Kako Očistiti Mobitel Od Virusa - Koraci i Preporuke

Kako Očistiti Mobitel Od Virusa

Kako Očistiti Mobitel Od Virusa

U današnjem digitalnom dobu, mobilni telefoni su postali neizostavni dio našeg svakodnevnog života. Koristimo ih za komunikaciju, pretraživanje interneta, slanje poruka, pristupanje bankovnim računima, i još mnogo toga. Međutim, s porastom upotrebe mobilnih telefona dolazi i veći rizik od virusa i zlonamjernog softvera. Da biste očuvali sigurnost i funkcionalnost svog mobilnog telefona, važno je redovito ga čistiti od virusa.

Prvi korak u očišćenju mobilnog telefona od virusa je instaliranje antivirusnog softvera na uređaj. Postoji mnogo besplatnih opcija koje možete preuzeti s interneta, kao što su AVG Antivirus, Avast Mobile Security, i Kaspersky Mobile Antivirus. Ovaj softver će skenirati vaš mobilni telefon i identificirati i ukloniti bilo kakve viruse ili zlonamjerni softver koji mogu biti prisutni.

Drugi korak je prepoznavanje i izbjegavanje sumnjivih ili nepoznatih web stranica i aplikacija. Nemojte klikati na sumnjive veze ili preuzimati aplikacije s neprovjerenih izvora. Ove web stranice i aplikacije mogu biti nosioci virusa i zlonamjernog softvera. Također, bilo bi korisno provjeriti recenzije i ocjene drugih korisnika prije preuzimanja bilo koje aplikacije kako biste bili sigurni da je pouzdana i sigurna.

Zadnji korak je redovito ažuriranje softvera na mobilnom telefonu. Uzimanje vremena da ažurirate operativni sustav i aplikacije na najnoviju verziju pomaže u održavanju sigurnosti mobilnog uređaja. Većina ažuriranja sadrži sigurnosne zakrpe koje ispravljaju ranjivosti i štite mobilni telefon od virusa i zlonamjernog softvera. Stoga, redovno provjeravajte dostupna ažuriranja i instalirajte ih čim postanu dostupna.

Važno je napomenuti da je prevencija bolja od liječenja. Stoga, pokušajte izbjegavati potencijalno opasne situacije na internetu i budite oprezni prilikom korištenja mobilnog telefona. Ako slijedite ove korake i preporuke, možete očuvati sigurnost svog mobilnog telefona i izbjeći neželjene viruse i zlonamjerni softver.

Kako očistiti mobitel od virusa – koraci i preporuke

Koraci za čišćenje mobitela od virusa

 1. Prvo, isključite WiFi i mobilne podatke kako biste spriječili daljnje širenje virusa.
 2. Zatim, idite u postavke svog mobitela i pronađite odjeljak za sigurnost ili zaštitu.
 3. U odjeljku za sigurnost, pronađite i pokrenite skeniranje uređaja na viruse. Ovo može trajati neko vrijeme, ovisno o brzini vašeg mobitela.
 4. Nakon što skeniranje završi, pregledajte izvješće o virusima i označite sve zlonamjerne datoteke ili aplikacije koje su pronađene.
 5. Izbrisati sve označene zlonamjerne datoteke ili aplikacije iz svojeg mobitela. Budite pažljivi i ne brišite datoteke koje niste prepoznali kao viruse.
 6. Nakon brisanja virusa, preporučuje se ponovno pokrenuti mobitel kako biste osigurali da su svi virusi uspješno uklonjeni.
 7. Za dodatnu sigurnost, možete instalirati antivirusni softver na svoj mobitel i redovito ga ažurirati kako biste se zaštitili od budućih prijetnji.

Preporuke za sprječavanje virusa na mobitelu

 • Preuzimajte aplikacije samo iz službenih trgovina aplikacija poput Google Play Storea ili Apple App Storea.
 • Izbjegavajte klikanje na sumnjive reklame ili linkove na internetu.
 • Redovito ažurirajte operativni sustav svog mobitela kako biste ispravili sigurnosne propuste.
 • Ne instalirajte aplikacije s povećanim brojem preuzimanja ili negativnim recenzijama, jer to može biti znak prisutnosti virusa.
 • Budite oprezni kada se povezujete na javne Wi-Fi mreže, koristite virtualne privatne mreže (VPN) kako biste zaštitili svoje podatke.

Zaključak

Čišćenje mobitela od virusa važan je korak u održavanju sigurnosti vašeg mobilnog uređaja. Slijedite navedene korake kako biste uklonili viruse i redovito provodite preporučene sigurnosne mjere kako biste spriječili buduće infekcije.

Provjera i identifikacija virusa na mobitelu

Kako biste provjerili je li vaš mobitel zaražen virusom, možete slijediti nekoliko koraka:

 1. Napomena: Prije nego što krenete s provjerom, svakako osigurajte da imate ažuriranu antivirusnu aplikaciju na svom mobitelu.
 2. Provjerite ima li vaš mobitel znakova infekcije kao što su:
  • Spori i neobično trajanje baterije
  • Često pregrijavanje uređaja
  • Neobjašnjeno ponašanje aplikacija (zatvaranje ili otvaranje bez upućivanja korisnika)
  • Povećana potrošnja podataka ili novčana sredstva bez vašeg znanja
 3. Ako primijetite nešto od navedenog, provjerite je li vaša antivirusna aplikacija detektirala virus. Pokrenite skeniranje pomoću aplikacije i pričekajte rezultate.
 4. Ako vaša aplikacija ne otkrije ništa, ali i dalje imate sumnje da je mobitel zaražen, preporučuje se korištenje dodatnih alata za skeniranje virusa.
 5. Preuzmite i instalirajte pouzdanu aplikaciju za skeniranje virusa iz službenih izvora, kao što je Google Play Store.
 6. Pokrenite skeniranje pomoću nove aplikacije i provjerite rezultate.
 7. Ako nova aplikacija otkrije viruse ili zloćudne programe, slijedite upute aplikacije za uklanjanje i tretiranje pronađenih problema.
 8. Nakon što ste uklonili viruse, preporučuje se redovito ažuriranje antivirusne aplikacije i izbjegavanje preuzimanja aplikacija ili datoteka s nepouzdanih izvora.
You might be interested:  Kako Se Riješiti Rozaceje

Provjerom i identifikacijom virusa na mobilnom telefonu možete osigurati sigurno korištenje uređaja i zaštititi svoje podatke.

Preuzimanje i instaliranje antivirusnog programa

Kako biste zaštitili svoj mobilni telefon od virusa, važno je preuzeti i instalirati antivirusni program. Ovaj program će skenirati vaš uređaj i pronaći i ukloniti bilo kakve zlonamerne datoteke ili aplikacije koje mogu ugroziti sigurnost vašeg mobilnog telefona.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste preuzeli i instalirali antivirusni program na svom mobilnom telefonu:

 1. Idite na Google Play Store (za Android uređaje) ili App Store (za iPhone uređaje) na vašem mobilnom telefonu.
 2. Pretražite “antivirusni program” u traci za pretraživanje.
 3. Odaberite antivirusni program iz rezultata pretraživanja. Preporučljivo je preuzeti popularne i pouzdane antivirusne programe kao što su Avast, AVG, McAfee ili Norton.
 4. Kada pronađete željeni antivirusni program, pritisnite dugme “Preuzmi” ili “Instaliraj”.
 5. Ukoliko vam se traži, prihvatite uvjete i odobrenja za preuzimanje i instaliranje antivirusnog programa.
 6. Strpite se dok se antivirusni program preuzima i instalira na vaš mobilni telefon.
 7. Kada se instalacija završi, pokrenite antivirusni program i slijedite upute za postavljanje i konfiguraciju.
 8. Nakon postavljanja, redovito ažurirajte antivirusni program kako biste imali najnoviju zaštitu od virusa.

Na ovaj način ćete osigurati da je vaš mobilni telefon zaštićen od virusa i drugih sigurnosnih prijetnji. Redovito skenirajte svoj mobilni telefon pomoću antivirusnog programa kako biste otkrili i uklonili bilo kakve potencijalne prijetnje vašoj sigurnosti i privatnosti.

Redovno ažuriranje antivirusnog programa

Redovno ažuriranje antivirusnog programa je ključno za održavanje sigurnosti vašeg mobilnog telefona. Antivirusni programi kontinuirano prate nove viruse, maliciozne programe i druge sigurnosne prijetnje. Ažuriranje antivirusnog programa osigurava da će vaš mobilni telefon biti zaštićen od najnovijih sigurnosnih prijetnji.

Da biste redovno ažurirali antivirusni program na svom mobilnom telefonu, slijedite ove korake:

 1. Provjerite imate li najnoviju verziju antivirusnog programa. Otvorite aplikaciju antivirusnog programa, a zatim provjerite ima li dostupnih ažuriranja. Mnogi antivirusni programi automatski preuzimaju ažuriranja, ali možda ćete trebati ručno provjeriti ima li novih ažuriranja.
 2. Ažurirajte antivirusni program ako su dostupna nova ažuriranja. Ažuriranje je obično jednostavan postupak – samo slijedite upute koje pruža vaš antivirusni program. Možda ćete morati omogućiti pristup internetu kako biste preuzeli ažuriranja.
 3. Nakon ažuriranja antivirusnog programa, skenirajte svoj mobilni telefon kako biste provjerili postojanje bilo kakvih virusa ili malicioznih programa. Većina antivirusnih programa omogućuje skeniranje cijelog telefona ili određenih datoteka. Ovisno o veličini vašeg mobilnog telefona i broju datoteka, skeniranje može potrajati neko vrijeme.

Redovno ažuriranje antivirusnog programa važno je i zaštitu vašeg mobilnog telefona od sigurnosnih prijetnji. Pazite da pravovremeno ažurirate svoj antivirusni program i redovito skenirajte svoj mobilni telefon kako biste održali sigurnost i zaštitu svojih podataka.

Skeniranje mobitela antivirusnim programom

Antivirusni programi su vrlo korisni alati za zaštitu mobilnih uređaja od virusa, malwarea i drugih prijetnji. Skeniranje mobitela antivirusnim programom može pomoći u otkrivanju i uklanjanju potencijalno opasnih datoteka.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste skenirali svoj mobitel antivirusnim programom:

 1. Prvo, preuzmite i instalirajte pouzdan antivirusni program s Google Play Storea.
 2. Nakon što instalirate antivirusni program, pokrenite ga otvaranjem aplikacije.
 3. U glavnom izborniku antivirusne aplikacije potražite opciju “Skeniraj” ili “Provjeri”.
 4. Kada odaberete ovu opciju, antivirusni program će započeti skeniranje svih datoteka i aplikacija na vašem mobitelu.
 5. Ako se tijekom skeniranja pronađe virus ili malware, antivirusni program će vas obavijestiti i ponuditi vam mogućnost uklanjanja.
 6. Ako dobijete obavijest o virusu, slijedite upute antivirusnog programa da biste uklonili prijetnju.
 7. Nakon što se skeniranje završi, možete provjeriti izvješće o skeniranju koje vam antivirusni program pruža. To će vam dati informacije o otkrivenim prijetnjama i akcijama poduzetim kako biste se zaštitili.
You might be interested:  Kako Sniziti Temperaturu Kod Djece

Napomena: Redovito ažurirajte svoj antivirusni program kako biste osigurali najbolju zaštitu od novih prijetnji.

Uklanjanje virusa s mobitela

Virusi na mobitelu mogu prouzročiti mnogo problema, uključujući gubitak podataka, usporavanje rada i krađu privatnih informacija. Da biste uklonili viruse s mobitela, slijedite ove korake:

1. Provjerite aplikacije

Provjerite sve aplikacije koje imate instalirane na svom mobitelu. Ako primijetite da postoji sumnjiva ili nepoznata aplikacija, deinstalirajte je odmah. Također, pazite da uvijek preuzimate aplikacije samo iz pouzdanih izvora poput službenih trgovina aplikacija (Google Play Store, App Store).

2. Ažurirajte operativni sustav

Ažuriranje operativnog sustava na najnoviju verziju pruža sigurnosne zakrpe i poboljšanja koja mogu pomoći u uklanjanju virusa. Provjerite ima li dostupnih ažuriranja i ažurirajte svoj mobitel ako je potrebno.

3. Skeniranje antivirusnim programom

Preuzmite antivirusni program iz pouzdanog izvora i skenirajte svoj mobitel. Ovi programi će detektirati i ukloniti viruse s vašeg mobitela. Redovito ažurirajte antivirusni program kako biste osigurali najnoviju zaštitu.

4. Izbrišite sumnjive datoteke

4. Izbrišite sumnjive datoteke

Pregledajte svoje datoteke i izbrišite sve sumnjive ili nepoznate datoteke. Ove datoteke mogu biti skrivene u različitim mapama na vašem mobitelu, pa budite pažljivi pri pretraživanju.

5. Promijenite lozinke

Ako sumnjate da su vaši podaci ugroženi, promijenite lozinke svih svojih računa na mobilnom uređaju. To uključuje pristupne podatke za e-poštu, društvene mreže i online bankovne račune.

6. Izbjegavajte nesigurne internetske veze

Izbjegavajte povezivanje s nesigurnim Wi-Fi mrežama i ne preuzimajte datoteke s sumnjivih web stranica. Ovo može smanjiti rizik od zaraze virusom na vašem mobitelu.

7. Započnite iznova

Ako se problem i dalje javlja, pokušajte resetirati svoj mobitel na tvorničke postavke. Ovo će izbrisati sve podatke na vašem mobitelu, uključujući viruse, ali svakako prvo napravite sigurnosnu kopiju svojih važnih podataka.

Slijedeći ove korake, možete učinkovito ukloniti viruse s mobitela i osigurati sigurnost svojih podataka.

Ograničavanje instaliranja aplikacija s nepoznatih izvora

Jedan od ključnih koraka u očuvanju sigurnosti vašeg mobilnog telefona od virusa je ograničavanje instaliranja aplikacija s nepoznatih izvora. Ova opcija će vam pomoći da izbjegnete preuzimanje sumnjivih aplikacija koje mogu sadržavati zlonamjerni softver.

Evo kako možete ograničiti instaliranje aplikacija s nepoznatih izvora:

 1. Idite na Postavke. Otvorite izbornik Postavke na svom mobilnom telefonu.
 2. Odaberite Sigurnost. U izborniku Postavke, potražite opciju Sigurnost i dodirnite je kako biste je otvorili.
 3. Provjerite Nepoznati izvori. U postavkama Sigurnosti, pronađite opciju Nepoznati izvori i provjerite je. Ova opcija će vam omogućiti instaliranje aplikacija iz izvora koji nisu Google Play Store.
 4. Upozorenje. Kada omogućite Nepoznate izvore, pojavit će se upozorenje koje vas obavještava o rizicima instaliranja aplikacija iz nepoznatih izvora. Pošto takve aplikacije nisu provjerene od strane Googlea, mogu sadržavati virus ili druge zlonamjerne programe. Uvijek budite oprezni i samo preuzimajte aplikacije s pouzdanih izvora.

Važno je napomenuti da je najsigurnije preuzimati aplikacije samo s pouzdanih izvora, kao što je Google Play Store. Google provodi strogu kontrolu sigurnosti aplikacija prije nego ih objavi na Play Storeu, što znači da su šanse za preuzimanje virusa s takvih izvora minimalne. Uvijek pazite da provjerite recenzije i ocjene aplikacija prije nego ih preuzmete, kako biste bili sigurni u njihovu sigurnost i pouzdanost.

Redovno čišćenje cache memorije i nepotrebnih datoteka

Cache memorija na mobilnim uređajima je prostor u kojem se privremeno čuvaju podaci iz aplikacija i web stranica kako bi se brže učitali prilikom ponovnog korištenja. Međutim, ova memorija može se nakupiti i zauzeti suvišan prostor na uređaju.

Redovno čišćenje cache memorije može pomoći u poboljšanju performansi mobilnog uređaja i oslobađanju prostora za skladištenje. Evo nekoliko koraka za čišćenje cache memorije na vašem mobitelu:

 1. Pristupite “Postavkama” na svom mobilnom uređaju. Možete pronaći ikonu postavki na početnom zaslonu ili je potražiti u izborniku aplikacija.
 2. Pronađite opciju “Pohrana” ili “Memorija” u postavkama uređaja.
 3. Unutar opcije “Pohrana” ili “Memorija”, potražite “Cache memorija” ili “Prikaži pohranjene podatke”.
 4. Odaberite ovu opciju kako biste vidjeli koliko je prostora zauzeto cache memorijom.
 5. Pristupite opciji “Obriši cache” ili “Očisti pohranu” kako biste izbrisali sve privremene podatke iz cache memorije.

Pored čišćenja cache memorije, također je važno redovno brisati nepotrebne datoteke na vašem mobitelu kako biste oslobodili prostor za skladištenje. Evo nekoliko savjeta za brisanje nepotrebnih datoteka:

 • Pregledajte svoje fotografije i videozapise i izbrišite one koje više ne trebate.
 • Pregledajte preuzete datoteke i izbrišite one koje više ne koristite.
 • Brisanje starih poruka, snimljenih razgovora i medijskih datoteka u aplikacijama za razmjenu poruka.
 • Koristite aplikacije za upravljanje datotekama koje će vam pomoći da pronađete i izbrišete nepotrebne datoteke na uređaju.
You might be interested:  Što Je Revolving Kartica

Redovno čišćenje cache memorije i nepotrebnih datoteka može pomoći u poboljšanju performansi vašeg mobitela i oslobađanju prostora za nove aplikacije i datoteke.

Sigurnosna kopija podataka s mobitela

Da biste zaštitili svoje podatke na mobitelu, važno je redovito izraditi sigurnosnu kopiju. Sigurnosna kopija omogućuje pohranjivanje važnih podataka, kao što su kontakti, poruke, slike i aplikacije, na drugom uređaju ili u oblaku. Ako se dogodi da izgubite ili oštetite svoj mobitel, sigurnosna kopija omogućuje povrat podataka na novi uređaj.

Evo nekoliko koraka za izradu sigurnosne kopije podataka s mobitela:

1. Korištenje oblaka

Jedan od najjednostavnijih načina za izradu sigurnosne kopije podataka je korištenje oblaka. Većina modernih mobilnih operativnih sustava nudi mogućnost automatske sinkronizacije s oblakom. To omogućuje pohranjivanje važnih podataka u oblaku, kao što su Google Drive, iCloud ili Microsoft OneDrive. Možete omogućiti automatsku sinkronizaciju u postavkama mobilnog uređaja i osigurati da su vaši podaci uvijek ažurirani u oblaku.

2. Korištenje aplikacija za sigurnosnu kopiju

Mnoge aplikacije za sigurnosnu kopiju dostupne su za mobilne uređaje. Takve aplikacije omogućuju jednostavno i sigurno pohranjivanje svih vaših podataka na drugi uređaj ili u oblak. Ove aplikacije obično pružaju napredne značajke, kao što su selektivna sigurnosna kopija, enkripcija podataka i mogućnost vraćanja podataka na novi uređaj. Neke popularne aplikacije za sigurnosnu kopiju su Titanium Backup, Helium i Super Backup.

3. Povezivanje s računalom

Još jedan način izrade sigurnosne kopije podataka s mobilnog uređaja je povezivanje s računalom putem USB kabela. Nakon povezivanja, možete pregledati datoteke na uređaju i ručno kopirati važne podatke na računalo. Ova metoda može biti malo složenija od drugih, ali omogućuje vam veću kontrolu nad sigurnosnom kopijom i odabir točno koji podaci želite spremiti.

Prednosti Nedostaci
 • Jednostavno i praktično
 • Automatska sinkronizacija
 • Zaštita od gubitka podataka
 • Ovisnost o internetu
 • Ograničen prostor pohrane
 • Privatnost podataka

Neovisno o metodi koju odaberete, važno je redovito izrađivati sigurnosne kopije podataka s mobitela. Na taj način možete biti sigurni da su vaši podaci sigurni i uvijek dostupni, čak i u slučaju neočekivanih problema s vašim mobitelom.

FAQ:

Koji su najčešći načini za zarazu mobitela virusima?

Najčešći načini zaraze mobitela virusima su preuzimanje zaraženih aplikacija sa nepouzdanih izvora, otvaranje sumnjivih e-mailova i klikanje na sumnjive linkove, posjet sumnjivim web stranicama ili korištenje nezaštićenih Wi-Fi mreža.

Kako mogu znati da je moj mobitel zaražen virusom?

Simptomi zaraze mobitela virusom mogu uključivati smanjenje brzine rada, neočekivano trošenje baterije, pojavu sumnjivih reklama ili preusmjeravanje na nepoznate web stranice, gubitak podataka ili neobjašnjeno isključivanje ili ponovno pokretanje mobitela.

Kako mogu očistiti svoj mobitel od virusa?

Da biste očistili mobitel od virusa, prvo provjerite i ažurirajte svoj operativni sustav i instalirajte pouzdani antivirusni softver. Zatim pokrenite antivirusno skeniranje mobitela i uklonite otkrivene viruse. Preporučljivo je također promijeniti lozinke za sve važne račune koje ste koristiti na mobitelu.

Kako mogu spriječiti zarazu mobitela virusima?

Da biste spriječili zarazu mobitela virusima, uvijek preuzimajte aplikacije sa službenih i pouzdanih izvora. Nemojte otvarati e-mailove od nepoznatih pošiljatelja i izbjegavajte klikanje na sumnjive linkove. Redovito ažurirajte operativni sustav mobitela i instalirajte antivirusni softver. Također, izbjegavajte korištenje nezaštićenih Wi-Fi mreža i posjet sumnjivim web stranicama.

Koliko je sigurno koristiti antivirusne aplikacije na mobitelu?

Antivirusne aplikacije su sigurne za korištenje, pod uvjetom da su preuzete sa pouzdanih izvora. Njihova svrha je zaštita mobitela od virusa i drugih malicioznih programa. Međutim, važno je odabrati kvalitetan antivirusni softver i redovito ažurirati njegove definicije virusa.

Kako mogu saznati jesam li zaražen virusom na svom mobitelu?

Mogu postojati nekoliko znakova koji ukazuju da je vaš mobitel zaražen virusom. Među njima su: slabija brzina rada, česte rušenja aplikacija, pojave novih aplikacija koje niste preuzeli, preusmjeravanje na neželjene web stranice i čudne poruke ili pozivi. Ako primijetite ove simptome, vrlo je vjerojatno da je vaš mobitel zaražen.

Kako mogu očistiti svoj mobitel od virusa?

Postoje nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste očistili svoj mobitel od virusa. Prvo, možete instalirati antivirusni program s dobrom reputacijom sa službenog app storea. Zatim, pokrenite antivirusno skeniranje kako biste pronašli i uklonili zlonamjerne programe. Također, izbjegavajte preuzimanje aplikacija i datoteka s nepouzdanih web stranica i uvijek ažurirajte softver na svom mobitelu. Ako ove mjere ne uspiju, možda ćete morati vratiti tvorničke postavke mobitela.