Kako Otjerati Mačke Od Ulaznih Vrata - Savjeti i Trikovi

Kako Otjerati Mačke Od Ulaznih Vrata

Kako Otjerati Mačke Od Ulaznih Vrata

Mačke su popularni ljubimci, ali ponekad mogu izazvati probleme kad nepozvane goste postanu mačke iz susjedstva koje neprestano dolaze do vaših ulaznih vrata. Osim što mogu grebati vrata ili ostavljati tragove šapa i dlake, mačke mogu biti i neugodne za one koji su alergični na njih. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova koje možete primijeniti kako biste otjerali mačke od vrata.

Jedan od najučinkovitijih načina je postavljanje prepreke ispred vrata koja će odvratiti mačke od prilaska. Na primjer, mogli biste staviti krastavce ili limunove kore ispred vrata, jer mačke često mrze miris tih tvari. Također, možete koristiti vodu s paprenom mješavinom ili ocatom koja će otjerati mačke svojim mirisom. Iako ove metode mogu biti privremene, one mogu biti dobar početak za rješavanje problema.

Drugi korak koji možete poduzeti je instaliranje senzora za pokret koji će aktivirati zvučni signal ili prskalicu vode kada mačka priđe vratima. Ovo će natjerati mačku da se udalji i zadržati se na sigurnoj udaljenosti od vaših vrata. Postoje i komercijalno dostupni uređaji s ultrazvučnim signalima koji su dizajnirani da otjeraju mačke i druge životinje od vrata.

Ne zaboravite redovito čistiti područje oko vrata kako biste uklonili mirise mačaka koji bi ih mogli privući. Također, pokušajte pronaći uzrok zašto mačke dolaze do vaših vrata. Možda imaju pristup hrani ili vodi ili su privučene mirisom mačke koja je živjela u vašem domu prije vas. Rješavanje ovog problema moglo bi spriječiti daljnje dolazak mačaka do vrata.

Ako se problem selačkih mačaka neprestano ponavlja, možete razmisliti o postavljanju ograde oko vrata koja će ograditi područje oko vaše kuće. Ovo će spriječiti prilaz mačaka i zaštititi vaše vrata od njihovog oštećenja. Također, možete razgovarati s vlasnicima mačaka iz vašeg susjedstva i zamoliti ih da drže svoje ljubimce podalje od vašeg doma.

Savjeti i Trikovi za Otjerivanje Mačaka Od Ulaznih Vrata

Kako zaštititi ulazna vrata od mačaka

 • Koristite sprej za odbijanje mačaka – postoji poseban sprej koji sadrži prirodne mirise koji će odvratiti mačke od prilaska ulaznim vratima.
 • Postavite vodu ili vodene površine ispred vrata – mačke ne vole mokre površine i obično će ih izbjegavati. Stavite zdjelu vode ili napravite male vodene prepreke ispred vrata, kao što su plitke posude ili plastične vrećice s vodom.
 • Upotrijebite mirisne repelente – neke mirisne tvari, poput limuna, citrusa, vinjaka, octa ili kave, mogu odbiti mačke. Možete koristiti ove sastojke za pravljenje dezinficijensa i obrisati područje oko vrata kako biste odbili mačke.
 • Stavite mrežu za mačke – možete postaviti mrežu preko ulaznih vrata kako biste spriječili ulazak mačaka. Mreža će biti dovoljno gusta da mačke ne mogu proći, ali će vam omogućiti prolaz.

Kako odbiti mačke od ulaznih vrata

 • Zastrašite mačke šumom – mačke se obično plaše buke. Možete koristiti zvečku, metalnu posudu ili drugi predmet koji proizvodi glasan zvuk kako biste odbili mačke kada prilaze vrata.
 • Postavite predmete neprijateljske za mačke – postoji nekoliko materijala koje mačke ne vole, poput aluminijumske folije, ljutih začina ili papira s ljepilom. Možete postaviti ove predmete oko ulaznih vrata kako biste odvratili mačke.
 • Koristite senzore pokreta – senzori pokreta mogu biti veoma korisni za detekciju mačaka koje prilaze vratima. Kada senzor detektuje pokret, može se aktivirati zvučni ili svjetlosni signal koji će odbiti mačku.
 • Postavite prepreke – postavite stolicu, kantu ili drugi predmet ispred vrata kako biste stvorili prepreku za mačke. Mačke će obično izbjegavati prolazak preko ovih prepreka.

Tabela sa dodatnim savjetima:
Savjet Opis
Koristite biljke odbojne za mačke Postoje neke biljke, poput lavande, ruzmarina ili ruža, koje mačke ne vole. Možete ih posaditi ili postaviti u blizini ulaznih vrata kako biste odbili mačke.
Koristite repelente na baterije Postoje uređaji na baterije koji emitiraju zvuk visoke frekvencije koji mačke ne podnose. Možete ih postaviti blizu ulaznih vrata kako biste odbili mačke.
Redovito čistite područje oko vrata Mačke obično vole prljave podloge, pa često čišćenje može pomoći u odbijanju mačaka.

Kako mačke odbiti prirodno

1. Mirisni odvraćači

Jedan od načina da se mačke odbiti prirodno je korištenje mirisnih odvraćača. Mačke često izbjegavaju određene mirise, pa možete koristiti mirisne tvari koje imaju negativan učinak na njihov osjet mirisa. Primjeri mirisnih odvraćača su: limun, naranča, kava, ljute papričice, citronela, vinogradarski ocat i amonijak.

2. Biljke koje mačke ne vole

Postoji nekoliko biljaka koje mačke ne vole i izbjegavaju da im se približe. Možete posaditi ove biljke oko vaših ulaznih vrata kako biste odbili mačke. Primjeri biljaka koje mačke ne vole su: lavanda, ruzmarin, potočarka, ružmarin, geranij i pelargonija.

3. Razbacivanje kave ili citrusnih kora

Mačke ne vole miris kave i citrusnih kora, pa možete razbacati malo kave ili citrusnih kora oko ulaznih vrata kako biste ih odbili. Ovi mirisi su neugodni za mačke i obično će ih odbiti od vašeg prostora.

4. Limenke i lonci s vodom

Mačke ne vole vodu i često će izbjegavati mjesta gdje je prisutna. Možete postaviti limenke ili lonce s vodom na stepenicama ili prilazima svom ulazu. Kada mačka naiđe na ovu prepreku, vjerojatno će se odlučiti zaobilaženje područja.

5. Pjeneća folija

Pjeneća folija može biti učinkovit način da se mačke odbiti, jer većini mačaka nije ugodno hodati po hrskavoj površini. Možete staviti komade pjene folije na područja gdje mačke često prolaze kako biste ih odbili od tih mjesta.

6. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima jak miris koji mačke često ne vole. Možete nanijeti malu količinu kokosovog ulja na područja oko ulaznih vrata kako biste odbili mačke. Osim što odbija mačke, kokosovo ulje također ima antimikrobna svojstva i može pomoći u sprječavanju infekcija.

7. Rukavice i četke za masažu

Mačke često izbjegavaju dodir s grubim površinama. Možete koristiti rukavice ili četke za masažu kako biste odbili mačke. Jednostavno protrljajte rukavicom ili četkom oko vrata, leđa i repa mačke kako biste je odbili od dolaska blizu vaših ulaznih vrata.

8. Riblji mamac

Možete miješati malo ribljeg mamac u pijesak ili šljunak oko vaših ulaznih vrata kako biste mačke odbili. Miris ribe je privlačan za mačke, ali mješavina s pijeskom ili šljunkom može stvoriti neugodnu teksturu koja će ih odbiti.

9. Tikvice

Tikvice su još jedan prirodni način da se mačke odbiti. Možete rezati tikvice na kolutove i postaviti ih na mjestima gdje mačke često prolaze. Mačke ne vole miris tikvica i izbjegavat će područje gdje je prisutan taj miris.

10. Češnjak

Češnjak je još jedan miris koji mačke izbjegavaju. Možete rezati češnjeve češnjaka i staviti ih na područja koja želite zaštititi od mačaka. Imajte na umu da prekomjerna izloženost češnjaku može biti štetna za mačke, pa budite oprezni i koristite ga umjereno.

Upotrijebite mirisne odvraćače

Jedan od načina kako otjerati mačke od ulaznih vrata je korištenje mirisnih odvraćača. Mačke imaju izuzetno razvijen osjet mirisa, stoga možete iskoristiti tu činjenicu kako biste ih odbili od vaših vrata.

Evo nekoliko mirisnih odvraćača koje možete iskoristiti:

 • Citrusni miris – mačke ne podnose miris citrusa, pa možete koristiti svježe iscijeđen sok od limuna ili naranče. Namočite pamučne jastučiće u sok i stavite ih blizu ulaznih vrata.

 • Esencijalna ulja – neka esencijalna ulja, poput ulja lavande ili ulja mente, imaju miris koji mačke ne vole. Pomiješajte nekoliko kapi ulja s vodom u sprej boci i poprskajte oko vrata.

 • Kava – mjestašce za pripremu kave ima jak i specifičan miris koji mačke često ne vole. Možete staviti malo kave u plastične posude i postaviti ih blizu vrata.

Važno je napomenuti da neki mirisi mogu biti neugodni i za ljude, stoga koristite ove odvraćače s oprezom i provjerite jeste li alergični na bilo koji od njihovih sastojaka prije upotrebe. Također, redovito obnavljajte mirisne odvraćače kako bi zadržali njihov učinak.

Postavite prepreke oko vrata

Jedan od najučinkovitijih načina da otjerate mačke od ulaznih vrata je postavljanje prepreka koje će im otežati pristup prostoru ispred vrata. Ovo može biti vrlo korisna metoda, pogotovo ako želite spriječiti mačke da ulaze u vaš dom. Evo nekoliko ideja kako možete postaviti prepreke oko vrata:

1. Rubnjaci

Postavite rubnjake duž ruba vrata, tako da se mačka ne može jednostavno popeti preko njih. Rubnjaci su dostupni u različitim veličinama i materijalima, pa ih odaberite prema potrebama i uvjetima vašeg doma. Imajte na umu da će mačka možda trebati određeno vrijeme da se navikne na ovu prepreku, pa budite strpljivi.

2. Vodene prepreke

Jedna od učinkovitih metoda za otjerivanje mačaka od vrata su vodene prepreke. Možete postaviti sprej za vodu blizu vrata i aktivirati ga svaki put kad primijetite mačku koja pokušava ući u vaš dom. Voda će prestrašiti mačku i vjerojatno će je natjerati da pobjegne.

3. Trnje ili bodljikava žica

Ako želite postaviti oštrije i neprijatnije prepreke, možete koristiti trnje ili bodljikavu žicu. Ovi materijali će dati mački jasnu poruku da ne može ući u vaš dom preko vrata. Međutim, budite svjesni da korištenje ovih prepreka može biti nepoželjno i opasno za mačku, pa ih koristite s oprezom.

4. Mirisi koji odbijaju mačke

Odredjeni mirisi prirodno odbijaju mačke. Možete koristiti mirisne proizvode kao što su lavanda, naranča, kavijar ili vinsko sirće da prestrašite mačke i odvratite ih od ulaznih vrata. Nanesite ove mirise na papir ili tkaninu i postavite blizu vrata. Također možete kupiti sprej za odbijanje mačaka koji sadrži ove mirise i poprskati oko vrata kako bi stvorili jaku prepreku za mačke.

5. Pregradite ulazni prostor

Ako imate prostor oko vrata, možete ga pregraditi sa paletama, stolicama, cvjetnim teglama ili drugim predmetima kako biste stvorili prepreke za mačke. Ovo će otežati mačkama pristup prostoru ispred vrata i smanjiti njihov interes za ulazak u vaš dom.

Korištenje ovih prepreka može biti vrlo korisno u održavanju mačaka dalje od ulaznih vrata. Važno je napomenuti da neki mačke mogu biti vrlo uporne i pronaći način da ih zaobiđu, pa je možda potrebno kombinirati više metoda da biste postigli željeni rezultat.

Koristite zvučne odvraćače

Još jedan jednostavan način da otjerate mačke od ulaznih vrata je korištenje zvučnih odvraćača. Ovi uređaji emitiraju visoke frekvencije zvuka koje mačke ne podnose. To može biti vrlo učinkovit način da odvratite mačke od vaših ulaznih vrata i spriječite ih da dolaze na vaše dvorište.

Da biste koristili zvučne odvraćače, trebate ih postaviti blizu ulaznih vrata ili na mjestima gdje mačke često dolaze. Kada mačka dođe blizu uređaja, on će emitirati neugodan zvuk koji će ih odbiti.

Postoji nekoliko različitih vrsta zvučnih odvraćača koje možete koristiti. Neki rade na baterije, dok drugi koriste solarnu energiju. Također možete pronaći i odvraćače s više različitih načina rada, kao što su svjetlosni ili ultrazvučni odvraćači.

Važno je napomenuti da će ovi uređaji djelovati samo na mačke i druge životinje koje su osjetljive na visoke frekvencije zvuka. Drugi kućni ljubimci ili ptice mogu biti manje osjetljivi na ove zvukove.

Ukoliko se odlučite koristiti zvučne odvraćače, trebate biti strpljivi jer mačke možda neće odmah promijeniti svoje navike. Također je važno redovito provjeravati i održavati uređaj kako bi bio učinkovit.

Koristite ove zvučne odvraćače uz druge metode odvraćanja, poput sprejeva ili biljnih mirisa, kako biste povećali šanse za uspjeh u sprječavanju ulaska mačaka na vaše dvorište i održavanju čistih ulaznih vrata.

Instalirajte sustav zaprečavanja pristupa

Jedan od najučinkovitijih načina da otjerate mačke od svojih ulaznih vrata je instaliranje sustava zaprečavanja pristupa. Ovaj sustav koristi razne metode kako bi spriječio pristup mačaka vašem dvorištu i ulaznim vratima.

1. Ograde i zapreke

Jedan od načina da instalirate sustav zaprečavanja pristupa je izgradnjom ograde ili postavljanjem zapreka oko vašeg dvorišta. Dobro izgrađena ograda s visinom većom od 1,8 metara može spriječiti ulazak mačaka. Također možete postaviti zapreke kao što su bodljikava žica ili trnje kako bi otežali pristup mačkama.

2. Raspršivači ili vodene prepreke

Raspršivači ili vodene prepreke su još jedan učinkovit način da otjerate mačke od ulaznih vrata. Postavite raspršivače koji će aktivirati kada se mačka približi i prskati vodu prema njoj. Mačke obično ne vole vodu i izbjegavat će područje gdje je prisutna vodena prepreka.

3. Ultrazvučni uređaji

Ultrazvučni uređaji su elektronički uređaji koji emitiraju zvukove visoke frekvencije koje mačke mogu čuti, ali ljudi ne. Postavite ove uređaje blizu svojih ulaznih vrata kako bi ometali mačke i odbijali ih od pristupa.

4. Mirisi koji odbijaju mačke

Postoje neki mirisi koje mačke ne vole i možete ih koristiti da odbijete mačke od ulaznih vrata. Na primjer, citrusni mirisi poput limuna, naranče ili grejpa mogu odbiti mačke. Možete napraviti rastopinu od ovih mirisa i raspršiti je oko ulaznih vrata ili postaviti koricu agruma blizu ulaza.

5. Sustav za praćenje aktivnosti

Instaliranje sustava za praćenje aktivnosti može vam pomoći da bolje razumijete kada i kako mačke pristupaju vašim ulaznim vratima. Možete postaviti sigurnosne kamere ili senzore koji će bilježiti kretanje mačaka i omogućiti vam da poduzmete dodatne korake za sprječavanje pristupa.

Kombinacija nekoliko ovih metoda može biti najučinkovitija u sprječavanju pristupa mačaka vašim ulaznim vratima. Važno je konstantno pratiti situaciju i provjeravati jesu li instalirane metode učinkovite.

Iskoristite bešumno bešavni trljač

Bešumno bešavni trljač je jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda za odbijanje mačaka od ulaznih vrata. Ovaj mali uređaj radi na principu emitovanja visokofrekventnih zvukova koji nisu čujni za ljude, ali su neprijatni za mačke.

Da bi iskoristili bešumno bešavni trljač, postavite ga blizu ulaznih vrata ili na mesto gde mačke obično prolaze. Kada mačka primeti zvukove, osetiće nelagodnost i izbećiće tu oblast.

Bešumno bešavni trljač je veoma jednostavan za upotrebu. Obično se napaja baterijama i ima ugrađen senzor koji aktivira emitovanje zvuka kada mačka prolazi kroz detektovano područje.

Pre nego što postavite bešumno bešavni trljač, proverite da li je područje bez prepreka kako bi uređaj mogao da deluje efikasno. Takođe, budite pažljivi prilikom postavljanja da ne ometate prolazak ljudi ili drugih životinja.

Bešumno bešavni trljač je bezopasan za mačke i ne nanosi im štetu. Ova metoda je idealna za one koji ne žele da koriste hemikalije ili fizičke prepreke za odbijanje mačaka od ulaznih vrata. Međutim, važno je napomenuti da će neke mačke možda razviti otpornost na zvuk vremenom, pa je povremena promena lokacije trljača preporučljiva.

Ako ne želite da se mačke vraćaju na vaša vrata, isprobajte bešumno bešavni trljač i odbijte ih na nežan i siguran način.

Nabavite specijaliziranu zaštitu od mačaka

Jedan od najučinkovitijih načina da se mačke odbiju od ulaznih vrata je nabavka specijalizirane zaštite od mačaka. Ove zaštite su dizajnirane tako da ometaju mačke i sprječavaju njihov pristup vašem prostoru. Postoje različite vrste zaštita koje možete koristiti:

1. Ultrazvučni uređaji

Ultrazvučni uređaji su jedan od najpopularnijih načina da se mačke otjeraju od vrata. Ovi uređaji ispuštaju visokofrekventne zvukove koje mačke ne podnose. Postavite ultrazvučni uređaj izvan ulaznih vrata kako bi ometali mačke dok pokušavaju ući.

2. Vodene kapi

Jedan drugi način da se mačke odbiju od ulaznih vrata je postavljanje sustava s vodenim kapima. Ovi sustavi automatski ispuštaju vodu kad detektiraju prisutnost mačke. Mačke ne vole biti mokre, pa će se vjerojatno udaljiti od vrata kad se pokvasi.

3. Zaštitna mreža

Ako ne želite koristiti tehničke uređaje, možete koristiti zaštitne mreže kako biste spriječili mačke da pristupe vašem prostoru. Zaštitne mreže se postavljaju iznad ulaznih vrata i sprječavaju mačke da ulaze u vašu kuću.

4. Raspršivači s mirisima

4. Raspršivači s mirisima

Raspršivači s mirisima mogu biti vrlo učinkoviti u odvraćanju mačaka od ulaznih vrata. Mačke imaju izuzetno osjetljiv miris, pa im odbojni mirisi poput mentola, limuna ili eukaliptusa mogu biti vrlo neugodni. Raspršite ove mirise oko ulaznih vrata kako biste odbili mačke.

5. Zaštitna folija

Zaštitna folija je još jedan način da se mačke odbiju od ulaznih vrata. Ova folija ima ljepilo s obje strane i postavlja se na područja oko vrata koja mačke pokušavaju ogrebati ili četkati. Mačke ne vole ljepilo na svojim šapama pa će se vjerojatno udaljiti od vrata.

Odaberite metodu koja vam najbolje odgovara i nabavite specijaliziranu zaštitu od mačaka kako biste u potpunosti spriječili ulazak mačaka u vašu kuću kroz ulazna vrata.

Posavjetujte se s veterinarom

Ako imate problema s mačkama koje redovito dolaze do vaših ulaznih vrata, vjerojatno je najbolja ideja posavjetovati se s veterinarom. Veterinar može pružiti korisne savjete i trikove kako otjerati mačke i spriječiti njihov povratak.

Veterinar će moći procijeniti situaciju i pružiti personalizirane preporuke na temelju vaših specifičnih potreba. Neki od mogućih savjeta koje vam veterinar može dati uključuju:

 • Korištenje biljaka ili mirisnih tvari koje odbijaju mačke
 • Postavljanje fizičkih prepreka kako bi se mačkama onemogućio pristup vašim vratima
 • Korištenje zvučnih ili svjetlosnih uređaja koji ometaju mačke
 • Korištenje vode ili neškodljivih sprejeva koji mački stvaraju nelagodu

Osim savjeta, veterinar može također procijeniti jesu li mačke koje dolaze do vaših vrata dobrovoljne ili napuštene životinje. Ako je riječ o napuštenim mačkama, veterinar će moći pružiti informacije o tome kako postupiti u takvim situacijama i kako možete pomoći tim životinjama.

Stoga, ako ste isprobali različite metode i niste uspjeli otjerati mačke od svojih ulaznih vrata, svakako se posavjetujte s veterinarom kako biste dobili stručne savjete i rješenja specifična za vašu situaciju.

FAQ:

Koje su najčešće metode za odbijanje mačaka od ulaznih vrata?

Najčešće metode za odbijanje mačaka od ulaznih vrata su korištenje mirisnih repelenata poput citrusa ili kave, postavljanje zastrašujućih predmeta poput plastičnih zmija ili metalnih kastrula, postavljanje mreže na vrata ili korištenje ultrazvučnih uređaja.

Kako koristiti mirisne repelente za odbijanje mačaka?

Za korištenje mirisnih repelenata za odbijanje mačaka možete koristiti limunsku kiselinu ili sok od limuna koje možete staviti u boce s raspršivačem i poprskati po području oko ulaznih vrata. Također možete koristiti kavu i njezine ostatke, koje također možete posipati po tom području.

Kako postaviti zastrašujuće predmete kako bi odbili mačke od ulaznih vrata?

Da biste postavili zastrašujuće predmete kako biste odbili mačke od ulaznih vrata, možete koristiti plastične zmije koje postavite na vidljivo mjesto. Također, možete koristiti metalne kastrule koje zalijepite na vrata tako da proizvode zvuk kada mačka pokuša ući.

Kako postaviti mrežu na ulazna vrata kako bi se spriječio ulazak mačaka?

Da biste postavili mrežu na ulazna vrata kako biste spriječili ulazak mačaka, možete koristiti plastičnu mrežu za prozore koju možete pričvrstiti na vrata pomoću čavala ili ljepila. Osigurajte da mreža bude dovoljno čvrsta i da pokriva cijelu površinu vrata.

Kako koristiti ultrazvučne uređaje za odbijanje mačaka?

Da biste koristili ultrazvučne uređaje za odbijanje mačaka, trebate postaviti uređaj blizu ulaznih vrata ili na mjesto gdje mačke ulaze. Uključite uređaj i pustite da emitira zvukove visoke frekvencije koje mačke ne podnose. Ovi zvukovi će odbiti mačke od ulaska u vaš dom.