Kako prepoznati žiro račun: savjeti i primjeri | Naziv sajta

Kako Prepoznati Žiro Račun

Kako Prepoznati Žiro Račun

Ako želite otvoriti žiro račun ili se samo informirati o tome kako prepoznati žiro račun, ovo je pravi tekst za vas. U ovom članku ćemo vam pružiti sve potrebne informacije o žiro računima i kako ih prepoznati. Bez obzira jeste li poduzetnik, zaposlena osoba ili samo građanin koji želi bolje organizirati svoje financije, ove informacije će vam sigurno biti korisne.

Žiro račun je vrsta bankovnog računa koji se koristi za obavljanje transakcija putem provjera, e-bankinga, bankovnih kartica i drugih sredstava. Ova vrsta računa često se koristi za izvršavanje plaćanja, primanje uplata i upravljanje svakodnevnim financijama. Prepoznavanje žiro računa može biti vrlo korisno kako biste izbjegli pogrešne transakcije i osigurali da novac ide na pravi račun.

Jedan od načina prepoznavanja žiro računa je putem IBAN broja. IBAN (International Bank Account Number) je standardni format za brojeve žiro računa koji se koristi u mnogim zemljama širom svijeta. On se sastoji od kombinacije alfanumeričkih znakova i koristi se za jedinstveno identificiranje žiro računa. IBAN broj obično ima fiksnu duljinu i određeni format za svaku zemlju.

Još jedan način prepoznavanja žiro računa je putem identifikacijskog broja banke. Svaka banka ima jedinstveni identifikacijski broj koji se koristi za identificiranje računa u toj banci. Ovaj broj obično ima dvije ili više znamenki i može biti dio IBAN broja ili se može nalaziti posebno.

U ovom članku ćemo vam pokazati nekoliko primjera žiro računa i kako ih prepoznati. Nadamo se da će vam ove informacije biti korisne i da će vam pomoći u boljem razumijevanju žiro računa i kako ih prepoznati.

Kako prepoznati žiro račun: savjeti i primjeri

1. IBAN format

Prvi korak u prepoznavanju žiro računa je prepoznavanje IBAN formata. IBAN (International Bank Account Number) je standardizirani format broja računa koji se koristi diljem svijeta.

IBAN broj se sastoji od serije slova i brojeva koji identificiraju određenu banku i račun vlasnika. Na primjer, IBAN broj u Hrvatskoj ima 21 znak, počevši s dvoslovnom oznakom države (HR), a zatim slijedi broj računa i kontrolna znamenka.

2. Identifikacija banke

Sljedeći korak je identifikacija banke. Svaka banka ima svoju jedinstvenu oznaku koja se koristi u IBAN broju. Ova oznaka se naziva Bank Identifier Code (BIC) ili SWIFT kod.

BIC kod se sastoji od 8 ili 11 znakova i koristi se za identifikaciju banke i zemlje u kojoj se banka nalazi. Možete pronaći BIC kod na službenoj web stranici banke ili na drugim financijskim dokumentima.

3. Provjera kontrolne znamenke

Posljednji korak u prepoznavanju žiro računa je provjera kontrolne znamenke. Kontrolna znamenka je znamenka koja se koristi za provjeru valjanosti IBAN broja.

Provjeru kontrolne znamenke možete obaviti koristeći matematički algoritam koji se primjenjuje na broj računa. Ako rezultat algoritma odgovara kontrolnoj znamenci u IBAN-u, to znači da je IBAN broj valjan.

Primjeri žiro računa

Evo nekoliko primjera žiro računa:

Banka IBAN broj BIC (SWIFT) kod
Zagrebačka banka HR1210010051863000160 ZABAHR2X
Privredna banka Zagreb HR8423400091110652808 PBZGHR2X
Raiffeisenbank Austria HR5024840081135099072 RZBHHR2X

Svaki IBAN broj ima svoj jedinstveni žiro račun povezan s određenim vlasnikom. Važno je provjeriti IBAN broj prije slanja novca ili izvršavanja drugih financijskih transakcija kako biste bili sigurni da je račun valjan i da novac ide na pravu destinaciju.

You might be interested:  Kako Napisat Zahtjev Za Zastaru

Provjerite duljinu broja računa

Nakon što ste utvrdili vrstu žiro računa, sljedeći korak je provjeriti duljinu broja računa. Svaka vrsta žiro računa ima određenu duljinu koja se priznaje kao ispravna. Ako duljina broja računa ne odgovara očekivanoj duljini, vjerojatno nije ispravna.

Na primjer, žiro računi u Hrvatskoj obično imaju duljinu od 21 znamenke. Međutim, može postojati nekoliko iznimaka za određene vrste računa kao što su devizni računi, kojima su duljine 19 ili 21 znamenke.

Evo nekoliko primjera duljine brojeva računa za različite vrste žiro računa:

Vrsta računa Duljina broja računa
Žiro račun 21 znamenka
Devizni račun 19 ili 21 znamenka
Štedni račun 10 znamenka

Da biste provjerili duljinu broja računa, možete upotrijebiti nekoliko načina. Jedan od načina je ručno brojanje znamenki. Drugi način je upotreba softverskih alata ili online servisa koji provjeravaju duljinu broja računa za vas.

U svakom slučaju, provjeravanje duljine broja računa je važan korak kako biste bili sigurni da ste upisali ispravan broj računa prilikom transakcija ili slanja novca na odgovarajući račun.

Pogledajte oznaku računa (IBAN)

IBAN (International Bank Account Number) je standardizirana oznaka koja se koristi za identifikaciju bankovnih računa širom svijeta. Svaki žiro račun ima svoj jedinstveni IBAN broj koji ga razlikuje od ostalih računa.

Oznaka računa se sastoji od nekoliko dijelova:

 1. Zemljina oznaka: prva dva slova u IBAN-u predstavljaju oznaku zemlje u kojoj je otvoren račun. Na primjer, za Hrvatsku je oznaka “HR”.
 2. Kontrolni broj: iza oznake zemlje slijedi dvocifreni broj koji se koristi za provjeru ispravnosti IBAN-a.
 3. Naziv banke: sljedeći dio IBAN-a predstavlja oznaku banke u kojoj je račun otvoren.
 4. Broj računa: zadnji dio IBAN-a je broj koji označava sam račun.

Primjer IBAN-a za žiro račun u Hrvatskoj može izgledati ovako:

IBAN: HR12 1234 5678 9012 3456 78
Zemljina oznaka: HR
Kontrolni broj: 12
Naziv banke: 1234
Broj računa: 5678 9012 3456 78

Prilikom prepoznavanja žiro računa, provjerite oznaku računa (IBAN) kako biste bili sigurni da je ispravno naveden. Pogrešno unesen IBAN može dovesti do pogrešnog slanja novčanih sredstava na nepostojeći račun.

Identificirajte broj banke

Broj banke je jedinstveni identifikator koji se koristi za identificiranje određene banke ili financijske institucije. Svaka banka ima svoj jedinstveni broj koji se koristi u financijskim transakcijama.

Broj banke se često naziva i broj šifre banke ili bankovni identifikacijski broj. Ove brojeve koriste banke kako bi osigurale da transakcije koje se odvijaju preko njihovih računa budu pravilno usmjerene i provedene.

Identificiranje broja banke može biti korisno u mnogim situacijama, uključujući:

 • Osiguranje da šaljete novac na pravi bankovni račun
 • Provjeru ispravnosti bankovnog računa
 • Provjeru ima li banka autorizaciju za obavljanje financijskih transakcija

Broj banke se obično nalazi na bankovnim izvadcima, karticama, web stranicama banke ili se može dobiti izravno od banke. Ovaj broj je obično kombinacija brojeva i slova, i može biti dugačak od nekoliko do desetak znakova.

Ako imate poteškoća u pronalaženju broja banke, uvijek je najbolje kontaktirati samu banku i zatražiti dodatne informacije. Banke su obično vrlo spremne pomoći svojim klijentima i pružiti im potrebne informacije.

Prepoznajte oznaku zemlje

Kada pogledate oznaku na bankovnom žiro računu, možete primijetiti da se ponekad nalazi kod koji predstavlja određenu zemlju. Oznaka zemlje je najčešće sastavljena od dva slova prema standardu ISO 3166-1 alpha-2.

Oznaka zemlje je važna informacija kod međunarodnih transakcija. Na taj način se utvrđuje kojoj zemlji pripada određeni žiro račun i olakšava se razmjena novca između različitih država.

Na primjer, oznaka HR označava Hrvatsku, koja je članica Europske unije i koristi euro kao službenu valutu.

U nastavku navedeni su primjeri nekih oznaka zemalja:

 • HR – Hrvatska
 • DE – Njemačka
 • GB – Velika Britanija
 • US – Sjedinjene Američke Države
 • JP – Japan

Postoji veliki broj oznaka zemalja i svaka zemlja može imati svoju specifičnu oznaku. To je važno imati na umu prilikom prepoznavanja oznake zemlje na bankovnom žiro računu.

You might be interested:  Što Je Magenta 1

Ako niste sigurni koja oznaka pripada određenoj zemlji, uvijek se možete obratiti banci ili koristiti online tražilice za prepoznavanje oznake zemlje. Također, postoji mnogo tablica koje sadrže popis svih oznaka zemalja i njihovih odgovarajućih zemalja.

Oznaka zemlje Zemlja
HR Hrvatska
DE Njemačka
GB Velika Britanija
US Sjedinjene Američke Države
JP Japan

Važno je napomenuti da oznaka zemlje na bankovnom žiro računu nije isto što i IBAN (International Bank Account Number) oznaka. IBAN je standardizirana oznaka koja se koristi za identifikaciju određenog računa unutar određene zemlje, dok oznaka zemlje označava cjelokupnu državu.

Usporedite format računa s primjerima

1. Usvajanje navika prepoznavanja ispravnog formata računa

Prva korisna metoda za prepoznavanje ispravnog formata računa je usvajanje navika i redovito uspoređivanje dobivenih računa. Ovo će vam pomoći da prepoznate uobičajene elemente koje većina žiro računa ima.

2. Pročitajte specifičnosti formata računa

Svaka banka ili financijska institucija ima svoje specifičnosti u formatiranju žiro računa. Također, različite vrste transakcija mogu imati različite elemente na računu. Da biste bili sigurni u ispravnost, pročitajte upute i specifičnosti vezane uz format računa koje nudi vaša banka.

3. Usporedite primjere računa

Da biste stekli bolji uvid u format računa, usporedite primjere računa koje ste već primili. Obratite pažnju na sljedeće elemente:

 • Naziv i adresa primatelja: Provjerite postoje li točni i potpuni podaci o primatelju na računu. To bi trebao biti jasan naziv tvrtke, ustanove ili osobe, zajedno s njihovom adresom.
 • Broj računa: Provjerite postoje li točni i potpuni brojevi računa (žiro račun primatelja) na računu. Broj mogu biti formirani od različitih brojeva, ovisno o banci i vrsti računa (primjerice, broj transakcijskog računa).
 • Iznos transakcije: Provjerite jesu li točni iznosi transakcija na računu. Ovo je posebno važno ako imate ugovor s primateljem o redovitim plaćanjima ili ako očekujete neku posebnu transakciju.
 • Detalji transakcije: Provjerite imate li detaljne informacije o transakciji kao što su datum, vrijeme, svrha ili opis transakcije. Ove informacije će vam pomoći da prepoznate svaku pojedinu transakciju i usporedite je s vašim očekivanjima.

4. Konzultirajte se s bankom ili financijskom institucijom

Ako niste sigurni u ispravnost formata računa ili sumnjate u neki element, najbolje je konzultirati se s bankom ili financijskom institucijom. Oni vam mogu pružiti dodatne informacije o formatu računa i potvrditi ispravnost primljenog računa.

5. Provjerite pouzdanost izvora

Na kraju, uvijek je važno provjeriti pouzdanost izvora od kojeg ste primili račun. Ako vam se čini da je račun lažan ili sumnjate u njegovu valjanost, obratite se banci ili financijskoj instituciji kako biste provjerili njegovu autentičnost.

Primjeri žiro računa

Predstavljamo vam primjere žiro računa koji su vam možda poznati:

Broj računa Naziv i adresa primatelja Iznos transakcije Detalji transakcije
HR0123456789012345678 Ivica Ivić

Ulica Ivana Ivića 1

10000 Zagreb

250,00 HRK Dodatna oprema za računalstvo
HR9876543210987654321 Tvrtka d.o.o.

Ulica Tvrtka 2

20000 Split

1.500,00 HRK Dostava robe
HR1112223334445556667 Marija Marić

Ulica Marije Marić 3

30000 Osijek

350,00 HRK Mjesečna članarina

Pazite na broj provjere

Za prepoznavanje žiro računa bitno je obratiti pažnju i na broj provjere. Broj provjere je dodatak broju računa koji služi za dodatnu provjeru ispravnosti podataka.

Broj provjere se nalazi na kraju broja žiro računa i može imati 1 do 2 znamenke. Ukoliko broj provjere nije naveden na računu, vjerojatno se radi o računu bez broja provjere.

Primjeri žiro računa sa brojem provjere:

 • HR12 1234 5678 9012 3456 7
 • HR98 9876 5432 1098 7654 32

Primjer žiro računa bez broja provjere:

 • HR12 3456 7890 1234 5678 9
 • HR98 7654 3210 9876 5432 1

Broj provjere se koristi kako bi se smanjila vjerojatnost greške prilikom unosa podataka. Njegova svrha je otkrivanje grešaka u unosu broja računa i u slučaju greške obično rezultira neispravnim računom.

Prilikom prepoznavanja žiro računa, obratite pažnju na broj provjere i provjerite da li se podudara sa ostalim podacima o računu kako biste bili sigurni u ispravnost broja računa.

Koristite službenu web stranicu banke za provjeru

Koristite službenu web stranicu banke za provjeru

Kada želite provjeriti žiro račun, najbolje je koristiti službenu web stranicu banke. Na taj način možete biti sigurni da je informacija pouzdana i da je račun valjan. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Posjetite službenu web stranicu banke koja je izdala žiro račun.
 2. Pronađite dio web stranice koji se odnosi na provjeru ili traženje žiro računa.
 3. Unesite relevantne podatke koje banka traži kako biste provjerili račun. Ovi podaci obično uključuju broj računa i/ili ime vlasnika računa.
 4. Kliknite na gumb za provjeru ili traženje računa.

Službena web stranica banke će vam prikazati rezultate provjere. Ako rezultati potvrde žiro računa prikazuju da je račun valjan, možete biti sigurni da je račun kojeg provjeravate valjan i da pripada osobi ili organizaciji kojoj je izdan.

Važno je koristiti samo službene web stranice banaka za provjeru računa. Nemojte koristiti druge internetske stranice ili neprovjerene usluge koje tvrde da mogu provjeriti žiro račune. To može biti opasno i izložiti vas riziku od prevare ili krađe identiteta.

Uvijek imajte na umu da je provjera žiro računa samo jedan korak u osiguravanju da je račun valjan. Ako imate sumnje ili vam nešto ne izgleda ispravno, obratite se banci izravno kako biste dobili dodatne informacije i potvrdili valjanost računa.

Budite oprezni pri primanju nepoznatih računa

Kada primite račun od nepoznate osobe, veoma je važno biti oprezan i provjeriti da li je račun legitimno i ispravno izdan. Uvek postoji mogućnost da je račun lažan i da je namenjen da prevari vas ili vašu kompaniju. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da prepoznate nepoznati račun:

1. Proverite kontakt podatke

Prvo što trebate uraditi je proveriti kontakt podatke osobe ili kompanije sa računa. Obratite pažnju na e-mail adresu, broj telefona i adresu sedišta. Ukoliko su podaci sumnjivi ili ne možete pronaći informacije o osobi ili kompaniji na internetu, to može biti znak da je račun lažan.

2. Uporedite detalje računa sa prethodnim transakcijama

Pregledajte detalje računa i uporedite ih sa prethodnim transakcijama koje ste obavili sa istom osobom ili kompanijom. Ako primetite nepravilnosti ili razlike u načinu izdavanja računa, to može biti znak da je račun lažan. Takođe, proverite da li se ukupan iznos računa podudara sa vašim dogovorom.

3. Proverite bankovne informacije

Ako je račun sa bankovnim informacijama, proverite da li je IBAN broj ispravan. IBAN broj treba da bude formatiran u skladu sa standardima vaše zemlje. Takođe, proverite da li je naziv banka na računu poznata i da li postoji adresa ili druge informacije o banci.

4. Konsultujte se sa stručnjakom

Ako niste sigurni da li je račun lažan ili sumnjate u njegovu ispravnost, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom, kao što je advokat ili računovođa. Oni će vam moći dati savet i pomoći u prepoznavanju lažnih računa.

Budite pažljivi i oprezni kada primate nepoznate račune. Kontrola računa je važna kako biste se zaštitili od prevara i finansijskih gubitaka.

FAQ:

Koje su karakteristike žiro računa?

Žiro račun je bankovni račun koji se koristi za plaćanje računa i transfer novca. Obično ima broj računa koji se sastoji od kombinacije brojeva i slova, a može biti otvoren u različitim valutama.

Kako mogu prepoznati žiro račun?

Žiro račun se može prepoznati po svom broju, koji obično počinje s oznakom banke i sadrži kombinaciju brojeva i slova. Također, žiro računi se često koriste za primanje plaćanja i transfer novca, pa se često nalaze na računima i fakturama.

Koje su prednosti žiro računa?

Žiro račun pruža mogućnost lakoćnog plaćanja računa i transfera novca. Također, omogućava praćenje financijskih transakcija putem izvoda ili online bankarstva. Žiro račun također može biti koristan za poslovne subjekte koji trebaju izvršiti veliki broj plaćanja.

Kako mogu provjeriti ispravnost žiro računa?

Provjeravanje ispravnosti žiro računa može se obaviti putem interneta ili kontaktiranjem banke. Mnoge banke imaju alate za provjeru žiro računa na svojim web stranicama. Također, možete kontaktirati banku telefonom i provjeriti ispravnost žiro računa.