Kako se čestita Vaskrs - tradicije i običaji

Kako Se Cestita Vaskrs

Kako Se Cestita Vaskrs

Vaskrs je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, koji se obeležava u znak uskrsnuća Isusa Hrista. U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama sa hrišćanskom tradicijom, Vaskrs je poseban praznik koji se proslavlja sa velikom radošću i obredima.

Čestitanje Vaskrsa je sastavni deo ovog praznika, a postoji mnogo načina na koje se može izraziti radost zbog uskrsnuća. Jedan od najčešćih običaja je da se ljudima čestita “Hristos voskrese!”, na šta se odgovara sa “Vaistinu voskrese!”. Ova tradicija se prenosi sa kolena na koleno i ima duboko simbolično značenje.

“Hristos voskrese!” – “Vaistinu voskrese!”

Pored izgovaranja ove čestitke, veliku ulogu u obeležavanju Vaskrsa imaju i različiti tradicionalni običaji. Na primer, jedan od najpoznatijih je farbanje i dekorisanje jaja. Jaja su simbol novog života i plodnosti, a farbanje jaja predstavlja simbolično buđenje prirode i dolazak proleća. Takođe, često se organizuju takmičenja u kome se ocenjuje najlepša dekoracija jaja.

Još jedan običaj je i darivanje uskršnjih jaja, koje se često uvija u luk, cveće ili listove različitog bilja. Ova jaja se daruju prijateljima, porodici ili voljenim osobama kao simbol ljubavi, pažnje i blagoslova. Takođe, često se organizuju uskršnje mise i liturgije koje se posebno svečano obeležavaju.

Vaskrs je praznik koji donosi radost, zajedništvo i obnavljanje nade u život. Čestitanje Vaskrsa i poštovanje tradicionalnih običaja su načini na koje možemo održati duh praznika u našim životima i predstavljaju lep način da se pokaže poštovanje prema svojoj veri i kulturi.

Kada se slavi Vaskrs

Vaskrs je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika koji se slavi širom sveta. Datum kada se Vaskrs slavi može varirati iz godine u godinu, jer se računa prema lunarnom kalendaru. Obično se Vaskrs slavi u proleće, kada priroda buja novim životom i sve oko nas postaje zeleno i cveta.

U Hrvatskoj, kao i u većini pravoslavnih zemalja, Vaskrs se slavi prema julijanskom kalendaru. Obično se Vaskrs slavi nedelju dana posle Uskrsa u katoličkoj crkvi. Ova razlika u datumima potiče od različitog kalendara koji se koristi u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi.

Vaskrs je pokretan praznik, što znači da se svake godine slavi u drugom datumu. Da bi se odredio tačan datum Vaskrsa, koristi se složeni sistem koji kombinuje lunarni kalendar i naučne metode. Obično, Vaskrs pada negde između 4. aprila i 8. maja.

Ipak, bez obzira na tačan datum, Vaskrs je uvek posebna prilika za sve hrišćane da proslave Isusovu pobedu nad smrću i obeleže ovaj praznik sa svojom porodicom i prijateljima.

Koje su tradicije crkvene proslave Vaskrsa

Mnoge crkvene tradicije su prisutne tokom proslave Vaskrsa, koje ima duboke religiozne značaje za hrišćane. Ovi običaji i rituali se razlikuju od regiona do regiona, ali neki od najčešćih uključuju:

 • Priprema za Vaskrs: Mnogi hrišćani se pripremaju za Vaskrs tokom perioda poznatog kao Veliki post. Tokom ovog perioda, vernici praktikuju strogu ishranu i post u znak pokajanja i pokornosti.
 • Veliki petak: Veliki petak je dan kada se sećamo Isusove smrti na krstu. Vernici

  Kako se boje jaja za Vaskrs

  Bojenje jaja za Vaskrs tradicionalan je običaj koji se praktikuje u mnogim zemljama i kulturama. U Hrvatskoj, ova tradicija takođe ima posebnu važnost i izvodi se na poseban način. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da saznate kako se boje jaja za Vaskrs:

  1. Priprema jaja

  • Prvo trebate nabaviti svježa kokošja jaja. Možete koristiti bijela ili smeđa jaja, ali bijela jaja će bolje upiti boju.
  • Jaja operite sapunom i toplom vodom kako biste uklonili nečistoće sa ljuske.

  2. Priprema boja

  • Tradicionalno, jaja se boje prirodnim bojama dobijenim iz biljaka i začina. Na primjer, crvenu boju možete dobiti od cikle, žutu od kurkume, a plavu od kupusa.
  • Za pripremu boje od biljaka, potrebno je da ih skuhati u vodi sa octom. Nakon što je boja dobila dovoljno intenziteta, procedite je i pustite da se ohladi.

  3. Bojenje jaja

  • Umjesto klasičnog kuvanja jaja, u Hrvatskoj se često koristi metoda “hladnog bojenja”. Jaja se stavljaju u hladnu boju i ostavljaju se da stoje u boji neko vrijeme. Vrijeme potrebno za dobijanje željenog intenziteta boje zavisi od biljke kojom je boja dobijena.
  • Morate biti strpljivi i pustiti jaja da odstoje u boji duže vremena kako biste dobili intenzivnije boje.

  4. Dodatno ukrašavanje

  • Nakon što su jaja obojena i osušena, možete ih dodatno ukrasiti raznim tehnikama kao što su ukrašavanje voskom, lepljenje vezenih traka ili slično.
  • Vosak možete nanositi na jaja pomoću posebnih pisaljki ili pomoću obične svjeće.

  Nakon što se jaja potpuno osuše, spremna su za ukrašavanje ili razmenu sa prijateljima i porodicom. Bojenje jaja za Vaskrs je divan način da se pridružite ovom prazničnom običaju i proslavite Vaskrs.

  Ukrasi koje se koriste za pripremu Vaskrsa

  Ukrasi su bitan dio pripreme za Vaskrs i dodaju poseban šarm prazničnom raspoloženju. Postoje različiti tradicionalni ukrasi koji se koriste za ukrašavanje doma za ovaj praznik.

  Pisanice

  Pisanice su jedan od najpoznatijih simbola Vaskrsa. To su jaja koja se farbaju i ukrašavaju raznobojnim bojama i dezenima. Tradicija farbanja jaja za Vaskrs prati se već stotinama godina i smatra se da ova jaja donose sreću i blagostanje. Pisanice se često postavljaju u korpu sa zelenilom i grančicama mladog bilja i služe se kao ukrasni element za Vaskršnji sto.

  Vaskršnji kolačići

  Vaskršnji kolačići su još jedan uobičajeni ukras koji se koristi za pripremu Vaskrsa. Ovi kolačići obično imaju oblik zeke, pilića, jaja ili drugih simbola povezanih sa praznikom. Izrađuju se od slatkog tijesta i ukrašavaju šarenim šećerom i glazurom. Vaskršnji kolačići se često poklanjaju prijateljima i porodici kao simbol radosti i obnove.

  Vaskršnji cvjetni aranžmani

  Vaskršnji cvjetni aranžmani su još jedan popularan ukras za Vaskrs. Cvijeće kao što su tulipani, narcise i ljiljani često se koristi za izradu šarenih i mirisnih buketa koje se postavljaju u domu. Ovi cvjetni aranžmani simboliziraju buđenje prirode i proljeće, te dodaju svježinu i ljepotu prostoru.

  Prvosvećenikove sveće

  Prvosvećenikove sveće su posebne sveće koje se koriste u tradicionalnim vaskršnjim obredima. Ove sveće su obično ukrašene posebnim simbolima i bojama i predstavljaju svjetlo koje je Isus donio svijetu svojim uskrsnućem. One se pale u crkvama tokom obreda Vaskrsa, a također se mogu koristiti kao ukras u domaćinstvima za vrijeme praznika.

  Vaskršnji stolnjaci

  Vaskršnji stolnjaci su posebni stolnjaci koji se koriste za ukrašavanje trpeze za Vaskrs. Oni su često ukrašeni motivima pisanica, cvijeća i proljetnih simbola. Vaskršnji stolnjaci dodaju praznični šarm i svečanost trpezi i često se koriste za posebne obroke i okupljanja tokom praznika.

  Prvosvećenikove sveće
  Boja Simbolika
  Crvena Krv Hristova
  Bijela Čistoća i svetlost
  Zelena Nada i obnova
  Žuta Radost i veselje

  Bogoštenje i prinošenje kolača

  Bogoštenje i prinošenje kolača su važni običaji koji se praktikuju tokom Vaskrsa u mnogim hrvatskim domovima. Ovi običaji imaju duboko religiozno značenje, ali takođe doprinose i stvaranju zajedništva i bliskosti među ljudima.

  Bogoštenje

  Bogoštenje se obavlja u crkvama, gde vernici donose kolače i druge poslastice koje su pripremili kod kuće. Ovaj običaj simbolizuje prinošenje hrane Bogu kao znak zahvalnosti za sve dobrobiti koje su primili. Kolači se predaju svešteniku, koji ih blagosilja i deli vernicima tokom bogosluženja.

  Obično se donose vaskršnji kolači, koji su oblikovani kao pletenice ili kugle i ukrašeni šarenim jajima. Kolači mogu biti napravljeni od brašna, kvasca, jaja, šećera i drugih sastojaka, a ukusi se mogu razlikovati od regije do regije.

  Prinošenje kolača

  Pored bogoštenja u crkvi, prinošenje kolača se takođe vrši u domovima. Obično se jedan kolač ostavlja na stolu kao znak dobrodošlice i gostoprimstva prema gostima. Kada neko poseti dom za vreme Vaskrsa, običaj je da mu se ponudi parče kolača iz ovog prinošenja. Kolač se seče i poslužuje sa drugim tradicionalnim jelima kao što su šunka, jaja i sir.

  Ovi običaji su prilika da se porodica i prijatelji okupe, zajedno proslave Vaskrs i uživaju u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji. Pored toga, prinošenje kolača je i gest ljubaznosti i gostoprimstva prema posetiocima, koji se na taj način osećaju dobrodošlo i uključeno.

  Sve u svemu, bogoštenje i prinošenje kolača su lepi običaji koji oživljavaju duh Vaskrsa i podsećaju nas na značaj zajedništva i zahvalnosti prema Bogu i drugim ljudima.

  Paljenje krijesa

  Paljenje krijesa je jedan od najlepših običaja kojim se obeležava Vaskrs u Hrvatskoj. Ovaj običaj simbolizuje Hristovo vaskrsnuće i pobedu nad smrću.

  Kako se paljenje krijesa obavlja?

  Na Veliku Subotu, nekoliko sati pre ponoći, vernici se okupljaju na prostoru ispred crkve. Sa sobom donose grančice masline ili maslačka koje će zapaliti zajedno sa svetlosnim simbolom Vaskrsa – Velikom noćnom svećom.

  Kada zvona otkucaju ponoć, sveće crkve se gase, a sveštenik iznosi Veliku noćnu sveću koja predstavlja Hristovo vaskrsnuće. Vernici i sveštenik tada pale svoje sveće na Veliku noćnu sveću, čime se simbolično prenosi svetlost Hristove vaskrsne sveće na sve prisutne.

  Značaj paljenja krijesa

  Paljenje krijesa ima duboko simbolično značenje. Vatra koja gori na vaskršnjem krijesu predstavlja svetlost Hristove vaskrsne sveće koja je pobedila mrak i smrt. Ovaj običaj takođe simbolizuje novi početak i obnavljanje, te donosi blagoslov i prosperitet.

  Susretanje plamena

  Sa paljenjem krijesa često ide i običaj susretanja plamena, gde se susedni krijesovi spajaju tako da formiraju jedan veliki plamen. Ovaj ritual simbolizuje jedinstvo među ljudima i zajedništvo u proslavi Vaskrsa.

  Dodatne informacije

  • Paljenje krijesa se obavlja u većini hrvatskih gradova i sela.
  • Običaj paljenja krijesa je deo tradicionalne vaskršnje liturgije.
  • Ovaj običaj se često nastavlja sa pevanjem vaskršnjih pesama i igrom oko krijesa.

  Prolazak sa svećom kroz vodu

  Prolazak sa svećom kroz vodu je jedan od običaja koji se praktikuje tokom Vaskrsa u Hrvatskoj. Ovaj običaj je duboko ukorenjen u tradiciji i predstavlja simboličan čin.

  Običaj prolaska sa svećom kroz vodu se obavlja u crkvenim dvorištima ili na obližnjim rijekama i jezerima. Uoči Vaskrsa, vernici donose sveće i okupljaju se na određenim mestima kako bi obavili ovaj običaj.

  Grupa vernika, predvođena sveštenikom, prilazi vodi. Sveće su upaljene i drže se visoko, dok vernici polako prolaze kroz vodu noseći sveće. Sveća simbolizuje Hristovo svetlo i život, dok voda predstavlja obnovu i čišćenje. Prolazak sa svećom kroz vodu je simboličan čin koji predstavlja iskazivanje vere, molitvu za blagoslov i povratak iz tame ka svetlu.

  Običaj prolaska sa svećom kroz vodu je posebno važan za decu jer se smatra da će ih sveća zaštititi od zlih sila i doneti sreću tokom cele godine. Deca se često posebno raduju ovom običaju i često nose šarene sveće.

  Ovaj običaj je deo bogate tradicije Vaskrsa u Hrvatskoj i predstavlja važnu sastavnicu proslave ovog praznika.

  Običaji vezani za blagovanje

  Na Uskrs, obično se priprema bogat obrok koji obuhvata tradicionalna jela i specijalitete. Evo nekoliko običaja vezanih za blagovanje na Uskrs:

  1. Uskršnja pogača

  Jedno od najvažnijih jela na Uskrs je Uskršnja pogača. To je vrsta slatkog kruha koji se priprema sa suvim voćem i začinima. Pogača se obično ukrašava simbolima poput krstića ili Uskršnjih jaja.

  2. Šunka

  Šunka je takođe tradicionalno jelo na Uskrs. Priprema se pečenjem i ukrašava se karanfilima i ananasom. Šunka se obično servira kao glavno jelo, a može se jesti i hladna u sendvičima danima posle Uskrsa.

  3. Jaja

  3. Jaja

  Uskršnja jaja su nezaobilazni deo običaja na Uskrs. Jaja se obično kuvaju ili farbaju u pastelnim bojama. Mogu se koristiti u različitim jelima, kao što su salate ili koristiti kao ukras na stolu.

  4. Sir

  Sir je takođe često prisutan na uskršnjim trpezama. Obično se u ponudi mogu naći različite vrste sireva, kao što su kozji sir, ovčji sir ili kravlji sir. Mogu se posluživati kao predjelo, uz Uskršnju pogaču ili u šarolikim salatama.

  5. Hrenomera

  Hrenomera je tradicionalna salata koja se tradicionalno priprema na Uskrs u Hrvatskoj. Napravljena je od ribane rotkvice, hrena, jabuka, kiselog vrhnja i soli. Ova salata je ljutkasta i obično se servira sa šunkom ili drugim mesom na Uskrs.

  6. Sitna peciva

  Pored pogače, na uskršnjoj trpezi mogu se naći i različita sitna peciva, kao što su kiflice, perece, pogačice sa sirom ili mesom. Ova peciva su obično slana i prave se od lisnatog ili kvasnog testa.

  7. Kolači

  Na kraju obroka, posle izobilja hrane, uslužuju se razni Uskršnji kolači. To mogu biti pite od jabuka ili višanja, kolači sa orasima ili makom, cheesecake ili kolač od mrkve. Kolači se obično ukrašavaju šarenim glazurom ili kao mali ukrasni Uskršnji kolačići.

  Uskršnji obroci su prilika za umnožavanje stolova i pozivanje porodice i prijatelja. To je vreme da se uživa u hrani, razgovoru i zajedničkom slavlju Uskrsa.

  FAQ:

  Kako čestitati Vaskrs?

  Tradicionalno se Vaskrs čestita sa rečima “Hristos vaskrse” na što se odgovara sa “Vaistinu vaskrse”. Takođe se može koristiti i izražavanje “Hristos voskrese” i “Voistinu voskrese”. Ove reči se izgovaraju prilikom susreta sa prijateljima i porodicom, uz to se obično daruju i jaja kao simbol novog života.

  Koje su tradicije i običaji vezani za Vaskrs?

  Vaskrs je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, i u mnogim zemljama se pridržavaju specifičnih tradicija i običaja. To može uključivati obilaske crkava, paljenje sveća, farbanje i razbijanje pisanica, pripremanje posebnih jela kao što je kolač Vaskršnjak. Takođe se često održavaju svečane mise i liturgije.

  Koje su boje vezane za Vaskrs?

  Tradicionalno se za Vaskrs koriste svetle boje kao što su bela, žuta, pink i zelena. Bela boja simbolizuje čistoću i novi početak, dok žuta boja predstavlja sunce i proleće. Pink i zelena boja su povezane sa svežinom i buđenjem prirode nakon zime.

  Da li je obavezno farbanje jaja za Vaskrs?

  Farbanje jaja za Vaskrs je veoma raširen običaj, ali nije obavezno. To je tradicija koja simbolizuje novi život i obnavljanje prirode. Mnogi ljudi uživaju u farbanju jaja i dekorisanju istih na različite načine, ali neki se takođe odlučuju da kupe već obojena jaja.

  Koje su druge vrste jela koja se pripremaju za Vaskrs?

  Pored farbanja jaja, za Vaskrs se često pripremaju i druga specifična jela. Jedno od najpoznatijih je kolač Vaskršnjak, koji se obično pravi od lisnatog testa i ima oblik pletenice ili krsta. Takođe se sprema i razno povrće, pečeno meso i slatkiši kao deo bogate trpeze.

  Kako se u Hrvatskoj čestita Vaskrs?

  U Hrvatskoj se Vaskrs obilježava raznim tradicijama i običajima. Čestitanje Vaskrsa može se obavljati putem raznih gestova, kao što su ljubljenje tri puta u obraz, izgovaranje tradicionalnog pozdrava “Hristos vaskrse” na što se odgovara “Vaistinu vaskrse”, ili slanjem čestitki i poruka putem SMS-a, e-maila ili društvenih mreža.

  Kako se u Hrvatskoj priprema za Vaskrs?

  Priprema za Vaskrs u Hrvatskoj uključuje razne aktivnosti. Jedan od običaja je bojenje jaja, koje se obavlja nekoliko dana prije Velikog petka. Također je običaj da se kuća i dvorište temeljito očiste. Vjernici posećuju crkvu radi molitve i slušanja misa koje se održavaju tokom Vaskršnjeg perioda. Također je tradicionalno da se pripremi bogata trpeza sa jelom kao što su pršuta, kuhani šunka, sir, razne vrste kolača i vino.