Kako povećati slova na mobitelu - Savjeti i trikovi

Kako Povecati Slova Na Mobitelu

Kako Povecati Slova Na Mobitelu

U današnjem mobilnom svetu, gde ljudi sve više koriste svoje telefone kao glavni uređaj za pristup internetu, važno je da imate kontrolu nad veličinom slova na svom mobilnom uređaju. Bilo da imate problema sa vidom ili jednostavno želite da povećate slova radi lakše čitljivosti, postoji nekoliko saveta i trikova koje možete isprobati.

Prvo, mnogi mobilni uređaji imaju ugrađenu opciju za povećanje slova. Ovo možete pronaći u postavkama telefona pod “Prikaz” ili “Font”. Kada pronađete tu opciju, možete jednostavno odabrati željenu veličinu slova i vaše slova će se automatski povećati na celom telefonu.

Druga opcija je upotreba gestova za povećanje ili smanjenje slova. Na većini mobilnih uređaja možete koristiti geste, kao što su prevlačenje prstom prema gore ili prema dole, da biste povećali ili smanjili veličinu slova na ekranu. Ova opcija može biti vrlo korisna kada želite privremeno povećati slova u određenom trenutku, a zatim ih vratiti na normalnu veličinu.

Takođe, možete koristiti i softverska rešenja za povećanje slova, kao što su aplikacije ili dodaci za pretraživače. Postoji veliki broj besplatnih aplikacija koje vam omogućavaju da prilagodite veličinu slova na svom telefonu prema sopstvenim preferencijama. Ove aplikacije vam često omogućavaju i da prilagodite druge aspekte fonta, kao što su boja ili debljina.

Povećanje slova na mobilnom uređaju može biti vrlo korisno za ljude svih uzrasta i sposobnosti. Bilo da imate problema sa vidom ili jednostavno želite bolju čitljivost, savjeti i trikovi koje smo podelili mogu vam pomoći da prilagodite veličinu slova na svom mobilnom uređaju prema svojim potrebama.

Contents

Kako povećati slova na mobitelu

Kada koristite mobilni telefon, možda se desi da vam slova na zaslonu budu premala ili teško čitljiva. Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete povećati slova na svom mobilnom telefonu kako biste olakšali čitanje i korištenje aplikacija.

Korištenje postavki veličine fonta

Većina mobilnih telefona ima mogućnost prilagođavanja veličine fonta prema vašim željama. Da biste pronašli ovu opciju, otvorite Postavke na svom telefonu i potražite odjeljak “Prikaz” ili “Ekran”. U tom odjeljku obično se nalazi opcija “Veličina fonta” ili “Tekstualni stil”. Ovdje možete odabrati veću veličinu fonta koja vam odgovara. Proučite dostupne opcije i odaberite onu koja vam najviše odgovara. Nakon što promijenite postavke, vaše slova će biti veća i ljepša.

Povećanje zuma na cijelom zaslonu

Drugi način povećanja slova na mobilnom telefonu je povećanje zuma na cijelom zaslonu. Ovo vam omogućava da povećate sve što se nalazi na zaslonu, uključujući slova. Da biste to učinili, koristite geste s dva prsta (pinch-to-zoom). Prislonite dva prsta na zaslon i razmaknite ih kako biste povećali zaslon. Ova funkcija neće samo povećati slova, već i sve druge elemente na zaslonu. Međutim, imajte na umu da povećanje zuma na cijelom zaslonu može zahtijevati da se pomaknete po zaslonu kako biste imali pristup svim sadržajima.

Povećanje fonta samo u određenim aplikacijama

Ako vam se slova u određenim aplikacijama čine premalena, možda postoji mogućnost povećanja samo u tim aplikacijama. Obično se ova opcija nalazi u postavkama same aplikacije. Proučite postavke aplikacije koju koristite i potražite opciju za prilagodbu veličine fonta. Ova opcija vam omogućava povećanje slova samo u aplikaciji koju želite, što je korisno ako vam slova u toj aplikaciji predstavljaju glavni izazov.

Korištenje alata za povećanje

Ako prilagođavanje veličine fonta u postavkama telefona ne daje željene rezultate, možete razmotriti korištenje posebnih alata za povećanje. Postoje aplikacije koje vam omogućavaju povećanje slova na zaslonu vašeg mobilnog telefona. Možda ćete morati pretražiti trgovinu aplikacija na svom telefonu kako biste pronašli odgovarajući alat. Ove aplikacije obično imaju različite opcije za prilagodbu fonta, kao što su izbor veličine, boje i stilova.

You might be interested:  Kako Piti Sirutku Za Mršavljenje

Povećanje slova na mobilnom telefonu je jednostavan način da poboljšate čitljivost i korisničko iskustvo. Isprobajte ove savjete i trikove kako biste pronašli najbolju opciju za sebe i uživali u većim slovima i boljem čitanju na svom mobilnom telefonu.

Savjeti za podešavanje veličine slova

Dobra vidljivost i udobnost pri korištenju mobilnog telefona mogu biti ključni za mnoge korisnike, a promjena veličine slova na zaslonu može biti jedan od načina da se postigne ovo. Evo nekoliko savjeta za podešavanje veličine slova na vašem mobilnom telefonu:

Koristite ugrađene opcije povećanja slova

Većina modernih mobilnih telefona ima ugrađene opcije za podešavanje veličine slova. Ove opcije se obično nalaze u postavkama i omogućuju vam da odaberete željenu veličinu slova na zaslonu. Potražite opciju “Veličina teksta” ili slično i prilagodite je prema svojim potrebama.

Koristite dostupne prilagodljive fontove

Neke aplikacije ili operativni sustavi također pružaju mogućnost odabira prilagodljivih fontova. Ove fontove možete prilagoditi svojem ukusu i željenom stupnju vidljivosti. Istražite postavke aplikacija koje koristite i potražite opciju za prilagodbu fontova.

Povećajte veličinu fonta unutar aplikacija

Ako koristite određenu aplikaciju koja ne podržava promjenu veličine slova putem postavki sustava, možete provjeriti postavke same aplikacije. Neke aplikacije imaju mogućnosti povećanja veličine fonta unutar njihovih vlastitih postavki. To može biti korisno ako želite povećati veličinu slova samo unutar određene aplikacije, poput e-pošte ili preglednika.

Koristite pristupačnost opcije

Ako imate problema s vidom ili smanjenom vidljivošću, možda ćete pronaći korisne pristupačnost opcije na svom mobilnom telefonu. Ove opcije obično uključuju mogućnost povećavanja teksta na zaslonu i poboljšanje vidljivosti. Potražite pristupačnost postavke u postavkama svog mobilnog telefona i prilagodite ih prema svojim potrebama.

Povećajte osvjetljenost zaslona

Povećajte osvjetljenost zaslona

Ponekad možda nije problem u veličini slova, već u osvjetljenosti zaslona. Povećajte osvjetljenost zaslona kako biste poboljšali vidljivost teksta. Većina mobilnih telefona ima opcije za podešavanje osvjetljenosti zaslona u postavkama.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći da prilagodite veličinu slova na svom mobilnom telefonu i uživate u boljoj vidljivosti i udobnosti pri korištenju.

Trikovi za povećanje slova na mobitelu

Ako imate problema s čitanjem malih slova na svom mobilnom telefonu, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste povećali veličinu slova i olakšali čitanje:

Podešavanje veličine fonta

Većina mobilnih telefona ima opciju za podešavanje veličine fonta. Možete prilagoditi veličinu fonta prema svojim preferencijama tako da vam slova budu veća i lakša za čitanje. Ova opcija se obično nalazi u postavkama pod “Prikaz” ili “Font”.

Korištenje povećala

Ako vam je povećanje fonta još uvijek premalo, na mnogim mobilnim telefonima možete koristiti funkciju povećala. Povećalo vam omogućuje da zumirate dio zaslona kako biste mogli jasnije vidjeti tekst. Ova funkcija se obično može aktivirati pritiskom na Settings > Accessibility > Magnification. Nakon što je povećalo aktivirano, možete povećati i smanjiti uvećanje pomoću gesti na zaslonu.

Korištenje tipkovnice s većim slovima

Ako vam mali font otežava tipkanje na mobilnoj tipkovnici, možete isprobati tipkovnice s većim slovima. Postoji nekoliko aplikacija za tipkovnice koje vam omogućuju da promijenite izgled tipki i povećate veličinu slova na tipkovnici.

Korištenje funkcije “Zoom”

Još jedan trik za povećanje slova na mobitelu je korištenje funkcije “Zoom”. Ova funkcija vam omogućuje zumiranje cijelog zaslona kako biste povećali veličinu teksta. Da biste aktivirali ovu funkciju, idite na Settings > Accessibility > Zoom. Nakon što je funkcija “Zoom” aktivirana, možete zumirati zaslon povećanjem i smanjenjem dva prsta po zaslonu.

Korištenje većih ikona i interfejsa

Ako vam je teško vidjeti male ikone i kontrolne elemente na mobilnom telefonu, možete pokušati povećati veličinu ikona i interfejsa. Ova opcija se obično nalazi u postavkama pod “Prikaz” ili “Interfejs”. Prilagodite veličinu ikona kako biste olakšali navigaciju i pregled aplikacija.

Povezivanje s vanjskim monitorom

Jedna od opcija za povećanje slova na mobitelu je povezivanje s vanjskim monitorom. Ako imate mogućnost povezivanja mobilnog telefona s vanjskim monitorom ili televizijom, možete koristiti veći zaslon za pregledavanje teksta. Ovo je korisna opcija za osobe s oštećenjem vida ili za one koji jednostavno žele veći prikaz na mobilnom telefonu.

Instaliranje aplikacija pomoći

Na kraju, možete isprobati i instalirati aplikacije pomoći koje su posebno dizajnirane za olakšavanje čitanja na mobitelu. Postoje razne aplikacije koje vam mogu pomoći u povećanju slova, promjeni boje pozadine ili izvođenju drugih prilagodbi kako bi vam tekst bio lakši za čitanje.

Isprobajte ove trikove kako biste povećali slova na svom mobilnom telefonu i olakšali čitanje. Prilagodite veličinu fonta, koristite povećalo ili funkciju zumiranja, promijenite tipkovnicu, povećajte veličinu ikona i interfejsa ili se povežite s vanjskim monitorom. Moguće je i instalirati aplikacije pomoći kako biste prilagodili tekst prema svojim potrebama.

Promjena veličine fonta na mobitelu

1. Podešavanje veličine fonta u postavkama mobitela

Jedan od načina za promjenu veličine fonta na mobitelu je putem postavki mobitela. Ova opcija omogućuje da se promijeni globalna veličina fonta na svim aplikacijama i unutar samog operativnog sustava mobitela. Da biste pristupili ovim postavkama, slijedite ove korake:

 1. Otvorite “Postavke” na vašem mobitelu.
 2. Odaberite opciju “Prikaz” ili “Ekran”.
 3. Potražite opciju “Veličina fonta” ili “Tekst”.
 4. Izaberite željenu veličinu fonta i spremite promjene.

2. Promjena veličine fonta unutar pojedinih aplikacija

Ako želite promijeniti veličinu fonta samo unutar pojedinih aplikacija, većina aplikacija nudi tu mogućnost unutar svojih postavki. Ovdje je opisan postupak za promjenu veličine fonta unutar najčešće korištenih aplikacija:

 • Facebook: Otvorite postavke aplikacije, odaberite “Postavke i privatnost”, zatim “Postavke”, pa “Font” i izaberite željenu veličinu fonta.
 • Instagram: Otvorite postavke profila, odaberite “Postavke”, zatim “Prikaz”, pa “Font” i izaberite željenu veličinu fonta.
 • WhatsApp: Otvorite postavke aplikacije, odaberite “Prikaz”, zatim “Chats” i izaberite “Tekst veličine” te izaberite željenu veličinu fonta.
You might be interested:  Što Saditi Uz Papriku

3. Korištenje aplikacija za promjenu fonta

U trgovinama s aplikacijama možete pronaći različite aplikacije koje vam omogućuju promjenu fonta na mobitelu. Ove aplikacije obično pružaju korisniku mogućnost izbora između različitih fontova i veličina fonta. Jednostavno pretražite trgovinu aplikacija na svom mobitelu, pronađite aplikaciju za promjenu fonta koja odgovara vašim potrebama, instalirajte je i slijedite upute za promjenu fonta.

Ukratko:
Prednost Nedostatak
Promjena globalne veličine fonta na svim aplikacijama i unutar operativnog sustava Promjena se odnosi na sve aplikacije, a ne samo na odabranu
Precizna kontrola nad veličinom fonta unutar odabranih aplikacija Promjena se odnosi samo na odabranu aplikaciju
Mogućnost odabira između različitih fontova i veličina fonta Potreba za instalacijom aplikacije izvan standardnih postavki mobitela

Korištenje podešavanja pristupačnosti na mobitelu

Ako želite povećati slova na svom mobilnom telefonu radi bolje vidljivosti, možete koristiti podešavanja pristupačnosti. Ova podešavanja vam omogućavaju da prilagodite veličinu fonta, kontrast, boje i druge elemente na zaslonu kako bi vam bilo lakše vidjeti sve što vam je potrebno.

Povećanje fonta

Da biste povećali font na mobilnom telefonu, slijedite ove korake:

 1. Otvorite Podešavanja na mobilnom telefonu.
 2. Pronađite i odaberite opciju Pristupačnost ili Prikaz.
 3. Unutar pristupačnosti ili prikaza, potražite opciju Veličina teksta ili Veličina fonta.
 4. Podesite željenu veličinu fonta pomoću priloženog klizača ili opcija.

Podešavanje kontrasta i boja

Za podešavanje kontrasta i boja na mobilnom telefonu, slijedite ove korake:

 1. Otvorite Podešavanja na mobilnom telefonu.
 2. Pronađite i odaberite opciju Pristupačnost ili Prikaz.
 3. Unutar pristupačnosti ili prikaza, potražite opciju Prilagodba boje ili Tematski način rada.
 4. Podesite željeni kontrast i boju pomoću priloženih klizača ili opcija.

Korištenje pomoću zvučnih signala

Ako imate problema s vidom ili želite dodatnu podršku prilikom korištenja mobilnog telefona, možete omogućiti zvučne signale. Zvučni signali mogu vam pružiti audio povratnu informaciju o akcijama koje izvodite na zaslonu.

 1. Otvorite Podešavanja na mobilnom telefonu.
 2. Pronađite i odaberite opciju Pristupačnost ili Zvukovi i vibracija.
 3. Unutar pristupačnosti ili zvukova i vibracija, potražite opciju Zvučni signali ili Govorne povratne informacije.
 4. Omogućite zvučne signale ili govorne povratne informacije kako bi vam mobilni telefon pružio dodatnu pomoć.

Upotreba funkcije povećanja zaslona

Ako vam je potrebno povećanje dijela zaslona, možete koristiti funkciju povećanja zaslona. Ova funkcija će vam omogućiti da zumirate područje koje želite vidjeti detaljnije.

 1. Pomaknite dva prsta po zaslonu zajedno, kao da želite zumirati sliku.
 2. Povećanje zaslona će se aktivirati i prikazati dio zaslona uvećan.
 3. Da biste se vratili natrag na normalno prikazivanje, jednostavno istovremeno pomaknite dva prsta po zaslonu prema van.

Korištenje podešavanja pristupačnosti na mobilnom telefonu može vam olakšati svakodnevno korištenje uređaja. Prilagodite postavke prema svojim potrebama i osjetite poboljšanu vidljivost i jednostavnost korištenja.

Napomena: Podešavanja pristupačnosti mogu varirati ovisno o modelu i operativnom sustavu mobilnog telefona.

Instaliranje aplikacija za povećanje veličine slova

Ako želite povećati veličinu slova na svom mobitelu kako biste imali bolju čitljivost, možete instalirati aplikacije koje vam omogućuju prilagodbu veličine fonta. Ove aplikacije nude različite opcije za povećanje i prilagodbu fonta prema vašim preferencijama.

Evo nekoliko popularnih aplikacija koje vam mogu pomoći da povećate slova na svom mobitelu:

 • Big Font: Ova aplikacija omogućuje vam povećanje fonta na cijelom mobilnom uređaju. Možete odabrati željenu veličinu fonta i primijeniti je na svoje aplikacije, poruke, e-poštu i druge sadržaje.
 • Text Size: Ova aplikacija vam omogućuje povećanje veličine fonta za posebne aplikacije ili za sve aplikacije na mobitelu. Možete podesiti font prema svojim potrebama, uključujući i boju teksta.
 • Font resizer: Ova aplikacija vam omogućuje da povećate ili smanjite veličinu fonta za više aplikacija na mobitelu. Također vam omogućuje prilagodbu debljine i stila fonta.

Da biste instalirali ove aplikacije, slijedite ove korake:

 1. Otvorite trgovinu aplikacija na svom mobitelu (Google Play Store za Android ili App Store za iPhone).
 2. U trgovini aplikacija, pretražite naziv aplikacije koju želite instalirati (npr. “Big Font”, “Text Size” itd.).
 3. Kada pronađete aplikaciju, dodirnite je da biste otvorili njezinu stranicu.
 4. Na stranici aplikacije, dodirnite gumb “Instaliraj” ili “Preuzmi” kako biste započeli s instalacijom.
 5. Nakon što se instalacija završi, otvorite aplikaciju i slijedite upute za prilagodbu veličine fonta prema vašim preferencijama.

Nakon što instalirate aplikaciju za povećanje veličine slova, moći ćete jednostavno povećavati font na svom mobitelu kako bi vam bilo lakše čitati sve što želite.

Korištenje zoom funkcije za povećanje slova

Kada želite povećati slova na svom mobilnom uređaju, jedna od opcija je korištenje funkcije zumiranja. Ova funkcija omogućuje povećavanje cijelog zaslona kako bi bilo lakše čitati tekstove i pregledavati sadržaj na mobitelu.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste koristili zoom funkciju za povećanje slova na vašem mobilnom uređaju:

 1. Idite na Postavke na vašem mobilnom uređaju.
 2. Potražite opciju Povećanje pristupa ili Povećajte tekst.
 3. Ako koristite Android uređaj, možda ćete morati dodirnuti opciju Pristupačnost.
 4. Pronađite opciju Zoom ili Povećanje i omogućite je.
You might be interested:  Kako Je Tata Osvojio Mamu Lektira Za Prepisivanje

Ako je zoom funkcija omogućena, možete je koristiti dodirivanjem zaslona s dva prsta i širenjem ili stiskanjem prstiju. Povećavanje slova na zaslonu će pratiti vaše pokrete i veći tekst će se pojaviti kako pomaknete prste.

Ova funkcija omogućuje prilagodbu veličine slova prema vašim potrebama i omogućuje vam da lakše čitate tekstove na svom mobilnom uređaju. Ovo je posebno korisno za korisnike s slabim vidom ili za one koji preferiraju veća slova radi udobnosti.

Prilagodba veličine slova na web stranicama

Podešavanje veličine slova na web stranicama

Prilagodba veličine slova na web stranicama je važan korak u osiguravanju lakoće čitanja i boljeg korisničkog iskustva. Postoji nekoliko načina za prilagodbu veličine slova na web stranicama.

Korištenje CSS-a za promjenu veličine slova

Jedan od načina za podešavanje veličine slova je korištenje CSS-a. Možete koristiti svojstvo “font-size” kako biste odabrali željenu veličinu slova.

Na primjer, možete koristiti sljedeći CSS kod za povećanje veličine slova na 18 piksela:

body {
font-size: 18px;
}

Također možete koristiti postotke umjesto piksela. Na primjer, možete koristiti sljedeće:

body {
font-size: 120%;
}

Podešavanje veličine slova pomoću preglednika

Većina modernih preglednika nudi mogućnosti za prilagodbu veličine fonta na web stranicama. Ove opcije omogućuju korisnicima da povećaju ili smanje veličinu fonta prema svojim potrebama.

Obično se ove opcije mogu pronaći u izborniku “Prikaz” ili “Postavke” preglednika. Tamo možete pronaći postavke za promjenu veličine fonta, kao i postavke za promjenu drugih elemenata web stranice.

Prilagođavanje veličine fonta na mobilnim uređajima

Prilagođavanje veličine fonta na mobilnim uređajima

Prilagođavanje veličine fonta na mobilnim uređajima može biti posebno važno jer su zasloni na mobilnim uređajima manji i često zahtijevaju povećanu veličinu fonta radi bolje čitljivosti. Možete koristiti CSS medijalne upite kako biste prilagodili veličinu fonta na mobilnim uređajima.

Na primjer, možete koristiti sljedeći CSS kod za postavljanje veće veličine fonta na mobilnim uređajima:

@media only screen and (max-width: 600px) {
body {
font-size: 18px;
}
}

Zaključak

Podešavanje veličine slova na web stranicama je važan korak u osiguravanju optimalnog korisničkog iskustva. Korištenje CSS-a i prilagođavanje veličine fonta na mobilnim uređajima omogućuju vam da prilagodite veličinu slova prema potrebama korisnika, što rezultira boljom čitljivošću i korisničkim iskustvom.

Važnost povećane veličine slova za ljude sa slabim vidom

Problemi sa vidom mogu biti izazovni za ljude koji imaju slab vid. Povećanje veličine slova na mobilnim telefonima može im pomoći da bolje vide i čitaju tekstove na svojim uređajima.

Povećana veličina slova olakšava čitanje, posebno za ljude koji imaju poteškoće sa vidom, kao što su zamućen vid ili kratkovidnost. Veće slova omogućavaju im da bolje fokusiraju svoj vid i lakše čitaju tekst, bez naprezanja očiju.

Velike slova također olakšavaju navigaciju korisnicima sa slabim vidom kroz različite aplikacije i web stranice. Kada su slova veća, korisnici imaju veću vjerojatnost da će pravilno pritisnuti željenu opciju ili poveznicu, smanjujući mogućnost grešaka.

Također je važno napomenuti da veće slova mogu pružiti korisnike s dodatnim samopouzdanjem. Ljudi sa slabim vidom ponekad mogu osjećati frustracije zbog problema s vidom, ali kada imaju mogućnost čitati tekstove bez napora, osjećaju se samouvjerenije i neovisnije.

U zaključku, povećanje veličine slova na mobilnim telefonima je vrlo važno za ljude sa slabim vidom. To im omogućava da lakše čitaju i navigiraju tekstovima na svojim uređajima, pružajući im veću neovisnost i samopouzdanje.

FAQ:

Kako mogu povećati slova na svom mobilnom telefonu?

Postoji nekoliko načina da povećate slova na mobilnom telefonu. Prvo, možete promijeniti postavke fonta u postavkama telefona. Drugo, možete povećati zoom na zaslonu kako biste povećali cijeli sadržaj. Također, možete preuzeti aplikaciju za povećanje slova koja vam omogućuje personalizirano podešavanje.

Kako mogu promijeniti font na svom mobilnom telefonu?

Da biste promijenili font na svom mobilnom telefonu, idite na postavke telefona i potražite sekciju “Display” ili “Display & Brightness”. Unutar te sekcije možete pronaći opciju za promjenu fonta. Odaberite font koji vam se sviđa i primijenite promjene.

Kako mogu povećati zoom na zaslonu svog mobilnog telefona?

Da biste povećali zoom na zaslonu svog mobilnog telefona, idite na postavke telefona i potražite sekciju “Accessibility” ili “Ease of Access”. Unutar te sekcije možete pronaći opciju za povećanje zooma. Možete koristiti zoom pinch gestu ili povećati zoom putem postavki.

Koja je aplikacija za povećanje slova koju preporučujete?

Postoji mnogo aplikacija za povećanje slova dostupnih na tržištu, ali jedna često preporučivana je “Big Font”. Ova aplikacija omogućuje personalizirano podešavanje veličine fonta na vašem mobilnom telefonu. Također ima nekoliko stilova fonta iz kojih možete birati.

Mogu li samo povećati slova na određenim dijelovima zaslona?

Da, možete povećati slova samo na određenim dijelovima zaslona svog mobilnog telefona. Jedan način je korištenje magnifikacijskog alata koji je dostupan u postavkama telefona. Drugi način je preuzeti aplikaciju za povećanje slova koja vam omogućuje odabir specifičnih dijelova zaslona na kojima želite povećati slova.

Kako mogu povećati slova na mom mobitelu?

Da biste povećali slova na svom mobilnom telefonu, možete prilagoditi postavke veličine fonta u postavkama. Idite na Postavke > Prikaz > Veličina fonta i odaberite željenu veličinu.