Kako očistiti srebro kad pocrni: praktični saveti i trikovi

Kako Očistiti Srebro Kad Pocrni

Kako Očistiti Srebro Kad Pocrni

Kad kupimo ili naslijedimo srebrni nakit ili pribor, u početku sjaje se i izgledaju prekrasno. Međutim, vremenom srebro može početi tamniti i gubiti svoj sjaj, što je rezultat oksidacije. Oksidacija je kemijska reakcija koja nastaje kada srebro dolazi u dodir s kisikom i sumporom u zraku. Kad srebro pocrni, mnogi ljudi se brinu jer ne znaju kako vratiti njegov prirodni sjaj.

Srećom, postoje jednostavni načini za čišćenje srebra kod kuće. Osobe koje izbjegavaju upotrebu hemikalija mogu koristiti domaće sastojke kao što su soda bikarbona, sol i ocat. Soda bikarbona ima svojstvo neutralizacije mirisa i uklanjanja mrlja, dok sol sisajući moć pojačava čišćenje. Ocat ne samo da uklanja mrlje, već i pomaže ukloniti tamne mrlje koje se pojavljuju zbog oksidacije.

Jednostavan trik za čišćenje srebra je upotreba paste od sode bikarbone i vode. Potrebno je samo pomiješati sode bikarbone i malu količinu vode da se formira gusta pasta. Ova pasta se nanosi na srebrni nakit ili pribor i nježno trlja mekanom krpicom. Nakon što se cijela površina pregledala i istrljala, srebro se ispire toplom vodom i briše se suhom krpom. Nakon ovog postupka, srebro će blistati i izgledati kao novo.

Drugi trik za čišćenje srebra koristi kombinaciju soli, sode bikarbone i vode. Potrebno je miješati jednake količine soli i sode bikarbone s malom količinom vode da se stvori pasta. Nakon nanošenja paste na srebrni predmet, treba ga lagano trljati mekanom krpom dok se tamna boja ne ukloni. Nakon toga se srebro ispere toplom vodom i obriše suhom krpom. Ovaj trik pomaže ukloniti tvrdokorne mrlje i obnavlja sjaj srebra.

Kad pocrni srebrni nakit, važno je znati kako ga pravilno očistiti kako ne bi oštetili površinu ili izgubili detalje. Iz tog razloga, uvijek je dobra ideja koristiti mekanu krpu i izbjegavati abrazivne materijale poput četki ili pasta s grubim česticama. Također je važno trajno čuvati srebrni nakit u posebnim kutijama ili vrećicama kako bi se smanjila izloženost zraku i vlagi. Redovno čišćenje i održavanje srebra su ključni za njegov dugotrajni sjaj i ljepotu.

Koraci za čišćenje srebra kod tamnjenja

Kada srebro počne da tamni, možete ga lako očistiti kod kuće koristeći nekoliko jednostavnih koraka.

 1. Priprema materijala
 2. Pre nego što počnete sa čišćenjem, pobrinite se da imate sledeće materijale pri ruci:

  • Meku krpu ili peškir
  • Meku četkicu ili četkicu za zube
  • Limunsku kiselinu ili sodu bikarbonu
  • Tiganj ili posudu
  • Kuhinjsku foliju
  • Toplu vodu
 3. Priprema srebra
 4. Pre nego što započnete proces čišćenja, pažljivo pregledajte srebrne predmete kako biste utvrdili da li imaju neke osetljive delove ili ukrase koji bi mogli biti oštećeni. Ako primetite bilo kakve osetljive delove, bolje je da se obratite stručnjaku za čišćenje srebra.

 5. Priprema rastvora za čišćenje
 6. Postoji nekoliko načina za pripremu rastvora za čišćenje srebra. Možete koristiti limunsku kiselinu ili sodu bikarbonu.

  • Limunska kiselina: U tiganj sipajte vodu i dodajte nekoliko kašika limunske kiseline. Zagrevajte smesu dok ne počne da ključa. Sklonite tiganj sa vatre.
  • Soda bikarbona: U tiganj sipajte vodu i dodajte nekoliko kašika sode bikarbone. Zagrevajte smesu dok ne počne da ključa. Sklonite tiganj sa vatre.
 7. Čišćenje srebra
 8. Nakon što ste pripremili rastvor za čišćenje, sledite ove korake:

  1. Stavite srebrne predmete u tiganj ili posudu i prelijte ih pripremljenim rastvorom.
  2. Stavite kuhinjsku foliju preko tiganja ili posude kako biste pokrili srebro i sprečili oksidaciju.
  3. Ostavite srebro u rastvoru oko 10-15 minuta.
  4. Nakon što je srebro potopljeno dovoljno dugo, izvadite ga iz rastvora i blago ga trljajte mekom krpicom ili četkicom za zube kako biste uklonili tamnjenje.
  5. Ako je srebro i dalje tamno, možete ga tretirati ponovno. Ako nije dovoljno tamno, ne ostavljajte ga predugo, jer može doći do prekomernog čišćenja.
  6. Nakon čišćenja, isperite srebro toplom vodom i pažljivo ga osušite.
 9. Preventivne mere
 10. Da biste sprečili tamnjenje srebra u budućnosti, možete preduzeti nekoliko preventivnih mera:

  • Često nosite svoje srebrne predmete, jer se redovna upotreba srebra može sprečiti tamnjenje.
  • Čuvajte srebro u posebnim vrećicama ili kutijama kako biste ga zaštitili od vazduha.
  • Izbegavajte kontakt srebra sa hemikalijama koje mogu uzrokovati tamnjenje, kao što su deterdženti i parfemi.
You might be interested:  Kako Pratiti Drugi Mobitel

Priprema srebra za čišćenje

Prije nego što počnete čistiti svoje srebrne predmete, važno je pravilno ih pripremiti kako bi se postigao najbolji rezultat. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti prije čišćenja srebra:

 1. Prikupite svoje srebrne predmete: Napravite popis svih srebrnih predmeta koje želite očistiti. Ovo će vam pomoći da organizirate proces čišćenja i osigurate da ne propustite nijedan predmet.
 2. Prostor za rad: Odaberite dobro osvijetljeno područje za rad. Možete koristiti stol ili radnu površinu na kojoj će biti dovoljno prostora za sve predmete koje želite očistiti.
 3. Zaštitite radnu površinu: Da biste spriječili oštećenje stola ili radne površine, postavite mekanu tkaninu ili podlošku ispod srebrnih predmeta koje ćete čišćenje. Ovo će također spriječiti klizanje predmeta tijekom postupka čišćenja.
 4. Pročitajte upute: Prije nego što počnete koristiti bilo koji proizvod ili tehniku čišćenja, pažljivo pročitajte upute na ambalaži ili proučite informacije o odgovarajućoj metodi čišćenja srebra. Ovo će vam pomoći da pravilno koristite proizvode i minimizirate rizik od oštećenja srebro.

 5. Provjera integriteta: Prije čišćenja srebra, provjerite jesu li svi predmeti cjeloviti i neophodni popravak. Ako primijetite bilo kakve pukotine, lomove ili oštećenja, potražite stručnu pomoć kako biste osigurali pravilan tretman srebra.

Nakon što ste pravilno pripremili svoje srebrne predmete, možete započeti s postupkom čišćenja kako biste vratili sjaj i ljepotu vašeg srebra.

Upotreba soda bikarbone za čišćenje srebra

Soda bikarbona je jedan od najčešće korišćenih sastojaka za čišćenje srebra. Njena sposobnost da ukloni tamne mrlje i pruži sjaj srebru čini je veoma korisnom u ovom procesu.

Evo nekoliko načina kako možete koristiti soda bikarbonu za čišćenje srebra:

1. Soda bikarbona sa vodom

Jedan od najjednostavnijih načina za korišćenje sode bikarbone je da je pomešate sa vodom. Napravite pastu od sode bikarbone i vode tako što ćete pomešati jednake delove ova dva sastojka. Nanesite pastu na komad srebra i trljajte ga mekanim krpom ili sunđerom. Nakon što ste temeljno trljali srebro, isperite ga vodom i osušite čistom krpom.

2. Soda bikarbona sa folijom

Možete koristiti i kombinaciju sode bikarbone i folije za čišćenje srebra. Postupak je sledeći: napravite rastvor od 1 kašike sode bikarbone i 1 šolje tople vode. U posudu stavite aluminijumsku foliju i sipajte rastvor preko nje. Potopite srebro u rastvor i ostavite ga da odstoji oko 5-10 minuta. Zatim temeljno isperite srebro vodom i osušite ga.

3. Soda bikarbona u kipućoj vodi

Ako želite da brzo očistite srebro, možete koristiti sodu bikarbonu zajedno sa kipućom vodom. Stavite srebrni predmet u posudu sa aluminijumskom folijom i 1-2 kašičice sode bikarbone. Prelijte sa kipućom vodom i pustite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga, isperite srebro vodom i osušite ga.

Kada koristite sodu bikarbonu za čišćenje srebra, važno je da budete nežni i koristite mekanu krpu ili sunđer kako biste izbegli ogrebotine na srebru. Nakon čišćenja, uvek dobro isperite srebro vodom i osušite ga kako biste izbegli ostavljnje tragova.

Sada, znate kako da koristite soda bikarbonu za čišćenje srebra i vratite mu stari sjaj!

Korišćenje paste za zube kao sredstva za poliranje

Kada se srebrni nakit, pribor za jelo ili drugi predmeti od srebra zaprljaju ili pocrne, paste za zube mogu biti vrlo korisne kao sredstva za poliranje. Pasta za zube je jeftina i lako dostupna, a može se koristiti za vraćanje sjaja i uklanjanje tamnih mrlja sa srebrnih predmeta.

Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kako biste koristili pastu za zube za poliranje srebra:

Korak 1: Priprema materijala

 • Uzmite čistu mekanu krpu i pastu za zube koju želite upotrebiti.
 • Ako je srebrni predmet vrlo prljav, možete ga prvo operati u mlakoj sapunici kako biste uklonili grubu prljavštinu.

Korak 2: Nanos paste za zube

 • Nanesite malu količinu paste za zube na meku krpu.
 • Ravnomerno razmažite pastu po površini srebrnog predmeta. Pazite da pokrijete sve tamne mrlje ili oksidaciju.

Korak 3: Poliranje

 • Koristite čistu suhu meku krpu ili četkicu za zube da polirate srebro. Nanesite malo pritiska i kružnim pokretima polirajte predmet.
 • Nastavite polirati dok ne postignete željeni sjaj i uklonite sve tamne mrlje. Možda ćete morati primeniti malo više paste za zube ako su mrlje uporne.

Korak 4: Isperite i osušite

 • Nakon što ste zadovoljni sjajem, temeljno isperite srebrni predmet pod mlazom tople vode. Pažljivo obrišite suhom mekom krpom da biste uklonili višak vlage.
 • Predmet ostavite da se potpuno osuši pre nego što ga ponovo upotrebljavate ili skladištite.

Korišćenje paste za zube je jednostavan i pristupačan način za čišćenje i poliranje srebra. Međutim, važno je primeniti samo malu količinu paste za zube i pažljivo polirati da biste izbegli oštećenje površine srebra.

Isprobavanje čišćenja srebra uz pomoć aluminijumske folije

Aluminijumska folija je jedan od najčešće korišćenih materijala za čišćenje srebra koje je pocrnelo. Ova metoda je jednostavna i pristupačna, a rezultati su često impresivni. Da biste isprobali čišćenje srebra uz pomoć aluminijumske folije, slijedite ove korake:

 1. Napravite zdjelicu ili posudu za čišćenje. Možete koristiti stari lavor ili bilo koju drugu posudu koja je dovoljno velika da smesti sve komade srebra koje želite da očistite.
 2. Podignite dno posude. Stavite komad aluminijumske folije na dno posude. Ovo će stvoriti površinu na koju će srebro biti položeno tokom čišćenja.
 3. Položite srebrne predmete na aluminijumsku foliju. Pazite da se svi predmeti međusobno ne dodiruju, jer to može sprečiti optimalno čišćenje.
 4. Dodajte vodu i sodu bikarbonu. Prelijte toplom vodom preko srebrnih predmeta u posudi, a zatim dodajte kašičicu sode bikarbone. Koliko vode i sode bikarbone treba dodati zavisi o veličini posude i količini srebra koje se čisti, ali kao osnova, možete koristiti omjer 1:1 (jednaku količinu vode i sode bikarbone).
 5. Reakcija će početi. Kada dodate sodu bikarbonu, primijetit ćete da počinje reakcija između srebra, aluminijumske folije i sode bikarbone. Ova reakcija će pomoći uklanjanju tamnih naslaga sa srebra.
 6. Pustite da stoji. Ostavite srebro u posudi najmanje 5-10 minuta kako bi reakcija imala vremena da djeluje. Vrijeme potrebno za čišćenje može varirati ovisno o stepenu prljavštine srebra, pa ako je potrebno, ostavite ga i duže vremena.
 7. Isperite i osušite srebro. Nakon što je srebro ostalo u posudi dovoljno dugo, izvadite ga i dobro isperite hladnom vodom. Zatim koristite meku krpu ili papirni ubrus za sušenje srebra.
You might be interested:  Kako Izgleda Krpelj U Kozi

Ponavljanje ovog procesa može biti potrebno kako bi se postigli najbolji rezultati, posebno ako je srebrni predmet jako zaprljan. Međutim, sveukupno, ovaj metod koristeći aluminijumsku foliju je vrlo efikasan u čišćenju srebra koje je pocrnelo.

Kako očistiti srebrni nakit sa prirodnim sredstvima

Kako očistiti srebrni nakit sa prirodnim sredstvima

Srebrni nakit se s vremenom može izgubiti svoj sjaj i postati tamniji. Umesto da koristite hemikalije, možete isprobati prirodna sredstva koja će vratiti sjaj vašem srebrnom nakitu.

Bakarni novčići i so

Jedan od najjednostavnijih načina da očistite srebrni nakit je da ga potopite u posudu sa toplom vodom i dodate nekoliko bakarnih novčića i kašičicu soli. Ostavite da se srebro potopi u ovoj mešavini oko 5-10 minuta. Nakon toga, pomoću meke četke (npr. staru četkicu za zube) pažljivo očistite nakit, posebno u prostorima između dragog kamenja ili detalja. Isperite ga vodom i osušite mekom krpom.

Soda bikarbona i limun

Soda bikarbona i limun su takođe efikasni za čišćenje srebrnog nakita. Napravite pastu od sode bikarbone i limunovog soka i nanesite je na nakit četkicom ili mekom krpom. Frljajte nežno kako biste uklonili mrlje i tamne fleke. Isperite nakit vodom i obrišite ga suvom krpom.

Kiselo mleko

Kiselo mleko takođe može vam pomoći da očistite srebrni nakit. Potopite nakit u kiselo mleko nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga koristite meku četku ili krpku da nežno očistite nakit. Isperite ga vodom i osušite.

Čišćenje srebra bez abrazivnih sredstava

Ako želite da očistite srebrni nakit bez abrazivnih sredstava, možete koristiti kombinaciju aluminijumske folije, soli i vode. Potopite srebrni nakit u vodu u koju ste dodali dve supene kašike soli i nekoliko komada aluminijumske folije. Ostavite nakit u ovoj mešavini oko 5-10 minuta, a zatim ga isperite vodom i osušite mekom krpom.

Važno je napomenuti da će ovi prirodni metodii očistiti srebrni nakit, ali neće ukloniti duboke mrlje ili ogrebotine. Ako je nakit veoma prljav ili oštećen, možda ćete morati da potražite profesionalno čišćenje ili obnavljanje.

Korišćenje limuna za čišćenje srebra

Jedan od najjednostavnijih načina da očistite crnilo sa srebrnog nakita ili predmeta je korišćenje limuna. Limun je prirodno sredstvo za čišćenje koje će vam pomoći da povratite sjaj srebra.

Evo koraka koje možete slediti kako biste koristili limun za čišćenje srebra:

 1. Isecite limun na pola.
 2. Iscedite sok limuna u činiju ili posudu.
 3. Umočite meku krpu ili sunđer u sok limuna.
 4. Nanesite sok limuna na srebrni predmet i lagano trljajte.
 5. Pustite da sok limuna deluje nekoliko minuta.

Možete koristiti i koru limuna, tako što ćete direktno trljati srebrni predmet ili nakit korom limuna.

Kada završite sa čišćenjem, isperite predmet pod mlazom vode i pažljivo osušite mekom krpom.

Ovaj metod je pogodan za čišćenje manjih srebrnih predmeta, kao što su prstenje, narukvice ili minđuše. Ako želite da čistite veće komade srebra kao što su tanjiri ili escajg, možete koristiti sok limuna i ubrus kako biste očistili površinu. Nakon toga, isperite predmete i osušite ih temeljno. Međutim, budite oprezni da ne koristite limun na srebru koje ima pukotine ili oštećenja, jer može uzrokovati daljnje oštećenje.

Limun je odlično prirodno sredstvo za čišćenje srebra, ali imajte na umu da može izazvati neke promene na metalu. Ako primetite da srebro postaje mat ili da se javljaju tamne mrlje posle čišćenja limunom, možda će biti potrebno koristiti neko drugo sredstvo za čišćenje ili posetiti profesionalca za čišćenje srebra.

Kako ukloniti tamne mrlje sa srebrnog posuđa

Srebrno posuđe, kao što su viljuške, noževi i kašike, često može dobiti tamne mrlje tokom upotrebe i vremenom. Ove tamne mrlje su rezultat oksidacije metala i mogu smanjiti sjaj i lepotu srebra. Srebrno posuđe je važno održavati čisto i sjajno, a evo nekoliko praktičnih saveta i trikova kako ukloniti tamne mrlje sa srebrnog posuđa.

Metoda 1: Soda bikarbona i aluminijumska folija

Jedan od najefikasnijih načina za uklanjanje tamnih mrlja sa srebrnog posuđa jeste da koristite sodu bikarbonu i aluminijumsku foliju. Sve što vam je potrebno je:

 • 2 kašike sode bikarbone
 • Parče aluminijumske folije
 • Vruća voda
You might be interested:  Ljeto Kada Sam Naučila Letjeti Online

Evo koraka koje trebate slediti:

 1. Prekrijte dno posude aluminijumskom folijom, sjajnom stranom okrenutom prema gore.
 2. Stavite tamno srebrno posuđe na aluminijumsku foliju.
 3. Dodajte 2 kašike sode bikarbone u posudu.
 4. Prelijte vrućom vodom da potpuno prekrije srebrno posuđe.
 5. Ostavite posudu sa srebrnim posuđem da odstoji oko 15-30 minuta.
 6. Izvadite srebrno posuđe iz posude i temeljno isperite toplom vodom.
 7. Osušite srebrno posuđe mekom krpom.

Ova metoda pomaže uklanjanju tamnih mrlja i vraćanju sjaja srebrnom posuđu, ali se ne preporučuje za dragoceno ili električno srebrno posuđe.

Metoda 2: Limun i so

Drug način za uklanjanje tamnih mrlja sa srebrnog posuđa jeste korišćenje limuna i soli. Potrebni sastojci su:

 • Sok od jednog limuna
 • 2 kašike soli

Evo kako da koristite limun i so za uklanjanje tamnih mrlja:

 1. Pomešajte sok od jednog limuna sa 2 kašike soli da napravite pastu.
 2. Nanesite pastu na tamne mrlje na srebrnom posuđu.
 3. Neka pasta odstoji na mrljama oko 5-10 minuta.
 4. Četkom za zube ili mekom krpom nežno trljajte srebrno posuđe.
 5. Isperite srebrno posuđe toplom vodom i osušite ga mekom krpom.

Ova metoda je efikasna za manje tamne mrlje i pomaže očistiti srebrno posuđe bez potrebe za jakim hemikalijama.

Kada srebrno posuđe ponovo zablista, možete ga čuvati u posebnim kesicama ili prekrivačima kako biste sprečili dalju oksidaciju metala. Redovno čišćenje srebrnog posuđa i pažljivo rukovanje pomoći će vam da ga održavate sjajnim i lepim dugi niz godina.

Praktični saveti za održavanje sjaja srebra

Održavanje sjaja srebra je važno kako bi se sprečilo tamnjenje i promena boje. Evo nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da očuvate sjaj vašeg srebra:

1. Redovno čišćenje

Redovno čišćenje je ključno za održavanje sjaja srebra. Koristite blagu sapunicu i toplu vodu da biste pažljivo oprali svoje srebrne predmete. Nakon pranja, temeljno isperite i osušite ih mekom krpom.

2. Koristite sredstva za čišćenje srebra

Pored sapunice i vode, možete koristiti i različite proizvode za čišćenje srebra. Postoje razne paste, kreme i rastvori namenjeni čišćenju srebra. Pažljivo pročitajte uputstva i koristite ih prema preporukama proizvođača.

3. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje

Izbegavajte korišćenje abrazivnih sredstava za čišćenje, kao što su tvrde četke ili abrazivne paste. Ova sredstva mogu ogrebati površinu srebra i oštetiti sjaj. Koristite meke četke i krpice koje su posebno namenjene čišćenju srebra.

4. Čuvajte srebro na pravilan način

Pravilno čuvanje srebra može sprečiti tamnjenje i oksidaciju. Držite svoje srebrne predmete odvojene od drugih metala kako biste sprečili reakciju koja može dovesti do promene boje. Takođe, možete ih čuvati u posebnim zaštitnim kesama ili kožnim futrolama koje mogu sprečiti dodir sa vazduhom.

5. Redovno nosite svoje srebro

Nosi svoje srebro je jedan od najlakših načina da ga održite sjajnim. Reakcija srebra sa kožom može ga očistiti prirodno i održavati sjaj. Dakle, redovno nošenje svojih srebrnih nakita ili predmeta može ih održavati sjajnim i lepim.

6. Profesionalno čišćenje

Ako primetite da je vaše srebro veoma tamno ili izgubilo sjaj, može biti vreme da ga odnesete profesionalnom čistaču. Profesionalni čistači imaju posebne tehnike i proizvode koji mogu obnoviti sjaj vašeg srebra. Ovo može biti posebno korisno za vredne ili osetljive komade srebra.

Zaključak

Održavanje sjaja srebra zahteva redovno čišćenje, pravilno čuvanje i pažljivo korišćenje. Korišćenjem ovih praktičnih saveta, možete održavati sjaj svojeg srebra i produžiti njegovu trajnost.

FAQ:

Kako se srebro može očistiti kod kuće?

Postoji nekoliko načina kako očistiti srebro kod kuće. Možete iskoristiti sodu bikarbonu i toplu vodu tako da napravite pastu, koju ćete naneti na srebrni predmet i potom isprati. Takođe, jedan od trikova je i korišćenje folije, soli i vode, tako da srebro stavite u posudu sa vrućom vodom, solju i listićima aluminijumske folije. Nakon nekoliko minuta isperite srebro hladnom vodom. Ovo su samo neki od praktičnih saveta za čišćenje srebra kod kuće.

Zašto srebro pocrni tokom vremena?

Srebro pocrni tokom vremena zbog oksidacije. Kada su izloženi vazduhu i vlazi, srebreni predmeti dolaze u kontakt sa sumpornim jedinjenjima koja se nalaze u vazduhu i na koži. Ovaj kontakt izaziva reakciju srebra sa sumporom, što rezultira tamnjenjem površine srebra. Ovo se posebno često dešava kod srebrnog nakita, kao što su prstenje, narukvice i ogrlice.

Koliko često je potrebno čistiti srebro?

Koliko često ćete čistiti svoje srebrne predmete zavisi od nekoliko faktora, uključujući koliko često ih koristite i kako ih čuvate. Ako često nosite srebrni nakit ili druge predmete, verovatno će biti potrebno češće čišćenje. Takođe, ako čuvate srebro na mestima koja su izložena vlažnosti, kao što su kupatila, može biti potrebno češće čišćenje. U principu, dobro je čistiti srebro svaka 2 do 3 meseca kako bi se održao sjaj i sprečilo dalje tamnjenje.

Mogu li koristiti komercijalne proizvode za čišćenje srebra?

Da, možete koristiti komercijalne proizvode za čišćenje srebra, ali trebate pažljivo pročitati uputstva jer neki proizvodi mogu biti prejaki za određene vrste srebra ili sadrže hemikalije koje mogu oštetiti površinu. Takođe, možete se odlučiti za prirodne alternative, kao što su soda bikarbona i sirće, koje su takođe efikasne u čišćenju srebra.