Kako povezati mobitel i TV: jednostavni vodič za uspješno spajanje uređaja

Kako Povezati Mobitel I Tv

Kako Povezati Mobitel I Tv

U današnje vrijeme kada je tehnologija postala sastavni dio našeg svakodnevnog života, veza između mobitela i televizora postala je vrlo važna. Povezivanje ovih uređaja omogućuje nam da na velikom ekranu uživamo u fotografijama, videima i drugim multimedijskim sadržajima koje imamo na našim smartphoneima.

Postoji nekoliko načina na koje možemo povezati mobitel i TV. Jedan od najjednostavnijih i najčešćih načina je korištenje HDMI kabela. Ovaj kabel omogućuje prijenos audio i video signala iz mobitela na televizor. Sve što trebate učiniti je spojiti jedan kraj HDMI kabla na mobitel, a drugi kraj na odgovarajući HDMI ulaz na televizoru.

Ako vaš mobitel ili televizor nemaju HDMI priključak, možete koristiti bežično povezivanje, kao što je Wi-Fi Direct ili Bluetooth. Wi-Fi Direct omogućuje izravnu vezu između mobitela i televizora, bez potrebe za dodatnim uređajima. Bluetooth je također popularna opcija, posebno za prenos zvuka ili streaming glazbe na TV.

U ovom vodiču ćemo vam pokazati različite načine kako povezati mobitel i TV, ovisno o vrsti uređaja i željenim funkcijama. Ne morate biti stručnjak da biste to učinili – slijedite naše jednostavne upute i uskoro ćete moći uživati u svim prednostima povezivanja vašeg mobitela i televizora!

Contents

Potreban pribor i kablovi

1. HDMI kabel

Da biste uspješno povezali svoj mobilni telefon sa televizorom, prvi korak je nabavka HDMI kabla. HDMI (High-Definition Multimedia Interface) kabl je neophodan za prenos visokokvalitetnog audio i video signala sa mobilnog telefona na televizor.

2. Adapter za HDMI

Ako vaš mobilni telefon ne podržava direktnu HDMI vezu, možda će vam biti potreban adapter za HDMI. Ovaj adapter je dizajniran da se priključi na mobilni telefon i omogućava vam da povežete HDMI kabl sa telefonom.

3. USB kabl za napajanje

U nekim slučajevima, kada povezujete mobilni telefon sa televizorom putem HDMI kabla, možda će vam biti potreban dodatni USB kabl za napajanje. Ovaj kabl je neophodan kako bi se telefon napajao dok je povezan sa televizorom.

4. Bežični adapter

4. Bežični adapter

Ako vaš televizor podržava bežično povezivanje, možete koristiti bežični adapter kako biste povezali telefon i televizor. Ovaj adapter se obično priključuje na USB port televizora i omogućava vam da bežično prenesete sadržaj sa telefona na televizor.

5. Chromecast

Druga opcija za bežično povezivanje je korišćenje Chromecast uređaja. Chromecast je mali uređaj koji se priključuje na HDMI port televizora i omogućava vam da bežično strimujete sadržaj sa telefona na televizor. Samo povežite Chromecast na televizor, instalirajte odgovarajuću aplikaciju na telefonu i pratite uputstva za podešavanje.

6. MHL adapter

Ako vaš mobilni telefon ima MHL (Mobile High-Definition Link) podršku, možete koristiti MHL adapter kako biste povezali telefon i televizor. MHL adapter se priključuje na USB port telefona i ima HDMI izlaz koji se spaja na televizor.

7. Audio kabl

Ako želite da prenesete samo zvuk sa telefona na televizor, potreban vam je audio kabl. Ovaj kabl se obično koristi kada se telefon povezuje na stariji televizor koji nema HDMI port.

Bežično povezivanje

Bežično povezivanje je jedan od najpopularnijih načina za povezivanje mobilnog telefona i televizora. Ovaj način povezivanja omogućava vam da jednostavno streamate sadržaj sa svog telefona na veći ekran televizora bez upotrebe kabela.

1. Wi-Fi povezivanje

Wi-Fi povezivanje je najčešći način bežičnog povezivanja. Evo kako to možete učiniti:

 1. Na vašem mobilnom telefonu otiđite na Postavke i pronađite opciju Wi-Fi.
 2. Odaberite svoju kućnu Wi-Fi mrežu iz popisa dostupnih mreža.
 3. Unesite lozinku za pristup mreži, ako je potrebno.
 4. Otvorite aplikaciju na telefonu kojom želite streamati sadržaj.
 5. Otvorite sadržaj koji želite gledati na televizoru.
 6. Na televizoru odaberite opciju “Screen Mirroring” ili “Cast” kako biste prikazali sadržaj sa svog mobilnog telefona na ekranu televizora.
You might be interested:  Kako Screenshot Na Laptopu

2. Bluetooth povezivanje

Bluetooth povezivanje je još jedan popularan način za bežično povezivanje mobilnog telefona i televizora. Evo kako to možete učiniti:

 1. Napravite sigurnosni par (pairing) između svog mobilnog telefona i televizora putem Bluetooth-a. Postupak za pareiranje može se razlikovati ovisno o modelima uređaja, pa koristite upute proizvođača.
 2. Otvorite aplikaciju na mobilnom telefonu kojom želite streamati sadržaj.
 3. Otvorite sadržaj koji želite gledati na televizoru.
 4. Na televizoru odaberite opciju “Bluetooth” i potražite svoj mobilni telefon.
 5. Prihvatite povezivanje na oba uređaja.
 6. Sadržaj sa mobilnog telefona trebao bi se prikazati na ekranu televizora.

3. DLNA povezivanje

DLNA (Digital Living Network Alliance) je standard za bežično povezivanje različitih uređaja na mreži. Evo kako možete koristiti DLNA za povezivanje mobilnog telefona s televizorom:

 1. Provjerite ima li vaš televizor ugrađenu podršku za DLNA. Ako nema, možete koristiti poseban DLNA adapter koji se priključuje na HDMI ulaz televizora.
 2. Napravite sigurnosni par (pairing) između svog mobilnog telefona i televizora putem DLNA standarda. Postupak za pareiranje može se razlikovati ovisno o modelima uređaja, pa koristite upute proizvođača.
 3. Otvorite aplikaciju na mobilnom telefonu kojom želite streamati sadržaj.
 4. Otvorite sadržaj koji želite gledati na televizoru.
 5. Na televizoru odaberite opciju “DLNA” i potražite svoj mobilni telefon.
 6. Prihvatite povezivanje na oba uređaja.
 7. Sadržaj sa mobilnog telefona trebao bi se prikazati na ekranu televizora.

4. Miracast povezivanje

Miracast je tehnologija koja omogućuje bežično povezivanje mobilnog telefona i televizora. Evo kako to možete učiniti:

 1. Provjerite ima li vaš televizor ugrađenu podršku za Miracast. Ako nema, možete koristiti poseban Miracast adapter koji se priključuje na HDMI ulaz televizora.
 2. Otvorite postavke na vašem mobilnom telefonu i pronađite opciju “Screen Mirroring” ili “Cast”. Ova opcija može biti dostupna u različitim dijelovima postavki, ovisno o modelu telefona.
 3. Pronađite svoj televizor iz popisa dostupnih uređaja za bežično povezivanje.
 4. Potvrdite povezivanje na oba uređaja.
 5. Sadržaj sa mobilnog telefona trebao bi se prikazati na ekranu televizora.

Bežično povezivanje vam omogućava da jednostavno i udobno gledate svoj omiljeni sadržaj sa svog mobilnog telefona na većem televizijskom ekranu. Odaberite jedan od navedenih načina povezivanja koji najbolje odgovara vašim potrebama i uživajte u maksimalnom doživljaju.

Povezivanje putem HDMI kabela

Povezivanje mobilnog telefona sa televizorom putem HDMI kabla je jednostavan i efikasan način da uživate u sadržaju mobilnog uređaja na velikom ekranu televizora. Evo koraka koje trebate slijediti da biste uspješno povezali ova dva uređaja:

Korak 1: Provjerite podržava li vaš mobilni uređaj HDMI izlaz

Prvi korak je provjeriti podržava li vaš mobilni uređaj HDMI izlaz. Ne svi mobilni uređaji podržavaju HDMI izlaz, pa je važno provjeriti specifikacije uređaja prije nego što nastavite s ovim korakom. Ako vaš mobilni uređaj ima HDMI izlaz, možete nastaviti s korakom 2.

Korak 2: Nabavite HDMI kabel

Nakon što ste provjerili da vaš mobilni uređaj podržava HDMI izlaz, idući korak je nabaviti HDMI kabel. HDMI kablovi su široko dostupni u trgovinama elektronike i dolaze u različitim duljinama. Odaberite kabel odgovarajuće duljine za vaše potrebe.

Korak 3: Povežite HDMI kabel sa svojim mobilnim uređajem

Nakon što ste nabavili HDMI kabel, idući korak je povezivanje kabela sa svojim mobilnim uređajem. Većina mobilnih uređaja koristi mikro HDMI ili USB-C tip konektora. Povežite odgovarajući kraj HDMI kabla u HDMI izlaz vašeg mobilnog uređaja.

Korak 4: Povežite HDMI kabel sa svojim televizorom

Nakon što ste povezali HDMI kabel sa svojim mobilnim uređajem, idući korak je povezivanje kabela sa svojim televizorom. Pronađite HDMI ulaz na televizoru i povežite drugi kraj HDMI kabla u taj ulaz.

Korak 5: Podesite izvor signala na televizoru

Nakon što ste povezali HDMI kabel sa televizorom, morate podesiti izvor signala na televizoru kako biste mogli gledati sadržaj mobilnog uređaja. Koristite daljinski upravljač televizora i odaberite HDMI kao izvor signala. Ovo se može nazivati “HDMI”, “Input”, “Source” ili slično, ovisno o modelu televizora.

Korak 6: Uživajte u sadržaju sa svog mobilnog uređaja na televizoru

Nakon što ste podesili izvor signala na televizoru, sada možete uživati u sadržaju sa svog mobilnog uređaja na velikom ekranu televizora. Možete pregledavati fotografije i videozapise, igrati igre ili strujati sadržaj sa svog mobilnog uređaja putem televizora.

Sada kada znate kako povezati mobilni telefon sa televizorom putem HDMI kabla, možete uživati u većem ekranu i udobnosti koju pruža gledanje sadržaja na televizoru.

Korištenje Chromecast uređaja

Što je Chromecast uređaj?

Chromecast je Google-ov uređaj koji omogućuje bežično povezivanje mobitela ili računala s televizorom. Uz pomoć Chromecast uređaja, korisnici mogu strimati sadržaj s različitih aplikacija i preglednika na svoj televizor.

You might be interested:  Jesenski Vrganji Kada Rastu

Kako spojiti Chromecast uređaj na televizor?

Za spajanje Chromecast uređaja na televizor, slijedite sljedeće korake:

 1. Umetnite Chromecast uređaj u HDMI priključak na televizoru.
 2. Pomoću daljinskog upravljača svog televizora odaberite HDMI ulaz na kojem je spojen Chromecast uređaj.
 3. Na televizoru biste trebali vidjeti zaslon za postavljanje Chromecast uređaja. Slijedite upute za konfiguraciju uređaja.

Kako koristiti Chromecast uređaj?

Nakon što ste spojili Chromecast uređaj na televizor, slijedite ove korake za korištenje:

 • Otvorite aplikaciju ili preglednik na svom mobitelu ili računalu s kojeg želite strimati sadržaj.
 • Pronađite ikonu Cast ili gumb za reprodukciju koju ćete koristiti za pokretanje strujanja.
 • Kada kliknete na ikonu Cast, otvorit će se popis dostupnih uređaja. Odaberite svoj Chromecast uređaj.
 • Na televizoru će se prikazati sadržaj koji želite strujati s mobitela ili računala.

Uname Chromecast uređaja

Da biste zaustavili strujanje ili promijenili sadržaj, slijedite ove korake:

 • Kliknite na ikonu Cast ili na gumb za zaustavljanje u aplikaciji ili pregledniku s kojeg strujite sadržaj.
 • Odaberite svoj Chromecast uređaj.
 • Strujanje će se zaustaviti, a na televizoru će se prikazati početni zaslon Chromecast uređaja.

Korištenje dodatnih značajki Chromecast uređaja

Chromecast uređaj također omogućuje i korištenje dodatnih značajki poput ogledala zaslona i reprodukciju sadržaja koji je spremljen na uređaju bez internetske veze.

Za ogledala zaslona:

 1. Spojite uređaj mobilnog uređaja ili računala s Chromecast uređajem.
 2. Otvorite aplikaciju za ogledala zaslona na mobilnom uređaju ili računalu.
 3. Zaslon vašeg mobilnog uređaja ili računala bit će prikazan na televizoru.

Za reprodukciju sadržaja bez internetske veze:

 1. Spremite željeni sadržaj na svoj mobilni uređaj ili računalo.
 2. Spojite svoj mobilni uređaj ili računalo s Chromecast uređajem.
 3. Otvorite aplikaciju ili preglednik na mobilnom uređaju ili računalu.
 4. Pronađite lokalno spremljeni sadržaj i pokrenite reprodukciju.
 5. Sadržaj će se reproducirati na televizoru.

Zaključak

Chromecast uređaj omogućuje korisnicima da jednostavno strujaju sadržaj s mobitela ili računala na televizor. Spajanje i korištenje Chromecast uređaja je vrlo jednostavno i omogućuje pristup raznovrsnim sadržajima na velikom ekranu.

Korištenje screen mirroring funkcije

Screen mirroring funkcija omogućava vam da bežično prikažete sadržaj svog mobilnog uređaja na televizoru. Ovo je vrlo korisna funkcija za pregledavanje fotografija i videa na većem ekranu ili za prikazivanje prezentacija sa svog mobitela. Evo koraka za korištenje screen mirroring funkcije:

 1. Provjerite jeste li mobitel i televizor spojeni na istu Wi-Fi mrežu.
 2. Na televizoru pronađite i otvorite postavke za screen mirroring.
 3. Na mobitelu otvorite postavke za bežično prikazivanje ili screen mirroring.
 4. U postavkama mobitela pronađite dostupne uređaje za prikazivanje.
 5. Odaberite televizor iz dostupnih uređaja.

Nakon što odaberete televizor, mobitel će se spojiti na televizor i prikazati se na velikom ekranu. Ako koristite Android uređaj, možda će vam biti potrebno odobrenje na televizoru da biste počeli koristiti screen mirroring funkciju. Provjerite upute na televizoru kako biste to učinili.

Kada se uređaji uspješno povežu, moći ćete vidjeti sve što radite na mobitelu na televizoru. Možete pregledavati fotografije, gledati videozapise, igrati igrice ili čak pregledavati internetom. Uživajte u većem ekranu i udobnosti screen mirroring funkcije!

Važno je napomenuti da ne svi mobilni uređaji i televizori podržavaju screen mirroring funkciju. Prije nego što započnete postupak, provjerite jesu li vaš mobitel i televizor kompatibilni. Ako nisu, možda ćete trebati dodatni hardver poput Chromecast uređaja kako biste spojili mobilni uređaj na televizor.

Povezivanje putem USB kabela

Postoji nekoliko različitih načina povezivanja mobitela i TV-a, a jedan od najjednostavnijih je putem USB kabela. USB kabel se može koristiti za prijenos podataka, ali i za napajanje mobitela. Evo koraka za povezivanje putem USB kabela:

 1. Provjera USB porta: Prije početka, provjerite ima li vaš TV USB port. Većina modernih televizora ima jedan ili više USB portova koji se koriste za priključivanje različitih uređaja.
 2. Kupnja odgovarajućeg USB kabela: Kada provjerite ima li vaš TV USB port, trebat ćete kupiti odgovarajući USB kabel. Postoji mnogo različitih USB kabela na tržištu, pa se pobrinite da odaberete onaj koji odgovara vašem mobitelu i TV-u.
 3. Priključivanje kabela: Nakon što kupite USB kabel, spojite jedan kraj kabela u USB port na mobitelu, a drugi kraj u odgovarajući USB port na TV-u.
 4. Aktiviranje USB modusa na mobitelu: Sada trebate aktivirati USB modus na svom mobitelu. To možete učiniti tako da otvorite postavke mobitela, odaberete “Povezivanje” ili “Vezice” i omogućite USB veze. U nekim slučajevima, trebat ćete odabrati “USB for file transfer” ili sličnu opciju.
 5. Praćenje uputa na TV-u: Nakon što ste uspješno spojili USB kabel, na TV-u bi se trebao prikazati izbornik ili poruka koja vas upućuje na daljnje korake. Slijedite upute na TV-u kako biste dovršili postupak.
 6. Prijenos sadržaja: Sada kada su vaš mobitel i TV povezani putem USB kabela, možete započeti prijenos sadržaja. To može uključivati prikazivanje fotografija i videozapisa s mobitela na TV-u ili streaming sadržaja s aplikacija koje podržavaju prijenos putem USB-a.

Povezivanje mobitela i TV-a putem USB kabela može biti vrlo korisno, posebno ako želite prikazivati ​​sadržaj s mobitela na većem zaslonu. Slijedite ove jednostavne korake i uživajte u spojenom iskustvu!

You might be interested:  Kako Dobiti Crvenu Boju

Korisne aplikacije za povezivanje mobilnog uređaja i TV-a

Evo nekoliko korisnih aplikacija koje vam mogu pomoći da povežete svoj mobilni uređaj s televizorom:

1. Google Cast

Google Cast je aplikacija koju je razvio Google i koja vam omogućuje da streamate sadržaj s mobilnog uređaja na TV. Možete prenijeti videozapise, fotografije, glazbu i još mnogo toga na veliki ekran i kontrolirati reprodukciju putem svog mobilnog uređaja.

2. Samsung SmartView

Ako imate Samsung televizor, aplikacija Samsung SmartView može biti vrlo korisna. Omogućuje vam bežično povezivanje svog mobilnog uređaja s TV-om kako biste mogli pregledavati svoje slike i videozapise na velikom ekranu. Također vam omogućuje da koristite svoj mobilni uređaj kao daljinski upravljač za TV.

3. LG TV Plus

Za vlasnike LG televizora, aplikacija LG TV Plus je idealna za povezivanje mobilnog uređaja s TV-om. Možete koristiti aplikaciju za upravljanje TV-om, pregledavanje kanala, kontrolu glasnoće i pristup dodatnim značajkama TV-a. Također možete gledati sadržaj s mobilnog uređaja na velikom ekranu televizora.

4. Roku

Aplikacija Roku je savršena za korisnike koji imaju Roku uređaj povezan s TV-om. Omogućuje vam da koristite svoj mobilni uređaj kao daljinski upravljač za Roku uređaj i pregledavate sve dostupne kanale i aplikacije. Također možete streamati sadržaj s mobilnog uređaja na TV putem Roku uređaja.

Navedene aplikacije su samo neke od mnogih korisnih alata za povezivanje mobilnog uređaja i televizora. Prije upotrebe bilo koje aplikacije, provjerite jesu li kompatibilne s vašim televizorom i mobilnim uređajem.

Troubleshooting: Rješavanje uobičajenih problema pri povezivanju

1. Provjerite kabele

Jedan od najčešćih problema pri povezivanju mobitela i TV-a je loš kabel. Provjerite jesu li svi kablovi čvrsto spojeni i da ne postoje nikakvi oštećenja na njima. Također, provjerite jeste li koristili odgovarajući kabel za povezivanje – HDMI kabel za HDMI priključke ili USB kabel za USB priključke.

2. Provjerite postavke na mobitelu

Ponekad je problem u postavkama na mobitelu. Provjerite je li omogućen prijenos zaslona na vašem mobitelu. Da biste to provjerili, idite na Postavke > Prikaz > Prijenos zaslona.

3. Provjerite postavke na TV-u

Također je važno provjeriti postavke na TV-u. Neke TV marke zahtijevaju posebnu postavku za prijenos zaslona. Provjerite korisnički priručnik ili internetsku stranicu proizvođača kako biste saznali kako pravilno postaviti TV za povezivanje s mobitelom.

4. Isključite i ponovno uključite uređaje

Ponekad će jednostavno isključivanje i ponovno uključivanje uređaja riješiti problem. Isključite TV, isključite mobitel, pričekajte nekoliko minuta, a zatim ih ponovno uključite i pokušajte ponovno povezati.

5. Ažurirajte softver na mobitelu i TV-u

Ažuriranje softvera na mobitelu i TV-u može riješiti probleme s povezivanjem. Provjerite dostupnost ažuriranja i instalirajte ih ako su dostupna.

6. Provjerite video izvore na TV-u

Ponekad problem nije u povezivanju, već u odabiru video izvora na TV-u. Provjerite jeste li odabrali ispravan video izvor na TV-u za prikaz sadržaja s mobitela.

7. Isprobajte drugi kabel ili drugi ulaz na TV-u

Ako i dalje imate problema s povezivanjem, isprobajte drugi kabel ili drugi ulaz na TV-u. Ponekad problem može biti u samom kablu ili oštećenju ulaza na TV-u.

8. Kontaktirajte proizvođača mobitela ili TV-a

Ako ništa od navedenog ne riješi vaš problem s povezivanjem, preporučuje se da kontaktirate proizvođača mobitela ili TV-a. Oni će vam moći pružiti specifične upute i podršku kako biste riješili problem.

FAQ:

Kako mogu povezati mobitel i TV?

Da biste povezali mobitel i TV, možete koristiti nekoliko metoda. Jedna od najjednostavnijih metoda je korištenje HDMI kabela. Trebate provjeriti ima li vaš mobilni uređaj HDMI izlaz i, ako ima, povezati ga s HDMI ulazom na TV-u. Također možete koristiti bežične metode kao što su Chromecast, Miracast ili Apple TV. Sve ove metode omogućuju vam da prikazujete sliku s mobilnog uređaja na TV-u.

Koja je najbolja metoda povezivanja mobitela i TV-a?

Najbolja metoda povezivanja mobitela i TV-a ovisi o vašim potrebama i uređajima koje posjedujete. Ako želite najjednostavniju metodu, možete koristiti HDMI kabel ako vaš mobilni uređaj ima HDMI izlaz. Ako želite bežičnu metodu, možete koristiti Chromecast, Miracast ili Apple TV. Svi ovi uređaji imaju svoje prednosti i mane, pa je najbolje istražiti svaku od njih prije nego što se odlučite za najbolju metodu za vas.

Trebam li posebne kablove za povezivanje mobitela i TV-a?

Da biste povezali mobitel i TV putem HDMI-a, trebat će vam HDMI kabel. Također, neki mobilni uređaji imaju USB-C priključak, pa će vam možda trebati odgovarajući kabel za povezivanje s TV-om. Ako koristite bežične metode poput Chromecasta ili Miracasta, nećete trebati kablove, ali ćete trebati odgovarajući uređaj (npr. Chromecast) i pristup internetu.

Mogu li koristiti Bluetooth za povezivanje mobitela i TV-a?

Nažalost, većina TV-ova nema podršku za Bluetooth povezivanje s mobilnim uređajima. Međutim, postoje neki TV-ovi koji imaju Bluetooth mogućnosti, pa provjerite specifikacije svog TV-a kako biste provjerili ima li podršku za Bluetooth. Ako vaš TV nema podršku za Bluetooth, možete koristiti druge metode povezivanja poput HDMI kabla ili bežičnih uređaja poput Chromecasta ili Miracasta.