Kako odčepiti odvod u zidu i vratiti funkcionalnost

Kako Odčepiti Odvod U Zidu

Kako Odčepiti Odvod U Zidu

Ako primijetite da se voda sporo ili uopće ne odvodi iz vašeg umivaonika, tuša ili kade, to može biti znak začepljenog odvoda u zidu. Ovaj problem može uzrokovati neugodnosti i nepotrebne probleme u vašem domu. Srećom, postoji nekoliko metoda koje možete isprobati kako biste odčepili odvod i vratili normalno funkcioniranje.

Jedna od najjednostavnijih metoda je korištenje klasičnog alata – “pipa”. To je dug štap s kvarcnim ili metalnim vrhom koji se koristi za probijanje začepljenja. Možete ga umetnuti u odvod i pažljivo gurati prema dolje, pokušavajući razbiti začepljenje i vratiti nesmetan protok vode.

Druga metoda koju možete isprobati je korištenje specijalnih odčepljivača koji se prodaju u supermarketima i specijaliziranim trgovinama. Ovi proizvodi obično dolaze u obliku gelova ili tekućina koje treba izliti u odvod i ostaviti da djeluju neko vrijeme. Nakon toga, odvod treba isprati toplom vodom kako bi se uklonili ostaci začepljenja.

Potrebno je napomenuti da ove metode mogu biti učinkovite za manja začepljenja, ali u slučaju ozbiljnijih problema najbolje je pozvati profesionalnog vodoinstalatera koji će riješiti problem na siguran i učinkovit način.

U svakom slučaju, važno je redovito održavati odvode i izbjegavati bacanje ostataka hrane, dlaka ili drugih materijala koji mogu uzrokovati začepljenje. Redovito čišćenje i korištenje sredstava za odčepljivanje također mogu pomoći u održavanju funkcionalnih odvoda u vašem domu.

Razumijevanje problema

Kada imate začepljen odvod u zidu, to je često ozbiljan problem koji zahtjeva hitno rješenje. Začepljeni odvodi mogu dovesti do neugodnih mirisa, poplava i drugih problema u domu. Kako biste riješili problem, važno je razumjeti uzroke i pronaći odgovarajuće metode za otklanjanje začepljenja.

Mogući uzroci začepljenja:

Mogući uzroci začepljenja:

 • Nakupljanje kose: Kosa je čest uzrok začepljenja odvoda, posebno u kupaonicama. Kada kosa ulazi u odvod, može se zapetljati i stvoriti blokadu.
 • Nakupljanje sapuna i ostalih proizvoda za održavanje tijela: Sapuni, šamponi i drugi proizvodi za održavanje tijela mogu se nakupiti unutar odvoda i stvoriti blokadu s vremenom.
 • Nakupljanje hrane i otpadaka: Kuhinjski odvodi često se začepljuju zbog nakupljanja hrane, masnoća i drugih otpadaka. Ovi materijali mogu se nakupiti unutar odvoda i uzrokovati začepljenje.
 • Strano tijelo: Ponekad strani predmet poput igle, čepa od boce ili komadića igračke ulazi u odvod i stvara blokadu.

Kako riješiti začepljeni odvod:

 1. Kemijski otopine: Postoje mnoge kemijske otopine dostupne u trgovinama koje mogu pomoći u otvaranju začepljenog odvoda. Ove otopine mogu otopiti nakupljenu kosu, sapune i druge materijale.
 2. Ručna metoda: Ako je začepljenje blizu površine odvoda, možete pokušati ručno ukloniti blokadu. Upotrijebite gumenu rukavicu i hvatač za kosu kako biste izvukli nakupljenu kosu. Ova metoda može biti učinkovita za manja začepljenja.
 3. Vakuumski odčep: Vakuumski odčep je alat koji stvara snažnu vakuumsku silu koja može otkloniti blokadu iz odvoda. Ovaj alat može biti vrlo učinkovit, ali zahtijeva neko iskustvo i oprez pri korištenju.
 4. Profesionalna pomoć: Ako se ne možete riješiti začepljenja sami ili ako je začepljenje vrlo ozbiljno, možda će vam trebati pomoć profesionalnog vodoinstalatera. Vodoinstalateri imaju specijaliziranu opremu i znanje kako bi uklonili začepljenje na siguran i učinkovit način.

Važno je djelovati brzo kada primijetite začepljenje odvoda kako biste spriječili daljnje probleme i štetu u domu. Korištenje odgovarajućih metoda i alata može vam pomoći da ponovno uspostavite funkcionalnost odvoda i održavate svoj dom čistim i sigurnim.

Pregled dostupnih alata

Za odčepljivanje odvoda u zidu mogu biti potrebni razni alati. Evo nekoliko primjera:

 • Ključ za odvrtanje odvoda: Ovaj alat je jedan od najosnovnijih i najčešće korištenih za odčepljivanje odvoda u zidu. Ključ se koristi za odvrtanje odvodne cijevi i uklanjanje eventualnih blokada.
 • : Otpuštač odvoda je alat koji se koristi za mehaničko otpuštanje blokiranog odvoda u zidu. Ovaj alat ima različite veličine i oblike kako bi se prilagodio različitim vrstama odvoda.
 • : Hemijski otpuštač je tečnost koja se koristi za rastvaranje blokada u odvodima. Ova tečnost se sipa u odvod i ostavlja da djeluje neko vrijeme prije ispiranja vodom.
 • : Ventilator se koristi za stvaranje protoka zraka u odvodu kako bi se uklonile blokade. Ventilatori sa visokom snagom mogu pomoći u bržem i efikasnijem odčepljivanju odvoda.
You might be interested:  Kada Beba Počne Puzati

Uz ove osnovne alate, također možete koristiti i druge napredne alate koji se mogu prilagoditi specifičnim potrebama vašeg odvoda. Također se uvijek preporučuje konzultirati stručnjaka ako niste sigurni kako pravilno koristiti određeni alat.

Koraci za odčepljivanje odvoda

Odčepljivanje odvoda u zidu može biti jednostavan postupak ako slijedite ove korake:

Korak 1: Prikupite potrebne alate

 • Lopatica za odčepljivanje
 • Gumeni čepić za odvode
 • Soda bikarbona
 • Kisela otopina (može biti ocat)
 • Topla voda

Korak 2: Uklonite poklopac odvoda

Koristite lopaticu za odčepljivanje da pažljivo uklonite poklopac odvoda. Ovo će vam omogućiti pristup za daljnje korake.

Korak 3: Uklonite vidljive ostatke

Pomoću lopatice ili rukavica uklonite vidljive ostatke koji su se nakupili na površini odvoda.

Korak 4: Upotrijebite gumeni čepić

 1. Postavite gumeni čepić na otvor odvoda.
 2. Pritisnite čvrsto na sredinu čepića kako biste stvorili vakuum.
 3. Brzo povucite čepić prema sebi kako biste povukli blokadu prema gore.

Korak 5: Upotrijebite sodu bikarbonu i kiselu otopinu

 1. Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i kisele otopine (na primjer, ocat).
 2. Pomalo ulijevajte smjesu u odvod.
 3. Pustite smjesu da djeluje oko 30 minuta.
 4. Isperite odvod toplom vodom.

Slijedite ove korake jedan za drugim kako biste odčepili odvod u zidu i vratili mu funkcionalnost. Ako se problem i dalje nastavlja, može biti potrebno pozvati profesionalnog vodoinstalatera za daljnju pomoć.

Alternativne metode

Ako se klasične metode ne pokazuju efikasne u uklanjanju začepljenja odvoda u zidu, postoje neke alternativne metode koje možete isprobati prije nego što se odlučite za pozivanje profesionalca.

Soda bikarbona i sirće: Ova kombinacija može biti vrlo korisna u rješavanju manjih zagušenja. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone sa šalicom sirćeta i sipajte smjesu u odvod. Pokrijte odvod krpom i ostavite smjesu da djeluje najmanje 30 minuta. Nakon toga prolijte toplom vodom kako biste isprali odvod.

Specijalni alati: Postoje razni alati i uređaji koji su dizajnirani kako bi pomogli u uklanjanju začepljenja odvoda. Na primjer, možete koristiti gumenu čepiću odvod koja će stvoriti vakuum i može otpušiti začepljenje. Također možete koristiti i spiralu za odčepljivanje koja će probiti i ukloniti materijal koji blokira prolaz.

Profesionalna sredstva: Na tržištu postoje i profesionalna sredstva za odčepljivanje odvoda. Ove kemikalije mogu biti vrlo efikasne u uklanjanju blokada, ali budite pažljivi prilikom korištenja jer mogu biti štetne za okoliš i zdravlje. Pažljivo pročitajte upute i pratite sigurnosne mjere prilikom korištenja.

Pozivanje profesionalca: Ako se problem sa začepljenjem odvoda u zidu ne može riješiti upotrebom raznih metoda, možda je najbolje pozvati profesionalnog vodoinstalatera. Oni imaju iskustvo, znanje i pravilnu opremu koja je potrebna za uklanjanje teških blokada ili oštećenja u odvodu.

U svakom slučaju, važno je pravovremeno rješavati probleme sa odvodima kako biste spriječili dalje oštećenje ili izlijevanje vode u vaš dom.

Poželjne mjere opreza

 • Koristite zaštitne rukavice: Pri radu s odvodom u zidu, važno je nositi zaštitne rukavice kako biste zaštitili ruke od moguće prljavštine, prašine i kemikalija.
 • Koristite zaštitnu masku: Zaštitna maska pomaže u zaštiti dišnih putova od prašine i loših mirisa koji se mogu pojaviti prilikom čišćenja odvoda.
 • Zaštitite oči: Nosite zaštitne naočale ili ogledala kako biste spriječili da vam prljavština ili kemikalije dospiju u oči prilikom čišćenja odvoda.
 • Provjerite sigurnosne napomene proizvoda: Prije upotrebe bilo kojeg sredstva za čišćenje odvoda, pažljivo pročitajte sigurnosne napomene proizvoda kako biste se upoznali s pravilnim načinom korištenja i potencijalnim opasnostima.
 • Koristite dovoljno vode: Prilikom upotrebe sredstva za čišćenje odvoda, uvijek koristite dovoljnu količinu vode kako biste spriječili prekomjerno koncentriranje kemikalija i potencijalne štete od izbacivanja.
 • Budite oprezni s oštrim predmetima: Ako koristite alate ili oštre predmete kao što su žice ili metalne šipke tijekom odčepljivanja odvoda, budite oprezni i pazite da se ne ozlijedite.
 • Držite djecu i kućne ljubimce podalje: Tijekom postupka odčepljivanja odvoda, važno je držati djecu i kućne ljubimce podalje od radne površine kako biste izbjegli ozljede ili slučajne trovanja kemikalijama.
 • Provjerite električne veze: Ako odlučite koristiti električne uređaje za čišćenje odvoda, provjerite je li električna veza u ispravnom stanju i pazite da ne dođe do kontakta s vodom.
 • Zatražite stručnu pomoć: Ako niste sigurni kako odčepiti odvod ili imate problema s vodovodnim sustavom, uvijek je najbolje zatražiti pomoć stručnjaka kako biste izbjegli daljnje komplikacije.
You might be interested:  Kako Dati Otkaz Sa Stilom

Prevencija ponovnog začepljenja

Kako biste spriječili ponovno začepljenje odvoda u zidu, preporučuje se slijediti sljedeće korake:

1. Redovito čišćenje odvoda

1. Redovito čišćenje odvoda

 • Redovito čistite odvodne cijevi kako biste spriječili nakupljanje prljavštine, kose i ostalih nečistoća.
 • Koristite odvodne čepove ili sita kako biste spriječili da veće čestice dospiju u odvodnu cijev.
 • Nakon čišćenja, provjerite da li voda slobodno teče kroz odvod.

2. Koristite specijalne proizvode za održavanje odvoda

 • Kupite sredstva za čišćenje odvoda koja su posebno formulirana za otapanje masnoće, kamenca i ostalih nečistoća koje se mogu nakupiti u odvodnoj cijevi.
 • Redovito koristite ova sredstva kako biste spriječili nakupljanje nečistoća i održali odvodnu cijev čistom.

3. Izbjegavajte bacanje neodgovarajućih stvari u odvod

 • Nikada ne bacajte masnoću, ulje ili ostatke hrane u odvodnu cijev.
 • Ne bacajte papirne ručnike, higijenske uloške ili druge predmete koji mogu začepiti odvodnu cijev.
 • Ako imate kućne ljubimce, pazite da dlake ne dospiju u odvodnu cijev. Redovito čistite prostor oko odvoda.

4. Pozovite stručnjaka ukoliko je potrebno

 • Ako se često suočavate s problemima začepljenja odvoda u zidu, možda postoji dublji problem s odvodnim sustavom.
 • Pozovite stručnjaka za odvodne sisteme kako bi provjerili stanje vašeg odvoda i eventualno izvršili popravke.

Pravilna prevencija je ključna za održavanje funkcionalnosti odvoda u zidu. Redovito čišćenje, upotreba odgovarajućih proizvoda i izbjegavanje bacanja neodgovarajućih stvari u odvod mogu vam pomoći u izbjegavanju ponovnog začepljenja.

Poziv stručnjaku

Ako ni jedna od prethodnih metoda nije uspela da očisti blokadu u odvodu zida i vratite funkcionalnost, možda je vreme da pozovete stručnjaka. Stručnjaci za vodoinstalacije i odvode imaju iskustva i specijalizovane alate koji će vam pomoći da rešite problem.

Da biste pozvali stručnjaka, potrebno je slediti nekoliko koraka:

 1. Informišite se o lokalnim vodoinstalaterima i proverite njihove reference i recenzije. Ovo će vam pomoći da pronađete pouzdanog stručnjaka.
 2. Kontaktirajte stručnjaka telefonom ili putem e-maila i objasnite im svoj problem. Pravilno objasnite simptome i bilo kakve prethodne pokušaje otklanjanja blokade kako bi mogli bolje razumeti situaciju.
 3. Zakazivanje termina. Većina stručnjaka će vam ponuditi nekoliko opcija termina za dolazak. Izaberite termin koji vam najviše odgovara.
 4. Pripremite se za dolazak stručnjaka. Otvorite pristup odvodu zida i uklonite sve predmete koji bi mogli ometati rad. Takođe, pripremite se za plaćanje usluge koju će pružiti.
 5. Dočekajte stručnjaka i pokažite mu problematično područje. Objasnite sve što ste primetili i pokušali u vezi sa blokadom u odvodu zida. Stručnjak će pregledati situaciju i predložiti najbolje rešenje.

Nakon što stručnjak pregleda odvod u zidu, on će moći da pruži preciznu procenu situacije i predloži najbolji način rešavanja problema. Moguće je da će biti potrebno razbiti deo zida kako bi se pristupilo blokadi i očistilo je. Upotrebom specijalizovanih alata i veština, stručnjak će ukloniti blokadu i vratiti funkcionalnost odvodu zida.

Važno je da imate na umu da angažovanje stručnjaka može biti skuplje od pokušaja samostalnog uklanjanja blokade. Međutim, to će vam uštedeti vreme i pružiti garanciju da će problem biti pravilno rešen.

Korak Poziv stručnjaku
1 Informišite se o lokalnim vodoinstalaterima i proverite njihove reference i recenzije
2 Kontaktirajte stručnjaka telefonom ili putem e-maila i objasnite im svoj problem
3 Zakazivanje termina
4 Pripremite se za dolazak stručnjaka
5 Dočekajte stručnjaka i pokažite mu problematično područje

Angažovanje stručnjaka za otklanjanje blokade u odvodu zida može biti mudra odluka ako niste uspeli rešiti problem samostalno. Budite spremni da platite za usluge koje će stručnjak pružiti, ali uvereni ste da će problem biti pravilno rešen.

Čišćenje i održavanje odvoda

Redovito čišćenje odvoda

Za održavanje funkcionalnosti odvoda u zidu, važno je redovito čistiti i održavati odvodne kanale kako bi se spriječilo začepljenje. Evo koraka koje možete poduzeti:

 • Koristite zaštitne mrežice ili filtere kako biste spriječili ulazak krupnih komada hrane, dlaka i drugih materijala u odvodnu cijev.
 • Svakodnevno uklanjajte prljavštinu, ostatke hrane i dlake iz kade, umivaonika i sudopera.
 • Miješajte vodu i octenu kiselinu te prelijte smjesu u odvod kako biste otopili naslage masnoće i sapuna.
 • Koristite specijalizirane proizvode za čišćenje odvoda koji će efikasno riješiti problem začepljenja.

Čišćenje začepljenih odvoda

Ako se suočite s začepljenim odvodom, postoje neke metode koje možete isprobati kako biste ga očistili:

 1. Upotrijebite klasičnu metodu ručnog čišćenja odvoda. Za to vam je potrebna kanalizacijska oprema, kao što je kanalizacijska spirala ili pištolj za čišćenje odvoda.
 2. Koristite vakuumski alat kako biste izvukli tvrdokorne materijale iz odvoda.
 3. Ukoliko ste sigurni da nije riječ o težem začepljenju, možete probati s kipućom vodom ili mješavinom sode bikarbone i octa kako biste otopili naslage i otpušili odvod.
 4. Ako nijedna od ovih metoda ne uspije, najbolje je pozvati vodoinstalatera koji će riješiti problem začepljenog odvoda stručno i bez ikakvih oštećenja.
You might be interested:  Kako Ga Ignorirati Da Poludi

Održavanje odvoda odvodom od zidova

Nakon što uspješno očistite začep u odvodu, važno je osigurati da se problem ne ponovi. Evo koraka koje možete poduzeti kako biste održavali funkcionalnost odvoda:

 • Redovito čistite odvodne kanale kako biste uklonili prljavštinu i naslage koje se mogu nagomilati tijekom vremena.
 • Izbjegavajte bacanje krupnijih komada hrane, vlakana i drugih materijala u odvod, kako biste spriječili ponovno začepljenje.
 • Napomena: Ako primijetite da se proble

  FAQ:

  Kako da otklonim blokadu u odvodu u zidu?

  Da biste otklonili blokadu u odvodu u zidu, prvo trebate pronaći sredstvo za čišćenje odvoda. Možete koristiti sredstva za otapanje masnoće ili soda bikarbonu i ocat. Nakon što ste pronašli sredstvo za čišćenje, slijedite upute na pakiranju za sigurnu uporabu. Zatim ulijte sredstvo za čišćenje u odvod u zidu i pričekajte nekoliko minuta da djeluje. Nakon što je prošlo određeno vrijeme, isperite odvod vrućom vodom kako biste uklonili svu blokadu.

  Kako da znam da je blokada u odvodu u zidu?

  Postoje neki znakovi koji ukazuju da postoji blokada u odvodu u zidu. Prvi znak je spor odljev vode iz sudopera ili umivaonika. Ako primijetite da voda sporije odlazi nego inače, to može značiti da postoji blokada. Drugi znak je pojava vode ili prljavštine na zidovima ispod umivaonika ili sudopera. Ako primijetite bilo kakve tragove vode ili prljavštine, to također može ukazivati na blokadu u odvodu. U oba slučaja, preporučuje se da odmah poduzmete korake za otklanjanje blokade kako biste spriječili daljnje probleme.

  Je li moguće samostalno očistiti odvod u zidu?

  Da, moguće je samostalno očistiti odvod u zidu, ali ovisno o težini zagušenja, može biti potrebno stručno znanje ili alati. Ako se radi o manjoj blokadi, možete pokušati koristiti sredstva za čišćenje odvoda koja se mogu kupiti u trgovini. Postupci čišćenja će se razlikovati ovisno o vrsti blokade, pa je važno prvo obaviti istraživanje ili se posavjetovati s profesionalcem prije nego što se krene u akciju.

  Kada trebam kontaktirati stručnjaka za očištavanje odvoda u zidu?

  Ako su vaši pokušaji da sami očistite odvod u zidu bili neuspješni ili ako sumnjate da postoji ozbiljniji problem, preporuča se kontaktirati stručnjaka za očišćavanje odvoda. Stručnjak će moći procijeniti situaciju i pružiti potrebnu pomoć. Također, ako primijetite bilo kakve druge simptome ili probleme vezane za odvod, kao što su mirisne ili zvučne nepravilnosti, također je dobro kontaktirati stručnjaka radi dijagnostike i rješavanja problema.

  Kako mogu odčepiti odvod u zidu?

  Da biste odčepili odvod u zidu, prvo biste trebali pokušati koristiti klasične metode poput upotrebe ključa za odvod ili upotrebe ventuze. Ako to ne uspije, možete pokušati koristiti specijalizirane proizvode poput kemijskih otopina ili vrlo jakog vakuuma. Ako nijedna od ovih metoda ne uspije, možda ćete morati pozvati profesionalca da vam pomogne odčepiti odvod.

  Kako mogu spriječiti ponovno začepljenje odvoda u zidu?

  Da biste spriječili ponovno začepljenje odvoda u zidu, možete slijediti nekoliko koraka. Redovito čistite odvodne otvore u svojoj kupaonici kako biste uklonili nakupine dlaka i sapuna. Nikada ne ispuštajte ulja ili masnoće niz odvod, jer se mogu stvrdnuti i blokirati odvod. Možete također instalirati rešetku na odvod kako biste spriječili ulazanje većih predmeta u cijevi. Ako primijetite da se odvod često začepljuje, možda ćete trebati razmotriti postavljanje odvodnih cijevi koje su veće i mogu bolje podnijeti protok vode.

  Kada trebam pozvati profesionalca da mi pomogne odčepiti odvod u zidu?

  Ako ste isprobali sve klasične metode za odčepljivanje odvoda u zidu i nijedna nije uspjela, možda je vrijeme da pozovete profesionalca. Također, ako primijetite da se odvod često začepljuje ili da voda ne teče pravilno čak i nakon čišćenja, profesionalac može provjeriti postoje li drugi problemi u vašem sustavu odvodnje. Pozivanje profesionalca može biti skuplje od samostalnog pokušaja odčepljivanja odvoda, ali mogu vam osigurati da će problem biti u potpunosti riješen.