Kako potaknuti stolicu kod djece: prirodni načini i savjeti

Kako Potaknuti Stolicu Kod Djece

Kako Potaknuti Stolicu Kod Djece

Kada se dijete suoči s poteškoćama u probavi i ima problema s pražnjenjem crijeva, to može biti frustrirajuće i bolno iskustvo za njega. Stolica koja je tvrda, suha i teško izlazi može uzrokovati nelagodu i nelagodnost u djetetovom tijelu, ali postoji nekoliko prirodnih načina i savjeta koji mogu pomoći u poticanju stolice kod djece.

Jedan od najvažnijih faktora za redovitu stolicu kod djece je pravilna prehrana. Hranu bogatu vlaknima, poput svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, treba uvrstiti u njihovu prehranu kako bi se potaknulo redovito pražnjenje crijeva. Osim toga, važno je osigurati da dijete pije dovoljno tekućine tijekom dana kako bi se omekšala stolica i olakšalo izlučivanje.

Pored prehrane, tjelesna aktivnost je također važna za redovitu stolicu. Dječji organizam reagira na kretanje i stimulira probavni sustav. Djeci treba osigurati dovoljno vremena za igranje na otvorenom, izvođenje vježbi ili sudjelovanje u sportovima kako bi se potaknula peristaltika i olakšalo pražnjenje crijeva.

Mnoge biljke i prirodni dodaci mogu pomoći u poticanju stolice kod djece. Primjerice, laneno sjeme se može koristiti kao dodatak prehrani jer je bogato vlaknima, a također pomaže u omekšavanju stolice. Također, određene biljne čajeve, poput čaja od kamilice ili kadulje, mogu imati blagotvoran učinak na probavu i olakšati pražnjenje crijeva.

Uz sve ove prirodne načine, važno je također osigurati djetetu mirno i opušteno okruženje dok ide na WC. Stres i napetost mogu negativno utjecati na probavni sustav, pa biste trebali osigurati da je dijete opušteno i udobno dok obavlja nuždu. Također, treba mu dati dovoljno vremena za obavljanje nužde i ne forsirati ga ili stavljati pod pritisak.

Uz sve ove savjete i prirodne načine, važno je imati na umu da svako dijete može imati različite potrebe i reakcije na ove metode. U slučaju da dijete ima dugotrajne probleme s poticanjem stolice ili ako se stanje pogorša, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom kako bi se utvrdio uzrok problema i pružila adekvatna skrb.

Kako potaknuti stolicu kod djece

Promjena prehrane

Jedan od načina kako potaknuti stolicu kod djece je promjena prehrane. Uvjerite se da vaše dijete konzumira dovoljno vlakana i tekućine. Uvrstite namirnice kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i grah u njihovu prehranu. Također, osigurajte da piju dovoljno vode kako bi se olakšao proces probave i sprječila zatvor.

Promjena navika pražnjenja crijeva

Uspostavljanje redovitog rasporeda odlazaka na WC može pomoći djetetu da ima redovitu stolicu. Potičite dijete da sjedi na zahodu oko 10 minuta nakon obroka, jer to pomaže poticanju probavnog sustava. Također, nemojte zanemariti djetetovu potrebu za pražnjenjem crijeva, jer suzbijanje tog nagona može dovesti do problema s opstipacijom.

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost također može pomoći djetetu da poboljša probavni sustav i potakne stolicu. Potaknite dijete da se bavi fizičkim aktivnostima kao što su trčanje, skakanje ili vožnja biciklom. Ove aktivnosti potiču crijevne mišiće i pomažu u poticanju redovne stolice.

You might be interested:  Kako Odbiti Pdv Iz Cijene

Uporaba prirodnih laksativa

Ako promjena prehrane i navika pražnjenja crijeva nisu dovoljne, možete razmotriti uporabu prirodnih laksativa za djecu. Neki od prirodnih laksativa koji se mogu koristiti su sok od šljive, laneno sjeme ili čaj od kamilice. Međutim, prije nego što koristite bilo koji laksativ, obratite se svom liječniku kako biste dobili preporuke i doziranje prilagođeno djetetu.

Prirodni načini za poticanje stolice kod djece
Promjena prehrane Promjena navika pražnjenja crijeva Tjelesna aktivnost Uporaba prirodnih laksativa
Uvrstite namirnice bogate vlaknima u prehranu Ustanovite redoviti raspored odlazaka na WC Potaknite dijete na tjelesne aktivnosti Koristite prirodne laksative kao što su sok od šljive, laneno sjeme ili čaj od kamilice
Pazite da dijete pije dovoljno tekućine Nemojte suzbijati djetetovu potrebu za pražnjenjem crijeva Posavjetujte se s liječnikom prije uporabe laksativa

Prirodni načini

Promjena prehrane

Prva stvar koju trebate učiniti je promijeniti prehranu djeteta kako biste potaknuli stolicu. Uključite hranu bogatu vlaknima kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Također je važno osigurati adekvatan unos tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Povećanje tjelesne aktivnosti

Tjelesna aktivnost može potaknuti probavu i potaknuti stolicu. Potičite dijete na redovitu tjelesnu aktivnost poput šetanja, trčanja, vožnje biciklom ili igranja vani. Ovo će pomoći u poticanju probavnog sustava i reguliranju stolice.

Masaža trbuha

Jedan od prirodnih načina poticanja stolice kod djece je masaža trbuha. Nježno masirajte trbuh djeteta u smjeru kazaljke na satu koristeći blage kružne pokrete. To može pomoći u poticanju probave i olakšanju prolaska stolice.

Korištenje probiotika

Probiotici su dobri mikroorganizmi koji mogu pomoći u održavanju zdrave crijevne flore. Možete razgovarati s pedijatrom o korištenju probiotika za poticanje probave i regulaciju stolice kod djeteta. Postoji niz dječjih probiotika dostupnih na tržištu.

Promjena navika odlaska na zahod

Važno je uspostaviti redovitu rutinu odlaska na zahod kako bi se potaknula redovita stolica. Osigurajte da dijete ima odgovarajući pritisak na noge tijekom sjedenja na zahodu. Također, potičite ga da ostane na zahodu dovoljno dugo kako bi imao dovoljno vremena za pražnjenje crijeva.

Konzumiranje suhe šljive

Suha šljiva je poznata po svojim laksativnim svojstvima. Možete dodati suhe šljive u prehranu djeteta kako biste pomogli u poticanju stolice. Možete ih jesti same ili ih dodati u voćnu salatu, žitarice ili smoothieje.

Posjetite doktora

Ako se problemi s stolicom ne riješe ili se pogoršavaju, važno je posjetiti doktora radi daljnje dijagnostike i liječenja. Oni će moći pružiti stručne savjete i preporuke kako bi se riješio problem.

Savjeti za roditelje

 • Pratite djetetovu prehranu: Obratite pažnju na unos vlakana, voća i povrća kako bi potaknuli probavu
 • Povećajte unos tekućine: Dajte djetetu dovoljno vode tijekom dana kako bi se spriječila dehidracija, što može uzrokovati zatvor
 • Uključite tjelesnu aktivnost: Poticanje djeteta na redovitu tjelesnu aktivnost može pokrenuti crijeva i potaknuti stolicu
 • Izbjegavajte zadržavanje stolice: Potičite dijete da ide na WC kada osjeti potrebu kako bi se izbjeglo zadržavanje stolice
 • Preispitajte lijekove: Ako dijete uzima određene lijekove koji mogu uzrokovati zatvor, razgovarajte s liječnikom o mogućim alternativama ili prilagodbama doziranja
 • Razgovarajte s liječnikom: Ako problemi s zatvorom potraju ili postanu ozbiljni, posavjetujte se s pedijatrom koji će dati dodatne savjete ili preporučiti daljnje postupke

Ako primijetite da dijete ima poteškoće s probavom, važno je pravovremeno poduzeti mjere kako bi se izbjegle komplikacije. Redovita komunikacija s djetetom i njegovim pedijatrom može pomoći u rješavanju problema zatvora i održavanju zdrave probave.

Ishrana i prehrambene navike

Ishrana i prehrambene navike

Dobro izbalansirana ishrana

Pravilna ishrana je ključna za optimalno funkcioniranje probavnog sustava kod djece. Uravnotežena prehrana sastoji se od raznovrsnih namirnica koje pružaju djetetu sve potrebne hranjive tvari.

Važno je da dijeta djeteta sadrži:

 • Svježe voće i povrće bogato vlaknima kako bi se olakšala probava.
 • Cjelovite žitarice, kao što su integralni kruh, riža i tjestenina. One su izvor vlakana i pružaju osjećaj sitosti.
 • Bjelančevine, koje se mogu dobiti iz mliječnih proizvoda, mesa, ribe, jaja i mahunarki.
 • Zdrave masti, koje se nalaze u orašastim plodovima, maslinovom ulju i ribama poput lososa.
 • Dovoljno tekućine kako bi se održala hidracija i omekšala stolica. Voda je najbolji izbor, no možete koristiti i sokove od voća s malo šećera.
You might be interested:  Kolači Koji Se Ne Peku S Keksima

Vježbanje i tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost je također važna za poticanje probave kod djece. Kretanje pomaže u stimuliranju mišića u probavnom sustavu i potiče crijeva na redovito pražnjenje.

Evo nekoliko aktivnosti koje možete provoditi s djetetom kako bi potaknuli njegovu probavu:

 1. Šetnje – Dugim šetnjama možete poticati rad crijeva kod djeteta.
 2. Vožnja biciklom – Bicikliranje je sjajan način da se potakne probava, posebno vožnja uzbrdo.
 3. Igre na otvorenom – Aktivnosti poput igre loptom, skakanja na trampolinu ili igre lovice su zabavne i pomažu tijelu da se aktivira.
 4. Yoga ili istezanje – Tjelesne vježbe poput joge ili istezanja mogu potaknuti probavu kod djece.

Redovne obroke i vrijeme za jelo

Važno je da djeca imaju redovite obroke i da imaju vrijeme za jelo. Redoviti obroci stabiliziraju probavni sustav i pomažu tijelu da stvori navike i ritam.

Preporučljivo je da dijete redovito doručkuje, ruča i večera u isto vrijeme svaki dan. Također je važno izbjegavati prebrzu konzumaciju hrane, jer žurbom može doći do gutanja velikih komada hrane, što može otežati probavu.

Primjer izbornika za djetetovu ishranu
Doručak Ručak Večera
Zobena kaša sa svježim voćem i medom Tjestenina s povrćem i tunom Povrtna juha i integralni tost
Kravlji sir i krekere Piletina s rižom i salatom Jogurt s voćem
Narančin sok Mlijeko Smoothie od banane i jagoda

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost može biti vrlo korisna kada se pokušava potaknuti stolicu kod djece. Redovna tjelesna aktivnost pomaže potaknuti probavu i povećati peristaltiku crijeva.

Evo nekoliko načina kako djetetu pružiti dovoljno fizičke aktivnosti:

 • Podstaknite dijete da se igra na otvorenom. Dječja igra na svježem zraku, kao što su trčanje, biciklizam ili vožnja rolerima, može biti vrlo korisna za poboljšanje probave.
 • Uključite dijete u sportske aktivnosti. Dječji sportovi kao što su nogomet, košarka ili plivanje mogu biti odličan način da dijete održava aktivan način života.
 • Neka dijete sudjeluje u redovnoj tjelovježbi. Možete zajedno izvoditi jednostavne vježbe kod kuće kao što su trbušnjaci, čučnjevi i skakanje na mjestu. Ove vježbe će potaknuti rad probavnog sustava.

Važno je napomenuti da fizička aktivnost treba biti adekvatna dobi i sposobnostima djeteta. Uvijek se posavjetujte s pedijatrom prije nego što započnete s novom vrstom fizičke aktivnosti.

Pijenje dovoljno tekućine

Djeca bi trebala piti dovoljno tekućine tijekom dana kako bi održavala normalnu probavu i sprječavala zatvor. Dovoljan unos tekućine važan je za hidrataciju tijela i omekšavanje stolice.

Evo nekoliko načina kako potaknuti dijete na pijenje dovoljno tekućine:

 1. Ponudite vodu kao glavni izbor pića: Voda je najbolji izbor pića za održavanje hidratacije. Potaknite dijete da pije vodu tijekom cijelog dana. Možete mu ponuditi vodu u šalici ili bočici koju može nositi sa sobom kako bi je moglo piti kad god mu se svidi.

 2. Jedite hranu bogatu vodom: Ne samo da tekućine poput vode, nego i hrana bogata vodom mogu pomoći u hidrataciji tijela. Namirnice poput lubenice, krastavaca, kivija i dinje imaju visok sadržaj vode i mogu pridonijeti ukupnom unosu tekućine.

 3. Izbjegavajte zaslađena pića: Zaslađena pića poput sokova s visokim udjelom šećera mogu dovesti do dehidracije i dodatnih probavnih problema. Umjesto toga, potaknite dijete da pije vodu, a sokove ograničite na manje količine ili pokušajte razrijediti sok s vodom.

 4. Uvijek imajte tekućinu pri ruci: Držite bočicu s vodom pri ruci kako bi dijete moglo piti kad god osjeti žeđ. Ako dijete ide u školu ili izvan kuće, dajte mu bočicu koju lako može nositi sa sobom.

 5. Budite primjer: Djeca često slijede primjer roditelja, pa će ih vidjeti kako piju dovoljno tekućine, potaknuti da i sami piju više vode.

Pijenje dovoljno tekućine važno je za sprječavanje zatvora kod djece. Uravnotežena prehrana i unos dovoljne količine tekućine mogu pomoći u održavanju pravilne probave i općeg zdravlja djeteta.

Promjene u rutini

Jedan od načina da pomognete djetetu da potakne stolicu je uspostavljanje redovite rutine. Ovdje su neke promjene u rutini koje možete isprobati:

You might be interested:  Što Mačke Ne Smiju Jesti

1. Uvedite redovite obroke

Redoviti obroci mogu pomoći u reguliranju probave djeteta. Pokušajte uspostaviti raspored obroka koji uključuje doručak, ručak, večeru i užine između obroka. Neka obroci budu bogati vlaknima, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke.

2. Povećajte unos tekućine

Pobrinite se da vaše dijete pije dovoljno tekućine tijekom dana. Voda je najbolji izbor, ali možete mu ponuditi i voćne sokove bez dodanog šećera, biljne čajeve ili juhe.

3. Potaknite tjelesnu aktivnost

Tjelesna aktivnost može pomoći u poticanju probave. Potičite svoje dijete da se redovito kreće i sudjeluje u igri na otvorenom, sportskim aktivnostima ili gimnastici.

4. Stvorite mirno okruženje za vrijeme obroka

Pokušajte stvoriti mirno okruženje bez ometanja tijekom obroka. Izbjegavajte gledanje televizije ili igre na elektroničkim uređajima za vrijeme obroka, kako bi se dijete moglo usredotočiti na hranu i probavu.

5. Pobrinite se da dijete ima dovoljno vremena za odlazak na WC

Osigurajte da dijete ima dovoljno vremena za odlazak na WC i obavljanje nužde. Neka bude opušteno i nemojte vršiti pritisak na njega da se brzo završi.

Sve ove promjene u rutini mogu pomoći u poticanju stolice kod djece. Međutim, ako se problemi nastave ili se pogoršaju, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili daljnje savjete i preporuke.

Zdravstveni pregledi i liječenje

Zašto je važno obaviti zdravstveni pregled?

Obavljanje redovitih zdravstvenih pregleda kod djece ima ključnu ulogu u otkrivanju i liječenju različitih zdravstvenih problema, uključujući i probleme s probavom. Pomoću tih pregleda liječnici će pratiti rast i razvoj djeteta te pravovremeno prepoznati eventualne probleme ili bolesti.

Kakve preglede treba obaviti?

Prvi korak je hitan posjet pedijatru. Pedijatar će obaviti detaljan pregled djeteta, uzeti anamnezu, pregledati stolicu i provjeriti opće stanje zdravlja. Također, preporučuju se laboratorijski testovi kao što su krvna slika, testovi funkcije jetre i stolice.

Liječenje nakon pregleda

 • Promjena prehrane: Ako je zatvor uzrokovan nepravilnom prehranom, liječnik će preporučiti promjene u prehrani. To može uključivati povećanje unosa vlakana iz voća, povrća i cjelovitih žitarica, kao i povećanje unosa tekućine.
 • Laksativi: U nekim slučajevima liječnik može preporučiti privremenu upotrebu laksativa kako bi se potakla stolica. Međutim, ova opcija treba koristiti samo prema uputama liječnika.
 • Promjena načina života: Ponekad su loše prehrambene navike i nedostatak tjelesne aktivnosti uzrok problema s probavom. Promjene u načinu života, kao što su redovita tjelesna aktivnost i smanjenje sjedilačkog načina života, mogu pomoći u regulaciji stolice.

Važna napomena

Uvijek se posavjetujte s pedijatrom prije nego što započnete bilo kakav tretman ili davanje lijekova. Svako dijete može imati jedinstvene potrebe i samo je pedijatar stručnjak koji može pružiti pravilne smjernice za dijagnozu i liječenje.

Simptomi koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć:
 • Jaka bol u trbuhu
 • Krvava stolica
 • Povraćanje
 • Visoka temperatura
 • Gubitak apetita
 • Promjene u tjelesnoj težini

FAQ:

Koje su neke prirodne metode za poticanje stolice kod djece?

Prirodne metode za poticanje stolice kod djece uključuju povećan unos vlakana, redovite tjelesne aktivnosti, pijenje dovoljno tekućine i uspostavljanje redovitog rasporeda pražnjenja crijeva.

Koje vrste hrane su bogate vlaknima i mogu pomoći u poticanju stolice kod djece?

Neke vrste hrane bogate vlaknima koje mogu pomoći u poticanju stolice kod djece su voće, povrće, cjelovite žitarice, grah, orašasti plodovi i sjemenke.

Koliko tekućine treba piti dijete da bi potaknulo stolicu?

Dijete bi trebalo piti dovoljno tekućine tijekom dana kako bi potaknulo stolicu. Preporučuje se da dijete pije najmanje 6-8 čaša vode dnevno.

Koliko često dijete treba imati stolicu da se smatra normalnim?

Normalan raspored pražnjenja crijeva može varirati kod djece, ali se smatra da je svakodnevna ili svakih nekoliko dana normalno, sve dok je stolica meka i lako prolazi.

Kada bi roditelji trebali potražiti medicinsku pomoć za dijete koje ima probleme s pražnjenjem crijeva?

Roditelji bi trebali potražiti medicinsku pomoć za dijete koje ima konstantne probleme s pražnjenjem crijeva, kroničnu zatvor, krvarenje iz rektuma ili druge neobične simptome povezane s probavnim sustavom.