Kako Prepoznati Čistokrvnog Maltezera - Savjeti za prepoznavanje čistokrvnih pasa od Maltezera

Kako Prepoznati Čistokrvnog Maltezera

Kako Prepoznati Čistokrvnog Maltezera

Jeste li ikad vidjeli prekrasnog Maltezera i pitali se kako biste mogli prepoznati je li čistokrvan ili ne? Maltezeri su poznati po svom čistokrvnom porijeklu, ali neki ljudi možda ne znaju kako pravilno prepoznati čistokrvnog Maltezera od mješanca ili drugih pasmina. Srećom, postoji nekoliko znakova i savjeta koje možete koristiti kako biste se uvjerili da je vaš pas pravi Maltezer.

Početkom potrage za čistokrvnim Maltezerom, prvo što trebate provjeriti je pedigre vašeg psa. Pedigre je dokument koji bilježi podatke o precima psa, uključujući roditelje, bake, djedove i tako dalje. Ako pas ima pedigre, to je jak znak da je čistokrvan. Međutim, imajte na umu da posjedovanje pedigrea ne jamči uvijek da je pas čistokrvan, jer postoji mogućnost lažiranja pedigrea. Stoga je važno provjeriti vjerodostojnost pedigrea i provjeriti ga kod poznatih uzgajivača ili veterinarima.

Drugi važan znak čistokrvnog Maltezera je izgled. Pravi Maltezeri imaju posebnu građu tijela, s dugim i ravnomjerno raspoređenim krznom, malim stopalima i elegantnim položajem tijela. Boja krzna također je važan faktor – Maltezeri imaju bijelo krzno bez mrlja. Bilo kakve druge boje ili mrlje mogu ukazivati ​​na mješanca ili drugu pasminu. Uz to, Maltezeri imaju karakterističan oblik glave s velikim, tamnim očima i dugim ušima koje padaju prema dolje. Obratite pažnju na ove detalje kako biste se uvjerili da je vaš pas pravi Maltezer.

Osim pedigrea i izgleda, ponašanje i temperament također mogu biti indikatori čistokrvnosti Maltezera. Pravi Maltezeri su poznati po svom ljubaznom i privrženom karakteru, te su često odani i prijateljski nastrojeni prema svojim vlasnicima. Oni su veseli, igrački i žele biti u središtu pažnje. Ako primijetite ove karakteristike kod svog psa, to je dobar znak da je čistokrvan Maltezer.

Konačno, kako biste bili sigurni da je vaš pas čistokrvni Maltezer, preporučuje se da se posavjetujete s veterinarom ili stručnjakom za pasmine. Oni će biti u stanju pažljivo pregledati vašeg psa, provjeriti njegovo zdravlje i ocijeniti karakteristike koje su specifične za Maltezere. Veterinar može provesti genetske testove ili druge pretrage kako bi potvrdio čistokrvnost psa.

Ukratko, prepoznavanje čistokrvnog Maltezera može biti izazovno, ali pravilno istraživanje, pažnja na detalje i stručna pomoć mogu vam pomoći da donesete ispravnu odluku. Slijedite ove savjete i uživajte u ljepoti i posebnosti čistokrvnih Maltezera.

Kako prepoznati čistokrvnog Maltezera

Prilikom prepoznavanja čistokrvnog Maltezera, treba obratiti pažnju na nekoliko karakterističnih osobina ove rase. Ovi savjeti će vam pomoći da lakše prepoznate čistokrvnog Maltezera.

Poreklo rase

Maltezer je rasa pasa koja potiče sa Mediterana, sa ostrva Malta. Ova rasa je veoma stara i poznata je kao pas aristokratije i kraljevskih porodica. Pravi čistokrvni Maltezer ima dokumente koji potvrđuju njegovo poreklo i aristokratsko poreklo.

Standard rase

Čistokrvni Maltezer treba da ispunjava određene standarde rase. To uključuje izgled tela, veličinu, boju i teksturu dlake, oblik glave i proporcije tela. Prilikom prepoznavanja čistokrvnog Maltezera, treba provjeriti da li pas ispunjava ove standarde.

Dokumentacija

Da biste bili sigurni da je pas čistokrvni Maltezer, trebali biste dobiti dokumentaciju koja potvrđuje njegovo poreklo i rodovnik. Ovi dokumenti su važni jer pružaju informacije o predcima psa i pomažu u održavanju čistote rase.

You might be interested:  Kako Se Crta Medo

Temperament

Čistokrvni Maltezer ima određen temperament koji je karakterističan za ovu rasu. To uključuje prijateljski i ljupki karakter, kao i ljubaznost i privrženost prema vlasniku. Prilikom prepoznavanja čistokrvnog Maltezera, treba da obratite pažnju na ove osobine i da se uverite da pas ispoljava tipičan temperament rase.

Zdravstvene provjere

Zdravstvene provjere

Konačno, da biste bili sigurni da je pas čistokrvni Maltezer, trebali biste obaviti zdravstvene provjere. Veterinar će moći utvrditi fizičko zdravlje psa i otkriti bilo kakve zdravstvene probleme koji mogu biti karakteristični za ovu rasu.

Sva ova saznanja i informacije će vam pomoći da prepoznate čistokrvnog Maltezera i da se uverite da je pas pravi predstavnik ove predivne rase.

Boja krzna

Maltezeri imaju dugu i svilenkastu dlaku koja dolazi u raznim bojama. Međutim, najčešće boje krzna kod Maltezera su:

 • Bijela – Bijela boja krzna je najčešća boja kod Maltezera. Dlaka je obično bijela i bez ikakvih drugih oznaka ili mrlja.
 • Krem – Kremasta boja krzna je također česta kod Maltezera. Ova boja se često javlja kao svijetlo krem ili bež nijansa.
 • Srebrna – Srebrnasta boja krzna je rjeđa, ali također vrlo privlačna. Dlaka može imati srebrnkasto sjaj, pogotovo na vrhovima.
 • Crna – Iako crna boja krzna nije tako česta kod Maltezera, postoje Maltezeri s crnim krznom. U ovom slučaju, dlaka je crna bez ikakvih drugih oznaka.

Boja krzna je samo jedan od mnogih faktora koji se uzimaju u obzir kod prepoznavanja čistokrvnih Maltezera. Uvijek je važno savjetovati se sa stručnjakom za prepoznavanje čistokrvnih pasa prije donošenja odluke o kupovini ili udomljavanju Maltezera.

Veličina i težina

Maltezer je mali pas rasta, obično dostiže visinu od 20-25 cm. Ženke su obično nešto manje, dok mužjaci mogu biti malo veći.

Što se tiče težine, maltezeri su obično lagani psi. Mužjaci obično teže između 3 i 4 kg, dok ženke teže između 2 i 3 kg. Ovi psi imaju vrlo krhko tijelo, premda su mišićavi za svoju veličinu.

Unatoč svojoj maloj veličini, maltezeri imaju vrlo elegantan izgled i mogu biti vrlo aktivni i brzi u pokretu. Njihova mala veličina ih čini idealnim za stanovanje u stanu ili manjem domu. Također su popularni psi za putovanje zbog svoje male veličine i prilagodljive prirode.

Anatomija i građa tijela

Praćenje anatomije i građe tijela maltezera ključno je za identifikaciju čistokrvnog psa. Evo nekoliko karakteristika koje treba uzeti u obzir pri procjeni anatomske strukture tijela maltezera:

1. Veličina

Maltezeri su mali psi koji obično teže između 3,6 i 4,5 kilograma. Mužjaci imaju prosječnu visinu od 21 cm, dok su ženke nešto manje, sa prosječnom visinom od 20 cm.

2. Glava

Glava maltezera je pomalo zaobljena i ima srednje velike oči koje su postavljene blisko jedno uz drugo. Nos treba biti crn ili smeđ, a usta su obično mala s mlohavim usnama.

3. Vrat i leđa

Vrat maltezera treba biti dovoljno dug da podržava glavu. Leđa bi trebala biti ravna i kratka, a kičma ravna sa blago zaobljenim lumbalnim dijelom.

4. Rep

Rep maltezera treba biti visoko postavljen, nošen ga leđa prema gore, dok je bockast na vrhu i obično presavijen preko leđa.

5. Prednje noge

Prednje noge maltezera trebaju biti ravne i paralelne međusobno. Ramena trebaju biti dobro razvijena, a laktovi čvrsti i dobro priljubljeni uz tijelo.

6. Stražnje noge

Stražnje noge trebaju biti snažne i mišićave, s dobrim uglovima koljena i skočnog zgloba. Kandže trebaju biti bijele, ali mogu biti i prozirne.

7. Krzno

Maltezeri imaju dugu i svilenu dlaku koja pokriva cijelo tijelo. Boja dlake može biti bijela, sivkasta ili slonovača. Važno je napomenuti da se maltezerska dlaka ne linja, već se uz redovitu njegu može održavati čista i sjajna.

You might be interested:  Kako Brzo Odmrznuti Meso

Znanje o anatomiji i građi tijela maltezera može biti od pomoći pri prepoznavanju čistokrvnih pasa ove pasmine. Ipak, valja napomenuti da je najsigurniji način za utvrđivanje čistoće pasmine kontaktiranje pouzdanog uzgajivača i pregledavanje rodovnice maltezera.

Temperament

Maltezeri su poznati po svom prijateljskom, živahnih i veselom temperamentu. Oni su izuzetno društveni psi i vole biti okruženi ljudima i drugim životinjama. Ovi psi brzo se vezuju za svoje vlasnike i često pokazuju veliku privrženost.

Maltezeri su vrlo inteligentni psi i lako se obučavaju. Oni su vrlo poslušni i učiniće sve što im se kaže. Ipak, mogu biti pomalo tvrdoglavi povremeno. Važno je da vlasnik Maltezera bude dosljedan u treningu i postavljanju granica kako bi se izbjegli problemi ponašanja.

Ovi psi su vrlo pažljivi prema svojoj okolini i obično su vrlo brzi u primjećivanju promjena u ljudskom ponašanju i raspoloženju. Oni su vrlo dobri u čitanju ljudskih emocija i često mogu biti vrlo suosjećajni i utješni kada je to potrebno.

Maltezeri su također poznati po tome što su vrlo energični psi. Oni vole igrati se i trčati, zbog čega su vrlo popularni kao kućni ljubimci za obitelji s djecom. Ipak, bitno je da teretanu Maltezeru prilagodite individualnim potrebama, jer mogu biti podložni prekomjernoj tjelesnoj težini.

Temperament Maltezera ukratko:
Pros Cons
 • Prijateljski
 • Veselo
 • Društven
 • Inteligentan
 • Poslušan
 • Pažljiv
 • Energičan
 • Tvrdoglav
 • Podložan prekomjernoj tjelesnoj težini

Oblik glave i nosa

Oblik glave i nosa je jedan od ključnih faktora prilikom prepoznavanja čistokrvnih Maltezera. Uz pravilan oblik glave i nosa, ova vrsta pasa ima karakteristične crte koje je lako prepoznati.

Oblik glave

Čistokrvni Maltezer ima izduženu i zaobljenu glavu. Nosna regija je ravna, bez naglašenog prelaza između čela i nosa. Također, Maltezer ima velike tamne oči koje daju posebnu živost njegovom izgledu.

Oblik nosa

Oblik i veličina nosa su također važni faktori prilikom prepoznavanja čistokrvnog Maltezera. Nosač treba biti crn ili tamne boje, bez ružičastih ili svijetlih mrlja. Nos je smešten na sredini lica i ima nosnice koje su otvorene i dobro definirane.

Prilikom prepoznavanja čistokrvnog Maltezera, važno je obratiti pažnju na ove karakteristike glave i nosa kako biste bili sigurni da je pas pravi Maltezer. Uz ostale faktore kao što su boja krzna i veličina tijela, oblik glave i nosa će vam pomoći da prepoznate ovu čarobnu pasminu.

Oči i uši

 • Maltezeri imaju velike i izražajne oči koje su tamne boje.
 • Oči bi trebale biti bistre i sjajne, bez vidljivih znakova infekcija ili iritacija.
 • Pravilno otvorene oči ne bi smjele biti povučene ili izbočene.
 • Uši Maltezera su duguljaste i leže na stranu glave.
 • Uši trebaju biti bijele ili svijetlosmeđe boje, bez znakova crvenila, otoka ili plaka.
 • Redovito provjeravajte uši svog Maltezera kako biste otkrili rane znakove infekcije ili parazita, kao što su ušne grinje.
 • Ako primijetite bilo kakve promjene ili nepravilnosti u očima ili ušima svog Maltezera, posavjetujte se s veterinarom.

Oblik tijela i repa

Maltezer je mali pas s kvadratnim tijelom. To znači da je njegova dužina jednaka njegovoj visini. Tijelo mu je mišićavo i kompaktno, što ga čini prilično čvrstim i snažnim.

Rep Maltezera obično je ukrašen dugom i glatkom dlakom koja se prirodno spušta prema dolje. Rep se drži visoko, a ne savija prema boku ili natrag.

Ukoliko želite prepoznati čistokrvnog Maltezera na osnovu njegovog repa, obratite pažnju na sljedeće karakteristike:

 • Rep treba biti prekriven gustom i svilenkastom dlakom
 • Rep treba biti dug i dosezati najmanje do skočnog zgloba
 • Rep treba biti postavljen visoko, paralelno s leđima
 • Rep ne smije biti savijen prema boku ili natrag

Oblik tijela i rep su važni faktori za prepoznavanje čistokrvnog Maltezera jer se prepoznaju kao standardne karakteristike pasmine. Ako pas ispunjava sve navedene osobine, možete biti sigurni da je čistokrvni Maltezer.

You might be interested:  Kako Se Zvalo Prvo Računalo

Posebni prepoznatljivi znakovi

 • Bijela boja dlake: Maltezeri su poznati po svojoj prepoznatljivoj bijeloj boji dlake, što ih čini lako prepoznatljivim među ostalim pasminama. Njihova dlaka je gusta i svilenkasta, te zahtijeva redovitu njegu kako bi ostala čista i lijepa.
 • Velika očekivanja: Maltezeri su poznati po svojoj visokoj inteligenciji i velikom kapacitetu za učenje. Imaju jaku želju za ugoditi vlasnicima i spremni su naučiti mnoge trikove i naredbe.
 • Mali i kompaktni: Maltezeri su mali psi, obično visoki oko 20 cm i teški 2-4 kg. Imaju kompaktno tijelo i male noge, što ih čini vrlo pokretnim i sposobnim za brze i okretne pokrete.
 • Njihov prepoznatljiv izgled: Maltezeri imaju karakterističan izgled s dugom kosom, malenim nosom i okruglim tamnim očima. Njihovo dlaka često pada preko očiju, dajući im slatkasti izraz lica.
 • Nježna i prijateljska narav: Maltezeri su vrlo društveni i prijateljski psi. Vole biti uključeni u obiteljske aktivnosti i vole biti okruženi ljudima. Oni su poznati po svojoj nježnoj i ljubaznoj naravi, te su često jako privrženi svom vlasniku.

Ukratko, Maltezeri se lako prepoznaju po svojoj bijeloj boji dlake, maloj veličini, nježnoj naravi i karakterističnom izgledu. Ovi posebni prepoznatljivi znakovi čine ih jedinstvenima i omiljenima među ljubiteljima pasa diljem svijeta.

FAQ:

Kako mogu prepoznati čistokrvnog Maltezera?

Da biste prepoznali čistokrvnog Maltezera, provjerite da pas ispunjava sve karakteristike rase Maltezer. To uključuje bijelu dlaku, dugu i svilenkastu. Također, Maltezeri imaju karakterističnu glavu sa šiljastim ušima i tamnim očima. Osim toga, pravi Maltezer treba biti prilično mali, težak između 1,4 i 3,5 kilograma. Naravno, najsigurniji način da se utvrdi je li pas čistokrvan je pregledati rodovnicu i potvrditi njegovo porijeklo od uzgajivača ili kluba za pse.

Koje su karakteristike Maltezera?

Maltezeri su mali psi s bijelom, svilenkastom dlakom koja teže pada do poda. Imaju dugu kosu, koja može biti oblikovana u razne frizure. Maltezeri također imaju karakterističnu glavu, sa šiljastim ušima, tamnim očima i crnom nosom. Oni su također prilično mali, teže između 1,4 i 3,5 kilograma. Maltezeri su poznati po svom prijateljskom i društvenom karakteru, te su vrlo privrženi svojim vlasnicima.

Kolika je cijena čistokrvnog Maltezera?

Cijena čistokrvnog Maltezera može varirati, ovisno o različitim čimbenicima. Može biti utjecana kvalitetom pasmine, pedigreom, reputacijom uzgajivača i potražnjom. U prosjeku, cijena čistokrvnog Maltezera može biti između 500 i 2000 eura. Također treba imati na umu da kupovina čistokrvnog psa može biti i dugoročna investicija, jer će biti potrebno brinuti se o njegovom zdravlju, prehrani, veterinarskim troškovima i drugim aspektima.

Kako mogu dobiti rodovnicu za Maltezera?

Da biste dobili rodovnicu za Maltezera, morate se obratiti uzgajivaču ili klubu pasa koji je ovlašten za izdavanje rodovnica. Rodovnica je službeni dokument koji potvrđuje porijeklo psa i pokazuje njegovu uzgajivačku liniju. Da biste dobili rodovnicu, pas mora zadovoljiti određene standarde pasmine i biti registriran kod odgovarajućeg kluba za pse. Uzgajivači ili klubovi za pse mogu vam pružiti sve potrebne informacije i postupak za dobivanje rodovnice.

Koji su karakteristični znakovi čistokrvnog Maltezera?

Čistokrvni Maltezer ima nekoliko karakterističnih znakova: bijelu, gusta i svilenkastu dlaku, tijelo srednje veličine, blago zaobljenu glavu s tamnim očima i dugim ušima koje vise. Također su poznati po svom ljupkom i prijateljskom karakteru.

Koje su metode koje možemo koristiti kako bismo prepoznali čistokrvnog Maltezera?

Postoje neke metode koje možemo koristiti kako bismo prepoznali čistokrvnog Maltezera. Prvo, možemo provjeriti rodovnicu štenca kako bismo bili sigurni da je iz čistokrvnog legla. Također možemo obratiti pažnju na izgled psa, kao što su bijela, gusta i svilenkasta dlaka, blago zaobljena glava i tamne oči. Također, možemo se posavjetovati sa stručnjakom koji će nam moći potvrditi čistokrvnost Maltezera.