Kako pripremiti mlince bez mesa | Recepti.hr

Kako Pripremiti Mlince Bez Mesa

Kako Pripremiti Mlince Bez Mesa

Mlinci su tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim hrvatskim regijama. Ove tanke ploče od tijesta prate razne vrste jela, a najčešće se poslužuju uz pečenje ili svinjetinu. Međutim, mlinci se mogu pripremiti i bez mesa, te postati ukusan obrok za vegetarijance i vegane.

Da biste pripremili mlince bez mesa, trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka. Prvo, trebate napraviti tijesto od brašna, soli i vode. Tijesto se mora dobro umijesiti i ostaviti da odstoji neko vrijeme kako bi se razvila elastičnost. Zatim, tijesto se treba razvaljati u tanke ploče i peći u pećnici dok ne postanu hrskavi.

Dok se mlinci peku, možete pripremiti umak koji će ih pratiti. Umak može biti kremast, na bazi povrća, ili lagano začinjen maslinovim uljem i začinima. Dodajte svježe povrće po izboru kako biste obrok obogatili hranjivim sastojcima.

Kad su mlinci pečeni i umak je spreman, sve što preostaje je poslužiti ih i uživati u ukusnom obroku bez mesa. Dodajte svježe začine, kao što su peršin, bosiljak ili origano, kako biste obogatili okus jela.

Kako pripremiti mlince bez mesa

Sastojci:

  • 500g mlinci
  • 500ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 veza svježeg peršina, nasjeckanog
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra

Upute:

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U posudi, skuhajte mlince prema uputama na pakiranju.
  3. U tavi, otopite maslac i dodajte nasjeckani luk i češnjak. Dinstajte dok luk ne postane staklast.
  4. Dodajte sušeni origano, sol, papar i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte.
  5. Kada su mlinci kuhani, stavite ih u posudu za pečenje i prelijte povrtnim temeljcem.
  6. Rasporedite luk i češnjak preko mlinci i dobro promiješajte.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, dok povrtni temeljac ne upije mlince.
  8. Poslužite tople i uživajte!

Napomena:

Ovaj recept za mlince bez mesa je odlična opcija za vegetarijanski ili veganski obrok. Možete ga poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog kuhanom povrću ili salati. Dodajte svježe začine ili povrće po želji kako biste prilagodili okus.

Mlinci s povrćem

Mlinci s povrćem su izvrstan vegetarijanski obrok koji može ugoditi svima, bez obzira na prehrambene navike. Ovaj recept je jednostavan za pripremu i osigurava zdravu i ukusnu večeru.

Sastojci:

  • 300 g mlinci
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • parmezan (za posipanje)

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa.
  2. Mlince premažite maslinovim uljem i stavite u pećnicu na nekoliko minuta kako bi postali hrskavi.
  3. Izrežite luk, mrkvu, papriku i tikvicu na sitne komadiće.
  4. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte luk i češnjak. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne postanu staklasti.
  5. Dodajte mrkvu, papriku i tikvicu te posolite i popaprite po ukusu. Dinstajte povrće dok ne omekša, pazeći da zadrži hrskavost.
  6. Dodajte sušeni bosiljak i origano te dobro promiješajte.
  7. Mlince izvadite iz pećnice i dodajte ih u tavu s povrćem. Dobro promiješajte tako da se mlinci dobro sjedine s povrćem.
  8. Po potrebi dodajte sol i papar.
  9. Sve zajedno poslužite ukrašeno svježe naribanim parmezanom.
You might be interested:  Zašto Je Faust Vrančić Hrvatski Jezik Nazvao Dalmatinskim

Ovaj jednostavan recept za mlince s povrćem je odličan izbor za sve koji žele uživati u ukusnoj i zdravoj vegetarijanskoj večeri. Uz dodatak raznih povrća, mlinci dobivaju svježinu i hrskavost koja će vas oduševiti.

Ova jelo se može poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Kombiniranjem različitih vrsta povrća možete prilagoditi ovaj recept svojim preferencijama i raspoloživim sastojcima.

Vegetarijanski mlinci s gljivama

Ova jednostavna i ukusna vegetarijanska verzija mlinci s gljivama je odličan izbor za sve koji ne konzumiraju meso, ali vole uživati u bogatim okusima i teksturama.

Sastojci:

  • 300 g svježih gljiva po izboru (šampinjoni, vrganji, lisičarke)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 šalica povrtnog temeljca
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1/2 žličice suhog timijana
  • 1/2 žličice suhog bosiljka
  • sol, papar po ukusu
  • 200 g mljevenih mlinaca
  • voda za kuhanje mlinci

Postupak:

Postupak:

  1. Gljive operite i narežite na tanke listiće.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak te ih pržite dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte gljive, temeljac, sojin umak, timijan, bosiljak, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta ili dok gljive ne omekšaju.
  4. Za pripremu mlinci, u velikoj zdjeli pomiješajte mljevene mlince s vodom prema uputama na pakiranju. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.
  5. Kuhane mlince ocijedite i prelijte ih maslinovim uljem kako se ne bi zalijepili.
  6. Servirajte mlince na tanjure, prelijte gljivama i uživajte u ovom ukusnom jelu!

Savjet:

Umjesto svježih gljiva, možete koristiti i sušene gljive. U tom slučaju, prije upotrebe ih potopite u toplu vodu i ostavite da odstoje nekoliko minuta, a zatim ih ocijedite i dodajte u tavu zajedno s lukom i češnjakom.

Mlinci s tikvicama i rajčicama

Ovo je recept za ukusno i jednostavno vegansko jelo – mlince s tikvicama i rajčicama. Tikvice i rajčice obogaćuju mlince sa svojim svježim okusom. Ovo jelo je idealno za ono vrijeme kada želite nešto brzo, ali i nutritivno bogato.

Sastojci:

  • 250 g mlinci
  • 2 srednje tikvice
  • 500 g svježih rajčica
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice suhog origana

Postupak:

  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  2. Dodajte nasjeckane tikvice i češnjak u tavu. Pržite oko 5 minuta, dok tikvice ne omekšaju.
  3. Dodajte svježe rajčice i začine (sol, papar, suhi origano). Nastavite kuhati još 10-15 minuta, dok se rajčice ne razgrade i dobije se umak.
  4. U međuvremenu, skuhati mlince prema uputama na pakiranju.
  5. Procijedite mlince i dodajte ih u tavu s umakom od tikvica i rajčica. Dobro promiješajte kako bi se mlinci obložili umakom.
  6. Pustite da se jelo krčka još 2-3 minute, kako bi se svi okusi proželi.
  7. Poslužite mlince s tikvicama i rajčicama toplo.

Kremasti mlinci s špinatom

Isprobajte ovaj ukusni recept za kremaste mlince sa špinatom. Ovo je jednostavan i brz recept koji će vas oduševiti svojim bogatim okusom.

Sastojci:

  • 500 g svježeg špinata
  • 500 g mljevenih mljinaca
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica brašna
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Operite špinat i ocijedite ga.
  2. Nasjeckajte luk i češnjak.
  3. U velikoj tavi otopite maslac i dodajte luk i češnjak. Dinstajte dok luk ne postane staklast.
  4. Dodajte špinat i kuhajte dok špinat ne povene.
  5. Dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar te kuhajte još nekoliko minuta.
  6. Dok se špinat kuha, skuhajte mlince prema uputama na pakiranju.
  7. U drugoj tavi otopite maslac i dodajte brašno. Miješajte dok se ne stvori svijetla smjesa.
  8. U smjesu s maslacem i brašnom dodajte špinat i mlince i dobro promiješajte.
  9. Poslužite kremaste mlince s špinatom tople.
You might be interested:  Zmajevi Koji Ne Lete

Ovi kremasti mlinci s špinatom će zasigurno oduševiti vaše nepce. Uživajte u bogatom okusu i jednostavnoj pripremi!

Vrijeme pripreme Broj porcija
30 minuta 4 porcije

Punjene mlinci s sirom i povrćem

Ovi punjeni mlinci s sirom i povrćem savršeni su za vegetarijance koji žele uživati ​​u ukusnom i zdravom obroku.

Sastojci:

  • 500 g svježih mlinci
  • 200 g svježeg sira
  • 1 tikvica
  • 1 paprika
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica suhog biljnog začina
  • sol i papar po ukusu

Postupak:

  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
  2. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu mekani i lagano zlatni.
  3. Dodajte nasjeckanu tikvicu, papriku i mrkvu. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali pazite da ostane hrskavo.
  4. Dodajte suhi biljni začin, sol i papar po ukusu. Promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
  5. U međuvremenu, kuhajte mlince prema uputama na pakiranju, ali nemojte ih prekuhati.
  6. Uzmite svježi sir i stavite ga u zdjelu. Dodajte malo soli i papra i dobro promiješajte.
  7. Kada su mlinci kuhani, ocijedite vodu i dodajte ih u smjesu s povrćem. Dobro promiješajte.
  8. Uzmite svaki mlince i na jednom kraju stavite malo smjese sira i povrća. Pažljivo zarolajte mlince kao što biste zarolali savijaču.
  9. Poredajte punjene mlince u vatrostalnu posudu i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta, ili dok mlinci ne postanu hrskavi i zlatno smeđi.
  10. Poslužite punjene mlince s sirom i povrćem tople i uživajte u njihovom ukusu!

Ovaj recept za punjene mlince s sirom i povrćem je jednostavan za pripremu, ali bogat okusom i hranjivim sastojcima. Idealno su jelo za obiteljske večere ili za posebne prigode. Uživajte u ovom zdravom obroku!

Pečeni mlinci s grahom i paprikom

Sastojci:

  • 300 g mlinci
  • 400 g konzerviranog graha
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog peršina
  • sol
  • papar

Upute:

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Mlince skuhajte prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane.
  3. Paprike, luk i češnjak nasjeckajte na sitne kockice.
  4. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu staklasti.
  5. Dodajte nasjeckane paprike i pirjajte još nekoliko minuta.
  6. Dodajte konzervirani grah i pirjajte sve zajedno još nekoliko minuta.
  7. Uklonite tavu s vatre i dodajte ocijeđene i kuhane mlince. Pomiješajte sve sastojke kako bi se mlinci ravnomjerno obložili umakom od graha i paprike.
  8. Sve prebacite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta, dok mlinci ne postanu hrskavi na vrhu.
  9. Poslužite vruće i pospite svježim nasjeckanim peršinom.

Bon appétit!

Mlinci s kiselim kupusom i lećom

Ovaj recept za mlince s kiselim kupusom i lećom je odličan vegetarijanski izbor za glavno jelo. Mlinci su popularno jelo u Hrvatskoj i kombinacija sa kiselim kupusom i lećom čini savršenu kombinaciju ukusa.

Sastojci:

  • 500g mlinci
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200g suhe leće
  • 2 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica papra
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • voda (za kuhanje)

Priprema:

  1. Prvo pripremite kiseli kupus tako da ga operete pod tekućom vodom kako biste uklonili višak soli. Zatim ga narežite na tanje trakice.
  2. U posudi, kuhajte suhu leću prema uputama na pakiranju.
  3. Nasjeckajte luk i češnjak i stavite ih u veliku tavu s maslinovim uljem. Dinstajte dok ne postanu mekani i staklasti.
  4. Dodajte narezani kiseli kupus u tavu i kuhajte oko 10 minuta, povremeno miješajući.
  5. Dodajte kuhanu leću, papar, sol, crvenu papriku i lovorov list u tavu s kiselim kupusom. Nastavite kuhati još nekoliko minuta.
  6. Zatim, u posebnoj posudi, kuhajte mlince prema uputama na pakiranju, sve dok ne postanu mekani i rastresiti.
  7. Procijedite vodu iz mlinci i dodajte ih u tavu s kiselim kupusom i lećom. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  8. Nakon toga, smanjite vatru i kuhajte sve zajedno još nekoliko minuta, sve dok se svi okusi lijepo povežu.
You might be interested:  Kako Spriječiti Trudnoću Nakon Sexa

Mlinci s kiselim kupusom i lećom su spremni za posluživanje. Poslužite ih kao glavno jelo uz salatu po želji. Uživajte!

Mlinci na brzinski s povrćem i umakom od sira

Mlinci su tradicionalna jela iz kontinentalne Hrvatske, koja se obično poslužuju uz meso. Međutim, ako ste vegetarijanac ili želite pripremiti nešto laganije, možete napraviti brzu verziju mlinci s povrćem i umakom od sira.

Sastojci:

  • 250 g mlinci
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g tvrdog sira (npr. parmezana)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar, sušeni začini po ukusu

Upute:

  1. Kuhajte mlince prema uputama na pakiranju.
  2. Nasjeckajte paprike, tikvicu, luk i češnjak na sitne komadiće.
  3. Na zagrijanom ulju, popržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  4. Dodajte paprike i tikvice te kuhajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  5. Posolite, popaprite i dodajte sušene začine po ukusu.
  6. Kada su mlinci kuhani, ocijedite ih i dodajte povrću u tavi. Dobro promiješajte.
  7. Ribanje sira i pospite ga po mlincima i povrću. Neka se sir otopi.

Savjeti:

  • Možete dodati druge vrste povrća po želji, kao što su mrkva, tikva ili patlidžan.
  • Umjesto sira, možete koristiti vrhnje ili kiselo vrhnje za umak.
  • Posebno je ukusno poslužiti mlinci s povrćem uz svježu salatu ili kiselo vrhnje.

Uživajte u ovom brzom i ukusnom vegetarijanskom jelom s mlincima!

FAQ:

Kako napraviti mlince bez mesa?

Za pripremu mlinci a da ne sadrže meso potrebno je koristiti samo biljne sastojke. Recept za mlince bez mesa može uključivati brašno, jaja, maslac, sol i vodu. Sve sastojke treba izmiješati i razvaljati smjesu na tanko, nakon čega se peče u pećnici dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Koje su zamjene za meso u mlincima?

Umjesto mesa, u mlince se može dodati povrće kao što su gljive ili tikvice kako bi se postigao sličan okus i tekstura. Također, moguće je koristiti zamjene za meso poput soje ili tofu-a, koje će pružiti protein i dodati okus jelu.

Koje su prednosti pripreme mlinci bez mesa?

Priprema mlinci bez mesa ima nekoliko prednosti. Prvo, biljni mlinci su odlična opcija za vegetarijance i vegane koji ne konzumiraju meso. Također, zamjena mesa povrćem ili zamjenskim proizvodima može dodati raznolikost okusa i hranjivih sastojaka jelu. Osim toga, priprema mlinci bez mesa može biti i zdravija opcija jer se izbjegava unos zasićenih masti i kolesterola koje se nalaze u mesu.

Kako pravilno peći mlince bez mesa?

Da biste pravilno ispekli mlince bez mesa, trebate ih raširiti na veličinu koju želite i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu. Peći mlince sve dok ne dobiju zlatno smeđu boju i postanu hrskavi. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o debljini mlince i pećnici, pa je važno pratiti proces da se ne bi prepekli ili ostali sirovi.

Koje priloge možete poslužiti uz mlince bez mesa?

Mlinci bez mesa su svestrani prilog koji se može kombinirati s raznim jelima. Možete ih poslužiti uz pečeno povrće, umake od gljiva, rižoto ili paprikaš od povrća. Također, mlinci bez mesa se često poslužuju uz razna variva kako bi se jelo obogatilo i zasitilo.

Kakva je priprema mlinci bez mesa?

Priprema mlinci bez mesa je vrlo jednostavna. Potrebno je skuhati mlince prema uputama na pakiranju, a zatim ih kratko prepržiti na maslinovom ulju. Možete im dodati začine i povrće po želji kako biste obogatili okus.