Kako očistiti analne žlijezde kod pasa - koraci i savjeti

Kako Očistiti Analke Kod Pasa

Kako Očistiti Analke Kod Pasa

Analne žlijezde su male žlijezde koje se nalaze kod pasa u blizini anusa. One proizvode mirisnu tekućinu koja se oslobađa kada pas vrši nuždu. U normalnim uvjetima, analne žlijezde se pravilno prazne prilikom defekacije. Međutim, kod nekih pasa, ove žlijezde se mogu začepljivati, što može uzrokovati nelagodu i infekcije.

Postoje neki znakovi koji mogu ukazivati na to da su analne žlijezde pasa začepljene. Pas može pokazati znakove nelagode, kao što je često lizanje anusa, češanje stražnjeg dijela tijela ili neugodan miris. Ako primijetite ove znakove, važno je da naučite kako očistiti analne žlijezde vašeg psa.

Prvo, trebate se obratiti veterinaru kako biste provjerili je li začepljenje analnih žlijezda zaista problem. Veterinar će moći pregledati analne žlijezde i utvrditi je li potrebno intervenirati. Ako potvrdi da su analne žlijezde začepljene, možete naučiti kako ih očistiti kod kuće.

Napomena: Očišćenje analnih žlijezda je delikatan postupak i treba biti oprezan jer može biti neugodan i bolan za psa. Ako niste sigurni ili se bojite povrijediti psa, svakako se posavjetujte s veterinarom ili stručnjakom.

Contents

Kako očistiti analne žlijezde kod pasa

 • Analne žlijezde su male žlijezde koje se nalaze sa svake strane anusa kod pasa.
 • Kod nekih pasa, analne žlijezde ne pravilno rade ili se ne prazne prirodnim putem, što može uzrokovati neugodnost i probleme.
 • Održavanje analnih žlijezda u redu je važno za zdravlje i udobnost vašeg psa.

Kako prepoznati problem s analnim žlijezdama kod pasa?

Postoje neki znakovi koji mogu upućivati na problem s analnim žlijezdama kod pasa:

 1. Pas se često liže ili grize na području stražnjice.
 2. Pas često izvodi čudne plesne pokrete sa stražnjicom po podu.
 3. Prisutnost neugodnog mirisa oko anusa.
 4. Pas ima crvenilo, otekline ili čireve oko anusa.
 5. Pas pokazuje znakove nelagode ili boli prilikom defekacije.

Kako očistiti analne žlijezde kod pasa?

Ako primijetite bilo koji od gore navedenih znakova, trebali biste očistiti analne žlijezde svog psa. Evo koraka koje možete poduzeti:

 1. Za početak, stavite rukavice kako biste zaštitili ruke od neprijatnog mirisa i izlučevina.
 2. Lagano povucite rep svog psa kako biste imali pristup analnoj žlijezdi.
 3. Pomoću indeksnog prsta i palca jedne ruke, lagano pritisnite na obje strane anusa kako biste opipali analne žlijezde.
 4. Ako primijetite osjetljivost, crvenilo ili oslobađanje tekućine, to su znakovi da su žlijezde pune.
 5. Pomoću papirnatog ubrusa ili vlažnog pamučnog jastučića, nježno iscijedite žlijezde prema van i uklonite višak izlučevina. Pazite da ne vršite prekomjerni pritisak kako biste izbjegli ozljedu.
 6. Nakon što ste očistili žlijezde, operite područje toplom vodom i blagim šamponom za pse.
 7. Ponovite ovaj postupak samo ako je potrebno, obično svakih 4-6 tjedana.

Ako niste sigurni kako pravilno očistiti analne žlijezde svog psa ili ako primijetite bilo kakve ozbiljnije simptome ili komplikacije, preporučuje se da se obratite veterinaru radi pregleda i savjeta.

Kako spriječiti probleme s analnim žlijezdama kod pasa?

Da biste izbjegli probleme s analnim žlijezdama kod pasa, možete poduzeti sljedeće mjere prevencije:

 • Hranite svog psa uravnoteženom prehranom bogatom vlaknima, jer vlakna pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava i češćoj stolici.
 • Zagovarajte redovitu tjelesnu aktivnost, jer fizička aktivnost također potiče redovitu probavu.
 • Redovito provjeravajte anuse svog psa kako biste primijetili bilo kakve znakove problema što je ranije moguće.

Ako sumnjate na bilo kakav problem s analnim žlijezdama svog psa, uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom. Veterinar vam može pružiti najbolji savjet i preporuke za odgovarajuću njegu analnih žlijezda vašeg psa.

Zašto je važno održavati higijenu analnih žlijezda kod pasa

Analne žlijezde su male znojne žlijezde koje se nalaze oko anusa pasa. One proizvode mirise i sekrete koji pomažu u označavanju teritorija i komunikaciji s drugim psima. Međutim, ponekad ove žlijezde mogu postati začepljene ili inficirane, što može dovesti do nelagode i zdravstvenih problema za vašeg psa.

You might be interested:  Kako Prepoznati Čistokrvnog Maltezera

Prevencija problema s analnim žlijezdama

Redovito održavanje higijene analnih žlijezda vašeg psa može pomoći u sprječavanju problema. Evo nekoliko razloga zašto je važno održavati higijenu ovog područja:

 • Prevencija začepljenja: Ako analne žlijezde postanu začepljene, mogu se razviti upale, infekcije ili čak apscesi. Čišćenje ovih žlijezda redovito može spriječiti nakupljanje viška sekreta i smanjiti rizik od začepljenja.
 • Smanjenje nelagode: Kada analne žlijezde postanu začepljene ili upaljene, pas može doživjeti nelagodu, svrbež i bol. Redovito čišćenje može smanjiti ove probleme i osigurati udobnost vašem psu.
 • Sprječavanje širenja infekcija: Začepljene analne žlijezde mogu biti pogodno okruženje za rast bakterija i infekcija. Redovito čišćenje može pomoći u sprječavanju širenja infekcije i održavanju zdravlja vašeg psa.

Kako održavati higijenu analnih žlijezda kod pasa

Postoje različite metode za održavanje higijene analnih žlijezda kod pasa. Evo osnovnih koraka za čišćenje:

 1. Rukavice i higijenska sredstva: Prije nego što krenete s čišćenjem, obavezno nosite rukavice kako biste spriječili širenje bakterija. Također, pripremite higijenska sredstva poput vlažnih maramica ili posebnog analnog čistača.
 2. Položaj pasa: Postavite psa na ravnu površinu i podignite rep kako biste dobili lakši pristup analnom području.
 3. Masaža analnih žlijezda: Lagano masirajte područje oko anusa kako biste potaknuli izlučivanje sadržaja iz žlijezda. Budite nježni i oprezni da ne prouzročite bol ili nelagodu vašem psu.
 4. Brisanje i čišćenje: Nakon masiranja, koristite vlažne maramice ili analni čistač da očistite područje oko anusa. Pripazite da ne iritirate kožu i uvijek koristite nježne pokrete.
 5. Posavjetujte se s veterinarom: U nekim slučajevima, analne žlijezde mogu biti preosjetljive ili imati dodatne probleme. Ako primijetite neobične simptome ili ne možete očistiti žlijezde kod kuće, najbolje je konzultirati se s veterinarom.

Redovito održavanje higijene analnih žlijezda vašeg psa važno je za održavanje zdravog i udobnog života. Pratite osnovne korake i obratite pažnju na znakove bilo kakvih problema kako biste osigurali dobrobit svog psa.

Kada je potrebno očistiti analne žlijezde kod pasa

Analne žlijezde su male lojne žlijezde smještene na obje strane anusa kod pasa. One proizvode mirisnu tekućinu koja je dio prirodnog mirisa psa i koristi se za označavanje teritorija. Ove žlijezde se obično prazne prirodnim putem, tijekom pražnjenja crijeva, ali ponekad mogu postati začepljene ili upaljene. U takvim slučajevima, potrebno je očistiti analne žlijezde kako bi se smanjili neugodni simptomi i spriječile komplikacije.

Kako znati kada je potrebno očistiti analne žlijezde kod pasa?

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na nepravilno funkcioniranje analnih žlijezda kod pasa:

 • Pas često lizuje ili grize područje oko anusa
 • Pomaknuti hod ili poteškoće pri sjedenju
 • Previše mirisa iz analnog područja
 • Crvenilo, oticanje ili ranice oko anusa
 • Poteškoće pri pražnjenju crijeva ili promjene u stolici (npr. proljev)

Kako očistiti analne žlijezde kod pasa

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, možda će biti potrebno očistiti analne žlijezde. Evo koraka koje možete slijediti:

 1. Pripremite sebe i psa: Operite ruke temeljito sapunom i pripremite sve potrebne materijale, uključujući rukavice i vlažne maramice za čišćenje. Po mogućnosti, imajte nekoga da vam pomogne držeći psa mirno tijekom postupka.
 2. Locirajte analne žlijezde: Analne žlijezde se nalaze s obje strane anusa. One su male i izgledaju kao dvije male izbočine ili otvori. Pazite da ne ozlijedite psa dok ih tražite.
 3. Očistite vanjski dio žlijezda: Stavite rukavice i nježno stisnite vanjski dio žlijezda. Možete koristiti vlažnu maramicu za uklanjanje viška tekućine i nečistoće. Budite pažljivi i nježni kako biste izbjegli povrede ili infekcije.
 4. Vratite se načinu ispravnog funkcioniranja: Ako su analne žlijezde već upaljene ili začepljene, može biti potrebno da ih veterinar pregleda i tretira. Veterinar će vam dati preporuke o daljnjem postupanju i, po potrebi, može propisati antibiotike ili druge lijekove.

Važno je napomenuti da je održavanje higijene analnih žlijezda važan dio brige o psima. Redovito praćenje i potreba za čišćenjem analnih žlijezda varira od psa do psa, pa se posavjetujte sa veterinarom kako biste dobili individualne preporuke za njegu vašeg psa.

Simptomi problema s analnim žlijezdama kod pasa

Analne žlijezde kod pasa su male žlijezde smještene na obje strane anusa. One se obično prazne pri svakom obavljanju nužde, ali ponekad se mogu dogoditi problemi koji uzrokuju nakupljanje i začepljenje žlijezda.

Simptomi problema:

 • Jake mirise: Nakupljanje tekućine u analnim žlijezdama može izazvati izrazito jak i neugodan miris. Ovaj miris može biti primijećen i nakon što pas obavi nuždu.
 • Češanje analne regije: Pas s problemima s analnim žlijezdama često će češati analnu regiju o pod ili zemlju kako bi ublažio nelagodu.
 • Lizanje analne regije: Pas također može pokušati olakšati nelagodu lizanjem analne regije.
 • Crvenilo i oticanje: Ako su žlijezde začepljene ili upaljene, može se pojaviti crvenilo i oticanje oko anusa.
 • Bolnost: Pas može pokazivati znakove nelagode ili boli pri sjedenju ili prilikom doticanja područja oko anusa.
 • Izljev: U nekim slučajevima, pas može razviti izljev koji može biti praćen krvarenjem ili iscjetkom iz analne regije.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, preporučuje se da se obratite veterinaru. Veterinar će moći pregledati psa i preporučiti odgovarajući tretman, uključujući potrebu za pražnjenjem analnih žlijezda.

Koraci za čišćenje analnih žlijezda kod pasa

Analne žlijezde kod pasa su male žlijezde smještene unutar anusa. One se prirodno prazne kada pas obavlja nuždu, ali kod nekih pasa, ove žlijezde mogu postati začepljene ili upaljene, što može dovesti do neugodnosti i nelagode. Redovito čišćenje analnih žlijezda može pomoći u održavanju zdravlja i udobnosti vašeg psa.

You might be interested:  Kako Prepoznati Ovisnika O Speedu

Koraci za čišćenje analnih žlijezda:

 1. Proverite simptome: Prije nego što odlučite čistiti analne žlijezde psa, važno je provjeriti da li pas pokazuje simptome začepljenja. Simptomi uključuju često lizanje analnog područja, trljanje stražnjicom po podu ili izražavanje neugodnih mirisa.

 2. Pripremite se: Prije nego što počnete čišćenje, imajte sve što će vam trebati pri ruci. To uključuje gumene rukavice, maramice ili papirnate ručnike, vatu ili pamučne jastučiće, i ulje za omekšavanje.

 3. Potražite savjet veterinara: Ako se osjećate nesigurno ili neudobno u obavljanju čišćenja sami, uvijek je najbolje potražiti savjet veterinara. Veterinar će vam moći pokazati pravilan način čišćenja analnih žlijezda i moći će vam pružiti dodatne savjete ili liječenje ako je potrebno.

 4. Pripremite psa: Prije nego što počnete, smirite svog psa i postavite ga u udoban položaj. Možete ga staviti na stol, ili ga lagano sjesti na svoje krilo. Ako je potrebno, tijelo psa može biti lagano pritisnuto da mu zadrži pokretanje.

 5. Provjerite anus: Pažljivo pregledajte anus vašeg psa kako biste vidjeli bilo kakve znakove upale ili oteklina. Ako primijetite ozbiljne simptome, odmah se obratite veterinarka.

 6. Čišćenje analnih žlijezda: Da biste počeli čišćenje analnih žlijezda, stavite gumene rukavice i lagano pritisnite prste s obje strane anusa. Možete osjetiti male, mekane kvržice – to su analne žlijezde. Lagano stisnite žlijezde prstima da biste ih ispraznili. Pazite da ne pritisnete previše jako kako biste izbjegli povredu psa. Ako je potrebno, upotrijebite vatu ili pamučne jastučiće umočene u ulje za omekšavanje kako biste lakše izvučenje sadržaja iz žlijezda.

 7. Čišćenje okoline: Nakon što ste ispraznili analne žlijezde, očistite područje oko anusa s maramicama ili papirnatim ručnicima. Pazite da ne iritirate osjetljivo područje previše grubo trljanjem.

Redovito čišćenje analnih žlijezda je važno za održavanje zdravlja vašeg psa. Ako se i dalje javljaju simptomi upale ili nelagode, uvijek je najbolje potražiti savjet veterinara.

Kako pravilno provesti čišćenje analnih žlijezda kod pasa

Čišćenje analnih žlijezda je važan dio brige o zdravlju pasa. Analne žlijezde se nalaze na obje strane anusa i pomažu psu da označi svoj teritorij ili se riješi nepoželjnog mirisa. Međutim, ponekad se žlijezde mogu začepiti ili inficirati, što može dovesti do nelagode ili čak upale.

Kada trebate očistiti analne žlijezde

Postoje neki znakovi koji ukazuju da je potrebno očistiti analne žlijezde kod pasa:

 • Ako pas često vuče ili grebe stražnjicu po podu
 • Ako pas ima poteškoća s defekacijom ili pokazuje bol prilikom pražnjenja crijeva
 • Ako primijetite crvenilo, otok ili izlučivanje iz anusa
 • Ako primijetite neugodan miris koji dolazi iz anusa

Kako provesti čišćenje analnih žlijezda kod pasa

 1. Započnite tako da psa stavite u miran položaj i uvjerite se da je opušten.
 2. Nježno podignite rep psa kako biste dobili pristup anusu i analnim žlijezdama.
 3. Nosite rukavice kako biste spriječili širenje bakterija i infekcija.
 4. Pomoću prstiju lagano pritisnite na obje strane žlijezda kako biste oslobodili tekućinu. Budite oprezni da prstima ne pritisnete prejako ili previše duboko.
 5. Preraspoložite psa kako biste provjerili je li tekućina koju ste oslobodili normalne boje i konzistencije.
 6. Nakon što ste obavili čišćenje, psa nagradite poslasticom kako biste ga pohvalili za suradnju.

Kada se obratiti veterinaru

Ako primijetite da je pas jako nelagodan, ako se analne žlijezde često inficiraju ili ako primijetite crvenilo, otok ili krvarenje – trebate obavijestiti svog veterinara. Veterinar će moći pružiti odgovarajuću dijagnozu i terapiju za liječenje bilo kakvih problema s analnim žlijezdama.

Kako spriječiti probleme s analnim žlijezdama

Redovito održavanje higijene analnih žlijezda može pomoći u sprječavanju nekih problema. Važno je osigurati da pas ima dovoljno vlakana u prehrani kako bi se osiguralo pravilno pražnjenje crijeva. Također možete razmotriti uvrštenje omega-3 masnih kiselina u prehranu psa kako biste poboljšali zdravlje kože i dlake.

Zapamtite, redovita briga o analnim žlijezdama je jedan od ključnih aspekata zdravog i sretnog psa. Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja, uvijek se obratite veterinarki za savjet i podršku.

Savjeti za održavanje zdravih analnih žlijezda kod pasa

Analne žlijezde su mali organi smješteni na obje strane anusa kod pasa. One luče tekućinu koja pomaže u označavanju teritorija i komunikaciji sa drugim životinjama. Međutim, ove žlijezde ponekad mogu izazvati probleme kao što su infekcije, upale ili blokade.

Znakovi problema s analnim žlijezdama

 • Pas se često vuče stražnjicom po podu ili trlja o namještaj ili tepih
 • Intenzivan miris iz područja anusa
 • Crvenilo, oteklina ili iritacija anusa
 • Krvarenje ili iscjetak iz anusa
 • Teškoće pri pražnjenju crijeva ili proljev

Kako održavati zdrave analne žlijezde

Evo nekoliko savjeta kako održavati zdrave analne žlijezde kod pasa:

 1. Promatrajte svog psa – redovito promatrajte svog psa kako biste primijetili bilo kakve znakove problema s analnim žlijezdama. Ako primijetite nešto neobično, odmah kontaktirajte veterinara.
 2. Hranite psa kvalitetnom hranom – pravilna prehrana s visokokvalitetnom hranom koja sadrži vlakna može pomoći u održavanju zdravih analnih žlijezda. Vlakna pomažu u regulaciji probave i pražnjenja crijeva, smanjujući rizik od blokada.
 3. Promovirajte tjelesnu aktivnost – redovita tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava kod pasa. To može uključivati šetnje, igre ili druge fizičke aktivnosti koje potiču pokretljivost crijeva.
 4. Konzultirajte se s veterinarom – redovite posjete veterinaru mogu pomoći u otkrivanju i rješavanju problema s analnim žlijezdama. Veterinar može preporučiti redovite ispiranje ili izražavanje žlijezda kako bi se spriječile infekcije i blokade.

Kada potražiti veterinarsku pomoć

Ako primijetite da vaš pas ima neki od prethodno navedenih znakova problema s analnim žlijezdama, odmah se obratite veterinaru. Veterinar će pregledati psa i preporučiti odgovarajući tretman. Ne pokušavajte sami izražavati analne žlijezde ako niste u potpunosti sigurni kako to učiniti, jer to može dovesti do ozljeda ili infekcija.

You might be interested:  17 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Kada se obratiti veterinaru zbog problema s analnim žlijezdama

Ako primijetite bilo kakve probleme s analnim žlijezdama kod svog psa, važno je znati kada je vrijeme da se obratite veterinaru. Evo nekoliko situacija u kojima trebate zatražiti stručnu pomoć:

 1. Upala ili infekcija: Ako primijetite crvenilo, oticanje, osjetljivost ili izlučivanje gnoja iz analnih žlijezda, to može ukazivati na upalu ili infekciju. Veterinar će pregledati psa i propisati odgovarajući tretman.
 2. Poteškoće u pražnjenju žlijezda: Ako primijetite da vaš pas ima poteškoće u pražnjenju analnih žlijezda ili da se često lizne ili trlja o pod, to može ukazivati na problem. Veterinar će vam pomoći u izvođenju postupka i pružiti upute kako to učiniti kod kuće.
 3. Česte ponovne infekcije: Ako vaš pas često pati od ponovnih infekcija analnih žlijezda, veterinar će istražiti razlog tome. Može biti potrebno pružiti posebnu hranu ili promijeniti prehranu kako bi se riješio taj problem.
 4. Tumori ili druge abnormalnosti: Ako primijetite bilo kakve kvržice, izrasline ili druge abnormalnosti u području analnih žlijezda, važno je posjetiti veterinara radi daljnjeg ispitivanja. Tumori ili druge abnormalnosti mogu zahtijevati kirurški zahvat ili druge oblike tretmana.

U svim ovim situacijama, najbolje je konzultirati se s veterinarom kako biste dobili pravilan tretman i brigu za psa. Veterinar će moći pružiti potrebne lijekove, upute za prevenciju novih problema i daljnju njegu analnih žlijezda.

Prevencija problema s analnim žlijezdama kod pasa

Jedan od načina da se izbjegnu probleme sa analnim žlijezdama kod pasa je redovita briga o higijeni analnog područja. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u prevenciji tih problema:

1. Redovito pregledajte analno područje

Preporučuje se da redovito pregledavate analno područje svog psa kako biste otkrili bilo kakve znakove problema. Pritom obratite pažnju na simptome kao što su crvenilo, oticanje ili osip oko anusa.

2. Pravilna prehrana

2. Pravilna prehrana

Ishrana igra važnu ulogu u prevenciji problema s analnim žlijezdama. Redovito psu pružajte kvalitetnu hranu bogatu vlaknima koja će potaknuti redovitu probavu i pravilno pražnjenje crijeva.

3. Redovita tjelesna aktivnost

Osigurajte svom psu dovoljno tjelesne aktivnosti kako bi se riješio viška energije. Fizička aktivnost potiče pravilno funkcioniranje crijeva i sprečava zatvor, što može dovesti do problema s analnim žlijezdama.

4. Koristite aditive za crijeva ili dodatke prehrani

Postoje mnogi aditivi za crijeva ili dodaci prehrani koji mogu pomoći u prevenciji problema s analnim žlijezdama kod pasa. Ovi proizvodi obično sadrže sastojke poput vlakana i probiotika koji podržavaju zdravo funkcioniranje probavnog sustava.

5. Redoviti posjeti veterinaru

Redoviti posjeti veterinaru su važni za održavanje općeg zdravlja psa i sprječavanje mogućih problema. Veterinar će moći pružiti ispravne savjete i preporučiti specifične preventivne mjere za vašeg psa.

6. Uzmite u obzir pasmine sklonije problemima s analnim žlijezdama

Neki psi imaju prirođenu sklonost problemima s analnim žlijezdama. Pasmine poput buldoga, pudlice i Cocker španijela često imaju smanjenu sposobnost prirodnog pražnjenja analnih žlijezda. Vlasnici tih pasmina trebali bi biti posebno pažljivi i konzultirati se s veterinarom o posebnim potrebama svog psa.

Redovita prevencija problema s analnim žlijezdama ključna je za održavanje zdravlja i udobnosti vašeg psa. Slijedeći ove savjete i brinući se o higijeni svog psa, možete smanjiti rizik od problema s analnim žlijezdama.

FAQ:

Kako mogu znati treba li mojem psu očistiti analne žlijezde?

Postoje neki znakovi koji mogu ukazivati na potrebu čišćenja analnih žlijezda kod pasa. To uključuje neprestano lizanje ili grickanje analne regije, trljanje stražnjice po podu, oticanje ili crvenilo analne regije, te neugodan miris koji dolazi iz tog područja.

Kako mogu samostalno očistiti analne žlijezde svog psa?

Da biste sami očistili analne žlijezde svog psa, trebate imati rukavice, vatu ili papirnate ručnike, toplu vodu i blagi šampon. Prvo, stavite rukavice kako biste zaštitili ruke. Zatim nježno podignite rep psa i lagano pritiskajte na obje strane anusa kako biste izazvali izlučivanje sadržaja žlijezda. Nakon toga, možete koristiti vatu ili papirnate ručnike umočene u toplu vodu i blagi šampon da očistite područje oko anusa. Važno je biti nježan i pažljiv prilikom čišćenja kako biste izbjegli povredu ili nelagodu psa.

Koliko često trebam čistiti analne žlijezde svog psa?

U idealnom slučaju, analne žlijezde pasa trebaju se redovito prazniti prirodnim putem tijekom obavljanja nužde. Međutim, neki psi mogu imati problema s izlučivanjem sadržaja žlijezda, što može zahtijevati redovito čišćenje. Ako primijetite da vaš pas pati od učestalih problema s analnim žlijezdama, najbolje je konzultirati se s veterinarom kako biste dobili preporuke o čestini čišćenja.

Treba li psa dovesti veterinaru za čišćenje analnih žlijezda?

U većini slučajeva, čišćenje analnih žlijezda vašeg psa možete obaviti sami kod kuće. Međutim, ako primijetite ozbiljne simptome poput infekcije, upale ili jakog krvarenja, najbolje je konzultirati se s veterinarom. Veterinar će vam pružiti profesionalnu pomoć i provesti potrebne postupke kako bi se riješio problem.

Kako mogu spriječiti probleme s analnim žlijezdama kod svog psa?

Da biste spriječili probleme s analnim žlijezdama kod svog psa, preporučuje se prehrana bogata vlaknima koja će pomoći pri normalnom radu gastrointestinalnog trakta. Također, redovita tjelesna aktivnost vašeg psa može pridonijeti zdravlju i normalnom funkcioniranju analnih žlijezda. Ako primijetite bilo kakve simptome ili probleme s analnim žlijezdama kod svog psa, najbolje je konzultirati se s veterinarom kako biste pravovremeno riješili problem.