kako biste potvrdili brisanje računa. Unesite lozinku i dodirnite gumb “Brisanje trajno”.
 12. Sada je vaš Instagram račun službeno izbrisan i više ga ne možete koristiti.

Važno je napomenuti da brisanje računa ne možete poništiti, stoga budite sigurni prije nego što donesete konačnu odluku.

Korak 7: Unesite svoju lozinku

Korak 7: Unesite svoju lozinku

Kada se pojavi prozor za prijavu, unesite svoju lozinku u odgovarajuće polje za unos. Važno je da unesete ispravnu lozinku koju ste koristili prilikom kreiranja Instagram računa.

Lozinka treba biti dovoljno jaka i sigurna kako biste zaštitili svoj račun od neovlaštenog pristupa. Preporučuje se koristiti kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i posebnih znakova.

Ukoliko ste zaboravili svoju lozinku, možete kliknuti na opciju “Zaboravili ste lozinku?” koja se nalazi ispod polja za unos lozinke. Instagram će vam poslati upute putem e-pošte ili SMS poruke kako biste resetirali lozinku.

Korak 8: Kliknite na “Izbriši trajno moj račun”

Nakon što se prijavite i potvrdite sve prethodne korake, doći ćete do posljednjeg koraka – brisanja trajno vašeg Instagram računa. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

 1. Otvorite stranicu za postavke svog Instagram računa.
 2. Na dnu stranice pronađite opciju “Izbriši račun” i kliknite na nju.
 3. Otvorit će vam se nova stranica sa opcijama za brisanje računa.
 4. Na ovoj stranici, ispod naslova “Kako želite brisati račun?”, kliknite na opciju “Izbriši trajno moj račun”.
 5. Sada će se otvoriti pop-up prozor koji će vam zatražiti da unesete svoju šifru radi potvrde.
 6. Unesite svoju šifru u polje predviđeno za to i kliknite na “Izbriši trajno moj račun”.
 7. Vaš Instagram račun će biti izbrisan i neće biti moguće povratiti podatke.
You might be interested:  Kako Se Pripremiti Za Razgovor Za Posao

Napomena: Nakon brisanja računa, nećete moći pristupiti svom profilu niti povratiti svoje objave, poruke ili pratitelje. Također, imajte na umu da se postupak brisanja računa može trajati neko vrijeme i da se podaci vašeg računa neće odmah izbrisati sa Instagram servera.

FAQ:

Kako mogu obrisati svoj Instagram račun?

Da biste obrisali svoj Instagram račun, morate slijediti nekoliko koraka. Prvo, otvorite aplikaciju Instagram na svom mobilnom uređaju. Zatim idite na svoj profil klikom na ikonu profila u donjem desnom kutu zaslona. Nakon toga pritisnite na ikonu s tri vodoravne crte u gornjem desnom kutu zaslona kako biste otvorili izbornik opcija. Otvorit će se padajući izbornik u kojem ćete pronaći opciju “Postavke” – kliknite na nju. Na dnu postavki pronađite i odaberite opciju “Pomoć”. U pomoći pritisnite na “Centar za pomoć” i otvorit će se Internet preglednik s dodatnim opcijama. U tražilicu upišite “briši Instagram račun” kako biste pronašli odgovarajući članak s detaljnim vodičem o brisanju računa.

Da li će se svi moji podaci izgubiti ako obrišem svoj Instagram račun?

Da, kada obrišete svoj Instagram račun, svi vaši podaci trajno će se izgubiti. To uključuje vaše postove, fotografije, videozapise, priče, poruke i sve druge podatke povezane s vašim računom. Prije brisanja računa, budite sigurni da ste sigurnosno kopirali sve važne podatke ili prenijeli sve što želite zadržati na drugu platformu ili na račun.

Kako mogu vratiti izbrisani Instagram račun?

Nažalost, kada obrišete svoj Instagram račun, ne postoji način da ga vratite. Instagram ne podržava povrat izbrisanih računa, pa stoga budite sigurni u svoju odluku prije nego što obrišete račun. Ako želite koristiti Instagram ponovno, morat ćete napraviti novi račun.

Kako mogu deaktivirati svoj Instagram račun?

Da biste deaktivirali svoj Instagram račun, otvorite aplikaciju Instagram na svom mobilnom uređaju i idite na svoj profil klikom na ikonu profila u donjem desnom kutu zaslona. Zatim kliknite na ikonu s tri vodoravne crte u gornjem desnom kutu zaslona kako biste otvorili izbornik opcija. U izborniku opcija pronaći ćete opciju “Postavke” – kliknite na nju. U postavkama pritisnite na “Privatnost” i zatim na “Računi” i odaberite opciju “Deaktiviraj račun”. Slijedite upute na zaslonu kako biste potvrdili deaktivaciju računa. Vaš će se račun deaktivirati privremeno, a vi ćete moći ponovno aktivirati račun tako da se jednostavno prijavite putem svojih korisničkih podataka.