Kako očistiti veš mašinu - Saveti i trikovi za čišćenje

Kako Očistiti Veš Mašinu

Kako Očistiti Veš Mašinu

Boravak u čistoj kući i trošenje manje vremena na pranje veša su nešto o čemu svi sanjamo. Međutim, veš mašina koja se koristi svakodnevno brzo može postati prljava i zahtevati pažnju. Kamenac, buđ, prašina i ostaci deterdženta lako mogu ostati zarobljeni u crevima i delovima mašine, što može smanjiti efikasnost njenog rada. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko saveta i trikova kako da očistite veš mašinu i produžite njen vek trajanja.

Prvi korak je čišćenje spoljašnosti mašine. Pre nego što počnete čistiti unutrašnje delove, bitno je očistiti spoljašnjost veš mašine. Možete koristiti mešavinu tople vode i blagog deterdženta kako biste očistili površinu i uklonili mrlje. Budite pažljivi prilikom čišćenja elektronskih delova i panela, kako ne biste oštetili vašu mašinu. Takođe, ne zaboravite da redovno brišete prašinu sa vrha mašine kako biste sprečili njen ulazak u unutrašnjost.

Nakon što ste očistili spoljašnost veš mašine, vreme je da se pozabavite njenim unutrašnjim delovima. Prvi korak je čišćenje bubnja. Isključite mašinu iz struje i pažljivo uklonite preostali veš iz bubnja. Zatim pripremite smešu sirćeta i sode bikarbone. Nanesite ovu smešu na vlažnu krpu i temeljno prebrišite unutrašnjost bubnja. Nakon što ste to uradili, pokrenite mašinu na kratkom programu bez ikakvih tkanina kako biste isprali preostale ostatke.

Još jedan važan deo mašine koji treba očistiti su filteri. Prvo proverite uputstvo za upotrebu važe mašine kako biste pronašli gde se nalazi filter. Obično se nalaze na donjoj strani mašine. Izvucite filter, očistite ga pod mlazom tople vode i uklonite sve ostatke i mrlje. Zatim ga vratite na svoje mesto. Redovno čišćenje filtera će poboljšati efikasnost rada mašine i sprečiti začepljenja creva.

Contents

Zašto je čišćenje veš mašine važno?

Redovno čišćenje veš mašine je ključno za očuvanje njenog optimalnog performansa i produženje njenog radnog veka. Veš mašina se koristi za pranje naših odeća, peškira i posteljine – stvari sa kojima dolaze u kontakt direktno sa našim telom. Zato je važno održavati je čistom i bez bakterija.

Kako veš mašina radi, ostaci deterdženta, praška za pranje veša, dlake, istrošene tkanine i drugi zagađivači mogu se akumulirati u njenim delovima. Ovi ostaci i zagađivači stvaraju idealno okruženje za razvoj bakterija, buđi i neprijatnih mirisa.

Prevencija neprijatnih mirisa

Često korišćenje veš mašine bez redovnog čišćenja dovodi do neprijatnih mirisa koji se prenose na veš koji peremo. Ovi mirisi mogu biti rezultat buđi i bakterija koje se razvijaju u područjima gde se akumuliraju prljavština, ostaci deterdženta i vode.

Redovno čišćenje veš mašine sprečava razvoj neprijatnih mirisa i osigurava da vaša odeća miriše sveže i čisto nakon pranja.

Poboljšanje performansi

Kada ne održavamo veš mašinu čistom, zagađivači se mogu nakupiti u delovima veš mašine, kao što su filteri, creva za vodu i bubanj. Ovi zagađivači mogu ometati pravilan rad veš mašine, smanjujući njen kapacitet pranja i sušenja veša.

Redovno čišćenje veš mašine poboljšava njenu performansu tako što osigurava pravilan protok vode, uklanja zagađivače i održava sve delove u dobrom stanju.

Prolongiranje radnog veka veš mašine

Ako se veš mašina redovno čisti i održava, produžuje se njen radni vek. Bez pravilnog čišćenja, prljavština i zagađivači mogu dovesti do habanja delova veš mašine, povećavajući rizik od kvara.

You might be interested:  Kako Smanjiti Željezo U Krvi

Redovno čišćenje veš mašine produžuje njen radni vek tako što održava sve delove u dobrom stanju i smanjuje habanje.

Zbog svega ovoga, neophodno je redovno čistiti veš mašinu kako biste obezbedili čist veš, sprečili neprijatne mirise i produžili radni vek vaše veš mašine.

Kako prepoznati znakove da je vaša veš mašina prljava?

Veš mašina je jedan od najčešće korišćenih kućnih aparata, ali često zaboravljamo da je i ona potrebna redovnom čišćenju. Postoje neki znakovi koji ukazuju da je vaša veš mašina prljava i da zahteva čišćenje. Obratite pažnju na sledeće znakove:

Loš miris veša nakon pranja

Ako primetite neprijatan miris na vešu nakon pranja, to može biti znak da je vaša veš mašina prljava. Prljavština, buđ ili ostaci deterdženta mogu se nakupljati na unutrašnjim delovima veš mašine, što može uzrokovati loš miris na vešu.

Ostaci prljavštine na vešu

Ukoliko primetite ostatke prljavštine, mrlje ili beli prah na vešu nakon pranja, to može biti znak da je vaša veš mašina prljava. Prljavština i ostaci deterdženta mogu se nakupljati u odvodnom sistemu, gumici ili filtru veš mašine, što može uzrokovati probleme pri pranju veša.

Loše rezultate pranja

Ukoliko primetite da veš nije dobro opran ili da su peškiri postali manje mekani nakon pranja, to može biti znak da je vaša veš mašina prljava. Nakupljena prljavština i ostaci deterdženta mogu ometati proces pranja veša, što može rezultirati lošim rezultatima.

Duže vreme za pranje veša

Ako primetite da veš mašina duže vreme izvršava program pranja nego obično, to može biti znak da je prljava. Prljavština i kamenac mogu ometati rad veš mašine, što može produžiti vreme pranja i ispiranja veša.

Ako primetite neki od ovih znakova, preporučuje se da očistite veš mašinu kako biste poboljšali njen rad i produžili njenu životnu dob. Detaljne instrukcije o tome kako pravilno očistiti veš mašinu možete pronaći u našem članku “Kako očistiti veš mašinu – Saveti i trikovi za čišćenje”.

Kako preventivno održavati veš mašinu?

Redovno održavanje veš mašine je ključno za njeno dugoročno i besprekorno funkcionisanje. Ovde su neki saveti kako preventivno održavati veš mašinu:

 1. Čišćenje filtera: Redovno proveravajte i čistite filter veš mašine. Filter je odgovoran za zadržavanje sitnih čestica, kao što su dlake, konci ili ostaci tkanine, kako se ne bi zaglavili u crevima ili oštetili mašinu.
 2. Proverite creva i ventile: Redovno proveravajte creva i ventile veš mašine kako biste bili sigurni da nema pukotina ili curenja. Oštećena creva ili ventili mogu dovesti do curenja vode i oštetiti mašinu ili vašu kuću.
 3. Uklanjanje naslaga kreča: Ako primetite naslage kreča u veš mašini, možete koristiti ocat ili sredstvo za uklanjanje kamenca da biste ih očistili. Kreč može ometati rad mašine i uticati na kvalitet pranja i ispiranja.
 4. Pravilno doziranje deterdženta: Pratite uputstva proizvođača i pravilno dozirajte deterdžent. Previše deterdženta može dovesti do preterane pene, koja može oštetiti mašinu ili dovesti do lošeg ispiranja veša.
 5. Redovno čistite bubanj: Periodično očistite bubanj veš mašine kako biste uklonili naslage sapuna, praška ili drugih ostataka koji se mogu nakupiti tokom vremena.

Pravilno održavanje veš mašine će produžiti njenu trajnost i omogućiti joj optimalno funkcionisanje. Ovi saveti će vam pomoći da se izbegnu potencijalni kvarovi i održi mašina u dobrom stanju tokom dugog vremenskog perioda.

Kako očistiti bubanj veš mašine?

Bubanj veš mašine je jedan od vitalnih delova mašine i bitno je da bude čist kako bi veš bio adekvatno opran. Evo nekoliko koraka koje možete slediti da biste očistili bubanj vaše veš mašine:

 1. Praznite džepove: Pre nego što ubacite veš u mašinu, uvek proverite džepove i izvadite sve predmete koji mogu ostaviti tragove i prljavštinu u bubnju.
 2. Uklonite ostatak praška i deterdženta: Redovno čistite pregradu za prašak i deterdžent kako biste izbegli nagomilavanje praška. Možete koristiti toplu vodu i mekanu četku ili sunđer kako biste očistili ove delove.
 3. Koristite sredstvo za čišćenje bubnja: Postoje sredstva za čišćenje bubnja veš mašine koja se mogu kupiti u prodavnicama. Možete slediti uputstva na pakovanju kako biste pravilno očistili bubanj.
 4. Proverite cevi i filtere: Ponekad se cevi i filteri veš mašine mogu zapušiti ili zadržati nečistoću. Redovno proveravajte ove delove i čistite ih po potrebi.

Sledite ove korake redovno kako biste održavali bubanj vaše veš mašine čistim i pravilno funkcionisao.

Kako očistiti filter veš mašine?

Filter veš mašine je jedan od najvažnijih delova održavanja mašine. Redovno čišćenje filtera produžava vek trajanja veš mašine i obezbeđuje bolje performanse prilikom pranja veša.

You might be interested:  Kako Smršaviti U Nogama

Evo koraka koje možete pratiti kako biste očistili filter veš mašine:

Korak 1: Isključite veš mašinu

Pre nego što počnete da čistite filter, važno je da isključite veš mašinu iz struje kako biste izbegli bilo kakve povrede ili oštećenja.

Korak 2: Pronađite filter veš mašine

Filter se obično nalazi na donjoj prednjoj strani veš mašine. Potražite poklopac ili panel koji se može otvoriti kako biste pristupili filteru.

Korak 3: Postavite posudu ispod filtera

Pre nego što otvorite filter, postavite posudu ispod kako biste sakupili vodu koja se može istaknuti iz sistema veš mašine.

Korak 4: Otvaranje filtera

Otvorite poklopac ili panel, koji vam omogućava pristup filteru. Možda ćete morati koristiti alat ili okretanje ručicom kako biste otvorili filter.

Korak 5: Uklanjanje prljavštine i ostataka

Uklonite filter iz veš mašine i temeljno ga očistite. Možete koristiti meku četku ili staru četkicu za zube kako biste uklonili prljavštinu i ostale ostatke koji se mogu zadržati na filteru.

Korak 6: Provera odvoda

Pre nego što vratite filter nazad u veš mašinu, proverite odvodnu cev ili crevo da biste bili sigurni da nisu blokirani prljavštinom ili ostacima. Ako primetite blokadu, očistite je pre nego što vratite filter.

Korak 7: Vraćanje filtera

Nakon što ste završili sa čišćenjem, vratite filter nazad na svoje mesto. Budite sigurni da je filter pravilno postavljen i sigurno zatvorite poklopac ili panel.

Korak 8: Provera rada veš mašine

Kada ste završili sa čišćenjem filtera, ponovo uključite veš mašinu i proverite da li radi ispravno.

Redovno čišćenje filtera veš mašine može pomoći u održavanju performansi mašine i produžiti njegov vek trajanja. Preporučuje se da se filter čisti bar jednom mesečno ili prema uputstvima proizvođača.

Kako očistiti odvodnu pumpu veš mašine?

Ako primetite da vaša veš mašina ne ispušta vodu pravilno, to može biti znak da je odvodna pumpa začepljena. Zamena pumpe obično nije potrebna, već čišćenje može vratiti normalan rad mašine. Evo nekoliko koraka kako očistiti odvodnu pumpu veš mašine.

Prvi korak: Isključite veš mašinu

Prvi korak: Isključite veš mašinu

Pre nego što krenete na čišćenje odvodne pumpe veš mašine, uverite se da je isključena iz struje. Ovo je bezbednosna mera koju treba obratiti pažnju kako bi se izbegle povrede.

Drugi korak: Pronađite odvodnu pumpu

Odvodna pumpa veš mašine obično se nalazi na donjoj strani mašine. Proverite korisnički priručnik mašine ili pretražite na internetu kako biste saznali tačnu lokaciju odvodne pumpe za vaš model veš mašine.

Treći korak: Skupite neophodne alate i materijale

Pre početka čišćenja odvodne pumpe, pripremite sledeće alate i materijale:

 • Veliku posudu ili lavor koja može prikupiti vodu koju će otpustiti pumpa
 • Ključ ili odvijač za uklanjanje poklopca pumpe
 • Krpu ili ubrus za brisanje bilo kakve vode ili prljavštine
 • Kliješta za uklanjanje predmeta koji mogu blokirati pumpu

Četvrti korak: Ispraznite vodu iz mašine

Pre nego što otvorite odvodnu pumpu, trebalo bi da ispraznite vodu iz mašine. Postavite veliku posudu ili lavor ispod pumpe kako biste sakupili vodu. Otpustite vodu otvaranjem odvodnog creva ili prema uputstvima proizvođača.

Peti korak: Očistite odvodnu pumpu

Nakon što ste ispraznili vodu iz mašine, pažljivo uklonite poklopac odvodne pumpe koristeći odgovarajući ključ ili odvijač. Pazite da ne izgubite poklopac ili oštetite delove pumpe prilikom uklanjanja.

Osvrnite se oko pumpe i proverite da li se unutra nalazi neki predmet ili prljavština koji mogu blokirati protok vode. Koristite kliješta ili drugi alat kako biste pažljivo uklonili sve prepreke.

Zatim, koristite krpu ili ubrus kako biste obrisali i očistili unutrašnjost pumpe. Uverite se da su svi deo potpuno čisti i da ne postoje tragovi prljavštine ili blokade.

Šesti korak: Vratite poklopac i proverite funkcionalnost

Nakon što ste očistili odvodnu pumpu, pažljivo vratite poklopac na svoje mesto. Uverite se da je poklopac sigurno zategnut kako bi sprečili curenje vode prilikom sledećeg ciklusa pranja.

Zatim, ponovo pokrenite mašinu i izvršite testni ciklus kako biste proverili da li je odvodna pumpa sada funkcionalna i da li je problem rešen. Ako primetite da mašina normalno ispušta vodu bez ikakvih problema, čišćenje je bilo uspešno.

U slučaju da i dalje imate problem s odlaganjem vode ili da primetite bilo kakve druge abnormalnosti, možda će biti potrebno pozvati stručnjaka za popravku veš mašine kako bi ispitao i popravio eventualne druge probleme.

Kako očistiti gumicu vrata veš mašine?

Gumica vrata veš mašine je često izložena prljanju, vlazi i ostacima deterdženta. Pravilno čišćenje ove gumice je važno kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija i neprijatan miris veš mašine. Evo nekoliko saveta kako očistiti gumicu vrata veš mašine:

You might be interested:  Kako Odviknuti Dijete Od Pelena

Koraci za čišćenje gumice vrata veš mašine:

 1. Isključite veš mašinu. Pre nego što započnete čišćenje, sigurno je isključiti veš mašinu iz struje kako biste izbegli neželjene incidente.
 2. Proverite gumicu vrata. Pregledajte gumicu vrata veš mašine i uklonite sve vidljive ostatke prljavštine, dlaka ili vlasi koje možete videti golim okom. Možete koristiti vlažnu krpu ili četku mekih vlakana.
 3. Pranje gumice sa sapunom i vodom. Napravite rastvor od mlake vode i blagog deterdženta za pranje posuđa. Možete koristiti krpu ili sunđer da biste tu rastvor preneli na gumicu vrata veš mašine. Pažljivo utrljavajte gumicu kako biste uklonili prljavštinu. Posvetite posebnu pažnju na bilo kakve tvrđe naslage koje se mogu nakupiti na gumici.
 4. Isperite gumicu. Nakon što ste pažljivo očistili gumicu vrata veš mašine, isperite je čistom vodom kako biste uklonili ostatke sapuna ili deterdženta.
 5. Sušenje. Na kraju, obrišite gumicu vrata veš mašine suvom krpom kako biste uklonili višak vlage i osigurali da se ne formiraju vlažna područja koja bi mogla doprineti razvoju bakterija ili plesni.

Nakon što ste očistili gumicu vrata veš mašine, preporučuje se povremeno proveravati je kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i ostataka deterdženta. Redovno čišćenje ove gumice ne samo da će vam pomoći da održite veš mašinu čistom, već će i produžiti njen vek trajanja.

Kako očistiti spoljašnost veš mašine?

Spoljašnost veš mašine takođe zahteva redovno čišćenje kako bi se održala higijena i estetski izgled aparata. Evo nekoliko koraka koje možete slediti kako biste očistili spoljašnost vaše veš mašine:

 1. Isključite veš mašinu: Pre nego što počnete sa čišćenjem, uvek isključite napajanje veš mašine kako biste izbegli povrede.
 2. Obrišite površinu: Koristite mekanu krpu ili sunđer umočen u blago sredstvo za čišćenje kako biste obrisali spoljašnost veš mašine. Pazite da ne koristite abrazivne materijale ili sredstva koja mogu oštetiti premaz na površini aparata.
 3. Uklonite mrlje: Ako ima tvrdokornih mrlja na spoljašnosti veš mašine, možete koristiti pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na mrlju i nežno je trljajte mekanom krpom dok se mrlja ne ukloni.
 4. Proverite gumice i filtere: Pregledajte gumice oko vrata veš mašine i uklonite sve ostatke ili zaglavljene predmete. Takođe, proverite filtere na dnu veš mašine i očistite ih ako je potrebno.

Napomena: Pre nego što počnete čišćenje spoljašnosti veš mašine, uvek proverite uputstva proizvođača za specifične instrukcije o čišćenju i održavanju vašeg modela veš mašine.

FAQ:

Koje su najčešće metode čišćenja veš mašine?

Najčešće metode čišćenja veš mašine su upotreba sirćeta, sode bikarbone i limunske kiseline. Možete napraviti rastvor od jedne šolje sirćeta i jedne šolje vode i pokrenuti ciklus na najvišoj temperaturi. Takođe, možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode i trljati unutrašnjost mašine. Limunska kiselina se takođe može koristiti na sličan način.

Kako se koristi sirće za čišćenje veš mašine?

Sirće se koristi za čišćenje veš mašine tako što se napravi rastvor od jedne šolje sirćeta i jedne šolje vode. Rastvor se sipa u posudu za deterdžent i pokreće se ciklus na najvišoj temperaturi. Sirće pomaže u uklanjanju kamenca i dezinfekciji mašine.

Koliko često treba čistiti veš mašinu?

Preporučuje se da veš mašinu čistite barem jednom mesečno. Redovno čišćenje veš mašine pomaže u održavanju njenog optimalnog funkcionisanja i produžava njen vek trajanja. Ukoliko primetite da mašina ima neprijatan miris ili da veš nije dobro opran, može biti potrebno češće čišćenje.

Da li je bezbedno koristiti sodu bikarbonu za čišćenje veš mašine?

Da, soda bikarbona je sigurna za korišćenje pri čišćenju veš mašine. Ona je prirodni proizvod i ne sadrži štetne hemikalije. Soda bikarbona pomaže u uklanjanju neprijatnih mirisa i čišćenju unutrašnjosti mašine. Međutim, preporučuje se da ne koristite previše sode bikarbone, jer može stvoriti talog ukoliko se ne isperi pravilno.

Kada treba koristiti limunsku kiselinu za čišćenje veš mašine?

Limunska kiselina se može koristiti za čišćenje veš mašine kada se primeti stvaranje kamenca. Možete napraviti pastu od limunske kiseline i vode i trljati unutrašnjost mašine ili je možete dodati u posudu za deterdžent i pokrenuti ciklus na najvišoj temperaturi. Limunska kiselina pomaže u uklanjanju kamenca i osvežava mašinu.

Kako često treba čistiti veš mašinu?

Preporučuje se čišćenje veš mašine jednom mesečno ili svaka tri meseca, u zavisnosti od korišćenja.

Koji su najbolji načini za čišćenje veš mašine?

Postoji nekoliko efikasnih načina za čišćenje veš mašine. Možete koristiti sirće, sodu bikarbonu ili specijalna sredstva za čišćenje. Takođe je važno redovno čistiti filter i vrata veš mašine.