Kako saznati porezni broj Tin - Vodič za upotrebu i provjeru poreznog broja

Kako Saznati Porezni Broj Tin

Kako Saznati Porezni Broj Tin

Porezni broj, poznat i kao TIN (Tax Identification Number), je jedinstveni identifikacijski broj koji se koristi u Hrvatskoj za potrebe poreznog sustava. Svaka fizička i pravna osoba u Hrvatskoj mora imati svoj porezni broj. Porezni broj se koristi za identifikaciju i evidenciju poreznih obveznika, te se stoga često traži prilikom obavljanja različitih financijskih transakcija i poslovnih aktivnosti.

U ovom vodiču ćemo vam objasniti kako saznati svoj porezni broj Tin i kako provjeriti ispravnost poreznog broja. Postoji nekoliko načina na koje možete saznati svoj porezni broj, ovisno o tome jeste li fizička ili pravna osoba.

Ako ste fizička osoba, morate se obratiti Poreznoj upravi putem njihove internetske stranice ili posjetiti njihovu poslovnicu. Na stranici Porezne uprave postoji obrazac koji trebate ispuniti s vašim osobnim podacima. Nakon unosa podataka, dobit ćete svoj porezni broj Tin. Ovaj postupak je besplatan i brz, a rezultati su obično dostupni u roku od nekoliko dana.

Ako ste pravna osoba, postupak je malo složeniji. Morate se obratiti Poreznoj upravi osobno ili putem e-maila. Prilikom zahtjeva, morate priložiti određenu dokumentaciju kao dokaz o vašem pravnom statusu. Nakon provjere, Porezna uprava će vam dodijeliti porezni broj Tin, koji ćete koristiti za sve porezne obveze i transakcije.

Kada dobijete svoj porezni broj Tin, važno je provjeriti je li ispravan. Pogrešan porezni broj može dovesti do problema s vašim poreznim obvezama i financijskim transakcijama. Da biste provjerili ispravnost poreznog broja, možete se obratiti Poreznoj upravi ili koristiti online alat za provjeravanje poreza. Ovi alati mogu prepoznati greške u univerzalnom kontrolnom broju (JBRR) i provjeriti je li broj u skladu s algoritmom koji koristi Porezna uprava.

Ukratko, saznavanje poreznog broja Tin je vitalni korak za sve fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj. Bez poreznog broja, nećete biti u mogućnosti obavljati razne financijske transakcije i poslovne aktivnosti. Zato se pobrinite da imate svoj porezni broj i redovito provjeravajte njegovu ispravnost.

Koje je značenje poreznog broja Tin?

Porezni broj Tin je identifikacijski broj koji se koristi u Hrvatskoj za identifikaciju poreznih obveznika. Ovaj broj je jedinstven za svaku osobu ili pravnu osobu i potreban je prilikom obavljanja različitih poreznih transakcija kao što su plaćanje poreza, podnošenje poreznih izvješća ili otvaranje računa kod banke.

Porezni broj Tin ima svoju strukturu koja se sastoji od 11 znamenki. Prve tri znamenke označavaju oznaku “HRV” što ukazuje na nacionalnost nositelja broja. Nakon toga slijede devet znamenki koje se generiraju prema određenom algoritmu i predstavljaju jedinstveni identifikacijski broj poreznog obveznika. Važno je da svaka osoba ili pravna osoba ima samo jedan porezni broj Tin koji se ne mijenja tijekom života ili postojanja.

Porezni broj Tin se koristi u različitim situacijama. Na primjer, prilikom otvaranja računa kod banke, banka će zatražiti porezni broj Tin kako bi mogla identificirati klijenta i provjeriti njegovu poreznu obvezu. Također, prilikom plaćanja poreza ili podnošenja poreznih izvješća, porezni broj Tin je potreban kako bi se točno identificirala osoba ili pravna osoba koja je dužna platiti porez ili podnijeti izvješće.

You might be interested:  Kako Ginekolozi Računaju Termin Poroda

Ukratko, porezni broj Tin je važan identifikacijski broj koji se koristi u Hrvatskoj za identifikaciju poreznih obveznika. On je jedinstven i potreban je prilikom obavljanja različitih poreznih transakcija kao što su plaćanje poreza, podnošenje poreznih izvješća ili otvaranje računa kod banke.

Koja je svrha poreznog broja Tin?

Koja je svrha poreznog broja Tin?

Porezni broj Tin je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svim poreznim obveznicima u Hrvatskoj. Svrha poreznog broja Tin je olakšati identifikaciju i praćenje poreznih obveznika te omogućiti njihovu efikasnu registraciju i komunikaciju s poreznim vlastima.

Porezni broj Tin se koristi u različite svrhe, uključujući:

 • Prijavu poreza: Porezni broj Tin je osnovni zahtjev za prijavu svih oblika poreza u Hrvatskoj. Bez poreznog broja Tin, porezni obveznici ne mogu podnijeti prijavu poreza.
 • Identifikacija poreznih obveznika: Porezni broj Tin omogućuje identifikaciju svakog pojedinog poreznog obveznika. To je posebno važno za porezne vlasti kako bi pravilno identificirale i pratile porezne obveznike i njihove financijske transakcije.
 • Komunikacija s poreznim vlastima: Porezni broj Tin se koristi za komunikaciju s poreznim vlastima, uključujući podnošenje poreznih prijava, zahtjeva za povrat poreza i druge povezane obrasce.
 • Praćenje plaćanja poreza: Porezni broj Tin omogućuje poreznim vlastima praćenje plaćanja poreza i provjeru da li su porezni obveznici podmirili svoje obveze prema državi.

Uz navedene svrhe, porezni broj Tin često se traži i u ostalim slučajevima koji zahtijevaju identifikaciju poreznih obveznika, kao što su otvaranje bankovnog računa, prijava za kredit, uključivanje u poslovne transakcije i sl. Porezni broj Tin je stoga važan identifikacijski broj za sve porezne obveznike u Hrvatskoj.

Kako dobiti porezni broj Tin?

Da biste dobili svoj porezni broj Tin, morate slijediti određene korake. Evo detaljnog vodiča o postupku dobivanja poreznog broja Tin:

Korak 1: Prikupite potrebne dokumente

Prvo morate prikupiti sve potrebne dokumente kako biste aplicirali za porezni broj Tin. Ovi dokumenti uključuju:

 • Važan osobni identifikacijski dokument (npr. osobnu iskaznicu ili putovnicu)
 • Dokaz o prebivalištu (npr. račun za komunalne usluge ili izvod iz matične knjige rođenih)
 • Dokument koji potvrđuje vaš status (npr. potvrda o zaposlenju, potvrda o studiranju ili potvrda o registraciji tvrtke)

Korak 2: Posjetite nadležnu poreznu upravu

Sljedeći korak je posjetiti nadležnu poreznu upravu u svom području. Tamo ćete predati svoje dokumente i popuniti obrazac zahtjeva za porezni broj Tin.

Korak 3: Provjerite status svog zahtjeva

Nakon što ste predali zahtjev, možete provjeriti status svog zahtjeva za porezni broj Tin. To možete učiniti putem interneta ili kontaktiranjem porezne uprave telefonom.

Korak 4: Dobivanje poreznog broja Tin

Nakon što je vaš zahtjev odobren, dobit ćete svoj porezni broj Tin. Ovaj broj će vam biti dodijeljen i bit će važan za prijavu poreza i obavljanje drugih financijskih transakcija.

Imajte na umu da je postupak dobivanja poreznog broja Tin pravno obvezujući i važno je pridržavati se svih zakonskih zahtjeva i postupaka da biste ga dobili.

Koje su važne informacije za provjeru poreznog broja Tin?

Koje su važne informacije za provjeru poreznog broja Tin?

Provjeravanje poreznog broja Tin važno je kako biste bili sigurni da poslujete s legitimnim poslovnim subjektom i kako biste izbjegli eventualne probleme s poreznim organima. Da biste provjerili porezni broj Tin, trebate se osloniti na sljedeće informacije:

1. Porezni broj Tin

Porezni broj Tin je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom poreznom obvezniku u Hrvatskoj. Ovaj broj se koristi za identifikaciju pojedinaca i tvrtki u poreznom sustavu.

2. Ime i prezime ili naziv tvrtke

Pored poreznog broja Tin, važno je znati ime i prezime poreznog obveznika ili naziv tvrtke. Ove informacije se obično koriste za dodatnu provjeru identiteta i povezivanje s poreznim brojem Tin.

You might be interested:  Kako Izbijeliti Bijeli Ves

3. Datum provjere

Kako bi provjera poreznog broja Tin bila valjana, važno je provjeriti datum na kojem je provjera izvršena. Ove informacije mogu biti korisne u slučaju kasnijih poteškoća ili za potrebe evidencije.

4. Porezna uprava

Porezna uprava je institucija odgovorna za dodjelu poreznog broja Tin i vođenje evidencije o poreznim obveznicima. Kako biste provjerili porezni broj Tin, trebali biste nazvati ili kontaktirati lokalnu poreznu upravu.

Uz ove informacije, moći ćete provjeriti valjanost poreznog broja Tin i osigurati sigurnost u vašim poslovnim transakcijama.

Koje su moguće greške pri upotrebi poreznog broja Tin?

 • Nepravilno unos broja Tin: Jedna od mogućih grešaka je nepravilan unos samog poreznog broja Tin. Važno je pažljivo provjeriti broj i provjeriti da li ste ga pravilno uneli. Broj Tin se sastoji od 11 karaktera, uključujući i kontrolni broj na kraju. Ako se unese pogrešan broj Tin, to može dovesti do pogrešnih informacija i problema u daljnoj obradi.
 • Greške u formatu unosa: Porezni broj Tin treba biti unesen u tačnom formatu, bez razmaka i bez dodavanja dodatnih znakova. Ako se nepravilno unesu ili dodaju razmaci u broj Tin, sistem može prijaviti grešku ili neće pronaći odgovarajuće podatke.
 • Korišćenje zastarelog broja Tin: Moguće je da su se izmenili podaci o poreznom broju Tin, kao što je izmenjeno ime firme ili promenjeni vlasnici. Ako koristite zastareli broj Tin, može doći do grešaka u obradi podataka. Uvek je važno provjeriti da li imate najnovije podatke o poreznom broju Tin.
 • Greške u unosu imena ili drugih podataka: Ponekad se greške događaju pri unošenju imena, prezimena ili drugih ličnih podataka kod korišćenja poreznog broja Tin. To može dovesti do netačnih rezultata ili pogrešne identifikacije. Važno je da pažljivo unesete sve podatke i provjerite da li su tačni.
 • Problemi sa sistemom: Moguće je da se pojave greške pri korišćenju poreskog broja Tin zbog tehničkih problema ili grešaka u sistemu. U takvim slučajevima, preporučuje se kontaktiranje nadležnih organa ili korisničke podrške kako bi se rešio problem i dobio tačan porezni broj Tin.

Važno je biti pažljiv i tačan pri korišćenju poreznog broja Tin kako bi se izbegle ove moguće greške. Provjerite broj Tin, unesite ga ispravno, koristite najnovije podatke i pažljivo proverite sve lične podatke kako biste osigurali tačnost i validnost informacija.

Koje su alternative za porezni broj Tin?

Ukoliko je potrebno identificirati fizičku ili pravnu osobu u Hrvatskoj u poreske svrhe, porezni broj TIN (Tax Identification Number) je najčešće korištena metoda. Međutim, postoje i neke alternative koje se mogu koristiti u određenim situacijama.

Porezna prijava

Kada se fizička osoba zaposli u Hrvatskoj, obično se prijavljuje Poreznoj upravi i dobija TIN. Međutim, ako fizička osoba jednokratno prima dohodak u Hrvatskoj, kao što je naknada za autorsko djelo ili honorar, moguće je da se prijavljuje samo putem poreske prijave. Nakon podnošenja poreske prijave, osoba će dobiti odgovarajući porezni broj koji će biti korišten u svrhu oporezivanja.

OIB (Osobni identifikacijski broj)

OIB (Osobni identifikacijski broj) je jedinstveni identifikator koji se koristi za identifikaciju fizičkih osoba u Hrvatskoj. OIB se dodjeljuje svakoj osobi koja ima neki oblik registra u Hrvatskoj, uključujući poreznu prijavu. OIB se često koristi u raznim administrativnim procesima i služi kao alternativna metoda identifikacije u poreznim svrhama.

Porezni broj iz druge zemlje članice EU

U skladu s pravilima EU, osoba s prebivalištem u drugoj zemlji članici može efikasno koristiti svoj porezni broj iz te zemlje za svrhe identifikacije u Hrvatskoj. To znači da poslovni subjekti u Hrvatskoj trebaju prihvatiti porezne brojeve iz drugih zemalja EU kao alternativnu metodu identifikacije prilikom transakcija s osobama iz tih zemalja.

Posebni identifikatori za pravne osobe

Pravne osobe u Hrvatskoj također dobivaju posebne identifikatore koji su alternativa za porezni broj TIN. To uključuje matični broj, koji se koristi za identifikaciju pravnih osoba koje su registrirane kod trgovačkog suda, te PDV broj (Porez na dodanu vrijednost), koji se koristi za identifikaciju pravnih osoba koje su registrirane za PDV.

You might be interested:  Što Je Socijalni Inženjering

Alternativne metode identifikacije
Metoda Opis
Porezna prijava Prijavljivanje poreza putem poreske prijave
OIB Osobni identifikacijski broj
Porezni broj iz druge zemlje članice EU Porezni broj iz druge zemlje članice EU
Posebni identifikatori za pravne osobe Matični broj, PDV broj

Koja je pravna regulativa vezana uz porezni broj Tin?

Porezni broj Tin u Hrvatskoj reguliran je Zakonom o porezu na dohodak (Narodne novine, br. 177/04, 73/08, 80/10, 114/11, 22/12, 144/12, 148/13, 153/13, 143/14, 156/14, 127/15, 118/16, 46/17, 118/18, 32/20, 42/20), Zakonu o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 147/14, 153/14, 94/16, 115/16, 106/18, 121/19, 70/20), Zakonu o porezu na dobit (Narodne novine, br. 177/04, 90/05, 57/06, 146/08, 80/10, 22/12, 148/13, 153/13, 143/14, 147/14, 45/15, 113/16, 106/18 i 32/20) te drugim propisima koji uređuju porezno zakonodavstvo u Hrvatskoj.

Prema zakonskim odredbama, svaka fizička i pravna osoba koja ima financijske i gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj dužna je imati porezni broj Tin. Porezni broj dodjeljuje Porezna uprava Republike Hrvatske.

Također, pravna regulativa koja je vezana uz porezni broj Tin propisuje obvezu prijavljivanja i korištenja poreznog broja prilikom različitih financijskih transakcija, kao što su otvaranje poslovnih računa, plaćanje poreza, izdavanje računa, prijava radnika i druge obveze koje podliježu oporezivanju.

Uz Zakon o porezu na dohodak, Zakon o porezu na dodanu vrijednost i Zakon o porezu na dobit, pravna regulativa vezana uz porezni broj Tin također uključuje propise poput Zakona o računovodstvu (Narodne novine, br. 78/15, 118/18) i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (Narodne novine, br. 120/16, 57/18).

Ukratko, porezni broj Tin je obavezan za sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju financijske i gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, a pravna regulativa koja je vezana uz taj porezni broj uključuje niz zakona i propisa koji reguliraju porezno zakonodavstvo u Republici Hrvatskoj.

FAQ:

Kako mogu saznati svoj porezni broj?

Postoji nekoliko načina da saznate svoj porezni broj. Možete ga pronaći na pozadini osobne iskaznice, na području A11. Također, porezni broj možete pronaći na poreznoj kartici ili na potvrdi o upisu u Registar poreznih obveznika. Ukoliko nemate pristup tim dokumentima, možete posjetiti lokalnu poreznu upravu i zatražiti informacije o svom poreznom broju.

Kako provjeriti valjanost poreznog broja?

Da biste provjerili valjanost poreznog broja, morate provjeriti nekoliko stvari. Prvo, provjerite da li broj ima 11 znamenki. Drugo, provjerite da li prve dvije znamenke predstavljaju oznaku države (u Hrvatskoj je to HR). Također, provjerite da li ostale znamenke zadovoljavaju određenu kombinaciju brojeva i slova koja su definirana poreznim zakonom. Ako broj zadovoljava sve te uvjete, smatra se valjanim poreznim brojem.

Koje su posljedice korištenja neregularnog poreznog broja?

Korištenje neregularnog poreznog broja može imati ozbiljne posljedice. Prvo, možete biti kažnjeni od strane porezne uprave zbog kršenja poreznih propisa. Također, može doći do problema prilikom prijave poreza, jer neregularni porezni broj može rezultirati pogrešnim obračunom i plaćanjem poreza. Također, možete imati problema pri ostvarivanju određenih poreznih olakšica ili prava koja proizlaze iz poreznog broja.

Kako mogu promijeniti moj porezni broj?

Promjena poreznog broja može biti komplicirana i zahtijeva određene korake. Prvo, morate kontaktirati poreznu upravu i obavijestiti ih o svojoj želji za promjenom poreznog broja. Porezna uprava će vam pružiti upute i obrascu koje trebate popuniti. Nakon što podnesete zahtjev za promjenu, porezna uprava će pregledati vaš zahtjev i utvrditi valjanost promjene. Ukoliko se vaš zahtjev odobri, dat će vam novi porezni broj i obavijestiti vas o daljnjim koracima.