Kako smiriti želudac psu: savjeti i trikovi

Kako Psu Smiriti Želudac

Kako Psu Smiriti Želudac

Želudacni problemi kod pasa mogu biti vrlo neugodni i bolni. Vaš pas može doživjeti razne probavne smetnje kao što su povraćanje, proljev i nadutost. Ako primijetite da vaš pas ima simptome probavnih problema, važno je da najprije konzultirate veterinara kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Dok čekate veterinarski pregled ili dok vaš pas prolazi kroz tretman, moguće je koristiti neke savjete i trikove kako biste mu smirili želudac. Prvo, možete pokušati s promjenom prehrane svog psa na laganu i probavljivu hranu, poput kuhane piletine i riže. Ova vrsta hrane može biti lakše probavljiva i smanjiti iritaciju želuca vašeg psa.

Također možete pokušati koristiti prirodne dodatke koji mogu pomoći smiriti želudac psa. Na primjer, đumbir je prirodni lijek koji se često koristi za probavne smetnje kod pasa. Možete probati dodati malo svježeg đumbira u hranu svog psa ili tražiti dodatke koji sadrže đumbir. Međutim, prije nego što koristite bilo kakav dodatak, važno je konzultirati se s veterinarom kako biste bili sigurni da je siguran i prikladan za vašeg ljubimca.

Uvijek je važno zapamtiti da bez obzira na to što pokušavate učiniti da smirite želudac svog psa, važno je da redovito komunicirate s veterinarom i slijedite njihove upute. Oni će vam moći pružiti najbolji savjet i tretman za vašeg ljubimca.

Za daljnje dobre savjete i trikove o tome kako smiriti želudac psu, preporučujemo konzultiranje veterinarskog stručnjaka. Oni će moći pružiti personalizirane upute i preporuke temeljene na specifičnim potrebama vašeg psa.

Znakovi da pas ima problema sa želucem

Znakovi da pas ima problema sa želucem

Kada pas ima problema sa želucem, postoje brojni znakovi i simptomi koji mogu ukazivati na to. To je važno prepoznati kako biste mogli pravovremeno reagirati i pružiti psu potrebnu brigu i liječenje. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na probleme sa želucem:

 • Gubitak apetita ili iznenadni nedostatak interesa za hranom
 • Povraćanje ili regurgitacija hrane
 • Dijareja ili proljev
 • Pojava neobičnih mirisa iz usta ili tijela
 • Učestalo oblizivanje usana ili pokušaj gutanja
 • Neprekidno žvakanje, kao da ima nešto zaglavljeno u grlu
 • Promjene u ponašanju, poput letargije ili agresivnosti
 • Promjena boje urina ili stolice
 • Oticanje ili osjetljivost trbuha
 • Promjene u težini, gubitak ili dobivanje na težini

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova ili simptoma kod svog psa, preporučuje se da se obratite veterinaru kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje. Veterinar će obaviti pregled, možda tražiti dodatne testove kako bi utvrdio uzrok problema sa želucem i propisao odgovarajući plan liječenja.

Psi koji su posebno osjetljivi na probleme sa želucem

Postoje određene pasmine pasa koje su posebno osjetljive na probleme sa želucem. Ovi psi imaju tendenciju da pate od različitih probavnih problema i treba im posebna pažnja i briga kada je u pitanju njihova ishrana i nega.

1. Bokseri

Bokseri su poznati po svojoj osjetljivoj prirodi želuca. Oni često pate od problema kao što su nadimanje, gasovi i proljev. Također su podložni punjenju želuca zrakom, što može dovesti do opasnog stanja poznatog kao pretorsija želuca.

You might be interested:  Kako Prirodno Sniziti Kalij

2. Rottweileri

Rottweileri također spadaju u psine s osjetljivim želucem. Ova pasmina ima sklonost ka probavnim problemima kao što su nadimanje, gorušica i pankreatitis. Zbog toga je važno da se pridržavaju pravilne ishrane i da se izbjegavaju hrana koja može iritirati njihov probavni sistem.

3. Njemački ovčari

Njemački ovčari su također poznati po svojoj osjetljivoj probavi. Oni su skloni nadimanju, proljevu i gorušici. Dodatno, ova pasmina može biti podložna alergijama hrane koje mogu uzrokovati probleme sa želucem. Zbog toga je važno da im se pruža dijeta bazirana na visokokvalitetnoj hrani koja njima odgovara.

4. Pudle

Pudle često pate od problema sa želucom, kao što su nadimanje, proljev, povraćanje i gorušica. Oni također imaju predispoziciju za razvoj pankreatitisa, koji je stanje koje zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć. Ova pasmina također može biti alergična na određene vrste hrane, što može uzrokovati probleme sa želucem.

Pasmina Osjetljivost na probleme sa želucem
Bokseri Visoka
Rottweileri Umjerena
Njemački ovčari Umjerena
Pudle Visoka

Uzimajući u obzir ove posebne potrebe, važno je pružiti pravilnu prehranu i redovito praćenje veterinara kako biste osigurali zdravlje pasa s osjetljivim želucem.

Pokazatelji da pas ima povišenu kiselinu u želucu

Pasovi mogu imati povišenu kiselinu u želucu iz različitih razloga, a prepoznavanje ovog stanja može biti od ključne važnosti kako bi se pasu pružila odgovarajuća njega i ublažili simptomi. Evo nekoliko pokazatelja koji mogu ukazivati da pas ima povišenu kiselinu u želucu:

 1. Povraćanje: Ako primjećujete da vaš pas često povraća ili ima oštro povraćanje, to može biti pokazatelj povišene kiseline u želucu. Povraćanje može biti praćeno i drugim simptomima poput promjena u apetitu ili gubitka težine.

 2. Žgaravica: Pas može pokazivati znakove žgaravice kao što su gutanje, hrkanje ili kašalj. Ovi simptomi mogu ukazivati na povećanu kiselinu u želucu koja se penje prema jednjaku.

 3. Neugodan zadah: Ako primjećujete da vaš pas ima izuzetno neugodan zadah, to može biti posljedica prisutnosti povišene kiseline u želucu. Ovaj zadah može biti popraćen drugim simptomima kao što su povraćanje ili gubitak apetita.

 4. Promjene u ponašanju: Pas može pokazivati promjene u ponašanju, poput nemira, nemira ili depresije. Ove promjene mogu biti povezane s nelagodom izazvanom povišenom kiselinom u želucu.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, preporučuje se da se posavjetujete s veterinarom radi dijagnoze i odgovarajućeg tretmana. Veterinar može preporučiti prilagodbe prehrani, lijekove ili druge strategije kako bi se smanjila kiselost u želucu i olakšala nelagoda vašem psu.

Najbolja hrana za smirenje psa želuca

Ako vaš pas ima problema sa želucem, odabir prave hrane može biti od ključne važnosti. Kod problema sa želucem, važno je odabrati hranu koja je lagana za probavljanje i koja će umiriti nadraženi želudac.

1. Pileće i riža

Pileće meso i kuhanu rižu su jedna od najboljih opcija za smirenje psa želuca. Pileće meso je lagano probavljivo, a riža pomaže u smirivanju nadraženog želuca. Možete skuhati pileće meso i rižu odvojeno, ili ih skupa skuhati u loncu. Važno je da ne dodajete nikakve začine, sol ili masnoće.

2. Kiseli jogurt

Kiseli jogurt je još jedna hrana koja može pomoći u smirivanju psa želuca. Kiseli jogurt sadrži probiotike koji mogu pomoći u obnovi i održavanju zdrave probave. Dajte psu malu količinu kiselog jogurta kao poslasticu ili pomiješajte s hranom.

3. Kuhana piletina i tikvica

Kuhana piletina i tikvica su još jedan dobar izbor hrane za smirenje psa želuca. Tikvice su niskokalorično povrće koje je lako probavljivo, a piletina je lagano meso koje je bogato proteinima. Skuhajte piletinu i tikvice, i poslužite psu kao obrok.

4. Bundeva

Bundeva je još jedna hrana koja može pomoći u smirivanju psa želuca. Bundeva je bogata vlaknima i pomaže u smirivanju nadražene probave. Možete skuhati i izgnječiti bundevu, ili kupiti konzerviranu bundevu bez šećera ili začina.

5. Lako probavljiva hrana za pse

5. Lako probavljiva hrana za pse

Na tržištu postoje i posebne vrste hrane za pse koje su namijenjene za smirivanje nadraženog želuca. Takva hrana često sadrži lako probavljive sastojke koji pomažu u smirivanju i obnavljanju želuca. Obratite se svom veterinaru kako biste saznali koja vrsta hrane je najbolja za vašeg psa.

Popis najbolje hrane za smirenje psa želuca:
Čime hraniti psa Kako pripremiti
Pileće meso i riža Skuhajte pileće meso i rižu odvojeno ili skupa
Kiseli jogurt Dajte psu malu količinu kiselog jogurta kao poslasticu ili pomiješajte s hranom
Kuhana piletina i tikvica Skuhajte piletinu i tikvice, i poslužite psu kao obrok
Bundeva Skujte ili izgnječite bundevu, ili kupite konzerviranu bundevu bez šećera ili začina
Lako probavljiva hrana za pse Konzultirajte se s veterinarom i kupite odgovarajuću hranu
You might be interested:  Kada Pocinje Svjetsko Prvenstvo 2022

Prilikom hranjenja psa s probavnim problemima, važno je da mu ne dajete hranu koja je masna, začinjena ili puna šećera. Također, uvijek se posavjetujte s veterinarom prije nego promijenite prehranu svog psa.

Psiću s osjetljivim želucem: koju hranu izbjegavati

Imati psa s osjetljivim želucem može biti izazov, ali pravilna prehrana može pomoći u smanjenju nelagode i poboljšanju zdravlja. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali izbjegavati hraniti psa s osjetljivim želucem:

 • Štetna hrana: Izbjegavajte hranu koja može biti toksična za pse, poput čokolade, luka, češnjaka, grožđa, avokada i kave. Ove namirnice mogu izazvati probavne smetnje i ozbiljne zdravstvene probleme.
 • Prerađena hrana: Prevelika količina prerađene hrane može nadražiti osjetljiv želudac psa. Izbjegavajte hranu s visokim udjelom konzervansa, umjetnih boja i dodanih šećera.
 • Žitarice: Neki psi ne podnose dobro žitarice poput pšenice, kukuruza ili soje. Umjesto toga, odaberite hranu koja se temelji na visokokvalitetnim proteinima i prirodnim sastojcima.
 • Mliječni proizvodi: Većina pasa ne podnosi dobro laktozu, koja se nalazi u mliječnim proizvodima. Ako primijetite da vaš pas ima probavne smetnje nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, izbjegavajte ih ili odaberite mliječne proizvode s niskim udjelom laktoze.

Važno je imati na umu da svaki pas može imati različitu toleranciju na hranu, pa je važno pratiti reakciju vašeg psa na određenu hranu i prilagoditi prehranu prema potrebama vašeg psa. Ako primijetite da vaš pas ima česte probavne smetnje ili alergijske reakcije na hranu, obratite se svom veterinaru radi preporuke i daljnje dijagnoze.

Trikovi za smirenje psa s želučanim problemima

1. Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima može pomoći u smirivanju želučanih problema kod pasa. Vlakna pomažu u regulaciji crijevne funkcije i smanjenju upala u želucu. Dodajte u prehranu psa hranu koja sadrži vlakna kao što su cjelovite žitarice, povrće i voće.

2. Manji, ali češći obroci

Ako vaš pas ima problema s želucem, može mu pomoći da jede manje, ali češće obroke. Preveliki obroci mogu izazvati želučane tegobe i nelagodu. Podijelite dnevnu količinu hrane u više manjih obroka koji će olakšati probavni proces.

3. Izbjegavanje masne hrane

Masna hrana može dodatno iritirati želudac pasa s osjetljivim želucem. Izbjegavajte hranu s visokim udjelom masti i masne poslastice. Umjesto toga, odaberite hranu s niskim udjelom masti koja je nježnija za probavni sustav psa.

4. Uvođenje probiotika

Probiotici su korisne bakterije koje mogu pomoći u regulaciji probave psa i umanjiti upalne procese u želucu. Možete dodati probiotički dodatak prehrani psa ili odabrati hranu koja sadrži prirodne probiotike.

5. Kućni lijekovi

Neke kućne namirnice mogu pomoći u smirivanju želučanih tegoba kod pasa. Na primjer, čaj od kamilice može imati umirujući učinak na želudac psa. Također, bundeva može biti korisna za smirivanje probavnog sustava.

Kućni lijekovi Doziranje
Čaj od kamilice Dajte psu male količine ohlađenog čaja od kamilice
Bundeva Dodajte malu količinu pirea od bundeve u hranu psa

6. Posjet veterinaru

Ako vaš pas ima česte želučane probleme koji se ne smanjuju ili postaju sve gore, važno je posjetiti veterinara. Veterinar će moći utvrditi uzrok problema i preporučiti odgovarajući tretman za vašeg psa.

Narodni lijekovi za smirivanje želuca psa

Problemi sa želucem su česti kod pasa, a mogu biti uzrokovani raznim faktorima kao što su prehrana, stres ili bolesti. Ukoliko primijetite da Vaš pas ima problema sa želucem, postoje neki narodni lijekovi koje možete isprobati kako bi Ga smirili.

Kamilični čaj

Kamilični čaj je poznat po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi za smirivanje želuca kod ljudi. Možete napraviti jaku šalicu kamiličnog čaja i ostaviti Ga da se ohladi. Zatim Ga možete dati Vašem psu da popije. Kamilični čaj će pomoći smiriti nadraženu stomačnu sluznicu i smanjiti upale. Ovaj narodni lijek se može koristiti kao privremeno rješenje dok se Pas ne oporavi.

Pire od bundeve

Bundeva je bogata vlaknima i može pomoći smiriti želudac psa. Možete napraviti pire od bundeve tako da skuhate i izblendate svježu bundevu. Zatim Ga možete miješati sa psom hranom ili mu Ga dati kao zaseban obrok. Pire od bundeve će smiriti nadutost, regulirati stolicu i olakšati probavu. Ovaj narodni lijek je posebno koristan za pse koji pate od proljeva ili zatvora.

You might be interested:  Kako Skinuti Umjetne Trepavice

Limunada

Limunada je još jedan narodni lijek koji može pomoći smiriti želudac psa. Limun sadrži limunsku kiselinu koja može pomoći neutralizirati kiselinu u stomaku i smanjiti nadutost. Možete napraviti limunadu tako da iscjedite svježi limun i pomiješate Ga sa vodom. Zatim Ga možete dati psu da popije. Važno je napomenuti da previše kiseline može biti štetno za štene, pa je važno da se limunada daje umjereno.

Kokosova voda

Kokosova voda je prirodni izvor elektrolita i može pomoći smiriti želudac psa. Elektroliti su važni za održavanje ravnoteže tečnosti i elektrolita u tijelu. Možete dati Vašem psu malu količinu kokosove vode kako bi mu pomogli hidratizirati i smiriti želudac. Ovaj narodni lijek je posebno koristan za pse koji povraćaju ili imaju proljev.

Ukoliko primijetite da problemi sa želucem Vašeg psa traju duže vrijeme ili se pogoršavaju, važno je posjetiti veterinara radi daljnje dijagnoze i liječenja. Narodni lijekovi mogu biti korisni za privremeno smirivanje želuca psa, ali neće riješiti temeljni uzrok problema.

Kada je vrijeme da posjetite veterinara

U većini slučajeva, poteškoće s želucem kod pasa prolaze same od sebe i ne zahtijevaju poseban tretman. Međutim, postoje situacije u kojima je potrebno posjetiti veterinara kako bi se utvrdio uzrok problema i pružio odgovarajući tretman.

Situacije u kojima trebate posjetiti veterinara:

 • Ukoliko vaš pas ima ozbiljne simptome kao što su produljeno povraćanje, proljev ili krv u stolici.
 • Kada pas odbija jesti ili je izgubio apetit duže vrijeme.
 • Ako primijetite promjene u ponašanju vašeg psa, kao što su letargija, gubitak energije ili promjena raspoloženja.
 • Kada primijetite promjene u izgledu psa, kao što su promjene u boji kože, izgubljena dlaka ili oticanje trbuha.
 • Ako je pas nedavno konzumirao nešto toksično ili je imao pristup hrani koja bi mu mogla naškoditi.
 • Kada želudac psa ne prolazi nakon nekoliko dana i simptomi se ne poboljšavaju.

U tim situacijama, važno je potražiti pomoć veterinara koji će moći pružiti odgovarajuću dijagnozu i tretman za vašeg psa. Veterinar će obaviti pregled, uzeti uzorke krvi ili fecesa za testiranje, te propisati odgovarajuće lijekove ili prehranu za smirenje želuca psa.

Simptomi koji zahtijevaju posjet veterinaru:
Simptomi Razlog za posjet veterinaru
Prolongirano povraćanje Može ukazivati na ozbiljan problem s probavnim sustavom
Proljev s krvlju Može ukazivati na infekciju ili upalu u crijevima
Gubitak apetita Može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem
Promjene u izgledu dlake ili kože Može ukazivati na kožnu bolest ili alergijsku reakciju
Nedostatak energije ili letargija Može ukazivati na osnovni zdravstveni problem ili komplikaciju

Kada primijetite bilo koji od ovih simptoma ili se brinete za zdravlje svog psa, najbolje je posjetiti veterinara kako bi se postavila dijagnoza i pružio odgovarajući tretman za smirenje želuca vašeg psa.

FAQ:

Kako mogu primijetiti da pas ima želučane probleme?

Pas može pokazivati simptome kao što su gubitak apetita, povraćanje, proljev, nadutost ili promjene u stolici.

Što mogu učiniti ako pas ima želučane probleme?

Ako primijetite simptome želučanih problema kod svog psa, prvo što možete učiniti je da smanjite količinu hrane koju mu dajete i promijenite mu dijetu na laganu i lako probavljivu hranu.

Koje vrste hrane trebam izbjegavati ako pas ima želučane probleme?

Kad pas ima želučane probleme, trebate izbjegavati hranu koja je masna, začinjena, puna kemikalija ili teško probavljiva. Također trebate izbjegavati davanje hrane s puno vlakana ili aditiva.

Koje prirodne lijekove mogu koristiti za smirivanje želuca psa?

Neke prirodne opcije koje možete koristiti za smirivanje želuca psa uključuju probiotike, đumbir, kamilicu i papaju. Ipak, prije davanja bilo kojeg prirodnog lijeka svom psu, uvijek se posavjetujte s veterinarom.

Kada trebam potražiti veterinarsku pomoć za psa s želučanim problemima?

Ako vaš pas pokazuje ozbiljne simptome kao što su krvavo povraćanje, krvava stolica, vodena stolica ili gubitak svijesti, odmah potražite veterinarsku pomoć. Također se posavjetujte s veterinarom ako simptomi ne nestanu nakon nekoliko dana ili se pogoršavaju.

Kako mogu znati da li moj pas ima nervozan želudac?

Nervozan želudac kod pasa može pokazati različite simptome, kao što su povraćanje, proljev, gubitak apetita i uznemirenost. Ako primijetite ove simptome kod svog psa, velika je vjerojatnost da ima nervozan želudac.