Kako napraviti snimku ekrana na laptopu

Kako Screenshot Na Laptopu

Kako Screenshot Na Laptopu

Snimka ekrana je izuzetno korisna funkcija koja vam omogućava da zabeležite deo ili celu sliku onoga što vidite na ekranu svog laptopa. Bez obzira da li želite da podelite nešto zanimljivo sa prijateljima ili da sačuvate važan trenutak, snimanje ekrana je jednostavan način da to postignete.

Da biste napravili snimku ekrana na laptopu, postoji nekoliko različitih načina. Jedan od najčešće korišćenih metoda je korišćenje tastaturnih prečica. Na većini laptop računara, možete pritisnuti taster “Print Screen” ili “PrtSc” kako biste napravili snimku celog ekrana. Nakon toga, otvorite program za uređivanje slika (npr. Paint) i pritisnite “Ctrl + V” kako biste zalepili snimku. Snimku možete sačuvati kao sliku ili je dalje urediti prema potrebi.

Još jedan način za snimanje ekrana je korišćenje specifičnog softvera za snimanje ekrana. Mnogi besplatni programi omogućavaju vam da napravite snimku celog ekrana ili samo određenog dela, kao i da snimite zvuk sa mikrofona. Nakon što snimka bude napravljena, možete je sačuvati u željenom formatu (npr. MP4, AVI) i deliti je sa drugima.

Nema sumnje da je mogućnost snimanja ekrana na laptopu korisna i praktična. Možete je koristiti za tehničku podršku, demonstraciju softvera, pravljenje video tutorijala ili čak za zabeležavanje delova filmova i muzičkih spotova. Bez obzira na svrhu, znajući kako napraviti snimku ekrana na laptopu će vam biti od velike pomoći u mnogim situacijama.

Priprema računala

1. Provjerite operativni sustav

Provjerite koji operativni sustav koristite na svom računalu. Ovisno o operativnom sustavu, koristit ćete različite metode za izradu snimke ekrana.

2. Ažurirajte vaše računalo

Provjerite jesu li svi važni sustavski i softverski ažuriranja primijenjena na vaše računalo. Ažuriranja često uključuju sigurnosne zakrpe ili bolju kompatibilnost, što može poboljšati funkcionalnost alata za snimanje ekrana.

3. Instalirajte potrebne alate

Ako na vašem računalu već nemate alate za snimanje ekrana, morat ćete instalirati odgovarajući softver. Postoji mnogo besplatnih i komercijalnih alata dostupnih na internetu. Provjerite recenzije i preporuke kako biste odabrali najprikladniji alat za vaše potrebe.

4. Provjerite kompatibilnost

Nakon instalacije alata za snimanje ekrana, provjerite je li kompatibilan s vašim računalom. Mora biti kompatibilan s vašim operativnim sustavom i verzijom, kao i s hardverskim postavkama. Neki alati zahtijevaju određenu količinu radne memorije ili procesorske snage kako bi pravilno funkcionirali.

5. Provjerite da li su odabrane pravilne postavke

Prije nego započnete snimati svoj ekran, provjerite da su postavke snimanja pravilno konfigurirane. Ovo uključuje parametre kao što su izbor područja snimanja, odabir izlazne datoteke i postavke zvuka (ako je potrebno).

6. Testirajte snimanje

Da biste bili sigurni da vaša snimka ekrana radi ispravno, napravite testno snimanje. Ovo će vam omogućiti da provjerite je li kvaliteta snimke zadovoljavajuća i je li zvuk (ako je sniman) pravilno uhvaćen.

Vrsta računala Operativni sustav Preporučeni alati za snimanje ekrana
Windows Windows 10 Snipping Tool, OBS Studio, Bandicam
Mac macOS Mojave ili noviji QuickTime Player, OBS Studio, ScreenFlow
Linux Bilo koja distribucija Kazam, OBS Studio, SimpleScreenRecorder

Odabir odgovarajućeg programa

Kada želite napraviti snimku ekrana na laptopu, prvi korak je odabrati odgovarajući program koji vam omogućava tu funkcionalnost. Postoji nekoliko popularnih programa koji se često koriste za snimanje ekrana, a u ovom dijelu ćemo ih pregledati.

You might be interested:  Kako Se Jedu Škampi

1. Snipping Tool

Snipping Tool je ugrađeni alat u operativnom sistemu Windows koji omogućava jednostavno snimanje ekrana. Možete ga pronaći tako da ga potražite u Start meniju ili pretražite koristeći pretragu.

Ovaj alat vam omogućava da odaberete željeni dio ekrana, snimite ga i sačuvate kao sliku. Također ima mogućnost takozvanog “delay snimka” koji vam omogućava da odgodite snimanje ekrana za određeni vremenski period.

2. Camtasia

Camtasia je profesionalni program za snimanje ekrana koji vam pruža napredne mogućnosti snimanja i uređivanja. Ovaj program je popularan među korisnicima koji žele visoku kvalitetu snimaka ekrana i potpunu kontrolu nad postprodukcijom.

Camtasia također nudi alate za uređivanje, kao što su dodavanje titlova, tranzicija i efekti, kao i mogućnost snimanja zvuka sa mikrofona ili sistema.

3. OBS Studio

OBS Studio je besplatan i open-source program za snimanje ekrana koji je popularan među streamerima i gejmerima. Ovaj program pruža mogućnosti snimanja visoke kvalitete, kao i mogućnost emitiranja uživo na platformama kao što su Twitch ili YouTube.

OBS Studio ima brojne napredne opcije, kao što su prilagodljivi izlazi, podešavanje rezolucije i okvira po sekundi, kao i mogućnost snimanja zvuka sa mikrofona i sistema.

Instalacija programa za snimanje ekrana

Instalacija programa za snimanje ekrana

Za snimanje ekrana na računalu, morate instalirati posebne programe koji vam omogućuju snimanje akcija na ekranu vašeg laptopa. Postoji mnogo različitih programa za snimanje ekrana, ali u ovom članku ćemo se fokusirati na tri popularna programa: OBS Studio, Camtasia i Bandicam.

OBS Studio

OBS Studio je besplatni open-source program za snimanje ekrana. Evo kako ga možete instalirati:

 1. Posjetite službenu web stranicu OBS Studija.
 2. Kliknite na gumb “Download” da biste preuzeli instalacijski program.
 3. Dvaput kliknite na preuzeti instalacijski program i slijedite upute za instalaciju.

Camtasia

Camtasia je popularan program za snimanje ekrana koji također ima mogućnost uređivanja videozapisa. Evo kako ga možete instalirati:

 1. Posjetite službenu web stranicu Camtasia.
 2. Kliknite na gumb “Free Trial” da biste preuzeli instalacijski program.
 3. Dvaput kliknite na preuzeti instalacijski program i slijedite upute za instalaciju.

Bandicam

Bandicam je jednostavan program za snimanje ekrana koji ima mogućnost snimanja određenih dijelova ekrana ili cijelog ekrana. Evo kako ga možete instalirati:

 1. Posjetite službenu web stranicu Bandicama.
 2. Kliknite na gumb “Free Download” da biste preuzeli instalacijski program.
 3. Dvaput kliknite na preuzeti instalacijski program i slijedite upute za instalaciju.

Nakon što ste instalirali jedan od ovih programa, bit ćete spremni započeti snimanje ekrana na svom laptopu. Sjetite se da svaki program ima svoje korisničko sučelje i mogućnosti, tako da će se postupak snimanja malo razlikovati ovisno o odabranom programu.

Pokretanje programa

Pokretanje programa za snimanje ekrana na laptopu može biti vrlo jednostavno. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti da biste pokrenuli program:

 1. Provjerite ima li laptop ugrađen program za snimanje ekrana

  Prvo što trebate provjeriti je da li vaš laptop ima ugrađen program za snimanje ekrana. Mnogi moderni laptopi dolaze s ovom funkcijom već instaliranom.

 2. Pretražite preuzimanje programa za snimanje ekrana

  Ako vaš laptop nema ugrađen program za snimanje ekrana, možete pretražiti internet za program za snimanje ekrana koji odgovara vašim potrebama. Postoje mnogi besplatni programi dostupni za preuzimanje.

 3. Preuzmite i instalirajte program

  Kada pronađete program koji želite koristiti, preuzmite ga s web stranice proizvođača. Nakon preuzimanja, slijedite upute za instalaciju programa.

 4. Pokrenite program

  Nakon što ste instalirali program za snimanje ekrana, pokrenite ga tako da dvaput kliknete ikonu programa na radnoj površini ili u izborniku Start.

To su osnovni koraci za pokretanje programa za snimanje ekrana na laptopu. Nakon pokretanja programa, možete prilagoditi postavke snimanja i započeti snimanje svog ekrana.

Podešavanje parametara snimanja

Pre nego što krenete sa snimanjem ekrana na svom laptopu, trebali biste upoznati se sa raznim parametrima koji vam stoje na raspolaganju. Ovi parametri vam omogućavaju da prilagodite snimanje prema svojim potrebama i željama. Evo nekih od parametara koje možete podesiti:

1. Rezolucija snimanja

Jedan od najvažnijih parametara je rezolucija snimanja. Rezolucija određuje koliko detalja će biti zabeleženo tokom snimanja. Većina softvera za snimanje ekrana omogućava vam da odaberete između nekoliko unapred definisanih rezolucija ili da unesete sopstvene vrednosti rezolucije.

2. Frame rate

Frame rate se odnosi na broj slika koje će biti prikazane u jednoj sekundi tokom snimanja. Veći frame rate daje glatkiju i kvalitetniju snimku, ali takođe zauzima više prostora na disku. Većina softvera za snimanje ekrana omogućava vam da odaberete između nekoliko tipičnih frame rate vrednosti, kao što su 24fps, 30fps i 60fps.

You might be interested:  Kada Pocinje Teci Zabrana Upravljanja Motornim Vozilom

3. Kvalitet snimka

Kvalitet snimka se odnosi na kompresiju snimka. Veći kvalitet snimka znači manje kompresije i bolji kvalitet slike, ali takođe zauzima više prostora na disku. Većina softvera za snimanje ekrana omogućava vam da odaberete između nekoliko unapred definisanih kvaliteta snimka, kao što su niska, srednja i visoka kompresija.

4. Izvor zvuka

Ako želite da snimate zvuk dok snimate ekran, treba izabrati izvor zvuka. Izvor zvuka može biti zvučnici računara, mikrofon ili kombinacija oba. Većina softvera za snimanje ekrana omogućava vam da odaberete izvor zvuka tokom podešavanja snimanja.

5. Format snimljenog fajla

Format snimljenog fajla odnosi se na ekstenziju fajla u kojem će biti sačuvana snimka ekrana. Najčešći formati su MP4, AVI, WMV i MOV. Većina softvera za snimanje ekrana omogućava vam da odaberete željeni format fajla pre snimanja.

Počevši od ovih parametara, možete prilagoditi snimanje ekrana prema svojim potrebama. Važno je eksperimentisati sa različitim parametrima kako biste pronašli kombinaciju koja vam daje najbolje rezultate.

Snimanje ekrana

Snimanje ekrana je korisna funkcionalnost koja vam omogućava da napravite snimak svega što se događa na vašem laptopu. To je posebno korisno kada želite da podelite svoje znanje, kreirate tutorijale ili snimite videozapise za prezentaciju nekog softvera.

Metode snimanja ekrana na laptopu

Postoji nekoliko metoda za snimanje ekrana na laptopu. Evo nekih od najčešćih metoda:

 • Snimanje ekrana pomoću ugrađenog alata za snimanje ekrana: Mniki laptopi dolaze sa ugrađenim alatom za snimanje ekrana. Ovaj alat obično omogućava snimanje celog ekrana ili odabranog dela ekrana. Možete pristupiti ovom alatu pritiskom na odgovarajuću prečicu na tastaturi ili kroz sistemski meni.
 • Snimanje ekrana pomoću aplikacija trećih strana: Takođe možete koristiti aplikacije trećih strana za snimanje ekrana na laptopu. Ove aplikacije često nude dodatne funkcionalnosti i podešavanja koja možete koristiti za prilagođavanje snimanja ekrana prema vašim potrebama.
 • Snimanje ekrana putem veb-kamere: Ako ne želite da snimate ceo ekran, već samo sebe tokom snimanja, možete koristiti veb-kameru i aplikaciju za snimanje ekrana koja podržava snimanje veb-kamere. Na taj način možete snimiti svoje reakcije i komentare zajedno sa snimkom ekrana.

Kako snimiti ekran na laptopu pomoću ugrađenog alata za snimanje ekrana

Evo koraka za snimanje ekrana pomoću ugrađenog alata za snimanje ekrana na laptopu:

 1. Pritisnite odgovarajuću prečicu na tastaturi za otvaranje alata za snimanje ekrana ili pronađite alat u sistemskom meniju.
 2. Odaberite “Snimi ceo ekran” ako želite da snimite ceo ekran, ili “Snimi odabrani deo ekrana” ako želite da odaberete određeni deo ekrana koji želite da snimite.
 3. Pojaviti će se mali prozor koji prikazuje presecište između snimljenog dela ekrana i prikaza ekrana.
 4. Kliknite na “Start” ili pritisnite odgovarajući taster za početak snimanja.
 5. Kada završite snimanje, kliknite na “Završi” ili pritisnite odgovarajući taster za zaustavljanje snimanja.
 6. Snimak ekrana će biti sačuvan na vašem laptopu i možete ga koristiti kako god želite.

Saveti za snimanje ekrana

 • Planirajte unapred: Pre nego što započnete snimanje ekrana, napravite plan šta želite da snimite i kako želite da izgleda. Ovo će vam pomoći da ne gubite vreme i budete efikasni tokom samog procesa snimanja.
 • Proverite postavke snimanja: Pre nego što započnete snimanje ekrana, proverite postavke snimanja. Podesite rezoluciju, format snimka i kvalitet snimanja prema vašim potrebama.
 • Koristite prečice na tastaturi: Da biste bili efikasni tokom procesa snimanja ekrana, upoznajte se sa prečicama na tastaturi za brži pristup određenim funkcijama alata za snimanje ekrana.
 • Vežbajte: Kao i kod svih veština, vežba čini majstora. Vežbajte snimanje ekrana kako biste postali veštiji i brži u procesu snimanja.

Pomažemo vam da snimate ekrane vašeg laptopa pomoću ugrađenog alata za snimanje ekrana ili aplikacija trećih strana. Upamtite ove savjete i uskoro ćete moći da snimite kvalitetne snimke ekrana na laptopu.

Pregled i uređivanje snimljenog materijala

Kada ste uspješno napravili snimku ekrana na svom laptopu, možete pregledati i uređivati snimljeni materijal kako biste postigli željeni rezultat. U nastavku su navedeni koraci koje možete slijediti kako biste obavili pregled i uređivanje snimljenog materijala.

Pregled snimljenog materijala

Nakon što snimite ekran, možete pregledati snimljeni materijal kako biste provjerili jesu li svi željeni elementi snimljeni ispravno. Evo nekoliko načina kako možete pregledati snimku ekrana:

 • Idite na mjesto na kojem ste snimili materijal i dvaput kliknite na snimku kako biste je otvorili u programu za pregledavanje slika.
 • Ako ste koristili specifičan softver za snimanje ekrana, možda ćete morati otvoriti taj softver i pronaći opciju “Pregled” kako biste vidjeli snimljeni materijal.
 • Ako ste snimku ekrana snimili kao videozapis, možete otvoriti video reproduktor na svom laptopu i povući datoteku videozapisa u reproduktor kako biste je reproducirali.
You might be interested:  Kako Se Prenosi Crveni Vjetar

Uređivanje snimljenog materijala

Kada pregledate snimljeni materijal, možda ćete primijetiti da vam je potrebno neko uređivanje da biste postigli željeni rezultat. Evo nekoliko načina kako možete urediti snimku ekrana:

 • Ako je snimljeni materijal prevelik, možete ga skratiti pomoću video uređivača kako biste uklonili nepotrebne dijelove snimke.
 • Ako želite dodati nazive, opise ili grafike na snimljeni materijal, možete koristiti bilo koji softver za uređivanje slika ili videozapisa kako biste dodali te elemente.
 • Ako želite promijeniti format snimljenog materijala, koristite program za konverziju formata kako biste pretvorili snimku ekrana u drugi format.

Kada ste završili s uređivanjem snimljenog materijala, možete ga spremiti ili podijeliti s drugima prema svojim potrebama. Imajte na umu da se pregled i uređivanje snimljenog materijala može razlikovati ovisno o softveru koji koristite za snimanje ekrana.

Spremanje i dijeljenje snimke

Kada završite sa snimanjem ekrana na svom laptopu, sljedeći korak je spremanje i dijeljenje snimke. Postoji nekoliko načina na koje možete to učiniti.

1. Spremanje snimke

Kada završite sa snimanjem ekrana, većina softvera za snimanje omogućit će vam da snimku spremiti na vaš laptop. Prilikom spremanja, odaberite odredišnu mapu i naziv za snimku. Nakon što snimka bude spremljena, možete je pregledavati ili uređivati kad god želite.

2. Dijeljenje snimke putem e-pošte

Ako želite podijeliti snimku sa nekim, možete je priložiti u e-poruci. Otkačite snimku pritiskom na gumb za prilaganje datoteke u svom e-poštanskom klijentu i odaberite snimku koju želite poslati. Zatim jednostavno upišite primatelja e-pošte i pošaljite poruku.

3. Dijeljenje snimke putem oblaka

Druga opcija je dijeljenje snimke putem cloud usluga kao što su Google Drive, Dropbox ili OneDrive. Za to ćete morati prenijeti snimku u svoj račun na tim uslugama i omogućiti pristup snimci drugim ljudima tako da im podijelite vezu ili dajete dozvole za preuzimanje.

4. Dijeljenje snimke putem društvenih mreža

Ako želite podijeliti snimku s većim brojem ljudi ili je objaviti javno, možete je podijeliti putem društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter ili Instagram. Jednostavno prijavite se na svoj račun, odaberite mogućnost za dijeljenje snimke i pratite upute za postavljanje snimke na odabranoj mreži.

Sada kada znate kako spremiti i podijeliti snimku ekrana na svom laptopu, možete ju koristiti za razne svrhe kao što su stvaranje vodiča, dijeljenje prezentacija ili snimanje videozapisa za ljude koji nisu prisutni. Iskoristite ovu korisnu značajku i olakšajte svoj rad ili komunikaciju sa drugima.

FAQ:

Koje su metode za pravljenje snimke ekrana na laptopu?

Postoji nekoliko metoda za pravljenje snimke ekrana na laptopu. Možete koristiti ugrađeni alat za snimanje ekrana, preuzeti aplikaciju za snimanje ekrana ili koristiti prečicu na tastaturi.

Kako koristiti ugrađeni alat za snimanje ekrana na laptopu?

Da biste koristili ugrađeni alat za snimanje ekrana na laptopu, prvo pronađite program “Snipping Tool” u Start meniju. Kada otvorite program, odaberite vrstu snimke koju želite da napravite (cela snimka ekrana, određeni deo ekrana ili slobodna forma). Nakon što napravite snimku, možete je sačuvati na željenoj lokaciji.

Kako preuzeti aplikaciju za snimanje ekrana na laptopu?

Da biste preuzeli aplikaciju za snimanje ekrana na laptopu, posetite internet stranicu koja nudi aplikacije za snimanje ekrana. Pronađite aplikaciju koja vam odgovara i kliknite na dugme za preuzimanje. Nakon što preuzmete aplikaciju, instalirajte je na svom laptopu i pratite uputstva za snimanje ekrana.

Koja je prečica na tastaturi za pravljenje snimke ekrana na laptopu?

Prečica na tastaturi za pravljenje snimke ekrana na laptopu je obično “Print Screen” (PrtSc), “Print Screen + Windows” ili neka kombinacija tastera kao što su “Ctrl + PrtSc”. Kada pritisnete odgovarajuću prečicu, snimka ekrana će biti automatski kopirana u clipboard. Zatim je možete nalepiti u program za obradu slika ili Word dokument i sačuvati.

Kako snimiti samo određeni deo ekrana na laptopu?

Da biste snimili samo određeni deo ekrana na laptopu, možete koristiti ugrađeni alat za snimanje ekrana ili neku aplikaciju za snimanje ekrana. Kada otvorite program, odaberite opciju “Snimka određenog dela ekrana” ili nešto slično. Zatim, koristite miša ili touchpad da selektujete željeni deo ekrana i napravite snimku. Snimku možete sačuvati na željenoj lokaciji.