Kako prebaciti WhatsApp na novi mobitel - vodič

Kako Prebaciti Whatsapp Na Novi Mobitel

Kako Prebaciti Whatsapp Na Novi Mobitel

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za slanje poruka širom svijeta. Ako ste nedavno kupili novi mobitel ili planirate zamijeniti svoj stari, možda se pitate kako prenijeti svoje WhatsApp podatke na novi uređaj. Srećom, postupak je prilično jednostavan i ovaj vodič će vam korak po korak pokazati kako to učiniti.

Prvo, trebali biste napraviti sigurnosnu kopiju svojih WhatsApp poruka i priloga na starom mobitelu. Da biste to učinili, otvorite aplikaciju WhatsApp na starom mobitelu i pritisnite “Postavke”. Zatim odaberite “Chats” i “Sigurnosna kopiranja”. Tu ćete pronaći opciju za stvaranje sigurnosne kopije vaših poruka. Ovisno o vašim postavkama, sigurnosne kopije se mogu automatski stvarati svaki dan, tjedan ili mjesec.

Kada ste stvorili sigurnosnu kopiju na starom mobitelu, sada je vrijeme za prelazak na novi uređaj. Prvo, instalirajte WhatsApp na novi mobitel putem trgovine aplikacija koju koristite. Nakon što je instalacija završena, otvorite aplikaciju i slijedite upute za postavljanje. Na određenoj točki, aplikacija će vas pitati želite li obnoviti sigurnosnu kopiju s vašeg Google Drivea (za Android korisnike) ili iClouda (za iPhone korisnike). Odaberite opciju za obnovu sigurnosne kopije i pričekajte da se proces dovrši.

Kreiranje rezervne kopije podataka

Kreiranje rezervne kopije podataka

Kako biste preneli WhatsApp na novi mobilni uređaj, prvo morate napraviti rezervnu kopiju svojih podataka. Ovo je važno kako biste sačuvali sve poruke, fotografije i video snimke sa svog starog uređaja.

Da biste kreirali rezervnu kopiju podataka, sledite sledeće korake:

 1. Otvorite WhatsApp aplikaciju na svom starom uređaju.
 2. Pristupite podešavanjima aplikacije tako što ćete kliknuti na opciju “Settings” ili “Postavke”.
 3. U podešavanjima, pronađite opciju “Chats” ili “Razgovori”.
  • U okviru opcije “Chats”, pronađite i kliknite na “Chat backup” ili “Rezervna kopija razgovora”.
  • Na ovom mestu možete ručno kreirati rezervnu kopiju svojih podataka tako što ćete kliknuti na opciju “Backup” ili “Kreiraj rezervnu kopiju”.

   Takođe, možete da podesite automatsko pravljenje rezervne kopije na određenom intervalu tako što ćete odabrati opciju “Backup frequency” ili “Učestalost rezervne kopije”.

   Molimo vas da budete sigurni da ste povezani na Wi-Fi mrežu kako biste izbegli visoke troškove prenosa podataka tokom pravljenja rezervne kopije na Google Drive ili iCloud.

  • Ako koristite Android uređaj,
  • Na listi dostupnih opcija za čuvanje rezervne kopije, možete izabrati “Google Drive” kako biste sačuvali rezervnu kopiju na svom Google nalogu.

   Ako već nemate Google nalog, možete napraviti jedan tako što ćete slediti uputstva na vašem mobilnom uređaju.

   Ukoliko ste već povezani sa Google nalogom na vašem starom uređaju, moći ćete da odaberete postojeći nalog i napravite rezervnu kopiju podataka.

  • Ako koristite iPhone,
  • Na listi dostupnih opcija za čuvanje rezervne kopije, možete izabrati “iCloud” kako biste sačuvali rezervnu kopiju na svom iCloud nalogu.

   Ako još uvek nemate iCloud nalog, možete ga kreirati na svom iPhone uređaju.

   Ukoliko ste već povezani sa iCloud nalogom na vašem starom uređaju, moći ćete da odaberete postojeći nalog i napravite rezervnu kopiju podataka.

 4. Ako želite da sačuvate i multimedijalne datoteke kao što su fotografije i video zapisi, obeležite odgovarajuću opciju.
 5. Kada završite sa podešavanjem rezervne kopije, kliknite na “Back up” ili “Napravi rezervnu kopiju” kako biste započeli proces kreiranja rezervne kopije podataka.
 6. Ostavite aplikaciju otvorenom i ne koristite je dok se proces rezervne kopije ne završi.
 7. Nakon završetka, možete preneti rezervnu kopiju podataka na novi uređaj kako biste obnovili sve WhatsApp podatke.
You might be interested:  Kako Napraviti Čaj Od Gospine Trave

Nakon kreiranja rezervne kopije podataka, možete preći na sledeći korak – prenos WhatsApp podataka na novi mobilni uređaj.

Deinstaliranje WhatsApp-a s trenutnog mobilnog uređaja

Jedan od koraka u prebacivanju WhatsApp-a na novi mobilni uređaj je deinstalacija aplikacije sa trenutnog uređaja. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite izbornik aplikacija na svom mobilnom uređaju.
 2. Pronađite WhatsApp ikonu.
 3. Zadržite prst pritisnut na ikoni kako biste otvorili izbornik s opcijama.
 4. Iz izbornika odaberite opciju “Deinstaliraj” ili “Obriši”. Ovaj korak može malo varirati ovisno o modelu mobilnog uređaja i operativnom sustavu.
 5. Potvrdite deinstalaciju klikom na “Da” ili sličnu opciju.

Nakon što ste deinstalirali WhatsApp sa trenutnog mobilnog uređaja, možete ga instalirati na novi uređaj slijedeći korake opisane u vodiču “Kako prebaciti WhatsApp na novi mobitel”.

Preuzimanje i instalacija WhatsApp-a na novom mobilnom uređaju

Da biste preuzeli i instalirali WhatsApp na novi mobilni uređaj, slijedite ove korake:

 1. Idite na trgovinu aplikacija na svom mobilnom uređaju. Na Androidu je to Google Play Store, dok je na iPhoneu App Store.
 2. U tražilicu aplikacije upišite “WhatsApp”.
 3. Odaberite pravu aplikaciju WhatsApp iz rezultata pretrage.
 4. Kliknite na gumb “Preuzmi” ili “Instaliraj” kako biste započeli preuzimanje i instalaciju aplikacije WhatsApp na novi mobilni uređaj.
 5. Pričekajte dok se aplikacija preuzima i instalira na vaš novi mobilni uređaj. Ovisno o brzini internetske veze, postupak može potrajati nekoliko minuta.
 6. Kada je instalacija završena, otvorite aplikaciju WhatsApp.
 7. Slijedite upute za postavljanje aplikacije, uključujući unos svog broja telefona kako biste verificirali svoj račun.
 8. WhatsApp će zatražiti pristup vašim kontaktima, fotografijama i drugim dozvolama. Možete odabrati Hoćete li im omogućiti pristup ili ne.
 9. Nakon što ste postavili svoj račun i dali potrebne dozvole, možete početi koristiti WhatsApp na svom novom mobilnom uređaju. Vaši kontakti i poruke bit će dostupni na novom uređaju.

Napomena: Ako koristite WhatsApp Business verziju, slijedite iste korake za preuzimanje i instalaciju aplikacije na novi mobilni uređaj.

Prijava na WhatsApp s postojećim računom

Ako ste već koristili WhatsApp na svom starom mobitelu i želite se prijaviti sa svojim postojećim računom na novom mobitelu, slijedite ove korake:

 1. Preuzmite WhatsApp aplikaciju s Google Play Storea ili Apple App Storea na novi mobitel.
 2. Pokrenite WhatsApp aplikaciju na novom mobitelu.
 3. Na početnom zaslonu WhatsAppa odaberite opciju “Prijava”.
 4. Unesite svoj broj mobilnog telefona koji ste koristili za registraciju na WhatsAppu.
 5. Kliknite na gumb “Dalje” kako biste započeli proces verifikacije.
 6. WhatsApp će zatražiti pristup vašim kontaktima i medijima. Odaberite odgovarajuće opcije.
 7. Za verifikaciju broja mobilnog telefona prijavljenog na WhatsApp, WhatsApp će vam poslati SMS s jednokratnim šesteroznamenkastim kodom. Unesite taj kod kada vam bude zatraženo.
 8. Nakon verifikacije broja mobilnog telefona, WhatsApp će automatski prepoznati i prikazati vaše postojeće podatke, uključujući vaše kontakte, poruke i medijske datoteke.
 9. Sada ste uspješno prijavljeni na WhatsApp sa svojim postojećim računom na novom mobitelu.

Vaš novi mobilni uređaj sada će biti sinkroniziran s vašim postojećim računom na WhatsAppu, a vi ćete moći nastaviti koristiti sve funkcije i razgovore kao i prije.

Ponovno uspostavljanje veze s kontaktima

Pomoću Google računa

Ako je vaš novi mobitel povezan s Google računom koji ste koristili za sigurnosno spremanje vašeg WhatsApp računa, možete jednostavno povratiti svoje kontakte.

 1. Otvorite WhatsApp na svom novom mobitelu.
 2. Prihvatite uvjete korištenja i odobrenja
 3. Uđite u svoj Google račun kroz koji želite povratiti kontakte.
 4. Slijedite upute na zaslonu kako biste povratili kontakte na novi mobitel.

Pomoću računa za sigurnosno spremanje

Ako ste sigurnosno kopirali svoj WhatsApp račun na račun za sigurnosno spremanje, možete jednostavno vratiti kontakte na novi mobitel.

 1. Otvorite WhatsApp na svom novom mobitelu.
 2. Prihvatite uvjete korištenja i odobrenja
 3. Unesite broj telefona koji ste koristili za sigurnosno spremanje računa.
 4. Slijedite upute na zaslonu kako biste povratili kontakte na novi mobitel.
You might be interested:  Kako Izgleda Sanitarni Pregled

Pomoću lokalne sigurnosne kopije

Ako ste napravili lokalnu sigurnosnu kopiju vašeg WhatsApp računa, možete je koristiti za vraćanje kontakata.

 1. Kopirajte sigurnosni backup datoteka na vaš novi mobitel.
 2. Otvorite WhatsApp na novom mobitelu.
 3. Prihvatite uvjete korištenja i odobrenja
 4. Slijedite upute na zaslonu kako biste povratili kontakte na novi mobitel pomoću lokalne sigurnosne kopije.

Prijenos starih poruka i medijskih datoteka

Kada prebacujete WhatsApp na novi mobitel, vrlo je važno prenijeti i svoje stare poruke i medijske datoteke kako biste zadržali svoju povijest razgovora. Evo koraka koje trebate slijediti da biste uspješno prenijeli svoje stare poruke i medijske datoteke.

Korištenje opcije sigurnosne kopije

WhatsApp ima opciju sigurnosne kopije koja vam omogućuje sigurno spremanje vaših poruka i medijskih datoteka na Google Drive ili lokalnu pohranu uređaja. Prije prebacivanja WhatsAppa na novi mobitel, osigurajte da imate najnoviju sigurnosnu kopiju svojih podataka.

 1. Otvorite WhatsApp na svom starom mobitelu i idite na “Postavke” > “Razgovori” > “Sigurnosna kopija razgovora”.
 2. Provjerite datum i vrijeme zadnje sigurnosne kopije i provjerite je li sigurnosna kopija spremljena na Google Drive ili lokalnoj pohrani uređaja.
 3. Ako želite prenijeti sigurnosnu kopiju na Google Drive, morate biti prijavljeni na svoj Google račun na oba uređaja.
 4. Da biste pokrenuli sigurnosnu kopiju, jednostavno dodirnite “Stvori sigurnosnu kopiju”, a zatim pričekajte da se postupak dovrši.

Prijenos starih poruka

Nakon što ste stvorili sigurnosnu kopiju svojih podataka, možete prenijeti svoje stare poruke s prethodnog mobitela na novi mobitel.

 1. Na novom mobitelu instalirajte WhatsApp iz Trgovine Play ili App Store-a, a zatim ga otvorite.
 2. Prihvatite uvjete korištenja i dozvolite WhatsApp-u pristup vašim kontaktima i medijskim datotekama.
 3. Kada vas WhatsApp zatraži, odaberite “Obnovi” kako biste vratili sigurnosnu kopiju svojih podataka s Google Drivea ili lokalne pohrane uređaja.
 4. Počet će se preuzimati sigurnosna kopija, a zatim će se vaše stare poruke i medijske datoteke vratiti na novi mobitel. Ovaj postupak može potrajati neko vrijeme, ovisno o količini podataka koji se prenose.

Prijenos medijskih datoteka

Da biste prenijeli medijske datoteke (fotografije, videozapise, audio zapise itd.) s prethodnog mobitela na novi mobitel, možete koristiti USB kabel ili cloud usluge poput Google Drive-a ili OneDrive-a.

 1. Povežite svoj stari mobitel s računalom putem USB kabla.
 2. Na računalu otvorite mapu s medijskim datotekama WhatsApp-a.
 3. Kopirajte sve datoteke iz te mape na računalo.
 4. Povežite novi mobitel s računalom putem USB kabla.
 5. Otvorite mapu s medijskim datotekama WhatsApp-a na novom mobitelu.
 6. Kopirajte sve datoteke koje ste prethodno kopirali na računalu u ovu mapu.

Nakon završetka ovih koraka, vaše stare poruke i medijske datoteke trebale bi biti uspješno prenesene na novi mobitel, omogućujući vam nastavak korištenja WhatsAppa na novom uređaju bez gubitka vaših dragocjenih podataka.

Konfiguriranje postavki privatnosti i sigurnosti

Prilikom prebacivanja WhatsApp na novi mobilni uređaj, važno je konfigurirati postavke privatnosti i sigurnosti kako biste zadržali svoje podatke zaštićenima. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

1. Automatsko sigurnosno kopiranje

Prvi korak u osiguravanju vaših podataka je omogućavanje automatskog sigurnosnog kopiranja. WhatsApp nudi opciju automatskog sigurnosnog kopiranja vaših razgovora, medijskih datoteka i postavki na Google Driveu (za Android korisnike) ili iCloudu (za iPhone korisnike).

Da biste omogućili automatsko sigurnosno kopiranje, slijedite ove korake:

 1. Otvorite WhatsApp na svom starom mobilnom uređaju.
 2. Pristupite Postavkama aplikacije.
 3. Izaberite opciju “Razgovori”.
 4. Kliknite na “Sigurnosna kopija razgovora”.
 5. Odaberite “Automatsko sigurnosno kopiranje” i odredite učestalost sigurnosnog kopiranja (dnevno, tjedno ili mjesečno).
 6. Odaberite Google Drive (za Android korisnike) ili iCloud (za iPhone korisnike) kao mjesto sigurnosnog kopiranja.
 7. Prijavite se na svoj Google račun ili iCloud račun.
 8. Kliknite na “Sigurnosno kopiraj” kako biste pokrenuli sigurnosnu kopiju.

2. Privatnost profila

Sljedeći korak je podešavanje postavki privatnosti profila. WhatsApp vam omogućuje da kontrolirate tko može vidjeti vašu sliku profila, status i informacije o kada ste posljednji put bili aktivan/a. Da biste to postavili, slijedite ove korake:

 1. Otvorite WhatsApp na svom novom mobilnom uređaju.
 2. Pristupite Postavkama aplikacije.
 3. Izaberite opciju “Račun”.
 4. Kliknite na “Privatnost”.
 5. Odaberite “Profilna slika” i postavite tko je može vidjeti (svi, samo kontakti ili nitko).
 6. Odaberite “Status” i postavite tko ga može vidjeti (svi, samo kontakti, samo izabrani kontakti ili nitko).
 7. Odaberite “Vidljivost” i postavite tko može vidjeti vaše informacije o aktivnosti (svi, samo kontakti ili nitko).
You might be interested:  Što Mačke Ne Vole

3. Blokiranje kontaktira

Ako želite blokirati određenog kontaktirajte na WhatsAppu, možete ga dodati na svoj popis blokiranih kontakata. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

 1. Otvorite WhatsApp na svom novom mobilnom uređaju.
 2. Idite na popis kontakata.
 3. Pronađite kontakt koji želite blokirati.
 4. Pritisnite i držite prst na kontaktu.
 5. Izaberite opciju “Blokiraj”.
 6. Potvrdite svoj izbor.

Nakon izvršenja ovih koraka, vaše postavke privatnosti i sigurnosti bit će pravilno konfigurirane na vašem novom mobilnom uređaju.

Provjera funkcionalnosti WhatsApp-a na novom mobilnom uređaju

Ukoliko ste nedavno kupili novi mobilni uređaj ili prešli na novi model, važno je da provjerite da li WhatsApp funkcioniše ispravno na novom uređaju. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste provjerili funkcionalnost WhatsApp-a na novom mobilnom uređaju:

 1. Preuzmite WhatsApp aplikaciju sa zvanične prodavnice aplikacija na svom novom mobilnom uređaju. WhatsApp je dostupan za preuzimanje i instalaciju na Android i iOS uređajima.
 2. Nakon instalacije aplikacije, otvorite WhatsApp i prijavite se sa svojim postojećim WhatsApp nalogom. Ako nemate postojeći nalog, možete kreirati novi unosom svog broja telefona i prateći korake registracije.
 3. Kada se prijavite, WhatsApp će povući vaše kontakte i poruke sa servera i prikazati ih na vašem novom mobilnom uređaju. Ovo može potrajati neko vrijeme, posebno ako imate veliki broj kontakata ili poruka.
 4. Nakon sinhronizacije podataka, provjerite da li su vaše poruke, kontakti i postavke prisutne na novom mobilnom uređaju. Također, provjerite da li su vaša slika profila, status i broj telefona ispravno ažurirani na novom uređaju.
 5. Da biste testirali funkcionalnost slanja i primanja poruka, pronađite jedan od svojih kontakata i pošaljite probnu poruku. Provjerite da li primatelj prima poruke i da li možete normalno komunicirati.

Ukoliko primijetite bilo kakve probleme ili nedostatke u funkcionalnosti WhatsApp-a na novom mobilnom uređaju, preporučuje se da ažurirate aplikaciju na najnoviju verziju dostupnu za vaš mobilni operativni sistem. Također, provjerite da li imate stabilnu internet vezu i dovoljno slobodnog prostora na uređaju za normalno funkcionisanje aplikacije.

WhatsApp je važan kanal za komunikaciju sa prijateljima, porodicom i kolegama, stoga je bitno da provjerite i osigurate njegovu funkcionalnost na novom mobilnom uređaju kako biste nastavili nesmetano koristiti ovu popularnu aplikaciju.

FAQ:

Kako mogu prebaciti WhatsApp na novi mobitel?

Postoji nekoliko načina kako možete prebaciti WhatsApp na novi mobitel. Možete koristiti opciju sigurnosne kopije u aplikaciji koja će prenijeti sve vaše poruke, kontakte i medijske datoteke na novi uređaj. Također, možete koristiti Google Drive ili iCloud kako biste prenijeli WhatsApp na novi mobitel.

Mogu li prebaciti WhatsApp poruke na novi mobitel bez gubitka?

Da, možete prebaciti WhatsApp poruke na novi mobitel bez gubitka. Možete koristiti sigurnosnu kopiju u aplikaciji ili se povezati na Google Drive ili iCloud kako biste prenijeli sve poruke na novi uređaj. Na taj način ćete imati pristup svim porukama i nećete izgubiti nijednu.

Što se događa s WhatsApp računom prilikom prebacivanja na novi mobitel?

Kada prebacujete WhatsApp na novi mobitel, vaš WhatsApp račun ostaje netaknut. Sve vaše kontakte, poruke i medijske datoteke bit će prenesene na novi uređaj. Vaš WhatsApp profil, slika i status također će biti preneseni na novi mobitel.

Koliko vremena je potrebno da se prebaci WhatsApp na novi mobitel?

Vrijeme potrebno da se prebaci WhatsApp na novi mobitel ovisi o veličini podataka koje prenosite i brzini vaše internet veze. U većini slučajeva, prebacivanje WhatsApp aplikacije na novi uređaj traje samo nekoliko minuta.

Trebam li deinstalirati WhatsApp s mog starog mobitela prije prebacivanja na novi?

Da, preporučuje se da deinstalirate WhatsApp s vašeg starog mobitela prije prebacivanja na novi. Na taj način ćete spriječiti bilo kakve probleme pri prebacivanju i osigurati da sve poruke i podaci budu uspješno preneseni na novi uređaj.