Kako prestati gristi nokte - 10 koraka ka oslobođenju od loše navike

Kako Prestati Gristi Nokte

Kako Prestati Gristi Nokte

Grickanje noktiju je loša navika koja može biti izazvana stresom, anksioznošću ili jednostavnom dosadom. Ova navika može biti štetna za vaše zdravlje i estetiku noktiju. Srećom, postoji nekoliko načina kako možete prestati gristi nokte i osloboditi se ove loše navike. U ovom članku ćemo vam predstaviti 10 koraka ka oslobođenju od grickanja noktiju.

1. Prepoznajte okidače: Prvi korak ka prestanku grickanja noktiju je identifikacija situacija ili emocija koje vam izazivaju potrebu da grizete nokte. Ovo će vam pomoći da se pripremite i pronađete alternativne načine da preusmerite svoju pažnju i izbegnete grickanje noktiju.

2. Neka vam nokti budu uredni: Ako vam nokti izgledaju uredno i negovano, manje ćete ih biti skloni gristi. Redovno ih skraćujte i oblikujte kako bi izgledali lepo i privlačno. Takođe, možete koristiti lak za nokte sa gorkim ukusom kako biste se odbili od grickanja.

3. Koristite alternative: Kada osetite potrebu da grizete nokte, pronađite nešto drugo što možete raditi umesto toga. Na primer, možete žvakati žvaku ili staviti olovku u usta. Neprestano se podsećajte da izbegavate grickanje noktiju i usmeravajte svoju pažnju na alternativne aktivnosti.

“Grickanje noktiju može biti štetna navika koja izaziva oštećenje noktiju i kože oko njih. Ipak, postoji nekoliko načina da se ova navika prevaziđe. Sa ovih 10 koraka ka oslobođenju od grickanja noktiju, možete se osloboditi ove loše navike i negovati svoje nokte na pravi način.”

4. Koristite kremu za ruke: Često grickanje noktiju može izazvati suvu i oštećenu kožu oko noktiju. Redovna upotreba hidratantne kreme za ruke može održavati kožu hidriranom i sprečiti oštećenje. Ova dodatna nega može vam pomoći da se motivišete da prestanete gristi nokte.

5. Koristite tehnike za opuštanje: Grickanje noktiju često proizlazi iz stresa ili anksioznosti. Pokušajte koristiti tehnike za opuštanje koje će vam pomoći da se oslobodite stresa i smanjite potrebu za grickanjem noktiju. To može uključivati ​​duboko disanje, meditaciju ili vežbe opuštanja mišića.

Contents

Koraci ka oslobođenju od loše navike grickanja noktiju

1. Saznaj uzrok

Prvi korak ka prestanku grickanja noktiju je razumijevanje uzroka ove loše navike. Može biti izazvana stresom, tjeskobom ili dosadom. Identifikujte situacije koje dovode do grickanja noktiju kako biste mogli razviti strategije za njihovo izbjegavanje.

2. Postavi ciljeve

Da biste se riješili loše navike grickanja noktiju, postavite si jasne ciljeve. Na primjer, možete odlučiti da nećete gristi nokte narednih 30 dana. Postavljanje ciljeva će vam pomoći da ostanete motivisani i fokusirani na svoj put ka oslobođenju od ove navike.

3. Zamijeni naviku

Umjesto grickanja noktiju, zamijenite tu naviku drugim zdravijim alternativama poput žvakanja gume, sisanja sladoleda ili držanja stresa loptice. Pronađite aktivnosti koje će vam pomoći da preusmjerite pažnju i izbjegnete grickanje noktiju.

4. Njega noktiju

Počnite njegovati svoje nokte kako biste imali dodatnu motivaciju da ih ne gristite. Redovno ih skraćujte, oblikujte, koristite ulja za nokte i lakove kako biste poboljšali njihov izgled. Njegovanje noktiju će vam pomoći da budete svjesni svojih noktiju i izbjegnete ih gristi.

5. Upotrijebite gadan okus

Jedan trik koji može pomoći u prestanku grickanja noktiju je upotreba specijalnih lakova sa neugodnim okusom. Ovi lakovi su napravljeni da imaju gorak ili odvratan okus koji će vas obeshrabriti da grizete svoje nokte. Koristite ih svakodnevno kako biste razvili negativan refleks prema grickanju noktiju.

6. Vježbajte opuštajuće tehnike

Ako je stres glavni uzrok vaše navike grickanja noktiju, razvijanje opuštajućih tehnika može vam pomoći da se nosite sa stresom na zdravije načine. Pokušajte sa tehnikama poput dubokog disanja, meditacije, joge ili tihog vremena za sebe kako biste smanjili svoju tjeskobu i stres.

7. Izgradite podršku

Podrška je ključna kada se suočavate sa bilo kojom lošom navikom. Razgovarajte sa svojim prijateljima i porodicom o svom cilju da prestanete gristi nokte i potražite njihovu podršku. Možete se pridružiti i grupi za podršku ili potražiti savjet od profesionalnog terapeuta.

8. Nosite rukavice

Ako primijetite da grickanje noktiju često radite iz navike, pokušajte nositi rukavice kako biste fizički blokirali pristup svojim noktima. Rukavice će vam pomoći da postanete svjesniji svojih akcija i otežati vam grickanje noktiju.

9. Beli luk

Prema nekim istraživanjima, sok od bijelog luka može pomoći u redukovanju navike grickanja noktiju. Isprobajte nanijeti sok od bijelog luka na nokte svaki dan kako biste vidjeli može li vam pomoći da se riješite ove loše navike.

You might be interested:  18 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

10. Budite strpljivi i uporni

Najvažniji korak ka oslobođenju od loše navike grickanja noktiju je da budete strpljivi i uporni. Prestanak ove navike može biti izazovan, ali ne odustajte. Svaki mali napredak je korak ka ostvarenju vašeg cilja, zato se podsjetite da budete strpljivi i uporni na putu ka oslobođenju od grickanja noktiju.

Motivacija za prestanak

Grickanje noktiju je loša navika koja može imati negativan utjecaj na tvoje zdravlje i izgled. Evo nekoliko motiva za prestanak ove navike:

 1. Zdravlje noktiju – Grickanje noktiju može uzrokovati oštećenje noktiju i kože oko njih. Ponekad mogu nastati infekcije i bolne upale zbog ove navike.
 2. Estetika – Grickanje noktiju može ostaviti ružne tragove i oštećenja na noktima. Ovakvi nokti ne izgledaju lijepo i mogu utjecati na tvoje samopouzdanje.
 3. Zdravlje usta – Kada grickaš nokte, prljavština i bakterije s ruku dospijevaju u tvoja usta. To može dovesti do različitih zdravstvenih problema, poput infekcija i bolesti desni.
 4. Samokontrola – Prestanak grickanja noktiju može biti izazov i zahtijeva određenu razinu samokontrole. Kada uspiješ prestati s ovom navikom, osjećat ćeš se ponosno i jačat će tvoju sposobnost da kontroliraš svoje postupke.
 5. Financijska ušteda – Grickanje noktiju može uzrokovati potrebu za čestim popravljanjem ili obnavljanjem noktiju. Prestanak ove navike može ti uštedjeti novac koji bi inače potrošio na manikuru ili sredstva za njegu noktiju.
 6. Zdravlje zubi – Grickanje noktiju može prouzročiti oštećenje zuba, kao što su pucanje zubne cakline ili lomljenje zubnih ispuna. To može dovesti do bolova i zahtijevati skuplje stomatološke zahvate.
 7. Profesionalni izgled – Ako si zaposlen ili planiraš započeti karijeru, bitno je ostaviti dobar dojam. Grickanje noktiju može djelovati neuredno i neprofesionalno.
 8. Zdravlje kože – Grickanjem noktiju često dodiruješ kožu oko njih, što može izazvati iritaciju, suhoću i pucanje kože.
 9. Vještine – Prestanak grickanja noktiju može te potaknuti da razviješ druge metode suočavanja sa stresom i napetosti, poput vježbanja ili meditacije. To može biti korisno za tvoje mentalno zdravlje i cjelokupni razvoj.
 10. Povećana higijena – Prestanak grickanja noktiju olakšava održavanje higijene ruku, jer ćeš manje dodirivati usta i druge dijelove tijela. Ovo može smanjiti rizik od širenja bolesti i infekcija.

Prestanak grickanja noktiju može donijeti mnoge prednosti. Razmisli o tim motivima i započni svoj put prema oslobođenju od ove loše navike.

Identifikacija okidača

Jedan od ključnih koraka u prestanku grickanja noktiju je identifikacija okidača – situacija, emocija ili navika koje izazivaju potrebu za grickanjem noktiju. Identifikacijom ovih okidača možete postati svesni situacija u kojima grickanje noktiju postaje automatski i naučiti kako se nositi sa tim okidačima na drugačije načine.

1. Svesnost o situacijama

Prvi korak je svesnost o situacijama u kojima najčešće grizete nokte. To mogu biti momenti kada ste pod stresom, dosadom, anksiozni ili kada se nalazite u situacijama koje vas čine nervoznim. Važno je napraviti listu ovih situacija kako biste mogli da pratite i analizirate svoje ponašanje.

2. Identifikacija emocionalnih okidača

Emocije često igraju važnu ulogu u navikama grickanja noktiju. Identifikujte emocije koje se javljaju pre ili tokom grickanja noktiju. Može biti stres, tuga, ljutnja ili dosada. Kada budete svesni tih emocija, moći ćete da pronađete zdravije načine da se nosite sa njima, poput vežbanja ili meditacije.

3. Praćenje navika grickanja noktiju

Vodite dnevnik ili koristite aplikaciju za praćenje navika kako biste pratili kada i zašto grizete nokte. Ovo će vam pomoći da bolje razumete svoje navike i identifikujete trendove koji mogu biti povezani sa određenim situacijama ili emocijama.

4. Identifikacija fizičkih okidača

Fizički okidači mogu biti faktori poput nedostatka nege noktiju, prisustva linija na noktima ili grubih ivica. Identifikujte ove fizičke okidače i potražite načine da ih rešite, na primer redovno se brinite o svojim noktima ili koristite proizvode za negu noktiju koji će ih održavati u dobrom stanju.

Identifikacija okidača je važan korak ka oslobođenju od navike grickanja noktiju. Kada postanete svesni situacija, emocija i fizičkih okidača, moći ćete da razvijete strategije za upravljanje tim okidačima na zdraviji način i postepeno se oslobađati navike grickanja noktiju.

Zamjena loše navike

Jedan od ključnih koraka u prestanku grizenja noktiju je pronalaženje zamjene za tu lošu naviku. Zamjena može biti bilo koja aktivnost koja će zamijeniti grizenje noktiju, odvlačiti pažnju i pomoći oslobađanju napetosti.

1. Isprobajte stres lopticu

Stress loptice su mali gumasti predmeti koje možete stisnuti i gnječiti kako biste oslobodili napetost. Držeći stres lopticu u ruci i igrajući se s njom može odvratiti pažnju od grizenja noktiju.

2. Koristite noktne nakit

Pokušajte staviti noktne nakit poput prstena ili noktiju kako biste dodali dodatni sloj zaštite na vaše nokte. Ovo može vam pružiti podsjetnik da ne grizete nokte i može dekorativno poboljšati izgled vaših noktiju.

3. Zamijenite grickanje noktiju sa žvakaćom gumom

Žvakaća guma može biti odlična zamjena za grizenje noktiju. Žvakanje gumu može se činiti sličnim pokretima kao grizenje noktiju, ali ne oštećuje vaše nokte i može pomoći da preusmjerite svoju tjeskobu ili napetost na drugu aktivnost.

4. Započnite sa lakiranjem noktiju

Pokušajte redovno lakirati nokte kako biste osigurali da izgledaju lijepo i da vam neće biti napeto gristi ih. Izbor boja laka ili dizajna noktiju mogu vam pružiti dodatnu motivaciju da prestanete s lošom navikom.

5. Otkrijte nove hobije ili aktivnosti

Pronađite nove hobije ili aktivnosti koje će vam pomoći da preusmjerite svoju pažnju i smanjite stres. To može biti nešto poput slikanja, plesa, meditacije ili pisanja. Pronalaženje zanimljivih aktivnosti može vam pomoći da zaboravite na grizenje noktiju.

6. Koristite aplikacije za samo-pomoć

Postoji mnogo aplikacija za mobilne telefone koje su dizajnirane za pomoć ljudima da prestanu s lošim navikama poput grizenja noktiju. Instalirajte takvu aplikaciju i koristite je za praćenje vremena provedenog bez grizenja noktiju i motivaciju za nastavak zdravih navika.

7. Razgovarajte sa prijateljima ili obitelji

Ako vam je grizenje noktiju povezano s tjeskobom ili stresom, razgovor s prijateljima ili obitelji može biti od velike pomoći. Podijelite svoje brige s njima i potražite podršku i razumijevanje. Ponekad razgovor s bliskim ljudima može biti dovoljan da smanjite tjeskobu koja vas tjera na grizenje noktiju.

8. Postavite ciljeve i nagrađujte se

Postavljanje malih ciljeva može pomoći u postupnom napuštanju loših navika. Na primjer, postavite cilj da jedan dan ne grizete nokte, a zatim se nagradite kad to postignete. Nagrada može biti bilo što što vam je ugodno, kao što je kupovina knjige ili gledanje filma.

9. Koristite oblijepljene nokte ili gelove

Oblijepljeni nokti ili gelovi mogu vam pomoći da prekinete ciklus grizenja noktiju. Ovi proizvodi stvaraju fizičku barijeru koja onemogućuje pristup vašim prirodnim noktima, čime smanjuju mogućnost grizenja.

You might be interested:  Kako Poboljšati Rad Bubrega

10. Budite strpljivi i uporni

Prestanak grizenja noktiju može biti dugotrajan proces, ali budite strpljivi s samim sobom. Važno je biti dosljedan u svojim naporima i ne odustajati. Ako povremeno posustanete i prekršite svoju odluku, nemojte se obeshrabriti, već se nastavite truditi da prevladate lošu naviku.

Kako smanjiti stres

1. Vježbajte redovito

Vježba može biti izuzetno djelotvorna u smanjenju stresa. Redovita tjelesna aktivnost pomaže oslobađanju endorfina, neurotransmitera poznatih kao “hormoni sreće”, koji mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti tjeskobu. Pokušajte uključiti barem 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu.

2. Vodi dnevnik

Pisanje može biti terapeutski alat za smanjenje stresa. Vodite dnevnik u kojem ćete zapisivati svoje misli, osjećaje i brige. To vam može pomoći da razmislite o svojim stresorima i pronađete načine kako se nositi s njima.

3. Duboko disanje

Praksa dubokog disanja može pomoći u trenutnom smanjenju stresa i smirenju tijela. Usredotočite se na disanje tako da duboko udahnete kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovaj proces nekoliko puta dok osjećate kako se napetost smanjuje.

4. Započnite s meditacijom

Meditacija je tehnika koja se koristi za smirivanje uma i smanjenje stresa. Sjednite u udoban položaj, zatvorite oči i usredotočite se na svoje disanje. Pustite misli da prolaze kroz vaš um bez sudjenja. Redovita meditacijska praksa može pomoći u smanjenju stresa i povećanju osjećaja smirenosti.

5. Puno se naspavajte

Nedostatak sna može imati ozbiljan utjecaj na naše emocionalno i fizičko stanje. Osigurajte da dobijete dovoljno sna svake noći kako biste smanjili stres i obnovili energiju. Pokušajte ići na spavanje i buditi se u isto vrijeme svaki dan kako biste uspostavili redoviti spavanje.

6. Pobrinite se za zdravu prehranu

Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima može imati pozitivan učinak na vaše tijelo i um.izbjegavajte pretjeranu konzumaciju kofeina i šećera koji mogu uzrokovati oscilacije raspoloženja i povećati tjeskobu.

7. Ograničite unos kofeina i alkohola

Kofein i alkohol mogu povećati osjećaj tjeskobe i napetosti. Pokušajte ograničiti unos kave, čaja i alkohola kako biste smanjili stres. Umjesto toga, pijte puno vode ili biljnog čaja koji može pomoći u smirivanju.

8. Postavite granice

Važno je naučiti reći “ne” i postaviti granice kako biste zaštitili svoje vrijeme i energiju. Prekomjerno pristajanje na zahtjeve drugih može uzrokovati povećani stres. Budite jasni u izražavanju svojih granica kako biste smanjili osjećaj preopterećenosti.

9. Pronađite hobi ili aktivnost koja vam pruža zadovoljstvo

9. Pronađite hobi ili aktivnost koja vam pruža zadovoljstvo

Inveestiranje vremena u hobije i aktivnosti koje volite može biti učinkovit način smanjenja stresa. Pronađite nešto što vas ispunjava i opušta, bilo da je to slikanje, pisanje, plesanje ili bilo koja druga aktivnost.

10. Potražite podršku

Ako se osjećate preplavljeni stresom, potražite podršku od obitelji, prijatelja ili stručnjaka za mentalno zdravlje. Imajte nekoga s kim možete razgovarati o svojim brigama i osjećajima.

Briga o noktima

Da biste prestali gristi nokte i održali ih čistima i zdravima, važno je posvetiti pažnju njihovoj nezi. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pravilno brinuli o svojim noktima:

1. Redovito ih čistite

 • Koristite blagi sapun i toplu vodu kako biste očistili nokte i okolonu kože. Pripazite da ne koristite previše snažne proizvode jer mogu oštetiti nokte.
 • Nakon čišćenja, pažljivo osušite nokte kako biste spriječili stvaranje gljivica.

2. Njegujte svoje nokte

 • Pazite da ne koristite nokte kao alat – nemojte otvarati limenke ili grebati površine koje mogu oštetiti nokte.
 • Redovito oblikujte nokte kako biste spriječili urastanje. Koristite pilicu za nokte i uvijek pilite u istom smjeru kako biste izbjegli pucanje ili lomljenje noktiju.
 • Koristite hidratantne kreme i ulja kako biste održali nokte vlažnima i spriječili njihovo pucanje.

3. Izbjegavajte gristi nokte

 • Ako imate naviku grickanja noktiju, probajte pronaći alternativne načine za stresno situacije, poput žvakanja bubble gum ili držanje stresa loptice.
 • Možete koristiti i gorkaste lakove za nokte kako biste odvratili od grickanja. Ovi laki sadrže gorak okus koji će vam pomoći da prestanete gristi nokte.

4. Ojačajte svoje nokte

 • Uzimajte hranjive tvari koje su dobre za nokte, kao što su biotin, vitamin E i kalcij. Možete ih unijeti kroz prehranu ili uzimanjem dodataka prehrani.
 • Koristite proizvode za jačanje noktiju koji su obogaćeni keratinom ili drugim hranjivim tvarima.

5. Nosi rukavice za vrijeme kućanskih poslova

 • Korištenje rukavica može zaštititi vaše nokte od kemikalija i deterdženata koji mogu biti agresivni.
 • Također vam mogu pomoći da spriječite nepotrebno vlaženje koje može uzrokovati lomljenje i pucanje noktiju.
Napomena: Ako imate ozbiljne probleme s noktima ili ne možete prestati s navikom grickanja noktiju, posavjetujte se s dermatologom ili drugim stručnjakom za rješenja.

Odabir alternativnih metoda

Kako biste prestali gristi nokte, možete isprobati različite alternative i tehnike koje vam mogu pomoći da se oslobodite ove loše navike. Evo nekoliko opcija koje biste mogli razmotriti:

1. Koristite premaz za nokte koji ima gorak okus

Na tržištu postoji nekoliko premaza za nokte koji su specijalno dizajnirani kako bi imali gorak okus. Kada pokušate gristi nokte, osetićete ovaj gorki ukus i podsetićete se da trebate prestati.

2. Nosite rukavice ili flaster na prstima

Ako primetite da često grizete nokte u određenim situacijama, poput stresa ili dosade, možete nositi rukavice ili flaster na prstima kako biste sprečili pristup noktima. Ovo fizičko ograničenje može vam pomoći da postanete svesni svojih postupaka i osvestite naviku.

3. Istražite tehnike opuštanja

Neki ljudi grizu nokte kao način za suočavanje sa stresom ili anksioznošću. Učenje tehnika opuštanja, kao što su duboko disanje, meditacija ili joga, može vam pomoći da pronađete alternativu za ovu naviku i smanjite stres koji može biti okidač za grickanje noktiju.

4. Koristite žvakaću gumu ili grickajte zdrave grickalice

Ako primetite da imate potrebu za nečim u ustima, umesto grickanja noktiju možete koristiti žvakaću gumu ili grickati zdrave grickalice poput šargarepe, celera ili badema. Ovo će vam pružiti nešto što možete raditi umesto grickanja noktiju i zadovoljiti potrebu za zagrizom.

5. Koristite aplikacije ili sisteme za praćenje napretka

Ako vam smeta da grizete nokte i želite prestati, možete koristiti aplikacije ili sisteme za praćenje napretka. Ove aplikacije vam omogućavaju da beležite dane kada niste grizli nokte i pružaju vam nagrade ili podsetnike kako biste ostali motivisani da nastavite sa svojim ciljem.

6. Potražite stručnu pomoć

Ako imate ozbiljan problem sa grizanjem noktiju koji utiče na vašu kvalitetu života ili izaziva bol ili infekcije, možda biste trebali potražiti stručnu pomoć. Psiholog ili dermatolog mogu vam pružiti potrebnu podršku i savete kako biste se oslobodili ove loše navike.

Tabela: Prednosti i mane alternativnih metoda
Metoda Prednosti Mane
Premaz za nokte Brzo i jednostavno rešenje Moguće je postati ravnodušan na gorak ukus
Rukavice ili flasteri Fizička barijera koja sprečava pristup noktima Može biti nepraktično nositi ih uvek
Tehnike opuštanja Pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti Zahteva vreme i vežbu da bi se postiglo
Žvakaća guma ili zdrave grickalice Praktične alternative za grickanje noktiju Ne rešava osnovni uzrok navike
Aplikacije ili sistemi za praćenje napretka Motiviše vas i pruža nagrade za postignute ciljeve Može biti potrebna stalna disciplina i praćenje
Stručna pomoć Pruža podršku i savete za prevazilaženje problema Može biti potrebno više vremena i novca
You might be interested:  30 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Posvetite se zdravom načinu života

Samo-disciplina je ključ uspjeha

Da biste prestali gristi nokte, biće vam potrebna snaga volje i samodisciplina. Zdrav način života podrazumijeva pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i dovoljno sna. Postavljanje ciljeva i pridržavanje rasporeda može vam pomoći u održavanju discipline i postizanju željenih rezultata.

Gledajte svoje zdravlje

Grickanje noktiju može biti rezultat stresa, tjeskobe ili nedostatka samopouzdanja. Važno je obratiti pažnju na svoje mentalno i fizičko zdravlje kako biste smanjili nagon za grickanjem noktiju. Pokušajte da se opustite uz meditaciju, joga ili druge tehnike opuštanja. Redovna tjelesna aktivnost takođe može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Održavajte higijenu ruku

Redovno pranje ruku može vam pomoći da se izborite sa navikom grickanja noktiju. Uz to, možete pokušati koristiti neku od dostupnih tečnosti ili lakova koji okusa su gorčine kako biste spriječili grickanje noktiju. Održavanje čistih i urednih noktiju može takođe biti motivirajuće, jer će vam pružiti lijep izgled i pomoći vam da izbjegnete grickanje.

Zamijenite naviku

Umjesto grickanja noktiju, pokušajte pronaći alternativne aktivnosti koje možete raditi kada osjetite potrebu za grickanjem. To može uključivati žvakanje žvakaće gume, držanje stres loptice ili bavljenje drugim hobijima koji će zauzeti vašu pažnju i smanjiti nagon za grickanjem noktiju.

Pronađite podršku

Podrška porodice, prijatelja ili čak terapeuta može biti od velike pomoći kada se borite sa navikom grickanja noktiju. Razgovarajte sa nekim o svojoj želji da prestanete grickati nokte i zamolite ih da vas podrže i podstaknu na putu do oslobođenja od ove loše navike. Možda će biti korisno i povezivanje sa drugim osobama koji takođe žele prestati grickati nokte kako biste razmijenili iskustva i motivisali jedni druge.

Počnite vježbati samosvjesnost

Samoosvješćivanje može vam pomoći da prepoznate uzroke i okidače koji vas navode na grickanje noktiju. Započnite sa beleženjem svojih misli i osjećanja kada imate želju za grickanjem noktiju. Ovo će vam pomoći da bolje razumijete svoje navike i pronađete produktivne načine da se nosite sa stresom, umjesto da posežete za noktima.

Nagrađujte sebe za napredak

Nagrađujte sebe za napredak

Važno je nagraditi sebe za svaki napredak koji napravite u borbi protiv grickanja noktiju. Postavite ciljeve koje možete postići i svaki put kada uspjetete da izdržite bez grickanja noktiju, nagradite sebe nečim što volite. To može biti mala sitnica poput kupovine omiljene čokoladice ili aktivan dan na otvorenom.

Uključite se u aktivnosti koje vam donose radost

Posvetite se hobijima ili aktivnostima koje vas ispunjavaju i raduju. Pronađite zanimaciju koja će vas zauzeti i odvući pažnju od grickanja noktiju. Neka to budu aktivnosti koje vas ispunjavaju radosti i smanjuju stres.

Nosite noktadi

Pokazivanje lijepih noktiju može vam pomoći da izbjegnete grickanje. Nosite noktadi koje će vam pomoći da sačuvate nokte i istovremeno ih učinite privlačnim. Postepeno rastući nokti će vas vjerovatno motivisati da ne grizete i održavate svoje kandže zdravim i lijepim.

Budite uporni

Uspješno prestajanje s grickanjem noktiju može potrajati neko vrijeme. Budite strpljivi i uporni u svom naporu. Ako vam se desi da podlegnete iskušenju i zagrizete nokat, ne brinite. Nastavite dalje i uskoro ćete postići svoj cilj.

Tražite podršku od voljenih osoba

Kada se borite s navikom grickanja noktiju, važno je da imate podršku i podršku od voljenih osoba. Često će vam pružanje podrške i ohrabrenja od vaših najbližih biti ključno za uspeh u prevazilaženju ove loše navike.

Zatražite podršku od članova porodice, partnera, prijatelja ili kolega na poslu. Objasnite im zašto želite da prestanete grickati nokte i kako se to može negativno odraziti na vaše zdravlje i samopouzdanje. Podelite s njima svoje ciljeve i planove za prevazilaženje ove navike.

Možete zamoliti voljene osobe da vam pruže podršku na različite načine:

 • Podsećajte vas da ne grizete nokte kada primete da to radite
 • Pravite dogovore o određenim nagradama ili izazovima koje ćete dobiti ako prestanete gristi nokte
 • Razgovarajte o svojim osećanjima i izazovima koje imate u vezi s prestankom navike
 • Podstičite vas da se fokusirate na druge aktivnosti i hobije kako biste smanjili stres i dosadu koji mogu dovesti do grickanja noktiju
 • Budite tu za podršku kada se suočite s teškim trenucima i potrebom da grizete nokte

Imajući podršku voljenih osoba, biće vam lakše održavati motivaciju i izdržljivost u procesu prestanka grickanja noktiju. Ti ljudi mogu biti vaša snaga kada vam nedostaje samopouzdanja ili kada se suočavate s poteškoćama. Nemojte se ustručavati da zatražite pomoć i podršku od njih.

FAQ:

Zašto ljudi jedu nokte?

Jedenje noktiju je uobičajena navika koja može biti uzrokovana stresom, anksioznošću ili dosadom. Neki ljudi jedu nokte kao način da se smire ili održe koncentraciju.

Kako gristi nokte može utjecati na zdravlje?

Gristanje noktiju može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Može oštetiti nokte i kožu oko njih, a također povećava rizik od infekcija. Također može izazvati probleme s vilicom i zube, kao i uzrokovati bol i nelagodu u ustima.

Kako mogu prestati gristi nokte?

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste prestali gristi nokte. Prvo, morate postati svjesni kada grizete nokte i pokušati identificirati okidače koji vam taj navikavaju. Zatim, pokušajte zamijeniti tu naviku s nečim drugim poput žvakanja žvakaće gume ili održavanja ruku zauzetima. Također, možete isprobati tehnike opuštanja poput dubokog disanja i meditacije kako biste smanjili stres i anksioznost koji mogu uzrokovati grickanje noktiju. Ako vam je teško sami prestati gristi nokte, razgovarajte s dermatologom ili terapeutom koji vam mogu pružiti dodatnu podršku i savjete.

Kako mogu smanjiti stres koji me tjera da grickam nokte?

Postoji nekoliko tehnika koje možete koristiti za smanjenje stresa. Duboko disanje je jedna od njih – sjednite i usredotočite se na svoj dah, polako udahnuvši kroz nos i izdahnuvši kroz usta. Također možete prakticirati meditaciju, jogu ili vježbe opuštanja kako biste smirili svoj um i tijelo. Pronalaženje zdravih načina suočavanja sa stresom, poput tjelesne aktivnosti ili razgovora s prijateljem, također je važno za smanjenje potrebe za grickanjem noktiju.

Koliko vremena obično traje da se prestane jesti nokte?

Vrijeme potrebno za prestanak grickanja noktiju može varirati od osobe do osobe. Neki ljudi mogu uspjeti prestati jednostavno odlučujući da se neće više gristi nokte, dok drugima može biti potrebno više vremena i truda. Važno je biti strpljiv i uporan u svojim naporima da se riješite te navike i pružiti sebi podršku i ohrabrenje tokom cijelog procesa.