Kako posaditi grah za školu: savjeti i koraci

Kako Posaditi Grah Za Školu

Kako Posaditi Grah Za Školu

Kada su u pitanju aktivnosti u prirodi, sadnja biljaka je odličan način da decu naučite o ekologiji, biljnom razvoju i odgovornosti prema prirodi. Jednostavna i zabavna za izvođenje, sadnja graha je savršen projekat za školske vrtiće i osnovne škole.

Sadnja graha može se izvesti u školskom vrtu ili čak na prozoru u učionici. Ova biljka, koja pripada porodici mahunarki, laka je za uzgoj, pa će deca brzo videti rezultate svojih napora. Osim toga, sadnja graha pruža priliku da deca nauče o važnim konceptima kao što su fotosinteza, ciklus ugljenika i kontaminacija tla.

Da biste započeli ovaj projekat u školi, neophodni su vam sledeći materijali: seme graha, saksija, zemlja, voda i oslonac za biljke. Možete koristiti stari teglu od kafe kao saksiju, ili napraviti vlastiti saksiju od recikliranih materijala. Bitno je izabrati dobro drenirano zemljište koje će omogućiti razvoj korena biljke.

Najbolje vreme za sadnju graha je u proleće, kada se temperatura zemljišta zagreje. Pre nego što posadite seme, obavezno ga natopite u vodi preko noći. Nakon toga, iskopajte malu rupu u zemlji na dubini od oko 2 cm i pažljivo postavite seme. Nemojte ga previše potapati, već umereno zalijte zemlju. Nakon što biljka proklija, dodajte oslonac kako biste joj pomogli da raste prema gore.

Sadnja graha za školu ne samo da je zabavna aktivnost za decu, već im pruža priliku da nauče o prirodi i biljnom svetu. Kroz ovaj projekat, deca će moći da vide i razumeju kako biljke rastu i razvijaju se, te će podići svest o očuvanju prirode i važnosti zaštite okoline.

Izbor sorte graha

Vrste graha

Grah je povrće koje može biti dostupno u različitim vrstama. Za školski vrt, popularne vrste graha su:

 • Domaći grah
 • Kustoski grah
 • Pisaske sorti graha
 • Zelene sorte graha

Izbor sorte graha

Pri izboru sorte graha za školski vrt, trebate uzeti u obzir nekoliko faktora:

 1. Klimate i uvjete rasta u vašem području: Odaberite sortu koja će najbolje odgovarati uvjetima vašeg područja. Provjerite treba li grah puno sunčeve svjetlosti ili bolje uspijeva u hladovini.
 2. Vrijeme do sazrijevanja: Različite sorte graha imaju različito vrijeme do sazrijevanja. Ako želite brz rezultat, odaberite sorte graha koje dolaze do sazrijevanja u relativno kratkom vremenskom periodu.
 3. Otpornost na bolesti i štetnike: Neki grahovi mogu biti osjetljivi na određene bolesti ili štetnike. Odaberite sorte koje su otporne na uobičajene bolesti i štetnike u vašem području.
 4. Okus i tekstura: Okus i tekstura graha mogu varirati među sortama. Provjerite koju vrstu okusa i tekstura preferirate prije odabira sorte za sadnju u vašem školskom vrtu.

Nakon što odaberete sortu graha koja najbolje odgovara vašim potrebama, možete krenuti s uzgojem graha u školskom vrtu. Slijedite upute i korake za sadnju graha koje je preporučio vaš vrtlarski instruktor ili priloženi vodič za sadnju.

Napomena: Važno je razgovarati s lokalnim stručnjacima ili vrtlarskim instruktorom kako biste dobili preporuke i savjete za uzgoj graha u vašem području. Oni će vam moći dati posebne smjernice za vaš školski vrt i pomoći vam da postignete uspješan rast i razvoj graha.

You might be interested:  Kako Smanjiti Čvor Na Štitnjači

Priprema tla za sadnju

Kada planirate posaditi grah za školu, važno je pripremiti tlo kako bi biljke dobile potrebne hranjive tvari i dobar temelj za rast. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti prilikom pripreme tla:

1. Uklonite korov

Prije nego što počnete s pripremom tla, važno je ukloniti sve korove s površine. Korovi mogu konkurirati grahu za hranjive tvari i vodu, pa je važno da biljke nemaju konkurenciju.

2. Očistite tlo

Nakon što uklonite korov, očistite tlo od ostataka biljaka i kamenja. Ovo će osigurati da biljke imaju dovoljno prostora za rast korijenja.

3. Provjerite pH vrijednost tla

Da biste osigurali optimalne uvjete za rast graha, trebali biste provjeriti pH vrijednost tla. Grah preferira blago kiselu tlu (pH vrijednost između 6 i 7). Ako je pH vrijednost tla izvan ovog raspona, možda ćete trebati dodati treset ili vapno kako biste prilagodili pH.

4. Dodajte kompost ili gnojivo

4. Dodajte kompost ili gnojivo

Kako biste osigurali da biljke dobiju dovoljno hranjivih tvari, možete dodati kompost ili gnojivo u tlo. Kompost će poboljšati strukturu tla i pomoći zadržavanje vlage, dok će gnojivo pružiti potrebne hranjive tvari.

5. Prozračite tlo

Jednom kada ste dodali kompost ili gnojivo, prozračite tlo kako bi se poboljšala cirkulacija zraka. Možete koristiti motiku ili sličan alat kako biste labavo prošli kroz tlo.

6. Izmjerite udaljenost između redova

Da biste organizirali tlo na pravilan način, važno je izmjeriti udaljenost između redova. Ovo će vam pomoći da postavite biljke u redovima s jednakim razmakom između njih.

Slijedeći ove korake u pripremi tla, osigurat ćete da vaše biljke graha budu dobro pripremljene za rast i razvoj. Također, ne zaboravite redovito zalijevati i održavati svoje biljke kako biste im pružili najbolje uvjete za rast.

Odabir optimalnog mjesta za sadnju

Pravilan odabir mjesta za sadnju graha ključan je za uspješan uzgoj. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira optimalne lokacije:

1. Sunčevo svjetlo

Grah treba dobiti najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Odaberite mjesto koje je izloženo direktnom sunčevom svjetlu kako bi biljka mogla pravilno rasti i fotosintezirati.

2. Drenaža tla

Dobra drenaža tla ključna je za sprečavanje zadržavanja viška vode, što može dovesti do truljenja korijena. Odaberite mjesto sa dobro dreniranim tlom, ili poboljšajte drenažu dodavanjem komposta ili pijeska u zemlju.

3. Zemljište

Grah najbolje uspijeva u plodnom tlu koje je bogato organskom tvari. Prije sadnje, pobrinite se da tlo bude labavo i da je dodan kompost kako bi se poboljšala plodnost tla.

4. Zaštita od vjetra

Grah je osjetljiv na vjetar, pa je važno odabrati mjesto koje je zaštićeno od jakih vjetrova. Vjetar može oštetiti biljke i otežati njihov rast, stoga odaberite mjesto na kojem će grah biti zaštićen od jakih udara vjetra.

5. Pristup vodi

Grah treba redovito zalijevanje kako bi pravilno rastao. Odaberite mjesto koje ima pristup vodi kako biste osigurali da biljke budu dovoljno zalivene.

6. Ograda ili potpora

Grah se može penjati, pa je važno osigurati mu potporu ili ograda na koju se može prianjati. Postavite potporu u blizini sadnica kako bi im omogućili da se penju i rastu vertikalno.

Popis faktora za odabir optimalnog mjesta za sadnju graha:
Rbr Faktor
1. Sunčevo svjetlo
2. Drenaža tla
3. Zemljište
4. Zaštita od vjetra
5. Pristup vodi
6. Ograda ili potpora

Priprema sjemena graha

Kako bi uspješno posadili grah, važno je pravilno pripremiti sjeme prije sadnje. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Odabir sjemena: Prije svega, važno je odabrati visokokvalitetno sjeme graha. Ako koristite sjeme iz prethodne berbe, provjerite je li dobro sačuvano i ne pokazuje znakove oštećenja ili bolesti.
 2. Priprema sjemena: Da biste povećali šanse za uspješan rast biljke, sjeme graha možete namočiti u vodi preko noći prije sadnje. To će pomoći da sjeme nabubri i ubrzati klijanje.
 3. Dezinfekcija sjemena: Ako primijetite da je sjeme graha oštećeno ili ima znakove bolesti, možete ga dezinficirati prije sadnje. Možete koristiti otopinu blagog fungicida kako biste smanjili rizik od razvoja gljivičnih bolesti.
 4. Sortiranje sjemena: Nakon pripreme sjemena, možete ih sortirati kako biste uklonili bilo kakve oštećene ili loše kvalitete sjemenke. To će osigurati da samo zdrava sjemena budu posađena i potaknuti snažan rast biljke.
 5. Označavanje sjemena: Kako biste kasnije znali koja sorta graha je posađena, možete označiti sjeme oznakom sa imenom sorte.
You might be interested:  Kako Smanjiti Masnoću U Krvi

Slijedeći ove korake pri pripremi sjemena graha, osigurat ćete optimalne uvjete za rast i razvoj biljaka. Nakon pripreme sjemena možete nastaviti sa sadnjom graha prema uputama za sadnju.

Sadnja graha

Da biste uspješno posadili grah za školu, slijedite sljedeće korake:

1. Priprema tla

Na prvom mjestu, pripremite tlo na kojem ćete saditi grah. Grah voli plodno tlo, bogato hranjivim tvarima. Očistite tlo od korova i uklonite sve neželjene predmete. Također, možete dodati kompost ili gnojivo kako biste poboljšali plodnost tla.

2. Odabir sorte graha

Postoji mnogo sorti graha iz kojih možete birati. Za školu, preporučuje se odabrati sorte koje brzo rastu i daju veće plodove, kako bi učenici mogli vidjeti rezultate svojeg rada u kratkom vremenskom razdoblju.

3. Sjetva sjemena

3. Sjetva sjemena

Sjeme graha trebate posaditi na razmak od otprilike 5 do 10 centimetara. Kopajte male rupe u tlu i stavite sjeme u svaku rupu. Pokrijte sjeme tanjim slojem zemlje i pažljivo zalijevajte.

4. Briga o biljkama graha

Nakon sadnje, redovito zalijevajte biljke graha kako biste održavali optimalnu vlažnost tla. Također, pazite da biljke imaju dovoljno sunca za pravilan rast. Ako primijetite korove, redovito ih uklanjajte kako bi se grahu omogućio slobodan prostor za rast.

5. Berba graha

Grah možete brati kada se mahune potpuno razviju i postanu čvrste na dodir. Ovo obično traje otprilike 2 do 3 mjeseca od sadnje sjemena. Pažljivo obrežite mahune nožem ili škarama kako ne biste oštetili biljku.

Sljedeći ove korake pomoći će vam da uspješno posadite grah za školu i učenici će imati priliku vidjeti kako biljka raste i razvija se. Također, mogu uživati u berbi i konzumiranju vlastito uzgojenog graha.

Redovito zalijevanje graha

Zalijevanje graha je ključno za uspješan rast i razvoj biljke. Bez dovoljno vode, grah će se osušiti i neće se moći pravilno razviti. Evo nekoliko savjeta kako pravilno zalijevati grah:

 1. Proučite zahtjeve za vodom biljke graha – Obratite pažnju na potrebe za vodom biljke graha. Različite sorte graha mogu imati različite zahtjeve za zalijevanjem, stoga savjetujem da se informirate o posebnostima vrste koju sadite.
 2. Pravilan raspored zalijevanja – Redovito zalijevajte grah kako bi se tlo održavalo vlažnim, ali ne i preplavljenim. Provjerite tlo svaki dan kako biste utvrdili treba li biljka dodatnu vodu.
 3. Upotrijebite toplu vodu – Grahu najbolje odgovara topla voda, pa je preporučljivo zalijevati ga vodom koja ima temperaturu blisku sobnoj temperaturi. Iz toplijeg izvora dolazak vode može pomoći biljci graha da se brže razvija.
 4. Pazite da ne prenatopite grah – Iako grah voli vlagu, važno je ne pretjerivati s zalijevanjem kako ne bi došlo do truljenja korijena ili pojave gljivičnih bolesti. Pazite da tlo ne bude pretjerano vlažno i da ima dobru drenažu.
 5. Zalijevajte ujutro – Najbolje vrijeme za zalijevanje graha je rano ujutro. Tada je temperatura niža, a voda se može bolje apsorbirati. Izbjegavajte zalijevanje graha tijekom najtoplijeg dijela dana, jer će se voda brže ispariti.

Slijedeći ove smjernice za zalijevanje graha, pomoći ćete biljkama da rastu zdravo i daju obilne plodove. Redovito praćenje tla i pravilno zalijevanje ključni su za uspjeh vašeg graha u školskom vrtu.

Njega i održavanje graha

Nakon što ste posadili grah, važno je pravilno brinuti o biljkama kako biste osigurali njihov rast i razvoj. Evo nekoliko koraka koje trebate poduzeti kako biste pravilno njegovali grah:

Voda

Grah treba redovito zalijevati kako bi imao dovoljno vlage za rast. Međutim, budite oprezni da ne pretjerate s vodom jer može prouzročiti truljenje korijena. Idealno je zalijevati biljke jednom do dva puta tjedno, ovisno o vremenskim uvjetima.

Gnojenje

Grah može imati koristi od dodatnog gnojiva kako bi se potaknuo njegov rast. Možete koristiti organska ili mineralna gnojiva koja su posebno formulirana za povrće. Gnojivo treba primijeniti u skladu s uputama proizvođača i obično se nanosi jednom mjesečno tijekom vegetacijskog razdoblja.

You might be interested:  Kako Vratiti Whatsapp Poruke Na Novom Telefonu

Održavanje

Redovito provjeravajte svoje grahove i uklanjajte korov koji može konkurirati za hranjive tvari i vodu. Također, trebate podupirati biljke kako bi se spriječilo da padnu pod vlastitom težinom. Možete koristiti krajolike štapove ili rešetke kako biste pomogli biljkama da rastu uspravno.

Uklanjanje štitnika

Jednom kada se vaš grah počne penjati po rešetki ili krajoliku štapovima, možete ukloniti štitnik koji ste postavili prilikom sadnje. To će omogućiti biljkama da slobodno rastu i razvijaju se.

Zaštita od bolesti i štetnika

Grah može biti osjetljiv na razne bolesti i štetnike. Pobrinite se da redovito pregledavate biljke i uklonite zaraženo lišće ili biljke kako biste spriječili širenje bolesti. Također, možete primijeniti prirodne insekticide ili fungicide kako biste zaštitili biljke od štetnika ili bolesti.

Slijedeći ove korake za njegu i održavanje graha, pobrinut ćete se da vaše biljke budu zdrave i da vam donose obilje svježeg i ukusnog graha. Sada možete uživati ??u radu školskog vrta i naučiti više o procesu uzgoja biljaka.

Berba graha

Berba graha je važan korak u procesu uzgoja graha. Kada grah dospije do zrelosti, vrijeme je za berbu. Berba graha može biti fizički zahtjevna, ali ako slijedite određene korake, može biti uzbudljivo i zadovoljavajuće iskustvo.

Koraci za berbu graha:

 1. Provjerite jesu li grahove mahune zrele. Zreli grah će biti tvrd i imati tamnozelenu ili smeđu boju. Pažljivo pregledajte biljke i brinite se da berete samo zrele mahune.
 2. Pripremite se za berbu. Nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od trnja ili iritacija koje mogu uzrokovati biljke graha. Također možete dobiti košaru ili vrećicu za skupljanje zrelih mahunarki.
 3. Iskopčajte grahove iz biljke. Držite donji dio mahune i nježno povucite prema dolje dok se grah ne odvoji od biljke. Budite oprezni da ne povučete cijelu biljku dolje.
 4. Stavite grahove u košaru ili vrećicu. Pazite da ne pritisnete ili oštetite grahove prilikom skupljanja.
 5. Pregledajte i odbacite oštećene ili trule grahove. Ako primijetite grahove koji su truli ili oštećeni, odvojite ih od ostalih kako se ne bi zarazili.
 6. Operite grahove prije skladištenja ili pripreme. Možete koristiti vodu i mekanu četkicu za uklanjanje nečistoća s površine graha.

Nakon što ste obavili berbu graha, možete odmoriti i uživati u plodovima svog truda. Možete koristiti svježe ubrane grahove za pripremu raznih jela ili ih pohraniti za kasniju upotrebu.

FAQ:

Koje je najbolje vrijeme za sadnju graha?

Najbolje vrijeme za sadnju graha je u rano proljeće, kada se tlo zagrije i opasnost od mraza prođe, obično u ožujku ili travnju.

Kako pripremiti tlo za sadnju graha?

Da biste pripremili tlo za sadnju graha, prvo treba ukloniti korov i rahliti tlo. Zatim treba dodati organsko gnojivo ili kompost kako bi se poboljšala plodnost tla.

Koliko duboko treba posaditi sjeme graha?

Sjeme graha treba posaditi oko 2-5 centimetara duboko u zemlju.

Koliko prostora treba ostaviti između biljaka graha?

Trebate ostaviti oko 10-15 centimetara prostora između biljaka graha kako bi imale dovoljno prostora za rast.

Kako zalijevati grah nakon sadnje?

Grah treba zalijevati redovito nakon sadnje, održavajući tlo vlažnim, ali ne previše mokrim. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja sjemena i korijena biljke.

Koje su koristi od učenja o uzgoju graha u školi?

Učenje o uzgoju graha u školi ima mnoge koristi. Djeca se mogu upoznati s osnovnim principima rasta biljaka, razumjeti proces fotosinteze, razvijati vještine timskog rada i odgovornosti. Također, mogu naučiti osnove prehrambene vrijednosti graha i kako se on može koristiti u zdravoj prehrani.

Koja je najbolja lokacija za sadnju graha u školskom okruženju?

Grah najbolje uspijeva na sunčanim mjestima, tako da trebate odabrati lokaciju koja dobiva dobar broj sati sunčeve svjetlosti svaki dan. Također je važno imati prostor s dobrim drenažnim sustavom kako bi se spriječilo zadržavanje viška vode. Ako nemate dovoljno prostora, možete koristiti posude ili saksije za sadnju graha.