Kako prepoznati zlato bez oznake: savjeti i trikovi

Kako Prepoznati Zlato Bez Oznake

Kako Prepoznati Zlato Bez Oznake

Ako posjedujete nakit ili suvenir od zlata koji nema zvaničnu oznaku, može biti teško saznati da li je stvarno od zlata ili ne. Međutim, postoji nekoliko trikova i savjeta koje možete koristiti da biste odredili autentičnost zlata bez oznake. U ovoj članku ćemo vam predočiti nekoliko jednostavnih i efikasnih metoda koje možete isprobati kod kuće.

Prvo, jedan od najjednostavnijih načina je upotreba magneta. Zlato je nemagnetski materijal, pa ako stavite magnet na nakit ili suvenir od zlata i on se zalijepi, to znači da nije autentično zlato. Međutim, treba imati na umu da neki zlatni predmeti mogu biti kombinacija zlata i drugih metala koji su magnetni, pa je ova metoda samo početni test.

Drugi koristan savjet je upotreba provjera kiselina za testiranje zlata. Možete kupiti test set sa kiselinama za različite koncentracije zlata. Na primjer, ako kapljicu kiseline s niskom koncentracijom nanesete na nakit i primjetite da ostaje iste boje, to sugerira da je predmet od zlata. Međutim, budite oprezni prilikom rukovanja kiselinom i pažljivo slijedite uputstva kako biste izbjegli povrede ili oštećenje zlatnog predmeta.

Uz ove savjete, takođe je dobra ideja potražiti mišljenje stručnjaka. Obratite se poznatom zlataru ili gemologu koji će vam moći pružiti tačnu analizu autentičnosti zlata bez oznake. Oni će imati pristup posebnim alatima i stručnom znanju da vam pomognu u određivanju autentičnosti predmeta od zlata. Zapamtite, bolje je biti siguran nego žaliti kasnije ukoliko se ispostavi da je predmet lažan.

Razlika između pravog i lažnog zlata

Zlato je jedan od najcjenjenijih metala na svijetu, ali nažalost, postoje i mnoge lažne kopije koje pokušavaju iskoristiti njegovu vrijednost.

1. Veličina i težina

Jedan od prvih načina da se razlikuje pravo zlato od lažnih je težina i veličina. Pravo zlato je teže od većine drugih metala, pa ako imate iskustva s njim, moći ćete osjetiti razliku samo dizanjem komada. Također, pravo zlato će biti gušće nego lažni materijali s kojima je može zamijeniti.

2. Boja

Boja je još jedan važan pokazatelj pravog zlata. Pravo zlato ima karakterističnu, bogatu, žutu boju koja je teško imitirati. Lažni zlatni materijali često će biti blijedi ili čak imati drugačiju boju poput zelene ili ružičaste.

3. Magnet

Pravo zlato nije magnetsko, pa ako primijetite da se komad privlači magnetu, vrlo je vjerojatno da nije pravo zlato.

4. Test kiselinom

Još jedan način da se provjeri pravo zlato je testiranje kiselinom. Zlato neće reagirati s kiselinom, dok će lažni materijali, kao što je bakar, reagirati i promijeniti boju.

5. Označavanje

Pravo zlato će obično imati oznaku koja ukazuje na njegovu čistoću. Oznaka “585” označava da je zlato 58,5% čistoće, dok oznaka “750” označava 75% čistoće. Ako komad nema oznaku ili je označen s “EP” (elektroplaćeno), vjerojatno nije pravo zlato.

U svakom slučaju, najbolje je konzultirati stručnjaka koji će vam pomoći da utvrdite je li zlato pravo ili lažno. Iako ovi savjeti mogu pomoći u prepoznavanju, uvijek postoji mogućnost da budete prevareni, stoga budite pažljivi prilikom kupovine.

Najčešći materijali koji imitiraju zlato

Brojni materijali mogu biti korišteni za imitaciju zlata. Ovdje su najčešći među njima:

 • Utrobno zlato: Utrobno zlato ili tombak je legura bakra i cinka koja može imati sličan izgled kao i zlato. Međutim, utrobno zlato je nešto više smeđe ili crvenkaste boje od pravog zlata.
 • Posrebreno zlato: Materijal koji je prekriven slojem srebra kako bi izgledao kao zlato. Ovaj sloj srebra s vremenom može potamniti ili se oguliti, otkrivajući pravi materijal ispod.
 • Crveno zlato: Crveno zlato je legura zlata sa dodatkom bakra, što mu daje crvenkastu boju. Iako može imati sličan izgled kao zlato, crveno zlato se često koristi za nakit i nije toliko vrijedno kao čisto zlato.
 • Messing: Messing je legura bakra i cinka koja se često koristi za izradu nakita. Ima zlatno-smeđu boju sličnu zlatu, ali nije toliko vrijedan kao pravo zlato.
 • Plated gold: Materijal koji je presvučen tankim slojem zlata kako bi izgledao kao zlato. Ovaj premaz može se habati ili oguliti tijekom vremena, otkrivajući pravi materijal ispod.
You might be interested:  Kako Odrediti Pjesnicke Slike U Pjesmi

Važno je napomenuti da, iako ovi materijali mogu imitirati izgled zlata, nisu iste vrijednosti kao pravo zlato. Prije nego što kupite nakit ili predmet koji tvrdi da je zlato, preporučuje se da ga provjerite kod stručnjaka ili koristite posebne metode prepoznavanja zlata.

Mehaničke metode prepoznavanja zlata

Postoji nekoliko mehaničkih metoda koje se mogu koristiti za prepoznavanje zlata bez oznake. Ove metode mogu biti korisne za one koji nemaju pristup složenijim tehnologijama ili laboratorijskim testovima. Evo nekoliko najpoznatijih mehaničkih metoda prepoznavanja zlata:

1. Prstom probati zlato

Jedna od najjednostavnijih metoda je da prstom probate zlato. Zlato je mekano i vrlo podložno ogrebotinama. Ako prstom jednostavno pređete preko površine zlata i primijetite da se ogrebotina pojavljuje lako, to može biti pokazatelj da je materijal zlato. Međutim, ova metoda nije sasvim pouzdana i može biti teško razlikovati zlato od drugih metala.

2. Vigor test

Vigor test je metoda koja uključuje udaranje predmeta od zlato, kao što je prsten, o tvrdu površinu. Zlato će proizvesti zvuk koji je prodoran i visokog tona, dok će drugi metali proizvesti tup i niži zvuk. Ova metoda može biti korisna za preliminarno ispitivanje zlata, ali nije dovoljna za konačno određivanje autentičnosti.

3. Magnetna privlačnost

Još jedan test koji se često koristi je magnetna privlačnost. Zlato nije magnetski, pa ako koristite jak magnet i primijetite da se zlato ne privlači za njega, to može biti znak da je materijal zlato. Međutim, treba imati na umu da ovaj test nije uvijek pouzdan jer neka zlata mogu sadržavati druge legure koje ih čine malo magnetskim.

4. Gustoća

Gustoća zlata je poznata kao vrlo visoka. Jedan način da se provjeri gustoća zlata je korištenje pločice poznate mase, kao što je pločica izrađena od volframa. Ako koristite pločicu i primijetite da zlato ima veću masu od očekivane, to može biti znak da je materijal zlato. Ovaj test zahtijeva određene alate i pažljivo mjerenje, pa nije uvijek dostupan svima.

Ove mehaničke metode mogu vam pomoći da napravite preliminarnu procjenu autentičnosti zlata bez oznake. Međutim, kako biste bili potpuno sigurni, preporučljivo je koristiti i druge tehnike testiranja, kao što su kemijski testovi ili testiranje u laboratoriju.

Kemijske metode za provjeru autentičnosti

Kada je u pitanju provjera autentičnosti zlata bez oznake, jedna od metoda koju možete koristiti je kemijska analiza. Ova tehnika uključuje testiranje s različitim kemijskim supstancama kako bi se utvrdila prisutnost zlata.

Napomena: Prije izvođenja bilo kakvih kemijskih testova, preporučuje se da se posavjetujete s profesionalnim gemologom ili stručnjakom za provjeru autentičnosti zlata.

1. Test kiseline

Jedan od najčešćih kemijskih testova za provjeru autentičnosti zlata je test kiseline. Za ovaj test, trebat ćete nabaviti kemijske reagense koji se koriste za testiranje zlata, kao što su dušična kiselina, sumporna kiselina i vodikov peroksid.

 1. Uzmite mali komad zlata koji želite testirati.
 2. Nanesite kap dušične kiseline na zlatni komad. Ako zlato ostane netaknuto, vjerojatno je autentično zlato.
 3. Ako primijetite da se zlato mijenja boju ili se otopi, to može ukazivati na prisutnost drugih metala ili legura, što znači da zlato nije čisto.
 4. Ponovite ovaj test s drugim kiselinama kako biste dobili potvrdu rezultata.

2. Test magnetske privlačnosti

Zlato je poznato po svojoj niskoj magnetskoj privlačnosti. Jedan jednostavan test koji možete provesti je da provjerite postoji li magnetska reakcija kada držite magnet u blizini zlatnog predmeta.

 • Uzmite mali magnet i držite ga blizu zlatnog predmeta. Ako zlato ne privlači magnet ili pokazuje vrlo malo privlačnosti, vjerojatno je autentično zlato.
 • Ako primijetite snažnu magnetsku privlačnost, to može ukazivati na to da je zlato legirano s drugim metalima.
 • Imajte na umu da ova metoda nije 100% sigurna i da je samo jedan od načina za provjeru autentičnosti zlata.

3. Test ispitivanja gustoće

Još jedna kemijska metoda koju možete koristiti je testiranje gustoće. Svaki metal ima karakterističnu gustoću, pa možete provjeriti jeste li dobili autentično zlato testiranjem njegove gustoće.

 1. Nabavite laboratorijske reagensne posude i vagu s preciznim mjerenjem.
 2. Izmjerite masu zlatnog predmeta na vagi.
 3. Napunite laboratorijsku reagensnu posudu s vodom i zabilježite pokazatelj.
 4. Zatim pažljivo uronite zlatni predmet u vodu i zabilježite novi pokazatelj.
 5. Izmjerite volumen vode koji je istisnut zlatnim predmetom i izračunajte gustoću koristeći formulu gustoće = masa / volumen.
You might be interested:  Kako Se Pije Sumamed

Kemijske metode za provjeru autentičnosti zlata mogu biti korisne, ali imajte na umu da su i dalje samo indikativne. Najsigurniji način da utvrdite autentičnost zlata je konzultirati se s profesionalnim gemologom ili stručnjakom za provjeru autentičnosti zlata.

Uporaba magneta za identifikaciju zlata

Uporaba magneta za identifikaciju zlata

Kako biste provjerili da li je neki predmet od pravog zlata ili ne, možete koristiti običan magnet. Magneti ne privlače zlato, tako da ako predmet privuče magnet, to znači da nije pravo zlato.

Evo koraka koje možete slijediti:

 1. Uzmite mali magnet.
 2. Držite magnet blizu predmeta koji želite provjeriti.
 3. Ako magnet privuče predmet, to znači da predmet nije od pravog zlata.
 4. Ako magnet ne privuče predmet, postoji veća vjerojatnost da je predmet od pravog zlata.

Važno je napomenuti da ovo nije potpuno pouzdan način identifikacije zlata, jer postoje legure zlata koje sadrže druge metale koji mogu privući magnet. Međutim, većinom zlato ne reagira na magnet, pa to može biti koristan prvi korak u provjeri autentičnosti zlata.

U svakom slučaju, najbolje je potražiti stručnjaka za provjeru autentičnosti zlata kako biste bili sigurni da je predmet pravog zlata ili ne.

Testiranje zlata na žutost

Da biste provjerili je li neki predmet od zlata ili ne, možete koristiti nekoliko jednostavnih metoda koje će vam pomoći da prepoznate njegovu žutu boju.

Vizualna inspekcija

 • Prva metoda je provjeriti predmet vizualno. Zlato obično ima karakterističnu žutu boju koja je teško odvojiti od ostalih metala.
 • Predmet možete staviti uz drugi objekt koji sigurno zadržava žutu boju, na primjer, uz zlatni prsten ili zlatni novčić. Ako predmet ima sličnu boju, velika je vjerojatnost da je i on od zlata.

Test kiselinskom otopinom

 1. Zlatni predmet lagano trljajte na ispitanu površinu kamena pomoću testne pločice.
 2. Pripremite kiselinsku otopinu (uglavnom se koristi mješavina solne kiseline i dušične kiseline) u posebnom spremniku.
 3. Nanesite malu kap kiselinske otopine na mjesto gdje ste trljali zlatni predmet.
 4. Ako mjesto zadrži svoje žuto-zlatno boje, to znači da je predmet zlato. Ako se promijeni boja ili izblijedi, vjerojatno se radi o drugom metalu.

Magnetni test

 • Zlato je nemagnetski metal, što znači da se ne privlači magnetima. Možete koristiti jak magnet za testiranje zlata.
 • Ako zlatni predmet privlači magnet ili ostaje zalijepljen za njega, vjerojatno se radi o metalu koji sadrži željezo ili drugi magnetni metal, a ne o zlatu.
 • Magnetski test nije definitivan dokaz jer postoje i drugi metali koji također nisu magnetni. Ali ako predmet privlači magnet, trebali biste provesti daljnje testove kako biste utvrdili je li stvarno zlato ili ne.

Napomena: Ove metode mogu dati samo preliminarne rezultate. Ako želite pouzdano odrediti je li predmet od zlata ili ne, najbolje je potražiti stručnu procjenu od provjerenog draguljara ili trgovca zlatom.

Savjeti za kupovinu neoznačenog zlata

Kada je u pitanju kupovina neoznačenog zlata, postoji nekoliko savjeta koje treba uzeti u obzir kako biste napravili sigurnu i informiranu kupovinu:

1. Pronađite pouzdanog prodavca

Prva i najvažnija stvar je pronalaženje pouzdanog prodavca zlata. Potražite licencirane trgovce ili specijalizirane zlatare koje imaju dobre preporuke i pozitivne recenzije od strane klijenata. Provjerite njihovu reputaciju i dugogodišnje iskustvo u prodaji zlata.

2. Kupujte od prodavatelja s povjerenjem

Iako neoznačeno zlato može biti privlačna opcija iz razloga koji se odnose na cijenu, uvijek je najbolje kupiti od prodavatelja s povjerenjem. To može biti prodavač koji ima dobru reputaciju, prodajno mjesto koje je otvoreno za javnost ili trgovina koja ima jasne i transparentne uvjete poslovanja. Kupovina od nepoznatog prodavatelja s velikim popustom može biti vrlo rizična i može rezultirati kupovinom lažnog zlata ili nekvalitetnog materijala.

3. Provedite testiranje predmetnog zlata

Prilikom kupovine neoznačenog zlata, važno je provesti testiranje predmetnog zlata kako biste bili sigurni da je istinsko zlato. Postoje različite metode za testiranje zlata, uključujući test kiselinom, magnetsko testiranje i ispitivanje gustoće. Ako niste sigurni kako pravilno testirati zlato, najbolje je posjetiti stručnjaka koji će vam pomoći i dati vam potvrdu autentičnosti predmetnog zlata.

4. Pročitajte oznake i certifikate, ako ih ima

Ukoliko je dostupno, pročitajte oznake i certifikate koji su priloženi uz neoznačeno zlato. Ove oznake mogu pružiti informacije o kvaliteti i autentičnosti zlata, kao i detalje o težini i čistoći materijala. Provjerite ako je certifikat izdan od strane pouzdane institucije koja je ovlaštena za testiranje zlata i izdavanje certifikata.

5. Imajte realistična očekivanja o cijeni

Kada kupujete neoznačeno zlato, imajte realistična očekivanja o cijeni. Lažno zlato ili zlato niske kvalitete obično ima nižu cijenu od autentičnog i visokokvalitetnog zlata. Ako vam se čini da ponuda za neoznačeno zlato ima vrlo nisku cijenu u usporedbi s tržišnim standardima, to može biti znak upozorenja da se radi o sumnjivom proizvodu.

You might be interested:  Kako Skinuti Pjesmu Sa Youtubea

6. Potražite profesionalni savjet

Ako niste sigurni o kupovini neoznačenog zlata ili nemate dovoljno znanja o zlatu, najbolje je potražiti profesionalni savjet. To može biti zlatar, stručnjak za zlato ili certificirani numizmatičar koji vam može pružiti informacije o autentičnosti zlata, težini, čistoći i tržišnoj vrijednosti. Njihov će vam savjet pomoći da donesete informiranu odluku pri kupovini zlata bez oznake.

Kako provjeriti autentičnost zlata kod zlatara

Provjeriti autentičnost zlata ključno je pri kupnji nakita ili investiranju u plemenite metale. Kada se odlučite posjetiti zlatarnu kako biste kupili zlato, evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako možete provjeriti autentičnost zlata kod profesionalnog zlatara.

Pronađite pouzdanog zlatara

Prvi korak u provjeri autentičnosti zlata je pronalaženje pouzdanog zlatara. Potražite pouzdane zlatare s dobrom reputacijom i dugogodišnjim iskustvom u industriji. Proučite povratne informacije i recenzije drugih kupaca kako biste dobili povjerenje u zlatarnu koju odaberete.

Pitajte o certifikatima i oznakama

Kada posjetite zlatarnu, pitajte zlatara o certifikatima i oznakama koje prate zlato. Autentično zlato trebalo bi biti označeno s natpisom o čistoći i kvaliteti metala. Tražite oznake poput “585” (14-karatno zlato), “750” (18-karatno zlato) ili “999” (čisto zlato). Također, tražite certifikate koji dokazuju autentičnost zlata.

Pogledajte markice i pečate

Kada zatražite da vam zlatar pokaže zlato, pažljivo pregledajte markice i pečate na nakitu. Autentičan nakit od zlata trebao bi imati jasno vidljive markice i pečate koji ukazuju na autentičnost i kvalitetu zlata.

Koristite magnet

Još jedan trik koji možete primijeniti je provjeriti privlači li se zlato na magnet. Zlato nije magnetno, pa bi autentična zlatna ogrlica ili prsten trebali ostati nepokretni kada se izlože magnetu. Ako se nakit privlači magnetu, vjerojatno nije autentičan zlatni komad.

Konzultirajte se s drugim stručnjacima

Konzultirajte se s drugim stručnjacima

Ako niste sigurni u autentičnost zlatnog nakita, uvijek se možete konzultirati s drugim stručnjacima. Posjetite drugog zlatara ili stručnjaka za plemenite metale kako biste zatražili dodatno mišljenje i provjeru autentičnosti zlata.

Najbolje je to povjeriti stručnjaku

Iako možete primijeniti ove metode provjere autentičnosti zlata kod zlatara, najbolje je povjeriti stručnjaku. Zlatari imaju specifično znanje i vještine kako bi prepoznali autentično zlato od lažnog. Ako niste sigurni u vlastitu sposobnost prepoznavanja autentičnosti zlata, najbolje je povjeriti stručnjaku.

Zaključak

Kupovina autentičnog zlata važna je kako biste bili sigurni da dobivate pravu vrijednost za svoj novac. Kod kupovine zlata kod zlatara, provjerite pouzdanost zlatarnice, pitajte o certifikatima i oznakama, pregledajte markice i pečate, koristite magnet ako je potrebno i, ako ste nesigurni, posavjetujte se s drugim stručnjacima. Na kraju, najbolje je povjeriti stručnjaku da provjeri autentičnost zlata kako biste bili potpuno sigurni u svoju kupovinu.

FAQ:

Kako mogu prepoznati zlato bez oznake?

Prepoznavanje zlata bez oznake može biti prilično teško, ali postoje neki savjeti i trikovi koji vam mogu pomoći. Jedan od načina je provjera magnetskom metodom – ako je predmet magnetičan, vrlo je vjerojatno da nije zlato. Također, možete provjeriti ispitivanjem gustoće – zlato je vrlo gusto i neće plutati u vodi. Također obratite pažnju na boju i sjaj zlata – oni su karakteristični i teško ih je imitirati.

Kako mogu provjeriti jesu li moji nakit od zlata pravog kvaliteta?

Da provjerite jesu li vaš nakit od zlata pravog kvaliteta, možete koristiti nekoliko metoda. Prvo, provjerite postoje li oznake na nakitu – one mogu ukazivati na kvalitetu zlata. Također, možete koristiti kiselinu za zlato koju možete kupiti u trgovini za provjeru kvalitete. Ako nakit ostane nepromijenjen nakon kontakta s kiselinom, vjerojatno je pravog zlata. Također, možete potražiti stručnjaka koji će provjeriti nakit za vas.

Kako mogu razlikovati zlato od drugih metala?

Razlikovanje zlata od drugih metala može biti izazovno, ali postoje neki načini za to. Jedan od načina je provjera magnetskom metodom – zlato nije magnetično, pa ako se predmet privuče magnetu, nije zlato. Također, možete provjeriti gustoću – zlato je izuzetno gusto, pa ako predmet ne spada u vodu, velika je vjerojatnost da je zlato. Također obratite pažnju na boju i sjaj – zlato ima karakterističnu boju i vrlo je sjajno.

Kako da znam jesu li moje zlatne naušnice prave?

Da biste provjerili jesu li vaše zlatne naušnice prave, možete se poslužiti nekoliko trikova. Prvi korak je provjera oznaka – ako na naušnicama postoje oznake koje ukazuju na kvalitetu zlata, velika je vjerojatnost da su prave. Također možete koristiti magnetsku metodu – ako naušnice privlače magnet, vjerojatno nisu od pravog zlata. Ako niste sigurni, možete se obratiti stručnjaku koji će provjeriti za vas.