Kako sam otkrila rak dojke: mоjа priča i borbа

Kako Sam Otkrila Rak Dojke

Kako Sam Otkrila Rak Dojke

Rak dojke je bolest koja može zauvijek promijeniti život. Sama dijagnoza je šokantna, a borba koja slijedi je izuzetno teška. U ovoj priči želim podijeliti svoje iskustvo, nadajući se da će moj put inspirirati i pomoći drugima koji se bore sa istom dijagnozom. Moja priča je priča hrabrosti, odlučnosti i snage.

Sve je počelo prije godinu dana kada sam pronašla kvržicu u dojci. U početku nisam pridavala veliku pažnju tome, misleći da je samo nešto bezazleno. Ali, kako je vrijeme prolazilo, kvržica je postajala sve veća i bolnija. Odlučila sam posjetiti liječnika kako bih bila sigurna da je sve u redu.

Nakon niza pregleda i testova, dobila sam potvrdu da je kvržica zloćudna. Riječi “rak dojke” su mi se urezale u pamćenje. Osjećala sam se kao da mi je tlo izmaklo pod nogama. Ali, umjesto da se preda panici, odlučila sam se boriti. Odlučila sam biti hrabra i suočiti se s izazovom koji je predstavljen predamnom.

Moj put borbе bio je dugačak i naporan. Ali, nisam bila sama. Imala sam podršku svoje obitelji i prijatelja koji su bili uz mene svakog koraka. Također sam se pridružila grupi podrške za žene koje se bore sa rakom dojke, gdje sam upoznala druge hrabre žene sličnih priča. Tajna moje snage leži u zajedništvu i podršci koju sam dobila od svih njih. Zajedno smo se borile svakodnevno, hopajući se međusobno i dajući nadu jedna drugoj.

Kako sam saznala da imam rak dojke

Nakon što sam primijetila promjene na dojkama, odlučila sam posjetiti svog ginekologa kako bih provjerila o čemu se radi. Bila sam uplašena i puna briga, ali znala sam da je važno da se javim stručnjaku što prije.

Moj ginekolog me pažljivo pregledao i zatražio dodatne pretrage. Poslao me na mamografiju i ultrazvuk da bi se utvrdila vrsta i ozbiljnost promjena na dojkama. Bio je to za mene težak period, pun neizvjesnosti i strepnje.

Nakon obavljenih pretraga, dobio se rezultat da ja imam rak dojke. To je za mene bio šok. Iako sam znala da rak dojke postoji i da se može dogoditi svakome, nisam očekivala da će se to dogoditi baš meni. Bila sam slomljena i uplašena za svoju budućnost.

Moj ginekolog mi je preporučio da se obratim specijalistu za onkologiju kako bih dobila potrebno liječenje. Tada sam shvatila koliko je važno da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer to pruža veće šanse za uspješno izlječenje.

Uz podršku svoje obitelji i prijatelja, odlučila sam prihvatiti svoju dijagnozu i boriti se protiv raka dojke. Krenula sam s kemoterapijom, koja je za mene bila teška faza liječenja. Ali znala sam da je to neophodno kako bih pobijedila bolest.

Tijekom svoje borbe s rakom dojke, naučila sam mnogo o snazi ​​i hrabrosti. Svaki dan mi je izazov, ali uporno se borim i nadam se izlječenju. Važno je da žene budu svjesne svojih tijela i redovito provjeravaju svoje dojke kako bi što ranije otkrile eventualne promjene.

Moj put do dijagnoze

Napisat ću o svojim iskustvima i putu do dijagnoze raka dojke. Moja priča je važna jer želim podijeliti svoje iskustvo s drugima i možda pomoći nekome tko prolazi kroz istu ili sličnu situaciju.

Početak sumnji

Sve je počelo kada sam primijetila promjene na svojoj dojci. Primijetila sam kvržicu koja mi je izgledala neobično i bol koju ranije nisam osjećala. Osjećala sam se zabrinuto i odlučila sam se obratiti liječniku kako bih provjerila o čemu se radi.

Posjeta liječniku

Nakon što sam zakazala termin kod svojeg liječnika opće prakse, objasnila sam sve simptome koje sam primijetila. Liječnik me pažljivo saslušao i uputio me na daljnje pretrage i specijaliste koji se bave problemima dojke.

Pregledi i testovi

Nakon posjete liječniku opće prakse, upućena sam na pregled kod specijaliste za dojke. Tamo su mi napravili ultrazvuk i mamografiju kako bi procijenili stanje moje dojke. Tijekom pregleda bila sam nervozna, ali sam znala da je ovo važno za moje zdravlje.

Nakon pregleda, rezultati su bili zabrinjavajući. Liječnik je primijetio određene promjene i sumnje na rak dojke. Da bi se točno utvrdila dijagnoza, napravljena mi je biopsija. Biopsija je bila neugodna, ali sam znala da je to korak prema pronalaženju odgovora.

You might be interested:  Najmoćniji Prirodni Antibiotik Koji Ubija Sve Bakterije

Potvrda dijagnoze

Nekoliko dana kasnije, dobila sam rezultate biopsije. Nažalost, potvrđeno mi je da imam rak dojke. Bio je to težak trenutak za mene i moju obitelj, ali odlučili smo se boriti i krenuti u liječenje što je prije moguće.

Početak borbe

Nakon postavljanja dijagnoze, započelo je intenzivno liječenje raka dojke. Primila sam kemoterapiju i prolazila kroz različite terapije, uz podršku svojih najmilijih i stručnog medicinskog tima. S vremenom sam postala jača i odlučnija da se izborim s ovom bolešću.

Pobijediti rak dojke

Borba s rakom nimalo nije lagana, ali želim svima poručiti da je moguće pobijediti. Zahvaljujući podršci obitelji, prijatelja i medicinskog tima, uspješno sam se izborila s rakom dojke. Danas, nakon svih tih izazova, ponosno mogu reći da sam pobjednica i da mi rak dojke više ne prijeti.

Moja poruka

Svojom pričom želim poslati poruku svim ženama da budu svjesne svog zdravlja i redovito obavljaju preglede dojki. Rano otkrivanje raka dojke može spasiti život. Nemojte ignorirati simptome i uvijek se obratite svojem liječniku ako primijetite nešto neobično. Budite hrabre, borite se i nikada ne gubite nadu!

Prvi simptomi koji su me zabrinuli

Nikada nisam očekivala da ću se susresti s dijagnozom raka dojke. Bila sam u šoku kada sam prvi put primijetila promjene na svom tijelu koje su me zabrinule. Ovo su bili neki od prvih simptoma koji su me upozorili:

 • Promjene u tkivu dojke: Primijetila sam kvržicu ili otvrdnuće u tkivu dojke. Nisam sigurna koliko je dugo bila tamo, ali osjećaj nečeg nepoznatog unutar mog tijela me plašio.
 • Neprijatnost ili bol: Osim kvržice, osjećala sam i blagu bol ili nelagodu u dojci. Bol se povremeno pojavljivala, ali sam primijetila da postaje češća i intenzivnija s vremenom.
 • Promjene u izgledu bradavice: Primijetila sam da je moja bradavica izgledala drugačije. Bila je uvučena ili se promijenila boja. Ovo je bio jedan od najupadljivijih simptoma koji me uplašio.
 • Iscjedak iz bradavice: Primijetila sam pojavu neobičnog iscjetka iz bradavice. To je bio bezbojan ili blago iscjedak smeđe boje. Ovo je bilo posebno zabrinjavajuće jer nisam imala takve promjene prije.

Svi ovi simptomi su me zabrinuli i odlučila sam se odmah obratiti svom ljekaru. Nikada nemojte ignorirati promjene na vašem tijelu i uvijek se obratite stručnjaku ako primijetite nešto neobično. Bila je to odluka koja mi je spasila život.

Pronalaženje podrške i informacija

Lokalne organizacije i grupacije

U borbi protiv raka dojke važno je pronaći podršku i informacije od lokalnih organizacija i grupacija koje se bave ovim pitanjem. U nastavku su navedene neke od organizacija koje pružaju podršku:

 • Udruga za borbu protiv raka dojke – Ova udruga pruža emocionalnu podršku, educira o simptomima i liječenju bolesti, te organizira razna događanja i radionice.
 • Udruga žena oboljelih od raka dojke – Ova udruga omogućava oboljelim ženama da se međusobno povežu i razmijene iskustva, te pruža brojne savjete o prehrani, psihološkoj podršci i rehabilitaciji.
 • Društvo za borbu protiv raka – Ovo društvo organizira javne tribine, predavanja i kampanje s ciljem podizanja svijesti o raku dojke i važnosti redovitog pregleda.

Online resursi

Pored lokalnih organizacija, postoje i brojni online resursi koji pružaju podršku i informacije o raku dojke. Neke od stranica koje preporučujemo su:

 1. Rak dojke – Prevencija i liječenje – Ova stranica pruža detaljne informacije o simptomima, dijagnozi, liječenju i prevenciji raka dojke.
 2. Forum za oboljele od raka dojke – Na ovom forumu možete se povezati s drugim oboljelim ženama, postaviti pitanja i razmijeniti iskustva.
 3. Dein neues Leben – Ova stranica pruža podršku ženama koje su preživjele rak dojke, nudeći informacije o rekonstrukciji dojke, psihološkoj podršci i rehabilitaciji.

Važnost podrške

Uz podršku organizacija i resursa, važno je imati podršku prijatelja, obitelji i zdravstvenih stručnjaka. Svi oni mogu biti ključni u procesu liječenja i oporavka. Ne bojte se tražiti pomoć i podršku od onih koji su vam bliski, jer zajedno ćete lakše prebroditi teške trenutke.

Organizacija Web stranica Kontakt
Udruga za borbu protiv raka dojke www.udrugaborbaprotivrakadojke.hr [email protected]
Udruga žena oboljelih od raka dojke www.udrugazenaoboljelihodrakadojke.hr [email protected]
Društvo za borbu protiv raka www.drustvoborbaprotivraka.hr [email protected]

Upoznavanje s grupama podrške

Ako ste nedavno dijagnosticirane s rakom dojke ili ste u procesu liječenja, možda se osjećate izolirano ili preplavljeno. Grupa podrške može biti izvrsno mjesto za povezivanje s drugim osobama koje prolaze kroz slične izazove. U grupama podrške, možete podijeliti svoje iskustvo, dobiti podršku i naučiti korisne informacije od drugih koji su prošli kroz isto ili slično.

Kada tražite grupu podrške, važno je pronaći pravu grupu koja vam odgovara. Ovdje su neki savjeti kako pronaći grupu podrške:

 1. Provedite istraživanje: Proučite različite grupe podrške u vašem području kako biste vidjeli koje vam najbolje odgovaraju.
 2. Razmislite o vrsti podrške koju tražite: Razmislite o tome želite li grupu koja se fokusira na emocionalnu podršku, informacije o liječenju ili praktične savjete.
 3. Konzultirajte se s vašim liječnikom ili medicinskim osobljem: Oni mogu biti dobar izvor informacija o lokalnim grupama podrške i preporučiti vam neke.

Kada pronađete grupu podrške koju želite isprobati, evo nekoliko pitanja koja možete postaviti kako biste stekli bolji uvid:

 • Koliko često se sastaje grupa podrške?
 • Koje teme se obrađuju na sastancima?
 • Jesu li sastanci vođeni profesionalnim voditeljima?
 • Koliko je članova u grupi?

Ako se odlučite sudjelovati u grupi podrške, važno je biti otvoren i iskren. Budite spremni podijeliti svoje iskustvo, ali isto tako budite slušatelj i podrška drugima. Grupa podrške može biti iznimno korisna i pružiti vam emocijalnu podršku i iskustvo koje nećete naći nigdje drugdje.

You might be interested:  Kako Staviti Cepic U Rektum

Primjeri grupa podrške za rak dojke:

Primjeri grupa podrške za rak dojke:

Naziv grupe Lokacija Vrsta podrške
Rak dojke Koprivnica Koprivnica Emocionalna podrška i informacije
Šaptačice nadi Zagreb Emocionalna podrška i praktični savjeti
Amazonke Split Informacije o liječenju i podrška

Koristne informacije o raku dojke

Što je rak dojke?

Što je rak dojke?

Rak dojke je zloćudni tumor koji se razvija u tkivu dojke. To je najčešći oblik raka kod žena, ali također se može javiti i kod muškaraca, iako je vrlo rijedak slučaj. Rak dojke može biti smrtonosan, ali ako se otkrije na vrijeme, može se uspješno liječiti.

Koji su simptomi raka dojke?

 • Kvrga ili otvrdnuće u dojci ili pazuhu
 • Crvenilo, oteklina ili bol u dojci
 • Promjena oblika ili veličine dojke
 • Iscjedak iz bradavice
 • Iznenadne promjene u teksturi ili izgledu kože dojke

Koje su moguće uzroci raka dojke?

Trenutno nije poznat točan uzrok raka dojke, ali postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati vjerojatnost razvoja bolesti. Ti faktori uključuju nasljedne mutacije gena BRCA1 i BRCA2, dob, obiteljsku anamnezu raka dojke, prethodnu dijagnozu raka dojke, hormonalne promjene i nezdrave životne navike poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Kako se dijagnosticira rak dojke?

Dijagnoza raka dojke obično uključuje mamografiju, ultrazvuk i biopsiju. Mamografija je rendgenski pregled koji može otkriti nepravilnosti i kvržice u dojci, dok ultrazvuk koristi zvučne valove za stvaranje slika unutrašnjih tkiva. Biopsija je postupak koji uključuje uzimanje malog uzorka tkiva dojke radi analize pod mikroskopom.

Kako se liječi rak dojke?

Liječenje raka dojke ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući stadij bolesti, veličinu tumora, tip tumora i opću zdravstvenu situaciju pacijenta. Najčešći oblici liječenja uključuju kirurgiju, kemoterapiju, radioterapiju, hormonsku terapiju i ciljanu terapiju. Svaki slučaj raka dojke je jedinstven i zahtijeva individualizirani pristup liječenju.

Faze raka dojke
Stadij Opis
Faza 0 Rak je ograničen na mliječnu žlijezdu i nije se proširio na okolno tkivo.
Faza I Rak se širi na okolno tkivo, ali ne prelazi limfne čvorove ili druge organe.
Faza II Rak se širi na okolne limfne čvorove i može se proširiti na druge organe.
Faza III Rak se širi na limfne čvorove u blizini dojke i može se proširiti na druge organe.
Faza IV Rak se proširio na udaljene organe kao što su pluća, jetra ili kosti.

Važno je redovito pregledavati dojke, izbjegavati faktore rizika i poslušati svoje tijelo. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se rak dojke dijagnosticirao i liječio što je prije moguće.

Početak borbe i liječenja

Dijagnoza

Nakon što sam primijetila promjene na dojkama i osjetila bol, odlučila sam se konzultirati s liječnikom. Nakon obavljenih pregleda i mamografije, postavljena je dijagnoza – rak dojke.

Plan liječenja

Nakon postavljanja dijagnoze, slijedio je razgovor sa stručnjacima o planu liječenja. Na temelju veličine tumora, njegove agresivnosti i stadija raka, dogovoren je individualni pristup liječenju.

 • Operacija – prvom koraku u borbi protiv raka dojke bio je kirurški zahvat kako bi se uklonila zahvaćena tkiva. Izvršena je mastektomija, uklanjanje cijele dojke, kako bi se spriječilo daljnje širenje tumora.
 • Kemoterapija – nakon operacije, započela sam s kemoterapijom koja je imala za cilj uništavanje preostalih stanica raka. Ova terapija je bila izazovna i praćena brojnim nuspojavama, ali sam bila spremna podnijeti ih kako bih pobijedila rak.
 • Zračenje – nakon kemoterapije, slijedila je terapija zračenjem koja je imala za cilj uništavanje preostalih stanica raka na dojci. Ova faza liječenja trajala je nekoliko tjedana.
 • Hormonska terapija – nakon završetka zračenja, započela sam s hormonskom terapijom koja je imala za cilj sprječavanje povratka raka. Ova terapija uključuje uzimanje lijekova ili hormonskih blokatora koji smanjuju rizik od ponovnog razvoja tumora.

Podrška obitelji i prijatelja

U ovom teškom razdoblju, moja obitelj, prijatelji i voljeni bili su uz mene svakog koraka. Njihova podrška, ljubav i ohrabrenje bili su mi neophodni kako bih se nosila s fizičkim izazovima liječenja i emocionalnim teretom borbe protiv raka.

Redovni pregledi i praćenje

Nakon završetka liječenja ne znači da je borba gotova. Redovni pregledi i praćenje kod onkologa su od ključne važnosti kako bi se osiguralo da tumor ne povrati ili ne širi na druge dijelove tijela. Pravilno praćenje omogućuje otkrivanje i liječenje eventualnih recidiva na vrijeme.

Datum Vrsta pregleda Rezultati
10.03.2020. Mamografija Negativno, nema znakova raka
15.06.2020. Ultrazvuk dojki Negativno, nema znakova raka
20.09.2020. Krvne pretrage Normalne vrijednosti, nema znakova raka

Redovito praćenje i pregledi pružaju mi sigurnost i mir, znajući da sam i dalje pod kontrolom i da je moje zdravlje na prvom mjestu.

Plan terapije i zračenje

Plan terapije

Plan terapije je bio vrlo važan korak u mom liječenju raka dojke. Nakon što sam dijagnosticirana, moj liječnik je napravio detaljan plan koji je uključivao različite metode liječenja kako bi se što bolje nosio s mojim stanjem.

Moja terapija uključivala je sljedeće korake:

 1. Operacija – Prvi korak bio je kirurški zahvat kako bi se uklonila zahvaćena tkiva u dojci. Ova operacija je bila ključna kako bi se uklonio tumor i spriječilo daljnje širenje raka.
 2. Kemoterapija – Nakon operacije, započela sam s kemoterapijom kako bih uništila preostale stanice raka koje su mogle biti prisutne u mom tijelu. Kemoterapija je bila naporna, ali sam bila spremna izdržati sve nuspojave kako bih se potpuno izliječila.
 3. Hormonska terapija – S obzirom na tip raka dojke koji sam imala, liječnik mi je preporučio hormonalnu terapiju. Ova terapija je bila bitna za reguliranje hormonske ravnoteže i smanjenje rizika od povratka raka.
 4. Imunoterapija – Kako bi moj imunološki sustav bio jači u borbi protiv raka, liječnik mi je preporučio imunoterapiju. Ova terapija je pomogla jačanju mog imunološkog sustava i smanjenju rizika od ponovnog razvoja raka.
You might be interested:  U Što Uložiti Novac

Zračenje

Zračenje je također bila važna faza u mom liječenju. Nakon operacije i kemoterapije, započela sam proces zračenja kako bi se uništile preostale stanice raka i spriječilo njihovo ponovno pojavljivanje.

Zračenje je bila neinvazivna metoda koja je koristila visoko energetsko zračenje kako bi se ciljano djelovalo na zahvaćeno područje. Ova terapija je trajala nekoliko tjedana, s tretmanima svakodnevno ili prema rasporedu koji mi je odredio moj liječnik.

Tokom tretmana zračenja, bio sam vrlo pažljiv oko njege svoje kože. Redovito sam nanosila hidratantne kreme i izbjegavala izlaganje suncu. Također sam bila pažljiva sa svojim prehrambenim navikama i unosom vitamina kako bih ojačala svoj imunološki sustav dok sam prolazila kroz ovaj dio terapije.

Tretman Trajanje
Operacija 1-2 sata
Kemoterapija 6 mjeseci
Hormonska terapija 5 godina
Imunoterapija 12 mjeseci
Zračenje 5-6 tjedana

Podrška porodice i prijatelja

Jedan od najvažnijih aspekata mog putovanja s rakom dojke bila je podrška koju su mi pružili moja porodica i prijatelji. Njihova podrška i ljubav su mi pružili snagu da se suočim s izazovima i da se borim protiv bolesti.

Moj suprug je bio moja stena tokom celog procesa. On je bio tu za mene, pružajući mi podršku, ohrabrenje i ljubav. Njegova prisutnost me je umirila i osećala sam se sigurno znajući da je uz mene. On je bio moja desna ruka tokom lečenja, prati me na medicinske preglede i bio uz mene tokom terapija.

Takođe sam imala veliku podršku od mojih roditelja i sestara. Oni su bili tu za mene kako bi me podržali emocionalno i fizički. Sve vreme su me bodrili i pružili mi ljubav i podršku koja mi je bila neophodna da prevaziđem izazove s kojima sam se suočavala. Njihova podrška nije samo dolazila u obliku reči, već su takođe preuzeli mnoge zadatke i brigu oko kuće kako bi mi pomogli da se fokusiram na svoje lečenje.

Moji prijatelji su takođe bili tu za mene tokom celog procesa. Imala sam grupu prijatelja koji su se udružili da bi pružili podršku i brigu. Organizovali su vožnje do bolnice, pružili emocionalnu podršku kroz telefonske pozive i poruke, i čak su organizovali i kuvanje obroka za mene kad sam bila previše iscrpljena da bih mogla da kuvam.

Podrška porodice i prijatelja je igrala ključnu ulogu u mom oporavku. Bez njihove ljubavi, ohrabrenja i praktične podrške, ne bih bila u stanju da prevaziđem sve izazove s kojima sam se suočavala. Zahvalna sam što sam imala tako divne ljude oko sebe koji su bili tu za mene u ovim teškim trenucima.

Život posle dijagnoze

Emocije i podrška

Nakon što sam dobila dijagnozu raka dojke, moj život se potpuno promenio. Emocije su me preplavile i bila sam suočena sa strahom, tjeskobom i neizvjesnošću. Ipak, važno je da se ne osjećate sami u ovoj borbi. Moja porodica, prijatelji i medicinsko osoblje su bili izuzetno podrška tokom mog liječenja.

Liječenje i oporavak

Nakon dijagnoze, započela sam svoje liječenje. To uključuje operaciju, hemoterapiju i zračenje. Bilo je teških trenutaka, ali sam se odlučila boriti i biti hrabra. Liječenje je dugo trajalo, ali se svakim danom osjećam sve bolje. Oporavak nije lagan, ali je važno biti strpljiv i pratiti upute svog medicinskog tima.

Vraćanje u normalan život

Nakon uspješnog liječenja, pokušavam se vratiti normalnom životu. Održavam redovne kontrole kod svog onkologa i pratim preporuke o načinu života koji će mi pomoći u održavanju zdravlja. Važno je naglasiti da sam sada svjesnija vlastitog tijela i zdravlja. Radim na svom emocionalnom i fizičkom zdravlju kroz razne metode, uključujući psihoterapiju i redovnu tjelovježbu.

Pomoć drugima

Jedan od najvažnijih aspekata mog života nakon dijagnoze raka dojke je želja da pomognem drugima koji prolaze kroz isto iskustvo. Postala sam aktivna u lokalnim grupama za podršku i volontiram u organizacijama koje se bave prevencijom raka dojke. Želim podići svijest o ovoj bolesti i biti podrška drugim ženama koje prolaze kroz sličan proces.

FAQ:

Kako si saznala da imaš rak dojke?

Saznala sam da imam rak dojke kada sam primijetila kvržicu u jednoj dojci, što me navelo da odem kod doktora i zatražim daljnje pretrage.

Koje pretrage si prošla kako bi ti dijagnosticirali rak dojke?

Nakon što sam primijetila kvržicu, otišla sam kod doktora koji me uputio na mamografiju i ultrazvuk dojki. Također su mi napravili biopsiju kako bi uzeli uzorak tkiva za daljnju analizu.

Kako si se osjećala kada si saznala da imaš rak dojke?

Trenutak saznanja da imam rak dojke bio je šokantan i vrlo emotivan. Osjećala sam strah i neizvjesnost, ali istovremeno sam odlučila da se neću predati borbi i da ću se boriti protiv ove bolesti.

Kakav je bio tvoj tretman protiv raka dojke?

Nakon dijagnoze, započela sam kemoterapiju kako bi se smanjila veličina tumora, a zatim sam prošla operaciju uklanjanja tumora. Nakon toga sam prošla i radioterapiju kako bi se uništilo preostalo zloćudno tkivo.

Kako si se nosila sa svim emocionalnim aspektima borbe protiv raka dojke?

Emocionalni aspekt borbe protiv raka dojke bio je izuzetno težak. Pronašla sam podršku u obitelji, prijateljima i grupama za podršku pacijentima oboljelima od raka. Također sam se okrenula terapiji kako bih naučila kako izražavati i nositi se s svojim emocijama.