Kako prepoznati curenje plodne vode i koje korake poduzeti

Kako Prepoznati Curenje Plodne Vode

Kako Prepoznati Curenje Plodne Vode

Curenje plodne vode je često izazovno stanje s kojim se suočavaju trudnice. To je proces u kojem amnionska tekućina koja okružuje bebu u maternici izlazi kroz vaginu prije početka porođaja. Prepoznavanje curenja plodne vode je važno kako bi se trudnica zaštitila od infekcija i komplikacija koje mogu utjecati na nju i bebu. U ovom članku ćemo razmotriti kako prepoznati simptome curenja plodne vode i koje korake poduzeti u tom slučaju.

Jedan od najčešćih simptoma curenja plodne vode je neprestano vlaženje donjeg rublja. Trudnice primjećuju da im donje rublje postaje mokro, što može biti znak da tekućina koja okružuje bebu istječe. Ovo vlaženje može biti postupno ili naglo, ovisno o količini tekućine koja izlazi. Važno je napomenuti da neki trudnice mogu pomiješati curenje plodne vode s urinarnom inkontinencijom, stoga je bitno pratiti druge simptome i konzultirati se sa svojim liječnikom.

Pored neprestanog vlaženja donjeg rublja, još jedan simptom curenja plodne vode može biti miris tekućine koja je iscurila. Amnionska tekućina ima specifičan miris koji se može razlikovati od ostalih vaginalnih sekreta. Ako primijetite neobičan miris, to može biti indikacija da imate curenje plodne vode i trebate poduzeti određene korake kako biste se zaštitili i zaštitili bebu.

U slučaju sumnje na curenje plodne vode, najvažnije je konzultirati se s liječnikom. Liječnik će provesti pregled kako bi utvrdio točan uzrok simptoma i pružio odgovarajuće savjete i tretmane. U nekim slučajevima, npr. kada je curenje plodne vode prijevremeno, može biti potrebna hospitalizacija i monitoriranje trudnoće kako bi se osiguralo da beba i majka budu sigurni.

Također je vrlo važno pažljivo pratiti sve promjene i simptome. Ako primijetite bilo kakvu promjenu u boji ili konzistenciji tekućine koja istječe, trebate odmah obavijestiti svog liječnika. Nepravilan vaginalni iscjedak može ukazivati na infekciju ili druge komplikacije. Osim toga, ako primijetite da beba manje pokazuje pokrete nakon što primijetite curenje plodne vode, obavezno se javite svom liječniku kako biste provjerili zdravlje bebe.

Zaključno, prepoznavanje curenja plodne vode i poduzimanje pravovremenih koraka je ključno za zdravlje i dobrobit trudnice i bebe. Svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ako primijetite bilo kakve simptome ili promjene i pratite upute koje vam pruži. Važno je ostati smiren i poduzeti potrebne mjere kako biste osigurali sigurnost i dobrobit vaše trudnoće.

Rizični faktori za curenje plodne vode

Rizični faktori za curenje plodne vode mogu biti raznovrsni i treba ih uzeti u obzir kako bi se spriječili problemi s trudnoćom i komplikacijama.

 • Starost majke: Žene starije od 35 godina imaju veći rizik od curenja plodne vode u usporedbi s mlađim trudnicama.
 • Povijest prethodnih spontanih pobačaja: Žene koje su već pretrpjele jedan ili više spontanih pobačaja imaju veći rizik od curenja plodne vode.
 • Infekcije: Infekcije urinarnog trakta ili infekcije vagine mogu povećati rizik od curenja plodne vode.
 • Višestruka trudnoća: Trudnoće s blizancima, trojčekima ili većim brojem plodova također mogu povećati rizik od curenja plodne vode.
 • Prekomjerna tjelesna težina: Žene s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću imaju veći rizik od raznih komplikacija trudnoće, uključujući curenje plodne vode.
 • Prethodno curenje plodne vode: Žene koje su imale prethodno curenje plodne vode imaju veći rizik od ponovnog curenja u sljedećim trudnoćama.
You might be interested:  Ono Što Svaka Žena Sanja

Važno je da trudnice budu svjesne ovih faktora i da redovito posjećuju svog liječnika kako bi pratili svoje stanje i smanjili rizik od curenja plodne vode.

Znakovi i simptomi curenja plodne vode

Curenje plodne vode može biti znak da se približava porođaj. Važno je prepoznati znakove i simptome kako biste pravovremeno reagirali i poduzeli potrebne korake.

1. Iscjedak iz vagine

Jedan od glavnih znakova curenja plodne vode je iscjedak iz vagine koji se razlikuje od uobičajenog iscjetka. Plodna voda obično ima specifičan miris i može biti prozirna ili blago mutna.

2. Povećana količina iscjetka

Ako primijetite da se količina iscjetka povećava i da je stalna, to može ukazivati na curenje plodne vode. Ovo se može primijetiti kao osjećaj vlažnosti ili mokroće.

3. Promjena boje ili konzistencije iscjetka

Promjena boje ili konzistencije iscjetka može biti znak curenja plodne vode. Na primjer, ako primijetite zelenkasti ili smeđkasti iscjedak, to može upućivati na infekciju ili druge komplikacije.

4. Osjećaj pritiska ili nelagode u trbuhu

Curenje plodne vode može uzrokovati osjećaj pritiska ili nelagode u trbuhu. Ovo može biti posljedica iznenadnog smanjenja količine plodne vode koja je okružuje bebu.

5. Kontrakcije i bolovi

Ponekad curenje plodne vode može biti popraćeno kontrakcijama ili bolovima. Ako primijetite redovite kontrakcije koje postaju jače i bolnije, to može biti znak da se porođaj približava.

Uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ili primaljom ako mislite da imate curenje plodne vode. Oni će moći provjeriti stanje i preporučiti daljnje korake ili postupke, kao što su testiranje amnionske tekućine ili smještaj u bolničkoj okolini.

Koliko je curenje plodne vode uobičajeno?

Curenje plodne vode može biti uobičajeno tijekom trudnoće. To se događa kada amnionska tekućina, koja okružuje fetus, izlazi kroz cerviks i vaginu. Curenje plodne vode može se manifestirati kao blago mokrenje ili vlaženje donjeg rublja.

Uobičajeno je da plodna voda curi ili kaplje kada se trudnoća približava kraju, posebno prije samog porođaja. To je zato što se membrana koja obavija fetus može razrediti i prsliti, što rezultira curenjem plodne vode.

Ipak, važno je napomenuti da curenje plodne vode nije uvijek normalno i može ukazivati na određene probleme tijekom trudnoće. Ako primijetite curenje ili gubitak plodne vode prije 37. tjedna trudnoće, obavezno kontaktirajte svog liječnika. To može biti znak preranog pucanja membrana, a to može dovesti do komplikacija u trudnoći.

Ako primijetite bilo kakve promjene u boji, mirisu ili konzistenciji curiće plodne vode, također obavijestite svog liječnika. To mogu biti znakovi infekcije ili drugih problema s bebinom okolinom.

U svakom slučaju, važno je da budete svjesni svojeg tijela i pratite bilo kakve promjene. Ako niste sigurni jesu li vaše simptome normalne ili ne, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom radi dodatne provjere i stručnog mišljenja.

Kako prepoznati razliku između curenja plodne vode i urina?

Kada trudnica primijeti neko curenje iz vagine, važno je utvrditi je li to curenje plodne vode ili urina. Oba slučaja su česta tijekom trudnoće, ali je važno razlikovati između njih, jer mjere koje treba poduzeti mogu biti različite.

Razlike između curenja plodne vode i urina:

 • Miris: Plodna voda je obično bez mirisa ili ima blag miris. S druge strane, urin može imati karakterističan miris koji se razlikuje od plodne vode.

 • Boja: Plodna voda je obično prozirna ili blago bjelkasta. Urin može imati različite boje, ovisno o unosu hrane ili tekućine koji može utjecati na boju urina.

 • Količina: Plodna voda može curiti u manjim količinama, kap po kap ili u većim količinama koje neprestano curi. Urin može curiti u malim ili većim količinama, ali obično nije neprekidno ili u većim količinama.

 • Kontinuitet curenja: Plodna voda obično neprekidno curi, dok urin može biti povezan s mokraćnim mjehurom i ispuštanjem mokraće nakon pražnjenja mjehura.

You might be interested:  Kako Ispeći Lignje Da Ne Budu Žilave

Ako imate sumnje ili niste sigurni o tome što curi, uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom ili babicom. Oni će moći provesti testove i pružiti vam prave smjernice kako postupati ovisno o situaciji.

U slučaju curenja plodne vode, važno je otići u bolnicu odmah kako biste spriječili moguće komplikacije. Ako se radi o curenju urina, liječnik će vam pružiti daljnje smjernice o tome kako se nositi s tim.

Kakve pretrage mogu potvrditi curenje plodne vode?

Kada se sumnja na curenje plodne vode, važno je konzultirati se s ljekarom koji će propisati odgovarajuće pretrage kako bi se potvrdila ili isključila ova dijagnoza. Neki od testova koji se mogu izvršiti su:

 • Amnioskopija – Ovaj test se koristi za provjeru boje, mirisa i količine plodne vode. Ljekar koristi specijalni instrument koji se naziva amnioskop kako bi pregledao tekućinu koja okružuje fetus. Ako se primijeti curenje plodne vode, ljekar će moći to primijetiti pri ovom testu.
 • Nitrazin-test – Ovaj test se koristi za provjeru pH vrijednosti plodne vode. Ljekar će uzeti uzorak plodne vode iz rodnice pomoću tampona ili papira umočenog u otopinu nitrazina. Ako se plodna voda promijeni u plavu boju, to može ukazivati na prisutnost amniotske tekućine, što ukazuje na curenje plodne vode.
 • Ultrazvuk – Ultrazvučni pregled može se koristiti za provjeru razine plodne vode. Ako se primijeti smanjena količina plodne vode, to može ukazivati na curenje plodne vode. Ljekar će također provjeriti fetalno srce i druge znakove da se osigura dobrobit fetusa.

Važno je napomenuti da samo ljekar može potvrditi ili isključiti curenje plodne vode na temelju rezultata ovih pretraga. Ako imate sumnju na curenje plodne vode, trebali biste što prije potražiti medicinsku pomoć kako bi se otkrilo eventualno curenje i poduzelo potrebne mjere opreza za zaštitu zdravlja vašeg djeteta.

Koraci koje treba poduzeti u slučaju curenja plodne vode

1. Ostanite smireni

Kada primijetite curenje plodne vode, prvotno je važno ostati smiren. Iako može biti iznenađujuće ili zastrašujuće, vaša smirenost će vam pomoći da jasno razmislite i poduzmete korake koje treba poduzeti kako biste zaštitili sebe i svoje dijete.

2. Pozovite svog liječnika

Nakon što primijetite curenje plodne vode, odmah pozovite svog liječnika. Oni će vam dati smjernice o tome što treba učiniti sljedeće, ovisno o trajanju trudnoće, iznosu vode koja curi i drugim relevantnim čimbenicima.

3. Ostanite u mirovanju

Jednom kada primijetite curenje plodne vode, važno je ostati u mirovanju kako biste smanjili mogućnost daljnjeg curenja. Lezite na bok ili u položaju koji vam je udoban i izbjegavajte naprezanje tijela ili intenzivne aktivnosti.

4. Nemojte koristiti tampone ili vaginalne ispirke

U slučaju curenja plodne vode, važno je izbjegavati upotrebu tampona ili vaginalnih ispirki. Ovi proizvodi mogu ometati prirodni tijek i ishod vaše trudnoće.

5. Nosite higijenske uloške

Zaštitite se od curenja plodne vode tako da nosite higijenske uloške. Ovi ulošci će apsorbirati i zadržati vodu, čineći vam udobnijim tijekom vašeg kontakta sa curenjem.

6. Zapamtite boju, miris i količinu vode koja curi

Važno je zapamtiti bilo kakve detalje o curenju plodne vode koje primijetite. Obratite pažnju na boju, miris i količinu vode koja curi i podijelite te informacije s vašim liječnikom po dolasku kako bi im pomogli da bolje procijene situaciju.

7. Izbjegavajte seksualni odnos

U slučaju curenja plodne vode, važno je izbjegavati seksualni odnos sve dok ne konzultirate svog liječnika. Seksualni odnos može povećati rizik infekcije ili drugih komplikacija, pa je važno biti oprezan i slijediti upute stručnjaka.

8. Pratite fetalne pokrete

U slučaju curenja plodne vode, pratite fetalne pokrete i obratite pažnju na bilo kakve promjene u uobičajenom ponašanju vaše bebe. Ako primijetite bilo kakve promjene ili smanjenje fetalnih pokreta, obavijestite svog liječnika odmah.

You might be interested:  Kako Previti Ranu Nakon Operacije

9. Ne čekajte preduugo prije nego što zatražite pomoć

Kada primijetite curenje plodne vode, važno je ne čekati predugo prije nego što zatražite medicinsku pomoć. Hitne situacije mogu zahtijevati brzu reakciju, stoga poslušajte svoje tijelo i odmah reagirajte radi zaštite sebe i svog djeteta.

Jednom kada poduzmete ove korake, bit ćete na putu da se brzo i učinkovito nosite s curenjem plodne vode i zaštitite zdravlje vas i vaše bebe. Zapamtite da je važno konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste dobili najbolje postupanje prilagođeno vašoj pojedinačnoj situaciji.

Moguće komplikacije nepravilno tretiranog curenja plodne vode

Moguće komplikacije nepravilno tretiranog curenja plodne vode

1. Infekcije

Ako plodna voda curi nepravilno tretirana, postoji rizik od infekcija. Infekcija plodne vode može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kako za majku tako i za dijete. Bakterijske infekcije, kao što je bakterijski vaginitis ili amnionitis, mogu se brzo proširiti ako plodna voda nije pravilno sterilizirana.

2. Upalne reakcije

Nepravilno tretirano curenje plodne vode može izazvati upalne reakcije u tkivima majke i fetusa. To može dovesti do neprijateljskog okruženja u maternici, što može negativno utjecati na razvoj fetusa. Upalne reakcije također mogu uzrokovati komplikacije kao što su prijevremeni porođaj ili nedovoljan rast fetusa.

3. Oštećenje fetusa

Ako curenje plodne vode nije adekvatno tretirano, može doći do oštećenja fetusa. Nedostatak plodne vode može ometati normalan razvoj bebinog pluća, mišića i kostiju. Ovo može uzrokovati kasnije zdravstvene probleme u životu djeteta.

4. Rizik od infekcija u postporođajnom razdoblju

Nepravilno tretirano curenje plodne vode može povećati rizik od infekcija u postporođajnom razdoblju. To može uključivati infekcije maternice ili infekcije mokraćnih putova. Takve infekcije mogu biti ozbiljne i zahtijevaju odgovarajući medicinski tretman.

5. Povećan rizik od komplikacija tijekom rada i porođaja

Ako plodna voda curi nepravilno tretirana, može doći do povećanog rizika od komplikacija tijekom rada i porođaja. To može uključivati poteškoće s porođajem, produženi rad, poteškoće s centimentima i rizik od infekcija. Ove komplikacije mogu dovesti do potrebe za hitnim carskim rezom ili drugim intervencijama.

6. Rizik od prijevremenog porođaja

Nepravilno tretirano curenje plodne vode može povećati rizik od prijevremenog porođaja. Gubitak plodne vode može uzrokovati rani odlazak placente, što može dovesti do prijevremenog porođaja. Prijevremeni porođaj može imati ozbiljne posljedice za zdravlje djeteta, uključujući respiratorne probleme, nedostatak prehrane i probleme s razvojem.

Stoga je važno da se curenje plodne vode tretira odmah i ispravno kako bi se izbjegle moguće komplikacije i osiguralo zdravlje majke i djeteta.

FAQ:

Kako prepoznati curenje plodne vode?

Curenje plodne vode može se prepoznati po sljedećim simptomima: iznenadno mokrenje s velikom količinom tekućine, osjećaj vlažnosti u donjem dijelu vagine, osjećaj kapljanja, promjene u boji i mirisu vaginalne tekućine.

Kako mogu biti siguran/a da se radi o curenju plodne vode, a ne o mokrenju?

Mokrenje obično dolazi u manjim količinama, dok kod curenja plodne vode obično dolazi u većim količinama i ima karakterističan miris i boju. Ako niste sigurni, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Koje korake trebam poduzeti ako primijetim curenje plodne vode?

Ako primijetite curenje plodne vode, trebate slijediti sljedeće korake: odmah obavijestite svog liječnika ili primalju, ostanite mirni i promatrajte gubitak tekućine, promatrajte eventualne promjene u boji i mirisu vaginalne tekućine i izbjegavajte vaginalne briseve i tamponne. Važno je konzultirati stručnjaka kako bi se isključila mogućnost infekcija ili drugih komplikacija.

Mogu li sam/a utvrditi je li curenje plodne vode ili ne?

Obično je teško samostalno utvrditi je li curenje plodne vode ili ne. Najbolje je konzultirati se s liječnikom ili primaljom kako bi se utvrdila točna dijagnoza. Također, možete pratiti simptome kao što su velik broj ili stalna mokrenja te promjene u boji i mirisu vaginalne tekućine.

Koliko je opasno curenje plodne vode?

Curenje plodne vode može biti ozbiljan simptom i trebate ga ozbiljno shvatiti. Moguće je da je curenje plodne vode normalni dio trudnoće, ali također može ukazivati na određene komplikacije kao što su ruptura amnionske vrećice ili problema sa bebinim bubrezima. Zbog toga je važno odmah konzultirati se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i poduzele odgovarajuće mjere.