Kako očistiti indukcijsku ploču: savjeti i trikovi

Kako Očistiti Indukcijsku Ploču

Kako Očistiti Indukcijsku Ploču

Indukcijske ploče su sve popularnije zbog svoje brzine i efikasnosti u kuhanju. Međutim, čišćenje indukcijske ploče može biti izazovno, posebno ako se nepravilno koristi ili ako se hrana istopi na njoj. U ovom članku, podijelit ćemo sa vama nekoliko savjeta i trikova kako najbolje očistiti svoju indukcijsku ploču i održavati je u najboljem mogućem stanju.

Kada je riječ o čišćenju indukcijske ploče, važno je pridržavati se određenih koraka kako biste izbjegli oštećenja ili grebanje staklene površine. Prije nego počnete čišćenje, uvijek provjerite je li ploča potpuno ohlađena. Također, isključite ploču iz struje kako biste izbjegli nezgode.

Jedan od načina za čišćenje indukcijske ploče je korištenje blagog deterdženta i vlažne krpe. Nanesite malu količinu deterdženta na vlažnu krpu i nježno trljajte po površini ploče. Nakon toga, obrišite ploču čistom, suhom krpom kako biste uklonili višak deterdženta i spriječili nastajanje mrlja.

Ako se na ploči stvori tvrdokorni mrlje ili zagorena hrana, možete koristiti specijalizirane proizvode za čišćenje indukcijske ploče. Ovi proizvodi su obično dostupni u obliku spreja ili kremaste paste i sadrže sastojke koji će učinkovito ukloniti mrlje i zagorenu hranu. Slijedite upute proizvođača prilikom korištenja takvih proizvoda kako biste postigli najbolje rezultate.

Uvijek provjerite upute proizvođača vaše indukcijske ploče kako biste saznali specifične preporuke za njezino čišćenje i održavanje.

Kako biste spriječili ljepkanje hrane na ploču i olakšali čišćenje, preporučuje se korištenje posuda s ravnim dnom i redovito brisanje površine tijekom kuhanja. Također, izbjegavajte korištenje grubih spužvi ili abrazivnih sredstava za čišćenje, jer mogu oštetiti površinu ploče. Budite pažljivi pri manipulaciji posuđem kako biste izbjegli udaranje ili grebanje ploče.

Redovito čišćenje indukcijske ploče je ključno za održavanje njezine funkcionalnosti i produženje njezinog vijeka trajanja. Slijedite ove savjete i trikove kako biste očistili svoju indukcijsku ploču i uživali u sigurnosti i efikasnosti tijekom kuhanja.

Contents

Savjeti za čišćenje indukcijske ploče

1. Koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje

Kod čišćenja indukcijske ploče važno je koristiti odgovarajuće sredstvo koje je namijenjeno upotrebi na staklenim površinama. Izbjegavajte abrazivna sredstva i proizvode koji sadrže klornu kiselinu ili amonijak, jer mogu oštetiti površinu ploče.

2. Uklonite mrlje od hrane odmah

Ako primijetite mrlje ili ostatke hrane na indukcijskoj ploči, najbolje je da ih odmah uklonite kako se ne bi zapekle i postale teže za čišćenje. Koristite mekanu krpu ili spužvu natopljenu blagim deterdžentom kako biste nježno očistili površinu.

3. Preventivno zaštitite površinu

Da biste olakšali čišćenje indukcijske ploče, možete je prekriti zaštitnim poklopcem ili tavalom dok kuhate. Na taj način ćete spriječiti prljanje površine i smanjiti potrebu za čestim čišćenjem.

4. Pazite na količinu korištene masti

Kada kuhate na indukcijskoj ploči, pripazite na količinu korištene masti. Prekomjerna količina masnoće može se proširiti po površini ploče i biti teže za čišćenje. Ako primijetite masne prskotine, odmah ih obrišite kako biste spriječili da se upiju u površinu.

5. Koristite posebne deterdžente za tvrdokorne mrlje

Ako se na indukcijskoj ploči pojave tvrdokorne mrlje ili zagorenja, možete koristiti posebne deterdžente koji su namijenjeni za uklanjanje takvih vrsta mrlja. Slijedite upute proizvođača i koristite ih pažljivo kako biste izbjegli oštećenje površine ploče.

6. Redovito održavajte ploču

Da biste zadržali indukcijsku ploču u dobrom stanju, redovito je održavajte i čistite. Nakon svake upotrebe, pričekajte da se ploča ohladi i zatim je nježno obrišite mekanom krpicom kako biste uklonili sve ostatke hrane ili prljavštine.

You might be interested:  Kako Nastaju Kisele Kiše

7. Pazite na postavljanje posuda i tave

Kada koristite indukcijsku ploču, pazite na postavljanje posuda i tave. Pripazite da ih postavite ravno na površinu ploče kako ne bi došlo do grebanja ili oštećenja stakla. Također, izbjegavajte postavljanje vrućih posuda direktno na staklenoj površini, već koristite podloške ili posudu s ravnom dnom.

8. Pratite upute proizvođača

Svakako pročitajte upute proizvođača svoje indukcijske ploče kako biste bili sigurni da koristite pravilne proizvode i tehnike čišćenja. Svaka ploča može imati svoje specifičnosti i upute za održavanje, pa je važno pridržavati se njihovih preporuka.

Slijedeći ove savjete, vaša indukcijska ploča će uvijek izgledati uredno i sjajno, a čišćenje će biti jednostavno i brzo.

Priprema za čišćenje

1. Pripremite materijale za čišćenje

Prije nego što počnete čistiti indukcijsku ploču, svakako pripremite sve potrebne materijale za čišćenje. Evo što će vam trebati:

 • Topla voda
 • Neutralni deterdžent
 • Krpica od mikrovlakana
 • Gumica za brisanje
 • Ocat (opcionalno)

2. Isključite ploču i pustite je da se ohladi

Da biste sigurno očistili indukcijsku ploču, prvo je isključite iz struje. Neka se ploča ohladi prije nego što započnete postupak čišćenja kako biste izbjegli opekline.

3. Uklonite ostatke hrane

Pažljivo uklonite sve ostatke hrane i tekućine s površine ploče. Možete koristiti gumicu za brisanje kako biste očistili veće ostatke hrane.

4. Pročitajte upute proizvođača

Svaki proizvođač može imati svoje specifične upute za čišćenje indukcijske ploče. Prije nego što nastavite s čišćenjem, provjerite upute proizvođača kako biste se uvjerili da ne koristite sredstva koja bi mogla oštetiti površinu ploče.

5. Zaštitite osjetljive dijelove

Ako vaša indukcijska ploča ima osjetljive dijelove poput upravljačke ploče ili zaslona, preporučuje se da ih zaštitite tijekom postupka čišćenja. Možete koristiti plastičnu foliju ili posebne zaštitne materijale koji su dostupni za ovu svrhu.

6. Skinite kontrole i otvorite poklopce

Ako je moguće, skinite kontrole ploče kako biste ih posebno očistili. Također, ako imate poklopce na ploči, otvorite ih kako biste mogli temeljito očistiti površinu ispod njih.

7. Zaštitite okolne površine

Indukcijska ploča ima okolne površine koje mogu biti osjetljive na kemikalije za čišćenje. Prije nego što započnete čišćenje, zaštitite te površine postavljanjem zaštitnih pločica, ručnika ili drugih materijala kako biste izbjegli slučajno prskanje ili prolijevanje.

8. Pripremite otopinu za čišćenje

Pomiješajte toplu vodu s neutralnim deterdžentom kako biste dobili otopinu za čišćenje. Ako vaša ploča ima tvrdokorne mrlje, možete dodati malo octa u otopinu kako biste pojačali učinak čišćenja.

Koristite pravilna sredstva

Kada čistite indukcijsku ploču, važno je koristiti pravilna sredstva kako biste je održavali čistom i sigurnom za upotrebu. Evo nekoliko savjeta o tome koja sredstva trebate koristiti:

1. Blaga sredstva za čišćenje

1. Blaga sredstva za čišćenje

Koristite blaga sredstva za čišćenje koja su namijenjena za upotrebu na indukcijskim pločama. To mogu biti posebna sredstva koja se mogu kupiti u trgovinama, ili možete napraviti vlastito sredstvo za čišćenje koristeći sastojke kao što su voda, deterdžent za pranje posuđa i ocat. Izbjegavajte upotrebu jakih kemikalija ili abrazivnih sredstava koja mogu oštetiti površinu ploče.

2. Meke krpe

Koristite meke krpe ili spužve kako biste očistili indukcijsku ploču. Izaberite krpe od mikrovlakana, papirnatih ručnika ili meke pamučne krpe. Izbjegavajte upotrebu grubih spužvi ili krpica koje mogu ogrebati površinu ploče.

3. Topla voda

Koristite toplu vodu za čišćenje indukcijske ploče. Topla voda pomaže u omekšavanju i uklanjanju prljavštine i mrlja. Pazite da voda ne bude previše vruća kako ne biste oštetili površinu ploče. Također, izbjegavajte upotrebu previše vode, jer to može dovesti do prodora u unutrašnjost ploče i uzrokovati kvarove.

4. Neabrazivne spužve

Koristite neabrazivne spužve ili krpe bez abrazivnih površina. Izbjegavajte upotrebu čeličnih vunenih jastučića ili grubih spužvi koje mogu ogrebati površinu ploče. Umjesto toga, koristite meke spužve ili krpe koje neće oštetiti ploču.

5. Sredstva za fleke

Ako se na ploči pojave tvrdokorne mrlje ili fleke, možete koristiti posebna sredstva dizajnirana za uklanjanje fleka. Ova sredstva možete pronaći u trgovinama specijaliziranim za kućanske aparate ili pomoću internetske pretrage. Slijedite upute proizvođača pri upotrebi ovih sredstava i pažljivo ih nanesite na mrlje kako biste ih uklonili.

Korištenje pravilnih sredstava pomoći će vam da održavate svoju indukcijsku ploču čistom i sigurnom za upotrebu. Slijedite ove savjete i redovito čistite ploču kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i oštećenja.

Redovno čišćenje nakon korištenja

Nakon svakog korištenja indukcijske ploče, važno je redovito je očistiti da biste uklonili prljavštinu i ostatke hrane. Evo nekoliko savjeta kako redovito čistiti svoju indukcijsku ploču:

 1. Isključite ploču i pustite je da se ohladi: Prije nego što počnete čistiti, uvijek se pobrinite da je ploča isključena i da je dovoljno ohlađena da je sigurno dodirnete. To će vam pomoći izbjeći opekotine i ozljede prilikom čišćenja.
 2. Koristite nježne deterdžente: Da biste očistili indukcijsku ploču, možete koristiti blagi deterdžent za posuđe ili posebno dizajnirane proizvode za čišćenje staklene keramike. Izbjegavajte upotrebu abrazivnih sredstava ili čvrstih spužvi, jer mogu oštetiti površinu ploče.
 3. Koristite mekanu krpu ili spužvu: Za čišćenje površine ploče koristite meku krpu ili spužvu. Navlažite krpu mješavinom tople vode i deterdženta i nježno pređite preko površine ploče kako biste uklonili prljavštinu i ostatke hrane.
 4. Izbjegavajte prolazak preko kontrola za kuhanje: Kada čistite površinu ploče, pripazite da izbjegnete prolazak preko kontrola za kuhanje. Ove kontrole obično imaju osjetljive elektroničke dijelove koji se mogu oštetiti ako se navlaže ili oštete.
 5. Po potrebi koristite sredstvo za poliranje: Ako primijetite tvrdokorne mrlje ili fleke na površini ploče, možete koristiti posebno sredstvo za poliranje staklene keramike kako biste ih uklonili. Slijedite upute proizvođača prilikom upotrebe ovog sredstva.
You might be interested:  Kada Se Poklope Kazaljke Na Satu

Nakon čišćenja ploče, uvijek je dobro suhu obrisati kako biste izbjegli mrlje ili tragove vode na površini. Redovito čišćenje nakon korištenja pomoći će vam održati indukcijsku ploču čistom, sjajnom i u dobrom stanju.

Održavanje površine ploče

1. Redovito čišćenje

Redovito čišćenje površine ploče ključno je za održavanje njenog sjaja i čistoće. Nakon svake upotrebe, preporučuje se očistiti indukcijsku ploču kako biste uklonili mrlje, otpatke ili prljavštinu.

2. Upotreba nježnih sredstava za čišćenje

Kod čišćenja indukcijske ploče, važno je koristiti nježna sredstva koja neće oštetiti njen premaz. Upotrijebite blagi deterdžent za posuđe pomiješan s toplom vodom i nanesite otopinu na površinu ploče. Zatim koristite mekanu krpu ili spužvu za čišćenje i nježno trljajte površinu kako biste uklonili prljavštinu.

3. Izbjegavanje ogrebotina

Izbjegavajte korištenje oštrih predmeta, poput noževa ili kamenih posuda, direktno na površini indukcijske ploče kako biste izbjegli ogrebotine. Umjesto toga, koristite zaštitne podloge ili pribor od nehrđajućeg čelika kako biste zaštitili površinu.

4. Uklanjanje tvrdokorne prljavštine

Ako se na površini ploče pojavi tvrdokorna prljavština ili zagorjela hrana, možete koristiti posebnu pastu za čišćenje indukcijskih ploča. Nanesite pastu na površinu i ostavite je da djeluje prema uputama proizvođača. Zatim je nježno obrišite kako biste uklonili prljavštinu.

5. Izlijevanje tekućine

Ako se neka tekućina izlije na površinu indukcijske ploče, odmah je obrišite kako biste spriječili da se proširi i da uzrokuje oštećenje. Koristite kuhinjski papir ili krpu kako biste brzo upili tekućinu i očistili površinu.

6. Korištenje zaštitne folije

Ako želite dodatno zaštiti površinu indukcijske ploče, možete koristiti zaštitnu foliju koja se može staviti preko ploče prije kuhanja. Ova folija pomaže u sprječavanju mrlja, ogrebotina i oštećenja od vrućih posuda.

7. Pravilno sušenje

Nakon čišćenja površine ploče, osigurajte da je potpuno suha prije ponovne upotrebe. Vlažna površina može negativno utjecati na rad ploče i uzrokovati neželjene probleme.

Primjeri nježnih sredstava za čišćenje:
Proizvod Opis
Deterdžent za posuđe Nježno uklanja prljavštinu bez oštećenja površine.
Pasta za čišćenje indukcijske ploče Namijenjena za uklanjanje tvrdokorne prljavštine.

Uklanjanje tvrdokornih mrlja

Kada se na indukcijskoj ploči pojave tvrdokorne mrlje, potrebno je koristiti nešto jače sredstvo za čišćenje kako bi se uklonile. Evo nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći da se riješite tvrdokornih mrlja na indukcijskoj ploči:

1. Soda bikarbona i voda

Pomiješajte sodu bikarbonu i vodu kako biste napravili pastu. Nanesite pastu na tvrdokorne mrlje i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim koristite mekanu krpu ili spužvu da biste nježno trljali mrlje dok se ne uklone.

2. Bijeli ocat

Namokajte meku krpu u bijeli ocat i stavite je izravno na tvrdokorne mrlje. Ostavite da ocat djeluje oko 10 minuta. Zatim koristite krpu ili spužvu natopljenu u toplu vodu da biste nježno očistili mrlje.

3. Kisela voda

Možete koristiti kiselu vodu za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Navlažite krpu kiselom vodom, nanesite na mrlje i ostavite nekoliko minuta. Zatim nježno trljajte mrlje dok se ne uklone.

4. Komercijalno sredstvo za čišćenje

Ako se soda bikarbona, ocat ili kisela voda ne uspiju riješiti tvrdokornih mrlja, možete koristiti komercijalno sredstvo za čišćenje koje je namijenjeno indukcijskim pločama. Slijedite upute proizvođača za uporabu.

5. Pazite na temperaturu

Pri čišćenju tvrdokornih mrlja na indukcijskoj ploči, pazite da temperatura ploče bude hladna. Nikada ne koristite sredstva za čišćenje na vrućoj ploči jer to može uzrokovati oštećenje površine.

Koristeći ove savjete i trikove, trebali biste uspjeti ukloniti tvrdokorne mrlje s vaše indukcijske ploče. Redovito čišćenje i održavanje ploče također će pomoći u sprečavanju nastanka tvrdokornih mrlja i održavanju ploče u dobrom stanju.

Povrće i tekućine

Kako očistiti povrće?

Povrće je važan sastojak u mnogim jelima, a često se koristi i kada kuvamo na indukcijskoj ploči. Da biste očistili povrće i uklonili prljavštinu i ostatke pesticida, slijedite ove korake:

 1. Operite ruke sapunom i vodom prije nego što počnete da čistite povrće.
 2. Isperite povrće pod tekućom vodom kako biste uklonili vidljivu prljavštinu.
 3. Ako je potrebno, koristite četkicu za povrće kako biste pažljivo očistili koru povrća.
 4. Potopite povrće u zdjelu sa vodom i dodajte malo sirćeta kako biste uklonili ostatke pesticida.
 5. Ispirajte povrće pod tekućom vodom kako biste uklonili sirće i ostatke pesticida.
 6. Osudite povrće papirnim ubrusom ili ostavite da se prirodno osuši.

Kako očistiti tekućine koje su prosute na indukcijsku ploču?

Kada prosipate tekućine na indukcijsku ploču, bitno je brzo reagovati kako biste spriječili da se tekućina osuši i postane teže uklonjiva. Slijedite ove korake za čišćenje prosutih tekućina:

 1. Isključite indukcijsku ploču i pričekajte da se ohladi prije nego što počnete s čišćenjem.
 2. Namočite papirni ubrus ili krpu u toplu vodu.
 3. Nanesite vlažnu krpu na prosutu tekućinu i ostavite da se natapa nekoliko minuta.
 4. Pažljivo obrišite tekućinu s ploče koristeći krpu.
 5. Ako postoje tvrdokorni ostaci, pomiješajte malo sode bikarbone s vodom da napravite pastu i nanesite je na ostatak. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim nježno trljajte površinu četkicom za čišćenje.
 6. Na kraju, obrišite površinu suvom krpom kako biste uklonili sve tragove vlage.
You might be interested:  Kako Koristiti Sumpor U Prahu

Kako očistiti prokuhane tekućine na indukcijskoj ploči?

Ako tekućina počne da proključa na indukcijskoj ploči i prelije se na površinu, to može ostaviti tvrdokorne mrlje. Evo kako da ih uklonite:

 1. Isključite indukcijsku ploču i pričekajte da se ohladi prije nego što počnete s čišćenjem.
 2. Nanesite pastu od sode bikarbone i vode na mrlje i ostavite da djeluje nekoliko minuta.
 3. Nježno trljajte mrlje četkicom za čišćenje.
 4. Ispirajte površinu vodom da biste uklonili ostatke paste.
 5. Nakon što ste uklonili mrlje, obrišite površinu suvom krpom.

Zaključak

Održavanje čiste indukcijske ploče je važno kako bi pravilno funkcionisala i dugo trajala. Pravilno čišćenje povrća i tretiranje prosutih tekućina može vam pomoći da očuvate sjajnu površinu vaše indukcijske ploče.

Izrada prirodnih sredstava za čišćenje

Prirodne supstance u domaćim sredstvima za čišćenje

Mnogi kućni proizvodi mogu biti korisni pri čišćenju, a većina njih se može naći u vašoj kuhinji ili kupatilu. Evo nekoliko prirodnih supstanci koje se često koriste u domaćim sredstvima za čišćenje:

 • Soda bikarbona
 • Limun
 • Ocat
 • Sirće
 • Eterična ulja

Sredstva za čišćenje na bazi sode bikarbone

Soda bikarbona je veoma svestrana supstanca koja se može koristiti za čišćenje različitih površina u vašem domu. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti sodu bikarbonu:

 1. Za čišćenje sudova: napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na sundjer kako biste očistili masne fleke sa sudova.
 2. Za čišćenje rerne: pospite sodu bikarbonu po unutrašnjosti rerne, zatim je poprskajte vodom i ostavite da stoji preko noći. Ujutro, očistite rernu mokrom krpom.
 3. Za osvežavanje tepiha: pospite sodu bikarbonu po tepihu, ostavite je da odstoji nekoliko sati, zatim usisajte.

Sredstva za čišćenje na bazi limuna

Limun je odličan za uklanjanje fleka i neprijatnih mirisa. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti limun pri čišćenju:

 • Za uklanjanje fleka sa garderobe: iscedite limunov sok na fleku, ostavite ga da deluje nekoliko minuta, zatim operite odeću kao i obično.
 • Za čišćenje kamenca u kupatilu: iscedite limunov sok na površinu koju treba očistiti, ostavite ga da deluje nekoliko minuta, zatim isperite vodom.

Sredstva za čišćenje na bazi octa

Ocat je odličan za čišćenje i dezinfekciju površina. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti ocat pri čišćenju:

 1. Za čišćenje prozora: pomešajte vodu i ocat u razmeri 1:1, nanesite smesu na prozore koristeći mekanu krpu i obrišite ih.
 2. Za uklanjanje neprijatnih mirisa: ostavite otvorenu posudu sa sodom bikarbonom i malo octa u prostoriji koja ima neprijatan miris.

Upotreba prirodnih sredstava za čišćenje nije samo dobra za vaš dom, već i za životnu sredinu. Ove jednostavne recepte možete iskoristiti kako biste napravili efikasna sredstva za čišćenje koja su prijateljska prema okolini.

Kako izbjeći oštećenja ploče

Da biste izbjegli oštećenja indukcijske ploče i produžili njen životni vijek, možete primijeniti nekoliko korisnih savjeta:

 1. Koristite odgovarajuće posude: Koristite samo posude koje su dizajnirane za upotrebu na indukcijskoj ploči. Posude trebaju imati ravno dno i biti izrađene od materijala koji je magnetičan, kao što su željezo ili nehrđajući čelik.
 2. Izbjegavajte površinske ogrebotine: Kada koristite ploču, izbjegavajte povlačenje posuda po površini. Ovo može uzrokovati ogrebotine i oštećenja ploče. Umjesto toga, nježno postavite posudu na ploču i premještajte je lagano i sigurno.
 3. Temeljito očistite ploču nakon svake upotrebe: Da biste spriječili nakupljanje ostataka hrane ili mrlja, redovito čistite ploču nakon svake upotrebe. Koristite blagi čistač za staklo ili sredstvo za čišćenje posebno formulirano za indukcijske ploče. Nemojte koristiti abrazivne ili jakim kemikalijama bazirane proizvode koji mogu oštetiti površinu.
 4. Izbjegavajte izlijevanje tekućina: Pripazite da ne izlijete tekućine ili vodu izvan posude na indukcijsku ploču. Ovo može dovesti do oštećenja elektronike ispod površine ploče. Ako dođe do izlijevanja, odmah ga obrišite i osušite ploču.
 5. Pričekajte dok se ploča ne ohladi: Nakon što isključite ploču, pričekajte neko vrijeme da se površina potpuno ohladi prije nego što je očistite ili dodirujete. Ovo će spriječiti oštećenja zbog izloženosti visokim temperaturama.

Pridržavajući se ovih savjeta, moći ćete zadržati indukcijsku ploču u najboljem mogućem stanju i smanjiti rizik od oštećenja.

FAQ:

Koje su najučinkovitije metode za čišćenje indukcijske ploče?

Najučinkovitije metode za čišćenje indukcijske ploče uključuju korištenje blagog deterdženta i vode, specijalnih sredstava za čišćenje, tekućine za čišćenje soka od limuna i octa. Također se preporučuje upotreba gumene brisače za uklanjanje tvrdokornih mrlja.

Da li je sigurno koristiti abrazivna sredstva pri čišćenju indukcijske ploče?

Ne, abrazivna sredstva se ne preporučuju za čišćenje indukcijske ploče jer mogu oštetiti površinu. Umjesto toga, koristite blagi deterdžent i vodu ili specijalna sredstva za čišćenje koja su sigurna za upotrebu na indukcijskim pločama.

Kako se riješiti trajnih mrlja na indukcijskoj ploči?

Ako imate trajne mrlje na indukcijskoj ploči, možete ih pokušati ukloniti upotrebom tekućine za čišćenje soka od limuna i octa. Nanesite malu količinu tekućine na mrlju i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim obrišite površinu i isperite vodom. Ako mrlje i dalje ostaju, možete pokušati koristiti specijalna sredstva za čišćenje namijenjena za indukcijske ploče.

Kako redovito održavati indukcijsku ploču?

Da biste redovito održavali indukcijsku ploču, preporučuje se redovito čišćenje blagim deterdžentom i vodom. Također je važno obrisati površinu odmah nakon svake upotrebe kako biste spriječili nakupljanje hrane i mrlja. Ako primijetite tvrdokorne mrlje, možete koristiti specijalna sredstva za čišćenje koja su sigurna za upotrebu na indukcijskim pločama.