Kako prirodno smanjiti razinu kalija

Kako Prirodno Sniziti Kalij

Kako Prirodno Sniziti Kalij

Kalij je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija tijela. Međutim, previsoka razina kalija u krvi, poznata kao hiperkalemija, može biti opasna za zdravlje. Hiperkalemija može izazvati simptome poput slabosti mišića, poremećaja srčanog ritma, mučnine i povraćanja.

Ako imate visoku razinu kalija, postoji nekoliko prirodnih načina da je smanjite. Prva stvar koju možete učiniti je prilagoditi svoju prehranu. Hrana bogata kalijem, poput banana, agruma i rajčica, treba biti smanjena ili izbjegnuta. Umjesto toga, možete se usredotočiti na hranu s niskim udjelom kalija, poput zelenog povrća, bijelog kruha i mesa.

Također je važno piti dovoljno tekućine kako biste održali ravnotežu kalija u tijelu. Voda pomaže ispirati višak kalija iz tijela kroz urin. Međutim, ako imate bubrežne probleme, trebali biste se posavjetovati s liječnikom jer možda ćete morati ograničiti unos tekućine.

Prehrambeni dodaci mogu također biti korisni u smanjenju razine kalija. Dodaci kao što su sorbitol i poliestri mogu pomoći u vezivanju i uklanjanju viška kalija iz crijeva. No, važno je uzimati ove dodatke samo prema preporuci liječnika, jer prekomjerni unos može dovesti do problema s probavom.

Konačno, vježbanje može biti učinkovit način za smanjenje razine kalija. Fizička aktivnost potiče povećanu eliminaciju kalija putem znoja i urina. Redovito vježbanje kao što su šetnje, trčanje ili plivanje može pomoći u održavanju ravnoteže kalija u tijelu.

Najbolji načini za prirodno smanjenje razine kalija

Promjene u prehrani

Jedan od najefikasnijih načina za prirodno smanjenje razine kalija je prilagoditi svoju prehranu. Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći smanjiti unos kalija:

 1. Unosite manje namirnica bogatih kalijem. Takve namirnice uključuju banane, avokado, krumpir, grah, soja, sušeno voće, naranče i sok od naranče.
 2. Zamijenite namirnice bogate kalijem s onima koje ga sadrže u manjim količinama. Umjesto naranči, birajte drugo agrume poput grejpfruta ili mandarina. Također, umjesto krumpira, koji je vrlo bogat kalijem, možete konzumirati rižu ili tjesteninu.
 3. Pazite na unos proteinskih namirnica. Konzumacija previše proteina može povećati razinu kalija u tijelu. Pokušajte smanjiti unos mesa, peradi i ribe, i umjesto toga preferirajte povrće i mahunarke.
 4. Izbjegavajte konzumaciju slanih namirnica. Višak soli može utjecati na ravnotežu kalija u tijelu. Pokušajte smanjiti unos slane hrane i umjesto toga birajte namirnice s manje soli.

Održavanje hidratacije

Hidratacija je vrlo važna za održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu, uključujući i kalij. Evo nekoliko savjeta za održavanje hidratacije:

 • Pijte dovoljno vode tijekom dana. Preporučuje se unositi najmanje 8 čaša vode dnevno.
 • Izbjegavajte prekomjerno pijenje alkohola i kofeina, jer mogu izazvati dehidraciju.
 • Konstantno pratite svoju razinu tekućine i pijte dodatnu tekućinu ako se osjećate dehidrirano.

Redovita tjelovježba

Redovita tjelovježba može pomoći u prirodnom smanjenju razine kalija u tijelu. Evo nekoliko načina kako uključiti tjelovježbu u svoju svakodnevicu:

 1. Šetajte svakodnevno najmanje 30 minuta. Ova jednostavna aktivnost može povećati protok krvi i poboljšati rad bubrega, što može pomoći u eliminaciji viška kalija.
 2. Razmislite o redovitom vježbanju aerobika ili joge. Takva vježba može poboljšati cirkulaciju krvi i metaboličke procese u tijelu, što može pomoći u prirodnom smanjenju razine kalija.
 3. Konzultirajte se s liječnikom prije početka bilo kakvog programa tjelovježbe kako biste dobili stručni savjet i prilagodili vježbe svojim potrebama i mogućnostima.
You might be interested:  Što Ide U Biootpad

Lijekovi i terapije

Ako je vaša razina kalija izuzetno visoka i ne može se kontrolirati prirodnim putem, liječnik može preporučiti određene lijekove ili terapije za smanjenje razine kalija. U takvim slučajevima važno je slijediti savjet liječnika i redovito se kontrolirati kako bi se osiguralo da razine kalija ostanu u prihvatljivim granicama.

Ime lijeka Doziranje Napomene
Lasix 40 mg dnevno Može uzrokovati učestalo mokrenje
Kalcijev karbonat 1-2 g dnevno Može pomoći u smanjenju razine kalija
Sorbitol 10-20 g dnevno Pomaže u regulaciji razine kalija

Pravilna prehrana

Izbjegavajte namirnice bogate kalijem

Da biste smanjili razinu kalija u tijelu, važno je izbjegavati namirnice koje su bogate tim mineralom. To su uglavnom voće i povrće, kao što su banane, naranče, krumpir, rajčice i avokado. Također, izbjegavajte sušeno voće poput sušenih šljiva i marelica, kao i sokove od naranče i rajčice.

Povećajte unos natrija

Natrij pomaže u normalnom izlučivanju kalija iz tijela. Stoga je važno povećati unos natrija putem prehrane. Možete konzumirati soljene namirnice poput slanih grickalica, umaka i konzervirane hrane. Također, možete povećati unos soli tijekom kuhanja ili dodavanjem soli hrani prije konzumacije. Međutim, uvijek se posavjetujte s liječnikom o količini natrija koju trebate unositi.

Prijenosom na određenu prehranu

Ako je razina kalija u vašem tijelu znatno povećana, vaš liječnik može preporučiti da pređete na određenu prehranu koja je niska u kaliju. Ova prehrana može uključivati ograničenje unosa namirnica poput mlijeka, sira, jogurta, orašastih plodova i sjemenki.

Pravilno birajte hranu

Kada kupujete namirnice, pažljivo provjerite deklaraciju kako biste vidjeli sadrži li proizvod visoku razinu kalija. Također, izbjegavajte hranu koja je pripremljena na visokim temperaturama, jer visoke temperature mogu povećati razinu kalija u hrani. Umjesto toga, preferirajte svježe namirnice i hranu pripremljenu na niskim temperaturama.

Ograničite unos tekućine

Višak tekućine može opteretiti funkciju bubrega i dovesti do zadržavanja kalija u tijelu. Stoga je važno ograničiti unos tekućine, posebno ako je razina kalija povišena. Pijte samo onoliko tekućine koliko je potrebno za održavanje hidratacije, a izbjegavajte prekomjerno konzumiranje pića kao što su sokovi, gazirana pića i alkohol.

Primjeri namirnica bogatih kalijem koje treba izbjegavati: Primjeri namirnica s niskom razinom kalija koje možete konzumirati:
 • Banane
 • Naranče
 • Krumpir
 • Rajčice
 • Avokado
 • Sušeno voće
 • Sokovi od naranče i rajčice
 • Jabuke
 • Kruške
 • Zelena salata
 • Mrkva
 • Luk
 • Tilapia riba
 • Piletina

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost može biti vrlo korisna u smanjenju razine kalija u tijelu. Održavanje aktivnog životnog stila može pomoći u povećanju metabolizma i izbacivanju viška kalija iz organizma. Evo nekoliko načina kako prirodno smanjiti razinu kalija kroz fizičku aktivnost:

Vježbe snage

Vježbe snage poput podizanja utega ili vježbi s vlastitom težinom mogu pomoći u izgradnji mišića i povećanju metabolizma. Također, ove vježbe mogu pomoći u sagorijevanju kalorija i smanjenju razine kalija u tijelu.

Kardiovaskularne vježbe

Kardiovaskularne vježbe poput trčanja, plivanja, biciklizma ili brzog hodanja mogu pomoći u sagorijevanju kalorija i smanjenju razine kalija. Važno je redovito vježbati kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i metabolizam.

Razne aktivnosti

Osim vježbi snage i kardiovaskularnih vježbi, i druge aktivnosti mogu pomoći u smanjenju razine kalija u tijelu. To mogu biti aktivnosti poput plesa, joge, tai chija ili vožnje rolera. Važno je odabrati aktivnost koja vam je zabavna i prikladna za vašu razinu kondicije.

Vježbe disanja i opuštanje

Vježbe disanja i opuštanje, poput joge ili meditacije, mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg zdravlja. Ove vježbe mogu pomoći u reguliranju razine kalija u tijelu te smanjenju rizika od zdravstvenih problema povezanih s visokom razinom kalija.

Redovitost i postupnost

Važno je redovito vježbati i postupno povećavati intenzitet i trajanje vježbi. Postupno povećavanje aktivnosti pomoći će tijelu da se prilagodi i bolje iskoristi kalorije i kalije koje konzumirate iz hrane.

Prilagodba prehrane

Fizička aktivnost sama po sebi neće dovoljno smanjiti razinu kalija u tijelu ako se ne prilagodi i prehrana. Važno je izbjegavati namirnice bogate kalijem, poput banane, krumpira, avokada i graha, te se fokusirati na hranu koja je siromašna kalijem.

You might be interested:  Kako Zalijepiti Ukrasni Stiropor Na Plafon

Dva glavna oblika fizičke aktivnosti
Oblik aktivnosti Primjeri
Aerobna aktivnost
 • Trčanje
 • Plivanje
 • Biciklizam
Vježbe snage
 • Podizanje utega
 • Vježbe s vlastitom težinom
 • Pilates

Uz pravilnu fizičku aktivnost i pravilan odabir hrane, možete prirodno smanjiti razinu kalija u tijelu te poboljšati svoje opće zdravlje.

Konzumiranje manje kalijuma

Kalij je esencijalni mineral koji se nalazi u raznim namirnicama. Za većinu ljudi, unos kalijuma nije problem, ali za one sa visokom razinom kalija u krvi, može biti potrebno smanjenje unosa ovog minerala.

Evo nekoliko načina kako možete smanjiti unos kalijuma:

1. Izbjegavajte namirnice bogate kalijem

 • Voće: banane, naranče, avokado, dinje, šljive
 • Povrće: krumpir, špinat, rajčice, gljive
 • Mahunarke: grah, leća, slanutak
 • Suho voće: grožđice, suhe šljive
 • Mliječni proizvodi: jogurt, mlijeko, sira
 • Meso: govedina, svinjetina

2. Pripazite na veličinu porcije

Čak i namirnice koje su relativno niskog kalija mogu imati visok udio ovog minerala ako se konzumiraju u prevelikim količinama. Pripazite na veličinu porcija kako biste ograničili unos kalijuma.

3. Skuhajte namirnice

Proces kuhanja može pomoći u smanjenju razine kalija u namirnicama. Kuhanje u većoj količini vode i namakanje namirnica prije kuhanja mogu pomoći u smanjenju sadržaja kalija.

4. Konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom

Ako imate visoku razinu kalija u krvi, nije preporučljivo samostalno smanjivati unos kalijuma bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili nutricionistom. Oni će vam moći pružiti personalizirane smjernice i predložiti najbolje načine za smanjenje unosa kalijuma uz održavanje uravnotežene prehrane.

Ukratko, smanjenje unosa kalijuma može biti potrebno za one s visokom razinom kalija u krvi. Izbjegavanje namirnica bogatih kalijem, kontrola veličine porcija, kuhanje namirnica i savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom mogu biti korisni koraci u tom smjeru.

Pijenje dovoljno vode

Voda je jedan od najvažnijih faktora za održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu, uključujući kalij. Pijenje dovoljno vode može pomoći u smanjenju razine kalija u tijelu na prirodan način. Međutim, treba paziti da se ne pije previše vode, jer to može prouzrokovati neravnotežu elektrolita i druge zdravstvene probleme.

Preporučuje se konzumirati između 8 i 10 čaša vode dnevno kako bi se održala hidracija i ravnoteža elektrolita. Ovo može pomoći u izlučivanju viška kalija iz tijela kroz urin. Također je važno napomenuti da treba piti čistu vodu, bez dodataka šećera ili drugih aditiva koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje.

Da bi se osiguralo dovoljno unosa vode, može biti korisno nositi sa sobom bočicu vode ili postaviti podsjetnik za piće tokom dana.

Smanjenje unosa soli

Jedan od glavnih razloga povećane razine kalija u krvi može biti prekomjerni unos soli. Smanjenje unosa soli u prehrani može biti vrlo korisno za prirodno smanjenje razine kalija.

Ovdje su neki savjeti kako smanjiti unos soli:

 • Koristite začine i bilje umjesto soli za poboljšanje okusa hrane.
 • Izbjegavajte procesuiranu hranu, jer sadrži visok udio soli. Provjerite etiketu i birajte hranu s manje soli.
 • Kuhajte kod kuće i izbjegavajte brzu hranu koja je obično bogata solju.
 • Koristite svježe namirnice umjesto konzerviranih namirnica koje često sadrže sol kao konzervans.
 • Promijenite navike i budite kreativni u kuhinji. Pokušajte kuhati bez soli i prilagodite se okusima drugih začina.

Sljedeća tablica prikazuje neke zamjene za sol koje mogu pomoći u smanjenju unosa soli:

Zamjena za sol Okus
Limun Kiselo, osvježavajuće
Limeta Kiselo, osvježavajuće
Ružmarin Aromatično, biljno
Bosiljak Aromatično, biljno
Kim Aromatično, začinjeno

Budući da je previše soli često povezano s visokim krvnim tlakom i drugim zdravstvenim problemima, smanjenje unosa soli također ima brojne druge koristi za cjelokupno zdravlje. Pomaže u očuvanju zdravog kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Konzumiranje namirnica sa manje kalijuma

Ukoliko želite prirodno smanjiti razinu kalijuma u organizmu, možete se poslužiti ishranom koja je siromašna ovim mineralom. Evo nekoliko namirnica koje imaju manje kalijuma:

 • Kravlje mleko – 1 čaša (250 ml) sadrži samo 150 mg kalijuma
 • Riba – piletina ili ćuretina (100 g) sadrže oko 380 mg kalijuma
 • Jaja – jedno jaje ima otprilike 70 mg kalijuma
 • Pirinač – šolja kuvanog pirinča (195 g) sadrži samo 115 mg kalijuma
 • Pasta – 1.5 šolje kuvane paste (300 g) ima oko 100 mg kalijuma
You might be interested:  Kako Skinuti Video Sa Facebooka

Imajte na umu da količina kalijuma u hrani može varirati u zavisnosti od načina pripreme. Takođe, obratite pažnju na dodatke hrani koji mogu sadržavati visok nivo kalijuma, kao što su soli, začini i sosovi.

Tabela namirnica sa manje kalijuma
Namirnica Količina kalijuma
Piletina 380 mg/100 g
Jaja 70 mg/po jajetu
Pirinač 115 mg/šolja
Pasta 100 mg/1.5 šolje

Održavanje zdrave telesne težine

 • Često jedite obroke s voćem i povrćem. Voće i povrće su niskokalorični, bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.
 • Preferirajte cjelovite žitarice. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima, koja pomažu u održavanju duže sitosti, što može spriječiti prejedanje i pomoći u održavanju zdrave težine.
 • Odaberite nemasne izvore proteina. Meso, riba, perad, mahunarke i orašasti plodovi su zdravi izvori proteina, ali važno je odabrati nemasne ili nisko-masne opcije kako bi se izbjegao višak kalorija.
 • Izbjegavajte nezdrave grickalice. Umjesto slatkiša, gaziranih pića i slanih grickalica, odaberite zdrave alternative poput voća, povrća, orašastih plodova i jogurta.
 • Vodite računa o veličini porcija. Često prejedanje može dovesti do povećanja telesne težine. Odaberite manje porcije hrane i usporite uživanje u obrocima kako biste bolje osjetili sitost.
 • Budite fizički aktivni. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju zdrave telesne težine. Pronađite aktivnost koja vam odgovara i uključite je u svoju svakodnevicu.
 • Pijte dovoljno vode. Voda ne samo da hidratizira tijelo, već također može pomoći u smanjenju apetita. Pijte vodu umjesto gaziranih pića ili sokova koji često sadrže puno šećera i kalorija.

Redoviti pregled kod lekara

Redoviti pregled kod lekara je ključan korak u održavanju zdravlja i praćenju razine kalija u organizmu. Lekar će imati uvid u vašu opću medicinsku povijest i moći će prepoznati faktore rizika koji mogu pogoršati vašu razinu kalija.

Tokom pregleda, lekar će obaviti:

 • Klinički pregled
 • Praćenje krvnog pritiska
 • Praćenje razine kalija
 • Praćenje prehrambenih navika

Također, lekar može zatražiti dodatne pretrage kako bi bolje procijenio vaše zdravstveno stanje, kao što su:

 • Krvni testovi
 • Urin testovi

Kada rezultati testova budu dostupni, lekar će ih pregledati i analizirati. Ovisno o rezultatima, lekar vam može dati preporuke za prilagođavanje prehrane, liječenje ili promjene životnog stila koje će vam pomoći da održavate zdravu razinu kalija.

Ukoliko imate bilo kakve simptome ili pitanja u vezi s razinom kalija, važno je da se obratite svom lekaru što je prije moguće radi pravovremenog i odgovarajućeg liječenja.

FAQ:

Koje su posljedice visoke razine kalija u organizmu?

Visoka razina kalija može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Može dovesti do nepravilnog rada srca, uzrokovati srčane aritmije, povećati rizik od srčanog udara i moždanog udara. Također može oštetiti bubrege i izazvati probleme s mišićima i živcima.

Koja hrana bogata kalijem treba izbjegavati?

Za smanjenje razine kalija trebate izbjegavati hranu koja je bogata kalijem, poput banane, avokada, špinata, krumpira, rajčica, graha i soje. Također trebate izbjegavati sokove od naranče i grejpa, kao i sušeno voće poput grožđica i sušenih marelica.

Koja hrana pomaže prirodno smanjiti razinu kalija?

Da biste prirodno smanjili razinu kalija, možete konzumirati hranu koja je niska u kalijumu. To može uključivati voće poput jabuka, borovnica i jagoda, povrće poput brokule, cvjetače i rotkvica, te mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće.

Kakve tekućine treba piti za smanjenje razine kalija?

Za smanjenje razine kalija, trebate piti tekućine koje mogu pomoći u ispiranju viška kalija iz organizma. To može uključivati vodu, biljne čajeve i voćne sokove koji nisu visoko koncentrirani kalijem, poput jabučnog soka i brusničnog soka.

Koje su druge metode za smanjenje razine kalija?

Osim prehrane, postoje i druge metode za smanjenje razine kalija. To može uključivati ​​promjene načina života, poput vježbanja i smanjenja stresa, kao i uzimanje određenih lijekova koji mogu pomoći u regulaciji razine kalija u organizmu. Međutim, uvijek se savjetujte s liječnikom prije nego što poduzmete bilo kakve mjere za smanjenje razine kalija.

Koji simptomi se javljaju kod visoke razine kalija?

Simptomi visoke razine kalija mogu uključivati ​​mučninu, slabost mišića, abnormalne ritmove srca i poremećaj srčanog ritma.