Kako ispravno podešavati klimu da grije - korisni savjeti

Kako Podesiti Klimu Da Grije

Kako Podesiti Klimu Da Grije

Jesen i zima donose niske temperature i hladno vrijeme, što znači da je vrijeme da se počnete brinuti o zagrijavanju svog doma. Jedan od načina kako to učiniti je kroz klima uređaje. Međutim, često se događa da klima uređaj neće grije kako treba, što može biti frustrirajuće, posebno kada vam je toplo i trebate se ugrijati. Srećom, postoji nekoliko korisnih savjeta koje možete slijediti kako biste ispravno podešavali klima uređaj da grije vaš dom.

Jedan od najvažnijih savjeta je pravilno podešavanje temperature. Naime, temperatura koju postavite na klima uređaju ima veliki utjecaj na to koliko će vaš dom biti zagrijan. Općenito, preporučuje se postavljanje temperature između 20-22°C kako biste osigurali ugodno zagrijavanje. Međutim, svatko ima različite preferencije, pa se preporučuje eksperimentiranje s temperaturom i pronalaženje idealne za vaš dom.

Još jedan koristan savjet je redovito čišćenje i održavanje klima uređaja. Kao i kod drugih uređaja, prašina, prljavština i ostali otpaci mogu se nakupljati unutar klima uređaja, što može uzrokovati smanjenje učinkovitosti grijanja. Stoga je važno redovito čistiti filtere i provjeravati sve dijelove uređaja kako bi se osiguralo da rade ispravno i učinkovito. Ako niste sigurni kako pravilno održavati svoj klima uređaj, uvijek se posavjetujte s stručnjakom ili pročitajte upute.

Također, važno je voditi računa o izolaciji vašeg doma. Bez obzira na to koliko dobro radi vaš klima uređaj, ako se toplina gubi kroz lošu izolaciju, nećete se osjećati ugodno i vaš dom će se teško zagrijavati. Provjerite jesu li prozori i vrata dobro zatvoreni te pregledajte izolaciju na zidovima i podovima. Ako primijetite propuste ili nedostatke, razmislite o popravku ili nadogradnji izolacije kako biste zadržali toplinu unutar prostora.

Konačno, pazite na vlagu u vašem domu. Zrak s previše vlage može osjećati hladnije, čak i kada je temperatura prostora postavljena na odgovarajuću razinu. Koristite ovlaživače ili oslobađače vlage kako biste održali optimalnu razinu vlage u zraku. Također, dobro provjetravajte svoj dom kako biste spriječili nakupljanje vlage.

Zaključak:

Podešavanje klime da grije vaš dom može biti jednostavno ako slijedite nekoliko korisnih savjeta. Pravilno postavljanje temperature, redovito čišćenje i održavanje klima uređaja, provjera izolacije i kontrola vlage su ključni faktori za postizanje ugodne i tople atmosfere u vašem domu. Slijedeći ove savjete, možete biti sigurni da će vaša klima uređaj pravilno grijati vaš dom i osigurati vam udobnost tijekom hladnih mjeseci.

Contents

Klima uređaj – korisne informacije

Kako odabrati pravi klima uređaj?

Pravilan odabir klima uređaja je važan kako biste osigurali udobnost u vašem prostoru. Prije kupovine klima uređaja, trebali biste uzeti u obzir sljedeće faktore:

 • Veličina prostora koji želite rashladiti ili zagrijati
 • Energetska učinkovitost uređaja
 • Funkcionalnosti koje želite da uređaj ima
 • Bučnost uređaja
 • Cijena uređaja i troškovi održavanja

Kako pravilno koristiti klima uređaj?

Da biste pravilno koristili klima uređaj i postigli optimalne rezultate, slijedite ove savjete:

 1. Postavite temperaturu na odgovarajuću razinu za udobnost.
 2. Redovito čistite i mijenjajte filtre kako biste održali kvalitetan zrak.
 3. Držite vrata i prozore zatvorenima kako biste spriječili propuh.
 4. Koristite opciju “ekonomičan način” kada je to moguće kako biste uštedjeli energiju.
 5. Rashladite prostor prije nego što ga počnete koristiti i zatim smanjite intenzitet rashlađivanja kako biste održali željenu temperaturu.
 6. Ne postavljajte temperaturu previše nisko kako biste izbjegli prekomjerno hlađenje.

Koliko često treba servisirati klima uređaj?

Redovito servisiranje klima uređaja je ključno za njegovu dugotrajnost i učinkovitost. Preporučuje se servisiranje klima uređaja barem jednom godišnje, prije sezone korištenja uređaja. Servisiranje uključuje provjeru performansi uređaja, čišćenje filtera i ključnih dijelova, provjeru hladiva i popravak ako je potrebno.

You might be interested:  Kako Se Pravi Jabučni Ocat Youtube

Energetska učinkovitost klima uređaja

Kada birate klima uređaj, obratite pažnju na energetsku oznaku koja pokazuje koliko je uređaj energetski učinkovit. Uređaji s oznakom A+++ su najučinkovitiji, dok uređaji s oznakom G troše najviše energije. Odaberite uređaj s visokom energetskom oznakom kako biste smanjili potrošnju energije i troškove.

Prosječna potrošnja energije klima uređaja prema energetskoj oznaci
Energetska oznaka Potrošnja energije (kWh/god)
A+++ 200
A+ 250
A 300
B 350

Kako odabrati pravu temperaturu

Pravilno odabir temperature za vašu klimu može vam omogućiti ugodnu atmosferu u prostoriji, kao i uštedu energije. Evo nekoliko savjeta koje trebate uzeti u obzir prilikom podešavanja temperature na vašoj klima uređaju.

Razmotrite vanjsku temperaturu

Kada odabirete temperaturu za klimu, uvijek treba razmotriti vanjsku temperaturu. Ako je vani vruće, možda ćete htjeti postaviti nižu temperaturu da rashladite prostoriju na ugodnu razinu. Ako je vani hladno, možda ćete željeti postaviti višu temperaturu kako biste zagrijali prostoriju. Međutim, uvijek pokušajte održavati razumnu temperaturu kako ne biste preopteretili klima uređaj i trošili previše energije.

Pojedinosti o preferencijama

Svaka osoba ima različite preferencije kada je u pitanju temperatura. Neki ljudi se osjećaju ugodno na nižoj temperaturi, dok drugi preferiraju višu temperaturu. Ako dijelite prostoriju s drugima, možda ćete morati doći do kompromisa kako biste svi bili zadovoljni. Pokušajte komunicirati sa svim korisnicima prostorije kako biste pronašli optimalnu temperaturu koja će odgovarati većini ljudi.

Energetska učinkovitost

Pored osobnih preferencija, važno je uzeti u obzir i energetsku učinkovitost prilikom odabira temperature na klima uređaju. Što je veća razlika između vanjske i unutarnje temperature, to će klima uređaj morati raditi dulje i potrošiti više energije kako bi postigao željenu temperaturu. Pokušajte postaviti razumnu temperaturu koja će biti ugodna, ali istovremeno neće preopteretiti uređaj i potrošiti previše energije.

Razmatrajte dodatne čimbenike

Kada odabirete temperaturu za klima uređaj, također trebate razmotriti druge čimbenike kao što su vlaga, prisutnost sunčeve svjetlosti, ventilacija i izolacija prostorije. Ovi čimbenici mogu utjecati na to kako se prostorija zagrijava ili hladi. Ako imate dobru izolaciju i ventilaciju, možda nećete morati postaviti tako nisku ili visoku temperaturu kako biste postigli željenu udobnost.

Slijedeći ove savjete i eksperimentirajući s različitim temperaturama, možete pronaći idealnu podešenu temperaturu koja će vam osigurati udobnost i uštedu energije.

Ventilacija i cirkulacija zraka

Ventilacija i cirkulacija zraka igraju važnu ulogu u održavanju zdravog i ugodnog okruženja u prostoru. Pravilna ventilacija osigurava svjež i čist zrak te smanjuje vlagu i mirise. Dobro cirkuliranje zraka također pomaže u ravnomjernom raspodjelu temperature.

Značaj ventilacije

 • Osigurava svjež i kvalitetan zrak u prostoru.
 • Eliminira vlagu i sprječava nastanak plijesni i gljivica.
 • Uklanja mirise i dim.
 • Pomaže u održavanju ugodne temperature.

Načini ventilacije

Postoje različiti načini ventilacije, a najčešći su:

 1. Prirodna ventilacija – otvaranje prozora i vrata za ulazak svježeg zraka i izlazak onečišćenog zraka. Ova metoda je ekonomična, ali može biti ovisna o vremenskim uvjetima.
 2. Mehanička ventilacija – koristi ventilatore i ventilacijske sustave kako bi aktivno uvlačila svježi zrak i izvlačila onečišćeni zrak. Ova metoda je efikasnija, ali može biti skuplja ugradnja i održavanje.

Cirkulacija zraka

Dobro cirkuliranje zraka pomaže u ravnomjernom raspodjelu temperature i sprječava zagrijavanje ili hlađenje samo određenih dijelova prostora.

 • Pazite da zrak ne bude blokiran npr. namještajem ili zavjesama koje sprječavaju slobodno kretanje zraka.
 • Koristite ventilatore kako biste potaknuli cirkulaciju zraka. Postavite ih na strategična mjesta kako bi ravnomjerno rasporedili topli ili hladni zrak u prostoriji.
 • Upotrijebite uređaje poput klima uređaja koji imaju funkciju cirkulacije zraka kako bi ravnomjerno raspodijelili temperaturu i osigurali ugodnost bez prekomjernog hlađenja ili grijanja pojedinih dijelova prostora.

Ukratko, pravilna ventilacija i cirkulacija zraka ključni su faktori za održavanje ugodne i zdrave atmosfere u prostoru. Uvjerite se da redovno provjeravate i održavate sustave ventilacije i koristite metode koje odgovaraju vašim potrebama i uvjetima prostora.

Kontrola vlažnosti

Vlažnost zraka u prostoriji je važan faktor koji treba uzeti u obzir pri podešavanju klime. Previsoka ili preniska vlažnost može imati negativne efekte na udobnost i zdravlje ljudi.

Previsoka vlažnost

Ako je vlažnost zraka previsoka, prostorija može postati sparna i neugodna za boravak. Također, visoka vlažnost može stvarati povoljno okruženje za razvoj plijesni i gljivica, što može dovesti do problema sa zdravljem. Da biste kontrolirali vlažnost, možete koristiti sljedeće metode:

 • Koristite klima-uređaj sa opcijom reguliranja vlažnosti zraka. Ova opcija omogućuje uređaju da regulira vlažnost na željenu razinu.
 • Koristite odvlaživač zraka. Ova naprava će ukloniti višak vlage iz zraka i smanjiti vlažnost u prostoriji.
 • Osigurajte dobru ventilaciju u prostoriji. Otvorite prozore ili koristite ventilatore kako biste omogućili cirkulaciju svježeg zraka.

Preniska vlažnost

Ako je vlažnost zraka preniska, prostorija može postati suha, što može izazivati nelagodu, isušivanje kože i iritaciju dišnih puteva. Da biste povećali vlažnost, možete koristiti sljedeće metode:

 • Koristite ovlaživač zraka. Ova naprava će dodati vlagu u zrak i povećati vlažnost u prostoriji.
 • Postavite posude sa vodom u prostoriji. Voda će isparavati i dodati vlagu u zrak.
 • Izbjegavajte korištenje grijanja na visokim temperaturama, jer će to dodatno isušivati zrak.
You might be interested:  Što Sve Treba Znati Dijete Od 2 Godine

Vlažnost zraka treba biti između 40% i 60% za optimalnu udobnost i zdravlje. Pravilna kontrola vlažnosti u prostoriji će vam pomoći da se osjećate ugodno i zaštitite svoje zdravlje.

Optimalno vrijeme korištenja klime

Klima uređaj može biti izuzetno koristan za reguliranje temperature u prostoriji tokom vrućih ljetnih mjeseci. Međutim, važno je koristiti klimu na pravi način kako biste postigli najbolje rezultate, a istovremeno štedjeli energiju i novac. Jedan od elemenata koji bi trebali razmotriti je optimalno vrijeme korištenja klime.

Najbolje vrijeme za uključivanje klime

Prva stvar koju trebate uzeti u obzir je temperatura vani. Ako je vani još uvijek svježe, preporučuje se da ne koristite klimu. Umjesto toga, otvorite prozore i pustite svjež zrak da prostruji kroz prostoriju. Ako se temperatura poveća i postane neugodno, tada možete uključiti klimu.

Također je bitno razmotriti kada koristiti klimu tijekom dana. Najbolje vrijeme za uključivanje klime je ujutro ili navečer, kada je temperatura najviše izvan. Tako ćete postići željenu temperaturu u prostoriji i smanjiti potrebu za stalnom upotrebom klime tokom cijelog dana.

Optimalna temperatura

Da biste štedjeli energiju i novac, preporučuje se postavljanje temperature na klime na optimalnu razinu. Preporučena temperatura za hlađenje je između 24 i 26 stupnjeva Celzijusa. Na taj način ćete imati ugodnu temperaturu u prostoriji, ali ipak ćete biti svjesni potrošnje energije.

Ukoliko koristite klimu za zagrijavanje prostorija, preporučena temperatura je između 20 i 22 stupnja Celzijusa. Ova temperatura osigurava toplinu i udobnost, a istovremeno štedi energiju.

Automatsko podešavanje klime

Mnogi moderni klima uređaji imaju opciju automatskog podešavanja temperature. Pomoću ove opcije, klima uređaj će automatski prilagođavati temperaturu prema vanjskim uvjetima. To znači da ne morate ručno mijenjati temperaturu kada se vani temperatura promijeni. Ova opcija može biti vrlo korisna za održavanje željene temperature i sprečavanje gubitka energije.

Isključivanje klime kada nije potrebna

Jednostavan način štednje energije je isključiti klimu kada nije potrebna. Na primjer, ako napuštate prostoriju na dulje vrijeme ili spavate, nije potrebno da klima radi cijelo vrijeme. Isključivanje klime kada nije potrebna smanjuje potrošnju energije i produžuje vijek trajanja klima uređaja.

Pravilno korištenje klime može vam pomoći da postignete udobnost i uštedite novac na računima za energiju. Promatrajte vanjsku temperaturu, postavite optimalnu temperaturu na klime i koristite automatske funkcije kako biste postigli najbolje rezultate.

Održavanje i čišćenje klime

Redovito održavanje i čišćenje klime su vrlo važni kako bi uređaj pravilno funkcionirao i osiguravao čist i zdrav zrak u prostoru. Evo nekoliko korisnih savjeta za održavanje i čišćenje klime:

1. Redovito mijenjajte filtere

Filteri u klima uređaju zadržavaju čestice prašine, peludi i druge nečistoće. Redovito mijenjajte ili čistite filtere kako bi osigurali nesmetano protjecanje zraka kroz uređaj. To će poboljšati učinkovitost klime i smanjiti rizik od alergijskih reakcija.

2. Provjeravajte kondenzacijsku jedinicu

Klima uređaj ima kondenzacijsku jedinicu koja skuplja kondenziranu vlagu. Redovito provjeravajte jedinicu i ispraznite je po potrebi kako biste spriječili curenje vode ili razvoj bakterija i gljivica.

3. Očistite vanjsku jedinicu

Vanjska jedinica klima uređaja često se može zaprljati lišćem, prašinom i drugim nečistoćama. Očistite vanjsku jedinicu koristeći meku četku ili usisavač kako biste uklonili nečistoće i osigurali nesmetanu cirkulaciju zraka.

4. Profesionalno servisirajte klimu

Radi dugotrajnog i ispravnog rada klime, preporučuje se povremeno angažirati profesionalnog servisera za pregled i održavanje uređaja. Serviser će provjeriti i očistiti unutarnje dijelove klime te osigurati da svi elementi uređaja rade ispravno.

5. Držite okolni prostor čistim

Da biste smanjili količinu prašine i nečistoća koje ulaze u klimu, držite okolni prostor čistim. Redovito usisavajte ili brišite podove, održavajte čistoću namještaja i izbjegavajte pušenje u prostoru kako biste očuvali kvalitetu zraka.

6. Osigurajte dobru ventilaciju

Da biste poboljšali cirkulaciju zraka u prostoru, osigurajte dobru ventilaciju. Držite otvorene prozore ili koristite ventilatore kako biste osvježili zrak i smanjili vlagu u prostoru.

7. Izbjegavajte preopterećenje klime

Nemojte pregrijavati ili pretjerano hladiti prostor koristeći klimu. Postavite temperaturu na optimalnu razinu kako biste smanjili energetsku potrošnju i produžili vijek trajanja klime.

Slijedeći ove savjete za održavanje i čišćenje klime, osigurat ćete dugotrajan i pouzdan rad uređaja te zdrav i čist zrak u vašem domu ili radnom prostoru.

Ušteda energije pri korištenju klime

1. Ispravno postavite temperaturu

Da biste uštedjeli energiju pri korištenju klime, važno je ispravno postaviti temperaturu. Preporučljivo je držati temperaturu između 24°C i 26°C tokom ljeta. Svaki stepen manje ili više može značajno utjecati na potrošnju energije klime. Također, možete smanjiti temperaturu na ładji 20°C kada koristite klimu samo da rashladite sobu prije nego što se vratite.

2. Redovito servisiranje klime

Redovito servisiranje klime može značajno poboljšati njezinu energetsku učinkovitost. Prašina i prljavština mogu se nakupiti na ventilatorima ili filterima klima uređaja, što smanjuje protok zraka i povećava potrošnju električne energije. Redovno čistite filtere i provjerite da li postoje blokade ili oštećenja koja mogu ometati rad klime.

You might be interested:  Kako Da Cevapi Budu Socni

3. Napravite dobru izolaciju

Dobra izolacija vašeg doma može smanjiti gubitak hladnog zraka i smanjiti potrebu za korištenjem klime. Provjerite da li su prozori i vrata zatvoreni i dobro izolirani. Također, možete koristiti zavjese ili rolete kako biste blokirali sunčevu toplinu koja dolazi kroz prozor i smanjili opterećenje klime.

4. Koristite ekonomičan način rada

Mnogi klima uređaji imaju načine rada koji omogućuju uštedu energije. Na primjer, ekonomični način rada smanjuje brzinu ventilatora i povećava temperaturu kako bi se smanjila potrošnja energije. Također možete koristiti tajmer kako biste programirali klimu da se automatski uključuje i isključuje kada vam je potrebna.

5. Razmotrite korištenje ventilatora

Prednost korištenja ventilatora je što koristi manje energije od klime, pa ga možete koristiti kao alternativu u toplim danima kada je temperatura umjerena. Ventilatori mogu pomoći u cirkulaciji zraka i stvaranju osjećaja svježine bez potrebe za korištenjem klime.

6. Smanjite toplinske izvore

6. Smanjite toplinske izvore

Toplinski izvori, kao što su osvjetljenje, elektronički uređaji i kućanski aparati, mogu povećati temperaturu u prostoru. Smanjite korištenje tih uređaja ili ih isključite kada nisu u upotrebi kako biste smanjili potrebu za korištenjem klime.

7. Održavajte klimu u dobrom stanju

Redovito održavanje klime može produžiti njezin vijek trajanja i poboljšati energetsku učinkovitost. Provjerite da li postoje curenja ili oštećenja na crijevima i provjerite da li su svi dijelovi u dobrom stanju. Pravilno održavanje klime pomoći će da radi optimalno i smanjiti potrošnju energije.

8. Isključite klimu pravilno

Kada završite s korištenjem klime, važno je isključiti je na pravilan način. Isključite klimu barem nekoliko minuta prije nego što napustite sobu kako bi se spriječilo da hladni zrak curi van i uštedjelo se energija.

Tablica za praćenje potrošnje energije klime
Klima uređaj Potrošnja energije (kilovat-sati)
Klima A 0.8
Klima B 1.2
Klima C 0.9

Kako regulirati protok zraka

Pravilno reguliranje protoka zraka u vašem klima uređaju može vam pomoći da ostvarite optimalnu udobnost i energetsku učinkovitost. Evo nekoliko korisnih savjeta kako to postići:

 1. Postavite termostat na odgovarajuću temperaturu: To je prvi korak u reguliranju protoka zraka. Ako želite grijevni način rada, postavite termostat na željenu temperaturu za grijanje. Ako želite hlađenje, postavite termostat na željenu temperaturu za hlađenje.
 2. Koristite način rada “Auto”: Način rada “Auto” omogućuje klima uređaju da automatski regulira protok zraka kako bi održao željenu temperaturu. U ovom načinu rada klima uređaj će se automatski uključivati i isključivati kako bi održao postavljenu temperaturu.
 3. Redovno čistite klima uređaj: Nakupljanje prašine i prljavštine na zračnim filtima može ograničiti protok zraka. Redovito čistite zračne filtre kako bi osigurali nesmetan protok zraka kroz klima uređaj.
 4. Provjerite usmjeravanje zračnih rešetki: Provjerite jesu li zračne rešetke ispravno usmjerene prema prostoru koji želite grijati ili hladiti. Pravilno usmjerene zračne rešetke omogućuju optimalan protok zraka prema željenom području.
 5. Izbjegavajte prepreke: Pazite da ne postavljate predmete ili namještaj koji mogu ograničiti protok zraka ispred ili oko klima uređaja. Prepreke mogu ometati protok zraka i smanjiti učinkovitost klima uređaja.

Slijedeći ove savjete možete regulirati protok zraka u svom klima uređaju kako biste postigli ugodnu temperaturu i uštedjeli energiju.

FAQ:

Kako pravilno podešavati klimu da grije?

Da biste pravilno podešavali klimu da grije, prvo trebate provjeriti je li unutarnja temperatura postavljena na željenu razinu. Tada trebate odabrati funkciju grijanja na daljinskom upravljaču klime. Također, provjerite jeste li uključili način rada grijanja na samom uređaju. Ako je temperatura u prostoriji još uvijek hladna, možda ćete trebati povećati postavljenu temperaturu ili provjeriti je li uređaj propisno očišćen i održavan.

Kako saznati koja je optimalna temperatura za grijanje u prostoru?

Optimalna temperatura za grijanje prostora može varirati ovisno o preferencijama i potrebama pojedinca. Općenito, preporučuje se postaviti temperaturu između 20 i 22 Celzijeva stupnja za ugodnu toplinu. Međutim, ova temperatura može se prilagoditi prema vašem osobnom osjećaju udobnosti. Također, važno je uzeti u obzir vanjsku temperaturu i izolaciju prostora prilikom podešavanja temperature grijanja.

Koliko vremena treba da klima uređaj zagrije prostoriju?

Vrijeme potrebno za zagrijavanje prostorije ovisi o veličini i izolaciji prostora, snazi klima uređaja i temperaturi koju želite postići. Općenito, moderni klima uređaji mogu brzo zagrijati manje prostorije, dok može trebati nešto više vremena za zagrijavanje većih prostora. U prosjeku, može biti potrebno oko 10-30 minuta da se prostorija ugrije na željenu temperaturu.

Kako održavati klima uređaj za optimalno grijanje?

Da biste održavali klima uređaj za optimalno grijanje, redovito ga čistite i provjeravajte filtere. Prašina i prljavština mogu se nakupiti na filterima, što može smanjiti učinkovitost uređaja. Također, preporučuje se pozvati profesionalnog servisera barem jednom godišnje kako bi provjerio sustav, očistio unutarnje dijelove i obavio eventualne popravke ili održavanje. Pravilno održavanje pomoći će produžiti životni vijek klima uređaja i osigurati bolje rezultate grijanja.